REVISTA PRESEI 28.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 28 februarie 2017

REVISTA PRESEI 28.02.2017

ADEVARUL

Între promisiuni şi realizări: ce schimbări aduce 1 martie pentru români

Liviu Dragnea a prezentat, imediat după câştigarea alegerilor, un "calendar" de implementare a principalelor măsuri cuprinse în programul de guvernare al social-democraţilor. Dragnea a precizat că de la 1 martie vor intra în vigoare: TVA zero pentru vânzarea locuinţelor, pentru publicitate şi pentru materiile prime din agricultură, acordarea unui tichet de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar, pensia minimă va creşte de la 400 de lei la 520 de lei, reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 2% la 1%, cele care au mai mult de un angajat, iar plafonul va creşte de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Impozitul pe transferul proprietăţilor cu o valoare mai mică de 450.000 de lei va fi zero, a declarat Dragnea.

"Noaptea ca hoţii" la Ministerul Justiţiei - faza pe avize distruse şi furate

Un aviz cu observaţii şi propuneri emis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), care ar fi putut bloca OUG 13/2017 de modificare a Codurilor Penale, a fost distrus în Ministerului Justiţiei. Originalul acestui document a fost sustras, tot din Ministerul Justiţiei. Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, voia să modifice mai multe prevederi din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi să promoveze o lege a graţierii, potrivit procurorilor DNA care au refăcut cronologia nopţii de 31 ianuarie în care Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 13. Ancheta a scos la iveală că Iordache a intenţionat iniţiat să dezincrimineze total infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Mai mult, fostul ministru a vrut modificarea conflictului de interese şi a faptelor de corupţie directă, dar şi a procedurii de sesizare a parchetelor (plângerea şi denunţul).

CCR: Conflict între DNA şi Guvern

CCR a decis ieri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvern, urmare a anchetei procurorilor privind modul în care a fost adoptată celebra ordonanţă 13. "Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului", a motivat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Ancheta DNA poate continua, dacă "sunt fapte care să atragă răspunderea penală directă, nu ipotetică", a adăugat Dorneanu. Pe scurt, magistraţii CCR susţin că o putere a statului (judecătorească) a încălecat o altă putere a statului ( executivă). "DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA", a motivat preşedintele CCR Valer Dorneanu, deşi procuorii DNA nu au anchetat decizia politică de adoptare a OUG 13, ci dacă s-au respectat condiţiile de legalitate pentru adoptarea unei ordonanţe.

Tăriceanu continuă ofensiva împotriva DNA

Al doilea om în stat, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat un atac dur la adresa DNA după decizia privind existenţa unui conflict de natura constituţională între Guvern şi Ministerul Public. " Ceea ce a făcut DNA poate fi calificat ca un abuz de putere. DNA este o instituţie afectată de corupţia puterii. Instituţia care e chemată să combată corupţia e cea care suferă de corupţia puterii. E regretabil. Sper ca decizia CCR să reglementeze lucrurile pentru viitor", a declarat Tăriceanu. Totodată, acesta a subliniat că reprezentanţii anticipau decizia CCR şi au făcut luni în pas în spate. Însă decizia DNA de a trimite dosarul la Parchetul General este firească, întrucât faptele anchetate nu ţin de corupţie. DNA începuse ancheta în urma unei sesizări.

Cristian Anastasescu şi Bogdan Padiu, reţinuţi, într-un dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiţă

Cei doi inculpaţi în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiţă, Bogdan Padiu şi Cristian Anastasescu, au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Cei doi îşi vor petrece noaptea în arestul IJP Prahova de la Câmpina, iar mâine vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Prahova. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar, Sebastian Ghiţă are calitatea de inculpat şi este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat, potrivit unui comunicat al DNA.

Transfuziile fatale se întorc

Transfuziile de sânge au ajuns din nou în atenţia autorităţilor după ce doi pacienţi, o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani, preot, au murit la Spitalul Filantropia din Craiova, la scurt timp după administrarea sângelui de către asistente. Moartea suspectă a celor doi bolnavi i-a determinat nu doar pe medicii din spital să-şi ridice semne de întrebare, dermarând o anchetă internă în spital, ci şi pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi pe cei ai Poliţiei, care au deschis un dosar de moarte suspectă. Îngrijorător, spun specialiştii, e faptul că alţi patru pacienţi care au primit transfuzii în aceeaşi seară, se zbat acum între viaţă şi moarte, fiind internaţi pe secţia de terapie intensivă. În total în seara zilei de vineri, 24 februarie, au fost făcute 12 transfuzii la 12 pacienţi.

Meleşcanu: Dorim să facem ca relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, luni, o întrevedere la Budapesta, cu Peter Szijjarto, liderul diplomaţiei maghiare, acesta fiind "un prim pas într-un proces" prin care, după cum a subliniat şeful diplomaţiei de la Bucureşti, se doreşte ca "relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model, chiar pentru alte ţări din zonă", potrivit Agerpres. Teodor Meleşcanu a menţionat că, în cadrul întâlnirii, au fost abordate şi poziţii "contradictorii" ale celor două ţări. Potrivit acestuia, se are în vedere o posibilă şedinţă comună a celor două guverne, de la Bucureşti şi Budapesta, la momentul şi în condiţiile în care va exista material suficient pentru ca executivele celor două ţări să se întâlnească.

Culisele alegerii lui Cristian Buşoi ca număr doi în PNL

Membrii Biroului Politic Naţional l-au ales, luni, pe Cristian Buşoi (preşedintele PNL Bucureşti) în funcţia de secretar general interimar al partidului, post rămas vacant în urma demisiei lui Marian Petrache. Rezultatul a fost surprinzător, în condiţiile în care favorit era Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova. Alegerea lui Cristian Buşoi în funcţia de secretar general interimar al PNL în detrimentul lui Iulian Dumitrescu a reaprins disputele în partid. Surse din PNL au relatat pentru "Adevărul" că Alina Gorghiu i-a acuzat pe Cristian Buşoi şi pe Marian Petrache că nu fac pasul în spate şi că întreţin "cooperativa". De asemenea, Gorghiu s-a răfuit şi cu actulul lider interimar al PNL, Raluca Turcan.

O dronă care transporta un pachet cu droguri, interceptată deasupra Penitenciarului Colibaşi

O dronă ce survola Penitenciarul Colibaşi din Argeş a fost identificată în noaptea zilei de 21 februarie de către agenţii penitenciarului. Aceştia au observat când din drona, aflată la o înălţime de aproximativ 100 de metri, era aruncat un pachet. Pachetul conţinea şi o cantitate de droguri. Dosarul a fost preluat de către procurorii DIICOT. Metoda de trimitere de pachete cu dronele către deţinuţi este una aflată la început, în penitenciarele din România fiind pusă în practică de puţin timp. S-au mai semnalat cazuri similare la Botoşani şi Galaţi. După cum se arată în cele două cazuri, complicii deţinuţilor foloseau dronele pentru a le trimite acestora telefoane, cartele şi chiar stupefiante.

BANCHERUL

Băncile cer clienţilor care pierd procesele pe darea in plată cheltuieli de judecată de pana la 1.000 de euro

Băncile au câştigat până acum 21 de procese având ca obiect Legea 77/2016 privind darea in plată, in timp ce clienţii lor au avut succes in doar opt cazuri, întrucât judecătorii au constatat ca multe notificări nu îndeplinesc condiţiile impuse de lege, după cum rezultă din cele aproximativ 100 de dosare studiate de Bancherul.ro, din cele aproape 6.500 de procese existente in prezent pe rolul instanţelor din toata tara. Principalele condiţii pentru darea in plată se referă la calitatea persoanei care face cererea (doar persoanele fizice, având calitatea de consumator, adică fără activităţi comerciale) si la tipul creditului (doar creditele pentru locuinţe, nu si pentru terenuri sau alte tipuri de imobile, cu o valoare mai mica de 250.000 de euro).

COTIDIANUL

DNA se extinde şi se dezumflă - Cornel Nistorescu

Pe măsură ce lupta anticorupţie se intensifică, rezultatele sunt tot mai şubrede, iar conducerea, tot mai mult chinuită de nemulţumirile politicienilor. Peste 2.000 de abuzuri în serviciu îngroaşă dosarele, sertarele şi mapele DNA, despre care nimeni nu ştie cîte sunt cu încălcări ale legii, cu ce prejudicii şi dacă au fost făcute cu intenţie şi cu rea-credinţă. Dosarul cu Ordonanţa 13 a fost restituit la Parchetul General, deşi la fel de bine un procuror ar fi putut să înceapă cercetarea lui Poliţeanu şi a celor care l-au sfătuit să depună o plîngere. Tot tărăboiul stîrnit de Laura Codruţa Kovesi şi de procurorul general ar fi putut fi socotit ca intervenţie nefirească în procesul de legiferare din statul de drept, operaţiune în care nici CSM nu poate comite ingerinţe.

Bolnavii de diabet primesc o veste formidabilă

Deşi a fost extrem de controversat, vaccinul pentru diabet inventat de Dr. Jorge Gonzalez Ramirez a fost prezentat în mod oficial. Invenţia ar putea fi o soluţie în progresul luptei contra bolii şi chiar în ceea ce priveşte efectele adverse ale acesteia. Conform cercetătorilor, tratamentul alternativ poate fi folosit atât la copii, cât şi la adulţi, fără a avea efecte adverse. Aceştia au evidenţiat că deşi imunizarea nu este un remediu, există îmbunătăţiri notabile la pacienţii care au fost trataţi, scrie healthyandnaturalhouse.com. Dr. Jorge Gonzalez Ramirez, a explicat procedura, indicând că după ce 5 cm cubi de sânge sunt luaţi de la pacient, aceştia sunt amestecaţi cu 55 de ml de soluţie salină, iar apoi răciţi la temperatura de 5 grade Celsius. Acest amestec este injectat pacientului, corectând gradat problema. Vaccinul durează 60 de zile, iar tratamentul se desfăşoară timp de un an.

Început de an cu stângul. Bec roşu la Finanţe: Încasările la buget au scăzut

Luna ianuarie a acestui an, prima de guvernare PSD, a consemnat o scădere cu 5,7% a veniturilor bugetului general consolidat, conform datelor Ministerului Finanţelor. Astfel, statul a colectat în primele 31 de zile ale anului venituri în sumă de 19,2 miliarde de lei, reprezentând 2,4% din PIB. S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la încasările din impozitul pe salarii şi venit (+24,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) şi la contribuţiile sociale (+9,4%). În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016.

CURENTUL

ANI a sesizat parchetul pentru un conflict de interese penal comis de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către FALCÃ GHEORGHE, primar al municipiului Arad. În exercitarea atribuţiilor de serviciu, FALCÃ GHEORGHE a semnat şi aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizaţii de construire, două avize de oportunitate, două autorizaţii de desfiinţare şi o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeaşi societate comercială - PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia sa deţin calitatea de asociaţi. De asemenea, soţia persoanei evaluate deţine şi funcţia de administrator la societatea comercială PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L.

CURIERUL NATIONAL

Florin Iordache, acuzat de favorizarea făptuitorului

DNA şi-a declinat competenţa către Parchetul General pentru ca fostul ministru al Justiţiei să poată fi eventual cercetat şi pentru prezentare cu rea-credinţă de date inexacte pentru a ascunde fapte care ar fi adus atingere intereselor statului. În dosarul adoptării ordonanţei 13 de modificare a Codurilor Penale, Iordache ar putea fi anchetat şi pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, fals intelectual. Anchetatorii susţin că s-ar fi înlocuit un aviz şi că proiectul ar fi fost semnat de Teodor Meleşcanu în şedinţa de Guvern.

BMW ar putea produce în Germania - şi nu în Marea Britanie - un model electric MINI, din cauza Brexit-ului

BMW ar putea decide să producă în Germania, şi nu la uzina din Oxford (UK), un model electric MINI care ar trebui să ajungă pe piaţă în 2019, scrie publicaţia Handelsblatt. Cei de la BMW nu au confirmat, însă sursele spun că germanii ar putea lua această decizie dacă Brexit-ul va fi unul dur şi Regatul ar părăsi piaţa comună a UE. MINI va lansa probabil în 2019 primul său model electric, dar este foarte posibil să nu îl producă la uzina mărcii din Oxford, ci la siturile germane Regensburg şi Leipzig, în cursă putând intra şi uzina Nedcar, din Olanda.

Megafuziunea bursieră LSE- Deutsche Börse, pe cale să eşueze şi la a treia încercare

Fuziunea de 24 de miliarde de lire sterline dintre London Stock Exchange şi Deutsche Börse pare să fi fost deraiată de îngrijorări antitrust din Bruxelles, scrie The Guardian. LSE spune că este "foarte puţin probabil" să fie capabilă să îndeplinească termenii antitrust stabiliţi de Comisia Europeană pentru asocierea cu operatorul bursier din Frankfurt. Aceasta este pentru a treia oară când cele două încearcă să fuzioneze, tentativele anterioare având loc în 2000 şi în 2005. Neaşteptatul anunţ al pieţei londoneze, care conduce şi bursa din Milano, a venit sâmbătă seară. LSE spune că a analizat solicitarea CE de a-şi vinde deţinerea majoritară din divizia sa italiană, MTS, dar a ajuns la concluzia că "nu poate promite ieşirea din MTS".

Transportatorii se opun înfiinţării unui dispecerat pentru taxi-uri de către PMB

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îşi exprimă dezacordul total faţă de decizia PMB de a înfiinţa un dispecerat comun pentru taximetrie, gestionat de primărie. Aceasta ar fi o formă de naţionalizare a afacerilor private care funcţionează legal. Cei circa peste 1.200 de angajaţi ai celor 37 de dispecerate private ar deveni şomeri, iar transportul ilegal ar funcţiona în continuare. Pe lângă faptul că aceşti oameni vor intra în şomaj, afectând şi familiile acestora, decizia nu rezolvă nici problema platformelor care funcţionează ilegal, pentru că acestea nu vor fi afectate de decizia PMB. Nu rezolvă absolut nicio problemă reclamată conducerii PMB de 8 luni de zile.

Sondaj de opinie: Marine Le Pen este în continuare "preferată" la prezidenţiale

Potrivit sondajului Odoxa-Dentsu Consulting dat publicităţii duminică, Emmanuel Macron, fostul ministru francez al Economiei în Executivul Valls, iar actualmente liderul mişcării "En Marche", a ajuns să fie creditat cu 25% din intenţiile de vot la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din această primăvară. Este însă în urma liderei populistului Front Naţional, Marine Le Pen, creditată cu 27% din intenţiile de vot. Candidatul Dreptei (Republicanii), François Fillon, a ajuns pe poziţia a treia, cu 19% din intenţiile de vot, un lucru aşteptat dacă se are în vedere gravul scandal în care este implicat şi care pare să cunoască o evoluţie şi mai gravă, legat de angajarea fictivă pe posturi de asistenţi parlamentari a soţiei şi a copiilor săi.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu TUNĂ după decizia CCR: "Devenim un stat ANARHIC! O să purtăm PISTOALE la brâu"

Traian Băsescu a intrat în direct şi la B1TV pentru a susţine că este momentul ca Laura Codruţa Kovesi să plece din fruntea DNA. "Procurorii sunt singurii care pun cătuşe şi nu plătesc pentru asta. E un abuz al unor bugetari plătiţi din grija Guvernului, dar pe care ei vor să îl controleze. În 2015-2016, Parlamentul a fost ţinta umilirilor, acum a venit rîndul Guvernului. Procurorul general are timp să se retragă din această mascaradă, Kovesi nu mai are cum să o facă! Tentativa ei a fost să distrugă credibilitatea Guvernului. Această femeie nu a înţeles că nu este Justiţia, cum nici DNA nu este. Nimeni nu este mai presus de Constituţie. Se îmţelege cît este de grav ce a făcut doamna Kovesi? Ce exemplu dăm dacă facem o excepţie cu doamna Kovesi? Dacă ea nu respectă Constituţia, cine să o mai respecte? Dacă nu se respectă legile, suntem un stat anarhic. Mîine, poimîine o să ajungem să purtăm pistoale la brâu"

REACŢIA Parchetului General în cazul ordonanţei 13.

Parchetul General a anunţat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a înregistrat astăzi, 27 februarie 2017, cauza cunoscută generic sub denumirea "Adoptarea Ordonanţei 13", ca urmare a declinării acesteia de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii Parchetului General au transmis că în dosar au rezultat indicii cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv: favorizarea făptuitorului; prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; fals intelectual.

Gabriela Firea o COPIAZĂ pe Elena Udrea

Primarul Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, vrea să organizeze un concurs public pentru realizarea unui logo reprezentantiv al oraşului, conform unui proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Capitalei. Şi fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a lansat brandul turistic al României, o frunză. Lansat în 2010 la Shanghai, China. Cu tot cu frunză, brandul a costat 900.000 de euro, iar spectacolul de lansare, alţi 190.000 de euro.

JURNALUL NATIONAL

Sebastian Ghiţă, cercetat pentru 8 infracţiuni într-un nou dosar

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni de spălare a banilor în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat, în noul dosar penal instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, reprezentant până în anul 2012 al societăţilor comerciale S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

Tehnocraţii au reintrodus, pe uşa din dos, SRI în anchete penale, pe ultima sută de metri a mandatului

O Hotărâre de Guvern, adoptată de Cabinetul Dacian Cioloş, la patru zile de la alegerile parlamentare de anul trecut, reintroduce, indirect, Serviciul Român de Informaţii în unele anchete penale care nu privesc infracţiuni care ţin de siguranţa naţională. Este vorba despre completarea listei autorităţilor publice care au acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalizări, prin introducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în rândul acestor instituţii cu drept de a consulta sau de a furniza informaţii din sau către această bază de date. Este de notorietate faptul că, începând cu anul 2014, foarte mulţi ofiţeri SRI au fost detaşaţi, prin ordin de serviciu, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, având rolul de a garanta organelor fiscale accesul la informaţiile Serviciului Român de Informaţii, de a accesa bazele de date ale Fiscului, precum şi de a stabili zonele de risc.

Fiscul ia urma meditaţiilor lui Iohannis

Fiscul a început anchetarea averii preşedintelui Klaus Iohannis după ce deputatul ALDE Varujan Vosganian a făcut o adresă către Fisc şi a cerut să se verifice toate veniturile familiei Iohannis din activităţi independente. Varujan Vosganian susţine că vrea să se lămurească în ce măsură o persoană, care a lucrat doar ca bugetar, atât cât a fost profesor, dar şi primar al Sibiului, îşi poate cumpăra şase case din banii strânşi. Adresa către Fisc nu a fost făcută de Comisia de buget, ci de deputat. Deputatul ALDE a făcut solicitarea în nume personal fără sa mai aştepte votul Comisiei, scrie dcnews.ro.

Secretarul general de la Ministerul Apărării şi afacerile sale cu Holzindustrie Schweighofer

Codrin Dumitru Munteanu, secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), a făcut bani frumoşi de pe urma austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer. În ultimii ani, Munteanu a vândut sute de metri cubi de material lemnos companiei acuzate că procesează lemn furat, motiv pentru care i s-a şi retras certificarea FSC. Paradoxal, suprafaţa pădurilor deţinute de secretarul general de la Apărare rămâne constantă. Codrin Dumitru Munteanu a câştigat în perioada 2012- 2016 aproape 110.000 lei din vânzarea de material lemnos către Ciambur SRL, o mică firmă de silvicultură din Covasna. Ciambur SRL este unul din furnizorii tradiţionali ai Holzindustrie Schweighofer.

NATIONAL

I-au pus să pupe ghiulul!

Gata, Romănia a fost staborită din nou, si de această dată "judecata" tradiţională intre actorii politici in care se umflase prea mult rânza Puterii având loc, bineînţeles, tot la Bruxelles. Aşa că de la Klaus Iohannis la Liviu Dragnea, de la premierul Sorin Grindeanu la liderii Opoziţiei si de la societatea civilă si procurori până la activiştii din teritoriu ai PSD-ului, toata lumea s-a grăbit sa pupe Piaţa Independentei. De fapt, "ghiulul" înalţilor comisari europeni, întrucât împăciuirea asta cu japca duce mai degrabă a stabor in care i se pupa ghiulul "nasului", decât a scenetă de-a lui Caragiale.

Pe ai cui bani face Firea Centura?

Profitând din plin de faptul că este politicianul de la Putere cu cel mai mare coeficient de încredere in rândurile opiniei publice, după cum o arata sondajele de opinie, Gabriela Firea se dovedeşte cât se poate de pragmatică si iese "la bătaie" cu noi si noi proiecte de anvergură. Asta in timp ce reprezentanţii Opoziţiei din Consiliul General al Municipiului Bucureşti par incapabili sa facă vreo mişcare cât de cât coerentă in fata ofensivei de primăvară a primarului general al Capitalei. Iată însă cum toate veştile bune transmise in ultimele ore de către ambiţioasa Gabriela Firea sunt "umbrite" de "amănuntul" că vom împrumuta bani de la bănci de afară si astfel se va demara o controversată acţiune de mărire a gradului de îndatorare a municipalităţii.

Trump, noul rege al petrolului

Primele semnale trimise de noul locatar al Casei Albe nu au lăsat nici un dubiu: odată cu nominalizarea a doi climat sceptici, Rick Perry (Energie) si Scott Pruitt (Mediu) si desemnarea lui Rex Tillerson (fostul PDG al Exxon Mobil) ca secretar de Stat, politica energetica americana se anunţă departe de preocuparile de mediu mondiale iar prin venele ei va curge mult petrol. Noua administraţie Trump joacă pe o temă mai veche a independentei energetice, pe care SUA a lansat-o in 1970. Potrivit unui calcul al experţilor lui Trump, exploatarea rezervelor de petrol, gaze naturale, gaze de şist va aduce 50.000 de miliarde de dolari economiei americane, permiţând crearea a milioane de locuri de muncă si reducerea considerabilă a deficitului comercial.

ROMANIA LIBERA

Spa-ul agenţilor SRI, urgenţă naţională

Din dorinţa de a-i face pe plac lui George Maior, directorul SRI şi naşul lui Ponta, în 2013, fostul premier PSD s-a grăbit să transfere către acest serviciu secret complexul de la Olăneşti. Urmare a faptului că guvernul Ponta a emis OUG 114/2013 prin care complexul Olăneşti era transferat de la regia protocolului de stat către SRI deşi ştia că terenul se află în litigiu, CCR a declarat că această ordonanţă este neconstituţională. Până la ora închiderii ediţiei, SRI nu a răspuns întrebărilor României Libere şi nu a precizat ce va face, după decizia CCR. România Liberă vă prezintă argumentele folosite de guvernul Ponta pentru emiterea acestei ordonanţe neconstituţionale.

Rovana "e cu românii", dar plăteşte taxe în Bulgaria

"Noi, PSD, suntem cu ţara şi cu românii", a strigat sâmbătă, cu pumnul în aer, noul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, către miile de oameni săraci aduşi cu autocarele să susţină Guvernul Grindeanu de la Târgovişte. Rovana Plumb ţine atât de mult cu românii încât în 2013, pe când era ministru al Mediului, a introdus un costisitor timbru de mediu care i-a împiedicat mai ales pe cei cu bani puţini să-şi cumpere măcar o maşină ieftină la mâna a doua. Rovana Plumb ţine atât de mult cu ţara încât a făcut tot posibilul să nu achite statului român tocmai acea taxă de poluare şi a înmatriculat Audi-ul Q7 al familiei, autoturism de 50.000 de euro, în Bulgaria.

Dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak

"România liberă" a aflat că în cazul răpirii din Irak, în 2005, a celor trei jurnalişti români - Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian - celula de criză de la Cotroceni a apelat la doi specialişti în psihotronică - unul din România şi celălalt adus din Peru - pentru monitorizarea extrasenzorială a ziariştilor şi a însoţitorului irakian, Muhammad Munaf. Agenţia Centrală de Informaţii a declasificat o parte a dosarului "crizei ostaticilor americani din Iran", care a debutat la 4 noiembrie 1979 şi a durat 444 de zile, fiind considerată cea mai lungă situaţie de acest fel din istoria înregistrată a acţiunilor teroriste. Documentele relevă că specialiştii paranormali "au monitorizat" ostaticii timp de peste un an. O operaţiune similară, dar de dimensiuni mai mici, a fost concepută şi în cazul răpirii jurnaliştilor români şi a însoţitorului irakian.

ZIARUL FINANCIAR

Tensiune la maximum pe piaţa farma

Marii producători de medicamente au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului cu retragerea a 1.200 de medicamente de pe piaţă din cele 6.000 pentru că nu le convine preţul la care decontează Guvernul României medicamentele. În joc este o piaţă de 1,5 miliarde de euro pe an, suma pe care o cheltuie statul român pentru decontarea parţială sau totală a medicamentelor. Guvernul credea că este rezonabil ca în România preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita, dar marii producători nu mai aduc sau aduc mai puţine medicamente pentru că nu le convine preţul. Unii, precum GSK din Marea Britanie, nu mai aduc nici vaccinuri pentru copii pentru că nu le convine preţul.

Farmec Cluj a devenit cel mai mare producător de bunuri de îngrijire

Cei mai mari cinci producători de bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei controlează mai bine de jumătate din totalul pieţei, evaluată la 900 mil. lei în 2015, ultimul an pentru care există date publice. Producătorul roman Farmec Cluj a devenit cel mai mare jucător din domeniul fabricării săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere, cosmetice şi de parfumerie după rezultatele din 2015, ultimul pentru care există date publice. Compania românească, unul dintre cei mai vechi producători locali de profil, a devenit liderul acestei pieţe după rezultatele din 2015. Schimbarea de lider vine în condiţiile în care compania Detergenţi SA s-a divizat. Această companie opera anterior două fabrici ale gigantului american Procter & Gamble, cea din Timişoara şi cea din Urlaţi, judeţul Prahova.

Vânzările de tractoare au înregistrat un "salt major" în 2016

Comasarea terenurilor şi creşterea suprafeţelor cultivate îi determină pe fermierii români să investească tot mai mult în utilaje, iar în următorul deceniu jucătorii din piaţă estimează că agricultura locală o va ajunge din urmă pe cea occidentală. "Trendul este ca în fiecare an puterea tractoarelor să crească. Anul trecut în România puterea medie a tractoarelor vândute a fost de 172 CP. Anul acesta estimările sunt pentru 175-176 CP datorită unei creşteri constante, iar România se va alătura celor mai dezvoltate pieţe. În Europa de Vest media tractoarelor vândute este spre 300 CP", explică Alessio Castelli, CEO al Agroconcept, importatorul utilajelor New Holland pe piaţa locală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb