REVISTA PRESEI - 28.01.2012

Willy Homner
Revista Presei / 28 ianuarie 2012

ADEVARUL

Lovitură grea pentru zona euro! Fitch a retrogradat cinci ţări, printre care şi Spania şi Italia

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat, vineri, cinci ţări din zona euro, printre care Italia şi Spania. Calificativul Italiei a fost scăzut cu două trepte, la "A-", cel al Spaniei, cu două trepte, la "A", iar cel al Belgiei, cu o treaptă, la "AA". În afara Spaniei şi Italiei, agenţia Fitch a retrogradat ratingul Sloveniei cu două trepte, la "A", pe cel al Republicii Cipru cu o treaptă, la "BBB-", iar Belgia a fost retrogradată de la AA+ la AA. Pentru toate statele perspectiva este negativă ceea ce înseamnă că riscul să mai fie retrogradate în următorii doi ani este mai mare de 50%. Agenţia a anunţat, pe 16 decembrie, că ratingul Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei şi Ciprului sunt în proces de reexaminare în vederea unei reduceri. Reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară au considerat, atunci, că găsirea unei soluţii complete şi coerente asupra crizei datoriilor suverane este peste puterile liderilor europeni.

MApN: Lt. Gheorghe a cerut 50% din puterea de decizie a Consiliului Militar ce ar trebui să preia "destinele României"

"Conducerea Statului Major General a luat la cunoştinţă, cu consternare, de activităţile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum şi de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, privind < soluţiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea ţării în această perioadă >", se spune într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit miercuri la raportul comandantului unităţii militare din Câmpia Turzii, pentru a da explicaţii referitoare la prezenţa sa în Piaţa Universităţii. Ocazie de care locotenentul a profit pentru a-şi expune "viziunea asupra administrării statului român" şi "soluţiile sale pentru situaţia actuală". Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca ceea ce spune el să fie un raport, iar acesta să fie înaintat ierarhic conducerii Statului Major General. Mai mult, potrivit MApN, Alexandru Gheorghe a fixat şi o dată până la care aşteaptă răspuns din partea SMG: 26 ianuarie, ora 16.00.

Protestele s-au stins. Ce a fost Piaţa Universităţii şi ce a ajuns

Pe 15 decembrie , când s-a înregistrat un "vârf" al numărului de protestatari, în jurul orei 18 mii de oameni strigau în stradă sub paza sutelor de jandarmi. Astăzi, la aceeaşi oră, mai erau o sută de oameni supravegheaţi de vreo zece angajaţi de la Interne. Presa era reprezentată acum doar de Antena 3. La începutul protestelor o armată de reporteri, cameramani şi fotografi invadase locul. Nu exista televiziunile în ţară fără cel puţin un corespondent trimis acolo. Ba chiar unele posturi tv îngrămădise în piaţă aproape toată redacţia de ştiri. Chiar şi emisiunile mondene aveau reprezentanţi la faţa locului.

Noua Inchiziţie a Internetului

Pe 26 ianuarie 2012, România a semnat in Japonia controversatul tratat ACTA ( Anti-Counterfeiting Trade Agreement ) ce marchează începutul unui Ev Mediu al Internetului pentru fiecare dintre noi. Modalitatea in care s-a realizat negocierea acestui acord il privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică,numeroase prevederi ale sale fiind incă secrete. Deşi a fost negociat timp de şase ani totul a fost desfăşurat în el mai strict secret. Implicaţiile acestui tratat sunt dintre cele mai sumbre pentru oricine foloseşte Internetul iar cel mai grav este faptul că toate mijloacele de control şi informaţiile personale ale oricărui internaut vor fi la dispoziţia unor companii private. În acest mod se eludează controlul exercitat de organele statului sau de către autorităţile public alese, iar deţinătorii drepturilor de proprietate intelectuală vor avea acces la viaţa personală a oricărei persoane fără a necesita un mandat sau o hotărâre judecătorească.

Ce înseamnă ACTA pentru fiecare dintre noi, utilizatorii de Internet?

Furnizorul dumneavoastră de Internet va avea obligaţia să va monitorizeze întreaga activitate online. Siteurile pe care navigaţi, tranzacţiile financiare online, discuţiile prin intermediul programelor de tip messenger, tot ceea ce faceti online va fi monitorizat cu grijă de către angajaţii acestor companii şi oferit la cerere oricărei firme care are cea mai mică suspiciune că aceste activităţi au condus la încălcarea drepturilor de autor deţinute de acestea. Aceştia vor opera după propriile reguli, nimeni nu vă va aduce la cunoştintă că are loc această monitorizare şi nu veţi avea nici un mijloc să va protejaţi. Practic vor putea face orice cu aceste informaţii, inclusiv folosirea lor în scopuri publicitare Dreptul la viaţa privata este încălcat în mod grosolan, cu acceptul statului, care a ratificat acest tratat.

Vladimir Putin şi-a declarat disponibilitatea de a oferi sprijin Greciei

Primul ministru rus Vladimir Putin şi-a manifestat sprijinul pentru Grecia, care trece printr-o situaţie dificilă din cauza crizei economice, a declarat joi liderul opoziţiei parlamentare elene Antonis Samaras, în finalul întrevederii avute cu şeful executivului rus la Moscova. "I-am expus dlui Putin situaţia de astăzi a Greciei, precum şi perspectivele existente. El şi-a manifestat interesul şi dorinţa de a ajuta ţara noastră", a declarat Antonis Samaras, liderul partidului de centru-dreapta Noua Democraţie din Grecia, care participă deopotrivă la guvernare şi este şi în opoziţia parlamentară. Într-un interviu anterior pentru Ria Novosti, Samaras a declarat că intenţionează să deblocheze relaţiile cu Rusia, care, în opinia sa, în ultimii doi ani au evoluat pe o curbă descendentă.

Toate tunurile pe nemţi. Soros: Nu poate fi toată Europa ca Germania

Miliardarul de origine maghiară George Soros s-a alăturat lungului şir de persoane publice care critică Germania pentru modelul său economic, după ce premierul britanic David Cameron a atacat politicile nemţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos. "Germania dictează o politică ale cărei consecinţe vor fi o spirală a datoriilor publice, cu efect deflaţionist asupra economiilor", a declarat Soros la Davos. Zona euro este pe un curs auto-destructiv, a adăugat acesta, citat de "Deutsche Welle". "Nu toată Europa poate fi ca Germania", a spus miliardarul, adăugând că obiectivele pe care Berlinul le impune statelor cu probleme din jur sunt practic imposibil de atins. Pregătiţi-vă de dezastru! "Situaţia va deveni mult mai gravă şi mai dificilă decât orice am văzut până acum în întreaga mea carieră. Ne confruntăm cu un moment extrem de dificil, comparabil cu Marea Recesiune din anii '30", a spus miliardarul George Soros.

Ministrul neamţ de Finanţe: Zidul de protecţie nu funcţionează în cazul Greciei

La numai două zile de când cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că are dubii în ceea ce priveşte abilitatea UE de a salva Grecia de la faliment, ul alt neamţ - ministrul de Finanţe al statului - vorbeşte acum despre posibilitatea ca eforturile făcute până acum să nu fie de ajuns sau pur şi simplu să nu fie cele potrivite. Atunci când Grecia a primit un împrumut de urgenţă de 110 miliarde de euro, în mai 2010, liderii europeni au numit programul de asistenţă financiară "un zid de foc", care va salva Grecia şi va opri extinderea crizei către restul zonei euro. "Zidul" nu a reuşit să îndeplinească niciunul dintre cele două roluri: Grecia a cerut, un an mai târziu, un alt împrumut, iar criza a dărâmat de mult barierele uniunii monetare, afectând întregul bloc comunitar.

Ministerul Economiei: Nu vor fi probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor

Ministerul Economiei estimează că nu vor fi, în perioada următoare, probleme deosebite în aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor, a anunţat vineri instituţia. "La solicitarea ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, în ultima perioadă au loc, zilnic, la sediul ministerului, analize referitoare la situaţia sistemului naţional de transport gaze naturale şi asigurarea cantităţii necesare pentru menţinerea presiunii în sistem. Subiectele au fost discutate şi în cadrul Comisiei de Coordonare pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale", se arată într-un comunicat al ministerului. Aprovizionarea cu gaze este realizată din producţia curentă, din import şi din depozitele de gaze operate de compania de stat Romgaz.

Franţa îşi retrage trupele din Afganistan mai devreme cu an decât a stabilit NATO

Franţa îşi va repatria trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2013, însemnând mai devreme cu un an decât a stabilit NATO. Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la sfârşitul unei întrevederi avute cu omologul afgan, Hamid Karzai, la Paris. Preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat, vineri, că Parisul ,,va solicita NATO să reflecteze asupra unei preluări totale a misiunilor de luptă ale NATO de către armata afgană în 2013". Calendarul retragerii celor circa prezenţi în continuare pe pământ afgan prevede că 1.000 din cei 3.600 de soldaţi francezi mobilizaţi în Afganistan se vor întoarce în Franţa în cursul anului acesta. Iniţial se stabilise că 600 de militari revin în Franţa.

Spania: Şomaj record în ultimii 17 ani: aproape 23%

Rata şomajului din Spania a ajuns la 22,85%, nivelul record pentru ultimii 17 ani. Numărul persoanelor fără loc de muncă a depăşit un prag istoric de 5 milioane. Acestea sunt veşti proaste în condiţiile în care ţara, aflată în criză, a suplimentat măsurile de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Creşterea şomajului este alarmantă în rândul tinerilor spanioli cu vârste sub 25 de ani, rata ajungând la 51,4%. Potrivit AFP, peste un milion şi jumătate de familii au toţi membrii în şomaj..În ultimele trei luni din 2011, în Spania au fost înregistraţi 300.000 de noi şomeri, numărul total al acestora ajungând la 5,27 milioane. Şomajul din Spania s-a triplat în numai patru ani, de la un minim istoric de 7,95% atins în 2007. Spania trebuie să economisească peste 40 de miliarde de euro, pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% în 2011 la 4,4% în acest an, iar Banca Spaniei estimează că economia se va contracta cu 1,5% în acest an.

EVENIMENTUL ZILEI

Sulfina Barbu: Pactul USL cu societăţile civile, un document ruşinos

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a criticat pactul USL cu societatea civilă şi a cerut retragerea "acestui document ruşinos". "PDL consideră că acest Pact este un afront fără margini la adresa societăţii civile şi, în acest sens, cerem USL retragerea publică a acestui document ruşinos, atât pentru semnatarii lui, cât şi pentru clasa politică în ansamblu. Este nedemn pentru o societate democratică, în plină reformare, să mai fie martora unor astfel de practici renăscute, parcă, din epoca neagră a guvernării Năstase", a susţinut Sulfina Barbu. Potrivit acesteia, socialiştii Ponta şi Antonescu au pus, înainte de toate, banii publici pe masa dialogului. "Considerăm că societatea civilă, prin toate intervenţiile publice ale reprezentanţilor săi, a cerut, întâi de toate, reformarea reală a clasei politice. (...) Răspunsul USL este simplu şi regretabil: bani de la buget şi subordonare politică", a mai arătat Sulfina Barbu.

Nichita (PSD), contra demisiei în bloc: "Dacă plecăm din Parlament, Puterea poate să modifice şi Constituţia"

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, a ajuns la concluzia că ideea demisiilor în masă din Parlament, propusă de Crin Antonescu, nu este una bună. Odată rămaşi singuri, reprezentanţii Puterii vor putea vota inclusiv modificarea Constituţiei, avertizează liderul PSD Iaşi. "Analizând legislaţia în vigoare şi Constituţia înseamnă că, dacă am pleca din Parlament, cu numărul de parlamentari prezenţi, ei ar putea să modifice şi Constituţia pentru că au două treimi din cei care sunt în funcţie. În aceste condiţii, ar fi fost aberant să fim atât de caraghioşi încât să plecăm din Parlament şi să-i lăsăm să facă ce vor în ţară", a declarat Gheorghe Nichita. Nichita a spus că USL nu se agaţă de putere, nu vrea să fie în Parlament pentru că nu este o instituţie care în clipa de faţă funcţionează după principii democratice, dar că trebuie să apere acest simbol al democraţiei României prin rămânerea în plen.

Acţionarii restartează Fondul Proprietatea

Inclusiv "perla" BVB Fondul Proprietatea depinde, în evoluţia din acest an, de numărul de listări de succes pe care statul le va reuşi, multe companii din portofoliul FP fiind nelistate. Fondul Proprietatea a sărbătorit un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Fără fast şi fără prea mult tam-tam, având în vedere că acţiunile au încheiat anul trecut cu o scădere de circa 30%, de la 0,6495 lei în prima zi de tranzacţionare până la 0,427 lei în ultima şedinţă. Acţionarii Fondului nu sunt deloc bucuroşi, iar foştii proprietari despăgubiţi cu titluri FP sunt profund dezamăgiţi. Lucru normal, din moment ce despăgubirea lor s-a înjumătăţit la un an de la listare. Nici statul român nu are de ce să fie fericit (niciun reprezentant al statului nu a participat la eveniment), având în vedere că şi-a epuizat rapid pachetul de 36% pe care îl mai avea la începutul anului trecut din cauza cotaţiei reduse, care a obligat la oferirea a mai multor acţiuni foştilor proprietari.

Ford România: De doi ani presăm guvernul să îmbunătăţească infrastructura

Oficialii grupului american Ford prezenţi în România se confruntă cu probleme legate de logistică. Atât aprovizionarea cu echipamente provenite de la furnizori cât şi modalităţile de transport ale maşinilor asamblate către clienţii interni şi externi ridică încă mari semne de întrebare din cauza infrastructurii deficitare. "O temă importantă cu care ne confruntăm încă este logistica. Vom exporta majoritatea maşinilor de la Craiova aşa că avem nevoie de o structură de transport extrem de bine pusă la punct. Vom trimite maşinile către clienţi, fie pe şosea, fie pe calea ferată şi chiar cu nave care vor pleca din Constanţa. De exemplu, la Moscova, maşinile vor ajunge pe uscat, în timp ce către Marea Britanie sau Spania vom trimite vehiculele cu trenul până la Constanţa şi apoi cu vaporul.

ACTA: Revoluţie pe internet. Youtube şi Facebook, în pericol

Noua lege care urmează să fie votată în vară în Parlamentul European ar putea închide toate site-urile care au conţinut fără drepturi de autor. Internauţii români au început să fiarbă de ieri. Pentru tratatul ACTA (Anti- Counterfeiting Trade Agreement - Tratul Comercial Anti-Contrafacere), semnat de majoritatea ţărilor europene, şi-a dat acordul şi România. Deocamdată nu se schimbă nimic pe internet, iar totul ţine de votul pe care urmează să-l dea parlamentarii europeni în vara acestui an. Însă faptul că ar putea exista softuri care să monitorizeze tot ceea ce faci pe internet, ce încarci, ce descarci şi la ce te uiţi dau frisoane tuturor. În curând, toată muzica şi filmele de pe internet ar putea să fie plătite, iar siteurile care le oferă să fie pur şi simplu închise pentru că nu respectă drepturile de autor.

Cât de greu va fi 2012? Tănăsescu spune că nu vom avea recesiune

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui probabil uşor în scădere prognoza de creştere economică pentru România în 2012, în linie cu ceea ce se întâmplă în Europa, a declarat vineri, la postul de radio RFI, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI). "În momentul de faţă există discuţii între autorităţi, Fondul Monetar, Comisia Europeană pentru această nouă prognoză a creşterii pe 2012. Ea nu va fi mult diferită faţă de prognoza din toamnă, sigur, probabil va avea o uşoară decelerare (....) în linie cu ceea ce se întâmplă în Europa", a spus acesta. Acesta a spus totodată că au fost în ultimul timp făcute anumite progrese în situaţia de pe continent. "Se întrevăd uşoare, repet, uşoare semne de ameliorare şi acesta este un lucru îmbucurător, în sensul că Europa, sigur, se zbate între a fi în recesiune sau nu. Cred că, cu un efort comun, politic şi din partea mediului de business, Europa poate să depăşească acest moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb