• ADEVARUL
• Super spectacol la deschiderea Jocurilor Olimpice
Jocurile Olimpice de la Londra au debutat, vineri seară, cu un spectacol impresionant. Sportivii români au defilat pe Stadionul Olimpic din Londra, în frunte cu portdrapelul României, tenismanul Horia Tecău. Românii au fost susţinuţi din tribune de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu. Show-ul a început cu un senzaţional spectacol muzical. 80.000 de spectatori urmăresc festivitatea din interiorul stadionului. Transmisia e urmărită de trei miliarde de oameni la televizor. Ceea ce părea acum patru ani imposibil, şi anume depăşirea în grandoare a ceremoniei de deschidere din "cuibul de păsări" din Beijing, se pare ca ă devenit realitate. Chiar dacă ora de start a ceremoniei propriu-zise a fost 21.00 (23.00 - ora României), o pre-festivitate a început la 20.12 ora locală pentru a marca anul Olimpiadei londoneze.
• Campania împotriva lui Băsescu, la talpa ţării
Politica le-a luat minţile oamenilor de la sate, în aceste zile. Seceta a paralizat orice activitate agricolă. Ţăranii stau degeaba, sunt săraci şi foarte supăraţi. În această săptămână mare a politicii româneşti au apărut în presă stenograme din şedinţele de campanie ţinute de liderii USL în vederea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Ceea ce impresionează cu adevărat în aceste stenograme este felul în care o maşinărie gigantică se pune în mişcare pentru un astfel de eveniment. Se discută despre o mulţime de lucruri în respectivele stenograme: mesajele transmise în emisiunile televizate, sloganuri, drepturi de autor pentru cântece, reclame outdoor, layout, tipografii, brainstorming, tricouri imprimate la 1,89 de euro per bucată, buget de campanie, Facebook. Şi mii de oameni coordonaţi de sus. Pionii campaniei.
• Traian Băsescu: Ponta, pe urmele lui Năstase şi Iliescu
Preşedintele suspendat Traian Băsescu este de părere că documentul prin care liderii USL sunt de acord cu desfiinţarea ANI, DNA, CCR şi CNSAS este o nouă dovadă a loviturii de stat. "Acest document trebuie tradus imediat şi transmis tuturor partenerilor noştri din UE şi NATO, pentru că ei trebuie să ştie cine le sunt partenerii. Aceşti oameni nu au nimic sfânt în a-şi îndeplini obiectivele lor. Practica lor este un stat subordonat partidului, a fost practica lui Năstase şi Iliescu, asta este practica pe care vor să o reînvie", a declarat preşedintele suspendat Traian Băsescu, joi, într-o emisiune la Naşul TV. Acuzându-i pe social-liberali de faptul că urmăresc să readucă aceste instituţii sub control politic, Traian Băsescu apreciază gestul lor drept o crimă la adresa României. Ba, mai mult, consideră acordul un abuz pe care îl asociază cu cel din timpul puciului "pe care l-au dat unii din România de după Al Doilea Război Mondial".
• Cum a devenit România "oaia neagră" a Europei
De la Mineriada din 1990, luările de poziţie ale politicienilor occidentali, care au acuzat subminarea democraţiei şi a statului de drept, nu au fost niciodată mai vehemente . Criticile au început odată cu primele măsuri luate în scopul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Limbajul dur al Comisiei Europene arată clar că relaţiile României cu Bruxelles-ul sunt la cel mai scăzut nivel de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007. Publicaţiile din Europa şi SUA au vorbit despre "dictatură" şi "putinizare" sau despre faptul că România a devenit "oaia neagră a Europei".
• Pantofii, tricoul şi ceasul preşedintelui
Duminică, românii vor decide dacă pe Traian Băsescu îl mai prinde pardesiul la Cotroceni. De trei săptămâni, de când PSD şi PNL-PC au încălecat pe legi şi l-au trimis înapoi la popor, Traian Băsescu pare un soţ fugit de-acasă. Puţinătatea elementelor vestimentare - tricoul bleu, pantalonii deschişi la culoare şi pantofii albi -, aparent o lipsă de creativitate din partea preşedintelui, are în spate o strategie de imagine.
• Scenariile USL post-referendum
În condiţiile invalidării referendumului de către judecătorii Curţii Constituţionale, care sunt variantele pe care actuala majoritate parlamentară le va folosi pentru a-şi îndeplini obiectivul programatic de a-l îndepărta cu orice preţ pe şeful statului? Fiindcă este greu de crezut, dacă luăm în serios schimbul de replici dintre cele două părţi, că liderii USL care deţin controlul asupra Guvernului şi Parlamentului vor putea coabita cu Traian Băsescu la Cotroceni. Analişti din ambele tabere au emis mai multe ipoteze, dar în niciuna nu este vorba despre coabitare, ci mai degrabă despre continuarea ostilităţilor politice şi după 29 iulie.
• Votaţi sau nu votaţi?
"Adevărul" a vorbit cu reprezentanţi de marcă din spectrul politic, vedete, sportivi, oameni de cultură şi afacerişti care ne-au dezvăluit poziţia lor faţă de referendumul de pe 29 iulie. Războiul politic din ultimele săptămâni i-a molipsit şi pe cei care nu fac politică, pe artişti, pe scriitori sau sportivi. Votaţi sau nu votaţi? Dacă mergeţi la vot, de ce o faceţi? Dacă nu votaţi, ştiţi că de fapt veţi da un vot celor care susţin boicotul? La aceste întrebări au răspuns pentru "Adevărul" personalităţi din toate domeniile de activitate şi vedete, de la Dan C. Mihăilescu, Corneliu Porumboiu, Monica Anghel, Sofia Vicoveanca sau Florin Piersic până la Emil Constantinescu, Mitică Dragomir sau Rică Răducanu.
• Zoo-referendum cu Pleşu şi Liiceanu
Vorbind despre referendum, Andrei Pleşu a declarat la HotNews: "Nu văd niciun motiv să înlocuiesc un berbec cu două gâşte"; comentând acelaşi subiect la canalul B1 TV, Gabriel Liiceanu spunea: "Pentru că nu-mi place un hipopotam, mă reped şi iau în braţe un crocodil?" Cei doi oameni de cultură Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au decis să iasă şi să-şi exprime public opţiunile cetăţeneşti. Cum era de aşteptat, au făcut-o prin exprimări memorabile. Pe 25 iulie, Pleşu s-a aflat într-o discuţie online cu cititorii site-ului HotNews. Cu o zi înainte, pe 24 iulie, Gabriel Liiceanu era invitat la talk-show-ul lui Robert Turcescu, "Sub semnul întrebării", de la postul B1.
• Efectul Dogaru în PNL
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a comentat scrisoarea trimisă de către primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, conducerii PNL, privind acordul semnat cu partenerii sociali, el exprimându-şi speranţa că acesta va fi dat afară din PNL. Antonescu a spus că Andrei Chiliman se putea lămuri asupra documentului, dacă s-ar fi aflat într-o "tabără politică", înainte de a trimite scrisoarea deschisă către preşedintele interimar al PNL. "Domnul Andrei Chiliman nu a fost foarte corect, a făcut un gest pe care nu mă mai apuc eu să îl calific, dar sper ca actuala conducere şi forurile statutare să îl trimită pe domnul Chiliman acolo unde s-a arătat a fi cu această diversiune, adică în afara PNL", a spus Crin Antonescu. El a menţionat că ne aflăm într-o campanie şi că Andrei Chiliman, prin gestul său, a riscat să afecteze munca a zeci de mii de colegi care au fost angajaţi într-o campanie.
• Liderii de opinie, între "Da" şi "Nu"
Aproape toată mass-media din România s-a împărţit în tabere pro sau anti-Băsescu. Păreri radicale sunt exprimate în editoriale tipărite, texte de opinie pe bloguri sau postări pe Facebook. De la jurnalişti vechi, lideri de opinie în presa românească, până la bloggeri şi oameni din publicitate, aproape toată suflarea din media are o păvrere clară despre referendum. Deşi sunt şi oameni de media discreţi, care nu se aruncă în gâlceava politică, cei mai mulţi spun răspicat dacă şi pentru ce vor vota. Jurnalistul Ion Cristoiu spune că nu participă la vot pentru că este o mascaradă, iar publicitarul Bogdan Naumovici pentru că nu vrea ca o singură forţă politică să fie majoritară. Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu spune un "Da" răspicat pentru demitere, iar "Piticu" - unul dintre cei mai influenţi bloggeri va pune ştampila chiar dacă se va afla pe plajă.
• CTP despre referendum: "Pentru prima dată în istoria României, ţara poate fi salvată cu berea în mână"
"Pentru prima dată în istoria României, ţara poate fi salvată luptând, nu cu arma în mână, ci cu berea în mână. Imaginaţi-vă un ins, simpatizant PDL, care stă la terasă şi bea o bere. În felul acesta el salvează România. Alături de el, pe aceeaşi terasă, un ins care bea şi el o bere, a votat. Numai că berea nu e plătită de el, ci de USL care l-a dus cu maşina la vot. Astea sunt emblemele între care se găseşte cetăţeanul muncitor şi cinstit pe care eu totuşi aş fi fericit să îl văd la vot. Dacă vor fi foarte mulţi votanţi la acest referendum, nu mai are nicio importanţă câţi votează pentru Băsescu, câţi împotriva lui. Important este că se trezeşte cu adevărat românul în politică din nou", a spus Cristian Tudor Popescu la emisiunea Prime Time News de la Realitatea TV.
• EVENIMENTUL ZILEI
• JO 2012: A început nebunia! Spectacol fabulos la ceremonia de deschidere!
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a început fix la ora 23.00, aseară! Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost prezentă pe stadionul "Olimpic" din Londra încă de la începutul festivităţilor celei de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice şi a declarat, pentru a doua oară în viaţa sa, deschisă competiţia. Regina Elisabeta a II-a i-a avut alături pe prinţul William, pe soţia sa Kate, pe prinţul Harry, precum şi pe prinţul Charles şi soţia acestuia, Camilla. Cel mai mare eveniment sportiv al planetei a debutat oficial aseară. Ieri dimineaţă la ora 8.12, ora Londrei, toate clopotele din Regatul Unit, în frunte cu celebrul Big Ben, din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, au bătut timp de trei minute. "Corul" a fost acompaniat de claxoanele maşinilor, spectacolul fiind unul total. A fost pentru prima oară în ultimii 60 de ani când clopotele au bătut în Regatul Unit.
• ROMÂNI, NU IEŞIŢI LA VOT! NU LEGITIMAŢI LOVITURA DE STAT !
"Evenimentul zilei" demontează într-un ziar document fiecare punct al loviturii de stat puse la cale de puciştii USL. Referendumul de duminică riscă să devină cel mai scandalos din istoria contemporană a României. După ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu a dat, luni seară, primul semnal în direcţia boicotării referendumului de pe 29 iulie, PDL a decis ieri, în şedinţa Colegiului Director Naţioanal, că nu va participa la votul de duminică. Democrat- liberalii îşi îndeamnă electoratul să le urmeze exemplul. "Fac un apel la toţi oamenii de bunăcredinţă să nu participe la această mascaradă", a declarat ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, la finalul şedinţei. Liderii PDL refuză să valideze "şirul de abuzuri" comise de USL, ce au debutat cu schimbarea Avocatului Poporului şi au culminat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, în Parlament, pe 6 iulie. În plus, Colegiul Director a mai stabilit că reprezentanţii PDL din secţiile de votare vor fi menţinuţi pentru ca fraudele să fie limitate.
• Desfiinţarea Justiţiei: USL se încurcă în explicaţii
Crin Antonescu admite că a luat parte la discuţiile privind controversatul protocol cu Consiliul Naţional al Societăţii Civile. Continuă bâlbâielile pe tema documentului semnat de USL şi de Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC). După ce alaltăieri declara că USL nu a avut nimic împotriva anexei care prevedea desfiinţarea DNA, a ANI şi a CCR, ieri, colonelul în rezervă Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), s-a răzgândit. Acesta a remis presei un comunicat prin care subliniază USL şi CNSC au semnat doar "un acord de principiu", care "avea ca scop demolarea regimului Băsescu, restabilirea democraţiei constituţionale şi recucerirea libertăţii poporului român". Mai mult, susţine acesta, "timpul nu le-a permis liderilor USL să-şi exprime poziţia decât la data de 14 iulie". "La mitingul organizat pe 14 iulie, din partea USL ne-a venit un document pe o jumătate de pagină, pentru care am semnat de primire", explică el.
• De la Ministerul Agriculturii au dispărut 1,3 milioane tone de grâu!
Potrivit datelor anunţate, vineri, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producţia de grâu din 2011 a fost de 5,7 milioane tone. Dar, anul trecut, fostul ministru Valeriu Tabără a anunţat o producţie de 7,1 milioane de tone. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că producţia de grâu este în acest an de 4.751.147 de tone, sub cea de anul trecut, care a fost de de 5.792.822 tone. S-au obţinut 2,6 tone pe hectar, în scădere faţă de 3,5 tone pe hectar, cât s-a obţinut în 2011. Contactat telefonic, fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, ne-a declarat: "Ăştia nu ştiu nici să citească dom'le, confundă cifrele şi anii. Anul trecut s-au înregistrat 7,13 milioane de tone de grâu, lucrul ăsta este cunoscut de toată lumea.
• Crin Antonescu: Voiculescu, "securist, nu biet informator"
Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, ieri seară, că, după părerea sa, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, "a fost securist", pentru că "în comerţul exterior în poziţia aceia nu erai un biet informator". El a fost întrebat de ce s-a aliat cu acesta. "Păi dar nu am spus că mă aliez cu toţi acei oameni cu care am un obiectiv politic corect?! Şi o mai spun o dată. Dan Voiculescu, de ani de zile, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect. Acţionează corect apărând nişte valori democratice, denunţând nişte lucruri anormale, aberante, nedemocratice, nişte hoţii care se întâmplă în România sub regimul lui Traian Băsescu şi atunci e normal să fim aliaţi politic, dacă avem acelaşi scop", a mai explicat Antonescu, conform mediafax.ro.
• Familia Ponta a luat bani şi de la Petrom. Mulţi!
Cumnatul prim-ministrului a construit şi staţii de benzină, pe lângă multe alte lucrări cu statul. Contractele cu Petrom depăşesc 1 milion de dolari. Firma cumnatului lui Victor Ponta a derulat afaceri importante, de peste un milion de dolari cu OMV Petrom SA. Acest lucru se întâmpla în perioada în care Victor Ponta îl critica dur pe Mihai Răzvan Ungureanu, fostul premier al României, că merge în vacanţă pe banii OMV Petrom, aluzie la faptul că soţia fostului premier era angajată la divizia medicală a companiei petroliere. "Nu ne aflăm aici să vă criticăm, să vă ameninţăm. Încep prin a vă mulţumi, apreciez grija dv. şi a SIE pentru vacanţele mele. Pot să vă asigur că n-am mers niciodată în vacanţă pe banii de la OMV Petrom", a spus Ponta cu ocazia moţiunii de cenzură din Parlament, ocazie cu care Guvernul Ungureanu a fost demis.
• Antonescu nu crede că Brătienii s-ar învârti în mormânt din cauza alianţei PNL-PSD: "Au făcut şi ei tot felul de combinaţii"
Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a declarat la OTV că Brătienii nu erau foarte democraţi şi că, dacă e vorba ca înaintaşii liberali să se răsucească în mormânt, "ce mi-e alianţa cu PSD, ce mi-e alianţa cu PD făcută din 2003". Antonescu a fost întrebat de Dan Diaconescu dacă nu se răsucesc Brătienii în mormânt după ce a convenit alianţa cu PSD şi înfiinţarea USL. "Dar de ce se învârt, erau foarte democraţi Brătienii? Aflaţi că nu. Brătienii conduceau cu mână de fier, ceea ce nu e cazul meu.(...) Partidul Naţional Liberal era un partid democratic, dar conducerea în interiorul PNL a fost întotdeauna destul de autoritară", a replicat Antonescu, conform mediafax.ro. Liderul liberal a mai spus că "Brătienii au făcut şi ei tot felul de combinaţii, tot felul de lucruri discutabile", dar că "au avut întotdeauna un punct cardinal în interesul naţional".