• ADEVARUL
• Traian Băsescu: Aşa cum Antonescu este bolnav de somn, aşa Ponta este mitoman, bolnav de minciună
Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi seară, la emisiunea "Sub semnul întrebării", la B1 TV, moderată de Robert Turcescu. Preşedintele a oferit detalii despre negocierile de la Bruxelles, dar şi despre evoluţiile politice interne. "Se încearcă o distrugere a ceea ce am construit în parteneriatele internaţionale. Inclusiv cu SUA. Ei încearcă să spună că eu am fost în genunchi. Eu am fost partener egal cu toţi, inclusiv cu preşedintele SUA. Mie nu mi-a pus nimeni un bilet de avion în braţe şi m-a trimis acasă. Eu am fost pe aceeaşi poziţie cu toţi liderii. Un Avocat al Poporului ar fi atacat Ordonanţa CNA. Trebuie să fie o lege asumată, dacă era o urgenţă. Ori este urgenţa unor trusturi de televiziune, ori dorinţa de a subjuga CNA. Este un abuz. Sau interesele lui Ghiţa sau Voiculescu."
• Guvernul a modificat pe furiş Legea Audiovizualului
Guvernul Ponta a adoptat marţi, fără nici un fel de dezbatere publică, o ordonanţă de urgenţă prin care aduce modificări semnificative Legii Audiovizualului. O tentativă similară a avut loc în urmă cu trei săptămâni, când proiectul de ordonanţă a fost introdus în agenda şedinţei de guvern, dar nu a mai fost dezbătut. De data asta, agenda oficială nu a mai inclus acest proiect, dar el a fost dezbătut şi votat. Guvernul a stabilit că amenzile date de CNA nu mai sunt executive, ci se plătesc abia după ce Justiţia pronunţă o sentinţă definitivă asupra contestaţiei sancţiunii. Posturile generaliste, gen TVR, ProTV, Antena 1 sau Prima, nu mai sunt catalogate ca fiind "Servicii de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice", ci rămân în această categorie doar posturile "de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate".
• Răspunsul lui Ponta pentru Băsescu: Pisica blândă zgârie rău. E bine că ne înjură în fiecare seară, creşte scorul USL
Premierul Victor Ponta i-a transmis, marţi seară, lui Traian Băsescu, după ce acesta a declarat că prim-ministrul se duce la Cotroceni ca un "pisicuţ", că pisica blândă zgârie rău şi că înjurăturile lui ajută USL în sondaje. "Domn'le, pisica blândă zgârie rău. Ia întrebaţi-l, de ce e aşa nervos?", a declarat Ponta, referitor la afirmaţiile lui Băsescu. Premierul a adăugat că îl amuză înjurăturile lui Băsescu. "Ştiu, s-a dus la B1 şi m-a făcut în toate felurile. Ce să fac eu? Mă amuză domnul Băsescu, mi-e clar că simte că mai e puţin până pe 9 decembrie şi cum să vă spun, de ce zic că mă amuză? Pe mine în fiecare zi mă înjură Dan Diaconescu, acum mă înjură şi Traian Băsescu, înseamnă că fac ce trebuie pentru România, e foarte bine. Domnul Băsescu o să mă înjure până pe 9, după aia ce să facă?
• UE şi FMI cumpără un an pentru Grecia. Până când reuşeşte statul să mai "fenteze" falimentul?
Creditorii internaţionali au restructurat încă o dată o parte din datoria publică a Greciei. În acest fel, statul elen are şanse mai mari să evite falimentul până în 2014. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) au reuşit, după luni de negocieri, să finalizeze un nou plan prin care să amâne încă o dată intrarea în incapacitate de plată a Greciei. Pentru a treia oară, creditorii internaţionali şi-au bazat planul pe restructurarea datoriei publice a Atenei. În prezent, tranşe în valoare de 31,5 miliarde de euro din împrumutul Atenei nu au fost deblocate. Este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă din cauza certurilor dintre instituţiile internaţionale, şi nu din cauza disputei dintre Grecia şi creditorii săi.
• Un român a furat 4 milioane de euro dintr-un bancomat din Marea Britanie
Românul Leonid Rotaru a furat banii din aproximativ 9.000 de conturi bancare. Se crede că el face parte dintr-o bandă de crimă organizată. Era deja căutat de poliţia din Marea Britanie pentru fapte asemănătoare. Rotaru a fost prins când s-a întors să recupereze cititorul de carduri lăsat într-un bancomat din oraşul Minehead. Românul ataşa echipamentul în fanta unde se introduce cardul, apoi când cineva voia să scoată bani, aparatul înregistra detaliile cardului şi contului. Iar pentru aflarea PIN-ului era folosită o cameră ascunsă în dispozitiv.
• De ce ne presează Comisia Europeană să scumpim gazele
OMV, E.ON Gas şi GDF Suez - companii cu o reală influenţă pe piaţa unică europeană - "realizează exporturi de gaze din România doar pe hârtie", a explicat pentru "Adevărul" Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Exporturile apar în bilanţurile globale ale acestor companii, care devin astfel vulnerabile la un control mai amănunţit, pentru că, de fapt, România nu are posibilitatea tehnică de a exporta gaze. De aceea, marile companii se folosesc de lobby-ul pe care îl pot exercita la Bruxelles, pentru ca România să fie presată de Comisia Europeană să-şi pună la punct capacităţile tehnice de export. "Aşa am ajuns la acest infringement în domeniul gazelor", a continuat Cristian Pârvan.
• Încă un responsabil european cu Goldman Sachs la CV
Noul guvernator al Băncii Angliei va fi Mark Carney, care a lucrat timp de peste 13 ani la Goldman Sachs. Anunţul surpriză privind numirea economistului canadian Mark Carney în postul de guvernator al Băncii Angliei completează seria oficialilor europeni de rang înalt care au un numitor comun: au lucrat la banca americană de investiţii Goldman Sachs. Numirea lui Carney, care îşi va prelua funcţia la 1 iulie 2013, cimentează reputaţia Goldman Sachs de instituţie ale cărei tentacule se întind până în cele mai înalte eşaloane ale puterii, atât în băncile centrale, cât şi în guverne. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a fost vicepreşedinte al Goldman Sachs International, iar Mario Monti, premierul technocrat al Italiei, a fost consilier al aceleiaşi instituţii financiare. O serie de foşti oficiali, printre care fostul premier al Greciei, Lucas Papademos, au trecut şi ei pe la Goldman Sachs.
• CURENTUL
• Proxenetă celebră - membră cu ştate vechi în PNL
Existenţa unor legături puternice ale soţiei fostului şef de cabinet al lui Blejnar, Andreea Marta, cu lumea politică au fost întărite ieri, de către un parlamentar audiat de procurorii DIICOT în dosarul în care Marta, sora ei şi un taximetrist sunt cercetate pentru proxenetism. Andreea Marta este membră PNL, din 2008, a spus deputatul liberal Titi Holban, suspectat că ar fi avut şi el bucurii la "fetiţele" Andreei. Parlamentarul însă a negat, spunând că au vorbit la telefon doar în calitate de colegi de partid. Nume grele au fost însă vehiculate în cercul de prieteni şi clienţi ai Andreei Marta, incluzându-i pe liberalul Rareş Mănescu, devenit în vară primarul sectorului 6, sau colegul său de alianţă Robert Negoiţă, omologul său "uns" la sectorul 3.
• Ecaterina Andronescu, somată să-i retragă lui Ponta titlul de "Dottore prin "Copy-paste"
Aproape uitatul scandal privitor la plagiatul comis de "Dottore Ponta" a revenit în actualitate după ce ieri, un grup compus din profesori universitari, cercetători dar şi membrii ai societăţii civile i-au trimis ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia i-au cerut să-i retragă actualului premier titlul de doctor în drept, obţinut prin metoda "Copy- Paste". Apărut în "Revista 22", sub titlul "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta !" acest document public este asumat şi semnat de 44 de nume sonore, personalităţi prestigioase ale zilelor noastre, care afirmă că premierul Ponta a "deţinut în mod ilegitim", acest titlul începând din anul 2003, dar şi de alte sute de români, din ţară şi din străinătate, care au aderat la acest demers .
• CURIERUL NATIONAL
• Garsonierele sunt încă scumpe
Preţul mediu al unităţilor cu o cameră în oraşele mari din România este de circa 30.000 de euro. Capitala are cele mai scumpe garsoniere, cu un preţ mediu de 41.300 euro, pentru o suprafaţă utilă medie de 36 mp. Locuinţele mai ieftine sunt de regulă confort 2 sau 3, cu suprafeţe locuibile extrem de mici, chiar şi de 11 mp, aflate în zone periferice.
• Oficialii şi-au amintit că reactorul 3 de la Cernavodă nu poate funcţiona fără Tarniţa
La mai bine de şase ani de la primele planificări legate de necesitatea unor lucrări auxiliare construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, printre care şi hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, unul dintre consilierii Consiliului Mondial al Energiei, a avertizat că Uniunea Europeană recomandă Guvernului să diversifice în continuare mixul energetic şi că al treilea reactor nuclear de la Cernavodă nu va putea funcţiona fără hidrocentrala Tarniţa. "Este nevoie de Tarniţa (judeţul Cluj) încă de la punerea în funcţiune a reactorului 3. Noaptea nu prea mai ai ce să opreşti, este nevoie de un consumator. Reactorul 3 nu poate merge fără Tarniţa", a declarat, citat de Mediafax, Cătălin Vilt, consilier onorific al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.
• Digi şi logica poziţiei dominante
Operatorul de cablu TV şi de servicii de retransmisie prin satelit RCS&RDS schimbă complet modul în care pot fi trataţi clienţii, nu doar ai lor, ci clienţii în general. Pe lângă faptul că trădează aşteptările abonaţilor, oferă şi un exemplu prost pentru restul pieţei. Nu ar fi deloc de mirare să vedem cum toţi operatorii vor umbla la grilele de programe, după cum îi va tăia capul, încălcând înţelegerile cu abonaţii. Dacă nu cele legale, acordurile de principiu şi cele morale se pierd complet, într-un demers care nu are nimic de-a face cu interesul clientului ori cu respectul faţă de acesta. Acum câteva luni, izbucnea scandalul cu Antenele şi cu GSP TV. În prezent istoria se repetă cu o similitudine îngrijorătoare, cu cei de la Discovery.
• Chiar va cădea Bursa americană cu 90%?
Consultantul financiar Martin Armstrong spune că istoricul datelor nu indică drept probabil un astfel de deznodământ. Ratele de dobândă nu vor creşte atât timp cât economia va fi la pământ şi deci scumpirea costurilor de finanţare nu poate fi factor declanşator pentru un colaps bursier. Nici configuraţiile tehnice nu favorizează un astfel de scenariu, însă un declin major al cotaţiilor poate surveni după un maxim de optimism anticipat pentru vara anului următor.
• ING: Divizia de asigurări pregăteşte un viitor separat de ING Bank
ING Asigurări dezminte zvonurile privind ieşirea de pe piaţa românească a asigurărilor de viaţă. Extrapolarea măsurilor luate în alte pieţe pentru a anticipa deciziile care ar putea fi adoptate în privinţa activităţilor din Europa rămân un demers incorect, afirmă compania. "Divizia de asigurări a ING în România continuă să se concentreze asupra planurilor de dezvoltare ca şi până acum, pregătindu-se pentru un viitor separat de ING Bank".
• EVENIMENTUL ZILEI
• SONDAJ IRES: Românilor NU LE PASĂ de campania electorală
Românii nu sunt interesaţi de campania electorală şi nu-şi cunosc decât în mică măsură candidaţii din colegiile în care locuiesc, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). "La mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor", se menţionează în concluziile cercetării, prezentate de Agerpres. Potrivit sondajului, 37% dintre cei intervievaţi spun că ştiu sigur pe cine ar vota, 19% declară că au o idee în această privinţă, dar nu este definitivă, iar 5 % susţin că nu vor merge la vot. Mai mult, 44% dintre respondenţi susţin că această campanie nu îi va determina să îşi schimbe opţiunea de vot.
• Traian Băsescu: O nouă SUSPENDARE e problema USL. VEZI care este obiectivul de final de mandat al preşedintelui
Întrebat dacă ia în calcul varianta unei demisii, şeful statului a spus că, deocamdată mai are de apărat nişte instituţii. Cât despre o nouă suspendare, Traian Băsescu a subliniat că aceasta este problema celor de la USL. "Orice politician are întotdeauna varianta să continue sau varianta să se oprească. Deocamdată, eu îmi dau seama de riscurile care apar şi deocamdată rămân să mai apăr nişte instituţii", a spus Traian Băsescu, la B1 Tv. Potrivit acestuia, principala miză în acest meci politic dintre el şi USL este subordonarea instituţiilor statului către puterea politică. "Or bătălia mea, dacă mi-a mai rămas vreun obiectiv major, e să blochez această tentaţie. De dimineaţă până seara, lideri de la Antonescu şi până la Ponta, atacurile sunt pe ANI, pe CSM, pe justiţie şi serviciile secrete, iar ultima modă, pentru că trebuia terfelita şi justiţia asta, e atacul la CSAT", a arătat Traian Băsescu.
• Mineritul ar putea reporni motorul economiei
Peste 250.000 de români depind de evoluţia activităţii miniere, care ar putea renaşte. Primul pas a fost făcut organizarea unui referendum local privind mineritul, o premieră în România. Statul a închis, din 1998 şi până în prezent, 550 de mine. Dintre acestea, doar 216 au fost reabilitate, iar restul au fost lăsate în paragină. În prezent, peste 50% din regiunile miniere şi din zonele mono industriale sunt la pământ, iar oamenii fie sunt şomeri, fie nu au unde munci, iar majoritatea tinerilor au ales să plece din aceste zone. Totuşi, o ramură a economiei, care a pus la pământ zeci de localităţi după ce s-au închis exploatările -cea minieră - ar putea renaşte. Asta, după ce mai marii judeţului Alba au decis să organizeze un referendum local privind mineritul în Munţii Apuseni, o premieră în România.
• JURNALUL NATIONAL
• Gitenstein va fi DECORAT de Băsescu, mâine, la Cotroceni
Preşedintele României, Traian Băsescu, il va decora pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, anunta departamentul de presa al Presedintiei. Ceremonia va avea loc miercuri, 28 noiembrie, la ora 15.00, Palatul Cotroceni, Sala Unirii. Motivul pentru care Gitenstein va fi decorat nu este specificat de Administratia Prezidentiala. Ambasadorul a declarat recent că este îngrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie România să dezbine poporul, şi a menţionat nevoia ca politicienii români să se întoarcă la o coabitare civilizată şi stabilă.
• Pe urmele lui Hitler. Liderul partidului extremist maghiar Jobbik cere Guvernului să întocmească liste cu evrei
Extremismul este la cote foarte ridicate în Ungaria, acolo unde liderul partidului parlamentar Jobbik, Marton Gyongyosi, a cerut Guvernului să întocmească liste cu evreii din ţară, motivând cu faptul că aceştia reprezintă un risc pentru securitatea ţării, informează Reuters. După cum era de aşteptat, afirmaţiile lui Marton Gyongyosi au generat un val de proteste din partea reprezentanţilor comunităţii evreieşti din Ungaria, precum şi o reacţie de distanţare din partea Guvernului de la Budapesta. Pe de altă parte, cota Jobbik înaintea alegerilor generale din 2014 este în creştere. Partidul are, în prezent, 44 din cele 386 de locuri din Parlamentul Ungariei. Liderii Jobbik se fac tot mai des remarcaţi prin declaraţii anti-semitice şi injurioase la adresa minorităţii ţiganilor.
• NATIONAL
• Miliardarii isi pun generalii de casa in fruntea MAI ca sa faca bani!
Sub pretextul organizarii alegerilor parlamentare, Ministerul Administratiei si Internelor este aproape blocat. Cel putin la nivelul numirilor pe functii, amanandu-se pana si ocuparea banalelor functii de sefi de post la tara. Iar in razboiul surd care se duce pentru preluarea controlului, cele doua mari tabere, reunite in jurul chestorilor Anghel Andreescu si Petre Toba, s-au anihilat pana acum reciproc. Numai ca incercarile de impunere a propriilor oameni la conducerea unor structuri cheie sunt impulsionate din spate de grupari transpartinice din care fac parte influenti politicieni si oameni de afaceri. Iar acestia din urma sponsorizeaza la greu "campaniile" generalilor de casa, incercand sa le cumpere cu bani grei posturile.
• Nuclearelectrica ofera contracte directe de milioane de euro unui sponsor PDL si PNL
O firma care sponsorizeaza partidele aflate la putere incaseaza milioane de euro de la Compania Nationala Nuclearelectrica SA, pentru a intermedia neutralizarea deseurilor radioactive de la Cernavoda. Actionarul majoritar al companiei a marturisit ca a dat bani pentru PDL si, mai nou, si pentru PNL. Nuclearelectrica, companie condusa de Dumitru Dina, prefera sa colaboreze cu o singura firma atunci cand este vorba despre contracte de milioane de euro. Este vorba de SC Mate-Fin SRL, care are sediul social pe Calea Rahovei, in apartamentul actionarului majoritar, Ioan Vranceanu. Firma are punctul de lucru in Centrul Capitalei, pe Str. Vulturilor, unde, teoretic, sunt transportate si distruse deseurile radioactive. Practic, firma este doar un intermediar, care duce containerele in Suedia, unde acestea sunt incinerate.
• Bilderberg si-a adjudecat Europa
Numirea "surprinzatoare" a guvernatorului Bancii Canadei, Mark Carney, la sefia Bancii Angliei, i-a socat pe britanici. Numirea nu i-a socat insa pe cei care urmaresc demersurile Grupului Bilderberg de a prelua economia Europei. Misiune incheiata, acum. Britanicii se asteptau ca viceguvernatorul Bancii Angliei, Paul Tucker, sa fie numit guvernator plin. Insa Mark Carney l-a "surclasat". Acesta este socotit un veteran Goldman Sachs, cu 13 ani de colaborare si cu "state" si pe lista Bilderberg. Neoficial, canadianul a fost "uns" ca guvernator al Bancii Angliei inca din vara, la intrunirea bilderbergilor de la Chantilly, Virginia.
• NATO comanda frontul jihadist din Siria
Al Qaida are un nou "sef", si anume NATO. Unul dintre emisarii importanti ai acestui "cap" a fost ambasadorul american Chris Stevens, ucis in Benghazi. Legatura dintre NATO, frontul jihadist si Siria a fost facuta prima data de reporterii de la Times, care in septembrie scriau ca 400 de tone de armament, printre care aruncatoare de grenade, lansatoare de rachete si grenade antitanc, destinate Armatei Siriene Libere, au ajuns in portul turcesc Iskenderun cu nava libiana Intisaar. Comandantul navei era Omar Mousaeeb, un libian din Benghazi. SUA investise 40 de milioane de dolari "pentru distrugerea armelor din Libia". In fapt, acestea au fost exportate in Siria, cu tot cu jihadisti. Rebelii arunca in aer moschei si dau vina pe Bashar
• PUTEREA
• Băsescu atacă: Ponta e ca un pisicuţ când vine la mine. Reacţia lui Ponta: Pisica blândă zgârie rău
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul de televiziune B1, că premierul Victor Ponta este ca 'un pisicuţ' atunci când vine la Palatul Cotroceni, adăugând că acesta este 'mitoman', 'cum este Crin Antonescu bolnav de somn'. În replică, Victor Ponta a spus că pisica blândă zgârie rău.
• Şeful ANAF Şerban Pop nu glumeşte cu banul public. Sechestru total pe CFR Marfă
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), condusă de Şerban Pop, a instituit sechestru asigurător asupra tuturor activelor aflate în patrimoniul CFR Marfă, respectiv clădiri, terenuri, locomotive, vagoane şi maşini. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Transporturilor se gândeşte să apeleze la "un artificiu la limita legii" prin care să transfere o parte din aceste bunuri din patrimoniul CFR Marfă în administrarea CFR SA. Dacă nu le-a reuşit privatizarea CFR Marfă, guvernanţii se pregătesc să mătrăşească averea operatorului naţional de transport feroviar de marfă.
• Listă de sarcini pentru viitorul guvern
Investitorii străini se îndoiesc că viitorii guvernanţi vor lua măsurile necesare pentru o creştere economică reală şi sustenabilă şi cer anticipat viitorului Executiv stabilitate şi consistenţă în decizii. În opinia oamenilor de afaceri, principala grijă a politicienilor în următoarea perioadă ar trebui să fie consolidarea monedei naţionale în raport cu euro. "Este foarte greu să ai creştere economică fără bani, fără investitori. România are nevoie de creştere economică pentru a recupera decalajele faţă de celelalte state din UE. Uneori mă întreb dacă asta vrem, creştere economică şi investiţii străine", a spus Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la o întâlnire cu oamenii de afaceri britanici.
• Telocitele "româneşti" pot regenera organele vitale
Cercetătorii chinezi au realizat cu succes primul transplant experimental de telocite în infarct miocardic la animale, dovedind astfel că aceste celule pot reprezenta, în viitor, un tratament în regenerarea organelor vitale, a declarat academicianul Laurenţiu M. Popescu. Telocitele - celule aflate în orice organ şi descoperite de academicianul Popescu, împreună cu echipa sa de la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş" din Bucureşti - sunt considerate de către specialişti o soluţie pentru regenerarea organelor vitale.
• ROMANIA LIBERA
• Cazul Severin din Austria. O lecţie de justiţie pentru România
Europarlamentarii Adrian Severin şi austriacul Ernst Strasser sunt legaţi de acelaşi scandal ruşinos: în 2011 au căzut în plasa unor ziarişti englezi sub acoperire şi au promis că vor susţine modificarea unor legi în schimbul unor sume de bani. Urmarea: austriacul nu mai este europarlamentar, procesul acestuia de corupţie a început luni, putând conduce la zece ani de închisoare. Adrian Severin şi-a păstrat postul, iar dosarul său penal este încă într-un stadiu incipient.
• Cum au "vopsit" regii marcajelor licitaţia de semnalizare a şoselelor
Cinci firme din domeniul marcajelor rutiere, apropiate unele de altele, sunt acuzate de trucarea unor licitaţii organizate de către Ministerul Transporturilor, fiind amendate de Consiliul Concurenţei cu 3 milioane de lei. Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat cinci firme cu o amendă în valoare totală de 3 milioane lei, pentru trucarea unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) privind un contract de lucrări de marcaje rutiere, a anunţat marţi CC. Licitaţia în cauză a fost demarată de către CNADNR în urmă cu o lună, are drept obiect întreţinerea marcajelor rutiere pe cei 16.000 kilometri de drumuri naţionale pe următorii doi ani şi are o valoare estimativă de 200 milioane lei.
• Cum va lua Nobelul Universitatea Cantemir. Şi cînd
Universitatea particulară Dimitrie Cantemir (UDC) nu a luat încă premiul Nobel. Dar asta este doar o chestiune de timp. Deocamdată, a intrat în cartea recordurilor Guinness, alături de alte realizări româneşti recente, cum ar fi: cel mai mare cîrnat afumat, cea mai mare mămăligă şi cea mai mare colivă. Performanţa UDC: două persoane din aceeaşi facultate a acestei universităţi, dna rector Corina Dumitrescu şi mai tînăra speranţă lector dr. Daniela Ciochină reuşesc să fie reprezentative pentru întreaga societate românească şi să ocupe, în consecinţă, cele două locuri rezervate societăţii civile în principalul organ de autoreglementare al justiţiei din România, Consiliul Superior al Magistraturii.
• ZIARUL FINANCIAR
• Piaţa auto locală este tot mai dependentă de maşinile premium şi achiziţiile de flote, după cinci ani de scăderi
Anul 2012 este pe cale de a puncta cea de-a cincea scădere consecutivă a pieţei auto locale şi totodată cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimii 20 de ani. Cei peste 300 de dealeri auto care au supravieţuit micşorării pieţei şi-au împărţit în acest an o piaţă care va ajunge la cel mult 90.000 de autovehicule, cu 20% mai puţin decât în 2011 şi cu mai bine de 75% mai puţin decât şi-au împărţit în 2007. Din această piaţă, opt din zece maşini au fost achiziţionate de către companii, flotele menţinând pe linia de plutire atât dealerii, cât şi importatorii. De partea cealaltă, persoanele fizice şi implicit vânzările prin programul de casare au scăzut cu 40%, numărul tichetelor fiind redus de la 120.000 în 2011 la 45.000 în acest an.
• Un fond discret din Marea Britanie a ajuns să aibă în portofoliu 18.000 de hectare în Dolj şi Teleorman
Fondul de investiţii britanic Spearhead International, o prezenţă aproape necunoscută în mediul de business local, a achiziţionat 3.000 de hectare de teren în judeţul Dolj. Valoarea terenurilor preluate de investitorii britanici se ridică la 3,5-4 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 1.000-1.500 euro/ha. În urma acestei tranzacţii britanicii de la Spearhead au ajuns să aibă în portofoliu în arendă sau proprietate 18.000 de hectare de teren arabil pe plan local, în judeţe precum Dolj sau Teleorman. "Suprafeţele au fost preluate de la alţi investitori străini care începuseră aici un business de la zero la începutul anilor 2000", au spus surse din piaţa de achiziţii şi fuziuni.
• Uniunea Bancară, piaţa şi noile reglementări vor grăbi schimbarea modelelor de afaceri ale băncilor
Modul în care vor funcţiona băncile în anii următori se va schimba, iar noile reglementări, care urmăresc îmbunătăţirea gradului de transparenţă şi a capacităţii grupurilor bancare de a absorbi şocuri, vor presupune şi creşterea costurilor, băncile fiind nevoite să găsească modele de afaceri profitabile pentru a rezista pe piaţă, consideră bancherii şi consultanţii. "Dincolo de provocările interne legate de situaţia economică, legate de aşteptările privitoare la reglementări, la cadrul instituţional ce ar putea urma, există o serie întreagă de provocări naţionale cu care sectorul bancar, sectorul financiar din România se vede provocat oarecum simultan. Implementarea Basel III în Uniunea Europeană se va face în foarte scurt timp, decizia politică la nivel european este de la 1 ianuarie. Ne aşteptăm ca de la 1 ianuarie aceste cerinţe să fie, să devină litere de lege şi să trebuiască împreună să le implementăm şi să le monitorizăm în paralel, probabil, cu intrarea în procesul de construcţie de instituire a Uniunii Bancare", a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR la Forumul Bancar Român.
• Londra către oamenii de faceri din India: Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi de regimul lui Hollande în căruţa condamnaţilor. Veniţi aici
Marea Brianie încearcă să profite de ofensiva pornită de guvernul Franţei contra producătorului de oţel ArcelorMittal, care vrea să închidă două furnale ale unei uzine franceze. Boris Johnson, primarul Londrei, i-a invitat la el în ţară pe oamenii de afaceri din India, deranjaţi de atitudinea agresivă a Parisului. Johnson a ironizat guvernul socialist francez catalogându-i pe reprezentanţii acestuia ca fiind revoluţionari "sans-culotte" (extremişti) în urma atacurilor dure asupra miliardarului indian Lakshmi Mittal, şeful şi principalul acţionar al ArcelorMittal, scrie Financial Times. "Sans-culotte (revoluţionari extremişti - n. red.) par să fi pus mâna pe guvernul de la Paris. Nu am nicio ezitare în a vă spune: < Venez à Londres, mes amis! > ("Veniţi la Londra, prieteni" - n. red.)", a declarat Johnson la o întâlnire cu oameni de afaceri în a treia zi a unei vizite în India.