REVISTA PRESEI 28.01.2016

Willy Homner
Revista Presei / 28 ianuarie 2016

ADEVARUL

Raportul MCV critică Parlamentul

Tragedia de la Colectiv, arestarea lui Sorin Oprescu şi dosarele lui Ponta sunt date ca exemple în raportul MCV pentru a sublinia consecinţele corupţiei, dar şi progresele făcute de România în reforma sistemului judiciar. Deşi subliniază progresele făcute de ţara noastră, raportul nu spune nimic despre o posibilă ridicare a monitorizării. Comisia Europeană a prezentat, miercuri, la Bruxelles, rapoartele MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) pentru evaluarea progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Cea mai importantă concluzie este că ţara noastră va continua să fie monitorizată în cadrul acestui mecanism cel puţin şi în acest an. Asta spre dezamăgirea Guvernului, care se aştepta la anunţarea unui termen clar pentru ridicarea monitorizării.

Criza refugiaţilor: Suedia spune că va expulza 80.000 de migranţi

Suedia se aşteaptă să expulzeze până la 80.000 de migranţi a căror cerere de azil a fost sau va fi respinsă, a anunţat ministrul de interne al ţării, Anders Ygeman. Acesta spune că guvernul său va folosi curse charter pentru aceste deportări şi procesul ar putea dura câţiva ani. "Vorbim de aproximativ 60.000 de oameni, însă numărul ar putea urca la 80.000", a declarat Ygeman pentru presa suedeză, citată de BBC. 163.000 de migranţi au cerut azil în Suedia în 2015, numărul fiind cel mai mare din Europa raportat la populaţia ţării. Dintre cele 58.800 de cereri procesate anul trecut, doar 55% au fost acceptate. De săptămâna aceasta, Suedia a început să se confrunte, de asemenea, şi cu problema violenţei în rândul migranţilor. Un refugiat de 15 ani a fost arestat în Molndal, lângă Goteborg, după ce o angajată de 22 de ani a centrului pentru refugiaţi în care se afla a fost înjunghiată mortal. 35.400 de minori neînsoţiţi au pătruns în 2015 în Suedia, de cinci ori mai mulţi decât în 2014.

Caracatiţa lui Şova. Cum funcţiona sistemul de sifonat bani de la companii de stat, prin firme de avocatură paravan

Senatorul Dan Şova a pus la punct o adevărată caracatiţă a corupţiei, bazată pe cunoştinţe şi relaţii în instituţiile publice, pentru a stoarce cât mai mulţi bani. Informaţia apare în rechizitoriul prin care parlamentarul a fost deferit justiţiei de procurorii DNA în dosarul CET Govora. Fost ministru în trei guverne, parlamentarul Dan Şova (42 de ani) a fost trimis în judecată săptămâna aceasta în cel de-al doilea dosar de corupţie deschis pe numele său, CET Govora, pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Şova mai este inculpat într-un alt dosar celebru, Turceni-Rovinari, alături de fostul premier Victor Ponta.

Legea anti fumat, din martie. Un sfert din populaţia României fumează

Cei care vor încălca legea anti fumat, care ar putea intra în vigoare din martie, riscă amenzi de până la 500 de lei. Amenzi şi mai usturătoare vor primi cluburile, barurile sau restaurantele care se sustrag de la aplicarea legii. Patronii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 5.000 şi 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este că autorităţile pot merge până la suspendarea activităţii sau chiar închiderea unităţilor care nu au respectat legea. Sancţiunile vor fi aplicate din martie, asta pentru că legea care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii, fie că sunt în aer liber sau în spaţii închise a fost declarată miercuri constituţională. Excepţie fac camerele special amenajate din aeroporturi şi penitenciarele. România se va alinia astfel celorlalte state europene, în care fumatul în spaţiile interzise a fost deja interzis.

Doua tone de PET-uri, confiscate de poliţişti de la oameni ai străzii

Captura impresionanta de... PET-uri, la Târgu Mureş. Poliţiştii locali au confiscat peste doua tone de sticle de plastic care provin, spun ei, din tomberoanele speciale pentru colectarea selectiva a deşeurilor. Oamenii nevoiaşi voiau sa le predea la firmele de specialitate, pentru câţiva lei pe zece kilograme, dar gestul lor este ilegal, iar amenda merge pana la 500 de lei. Oamenii au fost de data aceasta iertaţi. Nu pot fi executaţi silit, pentru ca sunt săraci lipiţi. Cele 2 mii de kilograme de peturi au fost confiscate de angajaţii politiei locale, pe strada, de la oamenii care cărau de zor sacii doldora de peturi. Agenţii spun ca le-au scos din containerele pentru peturi si încercau sa le vândă firmelor de colectare. Poliţiştii locali i-au pandit si au confiscat marfa. Banii pe care ii primesc oamenii diferă: "pentru peturile mixte, nesortate, in jur de 30-40 de bani, cele incolor ajung pana la 1 leu 20 in funcţie de calitate, sa nu fie învechite." a declarat Dan Sandor, reprezentantul firmei de colectare.

Amnistia fiscală bagă zâzanie între săraci şi bogaţi. Guvernul se pregăteşte să-i ierte pe cei care îşi declară averile

Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală pentru cei care deţin venituri sau bunuri sustrase fiscalizării, astfel încât să intre în legalitate, dar consultanţii fiscali avertizează că România riscă să intre într-un "ciclu al amnistiilor" acordate an de an sub diverse forme, ceea ce discriminează cetăţenii corecţi care îşi plătesc la timp taxele. Mai mult, proiectul interferază cu programul Fiscului de depistare şi taxare a celor cu averi mari ascunse. Astfel, potrivit Profit.ro, persoanele care obţin venituri sau au patrimoniu şi care nu au fost impozitate vor primi o perioadă de graţie de şase luni pentru a le declara şi pentru a-şi plăti taxele. Vor scăpa, însă, de acuzaţiile de evaziune fiscală. După intervalul de şase luni, cei care vor evita să se conformeze, vor fi impozitaţi cu 50%, potrivit unor surse guvernamentale citate de site-ul respectiv. Pentru a intra în vigoare măsura trebuie modificat Codul Fiscal în perioada următoare.

Gabriel Oprea renunţă la imunitate doar din gură

Senatorul UNPR Gabriel Oprea le cere colegilor să-l "scape" de imunitate, deşi are în continuare la îndemână varianta demisiei. Potrivit unor surse politice, Oprea a început deja negocieri individuale cu senatorii pentru un vot negativ. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, le-a solicitat senatorilor, printr-o scrisoare deschisă, să voteze favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele său. Biroul permanent al Senatului a transmis Comisiei juridice solicitarea Justiţiei privind începerea urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea. "Comisia, în mod sigur, se întruneşte marţi, săptămâna viitoare, dar nu ştiu să spun acum când va prezenta avizul", a spus Călin Popescu Tăriceanu. În condiţiile în care nu există o limită de timp pentru elaborarea avizului, senatorii jurişti vor trage de timp câteva zile. Probabil, votul final va fi dat de plenul Senatului peste două săptămâni.

NATO pregăteşte un departament de comunicare pentru contracararea propagandei ruse

Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea de a crea un departament special de comunicare pentru contracararea presupusei campanii ruse de propagandă prin televiziune şi Internet, informează site-ul agenţiei Reuters. UE a creat în 2015 un departament special pentru combaterea propagandei ruse. Un proiect al NATO obţinut de agenţia Reuters relevă planuri de creare a unui departament special pentru folosirea unor tactici militare în scopul înţelegerii adversarilor şi influenţării publicului străin. Rusia a creat un trust media care are sute de jurnalişti, Sputnik, în scopul contracarării agresivei propagande occidentale. De asemenea, Moscova este foarte activă pe Internet, inclusiv pe site-uri de socializare şi pe bloguri. La rândul său, NATO ar putea declasifica mai rapid imagini pentru a fi utilizate în momentul emiterii avertismentelor de securitate şi va intensifica activităţile de comunicaţii în medii de socializare online.

BANCHERUL

Fed, banca centrala a Statelor Unite, a menţinut dobânda de referinţa pentru dolar la 0.25%-0.50%

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a menţinut dobânda de referinţa pentru dolar la 0.25%-0.50%, conform aşteptărilor analiştilor, după ce in decembrie 2015 a decis sa o majoreze cu un sfert de punct, pentru prima dată după izbucnirea crizei din 2007, pe fondul creşterii economice si a inflaţiei. Decizia a fost luată in contextul turbulentelor de pe pieţele financiare mondiale, precum si a reducerii aşteptărilor cu privire la creşterea inflaţiei, ca urmare a scăderii preţului petrolului, astfel încât Fed-ul nu mai este "rezonabil încrezătoare" ca inflaţia va atinge 2% pe termen mediu. Comunicatul de presa al Fed a fost caracterizat de analişti ca având un ton moale (dovish), ceea ce-i determina sa creadă ca exista şanse ca dobânda să rămână neschimbată si la următoarea şedinţa a băncii centrale americane, din luna martie. In prognoza Fed din decembrie erau menţionate patru majorări de dobânda a cate un sfert de punct in acest an.

Numărul creditelor in franci elveţieni a scăzut cu o treime, la 61.833, iar 17.100 au fost convertite in lei

Numărul creditelor in franci elveţieni (CHF) acordate romanilor in perioada dinaintea crizei din 2008 de şapte bănci romaneşti a scăzut cu aproape o treime (29%), respectiv 25.279 de credite, de la 87.112 cate erau in noiembrie 2014 (inclusiv creditele externalizare), la 61.833 in noiembrie 2015, conform datelor publicate de BNR. Soldul acestor credite, atât credite de consum cât şi credite imobiliare, a scăzut cu aproximativ 1,8 miliarde lei, de la 9,8 miliarde de lei in 2014 la 8 miliarde lei in noiembrie 2015. Dintre cele 25.279 de credite in CHF dispărute din portofoliile băncilor, 17.100 au fost convertite in lei, iar 8100 au ajuns la scadenta sau au fost cesionate. Marea majoritate (86%) a creditelor in CHF convertite in lei, respectiv 4.712 de credite, in valoare de 2,2 miliarde lei, sunt creditele clienţilor Volksbank convertite in lei de către Banca Transilvania, după preluarea băncii austriece.

CURENTUL

Ponta şi Tăriceanu au făcut România de ruşine

Fostul premier Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sunt menţionaţi într-un context negativ în raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în Justiţie. Şi Parlamentul este criticat pentru blocarea anchetelor. "În acest an s-a înregistrat o creştere a numărului de cereri de apărare a independenţei justiţiei, în urma unor atacuri în mass-media şi din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru şi a preşedintelui Senatului. De asemenea, au existat în continuare cazuri de presiune asupra unor judecători ai Curţii Constituţionale. Aşa cum se menţiona în raportul din 2015, în perioada premergătoare alegerii preşedintelui României, erau semne de schimbare în sensul unei abordări mai responsabile. Aceasta s-a disipat însă în primăvară, în special în urma deschiderii de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a unei anchete vizându-l pe prim ministru. Criticile au vizat, în mod personal, atât pe şeful DNA, cât şi pe cel al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)", precizează raportul Comisiei Europene.

DIICOT l-a săltat pe prefectul de Caraş pentru evaziune fiscală

Nicolae Miu Ciobanu a fost numit prefect de Victor Ponta în 21 martie 2015. Ieri, DIICOT l-a săltat de la şedinţa Prefecturii. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Caraş Severin împreună cu ofiţeri de de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş Severin şi în alte 19 judeţe în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

La raport - de Tia Şerbănescu

La Bruxelles a fost dat publicităţii al zecelea MCV privind România, un raport favorabil unde ca de obicei premianta e DNA (a primit menţiune şi ÎCCJ) iar repetentul este Parlamentul. De MCV depinde (politic) şi aderarea la Schengen unde vrem noi să intrăm dar nu reuşim. Poate după ce se desfiinţează. Cu ocazia împlinirii a zece MCV, ministrul Justiţiei, tehnocrata Prună, a zis că e cazul să se renunţe la el după atâtea succese. Pardon! Cu tot respectul (formal) pentru dna Prună, abandonarea MCV nu e deloc o idee bună. Lăsaţi de capul nostru am face praf toate progresele. Şi-aşa, cu ochii MCV pe noi, tot o dăm în bară: politicienii înjură de zor justiţia iar Parlamentul îşi salvează (selectiv) corupţii. Dacă scăpăm de sub controlul MCV, e limpede ce urmează: transformăm DNA, ANI, DIICOT, ÎCCJ (pe care PSD şi PNL voiau să le desfiinţeze prin protocolul cu col Dogaru în 2012) în instituţii adormite care se trezesc numai când sună partidele şi le trasează diverse cazuri.

EVENIMENTUL ZILEI

Vladimir Plahotniuc, omul care face legătura între Mafia rusă şi politicienii români

Un document exploziv al Interpol dezvăluie: Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, omul care face legătura între Mafia rusă şi politicienii români. "Evenimentul zilei" vă dezvăluie reţeaua de tip mafiot care îl are în prim-plan pe Vladimir Plahotniuc. Oligarhul acuzat că are legături dubioase cu politicieni şi personalităţi publice din România a fost monitorizat de o importantă structură internaţională de securitate, care a descoperit conexiunile acestuia cu Mafia Rusă. Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei Solntsevskaya Bratva. Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat şi afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit paşapoarte cu diverse identităţi, emise de state diferite, la fel cum avea şi Vladimir Plahotniuc. Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state

Raluca Prună: Parlamentul va trebui să vină la masa discuţiei pe tema criticilor din Raportul MCV

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat miercuri că speră ca parlamentarii să citească raportul MCV al Comisiei Europene pentru ca, mai apoi, să discute împreună ce mai rămâne de făcut, mai ales în ceea ce priveşte chestiunea imunităţilor. "Eu sper ca Parlamentul, ca membrii Parlamentului să citească acest raport, aşa cum au făcut-o de fiecare dată, şi apoi să ne putem aşeza la masă, astfel încât să putem discuta despre ceea ce rămâne de făcut pentru că, într-adevăr, Parlamentul şi activitatea Parlamentului în ceea ce priveşte chestiunea imunităţilor, ca să fim foarte precişi, este un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, în care Comisia spune că mai sunt lucruri de făcut", a declarat ministrul Justiţiei,Raluca Prună. In raport se arată că Parlamentul României a refuzat anul trecut "aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari pentru a permite iniţierea de anchete sau aplicarea măsurilor de arest preventiv".

Elena Udrea: "Intrăm în an electoral şi, în loc să modificăm regulile, se vor finanţa la fel campaniile. Tot cu geanta, altfel cum?"

Elena Udrea a fost invitată, miercuri seara, la emisiunea "Ediţia de seară", la România TV, unde a vorbit despre modalităţile de finanţare ale campaniilor electorale. Fosta şefă a PMP a precizat că partidele aflate la putere primesc finanţări "cu geanta" şi că în urma campaniilor electorale cei care se îmbogăţesc sunt trezorierii partidelor şi şefii de campanie. Aceasta a mai spus că banii proveniţi din această activitate ajung şi la presă, dar şi la cetăţeni. Totodată, Elena Udrea a mai vorbit şi despre Direcţia Naţională Anticorupţie care, în viziunea sa, în loc să pună accent pe recuperarea prejudiciilor, se axează pe condamnare. Întrebată care este deviza sa în acest an, Elena Udrea a răspuns că nu este un an uşor, ba dimpotrivă, se aşteaptă la multe provocări.

Reţeaua Vodafone, certificată Best in Test

Vodafone Romania a primit în ianuarie 2016, pentru al doilea an consecutiv, certificarea pentru performanţa serviciilor de Date şi Telefonie pe smartphone-uri. Reţeaua a primit un punctaj pentru serviciile de date şi telefonie mobilă, după măsurări efectuate în toate reţelele mobile din România. "Ne extindem în continuare reţelele 4G si 4G+ în România şi ne concentrăm pe acoperirea a tot mai multe oraşe, astfel încât toţi românii să se poate bucura de cea mai bună experienţa de voce şi date, furnizată de Vodafone", a declarat Ravinder Takkar, Preşedinteşi CEO Vodafone România. În comparaţie cu alte reţele din România, măsurătorile arată că reţeaua Vodafone România a obţinut certificatul "Best in Test" atât pentru serviciile de date, cât şi pentru cele de telefonie, în testul Mobile Benchmark România, desfăşurat de auditorul independent P3 communications.

JURNALUL NATIONAL

PNL şi-a ales primarii de reşedinţe

Liberalii au validat, ieri, alte 19 candidaturi la alegerile locale. "Am continuat discuţiile şi procedurile de validare a zece candidaturi pentru funcţiile de primari în capitale reşedinţe de judeţ şi a nouă candidaţi pentru funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean", a anunţat copreşedintele Vasile Blaga după şedinţa Biroului Politic Naţional. Astfel, vor candida pentru funcţia de primar din partea PNL: Narcis Ionuţ Sofianu la Piteşti, Cătălin Flutur la Botoşani, Nicolae Florian la Giurgiu, Octavian Lupulescu la Târgu-Jiu, Marius Ţepeluş la Miercurea-Ciuc, Dragoş Victor Chitic la Piatra-Neamţ, Cristian Niculescu la Baia Mare, Florin Titirişcă la Alexandria, Marius Arcăleanu la Vaslui şi Ştefan Ion la Focşani, Boc la Cluj, Badea la Craiova.

PSD şi-a luat iarăşi puterea. A început campania cu patru luni înainte de locale

Social-democraţii au furat deja startul în campania electorală, chiar dacă alegerile locale vor avea loc abia la începutul lui iunie. Mesajul "PSD îţi dă puterea" a împânzit deja bulevardele Bucureştiului, asta chiar dacă, potrivit legii, campania electorală debutează oficial cu 30 de zile înainte de data scrutinului. Autoritatea Electorală ridică din umeri şi spune că nu e nimic ilegal. "PSD îţi dă puterea" este sloganul ales de social-democraţi săptămâna trecută în şedinţa Comitetului Executiv de la Piatra-Neamţ. Mesajul va fi folosit ca slogan al partidului în alegerile locale în toată ţara şi a apărut deja pe bannerele instalate de activiştii de partid în mai multe zone din Capitală. Ieri, Guvernul Cioloş a aprobat propunerea Autorităţii Electorale Permanente privind data alegerilor, astfel că primarii vor fi aleşi la vară, pe 5 iunie, iar startul oficial al campaniei electorale este programat pe 6 mai. Cu mai mult de trei luni înainte de intrarea în campanie, social-democraţii au profitat de o portiţă din legea electorală şi au început deja să-şi facă reclamă pe bulevardele din Bucureşti.

Neculai Onţanu a semnat două autorizaţii ciudate pentru Arena Naţională

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare pentru construirea Arenei Naţionale, potrivit Tolo.ro. Cea de-a doua autorizaţie a fost astfel modificată, pentru ca stadionul să devină automat mai scump. Cei din conducerea Primăriei spun că documentul a fost modificat din cauza unor erori. În prima autorizaţie de construire, semnată în 2008 de către primarul sectorului 2 Neculai Onţanu, se specifică negru pe alb faptul că stadionul National Arena va avea 55.000 de locuri şi că tribunele vor fi acoperite. Cea de-a doua autorizaţie, semnată cu aceeaşi dată şi cu acelaşi număr de înregistrare, prevede ca din cele 55.000 de locuri, doar 20.000 de locuri de la tribuna 1 să fie acoperite. În plus, stadionul urma să aibă şi acoperiş retractabil. Jurnalistul Cătălin Tolontan a spus miercuri, la Antena 3, că, în acest caz, este vorba de un fals.

NATIONAL

Tiriac, Oprescu si Udrea, in noul "Lot Stejarii"

Nori tot mai negri se aduna deasupra miliardarului Ion Tiriac. Si poate tocmai pentru că ştie că i se pregăteşte ceva, după cum se vehiculează tot mai insistent in anumite cercuri bine informate, magnatul pare sa fi preluat rolul de conducător de facto al celor nemulţumiţi de cruciada anticorupţie declanşata de către DNA. Aşa că, după cum susţin sursele noastre, Ion Tiriac încearcă in ultima vreme să-si mobilizeze influentul cerc internaţional de relaţii personale împotriva oamenilor Laurei Codruţa Kovesi, pe care i-ar considera drept principalii vinovaţi de "prăbuşirea economica" a tarii. DNA continuă să duca la capăt anchetele declanşate, printre care si cea care vizează "sponsorizarea" construirii luxosului "Stejarii Country Club", care numai "obiectiv turistic" nu este, aşa cum s-a justificat in motivarea pentru acordarea a opt milioane de euro. Fonduri europene, ce-i drept, dar care au fost "redirecţionate" de către fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

"Bruxellezul" Ciolos nu mai pune botul la MCV

Favorabil României, raportul MCV din acest an respecta "reţeta" deja cunoscuta: lauda activitatea DNA, ICCJ, ANI si pune la zid Parlamentul. Guvernul Ciolos a anunţat public ca doreşte fixarea unui termen de îndepărtare a "sabiei" MCV de deasupra capului României. "Consideram ca recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniata mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeana. Astfel, având in vedere concluziile pozitive ale raportului, consideram ca exista premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităţilor romane, de exemplu, in structura Strategiei Naţionale Anticorupţie", a precizat Guvernul printr-un comunicat dat imediat după prezentarea publica a raportului. Acelaşi lucru - scoaterea României de sub monitorizare - este solicitat si de unele partide.

Romania risca amenzi de 200.000 de euro pe zi din cauza ambalajelor nereciclate

Marile companii din industria alimentara fac presiuni asupra guvernanţilor pentru a evita reciclarea ambalajelor, dar Romania risca din aceasta cauza declanşarea din partea UE a unei proceduri de infringement care ar atrage penalităţi de pana la 200.000 de euro pe zi. Agenţii economici care nu si-au îndeplinit ţintele asumate sunt obligaţi prin lege sa contribuie la Fondul pentru Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate. Legislaţia privind obligaţiile de reciclare este in vigoare in Romania de mai bine de zece ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligata sa recupereze deşeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani in sir prin înfiinţarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizaţie de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deşeurile puse pe piaţă si pentru atingerea ţintelor de reciclare impuse de UE.

Romanii sunt mai economi

Scăderea TVA la alimente sau poate frica de o noua criza i-a determinat pe mulţi romani sa pună ceva mai mulţi bani deoparte, astfel ca valoarea depozitelor constituite in bănci a crescut notabil la sfârşitul anului trecut. Datele publicate, ieri, de BNR arata ca depozitele in valuta ale rezidenţilor, gospodarii ale populaţiei si persoane juridice, exprimate in lei, s-au majorat in decembrie fata de noiembrie 2015 cu 2%, pana la 82.138,2 milioane lei. Depozitele in valuta s-au majorat cu 0,2%, pana la 18.154,1 milioane euro. Comparativ cu aceeaşi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidenţilor exprimate in lei au crescut cu 6,3%. De asemenea, depozitele in valuta ale gospodăriilor populaţiei exprimate in lei au crescut cu 6,3%, iar depozitele in lei ale cetăţenilor au crescut, in decembrie fata de noiembrie, cu 2,7%, iar fata de decembrie 2014 avansul este de 6,4%.

PUTEREA

În vreme ce îndatorează judeţul pentru proiectele europene, baronul Oprişan economiseşte banii de la buget pentru campania electorală

La iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean Vrancea a contractat un credit, din Trezoreria Statului, pentru asigurarea finanţării unor proiecte europene neterminate la termen. Aceasta deşi în bugetul judeţean există cel puţin o parte din bani şi ar fi putut şi ar fi putut suporta cheltuielile din fonduri proprii. Valoarea totală a împrumutului este de 42 de milioane de lei iar suma de care dispune instituţia condusă de Oprişan se ridica la 16 milioane de lei. Această informaţie nu a fost împărtăşită consilierilor judeţeni nici în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre şi nici în dezbaterile din plen, motiv pentru care consilierii opoziţiei pretind că au fost induşi în eroare cu bună ştiinţă. În şedinţa ordinară din 24 noiembrie 2015, a CJ Vrancea, consilierii judeţeni au aprobat, cu 30 de voturi un proiect de hotărâre iniţiat de baronul Marian Oprişan, care prevede contractarea unui împrumut în valoare totală 42 milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de 10 ani.

Frânarii parcărilor. Bunele intenţii devin bătaia de joc a Prefectului Capitalei

Construirea de parcări în Capitală a devenit o problemă vitală pentru bucureşteni. Pe de o parte şoferii nu-şi ţin maşinile în siguranţă, pe de altă parte, pietonii nu mai au trotuoare libere. În ultimii trei ani, consilierul PSD Ramiro Angelescu a prezentat Primăriei Capitalei 7 adrese prin care a arătat unde s-ar putea construi parcări supraetajate pentru rezidenţii din fiecare zonă. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic. Ultimul exemplu este Hotărârea din şedinţa extraordinară din 10 decembrie 2015, când a propus realizarea unei parcări de reşedinţă, publică, multietajată supraterană, în zona Militari, Str. Odgonului în spatele blocului nr. 132. Deşi hotărârea a fost votată în unanimitate, secretarul general al Primăriei, Tudor Toma, a refuzat să o semneze. Neobişnuit cu asemenea hotărâri de "intenţie", prefectul Capitalei s-a plasat de partea secretarului general, deşi ar fi putut să anuleze în instanţă hotărârea.

Primărie Sector 1: Locul de parcare nu se impozitează

Locuitorii Sectorului 1 îşi pot reînnoi contractele de închiriere a locurilor de parcare de reşedinţă până la data de 31 martie 2016. Pentru a închiria un loc de parcare de reşedinţă, ei trebuie să depună următoarele acte: cerere de închiriere, copie după actul de identitate al solicitantului cu domiciliul în imobilul respectiv, copie după certificatul de înmatriculare al autoturismului pe care îl deţine şi o taxă de 76,65 lei/loc/autoturism/an. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că Declaraţia de Impunere nu este necesară pentru locul de parcare, acesta avânt titlul de creanţă şi nu se impozitează.

Preşedintele BERD, în vizită oficială în România

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, va efectua în perioada 1-2 februarie 2016 o vizită în România, în cadrul căreia va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit unui comunicat de presă al băncii, Sir Suma va avea întâlniri cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul, Dacian Cioloş, ministrul Finanţelor Publice şi guvernatorul BERD pentru România, Anca Paliu Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu alte oficialităţi la nivel înalt. Totodată, preşedintele BERD se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.

ROMANIA LIBERA

De ce are România un procuror general care-a tras în noi după 22. Şi ce zice UE

La Bruxelles lumea nu se miră că România este ţara în care procurorul general merge ilegal cu girofar şi coloană oficială de două ori pe zi, vreme de aproape un an de zile, fără ca nimeni să-şi fi dat seama că omul trimis să vegheze împotriva abuzurilor este primul care face excese. Fascinat de ceea ce-l izolează de realitate, procurorul şef al României a mizat pe strălucirea limuzinei înconjurată de poliţişti, simţindu-se mai important şi mai puternic în faţa colegilor procurori, printre care şi-ar fi dorit să se întoarcă în această primăvară după ce i se va fi terminat mandatul. Încă nu înţelege că va plăti pentru luxul de a avea girofarul, pe care i l-a făcut cadou fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. Generalul a vrut să-l cumpere sau să-l aibă la mână, într-un fel sau altul, pe Tiberiu Niţu, acest procuror general care e mai interesat de statutul de VIP, decât de legi. Nu e clar ce a primit în schimb fostul ministru sau dacă era doar un cec în alb, pe baza căruia putea cere la momentul oportun vreo favoare.

Cazul Bodnariu, prezentat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, referitor la situaţia familiei Bodnariu în Norvegia, informează Agerpres. În interpelarea sa, senatorul român l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei cu privire la vizita delegaţiei Parlamentului României în Norvegia, din care a făcut parte, vizită care a avut ca scop întreprinderea de demersuri în vederea reîntregirii familiei Bodnariu, şi a prezentat pe scurt acest caz, informează un comunicat transmis miercuri Agerpres de la Senat. Titus Corlăţean a relevat caracterul profund disproporţionat şi abuziv al măsurilor luate de Serviciul norvegian local de protecţie a copilului (Barnevernet).

ZIARUL FINANCIAR

Andrei Rădulescu, primul analist care anunţă că economia ar putea creşte cu 5% în acest an

Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, a spus ieri la ZF Live că economia românească ar putea să crească cu peste 5% în acest an, având în vedere evoluţiile economice şi menţinerea creşterii consumului. Prognoza oficială a guvernului de creştere este de 4,1%, iar ceilalţi economişti de pe piaţă estimează un plus al PIB între 3,5% şi 4%. "Avem un început de an cu o politică economică relaxată, monetară şi fiscal-bugetară, ceea ce încurajează cererea agregată", a explicat economistul la ZF Live. Avansul PIB de anul trecut a avut drept principal motor consumul, care a crescut ca urmare a majorărilor salariale, a reducerii TVA la alimente, dar şi a reluării creditării pe fondul reducerii dobânzilor la minime istorice. Rădulescu subliniază însă un lucru analizat de bancheri şi economiştii din bănci, dar mai puţin adus în discuţie în zona publică. Anume că relaţia dintre dinamica economiei şi a creditării a suferit în ultimii ani, cele două nemaifiind dependente una de cealaltă.

Petrom: Vom analiza oportunitatea de a procesa ţiţei din import

Producătorul duce o luptă acerbă pentru reducerea costurilor în contextul în care analiştii nu se mai tem să lanseze estimări privind scăderea preţului petrolului chiar şi sub pragul de 20 $/baril. Circa 3% din cantitatea de petrol procesată la rafinăria Petrobrazi, singura funcţională din portofoliul Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, s-au importat în primele nouă luni din 2015 în contextul în care preţul barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de perioada similară a anului trecut. "În primele nouă luni ale anului trecut, în cadrul rafinăriei Petrobrazi am procesat o cantitate de 3,09 milioane de tone de ţiţei şi produse semifinite, din care 91 de tone (aproximativ 3%) au fost importate. Având în vedere condiţiile de piaţă şi scăderea estimată a producţiei locale, vom analiza oportunitatea de a procesa ţiţei din import pentru a optimiza rata de utilizare a rafinăriei şi a beneficia de marjele de rafinare îmbunătăţite", spun reprezentanţii Petrom.

Cel mai mare fond de pensii are 80 de milioane de euro pentru investiţii în acţiuni

Fondul de pensii private obligatorii ING , cu active de 9,1 mld. lei şi administrat de NN Pensii, are în plan investiţii de 80 mil. euro (360 mil. lei) în acţiunile companiilor listate la bursa din Bucureşti în acest an, nivel apropiat de cel plasat anul trecut. "Pentru 2016, investiţiile în acţiuni ale fondului de pensii obligatorii administrat de NN ar trebui să fie de aproximativ 80 mil. euro, cuantumul investit pe piaţa locală depinzând însă de lichiditatea şi de noile oportunităţi ce se vor crea pe această piaţă", a declarat pentru ZF Raluca Ţintoiu, directorul general al NN Pensii. Fondul ING este cel mai mare investitor local de pe bursa de la Bucureşti, cu plasamente de circa 1,5 miliarde de lei în acţiuni româneşti. Achiziţiile sau vânzările pe care le face sunt atent urmărite de întreaga piaţă de capital.

BCR testează terenul cu o agenţie digitală în Capitală şi în funcţie de rezultat se va extinde şi în alte oraşe

BCR, cel mai mare jucător din sistem în funcţie de active, a deschis în Piaţa Victoriei din Bucureşti o agenţie digitală, în care clienţii au la dispoziţie, pe lângă consilierii băncii, mai multe echipamente multifuncţionale. Astfel, clienţii pot interacţiona cu produsele bancare prin metode precum consiliere video, masa cu ecran interactiv sau idesk- ecran informativ prin care clientul participă în mod direct împreună cu consilierul pentru identificarea soluţiilor financiare. Banca se aşteaptă ca tranzacţiile digitale în noua agenţie să crească cu 20-30%, atât pentru clienţii existenţi, cât şi pentru alţii care vizitează unitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb