REVISTA PRESEI 27.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 octombrie 2015

ADEVARUL

Iohannis: Am avut o întâlnire cu vicepremierul Oprea. L-am sfătuit să-şi dea demisia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o întâlnire cu vicepremierul Gabriel Oprea luni seară şi că l-a sfătuit să-şi dea demisia. Totodată, şeful statului a prezentat concluziile minisummit-ului de la Bruxelles pe tema refugiaţilor, la care a participat duminică seară. Întrebat dacă are încredere în ceea ce i-a relatat vicepremierul Gabriel Oprea la întâlnirea de luni după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis a clătinat din cap, fără să ofere niciun răspuns. "Într-o astfel de criză apare foarte multă emoţie şi opinia publică are dreptul la informaţii, are dreptul la luări de poziţii publice din partea celor implicaţi, a şefilor celor implicaţi. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta e latura politica si pe aceasta latura politica i-am dat sfatul dlui Oprea. Nu m-am referit la partea penala care va fi lamurita de procuror", a spüs Iohannis.

Oprea i-a transmis preşedintelui Iohannis că nu are de gând să demisioneze

Vicepremierul Gabriel Oprea a reacţionat luni seară, printr-un comunicat de presă, la declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că i-a cerut demisia şefului MAI. Liderul UNPR a anunţat că nu va demisiona din funcţiile deţinute în Guvern, pentru că nu se consideră vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină. Gabriel Oprea a precizat, în comunicatul transmis luni seară presei, că a purtat o discuţie cu şeful statului, care l-a sfătuit să îşi dea demisia din funcţia de vicepremier şi de şef al MAI, dar că nu va demisiona pentru că se consideră nevinovat. Oprea mai sugerează, în acelaşi comunicat, că sfatul preşedintelui Klaus Iohannnis ar avea legătură cu dorinţa acestuia din urmă de a schimba Guvernul.

Orice roman cu vârsta intre 18 si 55 de ani poate deveni rezervist in armata

Orice roman cu vârsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani poate sa devina rezervist militar pe baza de voluntariat. Adică, sa fie instruit si plătit ca un soldat profesionist si chemat atunci când armata romana are nevoie de serviciile lui. Legea rezerviştilor voluntari a fost trimisa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Timp de 15 zile pe an vor merge la o unitate militara unde vor învaţă sa tragă cu arma, sa acţioneze organizat alături de alţi camarazi si sa înveţe tactica militara. După aceasta perioada, vor încheia un contract pe 4 ani de zile cu MApN. Odată ce au făcut cursul si sunt pregătiţi vor fi chemaţi daca este nevoie de ei, in următorii 4 ani pentru a participa la aplicaţii militare, acţiuni sau chiar misiuni. Rezerviştii nu pot refuza, iar legea ii asigura ca angajatorul nu ii va da afara pentru ca nu are voie. O alta obligaţie este aceea de a anunţa cu 48 de ore înainte de a pleca din localitatea de domiciliu centrul de recrutare. Pe întreaga perioada cat e rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de baza. In plus, de cate ori sunt solicitaţi, rezerviştii voluntari sunt plătiţi. Un ofiţer poate incasa si 2000 de lei pe luna, plus mâncare si uniforma.

Carnea procesată, la fel de cancerigenă ca fumatul

Consumul de carne procesată poate duce la apariţia cancerului digestiv, potrivit celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cercetarea, care plasează carnea procesată folosită în crenvuşti, şuncă sau salam în grupul I de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament, a stârnit numeroase controverse şi este deja contestată de industria cărnii, care arată că alimentele procesate respectă rigorile Uniunii Europene. Pe de altă parte, medicii şi reprezentanţii pacienţilor afirmă că bănuieli existau de câţiva ani, asta în contextul în care numărul celor care suferă de cancer digestiv şi cancer de colon a crescut simţitor, la nivel european, în ultimii ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate face niciun fel de recomandări industriei cărnii, în ciuda acestor rezultate. În schimb, ce se recomandă este o dietă echilibrată, care să conţină cât mai puţină carne procesată şi carne roşie, şi aceasta din urmă cu potenţial cancerigen.

"Rigoarea" germană ne-a lăsat fără autostrăzi

Studiile de fezabilitate realizate "din birou" de către o serie de companii germane au fost la baza problemelor atât pe Autostrada Sibiu-Orăştie, cât şi pe Autostrada Lugoj-Deva, iar din cauza acestora ministrul Transporturilor, Iulian Matache, recunoaşte că România ar putea termina anul 2015 cu mai puţini kilometri de autostradă decât avea la sfârşitul anului trecut, o premieră în Europa. O porţiune de 200 de metri din Autostrada Sibiu-Orăştie trebuie demolată şi reconstruită, în vreme ce pe Autostrada Lugoj-Deva constructorul a rămas fără autorizaţie de construcţie. Iulian Matache, ministrul Transporturilor, a dezvăluit la Adevărul Live că este vorba de aceeaşi firmă şi că, între timp, a dispărut din România, astfel că autorităţile nu mai au pe cine trage la răspundere.

Operaţiunea "Cristal" continuă: Inspectorii Antifraudă au început verificările în Dragonul Roşu

Ieri dimineaţă, 120 de inspectori ai Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au demarat verificările în complexul comercial Dragonul Roşu din Bucureşti, acţiune din cadrul Operaţiunii "Cristal", în care toate centrele angro din ţară sunt controlate la sânge. "În pregătirea acestei acţiuni au fost efectuate monitorizări ale intrărilor şi ieşirilor de marfă, dar şi analize de risc ale agenţilor economici care işi desfăşoara activitatea în acest engros", se arată într-o postare a ANAF pe pagina de Facebook. În cadrul operaţiunii "Cristal" sunt vizate 60 de engros-uri, iar la sfârşitul acestei prime etape care se va finaliza la 25 decembrie, operaţiunea va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape. ANAF anunţă că va prezenta miercuri rezultatele obţinute în urma acţiunilor de control de săptămâna trecută, când au avut loc primele verificări în 15 engros-uri din toată ţara.

BANCHERUL

BCR: creste in ritm alert numărul clienţilor care accepta reducerea ratelor la credite

BCR anunţa ca numărul clienţilor care accepta oferta băncii de reducere in medie cu 20% a ratelor la creditele imobiliare in euro "creste intr-un ritm alert". Mai exact, in ultimele doua săptămâni, un număr de 5.000 de clienţi au semnat noi contracte de creditare cu dobânzi mai mici, alăturându-se celor 10.000 care a acceptat oferta in primele 6 săptămâni de la lansarea acesteia, la începutul lunii septembrie. Astfel, daca in primele 3 săptămâni ritmul de acceptare a ofertei a fost de 2.300 de clienţi săptămânal (7.000 in total), iar in următoarele trei numărul acestora s-a înjumătăţit, la doar 1.000 săptămânal (încă 3.000), in ultimele doua săptămâni volumul a crescut la 2.500 de clienţi săptămânal (5.000 in total). Ceea ce înseamnă ca pana acum sunt 15.000 de clienţi BCR cu credite care si-au redus ratele, reprezentând 30% din totalul celor ofertaţi, care ajunge la 50.000.

Legea Piperea, care ne scapă de credite daca predam casa băncii, indiferent daca ne putem sau nu plăti ratele, a fost adoptata de Senat

Senatorii au adoptat o lege iniţiata de avocatul Gheorghe Piperea si de deputatul PNL, Daniel Zamfir, care permite tuturor celor care deţin credite garantate cu o ipoteca imobiliara, nu doar celor care nu-si mai pot plăti ratele, sa scape de datorii daca predau băncii casa ipotecata, chiar daca valoarea acesteia nu acoperă creditul rămas de rambursat. Pentru a intra in vigoare, "Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite", care se aplica atât creditelor vechi in derulare, cat si celor noi, trebuie sa fie adoptata si de către Camera Deputaţilor, cea care va decide forma finala a legii. "Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa si accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in condiţiile prevăzute de lege", se arata in lege. Singura condiţie prevăzută pentru aplicarea legii este cea privind existenta unui credit ipotecar, fără a se impune condiţia ca debitorul sa se afle in situaţia de a nu-si mai plăti ratele.

CURENTUL

Girofarul - de Tia Şerbănescu

Tăcerea dlor Ponta şi Oprea în legătură cu accidentul mortal produs în coloana oficială a generalului l-a scos din propria tăcere pe dl Iohannis: "suntem în a cincea zi şi nu avem explicaţii, aşa ceva e inadmisibil, îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe dnii Ponta şi Oprea". Poftim! Până şi dl Iohannis a simţit că tăcerea nu mai e un răspuns. Aşa că în a şasea zi Oprea a poftit la microfon şi s-a declarat nevinovat: "n-am ştiut ce s-a întâmplat, nimic nu mai poate alina durerea familiei" - exact ca Oprescu după ce un copil a fost devorat de câini într-un parc. Ca şi atunci sute de oameni au ieşit în stradă cerându-i demisia ("jos cu girofarul!") iar surse din poliţie care doresc să-şi păstreze anonimatul şi postul au început să povestească despre mania vitezei de care suferă generalul. Tânăra consilieră a acestuia a fost însă indignată că diverşi "pseudoziarişti şi pseudoanalişti" profită de o dramă pentru a lovi în viteazul vitezoman, un adevărat tată - fazăr şi mazăr, vorba lui Crin - pentru militari şi poliţişti. Îi îmbracă, îi încalţă, le măreşte leafa şi pensia, le dă grade şi decoraţii, îi îngroapă cu onoruri militare. Ce să-i mai ceri?

Sorin Oprescu pus sub acuzare şi pentru spălare de bani

Familia lui Oprescu este implicată în afaceri bănoase cu sistemul de sănătate. Sorin Oprescu a fost suspectat de presă că deţine conturi în străinătate şi firme off-shore. Rude ale primarului sunt asociate cu Aurel Cătălin Galea şi însuşi primarul Sorin Oprescu a fost partener cu donatorul său, până în anul 2007 în firma Medical Prestige. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial din 22 martie 2010, Sorin Oprescu a primit o donaţie de 8.540 de lei de la Galea pentru campania electorală din 2009, atunci când primarul a candidat la Cotroceni. Mai mult, acesta a folosit în campanie şi un Audi înregistrat pe firma Three Farm, a aceluiaşi om de afaceri. MIRCEA SORIN OPRESCU (37 de ani) este fiul primarului Capitalei. Acesta a preluat de la tatăl său acţiunile deţinute la Medical Prestige, unde apare în acţionariat alături de Gizella Galea (mama lui Cătălin Aurel Galea) şi fratele lui Sorin Oprescu, Dorin Oprescu. Medical Prestige deţine Clinica Academica de pe strada Pitar Mos.

EVENIMENTUL ZILEI

Prin intervenţia de luni seara, Klaus Iohannis ne arată că-i recunoscător lui Gabriel Oprea, pentru că i-a mărit salariul! - de Ion Cristoiu

Cand i-a cerut demisia lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a făcut o conferinţă de presă specială. În cazul lui Gabriel Oprea, s-a referit la Scandal doar în finalul unei Declaraţii consacrate altui subiect. În cazul lui Victor Ponta Klaus Iohannis îi cere demisia în chip oficial. În cazul lui Gabriel Oprea suntem informaţi că l-a sfătuit să-şi dea demisia. Deosebirea de tratament sare în ochi. Lui Victor Ponta i se cere demisia în direct. Lui Gabriel Oprea nu i se cere demisia în direct. Preşedintele ne anunţă că doar l-a sfătuit. În cazul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis dramatizează fapta: situaţie imposibilă pentru România, Criză politică. În cazul lui Gabriel Oprea nici măcar nu se apreciază fapta comisă de vicepremier. Victor Ponta a fost chemat la Cotroceni pentru a i se comunica Solicitarea de demisie. Gabriel Oprea se bucură de un tratament infinit mai blînd: "L -am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare." După ce l-a ascultat, l-a sfătuit să-şi dea demisia.

Victor Ponta: "Traian Băsescu este de o SUTĂ de ori peste Klaus Iohannis"

Premierul Victor Ponta a făcut o comparaţie între fostul şi actualul preşedinte al României. Victor Ponta îl consideră, din punct de vedere politic, pe Traian Băsescu mai bun decât Klaus Iohannis. "Domnul Băsescu, pe de o parte, va strânge voturile şi va reprezenta acei alegători care îl votau fie pe C.V. Tudor , fie pe Dan Diaconescu, care este în închisoare în acest moment. Pe de altă parte, domnul Băsescu este din punct de vedere strict politic - nu din alt punct de vedere - de zece ori... de o sută de ori peste Klaus Iohannis şi PNL. PNL, cel puţin, care va participa în alegeri cu nişte lideri jenanţi, ruşinoşi. Din această conjunctură, sigur că domnul Băsescu poate să fie un actor politic important. Cu atât mai mult PSD-UNPR-ALDE au şi datoria, dar şi posibilitatea să câştige anul viitor majoritatea şi să guverneze în continuare", a afirmat Ponta la România TV. Victor Ponta a comentat şi declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia premierul "este belicos". "Nu sunt deloc belicos. Îl evit cât pot pe domnul Iohannis. Dar dacă vrea neapărat, sigur că pot să îi răspund. După ce m-am antrenat cu Traian Băsescu, mi se pare uşor. Eu nu încep niciun război", a mai spus Victor Ponta.

PNL aplică selectiv criteriile de integritate

În ciuda criteriilor de integritate din Statutul aprobat recent de tribunal, conducerea PNL nu aplică aceleaşi reguli pentru toţi. Unii speră că nu se vor aplica retroactiv. Înscrierea lui Mircia Gutău, fostul primar din Râmnicu Vâlcea condamnat de două ori pentru corupţie, în PNL Vâlcea, precum şi validarea recentă a noului statut al PNL de către Tribunal au redeschis tema criteriilor de integritate în formaţiunea liberală. De exemplu, potrivit Statutului, lui Mircia Gutău trebuia să îi fie interzisă înscrierea în partid. Un alt caz este cel al deputatului Verginel Gireadă, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, care ar trebui să îşi piardă definitiv calitatea de membru al PNL, dar până acum, nimeni nu a deschis acest subiect în partid. Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid din acest motiv, dar spre deosebire de acesta, Gireadă nu s-a aflat în mijlocul unui scandal public.

Donald Trump: Dacă Saddam Hussein şi Muammar Gaddafi s-ar afla încă la putere, lumea ar fi un loc mai bun

Donald Trump şochează din nou. Miliardarul, care candidează la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, a declarat că lumea ar fi un loc mai bun dacă dictatori precum Saddam Hussein şi Muammar Gaddafi s-ar afla încă la putere, informează ACB News. Trump consideră că Irakul şi Libia ar fi mult mai stabile, dacă dictatorii nu ar fi fost înlăturaţi de la conducere. "Ar fi mai bine cu Saddam Hussein şi Gaddafi la putere? 100%! Categoric. Şi ce se întâmplă cu abuzurile în ceea ce priveşte drepturile omului? Şi ai impresia că astea nu se întâmplă oricum în aceste momente? E mai rău acum ca oricând. Oamenilor li se taie capetele, sunt înecaţi, situaţia e mult mai rea decât în regimurile lui Saddam Hussein sau Gaddafi", a declarat Donald Trump. Magnatul care se visează preşedinte al Statelor Unite ale Americii spune că situaţia în Orientul Mijlociu ar fi fost stabilă cu cei doi la conducere. "Uitaţi-vă ce s-a întâmplat. Libia este o catastrofă. Irakul este de asemenea un dezastru. Siria, un dezastru. De fapt, întregul Orient Mijlociu. Şi totul a explodat practic în jurul lui Hillary Clinton şi a lui Obama. Pur şi simplu a explodat", a mai spus Trump.

Victorie zdrobitoare a Dreptei catolice conservatoare în Polonia

Partidul eurosceptic Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte al ţării, Lech, va putea guverna singur. Deviza sa este "Repolonizarea Poloniei". Rezultatele alegerilor legislative de duminică din Polonia sunt surprinzătoare doar prin proporţia scorului: Lege şi Justiţie (PiS), partidul Dreptei catolice conservatoare, a obţinut 39,1% din voturi, ceea ce înseamnă 242 din totalul celor 460 de locuri din Parlament. Formaţiunea lui Kaczynski a profitat din plin de sentimentele antiimigraţie şi anti-UE ale polonezilor. Liberalii democraţi, partidul premierului în exerciţiu Ewa Kopacz, au obţinut 23,4% din voturi, adică 133 de locuri. Majoritatea absolută îi va permite viitorului guvern, condus de Beata Szydlo, să-şi aplice nestingherit programul conservator. PiS vrea o întărire a puterii executive, mai ales rolul preşedintelui ţării şi al premierului, pentru a instaura un sistem mai centralizat. Puterile sporite ale şefului statului asupra Justiţiei au născut multe polemici, ca şi intenţia de a contopi funcţiile de ministru al Justiţiei şi de Procuror General.

George Maior: "Veţi vedea nişte anunţuri interesante pe investiţii ale SUA în domeniul energiei"

Adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în această ţară şi o intensificare a dialogului cu comunitatea românească din SUA se numără printre priorităţile menţionate de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat Agerpres. George Maior a vorbit despre cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic, pe nişte dimensiuni care prezintă mult mai mult potenţial: dimensiunea economică, dar şi de cea culturală, educaţională, cooperarea în domeniul inovaţiei şi ştiinţei. "Ştim foarte bine că, din punct de vedere al securităţii şi al cooperării militare şi politice, lucrurile stau foarte bine, deşi şi aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluţiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenţii şi factorii americani pe aceste probleme de securitate regională", a spus el.

JURNALUL NATIONAL

"Miracole" la moaştele Sfântului Dimitrie

Mii de pelerini au aşteptat, zilele acestea, la coadă pentru a ajunge la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, la Patriarhia Română. Aglomerarea de oameni pioşi a adus cu ea şi veşnicii profitori, gata să exploateze mila celor din jur prin şiretlicuri mai mult sau mai puţin naive. Printre ei, ciungi, orbi sau călugări cu îndemnuri caritabile. Însă doar până la apariţia Poliţiei, moment în care ies la iveală mâinile tefere, ochii funcţionali sau antecedentele penale. Printre năpăstuiţii care au înmuiat inimile pelerinilor, anul acesta, la cozile din Dealul Patriarhiei, s-a numărat o femeie între două vârste, lovită de soartă cu doar câteva săptămâni în urmă, când a călcat-o trenul. Bandajele de pe mâinile ciuntite erau încă pline de sânge. Sau cel puţin aşa era povestea oficială. În momentul în care a fost săltată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru cerşetorie, mâinile au crescut la loc ca prin miracol, în drum spre secţie. Înjurând crunt în timp ce era escortată, invalida şi-a smuls bandajele însângerate cu dinţii, lăsând la iveală mâinile în perfectă stare de funcţionare.

Klaus Iohannis: România nu este nici ţară de tranzit, nici destinaţie pentru refugiaţi

România nu este nici ţară de tranzit şi nici destinaţie pentru refugiaţi, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, arătând că Bucureştiul este dispus să crească nivelul de implicare în acţiunile Frontex. "Vreau să spun foarte clar şi sper să fiu bine înţeles: România nu este nici ţară de tranzit, România nu este nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi. Eu am participat la reuniune fiindcă aşa au considerat organizatorii că este bine să fie reprezentată România, care este foarte aproape de zona în care avem un flux semnificativ de refugiaţi", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. El a precizat că la reuniunea de la Bruxelles de duminică s-a agreat sporirea capacităţilor de recepţie în Grecia şi în celelalte ţări aflate pe ruta migratorie din Balcanii de Vest, care se va face inclusiv cu sprijinul Înaltului comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Creezi un job, ţi se reduce impozitul cu 1%

Ministerul de Finanţe vrea să înfiinţeze câteva zeci de mii de locuri de muncă, încercând să convingă microfirmele fără salariaţi să angajeze unul sau doi. Un sistem de cote de impozitare diferenţiat, în funcţie de numărul de angajaţi, va fi votat mâine de Guvern. Însă, calculele arată că oferta este rentabilă numai pentru antreprenorii care au afaceri lunare de peste 30.000 de euro. Microîntreprinderile vor avea parte de un nou regim fiscal de anul următor, care va fi votat mâine de Guvern. Vor plăti un impozit pe cifra de afaceri cuprins între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor. Patronii care-şi vor lua un angajat cu normă întreagă vor plăti o cotă de impozitare de 2% din cifra de afaceri, iar cei care-şi vor lua doi vor plăti numai 1%. Cei care nu vor ţine cont de propunere vor achita ca şi până acum 3%. Măsura celor de la Finanţe nu este în avantajul firmelor foarte mici având în vedere că, pentru un angajat cu salariul minim brut de 1.050 de lei, angajatorii trebuie să aloce 1.293 de lei, lunar.

NATIONAL

Ponta ii tine scaunul cald lui Maior!

Pe ultima suta de metri a campaniei electorale de anul trecut, toata "lumea buna" a politicii, mai ales "aripa" racordata le "fineturile" serviciilor secrete, era convinsa ca, indiferent de cine va fi noul preşedinte al României, George Maior va fi viitorul premier. Unul cu misiunea expresa de a asigura o tranziţie cat mai lina si mai lipsita de turbulente pentru alegerile parlamentare din 2016. Iar pentru Victor Ponta, predarea şefiei guvernului către chiar nasul sau ar fi o gura de oxigen, astfel el putând ieşi cu fruntea sus din prim-planul vieţii politice. Mai ales ca sunt tot mai multe voci care susţin ca surprinzătoarea siguranţa de sine arătata in ultima vreme de către Ponta, mai ales după ce acesta a pierdut şefia partidului, s-ar datora tocmai datorita faptului ca acesta ştie foarte bine ce are de făcut: sa reziste pana când Maior va veni din America. De asemenea, o astfel de soluţie ar fi salutata din mers si de către partenerii de guvernare ai PSD-ului.

Virgil Măgureanu, "înjunghiat" de fosta nora la DNA!

Odată readus in fata opiniei publice cu urmărirea penala in dosarul "Mineriadei", Virgil Măgureanu s-a mai pricopsit cu un dosar care, ce-i drept, conţine momentan doar o plângere. Lovitura vine de la cine se aştepta mai puţin, respectiv de la fosta nora. Alina Petre, fosta Măgureanu, acuza la pachet familia din care pana de curând a făcut parte de ameninţări, violenta, dar mai ales de fapte de corupţie. Alina Petre s-a prezentat, ieri, la Direcţia Naţionala Anticorupţie pentru a depune o plângere penala împotriva fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu. Recomandându-se drept "nora lui Măgureanu" in discuţiile cu jurnaliştii, femeia de 38 de ani susţine ca a fost bătuta de fostul soţ si ameninţata de foştii socri.

Dragnea l-a dat afara pe Ponta din sediul PSD

După modelul predecesorilor, noul lider PSD a avut grija sa-l scoată definitiv pe Victor Ponta din sediul de partid. Nici nu s-a stins bine ecoul Congresului PSD, ca pozele fostului preşedinte social-democrat au si dispărut din Kiseleff. Acum, pereţii au fost "tapetaţi" cu figura noului lider, Liviu Dragnea fiind surprins in toate momentele cheie din viată de partid. O schimbare pe care preşedintele PSD susţine însă ca nu a observat-o. Mai mult chiar, Dragnea s-a aratat contrariat si a promis ca amenaja altfel sediul central al partidului. "Nu pot sa cred! Nici nu am văzut (ca lipsesc pozele - n.r) O sa cer sa le pună la loc. Vorbesc foarte sincer! E prima data când am coborât aici după Biroul Permanent de luni. Sa le pună la loc, pentru ca e vorba de istoria partidului. O sa pună si poze cu domnul Iliescu si cu Oliviu Gherman", a dres-o din mers Liviu Dragnea.

PUTEREA

Oprea, "complect" imun la cererile de demisie. Se agaţă de scaun

La aproape o săptămână de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, vicepremierul Gabriel Oprea a dat marţi primele declaraţii. Nu şi-a anunţat demisia, aşa cum i-au cerut lideri politici, dar şi societatea civilă, dar a precizat că a tăcut până acum "din respect faţă de familia poliţistului". Declaraţia citită de Oprea, care nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, confirmă faptul că vicepremierul nu a oprit la locul accidentului, însă nu răspunde deloc celorlalte întrebări ridicate de opinia public în acest caz: de unde venea şi unde se ducea ministrul, de ce era nevoie de coloană oficială şi care este motivul pentru care procurorii nu au primit încă toate actele cerute de la Ministerul de Interne. Aşa cum a anunţat public, într-un gest personal de protest faţă de atitudinea lui Gabriel Oprea, redactorul-şef al PUTEREA, Robert Veress, a intrat luni, începând cu ora 12.00, în greva foamei şi a setei în faţa Palatului Victoria, până când vicepremierul îşi va prezenta demisia din toate funcţiile publice.

România se laudă cu excedent bugetar în 2015

Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB. Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale. "S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit, venituri nefiscale, impozit pe profit si accize. Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%", se mentioneaza in comunicatul publicat de MFP.

ROMANIA LIBERA

Ponta întoarce din nou România în vara lui 2012

Victor Ponta s-a deplasat la Sofia pentru discuţii cu omologii săi bulgar şi sârb, unde a evocat posibilitatea închiderii graniţelor României în faţa valului de refugiaţi şi a pretins că aceasta va fi poziţia României la minisummit-ul desfăşurat duminică seară la Bruxelles la care urma să participe preşedintele Iohannis. Acţiunea lui Ponta încalcă hotărârea Curţii Constituţionale din 26 septembrie 2012. Premierul a declarat ieri că nu avea nevoie de mandat pentru a se întâlni cu prim-miniştrii din Balcani pentru că "nu este viceprimar de Sibiu" şi şi-a justificat acţiunile prin faptul că "preşedintele Iohannis nu face nimic", merge la Bruxelles "ca surda la horă" şi, ca atare, ar fi de datoria lui să acţioneze în interesul românilor" pentru că, sugestia evidentă este că preşe­dintele nu o face. De la lovitura de forţă din iunie 2012, în care Ponta a încercat să uzurpe atribuţiile prezidenţiale cu complicitatea lui Andrei Marga şi să se autoimpună în drept reprezentant al României la Consiliul European, nu a mai existat o tentativă similară de a răsturna ordinea constituţională a puterilor în stat.

Capitala României, în pericol de DISTRUGERE. Anunţul este făcut de un ONG internaţional

Capitala României se află pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere întocmită de World Monuments Fund, informează Mediafax. "Bucureştiul are distincţia de a fi singura capitală europeană nominalizată pentru situaţia dezastruoasă în care se află patrimoniul arhitectural şi peisajele culturale", declară Roxana Wring, reprezentant al Asociaţiei Pro.Do.Mo. Nominalizarea Bucureştiului vine ca urmare a iniţiativei Asociaţiei Pro.Do.Mo, sprijinită de Fundaţia Pro Patrimonio. Începând cu 2008, Asociaţia Pro.Do.Mo a început să inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucureştean - demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, restaurări care încalcă principiile de conservare a patrimoniului, intervenţii urbanistice, care afectează valoarea ambientală şi culturală a zonelor construite protejate.

ZIARUL FINANCIAR

Cinci bănci dispar din statisticile pieţei româneşti. Deocamdată...

Consolidarea sistemului bancar în urma tranzacţiilor de vânzare de portofolii şi de bănci din ultimii ani se va vedea în statistici, numărul de jucători care activează pe piaţa locală urmând să se reducă la 35 de bănci. Volksbank, Millennium, RBS şi Bank of Cyprus vor ieşi din lista instituţiilor de credit din statisticile BNR după ce Montepio a făcut deja acest pas. Sistemul bancar cuprinde acum 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce generează de mult timp dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fuziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător. Acţionarii Băncii Carpatica au aprobat participarea fondului american de private equity JC Flowers la o majorare de capital de 110 mil. lei care ar trebui să aibă loc în noiembrie. JC Flowers a încheiat în iulie un memorandum cu acţionarii reprezentând 57% din capitalul Carpatica şi va avea dreptul de a subscrie acţiunile rămase nesubscrise în majorarea de capital.

Lidl şi Kaufland îşi construiesc birouri, Carrefour s-a mutat în Floreasca, iar Drumul Taberei a devenit noul cartier reşedinţă al Auchan

Patru dintre cele 12 reţele străine din comerţul modern s-au mutat sau urmează să se mute în casă nouă, în contextul în care expansiunea continuă din ultimii ani a condus la creşterea numărului de angajaţi din sediile centrale. Astfel, în vara acestui an Carrefour s-a mutat în clădirea de birouri Green Court B, dezvoltată de suedezii de la Skanska în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu. Francezii au mutat aici cu chirie o echipă de 500 de angajaţi care avea "casa" în clădirea Anchor Plaza, aflată în vecinătatea mallului Plaza România din Drumul Taberei. La parterul aceleiaşi clădiri compania a deschis şi un supermarket propriu. Grupul suedez Skanska, care a dezvoltat în nordul Capitalei parcul de afaceri Green Court Bucharest, a vândut cea de-a doua clădire a pro­iec­­tului, unde a atras chiriaşi precum Carrefour, Adecco (HR) sau Sanofi (farma), tot către com­pania Globalworth, fondată şi condusă de omul de afaceri Ioannis Papalekas, potrivit datelor ZF. Cele două părţi nu au confirmat însă tranzacţia. Tot Globalworth a cumpărat şi primul imobil.

Trei investitori străini ar fi interesaţi să preia portofoliul Astra după faliment

Compania poloneză PZU, chinezii de la Fosun şi un fond american ar fi interesaţi de achiziţia portofoliului Astra Asigurări şi după pronunţarea falimentului asigurătorului controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, afirmă unele surse din piaţa asigurărilor. Şi numele Asirom, asigurător controlat de gru­pul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a fost vehiculat ca posibil cumpărător al por­tofoliului Astra, însă reprezentanţii VIG au negat informaţia. Pe de altă parte, interesul celui mai mare asigurător polonez pentru Astra a fost confirmat chiar de Andrzej Klesyk, CEO al PZU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb