REVISTA PRESEI 27.08.2016

Willy Homner
Revista Presei / 27 august 2016

ADEVARUL

Mugur Isărescu a găsit soluţia pentru Cuminţenia Pământului

Prezent la o dezbatere în cadrul Festivalului Dilema Veche, Mugur Isărescu a declarat că Guvernul poate aloca banii necesari pentru achiziţia operei Cuminţenia Pământului din profitul Băncii Naţionale. El le-a sugerat intelectualilor să ceară public Executivului acest lucru. Ediţia a cincea a festivalului Dilema Veche, care se desfăşoară în acest week-end în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, a debutat aseară cu o conferinţă susţinută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a vorbit despre parcursul Băncii Naţionale de la perioada tulbure a anilor '90 până la stabilitatea din prezent.

Manevre militare de amploare în Marea Neagră şi Marea Caspică

Peste 25 de nave militare - peste 15 din cadrul Flotei de la Marea Neagră şi peste 10 din cadrul Flotei de la Marea Caspică - au ieşit în larg pentru realizarea unei "inspecţii inopinate", relatează presa din Rusia. Peste 4.000 de militari şi aproximativ 300 de unităţi tehnice din cadrul celor două flote participă la manevrele ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin, transmit vineri agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti, citate de Agerpres. De asemenea, baza militară rusă din Osetia de Sud a fost plasată în stare maximă de luptă, potrivit serviciului de presă al Districtului Militar Sud al Federaţiei Ruse. Aproape 1.000 de militari au ieşit pe poligon, precizează sursa citată.

Rectorul UBB, atac la adresa generaţiei Facebook

Discursul rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB), Ioan Aurel Pop, ţinut, joi, 25 august, cu ocazia deschiderii primei ediţii a Congresului Naţional al Istoricilor Români, a declanşat ample dezbateri în presă şi pe reţelele sociale. Cel mai controversat a fost următorul citat: "Oamenii lipsiţi de cultură generală şi de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare şi să ia decizii în cunoştinţă de cauză alcătuiesc generaţia "Google", generaţia "Facebook", generaţia "SMS" sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenţi, dar cu inteligenţa canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică". Afirmaţia a fost catalogată drept un atac al rectorului celei mai mari universităţi din ţară la adresa tinerilor studenţi.

Isărescu: BNR ţine rezerva internaţională în străinătate pentru că în ţară nu ar avea nicio valoare

"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de aia se numeşte rezervă internaţională. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine. Pare contraintuitiv, dar în momentul în care am ţine rezerva valutară în ţară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, ţările emitente de monedă ale monedei respective şi în al doilea rând nu am asigura convertibilitatea", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, vineri seară, la Alba Iulia.

Pedeapsa aplicata sportivilor nord-coreeni care nu au luat medalii olimpice

Sportivii care l-au dezamăgit pe Kim Jong Un vor fi mutaţi in locuinţe mai sărăcăcioase, vor avea raţiile de mâncare reduse si, in cel mai rău caz, vor fi trimişi să muncească in mine de cărbuni. In schimb, medaliaţii vor fi răsfăţaţi cu apartamente noi, maşini si alte cadouri. In 2010, fotbaliştii nord-coreeni din Naţională au fost pedepsiţi, după înfrângerea cu 7-0 in fata Portugaliei la Campionatul Mondial, fiind trimişi la reeducare sau să muncească in mină. Abia după un an sau chiar doi li s-a permis să revină. La plecarea la Rio, preşedintele nord-coreean le-a "trasat sarcina" sportivilor sa câştige cel puţin 5 medalii de aur si 12 din argint si bronz. Delegaţia s-a întors acasă cu doar 7 medalii, dintre care numai două de aur.

Goldman Sachs: Nici măcar OPEC nu mai poate salva acum petrolul

Liderii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vor putea face nimic pentru a ridica preţul ţiţeiului la reuniunea de la Alger, din septembrie, nici dacă vor agrea o limitare a producţiei, consideră banca americană Goldman Sachs, scrie MarketWatch. Mai exact, Arabia Saudită şi Iranul au adus pe piaţă, împreună, în ultimele luni, un milion de barili pe zi producţie. Arabia Saudită încearcă să îşi majoreze cota de piaţă în cadrul războiului dus cu producătorii americani care extrag din zăcăminte neconvenţionale, în vreme ce Iranul îşi creşte producţia pentru a ajunge la nivelul de dinainte de impunerea sancţiunilor internaţionale.

UE pregăteşte "taxa pe Google"

Comisia Europeană lucrează la o reformă a drepturilor de proprietate intelectuală, care ar da organizaţiilor media dreptul de motoarele de căutare de genul Google - controlat de Alphabet, sau Bing - deţinut de către Microsoft, dacă acestea publică extrase din articolele lor, scrie Financial Times. Măsurile vor da puteri mai mari de negociere conglomeratelor media, afectate puternic de faptul că Google, Facebook, Twitter şi alte companii de internet le "suflă" din faţa ochilor publicitatea online. În centrul noului plan este o propunere conform căreia organizaţiile media vor primi "drepturi exclusive" pentru a permite conţinutului lor să fie disponibil online publicului, iar astfel servicii precum Google News ar fi forţate să negocieze cu organizaţiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor.

EVENIMENTUL ZILEI

100 de ani de la Primul Război Mondial

Puţine date sunt atât de importante în istoria României ca cea de 28 august 1916. În 28 august 1916 (după calendarul gregorian, 14 august după calendarul iulian) România lua decizia de a se alătură Antantei şi de a intra în război împotriva Puterilor Centrale reprezentate de Germania, Austro-Ungaria pentru eliberarea Transilvaniei şi Bucovinei. A fost începutul a doi ani de război crunt, soldat cu 1 million de victime, militari şi civili, de partea română, şi care ar fi putut să ne coste fiinţa naţională. Rezultatul a fost însă reunirea tuturor românilor- Transilvania, Basarabia, Bucovina - între aceleaşi graniţe şi naşterea României Mari. Va fi momentul fondator al naţiunii aşa cum o înţelegem azi.

Statul român acceptă ca Ford să atingă producţia asumată în contractul de privatizare abia în 2025

Ministerul Finanţelor Publice(MFP) propune o nouă modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România SA pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro. Aceasta constă în prelungirea până la data de 31 decembrie 2025 (!!!) a perioadei de realizare a producţiei asumate de automobile, respectiv de motoare. Condiţia este ca, până la finalul lui 2019, Ford să realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii şi fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiţie suplimentară de minimum 130 de milioane de euro.

Nottara se redeschide! "Bulinari", poftiţi la teatru!

Mai aveţi insigna cu bulină roşie? Duminică puteţi intra la preţ redus la spectacolul "Trei nopţi cu Madox", dedicat celor care au susţinut actorii în perioada de bejenie. Marinela Ţepuş, managerul Teatrului Nottara, ne-a declarat, ieri, că "se fac ultimele pregătiri. Totul arată frumos, am pus scaunele cele noi, pe care le luasem încă de anul trecut, dar nu am mai avut ocazia să le folosim. Piesa de duminică este pentru cei care au fost alături de noi, iar întoarcerea oficială va fi odată cu deschiderea Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard, din 10-22 octombrie. Între timp vom face repetiţii, vom aşeza decorurile", a mai spus, emoţionată şi fericită Marinela Ţepuş. Actorii se vor reobişnui cu propria "casă".

Comisarul Oettinger, în vizită în România

Comisarului european pentru economia şi societatea digitale Gunther H. Oettinger face o vizită in România. În timpul vizitei, acesta se va întâlni şi discuta cu Dacian Cioloş, prim-ministrul României, cu Delia Popescu, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, şi cu Corina Şuteu, ministrul Culturii. El va participa la o masă rotundă guvernamentală, cu o serie de membri ai Guvernului României şi reprezentanţi ai părţilor interesate.

Turcia a reuşit încă odată să lege EUROPA DE ASIA

Turcia a inaugurat, vineri, un nou pod peste Strâmtoarea Bosfor. Proiectul valorează trei miliarde de dolari şi a fost finalizat în doar trei ani. Potrivit Mediafax, al treilea pod peste Strâmtoarea Bosfor, care leagă partea europeană de partea asiatică a Turciei, reprezintă un segment esenţial al Autostrăzii Marmara-Nord. La ceremonia de inaugurare a podului a fost prezent şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, dar şi premierul Binali Yildirim. "Nu este un simplu pod. Are opt benzi de autostradă şi două sensuri de cale ferată pe mijloc, fiind cel mai lat pod suspendat din lume. De asemenea, este cel mai înalt pod suspendat din lume, având punctul cel mai înalt la 322 de metri", a notat premierul Binali Yildirim, potrivit sursei citate.

JURNALUL NATIONAL

Alţi doi români morţi în urma cutremurului din Italia; numărul deceselor a ajuns la 8

MAE confirmă vineri decesul altor doi cetăţeni români în urma seismului produs pe teritoriul Italiei. ''Potrivit ultimelor informaţii, Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate încă două decese ale unor cetăţeni români. În prezent, numărul cetăţenilor români decedaţi în urma tragicului eveniment se ridică la 8'', precizează MAE. În ceea ce priveşte semnalările privind cetăţenii români daţi dispăruţi, numărul cazurilor aflate în atenţia Ministerului Afacerilor Externe este în prezent de 19.

Gorghiu: Cât timp Iohannis este preşedinte, Dragnea nu va fi premier

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, vineri, că viitorul premier va avea "sânge liberal", punctând că atât timp cât preşedinte este Klaus Iohannis liderul social-democraţilor Liviu Dragnea nu va fi prim-ministru. "Viitorul prim-ministru al României va avea sânge liberal. Vreau să cred că vom face în aşa fel încât să-i convingem de români să dea o lecţie usturătoare stângii ca în 2014. (...) Este important să credem că au trecut vremurile în care România se poate lăuda că acceptă un prim-ministru condamnat definitiv. Vă asigur că, atâta vreme cât la Cotroceni există un preşedinte pe care îl cheamă Klaus Iohannis, niciodată Dragnea nu va fi premierul României", a spus Gorghiu, la Liga Aleşilor Locali ai PNL.

Alexandru Noapteş şi-a prezentat demisia

Directorul adjunct al ADP Sector 1, Alexandru Noapteş, şi-a prezentat demisia, a anunţat vineri primarul sectorului 1, Dan Tudorache. "El a fost numit de către directorul general al ADP acum şapte zile. Eu am numit doar directorul general acum aproximativ 40 de zile. M-am întâlnit cu directorul general, Marian Marinescu, şi i-am spus să discute cu Noapteş şi să rezolve această problemă de imagine. Au discutat, iar Noapteş şi-a prezentat demisia", a precizat, pentru AGERPRES, edilul. Primarul a reiterat că Noapteş a fost numit de către directorul general al ADP, Marian Marinescu, în condiţiile în care acesta avea libertatea să-şi facă echipa.

Viktor Orban: Ungaria va construi un al doilea gard la frontiera cu Serbia

Ungaria intenţionează să construiască un al doilea gard la frontiera sa sudică cu Serbia pentru a se proteja de un eventual nou val de migranţi, a declarat vineri premierul Viktor Orban pentru postul public de radio, relatează Reuters. Orban a declarat că noul gard, construit de-a lungul celui de sârmă ghimpată deja existent, va consolida protecţia frontierei în caz că politica Turciei privind migraţia se va schimba. Dacă acest lucru se va întâmpla, a apreciat Orban, sute de mii de migranţi ar putea apărea la frontiera Ungariei.

BCR a vândut trei tone de aur

Banca Comercială Română (BCR) a tranzacţionat trei tone de aur în cei opt ani de când a început să distribuie aur prin unităţile băncii. Vânzările de aur au avut o evoluţie ascendentă pe parcursul anului 2016, cererea crescând din cauza riscurilor apărute pe pieţele financiare, dar şi ca urmare a randamentelor mici sau parţial negative ale bondurilor guvernamentale de pe pieţele dezvoltate europene. "De-a lungul timpului, aurul s-a dovedit a fi una dintre cele mai sigure forme de păstrare a averilor. În ciuda fluctuaţiilor de preţ, valoarea aurului a adus stabilitate portofoliului investiţional. Într-un climat economic dificil sau instabil, aurul este un activ de refugiu, esenţial fiecărui portofoliu", a declarat Laura Hexan, şef Departament Vânzări Retail, Pieţe Financiare din BCR.

Preţul petrolului, afectat de incendiul de la rafinăria Petromidia

Preţul petrolului rusesc a fost afectat în ultimele zile de incendiul de la rafinăria Petromidia, care funcţionează la capacitate redusă după incidentul de luni. Accidentul de la Petromidia ar putea cauza supraofertă în regiunea Mediteraneană. "În prezent, majoritatea petrolului Urals destinat primelor 10 zile din luna septembrie a rămas nevândut. Dacă şi Rompetrol opreşte achiziţiile, situaţia se va agrava şi mai mult", comentează un trader. Incendiul a lăsat în urmă un mort şi trei răniţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb