REVISTA PRESEI 28.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 mai 2015

ADEVARUL

Norica Nicolai şi Renate Weber, excluse din PNL pentru "erezii ideologice"

Liberalii au decis ieri, în şedinţa conducerii partidului, să le excludă din formaţiune pe europarlamentarele Renate Weber şi Norica Nicolai, pe motiv că acestea nu au aderat, alături de restul colegilor, la grupul PPE, ci au rămas în ALDE, au declarat surse politice citate de Agerpres. Propunerea de excludere a celor două eurodeputate urmează să fie înaintată Biroului Politic Naţional al partidului, care o va vota la următoarea şedinţă au precizat aceleaşi surse pentru Agerpres. La scurt timp după anunţarea acestei decizii, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a comentat decizia liberalilor, la postul B1 TV. "Nu este nimic surprinzător", a spus el. "Despărţirea de PNL era consumată de luni de zile de când au aderat la alt grup politic", deoarece a trecut un an aproape, de când "conducerea partidului a încercat să le convingă pe cele două doamne să se alăture partidului". "Era un soi de bigamie politică de neacceptat", a conchis Antonescu.

O fostă jurnalistă din Cluj, şefă peste master planul naţional de drumuri

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus a numit-o, printr-un ordin, pe Daniela Berinde, fostă jurnalistă, în funcţia de şef al Biroului de implementare a master planului pentru transporturi din ţară. CV-ul acesteia nu a fost necesar la documentele care trebuiau depuse la dosarul de concurs, se arată într-un răspuns dat de Ministerul Transporturilor Centrului de Investigaţii Media. Daniela Berinde a lucrat la Radio Contact, NCN, TVR Cluj, redactor şef la Transilvania L!VE (din 2011), Digi 24, iar apoi a intrat în echipa lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor, fiind consilier său personal pe probleme de imagine şi relaţii cu presa. Potrivit ordinului de ministru prin care Dana Berinde a fost numită în funcţie, salariul de bază, brut, este de 9.370 de lei. La acesta se adaugă sporul de condiţii vătămătoare de 627 de lei. Ministerul Transporturilor a comunicat Centrului de Investigaţii Media că doamna Berinde "are un venit net lunar de 7.011 lei" şi nu face vreo referire la niciun spor.

Marketingul care (ne) ispiteşte: sunt într-adevăr mai ieftine casele de lemn decât cele din zidărie?

"Case ieftine din lemn", "Case din lemn la cele mai mici preţuri" sau "Case ecologice din lemn" - sunt doar câteva din exerciţiile de marketing practicate de firmele constructoare de locuinţe individuale. Pentru ureche sună bine, însă astfel de sloganuri ascund (nu doar) şi altfel de costuri. Benone Ghenţa este administratorul unei companii din Bacău specializată în construcţii de case, atât din zidările, cât şi din lemn masiv. Dacă e să facă o comparaţie în ceea ce priveşte preţul celor două tipuri de case, Ghenţa este rezervat şi respinge total ideea potrivit căreia o construcţie de lemn este cu siguranţă mai ieftină decât una din cărămidă. În opinia sa, preţul este dat de alegerea lemnului folosit în construcţie. "Pentru o casă din lemn ai nevoie de lemn de calitate, lemn sănătos care se taie doar într-o anumită perioadă a anului, în iarnă-primăvară. Ăsta este un lemn mai scump", precizează Ghenţa.

Emil Hurezeanu: "Rusia a intrat într-un fel de eclipsă în raport cu noi"

Viitorul ambasador al României în Germania, analistul Emil Hurezeanu, a vorbit, într-un interviu acordat revistei "Sinteza", coordonată de Vasile Dâncu, despre relaţia ţării noastre cu celelalte state din spaţiul Uniunii Europene, dar şi despre ameninţările pe care le-ar putea prezenta Federaţia Rusă în viitor, în contextul conflictului din Ucraina. Întrebat cum vede afirmaţia fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit căreia Rusia ar urmări să revină la gurile Dunării, Hurezeanu a răspuns că speră ca Băsescu să se înşele. In ce priveşte o posibilă confruntare a Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, Hurezeanu a comentat că UE, în situaţie de pericol, "nu şi-a creat încă anticorpii comuni". În opinia sa, relaţia României cu Rusia este una neclară, deşi Hurezeanu arată că ţara condusă de Vladimir Putin "a rămas un duşman imuabil" pentru România. Întrebat dacă Rusia ne este duşman, el a răspuns: "Aproape că nici nu ne dăm seama, pentru că Rusia a intrat într-un fel de eclipsă în raport cu noi din tot felul de motive".

Dragnea a fost înmuiat cu o funcţie inexistentă

Comitetul Executiv al PSD nu a reuşit să-l convingă pe Liviu Dragnea să revină asupra demisiei din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în ciuda insistenţelor mai multor lideri din teritoriu. Liviu Dragnea nu va mai fi, oficial, omul doi în PSD, însă se va ocupa în continuare de coordonarea şi organizarea partidului, deşi la începutul şedinţei respingea această idee. "Nu prea îmi convine să fiu muncitor necalificat la partid", spunea fostul ministru. După mai mult de două ore în care social-democraţii au stat în şedinţă, preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că Liviu Dragnea va fi coordonatorul partidului, o funcţie care, din punct de vedere statutar, nu există în PSD. "Liviu Dragnea va fi în continuare coordonatorul programului nostru naţional 2016-2020 şi în această calitate va îndeplini toate sarcinile pe partea de organizare", a spus Ponta, fără a preciza, concret, care vor fi atribuţiile lui Dragnea.

Cum îşi închipuia Sistemul anticorupţia. Vîntu: "Luai trei-patru granguri şi-i băgai la zdup, să pui frână: eu, Năstase, Voiculescu şi era OK"

Serialul "Adevărul" continuă astăzi cu reconstituirea momentelor-cheie în care Sistemul s-a răzvrătit în faţa anticorupţiei, adaptându-se noilor realităţi. "Sistemul a pierdut o bătălie, nu războiul", spune Sorin Ovidiu Vîntu, unul dintre exponenţii săi. Lucrurile par simple. Anticorupţia a fost mai întâi voinţa impusă din Vest, iar Direcţia Naţională Anticorupţie vitrina prin care europenii s-au uitat neîncrezători la România. Doar că DNA s-a întors, la un moment dat, împotriva Sistemului care a creat-o în 2002 fără dinţi. Ca şi împotriva Sistemului care, urmându-i celui dintâi, a lăsat-o să respire. Şi unuia, şi altuia le inspiră azi frică. Politicieni şi oameni de afaceri care au mers mână în mână pentru a finanţa partidele, pentru a controla presa, pentru a privatiza sau a retroceda păgubos pentru stat, deseori protejaţi de instituţii - căci ei înseamnă Sistemul - sunt în faţa unui paradox. "Au făcut legi bune, instituţii bune şi au mizat, probabil, pe faptul că le arătăm în vitrină şi atât. Sau probabil că şi-au închipuit că vor performa, dar în direcţii care nu îi vor viza niciodată pe ei", spune Daniel Morar, fostul şef al DNA.

Moscova vrea să bată McDonald's: Putin susţine crearea unui nou lanţ fast-food rusesc cu mâncare "cinstită"

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine crearea unui nou lanţ de restaurante fast-food care să rivalizeze cu mărcile americane, potrivit unor rapoarte media locale. Doi regizori de film, câştigători ai premiului Oscar, fraţii Andrei Koncealovski şi Nikita Mihalcov, se pare că vor primi 14 milioane de dolari pentru înfiinţarea unui lanţ naţional de restaurante fast-food, potrivit agenţiei de ştiri RBC. Restaurantele vor fi finanţate potrivit unui plan guvernamental care ajută întreprinderile mici şi mijlocii să primească împrumuturi bancare, şi se vor chema "Edim Doma!" - Să mâncăm acasă!, plecând de la o marcă deja existentă deţinută de soţia unuia dintre regizori. Mai devreme în acest an, publicaţia rusă Kommersant a raportat că regizorii au notat într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin că acest proiect "va rivaliza cu lanţurile de restaurante fast-food americane". Proiectul constă din 41 de cafenele şi 91 de magazine în regiunile Moscovei şi Kalugăi, mâncarea fiind preparată din produse locale.

Senatorii au eliminat bacşişul de pe bon, dar măsura ar putea întârzia după 1 iunie

Senatorii au adoptat cu 52 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanţelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului. Senatul este prima cameră sesizată. În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Valentin Calcan a spus că votează proiectul, dar a pledat pentru includerea bacşişului pe nota de plată. În 15 mai, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată. El preciza că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă. Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

BANCHERUL

Efectele crizei din Grecia asupra Piraeus Bank: banca a pierdut depozite de 152 milioane euro in primul trimestru

Depozitele subsidiarei Piraeus Bank din Romania au scăzut in primul trimestru cu 13%, respectiv 152 milioane euro, de la 1,141 miliarde euro la finalul lui 2014 la 989 milioane lei la finalul lunii martie, se arata in raportul prezentat de banca-mama din Grecia. Banca nu prezinta si rezultatele financiare ale subsidiarei din Romania ci doar pe cele la nivel de grup, care arata o pierdere neta de 69 milioane euro, semnificativ mai redusa in comparaţie cu pierderile de 274 milioane euro din T1 2014. Operaţiunile internaţionale, printre care si banca din Romania, au avut cea mai mare contribuţie la pierderea grupului, de 53 milioane euro, pe când in Grecia, banca a avut un rezultat negativ de doar 9 milioane de euro. Activele Piraeus Bank Romania se ridicau la 1,912 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, banca având 120 de unităţi si 1.536 de angajaţi. Creditele brute (plus provizioane) au ajuns la 1,5 miliarde euro, in timp ce provizioanele s-au ridicat la 0,4 miliarde euro la finalul primului trimestru. O alta banca greceasca, Bancpost, a suferit o reducere mai mica a depozitelor in primul trimestru, de numai 59 milioane euro, conform datelor prezentate de banca-mama, Eurobank.

Mugur Isărescu risca sa piardă si al doilea pariu cu creditarea

De la o creştere de 2,5 miliarde lei in martie, soldul creditelor in lei a sporit cu numai 880 milioane lei in aprilie, aşadar de aproape trei ori mai puţin, arata datele BNR. In acelaşi timp, volumul creditelor in valuta a scăzut cu echivalentul a 1,3 miliarde euro, la un total de 114,4 miliarde lei, ceea ce a făcut ca in total soldul creditului neguvernamental sa scadă cu 0,2%, după o creştere de 0,1% in martie. Fata de aprilie 2014, soldul creditelor este in scădere cu 3,8%. Luna martie a fost, de altfel, singura luna din ultimii ani in care creditarea per ansamblu, atat in lei cat si in valuta, a înregistrat o uşoara creştere. Tendinţa nu a continuat însă in aprilie, ceea ce pune in pericol si cel de-al doilea pariu al guvernatorului Isărescu privind revenirea creditului pe teritoriu pozitiv in această vara, după ce a pierdut acelaşi rămăşag anul trecut.

CURENTUL

Firea face ce ştie: şantajează şi ameninţă. De data asta presa.

Gabriela Firea nu încetează să surprindă în mod neplăcut. Posesoare a unui caracter murdar, fiind amendată definitiv de Secţia penală a Înaltei Curţi în urma plângerii penale pentru ultraj, şantaj şi ameninţare depusă de membrul CNA, Narcisa Iorga, Firea ameninţă şi şantajează Curentul pentru a elimina de pe site articolul "Fostul şef BRD mutat la Paris după ce a fost şantajat de Gabriela Firea?". Şi în dosarul privatizărilor strategice, după cum Curentul a relatat, încă din 2010 apar stenograme conform cărora Dorinel Mucea era şantajat de primul soţ al Gabrielei Firea cu apariţii în presă. Apoi "distinsa" Gabriela Firea l-a călcat în picioare timp de zece ani pe unul din concurenţii firmei pe care ea o avea împreună cu răposatul său soţ, după cum Curentul a relatat, încă din 2010. Ceea ce este cel mai surprinzător este faptul că în notificarea trimisă redacţiei nu se menţionează că cele prezentate ar fi greşite, ci pur şi simplu, senatoarea doreşte ca, în 24 de ore, articolul sa fie şters de pe site, în caz contrar va acţiona în justiţie

Pe capete - de Tia Şerbănescu

Pas cu pas, PSD şi complicii săi pun în aplicare planul de recuperare a justiţiei din ghearele independenţei. Îşi vor justiţia înapoi, ca pe vremea lui Năstase care dădea "undă verde" la dosare. Primul pas a fost făcut cu modificările la Codul Penal în favoarea penalilor care redevin aproape intangibili. Cum zeii casei PSD sunt larii şi penalii, a urmat atacul direct asupra şefelor ÎCCJ şi DNA, dnele Stanciu şi Kovesi, cărora Tăriceanu le cere demiterea într-o scrisoare (un progres totuşi faţă de bileţelul roz) adresată preşedintelui Iohannis. Ia să vedem cum arată "câmpul tactic" vorba gen. Dumbravă (SRI) despre justiţie. PSD deţine Procurorul General (Tiberiu Niţu, fost coleg cu Ponta şi trăgător în revoluţionari cu certificat de revoluţionar), CSM (Mihai Tudose fost coleg cu Ponta), DIICOT (Horodniceanu de la Iaşi, un ineficient recunoscut în lupta anticorupţie), ministrul Justiţiei (Cazanciuc, verişor cu Ponta) - şi a scăpat de ANI. Aşa încât era limpede că următoarele ţinte sunt ÎCCJ şi DNA. Dacă le ia şi pe astea, Ponta se poate considera câştigătorul din umbră al alegerilor din 16 nov. Vorba ceea: punct şi de la capăt.

CURIERUL NATIONAL

Câţi bani sunt în spatele "blaturilor" de la FIFA

Şase oficiali ai Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Fotbal au fost deja arestaţi de Poliţia elveţiană. Anchetatorii din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA au o listă de 14 persoane, implicate într-un scandal de luare de mită de 100 de milioane de dolari. Scandalul a început după acordarea către Rusia şi Qatar a drepturilor de organizare a Campionatelor Mondiale din 2018 şi 2022. Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal (FIFA - Fédération Internationale de Football Association) a fost în ultimele decenii mai mereu în centrul atenţiei, şefii acestui for sportiv fiind mai mereu acuzaţi de acte de corupţie, mai ales în mandatele lui Joseph ("Sepp") Blatter, de departe cel mai controversat oficial din lumea sportului.

Scăderea TVA la alimente va creşte veniturile retailerilor

Începând de luni, de când toţi comercianţii vor fi obligaţi să aplice o cotă redusă de TVA de la 24 la 9% la alimente, veniturile marilor lanţuri de magazine vor urca considerabil, la un plus de 15 - 20% faţă de prezent, analiştii KeysFin estimând însă că preţurile nu vor rămâne mult timp la un nivel scăzut după ce retailerii vor invoca creşterea preţurilor la utilităţi, carburanţi etc. "Câştigurile marilor reţele de magazine ar putea avansa, în acest an, cu 15-20%, pe fondul creşterii apetitului de consum şi modificării marjelor operaţionale, urmare a schimbării cotei TVA, estimează analiştii de la KeysFin, într-o analiză privind evoluţia retailului alimentar românesc în perioada 2009-2014", au informat ieri analiştii. Potrivit acestora, în ciuda asigurărilor date de autorităţi şi retaileri deopotrivă, aceştia din urmă vor creşte gradual preţurile pe termen lung pentru a nu le fi afectate prea mult veniturile, aşa cum au făcut şi în perioada de vârf a crizei financiare.

Ce înseamnă insolvenţa personală şi cum se aplică

Legea insolvenţei persoanelor fizice creează mari controverse atât în rândul oamenilor simpli cu datorii, cât şi în rândul specialiştilor. Proiectul legii insolvenţei personale a trecut de Camera Deputaţilor săptămâna trecută şi se aşteaptă publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Persoanele fizice care au datorii mai vechi de 90 de zile şi care nu mai au posibilitatea să şi le achite pot cere să intre în procedură de insolvenţă. Avantajele ar fi acelea că asupra persoanelor datornice care intră în insolvenţă se poate opri orice formă de executare silită, dar nu pentru o perioadă mai mare de trei luni.

Ponta îl contrazice pe Iohannis

Victor Ponta a comentat criticile aduse de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la politica Guvernului din ultima perioadă, informează B1.ro. Premierul a subliniat că România a avut creştere economică, iar "marţi, pe 2 iunie, voi avea în Parlament o prezentare a situaţiei economice a ţării. E bine să vă reamintesc faptul că pe primul trimestru suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea economică, am văzut datele pe primele patru luni şi suntem pe excedent bugetar având încasări de aproape 2 miliarde, cu această lună, avem o creştere semnificativă a investiţiilor străine". Ponta a precizat că de pe 1 iunie se va aplica TVA de 9% pentru alimente, băuturi (cu excepţia celor alcoolice), destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, dar se va promulga şi legea pentru dublarea alocaţiilor pentru copii.

Premierul britanic, în ofensivă pentru referendumul apartenenţei la UE

Reinstalat la conducerea Guvernului britanic, David Cameron a lansat în această săptămână o amplă campanie diplomatică pe lângă responsabilii Uniunii Europene şi liderii statelor membre în legătură cu referendumul pe care intenţionează să-l organizeze până cel mai târziu la finele anului 2017 - aşa cum a promis în campania electorală - privind apartenenţa Marii Britanii la UE, în prealabil reformată. Până la summitul european din 25/26 iunie, Cameron intenţionează să facă un turneu în majoritatea capi­talelor europene pentru a explică modul în care înţelege el reformarea UE şi renegocierea relaţiilor Marii Britanii cu Europa.

Rusia a renunţat la navele Mistral din Franţa şi îşi dezvoltă propriile vase de asalt

Un înalt oficial rus a declarat că acordul de achiziţionare a două nave de război high-tech franceze a fost abandonat definitiv. Vicepreşedintele Comisiei militare-industriale ruse, Oleg Bochkarev, a declarat marţi, într-un comunicat de presă, că "Rusia nu le va lua, acesta este un lucru cert". "Există doar un singur curs al discuţiei în acest moment, acela cu privire la suma de bani care ar trebui să fie returnată Rusiei", a adăugat acesta, citat de euobserver.com. Rusia va dezvolta, în schimb, propriile nave de asalt de tip amfibiu, ca parte a unei schimbări mai vaste prevăzute în contractele de apărare occidentale.

Fondul forestier a crescut cu 0,1% în 2014

Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2013, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,1%, potrivit INS. Această creştere se datorea­ză în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legii a fi împădurite (Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, cu modificările şi completările ulterioare). Suprafaţa pădurilor reprezintă 97,6% din fondul forestier naţional. În anul 2014 volumul de masă lemnoasă recoltată a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2013. Suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare a pădurilor, efectuate în cadrul tratamentelor silvice pentru trecerea pădurii de la o generaţie la alta, a înregistrat o scădere cu 6,8% faţă de anul 2013. Din această suprafaţă, tăierile rase (suprafeţe de pe care s-a recoltat în totalitate masa lemnoasă) reprezintă 4,9%.

EVENIMENTUL ZILEI

MINCIUNICA lui Geoană: Ceasurile de LUX primite de la Vanghelie valorau 1.000 de euro!

"Calul de dar nu se caută la dinţi", este apărarea lui Mircea Geoană, care a primit cadouri scumpe, din bani negri, de la Marian Vanghelie. Liderul Partidului Social Românesc (PSRO), Mircea Geoană (56 de ani), a primit cadou de la primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, trei ceasuri de lux, care au fost cumpărate din şpagă. Totul s-a întâmplat în perioada 2008-2009, iar ceasurile ar fi fost oferite cu ocazia zilei de naştere sau onomastice. Procurorii DNA au pus ieri sechestru asigurator pe cele trei ceasuri. Geoană are calitatea de martor în dosarul lui Vanghelie - arestat din 14 martie 2015 pentru o mită de 90 de milioane de euro. Cadourile au fost scumpe, potrivit unor surse judiciare: este vorba de două ceasuri Vacheron Constantin şi unul Glashutte model Panomatic Crono. Potrivit site- urilor de specialitate, preţurile de vânzare, în cazul primelor două modele, sunt în jurul sumei de 15.000 de euro, iar Glashutte este evaluat la aproximativ 20.000 de euro.

Avocata Antenelor i-a denunţat în instanţă pe Camelia Voiculescu şi iubitul ei

Fosta şefă peste juriştii de la Antene a declarat în faţa judecătorului că Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu i-au cerut să declare la DNA că ei nu au nicio implicare în cazul şantajului la adresa RCS&RDS. Patru martori au fost audiaţi la termenul de ieri în cazul de şantaj dintre Antena Group şi RCS&RDS. Cea mai importantă declaraţie a fost dată de avocata Raluca Puşcaş, fosta şefă a Departamentului Juridic al Antena Group. Ea a precizat în faţa judecătorului că Sorin Alexandrescu i-a arătat un contract încheiat între SC Bodu SRL, firma lui Dumitru Dragomir, şi RCS&RDS. Avocata a explicat apoi că, în iunie 2012, cu o zi înainte de a fi chemată la DNA, s-a întâlnit cu Camelia Voiculescu şi cu Sorin Alexandrescu care i-au cerut ca, "în cazul în care sunt chemată la Parchet, să spun că ei nu au avut nicio implicare în expedierea acelor scrisori şi că a fost iniţiativa mea", a arătat Raluca Puşcaş.

Potopul a lovit acolo unde a defrişat "Mafia pădurilor"

Ploile torenţiale şi viiturile care s-au produs, ieri, au afectat 18 localităţi din şapte judeţe - Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Suceava. Zonele administrative sunt în topul defrişărilor ilegale, aşa cum a menţionat "Evenimentul zilei", în articolul publicat, ieri. Tăierile necontrolate de păduri au favorizat, de-a lungul anilor, inundaţii în întreaga ţară. Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, tot ieri, că ploile au inundat 42 de locuinţe şi 104 anexe gospodăreşti. Codul roşu a fost instituit pentru judeţele: Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj. Codul portocaliu a fost anunţat în judeţele: Cluj, Bihor şi Bistriţa- Năsăud. "Intervenim cu peste 800 de pompieri, jandarmi. Am decis să mobilizăm până la 13.500 de angajaţi ai ministerului", a spus Oprea. Hidrologii au prelungit avertizarea Cod roşu de inundaţii, valabilă pe râuri din Sălaj şi Satu Mare, până în noaptea de miercuri spre joi. În acelaşi timp, au fost emise noi atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu, ce expiră azi după-amiază.

Compania Tarom curtată de Turkish Airlines

Intenţia Guvernului de a vinde Tarom, compania de stat pe care nu reuşeşte să o redreseze şi care se află de mai mulţi ani pe pierdere, către un alt operator aerian a prins tot mai mult contur în ultimul timp. Ieri a apărut informaţia potrivit căreia una din cele mai mari companii aeriene europene, Turkish Airlines, ar negocia la Guvern achiziţia unei participaţii de 49% din Tarom. Surse din compania românească consultate de EVZ au declarat însă că interesul Turkish în România nu este neapărat Tarom, ci creşterea curselor către Bucureşti. "Din câte ştiu, aceştia operează deja trei curse Bucureşti - Istanbul, şi mai doreau una. Nu văd de ce ar cumpăra, însă, Tarom în condiţiile în care hub-ul lor regional, Istanbulul, este la numai 50 de minute distanţă cu avionul", au declarat sursele citate.

JURNALUL NATIONAL

De ce nu a apelat niciun datornic la Electorată

Ordonanţa de urgenţă aprobată în vara trecută care prevedea restructurarea creditelor şi acordarea unor deduceri fiscale, denumită de presă "Electorata" nu s-a aplicat niciodată, deşi este în vigoare. "Am făcut un calcul şi suma datorată băncii creşte în ciuda scutirii de impozit oferite de stat", a explicat Adrian Popescu, din Bucureşti. Băncile susţin că nu există norme de aplicare, Guvernul spune că nu este treaba lui să facă norme, ci a băncii centrale, BNR spune că este o lege opţio-nală. Dincolo de aceste bâlbe, adevărul este că nimeni nu poate obliga un client să aleagă această soluţie dacă nu-i este convenabilă şi are alte alternative mai avantajoase. La cererea BNR, ordonanţa a rămas opţională, după cum a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, la data aprobării ordonanţei.

Firmele româneşti, excluse de la licitaţiile mari

Autorităţile vor să împartă firmele de construcţii, consultanţii şi proiectanţii din domeniu în mai multe categorii, ca să fi mai clar cine poate participa la licitaţii. O prima formă a iniţiativei va fi prezentată în iunie şi discutată cu asociaţiile profesionale. Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, a spus că a iniţiat un proiect de lege prin care firmele din construcţii vor fi grupate în mai multe categorii în funcţie de experienţă. Proiectul vizează clasificarea mai drastică a acestora. Potrivit lui Narcis Neaga, nu este normal ca o firmă care a făcut doar drumuri judeţene să participe la licitaţii pentru autostrăzi. El a recunoscut că această clasificare ar împiedica multe dintre firmele de construcţii româneşti să mai câştige proiecte mari de infrastructură.

NATIONAL

Alina Gorghiu caută sa scape de "tinicheaua" Atanasiu!

Deşi considerat unul dintre veteranii liberalismului de la noi, fostul director al fabricii de armament de la Cugir, Teodor Atanasiu, resimte deja pe propria piele ca recunoştinţa are picioare scurte in politica românească. Pentru ca, după ce s-a "debranşat" la timp de protectorul sau iniţial, Mihail Vlasov, Alina Gorghiu a avut apoi inspiraţia de a se lipi de "locomotiva" Teodor Atanasiu. Si astfel a ajuns, spre surprinderea tuturor, urmaşa Brătienilor la conducerea noului partid liberal. Numai ca, aflata pe cai mari, bucurându-se deja de susţinerea necondiţionată a preşedintelui Klaus Iohannis si încercând sa-si facă in străinătate o imagine de luptătoare împotriva corupţiei, Alinei Gorghiu a început sa-i pută includerea sa la pachet cu Atanasiu.

Maior îşi începe cu stângul mandatul la Washington

Mai multe organizaţii ale romanilor din Statele Unite i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis "sa reconsidere" decizia privind nominalizarea lui George Maior pentru postul de ambasador al României in SUA. Prin intermediul unei scrisori, care a fost publicata ieri de Asociaţia Jurnaliştilor Romani din America de Nord, cetăţenii romani îşi exprima îngrijorarea fata de "zidul" care va face imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate, zid care ar putea sa apară in cazul in care Maior, fost şef de serviciu secret, îşi va prelua postul. "Dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea domnului George Maior ar redeschide râni adânci in comunitatea românească din SUA, râni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani. De asemenea, doua situaţii recente ne arata ca SRI, sub domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, făcând enormi paşi înapoi in procesul de reforma", precizează semnatarii scrisorii.

PUTEREA

Victor Ponta, lui Andrei Gerea: Arătaţi angajaţilor CNE Hunedoara că FMI-CE cer închiderea unităţii

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CNE Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar FMI şi CE cer închiderea unităţii. "Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CNE Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm", i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului. La rândul său, ministrul şi-a exprimat dezamăgirea că nu toate acţiunile pe care el le crede benefice sunt apreciate. Peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat recent faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

ROMANIA LIBERA

Războiul hibrid al puterii cu Justiţia

Demersul preşedintelui Senatului de a cere demiterea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, şi a preşedintelui ICCJ, Livia Stanciu, se bazează pe un caz care a provocat emoţie, după ce o persoană a stat şase luni în arest preventiv. Potrivit Constituţiei, însă, anchetarea magistraţilor este atributul exclusiv al CSM, care a şi anunţat declanşarea demersurilor în acest sens. Dincolo de atacul la adresa şefelor DNA şi ICCJ, bătălia declanşată de preşedintele Senatului are şi un alt palier: modificarea legislaţiei în materia arestului preventiv. Tăriceanu îi solicită lui Klaus Iohannis să se alăture Parlamentului, "fără rezerve", în demersul de a modifica Codul Penal şi pe cel de Procedură Penală, în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii "suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice", ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Gălăţenii n-au apă caldă, dar vor avea trotuare încălzite electric

La proiectul tunelului pe sub Dunăre se adaugă acum acela ca în oraşul care nu se ştie dacă va avea căldură la iarna viitoare trotuarele să fie încălzite electric. În oraş există riscurile apariţiei unor epidemii din cauză că nu este furnizată apă caldă şi apă potabilă, dar edilii au proiecte fanteziste. În administraţia gălăţeană s-a ajuns la un episod de teatru absurd, pentru că Primăria Galaţi vrea să experimenteze încălzirea trotuarelor din oraş în timpul iernii, în condiţiile în care de la 1 aprilie cele peste 60.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare nu mai au nici apă caldă, nici căldură şi nici nu există perspective ca la iarna viitoare să poată fi asigurată încălzirea zecilor de mii de apartamente. Mai rău de atât, 50 de asociaţii de proprietari nu primesc deloc apă potabilă, din cauza datoriilor către Apă Canal SA.

ZIARUL FINANCIAR

România are toate şansele să aibă o creştere economică de 5-6% pe an în următorul deceniu

Şefii Telekom, Altex, McDonald's, Hidroelectrica, preşedintele Consiliului Concurenţei şi reprezentanţi ai guvernului, ai Carrefour şi Bitdefender au afirmat ieri la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie" că România este pe direcţia cea bună. "Dacă veţi rămâne stabili, predictibili şi nu veţi surprinde mediul de afaceri cu taxe noi, aveţi toate şansele să creşteţi cu 5% în următorul deceniu. România merge în direcţia bună. Sunt optimist pentru 2020", a spus Nikolai Beckers, CEO al Telekom România, la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie" organizată de ZF în parteneriat cu Alpha Bank, CEZ şi Carrefour. La fel de optimist cu privire la evoluţia economiei se declară şi Ionel Blăn­culescu, analist financiar, care estimează că în 2018-2019 România va atinge o nouă fază de boom economic.

OTP: Clienţii cu bani vor un câştig dublu faţă de dobânda bancară

Clienţii bogaţi, cu un portofoliu de circa 90.000 de euro, ies din zona de confort a depozitelor bancare şi fac pasul spre fondurile de investiţii cu gândul la un câştig dublu faţă de cel adus de dobândă, potrivit Corinei Stoica, director private banking la OTP Bank. Investiţiile în fonduri mutuale ale clienţilor de private banking ai OTP Bank s-au dublat în ultimii doi ani ajungând la o pondere de 30% din activele financiare ale acestora. Creşterea investiţiilor în fonduri a avut loc în contextul în care dobânzile bancare au scăzut drastic în ultimii ani, până la sub 3% pe an, forţându-i astfel pe clienţii băncilor să se gândească la alternative mai profitabile de plasament pentru averile sau economiile lor. Banca are câteva sute de clienţi private banking (cu active de peste 50.000 de euro), cu o valoare medie a activelor cuprinsă între 90.000 de euro şi 100.000 de euro.

Armele, afacerile pe care se clădeşte preşedinţia în SUA

Hillary Clinton, favorită pentru câştigarea cursei prezidenţiale din SUA de anul viitor, a aprobat în calitate de şef al Departamentului de Stat în administraţia preşedintelui Barack Obama livrări de arme de peste 300 miliarde dolari către ţări care au făcut donaţii pentru fundaţia umanitară a soţilor Clinton. Apărătoare activă a drepturilor omu­lui, candidata pentru cea mai puternică funcţie din lume a semnat în perioada în care a condus Departamentul de Stat pentru vânzarea de arme către ţări precum Algeria, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Oman, conduse de regimuri autoritare care îngrădesc libertăţile individuale şi pe care administraţia americană le-a criticat în repetate rânduri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb