REVISTA PRESEI 28.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 28 iunie 2013

ADEVARUL

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Cum arată cel mai mare producător de energie din România la un an de la intrarea în incapacitate de plată

Compania de stat Hidroelectrica, care a intrat în iunie 2012 în incapacitate de plată, a ieşit din insolvenţă, potrivit deciziei luate ieri de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Insolvenţa Hidroelectrica este un succes sau un eşec în funcţie de perspectivă. Compania a denunţat contractele bilaterale cu traderii, cerinţă impusă de Fondul Monetar Internaţional şi una dintre principalele cauze care au dus la situaţia financiară dezastruoasă din trecut. Nu a pierdut active şi scapă de insolvenţă într-un an de zile, relativ repede, mai ales că doar o companie din zece iese cu succes din această procedură, restul fiind lichidate. Tudor Şerban, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica în perioada 2009-2012, apreciază că insolvenţa a fost dăunătoare pentru companie. "A pierdut clienţi, a pierdut parteneri, a pierdut reputaţie şi nu a făcut investiţiile necesare", spune Şerban.

Dan Şova: Luni sau marţi desecretizăm contractul cu Bechtel, apoi Corpul de control intră la CNADNR

Desecretizarea contractului cu Bechtel ar putea avea loc vineri, luni sau marţi, în funcţie de obţinerea unor semnături, iar apoi Corpul de control va intra la CNADNR pentru a verifica acel contract, a declarat, joi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, la Realitatea TV. Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine a mai declarat săptămâna trecută că desecretizarea acestui contract se va face, însă acesta este un proces laborios, care implică mai multe ministere şi instituţii. Potrivit ministrului delegat, contractul a fost secretizat în 2006, în mandatul lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor.

Daniel Chiţoiu: Cu banii pierduţi de companiile de stat s-ar fi putut trece mai uşor peste perioada de austeritate

Cu banii pierduţi prin contractele păguboase ale companiilor de stat s-ar fi putut trece mult mai uşor peste perioada de austeritate, a declarat joi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, comentând ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica. "La preluarea mandatului de ministru al Economiei, în mai 2012, mi-am asumat, nu doar declarativ, obiectivul fundamental de a închide robinetul prin care se privatizează câştigurile şi se naţionalizează pierderile din sectorul energetic naţional. În mai 2012, consecinţele economice ale contractelor bilaterale asupra companiei Hidroelectrica se concretizau în pierderi de peste un miliard de euro. Cu banii pierduţi prin contractele păguboase ale companiilor de stat s-ar fi putut trece mult mai uşor peste perioada de austeritate şi criza economică, pentru care s-au cerut sacrificii majore populaţiei", a spus Daniel Chiţoiu, într-un comunicat remis joi Agerpres.

Kazahstanul vrea să livreze României gaze prin South Stream

Autorităţile din Kazahstan au propus României o formulă în care să asigure livrarea de gaze naturale printr-o extensie din Bulgaria spre România a gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al Guvernului. Subiectul a fost discutat în întâlnirea avută de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Kazahstan, cu omologul său, Serik Ahmetov, şi preşedintele companiei de stat KazMunaiGaz. "Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, cât şi preşedintele KazMunaiGaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România", se afirmă în comunicat.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Erori în baremul de corectare de la Matematică. Cum a punctat ministerul exerciţiile

Ministerul Educaţiei a publicat varianta de subiect şi baremul de rezolvare de la proba de Matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2013 (Capacitate 2013). Profesorii atrag atenţia că există o eroare în baremul publicat joi după-amiază de minister. Reprezentanţii inspectoratului şcolar al Capitalei şi cei ai ministerului susţin însă că baremul este doar un model şi este posibil ca elevii să nu fie depunctaţi.

Noua Constituţie, un cartof fierbinte pentru USL

Decizia Curţii Constituţionale de a menţine la 50% pragul la referendum pentru încă un an a debusolat USL. Liderii alianţei de guvernare au fost surprinşi de decizia CCR şi nu s-au pus încă de acord în privinţa organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei. PSD înclină pentru a chema populaţia la urne în toamnă, în timp ce liberalii ar prefera ca scrutinul să aibă loc la primăvară. Vicepremierul Liviu Dragnea nu a exclus posibilitatea ca referendumul să se facă pe parcursul mai multor zile, aşa cum s-a întâmplat şi la revizuirea din 2003. "Se poate organiza referendum pe parcursul mai multor zile. Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale, pentru că există o decizie de anul trecut a Curţii, care a spus că referendumul poate fi organizat în mai multe zile", a punctat Dragnea. De partea cealaltă, liderul PNL, Crin Antonescu, a arătat că una dintre variantele luate în calcul de liberali este organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidenţiale din 2014.

CURENTUL

Gold Corporation şi macabra afacere a "relocării" morţilor de la Roşia Montană

Pentru orice creştin - şi nu numai, mormintele sunt locuri sacre. Cimitirele reprezintă locuri de odihnă veşnică, iar devastarea cimitirelor se numeşte sacrilegiu, profanare de morminte. Exact asta face acum Gold Corporation la Roşia Montană. Patronii corporaţiei, în goana nebună după aur, calcă peste morţi, stricând românilor viaţa şi rânduiala păstrată de sute de ani. Pe site-ul companiei Gold Corporation se găseşte o aşa-zisă justificare a operaţiunii, formulare viciată de o retorică interogativa ipocrită, cu răspuns inclus, metodologie ce trădează intenţia manipulativă: "Este comunitatea de acord cu mutarea cimitirelor? Nu contravine acest lucru tradiţiei? Şase cimitire vor fi afectate de proiect. În cazul oricărui mormânt, trebuie să existe un motiv foarte puternic pentru că acel mormânt să fie mutat. Mai întâi, comunitatea a creat reguli, care apoi s-au transformat în legi, care au avut în vedere aceste împrejurări.

ArcelorMittal: Preţul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării

Preţul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării preţurilor la gaze, a declarat, joi, într-o dezbatere, Ionel Borş - country manager al ArcelorMittal Galaţi. 
"Ordonanţa de liberalizare (a preţului la gaze - n.r.) nu a ţinut cont de un lucru esenţial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producţie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a reiterat Ionel Borş, potrivit Agerpres. 



CURIERUL NATIONAL

Când îşi achită Hidroelectrica creanţele

Apele Române, Hidroconstrucţia şi Nuclearelectrica îşi vor primi integral banii până la sfârşitul lunii iunie 2015. CE Oltenia şi Energomontaj, în 18 luni. Ieşirea din insolvenţă a producătorului de energie hidro i-a adus lui Remus Borza 2,8 mil. euro. Administratorul judiciar recomandă ca remunerarea directorilor să fie făcută dintr-un cuantum fix "decent" şi o parte din profitul companiei. Ieşirea din insolvenţă a companiei de stat Hidroelectrica, salutată călduros inclusiv de premierul Victor Ponta, ar putea aduce beneficii importante tuturor persoanelor implicate, inclusiv noilor directori şi administratorului judiciar, dar mai puţin principalilor creditori, care-şi vor primi integral banii abia la jumătatea anului 2015.

OPSPI a propus şase candidaţi pentru Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia - surse

Un consilier al ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, Ioan Mihăilă, şeful OPSPI Gabriel Dumitraşcu şi alte patru persoane candidează pentru poziţia de membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, au declarat pentru Mediafax surse apropiate companiei. Lista candidaţilor a fost definitivată recent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Consiliul de Supraveghere este format din şapte membri, iar şase dintre aceştia ar urma să fie înlocuiţi într-o AGA programată pentru vineri, astfel că Fondul Proprietatea ar putea rămâne numai cu un reprezentant, faţă de doi în prezent. Fondul Proprietatea, acţionar semnificativ al Complexului Energetic Oltenia, este reprezentant în Consiliul de Supraveghere de Daniel Adrian Naftali şi de Radu Mircea Florescu.

În lipsa Nabucco, ne concentrăm pe AGRI

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu Ilham Aliyev, preşedintele Republicii Azerbaidjan. Ministrul azer al Energiei va veni la Bucureşti în luna septembrie pentru a discuta cu autorităţile române. Neimplicarea, de-acum înainte, a României în proiectul Nabucco, ca urmare a alegerii făcute de consorţiul de la Shah Deniz, a determinat autorităţile să se concentreze către alte proiecte energetice, precum AGRI, al cărui acord a fost semnat de ţările partenere încă din 2010. Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern. Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Avem încredere în aur?

Analiştii Erste Group fixează un preţ-ţintă de 1.480 dolari/uncie pentru următoarele 12 luni, cu 20% mai ridicat decât în prezent şi de 2.230 dolari/uncie pe termen lung. Continuarea politicii monetare expansioniste reprezintă principalul argument pentru o continuare a trendului multianual pozitiv pe aur. Fundamentele care favorizează creşterea preţului aurului nu s-au schimbat, spune Jim Rickards, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale. Deşi cotaţia aurului în pieţele internaţionale a pierdut 24% de la începutul anului şi se află cu peste 30% sub maximul istoric din septembrie 2011, trendul multianual ascendent este încă intact, afirmă un raport al grupului bancar austriac Erste sosit ieri pe adresa redacţiei şi intitulat "Avem încredere în aur" ("In gold we trust").

Beijingul şi Seulul vor să acţioneze în vederea dezarmării nucleare a peninsulei coreene

China şi Coreea de Sud vor să acţioneze în vederea unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping la o întâlnire cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye. "Suntem de acord să continuăm să acţionăm în vederea dezarmării nucleare a peninsulei coreene şi să păzim ferm pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană", a declarat preşedintele chinez. "Situaţia în peninsulă este, în prezent, pe cale să evolueze în mod pozitiv", a continuat Xi Jinping. Săptămâna trecută, oficiali chinezi de rang înalt şi nord-coreeni au discutat la Beijing despre situaţia din peninsulă, în timp ce Statele Unite participau la o întâlnire cu reprezentanţi sud-coreeni şi japonezi privind Coreea de Nord.

EVENIMENTUL ZIELI

Ponta, două parastase în două zile: Muntenegru şi Nabucco

Premierul are partea sa de vină în eşecul Nabucco. El nu a reuşit să impună necesitatea continuării proiectului în concluziile Consiliului European din 22 mai. Premierul Victor Ponta a ajuns, ieri dimineaţă, în Azerbaijan într-o vizită aproape inutilă, după ce consorţiul Şah Deniz II a anunţat că va transporta gaze spre Europa prin conducta TAP, nu prin Nabucco. Practic, aceasta înseamnă că proiectul Nabucco a eşuat, iar premierul are partea sa de vină. Ponta este responsabil de acest eşec, pentru că, la reuniunea Consiliului European din 22 mai 2013, la care s-a discutat despre energie şi la care a participat în locul preşedintelui Traian Băsescu, nu a reuşit să obţină sprijin european pentru Nabucco. Chiar Ponta recunoştea, cu o zi înainte de a participa la Consiliul European - singura sa participare, legală, de altfel - că este important să obţină sprijinul UE pentru această variantă de transport a gazelor din Asia centrală spre Europa.

DEUTSCHE WELLE Rusia în Moldova: "Împarte şi stăpâneşte"

Rusia atacă din nou Republica Moldova după un plan care se vede cu ochiul liber. Unele mişcrări ale Rusiei sunt chiar previzibile. Multe din acţiunile represive pe care le întreprinde împotriva Moldovei se aseamănă cu cele aplicate în ajunul războiului din 1992, de la Nistru, soldat cu separarea câtorva raioane de Est de restul Republicii Moldova. În anul 2002, aflat la Chişinău într-o vizită oficială, fostul preşedinte al Dumei de Stat a Rusiei, Ghennadi Selezniov, a declarat cu text deschis că "Rusia a fost nevoită să declanşeze războiul din Transnistria în 1992, pentru a împiedica unirea Moldovei cu România". Acum, în 2013, cu mici adaptări, evenimentele care au precedat războiul din 1992, se repetă. Numai că de data aceasta Moscova nu se teme de unirea Moldovei cu România, ci de o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE la summit-ul Parteneriatului Estic al UE la Vilnius, în noiembrie curent. La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană a confirmat încheierea negocierilor asupra acordurilor de asociere şi de liber schimb, anunţând că "nu există obstacole ca aceste acorduri să fie parafate în cadrul reuniunii de la Vilnius din 29 noiembrie".

Delirul lui Gigi: "Dacă Becali se duce la puşcărie, tot neamul va merge în iad"

Deţinutului Gigi Becali nu-i prieşte puşcăria. Citeşte scrisorile primite de la fanii săi şi psalmii lui David. Ieri, în boxa arestaţilor, a cedat nervos şi şi-a vărsat oful timp de o oră. "Comoara omului este în inimă", este noul său crez. Tribunalul a decis că va executa trei ani şi şase luni de închisoare. Gigi Becali s-a dat în spectacol ieri, în boxa arestaţilor: a ameninţat, a recitat poezii, a trimis toată România în iad, iar la final şi-a cerut scuze. Scandalul a pornit după ce procurorul DNA a explicat instanţei că latifundiarul a comis infracţiuni în ultimii 14 ani. "Şi-a început activitatea infracţională din 1995, este o persoană care sfidează legea", a fost fraza care a declanşat delirul. Tribunalul a decis acordarea unui spor de şase luni de puşcărie, pe lângă cei trei ani pe care îi are de executat. "Dacă Becali merge la puşcărie, atunci tot neamul trebuie să meargă în iad", a urlat din boxa arestaţilor. "N-am luat-o ca o pedeapsă, am luat-o ca pe un dar de la Dumnezeu. Am greşit!", şi-a motivat condamnările primite pe bandă rulantă.

PC se desparte de PNL. Liberalii îi arată uşa

Criza din interiorul Alianţei de Centru - Dreapta (ACD) se acutizează. Crin Antonescu le transmite conservatorilor că sunt liberi să plece. Aceştia spun că mariajul s-a încheiat, dar că USL nu e în pericol. Nemulţumirile exprimate de conservatori la adresa partenerilor din PNL nu mai sunt trecute cu vederea de Crin Antonescu. După şedinţa conducerii PNL de ieri, acesta le-a transmis franc conservatorilor că, dacă nu sunt mulţumiţi, atunci pot să părăsească USL. Potrivit surselor EVZ, punctul de vedere al liderului PNL a fost împărtăşit de colegii săi de partid, care au amintit că alianţa nu funcţionează la nivelul filialelor din teritoriu, dar şi că PC a obţinut portofolii în Guvern din cele destinate PNL. În plus, Antonescu a precizat că, dintre toate partidele din USL, conservatorii au obţinut tot ce şi-au dorit: grupuri parlamentare, un preşedinte şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean, consilieri judeţeni şi două portofolii în guvernul Ponta, dintre care "unul major", cel al Agriculturii.

Israelul simulează un război cu Siria

Armata israeliană este în stare de alertă după retragerea contingentului rus dintr-o bază siriană, ceea ce este interpretat ca o agravare a situaţiei de pe front. Statul evreu urmăreşte cu nervozitate situaţia din Siria după retragerea suspectă a forţelor militare ruse dislocate la singura bază navală pe care Rusia o are în Orientul Mijlociu. Asistând la noi manevre militare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat în privinţa oricărui atac lansat de sirieni asupra teritoriului Israelului. Israelul este cu atât mai încordat cu cât numărul militanţilor şiiţi Hezbollah, grupare libaneză aliată regimului de la Damasc, dar şi al combatanţilor trimişi de Iran a crescut simţitor în ultima perioadă. Mai multe proiectile au căzut în ultima perioadă pe Înălţimile Golan, teritoriu de la frontiera cu Siria, controlat de Israel, determinând statul evreu să răspundă tirurilor de peste graniţă.

JURNALUL NATIONAL

Minori români, recrutaţi pentru sex cu preoţi de la Vatican! Nouă prelaţi sunt acuzaţi de pedofilie. Adolescenţii ar fi fost racolaţi de un fost carabinier!

Scandalurile de pedofilie care au afectat Vaticanul nu sunt de dată recentă şi s-au tot acumulat de-a lungul timpului. La instalarea în fruntea Bisericii Catolice a noului Papă, Francisc, s-a vorbit mult despre complicatul mandat al acestuia, printre altele, tocmai pentru că el era aşteptat să gestioneze cazurile clericilor acuzaţi de pederastie, urmând linia toleranţei zero instituită de Benedict al XVI-lea. Noi dezvăluiri zguduie Vaticanul. Şi de data asta este vorba despre o reţea de pedofilie la Vatican, în care ar fi implicaţi numeroşi minori români, din şi din alte ţări ale Europei de Est. Dezvăluirea vine chiar din rândul clericilor, din partea unui fost preot italian, care a denunţat recent, la comandamentul carabinierilor, existenţa acestei reţele, iar Corriere della Sera, Il Matino, Menti Informatiche, La Depeche şi alte publicaţii scriu în detaliu despre cazul de faţă.

Scad tarifele de roaming de la 1 iulie

Operatorii care asigură servicii de roaming în reţele publice de comunicaţii mobile în UE sunt obligaţi să aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decât cele actuale, anunţă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonaţii nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăşi valoarea de 0,08 euro (fără TVA), în timp ce primirea unui SMS este gratuită. Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA).

NATIONAL

Cum il ingroapa mafioata Melanie Chen pe Dinu Patriciu: Sfarsitul vietii unui miliardar ratat

"National" prezinta amanunte uluitoare din culisele "povestii de dragoste" dintre Dinu Patriciu si chinezoaica Melanie Chen. Amanunte care sunt mai degraba ingrediente ale unui roman ieftin si prost, despre sfarsitul vietii unui miliardar ratat, lucrat ca la carte de catre femeia pe care a vrut s-o foloseasca pentru a-si ascunde averea. Directoarea tuturor afacerilor lui Dinu Patriciu si amanta acestuia, chinezoaica Melanie Anne Chen a avut un plan pe cat de diabolic, pe atat de simplu. Dupa ce a vandut Rompetrol, Dinu Patriciu a crezut ca este mai destept decat o mafioata chinezoaica si a crezut ca o va putea folosi pe aceasta ca sa-si ascunda averea, sa scape de plata datoriilor catre statul roman si sa elimine nevasta devenita deja incomoda. Orgoliul lui nu i-a permis sa recunoasca faptul ca amanta Melanie Chen e mai desteapta, mai organizata si mai abila decat el. Patriciu era pentru chinezoaica al treilea miliardar pe care-l consuma deja, ca atare asiatica a stiut exact ce trebuia sa faca.

Constitutia desparte apele in USL

Dusul administrat de CCR l-a racorit pe liberalul Crin Antonescu, dar l-a incins in schimb pe pesedistul Liviu Dragnea. Care vrea musai Constitutie nou-nouta pana-n toamna. Ca PSD trage "hais" si PNL "cea" la carul USL nu mai este pentru nimeni un mister. Problema e ca pana si proiectele comune devin motive de conflict, asa cum este cazul revizuirii Constitutiei, de exemplu. Noua controversa s-a iscat dupa ce CCR a dat liber la referendumuri cu prag redus de abia din vara lui 2014. Moment in care Antonescu si-a temperat semnificativ elanul constitutional si a admis ca este posibila o amanare. Ba chiar si o comasare a referendumului cu prezidentialele din 2014, desi pana acum infiera cu manie proletara folosirea aceleiasi metode de catre Traian Basescu, in 2009.

Ministrul de Interne bate campii pe zebra

Ca sa atraga mai multi bani la bugetul de stat, guvernantii incearca pe toate caile posibile sa majoreze cuantumul amenzilor rutiere. Pretextul invocat de aceasta data: accidentul din Muntenegru si lipsa disciplinei in trafic. "Exista mai multe module care trebuiesc construite, asamblate, pentru a crea un tot al masurilor ce ar trebui gandite si adoptate de catre Guvern. (...) Ar trebui un regim sanctionator foarte aspru, pentru ca, dincolo de ceea ce nu stim niciodata ca se va intampla, va trebui sa determinam conducatorul auto la disciplina", a afirmat Stroe intr-o pasareasca perfecta. Perseverent si vrand parca sa concureze la titlul de "campion al gafelor" cu Titus Corlatean si Mircea Dusa - care ba identificau mai usor "victmele care vorbeau", ba transportau in tara "trupurile neinsufletite a cadavrelor celor decedati "-, ministrul liberal a continuat in aceeasi nota: Disciplina nu se realizeaza decat prin masuri extrem de severe care trebuie sa aduca fortament pe constiinta omului, ca sa nu spun «frica» pentru a nu mai trece pe zebra".

Hidroelectrica il imbogateste pe Paul Elliot Singer

Iesirea companiei Hidroelectrica din insolventa, decisa joi de Tribunalul Bucuresti, a dus la cresterea cu 2,3% a actiunilor Fondului Proprietatea, detinute in proportie de 15,2% de afaceristul american Paul Elliott Singer. Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, din cauza vanzarii energiei la preturi sub nivelul pietei, prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti". Acum, alti "baieti destepti" vor profita de revenirea firmei pe piata. Fondul Proprietatea (FP) are in portofoliu actiuni de la o serie de companii de stat profitabile, printre care si Hidroelectrica, iar iesirea acesteia din insolventa a saltat, ieri, cu 2,3% valoarea titlurilor FP. Intrucat afaceristul american Paul Elliott Singer detine, prin doua firme, 1,9 miliarde de actiuni FP (cotate acum la 0,627 de lei/titlu), el a obtinut intr-o singura zi un profit de 27,4 milioane de lei.

"Succesul" acordului cu FMI: risc de recesiune, reforme - lipsa

Cresterea economica slaba, lipsa reformelor, precum si potentiale riscuri de cadere in recesiune sunt concluziile trase in urma acordului cu FMI incheiat cu "succes" de Romania. FMI a evaluat in board-ul reunit recent respectarea conditiilor prevazute in Memorandumul de Politici Economice si Financiare semnat cu Romania. Directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, a precizat ca acordul s-a incheiat cu succes, dar sunt destule lipsuri. "Cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Este nevoie de reforma administratiei fiscale si a sistemului medical, precum si de largirea bazei de impozitare. Trebuie facut mai mult pentru reformarea companiilor de stat ineficiente. Sunt necesare noi eforturi pentru eliminarea creditelor neperformante", a atras atentia Nemat Shafik.

PUTEREA

CNADNR. 4 miliarde de euro pentru astupat gropi

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat, joi, la Bistriţa, că CNADNR are nevoie de 4 miliarde de euro pentru a astupa gropile din şosele, iar în buget are doar 180 de milioane de euro, bani adunaţi din rovinietă. "Direcţiile regionale de drumuri şi poduri, şapte la număr, la cererea noastră, ne-au făcut o evidenţă a ce bani ne-ar trebui doar pentru astuparea gropilor, nu pentru reabilitări sau lucrări de profunzime. Adunând sumele necesare la nivel naţional ne-a dat peste 4 miliarde de euro. Bugetul anual al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru astuparea gropilor este de 180 de milioane de euro, bani care se colectează din rovinietă, în fiecare an, la nivel naţional. Rovinieta se ia pentru circulaţia pe drumuri naţionale şi autostrăzi, deci pe 17.800 de kilometri de drum", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dan Şova, citat de Mediafax.

Interpolul a confiscat aproape 10 milioane de medicamente contrafăcute

Organizaţia internaţională de poliţie (Interpol) a anunţat joi confiscarea a aproape 10 milioane de unităţi de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate simultan în 99 de ţări care a vizat magazine online de vânzare de produse farmaceutice, informează AFP. 'Cantităţile confiscate sunt în creştere cu peste 100% în comparaţie cu operaţiunea precedentă din 2012' , a comentat pentru AFP Aline Plancon, director adjunct al programului Interpol privind criminalitatea farmaceutică. O evaluare a Interpolului, care are sediul la Lyon /centrul Franţei/, arată că medicamentele confiscate valorează 41 milioane de dolari. În decurs de o săptămână, între 18 şi 25 iunie 2013, au fost controlate peste 17.000 de site-uri internet de vânzare de medicamente şi 9610 au fost închise. De asemenea, 58 de persoane au fost arestate.

Grevă a funcţionarilor UE în ziua summitului european

Majoritatea celor 3.000 de funcţionari ai Consiliului Uniunii Europene erau în grevă joi, ziua summitului şefilor de stat şi de guvern, pentru a protesta în legătură cu impactul social al tăierilor din bugetul comunitar, au indicat surse sindicale, relatează AFP. ''Greva este un semnal foarte puternic, deoarece este prima dată când o astfel de mişcare este organizată în ziua summitului'', a indicat Félix Géradon, purtător de cuvânt al Union syndicale, cel mai mare sindicat al funcţiei publice europene. Ea nu va perturba totuşi derularea summitului celor 27 de lideri, care trebuie să înceapă la sfârşitul după-amiezii, în clădirea Consiliului din Bruxelles. ''Nu vrem să blocăm construcţia europeană'', a explicat Géradon.

DOSARUL ICA, LA FINAL. Dan Voiculescu va fi judecat pe 29 august

Tribunalul Bucureşti a stabilit, ieri, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, să aibă termenul final în 29 august. La termenul de ieri a fost reaudiat inculpatul Nicolae Vlad Săvulescu, fost şef al Direcţiei privatizări-concesionare din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Acesta a arătat, în esenţă, că ICAnu a fost singurul institut în cazul căruia a întocmit documentaţia şi că pentru toate entităţile privatizate în mandatul lui au fost folosite aceleaşi prerogative legale. Săvulescu a arătat că nu înţelege de ce procurorii anticorupţie susţin că doar în cazul ICAs-au comis ilegalităţi la privatizare. În 28 mai, Dan Voiculescu a fost audiat în acest dosar şi a catalogat acuzaţiile procurorilor drept "simple speculaţii, poveşti".

ROMANIA LIBERA

Tranzitul gazelor ruseşti prin România, o gaură de sute de milioane de euro

Relaţiile România-Rusia în schimburile de gaze sunt marcate de o puternică asimetrie. Ruşii au dreptul să exporte cât gaz vor către Bulgaria, Turcia, Macedonia, prin conductele din Dobrogea, la tarife bătute în cuie, moştenite din perioada frăţiei socialiste, iar românii au voie să importe gaz pentru consumul intern la preţuri cât de mari vor ruşii. În timp ce Guvernul concediază periodic zeci de mii de angajaţi pentru a mai face economii, România înregistrează anual pierderi estimate la cîteva sute de milioane de euro din relaţia de pe piaţa gazelor cu Rusia. Această ţară a primit din partea României de ani buni posibilitatea exportului de gaze Gazprom către Bulgaria, Turcia, Grecia şi Macedonia, prin reţeaua de tranzit din Dobrogea, la tarife şi în condiţii ţinute la secret. O privire aruncată asupra veniturilor înregistrate de state vecine indică însă situaţia dezavantajoasă în care se găseşte România.

Ce ştie Crin Antonescu?

Din tot ceea ce este public, am aflat că a rămas doi ani repetent în facultate, ceea ce este şi era extrem de greu de "realizat" în Universitatea Bucureşti, că, deşi profesor de istorie, are cunoştinţe foarte vagi de istorie. Dar, dincolo de toate aceste detalii, ce ştie, de fapt, al doilea om în stat şi aspirant la poziţia de "şef de stat", cum îl defineşte noua Constituţie? Nu foarte multe, se pare. Nu pare să ştie nimic sau să aibă cel mai mic interes în ceea ce înseamnă, de fapt, "liberalismul", aşa cum a fost el formulat de oameni precum John Locke, Adam Smith, John Stuart Mill sau, mai recent, Friedrich Hayek. Nimic despre drepturi individuale, nimic despre libertate, absolut nimic despre piaţa liberă şi antreprenoriat, adică ceea ce face un liberal să fie un liberal în adevăratul sens al cuvântului. Când l-aţi auzit vreodată pe Crin Antonescu pronunţând aceste nume fără de care liberalismul nu ar fi posibil?

Pe ce bazează conservatorii când atacă PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a invitat pe liderii PC să părăsească USL dacă sunt nemulţumiţi de relaţia cu liberalii. Conservatorii i-au transmis că USL nu poate exista, juridic, fără PC. Întrebat dacă PC are o negociere separată cu social-democraţii privind participarea împreună la europarlamentare, el a negat acest lucru. Constantin a recunoscut că partidul pe care îl conduce are relaţii foarte bune cu PSD şi a adăugat că acesta nu este un motiv de "jenă". La rîndul său, purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a atras atenţia că USL nu poate să existe fără PC "din punct de vedere procedural". Afirmaţiile liderilor PC privind destrămarea USL în cazul în care ei pleacă din alianţă fac referire la conţinutul protocolului USL. Documentul este încheiat între PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta (ACD), din care fac parte PNL şi PC. Renegocierea protocolului între PSD şi PNL, invocată de Crin Antonescu, ar presupune, însă, riscuri pentru liberali.

ZIARUL FINANCIAR

România a plătit deja dobânzi de 1,6 mld. euro către FMI şi UE. Cât 320 km de autostradă

"Împrumutul salvator" de 20 mld. euro mănâncă acum din spaţiul fiscal pentru autostrăzi, căi ferate şi spitale. BNR şi Finanţele au luat efectiv 17,9 mld. euro şi au de dat înapoi 21 mld. euro. "Centura de siguranţă" pe care România şi-a pus-o în urmă cu patru ani sub forma uriaşului împrumut de 20 mld. euro negociat cu FMI şi UE a scos până acum 1,23 mld. euro din Trezoreria statului, din care 700 mil. euro au reprezentat numai dobânzile şi comisioanele (57%). Alte 4 mld. euro au fost achitate deja de BNR, incluzând dobânzi de peste 900 mil. euro, potrivit datelor băncii centrale. Până în anul 2023 împrumutul asumat pe nepusă masă la începutul lui 2009 de triada Traian Băsescu, Mugur Isărescu, Emil Boc va mânca încă 8,6 mld. euro din bugetul României, dobânzile şi comisioanele ajungând la circa 900 mil. euro din această sumă. BNR singură mai are de rambursat rate de 6,9 mld. euro şi dobânzi de 230 mil. euro, adică un total de 7,14 mld. euro, calendarul său de plată urmând să se încheie mai devreme, în 2016, iar singurul creditor fiind FMI.

Anunţ-şoc al britanicilor de la Glaxo: Închidem fabrica de medicamente din Braşov

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat ieri pe neaşteptate că va închide fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov, care anul trecut a avut afaceri de 104 mil. euro şi un profit de 11 mil. euro, din cauza unei supracapacităţi de producţie la nivelul grupului. Fabrica de la Braşov este al doilea mare producător local de medicamente după cifra de afaceri înregistrată în 2012 şi este singura din cadrul GSK care se închide. "Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele orale solide", a spus Pascal Prigent, directorul general al GSK România. Fabrica era şi unul dintre cei mai mari exportatori farma, iar 60% din produse mergea la export în 2011, în circa 80 de state. La Braşov, GSK a transferat producţia unor medicamente precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA.

"Cât de mare credeţi că a fost interesul OMV în proiectul Nabucco?"

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, susţine că şi-ar putea construi propria conductă prin care să livreze gaze naturale extrase din Marea Neagră prin proiectul Exxon­Mobil-Petrom după ce proiectul Nabucco nu a fost selectat ca ruta care va aduce gaze din Azerbaidjan în Europa. Analiştii din piaţă spun că eşecul Nabucco nu arată neapărat o neputinţă a guvernelor ţărilor implicate, ci mai ales lipsa unui sprijin ferm din partea companiilor implicate. "Care erau companiile care să se lupte pentru noi? OMV ce interes are? OMV are resursele în România. Cât de mare credeţi că a fost interesul OMV, când ei forează aici, au resurse aici?", a declarat Jean Constantinescu, analist în domeniul energetic. Proiectul Nabucco este un eşec pentru România, pentru că pierde şansa de a fi o ţară de tranzit şi de a-şi diversifica sursele de alimentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb