• ADEVARUL
• Criza din zona euro ieftineşte petrolul
Preţul petrolului ar putea scădea pentru a cincea săptămână consecutiv din cauza temerilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro. Traderii şi strategii de pe piaţa petrolului se aşteaptă ca preţul futures să scadă în această săptămână la 90 de dolari pe baril, chiar 85 de dolari, arată un sondaj al CNBC. Aceasta ar fi a cincea săptămână consecutivă în care petrolul se ieftineşte pe fondul temerilor investitorilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro. Totodată, criza bancară spaniolă afectează negativ activele riscante, inclusiv mărfurile, investitorii pariind pe dolarul american, văzut în acest context un refugiu. Potrivit unei analize Reuters, cotaţia petrolului Brent, care influenţează preţul petrolului Ural al Rusiei, ar putea scădea la 80 de dolari pe baril dacă Grecia renunţă la euro şi la 60 de dolari pe baril dacă fragmentarea uniunii monetare ar fi dezordonată.
• Ioan Mureşan deschide seria: miniştri după gratii
Ioan Avram Mureşan este primul ministru de după Revoluţie care are o sentinţă definitivă şi merge la închisoare. Are de executat şapte ani după o afacere cu mii de tone de ulei din rezerva de stat. Ieri, în premieră, s-a dat prima condamnare cu executare într-un dosar în care era judecat un fost ministru. Ioan Avram Mureşan (53 de ani), fost ministru CDR al Agriculturii (1998-2000), a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, de instanţa Înaltei Curţi, care a judecat la fond acest dosar.
• Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet în legătură cu dispariţia lui Codruţ Marta
Soţia lui Codruţ Marta a anunţat dispariţia bărbatului său vineri, 25 mai, scrie Mediafax. Ea a precizat poliţiştilor că soţul său a dispărut în 21 mai. Potrivit România TV, anchetatorii iau în calcul varianta unui asasinat. Astfel, cauza a fost preluată de procurori care i-au audiat, alături de alte persoane, pe cei apropiaţi lui Marta, respectiv pe fostul şeful său, Sorin Blejnar, şi pe Elan Schwartzenberg. Potrivit România TV, cei doi au fost audiaţi într-un caz legat de fraude fiscale în valoare de zeci de milioane de euro. Aceşti bani, proveniţi din rambursări de TVA, ar fi fost scoşi din ţară prin intermediul mai multor firme înfiinţate cu acest scop. Potrivit aceleaşi surse, aceste firme aparţin lui Elan Scwartzenberg şi Said Baalklini. Cei doi primeau un procent din valoarea sumelor scoase din ţară.
• Guvernul face pasul înapoi în dosarul "Trofeul Calităţii"
Inspectoratul de Stat în Construcţii(ISC) a revocat ieri adresa fostului director al instituţiei, Adrian Balaban Grăjdan, prin care arăta că ISC nu a fost prejudiciat în acest dosar şi renunţă la daune de 1,5 milioane de euro în dosarul "Trofeul Calităţii - Adrian Nastase". Ca urmare a acestei decizii, rămâne în vigoare adresa iniţială transmisă de ISC în aprilie, prin care instituţia se constituie parte civilă în dosar şi cere recuperarea unui prejudiciu de 75 miliarde lei vechi. Decizia luată de institut a fost prefigurată de premierul Victor Ponta care a declarat, ieri, că a cerut actualei conduceri a instituţiei să verifice toate actele emise de către fostul director, Adrian Balaban
• Statele Unite au definitivat planurile pentru un atac militar asupra Iranului
Secretarul american al Apărării a declarat, într-un interviu acordat ABC News, că Statele Unite au definitivat planurile pentru un atac militar împotriva Iranului pentru a împiedica regimul de la Teheran să obţină arma nucleară. Totuşi, la o astfel de soluţie s-ar recurge doar în cazul unui eşec al diplomaţiei. "Unul dintre lucrurile pe care le facem la Departamentul Apărării este să facem planuri. Şi avem planuri pe care să le implementăm în orice situaţie pentru a ne apăra", a declarat Leon Panetta, secretarul american al Apărării, notează Mediafax. Întrebat despre recentele comentarii ale ambasadorului american în Israel, Daniel Shapiro, potrivit cărora Statele Unite au făcut deja pregătiri pentru un potenţial atac asupra Iranului, Panetta şi-a exprimat speranţa că diferendul va fi rezolvat pe cale paşnică, dar a subliniat că Washingtonul nu va tolera un Iran care deţine arma nucleară.
Eurovision, perla TVR
Finala Eurovision este unul dintre puţinele programe care duc Televiziunea Română în topul audienţelor. Programele postului public nu se mai pot compara de mult, în materie de audienţă, cu cele ale canalelor private. Totuşi, TVR mai are câteva momente de strălucire, datorită etapelor finale ale competiţiilor precum Liga Campionilor sau Eurovision. Sâmbăta trecută, cei mai mulţi dintre românii care s-au uitat la televizor au stat cu ochii pe finala Eurovision, transmisă în direct de la Baku, Azerbaidjan. În intervalul orar 22.00 - 1.24, peste 1,6 milioane de români au urmărit, în medie, ultima etapă a concursului. TVR a fost lider pe toate categoriile de public, cu o medie de 1,1 milioane de telespectatori din mediul urban şi de 546.000 de privitori din categoria de public comercial.
• CURENTUL
• Liviu Dragnea, prietenul secret care i l-a recomandat lui Ponta pe Balaban Grăjdan
Cocoţat, numai el ştie cum, în fruntea Executivului, premierul Victor Ponta pare decis să ne demonstreze, până la capăt, că Ion Iliescu a avut dreptate atunci când l-a numit "cârlan". Ba mai mult decât atât, pe zi ce trece se străduie să ne convingă că nu este doar un mânz costeliv ci un "cârlan" năbădăios care nechează, pardon... scuzaţi vorba proastă, vorbeşte mult mai repede decât reuşeşte să gândească. Ultima excelentă ocazie de a tăcea a ratat-o ieri, când iarăşi s-a trezit vorbind în dodii, de astă dată despre Constantin Adrian Balaban Grăjdan. Da, exact acel Balaban Grăjdan care, imediat ce a fost uns şef peste Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, s-a făcut luntre-punte doar ca să-i poată da o mână de ajutor fostului premier Adrian Năstase,
• Preţul la energia electrică va creşte până la sfârşitul lunii iunie cu 5% pentru toţi consumatorii
Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, iar Executivul menţine în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc. "Vom implementa ajustarea convenită de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.r.) pentru consumatorii casnici şi industriali până la 30 iunie", se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI, citat de Mediafax.
• CURIERUL NATIONAL
• Abuzurile lui Vlasov au ajuns la DNA
Alături de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României sunt acuzaţi şi directorul economic Olivia Petcu, precum şi cenzorii Silvia Ghenea, Dorin Iancu şi Gheorghe Basanu. Reprezentanţii a 10 Camere de Comerţ judeţene l-au sesizat şi pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu cheltuirea nejustificată de către Mihail Vlasov a 8 mil. euro în ultimii cinci ani. Întrebat cum a cheltuit banii, preşedintele Camerei Naţionale a refuzat să răspundă.
• Pentru prima dată în Europa, GPL ia locul dieselului la camioane
Suedezii nu au timp să aştepte o directivă europeană pentru a le indica ce anume au de făcut. Lor le-au plăcut întotdeauna aerul curat şi natura. Aşa că limitarea poluării este în conştiinţa oricărui suedez adevărat. Volvo Trucks este un pionier în domeniu, iar motorul metan-diesel este doar una dintre iniţiative. Cu mai puţin de un an în urmă, Volvo Trucks lansa noul său Volvo FM MethanDiesel, un camion alimentat cu gaz, destinat distribuţiei regionale. Acesta este alimentat cu până la 75% gaz metan lichefiat, restul fiind motorină cu rolul de "bujie". Cu biogaz în rezervorul de combustibil, emisiile de CO2 scad cu până la 70%, comparativ cu un motor diesel convenţional. Cu gaze naturale, emisiile sunt reduse cu doar 10 procente.
• Vasile Blaga: Nu e oportună acum depunerea moţiunii de cenzură
Liderul democrat-liberal spune că PDL nu trebuie să contribuie la destabilizarea ţării. Şeful campaniei electorale a PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că nu crede că este oportună acum depunerea unei moţiuni de cenzură, arătând că PDL nu trebuie să contribuie la destabilizarea României. Blaga s-a declarat nemulţumit de "atacul fără precedent" al lui Victor Ponta la adresa candidaţilor PDL la locale, dându-i ca exemplu în acest sens pe Gheorghe Flutur şi Gheorghe Ştefan. "Cu toate acestea, eu cred că PDL nu trebuie să contribuie la destabilizarea României acum, o face în fiecare zi domnul Ponta. Nu cred că este oportună acum depunerea moţiunii de cenzură", a spus Blaga înaintea şedinţei BPN al PDL.
• Criza uleiului de măsline, un simptom al problemelor din sudul Europei
Preţul uleiului de măsline a scăzut până la minimul ultimilor zece ani, pe pieţele externe. UE a încercat să reducă surplusul plătind companiile să facă stocuri de ulei, însă această acţiune a dus la plafonarea preţurilor. Potrivit presei internaţionale, există o legătură între preţul uleiului de măsline şi criza din Spania, Italia şi Grecia. Spania, Italia şi Grecia, ţări care se luptă deja cu o criză financiară de proporţii, sunt puse faţă în faţă cu o nouă criză, cea a uleiului de măsline.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mihai Răzvan Ungureanu înfiinţează Iniţiativa Civică. "E nevoie să trezim electoratul de dreapta"
Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, va înfiinţa un ONG al cărui scop va fi coagularea dreptei, astfel încât electoratul de centru-dreapta să se simtă motivat să iasă din nou la vot în toamnă. Ungureanu a făcut acest anunţ la B1TV, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării" realizate de Robert Turcescu. Mihai Răzvan Ungureanu şi-a făcut publice primele impresii despre Guvernul Ponta. Fostul premier a comentat şi situaţia care a dus la căderea cabinetului pe care l-a condus, după doar 78 de zile. De asemenea, Ungureanu a dezvăluit ce planuri politice are.
• Culmea demagogiei: Daniel Constantin luptă cu "guvernarea mincinoasă"
Daniel Constantin de la Agricultură a uitat că se află la Putere şi a atacat "guvernarea mincinoasă". Unora dintre liderii USL le-a intrat atât de tare în sânge lupta pentru putere, încât nu au realizat că, între timp, au ajuns la guvernare. Ministru al Agriculturii şi lider al PC, Daniel Constantin funcţionează încă după ora Opoziţiei. Luat de avântul oratoric, în plină campanie electorală pentru locale, Constantin a recomandat activiştilor USL să lupte împotriva Executivului actual, uitând că Guvernul Ungureanu a fost picat prin moţiune de cenzură şi că la cârmă este cabinetul Ponta, din care cu onor face parte. "România nu mai poate să continue cu această guvernare mincinoasă", le-a transmis plin de elan Daniel Constantin activiştilor şi simpatizanţilor USL din nordul Moldovei.
• Crin Antonescu: Toţi pedeliştii trebuie schimbaţi PLUS Ar trebui să vină poliţia şi la TVR
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, în această seară, la România TV, că nu este "obsedat" de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, dar că împărtăşeşte opiniile ministrului de Externe, Andrei Marga, şi a avertizat că suspendarea poate fi subiect dacă şeful statului le iese "în cale". Totodată, liderul PNL a spus că toţi cei care au fost numiţi de democrat-liberali trebuie schimbaţi, iar la TVR ar trebui să vină poliţia. Vă prezentăm cele mai importante declaraţii făcute de Crin Antonescu.
• Grecia, la doar o lună de faliment
Atena mai are bani de salarii şi pensii doar pentru o lună. Anunţul pune presiune pe alegători înaintea anticipatelor. Grecia va intra în incapacitate de plată spre sfârşitul lunii viitoare dacă i se blochează accesul la fondurile negociate cu creditorii internaţionali. Avertismentul a fost lansat de fostul premier Lucas Papademos într-un raport adresat preşedintelui grec Carolos Papoulias în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar divulgat abia recent de presa de la Atena. Conţinutul acestui document a fost prezentat şi liderilor partidelor parlamentare la ultima reuniune mediată de Papoulias cu scopul formării unui nou guvern grec după alegerile din 6 mai. În pofida a patru runde de tratative, formaţiunile politice nu au ajuns la niciun consens privind componenţa unui nou executiv la Atena din cauza poziţiilor divergente privind măsurile de austeritate impuse de creditorii externi ai Greciei. În aceste condiţii, au fost convocate noi alegeri anticipate pe 17 iunie.
• JURNALUL NATIONAL
• În România, până şi olimpicii au ajuns să copieze la bac!
Bac-ul nu a devenit doar sperietoarea liceenilor care dau pe la şcoală doar ca să stabilească mall-ul în care urmează să-şi petreacă ziua de învăţătură, ci şi a unora dintre olimpici, care, panicaţi de lipsa de cunoştiinţe au apelat la copiuţe. În prima zi a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat destinată participanţilor la olimpiade şi competiţii şcolare, la proba de limba şi literatura română, 20 de candidaţi au fost eliminaţi din concurs pentru tentativă de fraudă, după ce au fost prinşi încercând să folosească telefoane mobile sau căşti pentru a obţine informaţiile necesare în examen. În următoarele trei zile vor avea loc celelalte trei probe rămase de susţinut, cea obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului şi specializării şi proba la limba şi literatura maternă.
• Nouriel Roubini: A venit momentul să taxăm bunurile Vaticanului. Biserica, cel mai mare evazionist din Italia
Vaticanul trebuie să plătească impozite pe proprietăţile pe care le deţine, este de părere celebrul economistul Nouriel Roubini. "E vremea să înceapă taxarea bunurilor şi veniturilor Vaticanului, dat fiind faptul că Biserica este cel mai mare evazionist din Italia", scrie Roubini pe Twitter. Declaraţia economistului vine la câteva luni după ce Guvernul Monti a anunţat că vrea să retragă scutirile de taxe pentru proprietăţile nereligioase ale bisericii, lucru cerut şi de italieni printr-o petiţie online. Premierul Mario Monti declara, în februarie, că Vaticanul trebuie să plătească taxe pe toate proprietăţile ce nu au caracter religios. În prezent, Biserica Catolică este scutită de la plata unor astfel de taxe, însă, în contextul actualei crize economice şi a măsurilor de austeritate adoptate de guvern în ultima perioadă, tot mai mulţi italieni sunt nemulţumiţi de acest privilegiu al Vaticanului.
• Celebrul analist Marc Faber face o nouă previziune: Vom intra sigur într-o nouă recesiune economică globală!
Analistul de investiţii Marc Faber, renumit datorită previziunilor sale de până acum referitoare la evoluţia economiei mondiale, susţine că pieţele de capital se află într-un punct critic de inflexiune, anunţă CNBC. Faber a avertizat că, în timp ce investitorii sunt concentraţi pe ceea ce se întâmplă în Grecia şi Europa, alte probleme economice, mult mai grave, sunt pe cale să apară. "În calitatea mea de observator al pieţelor, de fiecare dată când toată lumea se concentrează pe un singur lucru (precum Grecia şi Europa) pierd din vedere lucruri cu mult mai importante, precum încetinirea economică din India şi China", a spus Faber.
• Cel mai bogat român sapă zeci de puţuri de petrol în Siberia
O companie deţinută de omul de afaceri Frank Timiş caută petrol în 34 de puţuri săpate într-un câmp petrolier din Siberia. Timiş este cel mai bogat român, fiind cotat cu o avere de 1,65 miliarde de euro. Compania australiană International Petroleum Limited deţinută de omul de afaceri Frank Timiş a început forajul la al 34-lea puţ petrolier în câmpul Yuzhno- Sardakovsky din Siberia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina oficială a miliardarului. Rezervorul de petrol este la o adâncime de 3.100 de metri. La el se va ajunge în circa două luni. Timiş a reuşit să obţină accesul la petrolul siberian după ce a cumpărat, în februarie, firma Vamaro Investments Limited care deţine două licenţe de explorare şi producţie pentru câmpurile petroliere Yuzhno- Sardakovsky şi Zapadno-Novomolodezhny.
• Bursa de la Madrid a închis la minimul ultimilor nouă ani şi a tras în jos restul pieţelor europene
Bursa de la Madrid a încheiat tranzacţiile de luni în scădere cu 2,17%, la cel mai redus nivel după 27 mai 2003, din cauza temerilor legate de situaţia Bankia şi a celorlalte bănci spaniole, influenţând negativ marile pieţe europene de capital, transmite AFP. Bursele au fost afectate de informaţii conform cărora autorităţile de la Madrid intenţionează să susţină financiar Bankia, care a cerut un ajutor de stat de 19 miliarde de euro, prin intermediul obligaţiunilor guvernamentale. Acţiunile tuturor băncilor spaniole au închis în scădere, cel mai amplu declin fiind înregistrat de Bankia, de 13,38%. Titlurile Santander au coborât cu 3,23%, iar BBVA cu 3,39%.
• NATIONAL
• BEC da liber la frauda electorala!
BEC a hotarat sa schimbe regulile in timpul jocului, stabilind ca buletinele de vot mazgalite de alegatori, precum si cele cu mai multe stampile aplicate vor fi considerate valabile. "In cazul in care stampila cu mentiunea < < votat > > este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile, fara sa atinga vreun alt patrulater, votul este considerat valabil exprimat". Culmea, desi s-a dorit o masura care sa combata furtul de voturi, un fel de antidot al metodei "elasticul" (anularea votului in timpul numararii prin aplicarea stampilei de rezerva pe buletin), decizia BEC nu face decat sa ofere noi oportunitati de fraudare partidelor politice.
Prezidentiabilul Antonescu da "bunul simt" pe dictatura
Desi viseaza cu ochii deschisi la Cotroceni, Crin Antonescu insista sa demonstreze ca Presedintia nu-i de el. Un prezidentiabil abil trebuie sa fie extrem de atent la ce scoate pe gura, daca tot vrea sa fie alesul intregii tari. Tara in care vor continua sa traiasca si sa voteze romani carora nu le este pe plac USL-ul. De aceea, sa urli la toate raspantiile ca vrei eliminarea PDL-ului din politica romaneasca nu este doar o mare eroare, ci si o imensa prostie. Satui de atatea vendete, ranchiune si isterii politice, romanii ar prefera un strop de bun simt, mai ales din partea celui care vrea sa se intituleze presedintele lor, al tuturor.
• "Pinalti" Stefan a incercat sa-i vanda televiziunea lui Gigi Becali
Patronul gruparii Ceahlaul Piatra Neamt si-a scos la vanzare postul de televiziune din Capitala pe care l-a lansat in urma cu nici patru luni, negociind in acest sens cu Gigi Becali. Finantatorul de la Piatra Neamt si-a deschis in luna ianuarie un post de televiziune in Bucuresti. Dupa mai putin de 4 luni de functionare, GIGA TV are mari probleme financiare, iar angajatii au fost anuntati ca vor fi sistate aproape toate emisiunile. Gheorghe Stefan si-a scos televiziunea la vanzare si a facut o oferta finantatorului Stelei, Gigi Becali, care tanjea de mult dupa asa ceva. Cei doi nu au cazut de acord asupra pretului, iar cum niciun alt client nu s-a aratat interesat, surse din anturajul postului sustin ca acesta se va inchide dupa alegeri.
• UE acuza China de dumping
Comisia Europeana (CE) va lansa in curand o investigatie impotriva companiilor Huawei si ZTE, care au fost sprijinite de guvernul chinez pentru a intra pe piata UE cu preturi de dumping. Potrivit Financial Times, cele doua firme ar fi obtinut subventii ilegale de la guvernul de la Beijing, pe baza carora au vandut pe piata telecom din UE telefoane, dispozitive si echipamente sub pretul real de productie. In prezent, compania Huawei este numarul doi, iar grupul ZTE, numarul cinci in topul mondial al producatorilor de echipamente din domeniul telecom. Daca autoritatile UE vor descoperi ca guvernul chinez a actionat ilegal, cele doua firme ar putea fi obligate sa plateasca amenzi usturatoare.
• PUTEREA
• Secretul lui Ponta
Premierul Victor Ponta a refuzat să spună cine s-a aflat în spatele numirii lui AdrianBalaban-Grăjdan la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC) - autorul celebrei scrisori de renunţare la prejudiciul pentru care este judecat Adrian Năstase. Între timp, noua conducere a ISC a renunţat la scrisoarea lui Adrian Balaban-Grăjdan, astfel că instanţa va trebui să se pronunţe asupra prejudiciului de 75 miliarde lei vechi. Victor Ponta a spus despre numirea lui Grăjdan la ISC: "În mod sigur, 101% nu mi l-a propus domnul Năstase. Mi l-a propus un alt coleg al meu căruia am avut grijă să-i transmit toate gândurile bune pentru necazul în care m-a băgat. Motiv pentru care nu-i mai ascult alte sfaturi".
• Angajări: PUTEREA caută jurnalişti de investigaţie
Ziarul PUTEREA angajează jurnalişti de investigaţie. Candidaţii trebuie să aibă experienţă în presa scrisă, să dea dovadă de seriozitate, să dispună de capacitatea de a lucra în condiţii de stres şi să aibă cunoştinţe PC de bază. CV-urile potenţialilor candidaţi pot fi trimise la adresa de e-mail office@puterea.ro.
• RATB ia din nou autobuze de la Mazăre
Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) i-a mai oferit 261.600 de euro administraţiei conduse de Radu Mazăre. RATB a închiriat, de pe 5 mai, patru autobuze supraetajate de la Regia Autonomă de Transport Constanţa (RATC), pentru continuarea proiectului "Bucharest City Tour". RATC a fost unicul participant la licitaţia organizată de Regia subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti. Regia de transport bucureşteană plăteşte 5.000 de euro pe lună pentru fiecare autobuz supraetajat. "Am dorit să continuăm acest proiect, ce a fost bine văzut atât de bucureşteni, cât şi de turiştii români şi străini. Sumele plătite sunt aceleaşi ca anul trecut", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu. Potrivit acesteia, circa 27.000 de călători s-au plimbat anul trecut, în patru luni, cu autobuzele supraetajate. RATB a încasat astfel, din vânzarea de bilete, aproximativ 750.000 de lei.
• Potopul este când galben, când portocaliu
De mai bine de paisprezece zile plouă necontenit în mai multe zone din ţară, autorităţile fiind în stare de alertă. Trei oameni au murit, doi în Bacău şi unul în Gorj, ca urmare a inundaţiilor produse în ultimele zile. Aproximativ 5.000 de hectare de teren sunt calamitate, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii. Cel puţin 100 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate din cauza ploilor torenţiale din ultimele 24 de ore şi mai mult de 800 de gospodării au fost inundate. Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău şi Neamţ vor fi cele mai afectate judeţe de căderile mari de precipitaţii, în aceste zone urmând să plouă până miercuri, a declarat, ieri, la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie Ion Sandu.
• Şeful BVB: Calendarul privatizărilor trebuie respectat
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, a criticat ieri lipsa de performanţă a companiilor de stat din sistemul energetic, dând exemplu CEZ Group, care a înregistrat un profit de patru ori mai mare decât Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cele mai mari complexuri energetice la un loc. "CEZ Group a raportat în 2010 un profit fantastic, de patru ori mai mare decât profitul total al Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Rovinari, Tunari şi Craiova. Această performanţă a mai fost atinsă în condiţiile în care statul ceh deţine pachetul majoritar al CEZ, în proporţie de 69,78%", a declarat preşedintele BVB.
• ROMANIA LIBERA
• Informaţie şoc. Grăjdan a fost detaşat de la Armată la Inspectoratul în Construcţii "pentru a executa misiuni"
La DNA a fost audiată luni Dorina Iosipescu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC), care în mai 2006 cerut MApN-ului detaşarea la instituţia sa a locotenet-colonelului Constantin Adrian Balaban Grăjdan pentru a ocupa o funcţie de conducere. Grăjdan, învinuit de favorizarea infractorului pentru că ar fi încercat să-l scape de acuzaţii pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii, a fost transferat prin ordin al ministrului Apărării de atunci, Teodor Athanasiu "pentru a executa misiuni". La data de 31 mai 2006, Generalul Ioan Marian o anunţa pe Iosipescu de faptul că începând cu data de 1 iunie 2006 "locotenet-colonel Balaban-Grăjdan Constantin Adrian a fost detaşat pentru a executa misiuni în afara Ministerului Apărării Naţionale, la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii".
• PP-DD SRL. Cum a vândut Diaconescu filialele partidului
Dan Diaconescu este acuzat că i-a înlocuit pe fondatorii cu mult entuziasm, dar fără bani ai filialelor Partidului Poporului cu politicieni alungaţi din alte partide, dar care sunt dispuşi să-şi pună veniturile în slujba formaţiunii politice a OTV-istului. Până să dea foc simbolurilor Partidului Poporului (PP) în centrul oraşului, toamna trecută, Constantin Tache era un fost miliţian, fost poliţist, pensionar şi patron fascinat de Dan Diaconescu (DD). A apărut apoi la posturile naţionale de ştiri şi a povestit cum liderul de la OTV i-a cerut să corupă electoratul cu de două ori mai multe sacoşe cu pomană decât dădeau celelalte formaţiuni politice. "Domnul Dan" s-a dezis de buzoian şi ar fi declarat la tv că Tache Constantin s-a autointitulat lider al PP-DD Buzău fără acceptul Capitalei.
• Ce şpăgi se mai dau în campania pentru locale. Catalog 2012
Candidaţii la alegerile locale se întrec şi anul acesta în oferirea de bani şi bunuri în încercarea de a convinge electoratul. O caracteristică a acestei campanii este mita electorală "pe faţă": la televizor, pe reţelele de socializare sau prin scrisori oficiale. "Un candidat independent a fost amendat după ce a fost surprins la o întâlnire cu alegătorii FĂRĂ sacoşe cu ulei, făină şi mălai." Gluma, apărută pe site-ul Times New Roman, "cotidian independent de umor voluntar", continuă în aceeaşi notă: '"N-am păţit aşa ceva în viaţa mea, a fost o totală lipsă de respect faţă de alegători", a spus o pensionară care s-a repezit cu o sacoşă goală asupra candidatului. "Omul ăsta a batjocorit întregul sistem democratic pe baza căruia s-a construit această ţară. Ar trebui arestat", a completat un om prezent la miting.'
• Un nou ATAC cibernetic masiv. Iranul, cel mai greu lovit
Un atac cibernetic masiv care viza colectarea de date din mai multe ţări, printre care Iran şi Israel, a fost devoalat, au anunţat experţii citaţi de BBC si de Realitatea.net. Specialiştii firmei ruseşti de securitate cibernetică Kaspersky Lab au declarat pentru BBC că malware-ul, cunoscut sub numele de Flame, este operaţional din august 2010. Oficialii companiei au mai spus că la originea atacului se află un stat, dar că nu pot fi siguri care anume este acesta. Virusul "colectează cantităţi uriaşe de date private", a declarat pentru BBC Vitaly Kamluk, expert malware al Kaspersky. "Odată sistemul infectat, Flame începe un set complex de operaţiuni, ce includ urmărirea traficului în reţea, fotografierea, înregistrarea audio, interceptarea comenzilor date prin tastatură şi tot aşa", a completat Kamluk.
• ZIARUL FINANCIAR
• Dezordinea din administraţie şi lipsa de competenţă subminează businessul
Dezordinea din administraţie şi lipsa de competenţă a liderilor cu putere de decizie, şocurile fiscale şi incertitudinile privind legislaţia cu impact în business sufocă afacerile într-o măsură mai mare decât instabilitatea cursului. Şefii de companii prezenţi ieri la conferinţa "CEO Survey - Perspective economice şi tendinţe pe piaţa forţei de muncă din România în 2012", organizată de ZF şi PwC, au admis că mediul instabil creat de lipsa de coerenţă a politicilor publice are un impact mult mai mare în afacerile pe care le conduc decât deprecierea leului în raport cu euro.
• Citi: Cel mai mare risc pentru România e un exit dezordonat al Greciei din euro
Cel mai mare risc cu care se confruntă economia românească în acest an este legat de impactul pe care un eventual "exit dezordonat" al Greciei din zona euro l-ar avea asupra percepţiei de risc privind România şi regiunea în ansamblu, afirmă Tibor Pandi, preşedintele Citibank România. "Nu poţi controla reacţia investitorilor. Întrebarea esenţială este dacă vor diferenţia România de ţările vecine sau o vor trata la pachet cu regiunea. Dacă România nu se va diferenţia într-un sens pozitiv, putem avea probleme", spune bancherul care conduce de doi ani operaţiunile americanilor la Bucureşti. El reia exemplul Poloniei, spunând că această ţară a reuşit să rămână ferită de efectele crizei internaţionale tocmai pentru că s-a detaşat de restul regiunii prin performanţa economiei.
• Olanda transformă bisericile în biblioteci sau teatre şi camioane întregi de obiecte religioase ajung în ţări din toată lumea
În Olanda, obiectele sacre folosite de preoţi sunt păstrate în camerele de depozitare ale bisericilor din întreaga ţară. În alte părţi, unele congregaţii au, din contră, probleme de altă natură. Bisericile catolică şi protestantă sunt tot mai numeroase în America Latină, Africa şi Asia, iar pastorii din Europa de Est încearcă să recondiţioneze bisericile care au fost folosite ca depozite sau fabrici zeci de ani. Mai mulţi experţi olandezi în arta religioasă, preocupaţi de volumul mare de obiecte care au atât semnificaţie artistică, dar mai ales spirituală, depozitat în bisericile din toată ţara, încearcă să găsească o modalitate prin care această ofertă să răspundă cererii din alte părţi ale lumii.
• Nimeni nu are curajul să se atingă de economia subterană a Italiei
Italia nu depune suficiente eforturi pentru a combate evaziunea fiscală şi economia subterană, chiar dacă guvernul tehnocrat condus de Mario Monti a progresat semnificativ cu reformarea economiei de suprafaţă, se arată într-un proiect de raport UE, citat de Financial Times. Câteva fragmente din varianta provizorie a raportului critică aspru Italia pentru faptul că nu reuşeşte să atace eficient evaziunea fiscală, tocmai una din priorităţile guvernului Monti. Varianta finală a raportului ar putea fi mai diluată. Multe cuvinte aspre din document sunt tăiate sau marcate pentru înlocuire. Majoritatea propoziţiilor marcate pentru eliminare spun că Italia nu a luat nicio măsură semnificativă pentru a recupera taxele neplătite şi a combate munca la negru. Comisia Europeană va discuta şi aproba raportul pe 30 mai.
• BCR comprimă dobânzile la depozitele standard: plăteşte cel mult 4,5% la lei şi 3,25% la euro
BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, măreşte presiunea pe ratele dobânzilor la depozitele standard şi nu mai plăteşte mai mult de 4,5% pe an la lei după ce la începutul anului oferea până la 7% pe an pentru depunerile pe douăsprezece luni. În paralel, dobânda maximă la depozitele standard în euro a coborât la 3,25%, în condiţiile în care în ianuarie banca acorda bonificaţii de până la 4,1% pe fondul presiunilor exercitate de autorităţile de supraveghere bancară de la Viena pentru creşterea gradului de autofinanţare al filialelor de bănci austriece din regiune. Dobânzile maxime amintite sunt valabile pentru depuneri de peste 100.000 de lei, respectiv de peste 50.000 de euro inclusiv.
• Foştii şefi de la POSDRU se acuză unii pe alţii că au permis salarii de 12.000 de euro pe lună pentru manageri
Şoferi sau secretare cu salarii de până la 3.200 de euro pe lună, traineri cu venituri de 8.500 de euro/lună şi profesori sau manageri de proiect cu venituri lunare de aproape 13.000 de euro net pe lună, fără ca obiectul predării să justifice acest nivel al plăţilor. Acestea sunt motivele pentru care Comisia Europeană ar putea suspenda plăţile pentru POSDRU, programul de 4,25 mld. de euro aflat în gestiunea Ministerului Muncii. Salariile nejustificate din proiectele finanţate din POSDRU - de zeci de ori mai mari decât salariul mediu net pe economie - care au fost aprobate şi plătite de autoritatea de management a programului i-au determinat pe experţii europeni să sesizeze la momentul auditului "disfuncţionalităţi grave", care ar putea duce la blocarea întregului program şi, desigur, la pierderi importante pentru România.