REVISTA PRESEI - 29.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iunie 2010

ADEVĂRUL

Leul în derivă, şoc în economie

Moneda naţională a atins ieri minimul istoric din cauza amânării venirii FMI la Bucureşti şi a deciziei Curţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor. România a devenit aproape la fel de riscantă pentru investitori precum Grecia. Prăbuşirea leului şi majorarea TVA aruncă economia în derivă. Economia românească pare scăpată de sub control. Cursul de schimb a atins maximul istoric, de 4,3257lei pentru un euro.

Cât va mai creşte euro?

Analiştii ING Bank susţin că banca centrală va lăsa cursul să crească treptat până la un nivel de 4,35 lei/euro, în timp ce analistul Cristian Sima consideră că euro s-ar mai putea scumpi până la 4,5-4,6 lei. Chiar dacă Banca Naţională are rezerve valutare în valoare de aproape 32 de miliarde de euro, o parte din ele venind de la FMI, ea nu va interveni prea curând pentru a salva leul, preferând să încurajeze exporturile (încasări în euro).

Românii, speriaţi de scumpiri

Românii, speriaţi de valul de scumpiri generat de majorarea TVA de la 19% la 24%, s-au grăbit să-şi facă provizii de alimente şi electrocasnice, ca înainte de 1990, potrivit reprezentanţilor principalelor lanţuri de retaileri. Iar asta în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor este în continuă scădere, trend ce se va menţine şi în perioada următoare. Oficialii Carrefour spun că în weekendul trecut, în reţeaua de hipermarketuri a grupului s-a înregistrat un aflux important de clienţi.

Austeritatea, tranşată azi în Parlament

Parlamentul va discuta azi legile austerităţii pentru a le pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Hotărârea a fost luată, ieri, de Birourile permanente reunite şi respectă dorinţa Guvernului Boc de a avea un vot în Parlament înainte de boardul FMI din 30 iunie. Parlamentarii PSD şi PNL veniseră ieri hotărâţi să amâne cât mai mult momentul deciziei, folosind situaţia de echilibru între Putere şi Opoziţie din Birourile Permanente. Însă, strategia Opoziţiei, bazată şi pe controversele de natură legislativă, a fost dată peste cap de motivarea Curţii Constituţionale, care are caracter obligatoriu.

Care sunt şansele lui Dan Diaconescu de a intra în politică

Criza economică şi postura de victimă a sistemului l-ar putea propulsa pe Dan Diaconescu în politică, după modelul Gigi Becali sau Vadim Tudor. Şeful OTV a anunţat deja că vrea să înfiinţeze Partidul Poporului Român, formaţiune ce ar putea recupera electoratul sărac din suburbiile oraşelor şi de la sate.

De la OTV la Preşedinţie

Ca om politic, Dan Diaconescu are şanse să ajungă parlamentar şi chiar să fie un candidat serios la alegerile prezidenţiale. "E aceeaşi Românie care l-a ales pe Gigi Becali europarlamentar. Nu văd de ce nu ar avea şanse", mai spune Cristian Pârvulescu.

Analiştii fac referire la procentul obţinut de Corneliu Vadim Tudor, şeful PRM, la alegerile din 2000, când a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, tot într-o perioadă de criză, însă nu la fel de gravă ca în prezent. În timp ce în 1996 Vadim Tudor abia dacă ajungea la 4,72%, patru ani mai târziu lua aproape 30%.

Cabinetul francez, minat de corupţie

Miniştrii francezi: trai de lux pe bani publici, în timp ce le cer francezilor să strângă cureaua. Ultima dezvăluire din presa franceză îl are ca protagonist pe ministrul Muncii, Eric Woerth, acuzat de corupţie în două dosare celebre: Bettencourt şi Peugeot. Ministrul Muncii se află în atenţia presei de aproape două săptămâni după ce numele său a apărut în mai multe înregistrări compromiţătoare, despre fraude fiscale şi încrengături politice.

Numărul şomerilor scade doar pe hârtie

Asiguraţii rămaşi fără locuri de muncă scot tot mai mulţi bani din bugetul general consolidat şi contrazic datele oficiale transmise de ANOFM. Mai a fost a doua lună consecutivă de scădere a ratei şomajului. Execuţia bugetară arată, însă, o creştere de peste 100% a cheltuielilor pe aceste asigurări. Deficitul bugetului general consolidat a ajuns, după cinci luni, la 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care ţinta pentru întregul an, renegociată cu FMI, este de 6,8% din PIB.

Piaţa imobiliară se va prăbuşi total în viitor

Măsurile de austeritate anunţate de Guvern vor avea un impact negativ asupra zonei tranzacţiilor imobiliare, dar şi asupra preţurilor. Piaţa imobiliară din România va continua să se prăbuşească, iar preţurile se vor menţine în continuare pe un trend descendent, pe toate segmentele sale. Este de aşteptat, în viitorul apropiat, ca piaţa imobiliară de la noi să urmeze trendul celei din Grecia, unde preţurile locuinţelor şi ale terenurilor au ajuns chiar şi cu 80% mai mici faţă de perioada 2007-2008", adaugă consultantul imobiliar.

Bancherii caută artificii pentru a evita taxele

Considerat iniţial de analişti o "petardă udă", noul sistem de taxare a sectorului bancar va determina acţiuni puternice din partea instituţiilor de credit. Ideea implementării noului impozit bancar a fost înaintată de mai mulţi lideri mondiali, însă analiştii şi bancherii insistă că, dacă nu este globală, măsura va dăuna. În teorie, băncile nu ar putea evita plata noilor taxe din cauza implementării sale la nivel global. În practică, liderii mondiali nu au reuşit să elaboreze un plan comun de impozitare a sectorului bancar

CURENTUL

Stafia lui SOV, Andi Lăzescu, bântuie iar TVR

Numele lui Alexandru (Andi) Lăzescu a intrat din nou în cărţi pentru şefia TVR, propus de Preşedinţie. TVR nu este o instituţie necunoscută pentru Andi Lăzescu. Înainte de 2000, cu ajutorul lui Lăzescu, Sorin Ovidiu Vîntu s-a înnodat în TVR controlând atent politica editorială a Televiziunii Naţionale din postul special creat pentru el, de director executiv, şi devenind, practic, "omul numărul unu" în administraţia Televiziunii. După izbucnirea crizei FNI, în toamna lui 2000, Lăzescu demisionează brusc din funcţie. Ambiţiile sale politice nu s-au potolit însă.

Voronin, în turbare: "Basarabia nu a aparţinut niciodată României"

Fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ieri că Basarabia nu a aparţinut niciodată României, lansând simultan un atac la adresa preşedintelui acesteia, Traian Băsescu. "Decretul lui Ghimpu a apărut la puţin timp după ce Băsescu a spus că trupele militare ruseşti din Transnistria sunt o ameninţare pentru România. Aşa că Ghimpu nu a emis de capul lui acest decret. Băsescu a băut whisky şi a spus ceva, iar Ghimpu apare cu decretul.

Dandana, de Tia Şerbănescu

Considerat "second best" de ministrul de finanţe, planul B este atât de bestial încât primul care se plânge de el este chiar dl Vlădescu: "facem chimioterapie la toţi în loc să operăm rinichiul bolnav". De fapt, planul B este planul C: între creşterea a două taxe (TVA şi CU) şi două tăieri (salarii şi pensii), soluţia actuală a încrucişat o taxă cu-o tăiere în nădejdea că hibridul va descuraja criza. Deocamdată planul B a stimulat opoziţia: PNL vrea să-l atace la Curtea Constituţională iar PSD vrea altă moţiune de cenzură. Scopul patriotic imediat pare să fie pierderea tranşei de împrumut şi-a patriei prăbuşire.

Vasilescu, BNR: Leul nu se prăbuşeşte

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, a explicat ieri că leul nu se prăbuşeşte, iar cursul de schimb, care a atins un maxim istoric, "exprimă un şoc psihologic". "Este normal ca fiind atâta zarvă în jur, cursul de schimb să fi fost antrenat în acest joc şi să o ia puţin în sus. Asta nu înseamnă că de acum încolo asta e tendinţa", a spus Vasilescu, la o emisiune TV. Consilierul guvernatorului a apreciat că leul "se ţine bine" în actuala atmosferă din societate şi pe fondul anunţului privind majorarea TVA, care a creat îngrijorare pe pieţe.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum trecem de criza majorării TVA?

Întreprinzătorii susţin că vor recurge la reducerea cheltuielilor, dar şi a personalului.

În plus, angajaţii vor munci de două ori mai mult, pe când vânzările vor fi de două ori mai mici. Schnecker: O soluţie ar fi ca patronii să-şi mute afacerea în altă ţară unde taxele sunt mai mici. În urma deciziei Guvernului de a majora TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, oamenii de afaceri încearcă acum să găsească cele mai bune soluţii pentru a depăşi mai bine această perioadă.

CE reia plăţile pentru Programele de Dezvoltare a Resurselor Umane

S-au eliminat deficienţele constatate anterior. Acestea erau organizarea internă defectuoasă, definirea neclară a atribuţiilor, iar sistemul unic de management nu era operaţional. Ca urmare a modificărilor acordurilor, la următoarea sesiune se vor primi proiecte cu valori între 50.000 şi 500.000 de euro. Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care au fost suspendate în decembrie 2009 din cauza unor deficienţe, a informat ieri Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) într-un comunicat de presă.

Franklin Templeton cere AGA de urgenţă la FP

Franklin Templeton recomandă conducerii Fondului Proprietatea (FP) să convoace de urgenţă Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru a aproba statutul de administrator al companiei britanice. "Franklin Templeton Investments aplaudă aprobarea de săptămâna trecută, din Parlamentul României, a Ordonanţei 81 (...). De asemenea, compania încurajează oficialii Fondului să ia măsuri urgente în vederea convocării unei adunări generale a acţionarilor, care va aproba oficial rolul Franklin Templeton ca manager al Fondului", se arată într-un comunicat al companiei care a câştigat contractul pentru administrarea FP.

BNR nu poate renunţa la pârghia dobânzii-cheie

Mâine, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, în care va fi pusă în discuţie dobânda de politică monetară şi nivelul rezervelor minime obligatorii.

După, decizia Curţii Constituţionale referitoare la nelegalitatea reducerii pensiilor cu 15% şi hotărârea Executivului de a majora TVA de la 19 la 24%, piaţa valutară a reacţionat cu vehemenţă, astfel că am văzut ieri euro urcând la aproape 4,38 lei, la aceasta contribuind şi declaraţia şoc a unui oficial BNR referitoare la posibilitatea ca moneda unică să crească la 5 - 7 lei.

Companiile româneşti îşi arată armamentul la salonul "Eurosatory 2010" de la Paris

Au fost prezente Romtehnica, CN Romarm SA, dar şi SC Aerostar Bacău, Stimpex SA şi SC Pro Optica SA. Elbit Systems a simulat un atac asimetric. Expoziţia Internaţională de Tehnică Militară "Eurosatory 2010", una din cele mai mari manifestări mondiale în domeniul echipamentelor militare, care a avut loc luna aceasta la Paris, a fost destinată sectorului sistemelor de armament şi tehnică de luptă pentru forţele terestre, fiind plasată sub patronajul ministrului francez al apărării. Salonul internaţional Eurosatory a reunit aproximativ 1.300 de expozanţi din 53 de ţări din întreaga lume în cadrul Centrului internaţional de expoziţii din Paris - Villepinte.

EVENIMENTUL ZILEI

Lista scurtă a bugetarilor: fără concediu şi maşină

Pentru a trece mai uşor peste perioada de austeritate, tinerii bugetari cu venituri medii îşi scurtează lista de cumpărături şi optează pentru joburi cu jumătate de normă. A fi bugetar a început să fie sinonim cu austeritatea, deşi măsurile anunţate de executiv nu au intrat încă în vigoare. Iar dacă într-o familie ambii soţi lucrează la stat, atunci aceştia trebuie să găsească soluţii pentru a reduce cheltuielile cu o responsabilitate la fel de mare ca aceea a unui medic care trebuie să prescrie tratamentul pentru o boală incurabilă.

Cum s-au solidarizat judecătorii Curţii cu propriile pensii

Curtea Constituţională a decis că singurele pensii speciale care nu pot fi recalculate, pe vreme de criză, sunt cele ale magistraţilor, pe motiv că afectează independenţa justiţiei. După ce au făcut apologia solidarităţii judecătorilor cu restul populaţiei, admiţând reducerea retribuţiei acestora cu 25%, Curtea Constituţională a decis că nimeni nu se poate atinge de pensiile magistraţilor. Recalcularea acestora a fost decretată ca un atentat la independenţa justiţiei, pe motiv că aceasta presupune şi securitatea financiară.

Promoţiile de până la 70% au invadat magazinele

Retailerii încearcă să-şi vândă marfa afişând preţuri reduse mai mult de jumătate, dar planurile acestora ar putea fi deturnate de majorarea TVA. Oficial, reducerile încep în august. Promoţiile au invadat magazinele de haine şi încălţăminte din România încă de la începutul verii. Dacă până anul trecut, primele scăderi de preţ aveau loc pe la finele lunii iulie, anul acesta ofertele au pornit în forţă încă din prima lună de vară şi ajung deja la peste 50%-60%.

FINANCIARUL

Analiştii: Majorarea TVA va reaprinde inflaţia, iar BNR va menţine dobânda-cheie la 6,25%

Ţinta pentru 2010 va fi ratată, dar sunt şanse să fie atinsă cea din decembrie 2011. Presiunile inflaţioniste generate de majorarea TVA vor determina Banca Naţională să adopte o atitudine prudentă în continuare. Analiştii bancari estimează că în cadrul şedinţei de politică monetară de mâine BNR va menţine atât dobânda-cheie la 6,25%, cât şi nivelul rezervelor minime obligatorii. În opinia lor, banca centrală va rata ţinta de inflaţie pentru acest an, însă sunt şanse să fie atinsă cea din 2011, de 3%.

Apocalipsa lui Boc

Moneda naţională a ajuns la un minim istoric faţă de euro. Fiscalitatea va creşte de la 1 iulie prin impozitarea suplimentară a profesiilor liberale. Veniturile bugetare s-au redus în primele cinci luni. Cheltuielile din bani publici au crescut cu 7%. Partidele din Opoziţie, patronatele şi sindicatele au propus mai multe măsuri alternative, neluate însă în calcul de Executiv. Analiştii economici susţin că guvernul putea să crească încasările bugetare şi prin alte măsuri decât majorarea TVA cu cinci procente. Principala sursă de venit identificata este lărgirea bazei de impozitare, prin eliminarea excepţiilor, şi reducerea contrabandei şi a evaziunii fiscale.

Cum se combate criza în mediul privat: Romtelecom reduce tarifele şi taie din costuri

De la scăderi de 10%-20% valabile până ieri, noua ofertă aduce ieftiniri de până la 35%. Creşterea TVA va reduce consumul de bunuri şi servicii, inclusiv pe piaţa telecomunicaţiilor, spune directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, menţionând că aproape toţi clienţii se vor gândi de două ori când vor face o achiziţie. Situaţia economică actuală a obligat Romtelecom să caute noi modalităţi de atragere de clienţi pentru a rămâne competitivă, în măsura în care România este o piaţă cu un nivel al concurenţei foarte ridicat.

Clădirile neizolate dau peste cap securitatea energetică

Peste 85% din firmele româneşti ar accelera semnificativ investiţiile verzi, cu condiţia ca guvernul să ofere stimulente fiscale. Ţinta UE este reducerea consumului de energie cu 20% până în 2020, iar estimările din piaţă arată în România o creştere cu 33% până în 2017. Fiecare stat membru al Uniunii Europene, inclusiv România, va trebui să elaboreze, până la 30 iunie 2011, câte un plan naţional în care să se stabilească mijloacele financiare pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. Printre soluţiile menţionate sunt creditele cu dobândă redusă sau stimulentele fiscale, inclusiv reducerea TVA pentru bunuri şi servicii care ar putea contribui la eficientizarea energetică a construcţiilor.

În pană financiară, "Le Monde" caută să-şi salveze independenţa editorială

Grupul francez are un deficit bugetar de peste 25 mil. euro, în condiţiile în care anul trecut a pierdut 4,1% din volumul de difuzare. Cotidianul "Le Monde" nu mai este branşat la aparate de respiraţie artificială. Confruntat de peste doi ani cu dificultăţi financiare, ziarul francez, considerat un simbol al independenţei presei din Hexagon, şi-a găsit salvatorii. Societatea redactorilor (SRM) a încredinţat, practic, soarta publicaţiei în mâinile a trei investitori: Pierre Berge (mecenat), Mathieu Pigasse (directorul băncii Lazard Europe) şi Xavier Niel (fondatorul grupului de telecomunicaţii Illiad).

GÂNDUL

Cine a aruncat în aer cursul. Cât poate BNR să ţină leul în viaţă

Leul a înregistrat luni cel mai prost curs oficial din istorie, de 4,3257 lei/euro, în creştere cu 4,5 bani faţă de cel de vineri. De data aceasta, prăbuşirea leului nu s-a datorat unui atac speculativ, ci faptului că marile companii, românii bogaţi dar şi cei de rând, după o săptămână în care s-au anulat şi s-au aprobat de câteva ori tăierea pensiilor şi majorarea TVA, au dat buzna la ghişeele bancare şi la casele de schimb valutar pentru a cumpăra valută, speriaţi de posibilitatea unei deprecieri masive. Dealerii arată cu degetul şi spre declaraţia unui director BNR, care a anunţat că este posibilă o explozie a cursului de până la 6 lei/euro.

Cel mai mare exportator de legume aleargă cu autobuzele după muncitori în 4 judeţe

În plină criză, când rata şomajului creşte de la o lună la alta iar companiile dau faliment, cel mai mare exportator de legume din ţară, SC SUD OIL SRL, doreşte să angajeze, dar, culmea, nu are pe cine. Reprezentanţii firmei care deţine serele de la Işalniţa se declară învinşi de legislaţia care le permite oamenilor să stea acasă şi să primească ajutoare sociale de la stat. Majoritatea preferă această variantă în loc să se angajeze. În judeţul Dolj, unde sunt amenajate serele, rata şomajului este de 13%.

"Mi se rupe de casele miniştrilor PDL. Sa le taxeze"- lider al Coaliţiei de guvernare

Guvernul a scos din Codul Fiscal impozitarea superproprietarilor. Pe surse s-a aflat şi motivul acestei omisiuni voite: Guvernul consideră că articolul referitor la taxă era "atacabil" şi, de aceea, Cabinetul va face un act normativ distinct pentru a o promova. În aşteptarea elaborării unui proiect de lege sau Ordonanţe de Urgenţă pentru a taxa mai mult casele, un membru al Coaliţiei de guvernământ a comentat pentru Gândul ce greşeală ar putea comite Executivul dacă va face scăpate neimpozitate suplimentar proprietăţile.

Summitul G 20 - un miliard de dolari cheltuiţi pentru a nu se ajunge la nicio concluzie

Summitul G 20 de la Toronto a costat un miliard de dolari, a adus cu sine violenţe nemaiîntâlnite în Canada şi puţine concluzii. Deficitele bugetare trebuie reduse, dar metoda depinde de fiecare ţară în parte. Mai-marii lumii s-au pus de acord să nu fie de acord unii cu alţii, în cadrul summitului G 20, organizat zilele acestea la Toronto. Docu-mentul trasează o direcţie pe care toate ţările semnatare o agreează - reducerea deficitelor bugetare la jumătate până în 2013. Însă modalitatea de reducere a deficitului este lăsată la latitudinea fiecărei ţări.

JURNALUL NAŢIONAL

Apocalipsa după Boc şi Băsescu

Un euro care se apropie galopant de 4,4 lei, salarii tăiate cu 25%, TVA unitară de 24%, preţuri aruncate în aer, inflaţie, şomaj, declin economic. Tăvălugul va porni peste două zile şi va culmina la iarnă, când va fi elimi-nată şi subvenţia la căldură şi facturile la întreţinere se vor dubla. Po-porul suveran va simţi cu vârf şi îndesat că iarna nu-i ca vara, vorba preşedintelui de 5 milioane de voturi care-i ura acum şase ani să trăiască bine.

Românii se reîntorc în Italia, din cauza crizei economice

Imigranţi se întorc aca-să, dar nu reuşesc să facă faţă. Românii par să se descurce mai bine în "Cizmă". Au plecat în Italia, au muncit din greu ca să-şi încropească un trai mai bun în România, s-au întors acasă, iar acum... iau din nou drumul "Cizmei". Sunt imigranţii români, aflaţi într-un du-te vino între cele două ţări. Coti-dianul La Repubblica îi numeşte "imigranţii pendulari". Pleacă din Italia, dar după ce stau o vreme în România îşi dau seama că, financiar, tot printre străini le era mai bine. Aşa că se întorc la italieni

Brandul turistic se lansează în China

Elena Udrea va lansa brandul turistic al României împreună cu pre-şe-dintele Traian Băsescu la ziua României de la Shanghai. Lansarea bran-dului turistic trebuia să aibă loc la sfârşitul săptămânii trecute în Bu-ureşti, dar a fost anulată, deoarece Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a mai avut bani. Reprezentanţii Ministerului Turismului spun că va fi realizată o singură mare lansare la 29 iunie, de Ziua Naţională a României la Expoziţia Mondială de la Shanghai, China.

Un laureat dezinformat, de Ilie Şerbaîescu

Probabil ca mulţi alţi economişti din această ţară, am aşteptat cu interes şi nerăbdare ce va spune de-acum legendarul domn Nouriel Roubini despre criza economică din România şi mai ales despre remediile ei. Legendar, pentru că dl Roubini este cel - s-ar putea să fi fost chiar singurul - care a anunţat criza din Occident cu vreo doi ani înainte. Meritul domniei sale este enorm în această privinţă. Că ni-meni nu l-a ascultat, asta este o altă problemă!

ROMÂNIA LIBERĂ

Călăraşi, judeţul off-shore

Finanţe. Cine plăteşte şi cine evită impozitele în România. Judeţul Călăraşi virează cei mai puţini bani din TVA la bugetul de stat. Doar 5 milioane de lei pe an! După creşterea TVA, calculele arată că suma ar trebui să crească la 6 milioane. Şefii Finanţelor Locale spun că grosul banilor merg la Bucureşti şi că în 2009 au trebut să returneze sume importante investitorilor din judeţ. Dacă te îndrepţi spre Călăraşi, nimic nu ţi-ar putea indica că eşti în drum către cel mai asistat judeţ al României.

CCR: Independenţa Justiţiei se plăteşte cu pensii grase

Magistraţii pot fi independenţi doar dacă au pensii speciale, între 8.700 şi 37.240 lei. Independenţa lor nu este însă afectată dacă salariile le vor scădea temporar cu 25%. În privinţa legii propuse de Guvernul Boc prin care se eliminau pensiile speciale, judecătorii CCR au găsit două interpretări total diferite, în funcţie de categoriile vizate. Concret, în cazul desfiinţării pensiilor militarilor, poliţiştilor, personalului aviatic şi consular, CCR spune: "Pensiile speciale (...) pot fi eliminate doar dacă există o raţiune suficient de puternică spre a duce, în final, la diminuarea prestaţiilor sociale ale statului sub forma pensiei.

Cum câştigă clientela PNL de la Eximbank 800.000 de euro

Eximbank. Cât ne costă promovarea echipei cumnatului lui Geoană. Trei foşti membri din CA al Eximbank vor fi despăgubiţi după ce au fost înlăturaţi din funcţii, înainte de termen, de coaliţia PDL-PSD. Clientela PNL din Consiliul de Administraţie al Eximbank a obţinut în instanţă despăgubiri de la statul român de aproape un milion de euro. Gelu Ştefan Diaconu (fost vicepreşedinte al ANAF), Emanoil Neguţ (fost şef al Corpului de Control al primului ministru în Cabinetul Tăriceanu), şi Claudiu Roman (despre care presa a relatat că ar fi un apropiat al liberalului Teodor Atanasiu) vor primi, prin decizia Tribunalului Bucureşti, peste 270.000 euro, fiecare.

Aviva: "Aproape 40% din români se comportă ca şi cum criza nu ar exista"

Directorul companiei de asigurări, Mihai Popescu, explică pentru România Liberă unde se află românii pe scara evoluţiei financiare şi câţi dintre ei mai au bani şi pentru poliţe. Mihai Popescu, noul CEO al Aviva, este convins că priorităţile oamenilor nu ar trebui să se schimbe pe timp de criză, chiar dacă veniturile lor scad, de cele mai multe ori.

ZIARUL FINANCIAR

Ce fac investitorii ca să plătească impozit mai mic pe Bursă

Investitorii de la Bursă care deţin acţiuni pe profit cu o vechime mai mare de un an mai au la dispoziţie două zile pentru a le vinde beneficiind de un impozit de 1% pe câştig, faţă de o cotă de impozitare de 16% cât va fi începând cu 1 iulie în urma modificărilor din Codul fiscal. Brokerii spun că investitorii şi oamenii de afaceri care au achiziţionat pachete importante la o companie sau au cumpărat firme în urmă cu mai mulţi ani la preţuri derizorii pot să facă economii serioase dacă le transferă pe o firmă sau unei rude, plătind un impozit de 1% pe profitul obţinut, în loc de 16%, cât va fi de la 1 iulie.

Deficitul bugetar urcă la 3,1% din PIB, după cinci luni

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii mai la 16,7 mld. de lei, reprezentând 3,1% din PIB, în condiţiile scăderii veniturilor cu 1,6% şi a majorării cheltuielilor cu 5,7% faţă de primele cinci luni din 2009. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, veniturile încasate la bugetul general consolidat au ajuns la 64,2 mld. lei, iar cheltuielile au totalizat 80,9 mld. lei. Încasările din TVA au continuat tendinţa descendentă, scăzând cu 7,8%. Sumele încasate din impozitul pe venit s-au diminuat cu 6,4%, iar veniturile din taxarea profitului au coborât cu 2,7%, comparativ cu aceeasi perioadă din 2009.

Veştile proaste din România lovesc forintul, piaţa de la Bucureşti e prea mică

Veştile proaste venite din România - o nouă deraiere a acordului cu FMI şi riscul politic mărit - au lovit întreaga regiune, iar jucătorii străini au pariat masiv pe deprecierea forintului maghiar, în condiţiile în care posibilitatea de a specula contra leului este limitată de lichiditatea foarte mică a pieţei de la Bucureşti, comentează Lars Christensen, analistul-şef al Danske Bank.

Reducerea salariilor şi creşterea TVA intră în vigoare. Opoziţia s-a resemnat

Opoziţia a admis ieri că nu poate umbla pe întregul text al legii aşa cum afirmase iniţial şi că, potrivit Constituţiei, totul se reduce la o examinare aproape formală a actului normativ. Drept urmare, ieri, putere şi opoziţie au căzut de acord ca procesul să se încheie rapid. Mâine, spre seară, textul ar putea ajunge la promulgare pentru a fi publicat apoi în Monitorul Oficial - astfel că reducerile de salarii pot intra în vigoare la 1 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb