REVISTA PRESEI 29.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iunie 2011

ADEVARUL

Marea schimbare: Franţa rămâne la şefia FMI. Christine Lagarde, numită oficial în funcţia de director general

Christine Lagarde (55 de ani), ministrul francez al Finanţelor, a fost aleasă de consiliul administrativ al Fondului Monetar Internaţional pentru preluarea funcţiei de director general. Aceasta era considerată favorita în cursa pentru şefia Fondului, iar presa internaţională anunţa victoria ei chiar înainte ca reuniunea să aibă loc. Lagarde îşi va începe mandatul de cinci ani de la 5 iulie şi este al unsprezecelea director general al Fondului. Ceea ce a departajat-o de Augustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului şi singurul contracandidat al acesteia, este reputaţia de bun negociator, dovedită în discuţiile cu reprezentanţii statelor G20 şi mai ales atunci când s-a negociat salvarea Greciei, notează agenţia de ştiri Bloomberg.

Gazele nu ar trebui să scumpească alimentele

Creşterea cu 10% a preţului gazelor pentru consumatorii industriali va avea un impact de doar 0,15% asupra inflaţiei la sfârşitul acestui an, potrivit calculelor autorităţilor. Impactul scumpirii gazului asupra preţului la majoritatea alimentelor este sub 1%, astfel că preţul final nu ar trebui să crească. Preţul gazelor de import a crescut cu 15% de la începutul anului şi cu 60% faţă de iulie 2009, când a avut loc ultima modificare a preţului final reglementat. Astfel, pentru a proteja consumatorii casnici, Guvernul a decis ca populaţia şi producătorii de energie termică să consume mai mult gaz de producţie internă - care costă circa 160 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce firmele vor utiliza mai multe gaze de import - care au un preţ de 460 de dolari. Această măsură a dus la majorarea preţului pentru firme cu 10% de la 1 iulie, în timp ce preţul pentru populaţie va rămâne acelaşi timp de nouă luni.

"Adevărul de Seară" devine săptămânalul "ADS"

Cotidianul gratuit se transformă de mâine într-un săptămânal local plătit, numit "ADS",care va apărea în fiecare joi într-un format de 24, respectiv 32 de pagini. Săptămânalul "ADS" va apărea în 39 de ediţii şi va conţine dezvăluiri, reportaje, informaţii utile, de timp liber şi sport exclusiv locale. Astăzi este ultima zi când vom mai găsi cotidianul gratuit "Adevărul de Seară" la tonetele portocalii din staţiile de metrou sau autobuz, în supermarketuri sau pieţe. De mâine, "Adevărul de Seară" trece la o nouă etapă a dezvoltării sale şi se transformă într-un săptămânal local, sub numele "ADS".

Statul toacă banii, investiţiile scad, FMI ne urechează

În primele cinci luni, statul a cheltuit cu 10,5% mai mult pentru propriul aparat şi cu 5,4% mai puţin pentru investiţii. Statul continuă să cheltuiască mai mult decât îşi permite. În primele cinci luni, "gaura" din buget a fost de 7,4 miliarde de lei. Văzând cifrele, Franks şi-a pus mâinile-n cap. Guvernul nu a reuşit să menţină anumite cheltuieli la un nivel decent în primele cinci luni ale acestui an, arată datele privind execuţia bugetară, publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cifrele oficiale arată clar că statul cheltuieşte cu mult peste posibilităţi. Cumulat, din ianuarie până în mai, bugetul general consolidat a avut o "gaură" de 7,42 miliarde de lei, echivalentul a 1,36% din Produsul Intern Brut (PIB).

Adrian Sobaru, bărbatul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, ameninţat cu dosarul penal!

Adrian Sobaru, electrician angajat la TVR, s-a aruncat de la unul din balcoanele sălii de plen a Parlamentului chiar înainte de Crăciun, în timp ce era dezbătută moţiunea de cenzură. Înainte de a se arunca în gol, el a strigat: "Boc, mi-ai ucis familia!" şi "Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei". Adrian Sobaru a fost chemat marţi pentru a da primele declaraţii la Poliţie, relatează ImpactNews.ro. "Sobaru nu a părut deloc deranjat de postura în care a fost pus, marţi dimineaţa, aceea de a fi luat la întrebări la Poliţie. El a spus, în felul său simplu şi emoţionant, că < < oamenii aceia îşi fac şi ei treaba lor > >", relatează sursa citată.

Ce opţiuni are Marian Vanghelie?

Plecarea la UNPR sau o candidatură ca independent la Primăria Capitalei sunt soluţiile la care ar putea recurge Vanghelie după ce a rămas fără şefia Organizaţiei PSD Bucureşti. Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, spune că Vanghelie ar fi "bine venit" în acest partid pentru că este "un om de stânga", care şi-a dovedit potenţialul electoral.

Şeful OTV şi cultul personalităţii

Tribunalul i-a respins patronului Oglinda TV cererea de înregistrare a formaţiunii politice Partidul Poporului - Dan Diaconescu, pe motiv că denumirea ar crea confuzii. Dan Diaconescu se chinuieşte din răsputeri să devină politician cu acte în regulă, dorind ca numele său să fie parte din denumirea partidului la care visează. Încercările patronului OTV de a-şi înregistra la tribunal formaţiunea politică, născută pe când Diaconescu a fost arestat preventiv, sunt sortite eşecului de luni bune. Acuzat că ar fi "furat" de la Constantin Cojocaru denumirea de "Partidul Poporului", Dan Diaconescu a încercat asocierea denumirii Partidul Poporului cu numele său. Ideea a fost însă respinsă de Tribunalul Bucureşti, însă Diaconescu s-a decis să lupte până la capăt, astfel că a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

Blat de 23 de milioane de euro în Liga 1!

Porumboiu arată cu degetul spre Farkaş, Kuciak, Milisavljevici, Ljubinkovici, Genchev şi Pavlovici, lăsând de înţeles că aceştia au "trântit" un meci care a adus câştiguri fabuloase la pariuri în Singapore. Partida la care omul de afaceri face referire s-a jucat în mai 2009, Gloria Buzău - FC Vaslui 4-1. Gazdele erau atunci pe ultimul loc, iar oaspeţii în lupta pentru cupele europene. Mafia pariurilor din Asia i-a racolat şi pe fotbaliştii de la FC Vaslui! Cel puţin, aşa susţine Adrian Porumboiu. "După un meci al nostru la Buzău s-au câştigat mulţi bani prin Singapore pe înfrângerea noastră cu 4-1. Fotbaliştii străini sunt teleghidaţi de impresari sârbi. Aceştia conduc o mafie a pariurilor!

România în Schengen? Sarko nici nu se gândeşte

Experţi de la Bruxelles afirmă că România şi Bulgaria nu au şanse să adere la spaţiul Schengen înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa. La Consiliul European de vară, statele Schengen s-au dovedit solidare. Nu şi în problema României şi Bulgariei, a căror problemă rămâne nerezolvată. Preşedintele Sarkozy mizează puternic pe cartea siguranţei publice, iar populaţia de rromi din România e privită de mulţi francezi drept o ameninţare. Acestea au fost principalele concluzii ale experţilor din grupurile de analiză politică de la Bruxelles, în urma Consiliului European de vară, de săptămâna trecută.

Statistică UE: avem cea mai ieftină mâncare

Într-o analiză a preţurilor produselor din coşul de consum, Eurostat - biroul de statistică al UE - plasează România între ţările cu cele mai ieftine alimente. Precizăm că Eurostat nu a luat în calcul şi puterea locală de cumpărare, ci numai preţul fiecărei categorii de produse în parte. Aşa s-a ajuns la concluzia, pur statistică, potrivit căreia preţurile hainelor, electronicelor sau automobilelor sunt apropiate în România de media UE, în timp ce românii plătesc mult mai puţin pentru alimente, băuturi, ţigări, mese la restaurant sau cazare la hotel. Pe componente, preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice din România reprezintă 67% din media UE, în timp ce preţurile la băuturi alcoolice şi tutun reprezintă 64%.

CURENTUL

Caţavencii - prinşi la furat

Un om de afaceri român, Adamescu, a cumpărat, prin Pădurean, drepturile intelectuale asupra mărcii. Deşi acesta anunţa că nu va face schimbări majore, angajaţii revistei, sub conducerea lui Doru Buşcu, se retrag, probabil prin demisie, şi "se asociază în vederea" editării unei noi reviste de acelaşi fel: satiră. Dreptul lor, ar spune lumea. Da, dacă ea nu s-ar numi... "Caţavencii". Adică ar fi corect dacă o mână de angajaţi de la Coca Cola ar scoate şi ei o băutură numită "Coca-Cole" pe care ar promova-o la modul: "aceeaşi echipă care a produs până acum Coca-colele va produce de acum o nouă băutură care se va numi chiar aşa: < Coca Cole >? Sau KFC-uri, McDonalzi, Burger Kingsi sau Kindere?" Seamănă mult cu piratarea clasică Made in China. Dar nesimţirea este clar Made in Roumanika.

Bucureştiul - o pată de gunoi pe faţa Europei

După aproape trei ani de mandat, primarul Sorin Oprescu nu se poate lăuda că a făcut ceva pentru bucureşteni sau, din contră, se poate lăuda (n.r.- cu ironie), că nu a făcut nimic. Capitala Romåniei a fost votată, potrivit portalului tourism-review.com, citat de site-ul B365.ro, drept cea mai uråtă capitală din Europa. Printre reproşurile celor care au participat la vot sunt drumurile stricate, mormanele de gunoi care tronează peste tot în Capitală dar şi canalizarea şi lipsa apei calde în unele zone ale Bucureştiului. Aşa a fost descris oraşul de pe Dåmboviţa de cei care fie au trecut prin aceste locuri sau chiar locuiesc aici.

Europarlamentarii o duc regeşte la Bruxelles

Probabil foarte multă lume şi-a pus întrebarea cât câştigă un europarlamentar român la Bruxelles şi cât de greu e să stai tot timpul pe drumuri. Răspunsul este unul simplu: e mai mult decât bine din punct de vedere financiar. Aşadar, averile europarlamentarilor români au crescut, în ultimul an, cu maşini, case, bijuterii, noi conturi bancare, iar unii dintre eurodeputaţi au contractat şi credite. Europarlamentarii români au trecut, în medie, în declaraţiile de avere actualizate, suma de 74.000 de euro diurnă obţinută de la PE, sumă la care s-au adăugat venituri pentru transport sau pentru cheltuielile la cabinetul de eurodeputat.

CURIERUL NATIONAL

Petroliştii se tem de bombardamentele din Libia

Peste 100 de zile de bombardamente NATO nu l-au clintit pe Ghaddafi de la putere, dar dau frisoane companiilor petroliere cu interese în Libia. Regulile de angajare în luptă s-au schimbat în Libia, după ce bombardamentele, vreme de 100 de zile, nu au dus la rezultatul dorit: protejarea civililor de trupele loiale regimului şi înlăturarea lui Ghaddafi de la putere. Ce înseamnă această schimbare? Acum pot fi lovite nu doar ţinte mobile, adică, de exemplu, tancuri ale armatei care atacă civili sau rebeli, dar şi ţinte fixe, adică centre de comandă pe care regimul Ghaddafi se bazează pentru supravieţuire. Cum se explică miracolul prin care Ghaddafi a reuşit să reziste atâta vreme? Evident că e nevoie de bani pentru arme şi muniţie, ca să fie alimentată o armată care luptă şi cu rebelii pe teren şi este şi atacată din aer de avioanele NATO.

Băncile au uitat drumul spre piaţă

După ce ne-au adus criza inflamând un balon al creditării şi un model nesustenabil pentru economia românească, băncile comerciale îşi fac din nou curaj pentru a ne ţine predici despre funcţionarea pieţelor. Încă o dată îi regăsim pe bancheri în postura de pionieri ai capitalismului pe acest pământ, după ce în etapa de pârjol pe care a traversat-o economia naţională în ultimii trei ani au cam lipsit de la nota de plată pentru deciziile nebuneşti pe care le-au luat în trecut. România s-a împrumutat de la instituţiile internaţionale în 2009 cu o sumă supradimensionată de 20 miliarde euro tocmai pentru că datoria privată pe termen scurt (contractată în cea mai mare parte de bănci) ajunsese la niveluri nesustenabile. Banii pentru care contribuabilul român plăteşte dobânzi au fost utilizaţi de BNR pentru susţinerea cursului de schimb euro/leu... tot în folosul băncilor.

Fondurile Europene: Am luat doar 650 mil. euro din 20 mld. euro

Rambursările plătite României de către CE pentru proiectele finanţate din fonduri comunitare însumează, la 24 iunie 2011, circa 650 mil. euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 mld. euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Cătălin Vătafu, preşedintele ACIS, a declarat că la plăţile intermediare rambursate de către CE se adaugă circa 2 mil. euro plăţi către beneficiari constând în prefinanţări, reprezentând aproximativ 10% din alocarea financiară pentru România. Şeful ACIS a arătat că aceste sume nu reprezintă "un nivel satisfăcător" nici pentru autorităţi şi nici în raport cu performanţele în domeniu ale altor state membre UE, potrivit Mediafax.

În ciuda avertismentelor, populaţia se împrumută tot în valută

BNR: Soldul creditului în valută a ajuns la 129,28 miliarde lei la finele lunii mai. Populaţia a împrumutat cu 2,5% mai mult faţă de luna anterioară şi cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,5% faţă de aprilie, la 207,6 miliarde de lei, şi a fost susţinut în principal de împrumuturile în valută pentru populaţie, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR). Pe total, soldul creditului în valută a ajuns la 129,28 miliarde lei la finele lunii mai, înregistrând o creştere cu 2,2% faţă de luna aprilie şi cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,1% faţă de aprilie, citează Mediafax.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie

Deputaţii au adoptat ieri ordonanţa cu 153 de voturi "pentru" şi 123 "împotrivă". Cei care nu se conformează vor plăti între 2.500 şi 4.000 lei. Cauciucurile "all-seasons" sunt acceptate. Ordonanţa 5/2001 prin care se prevede obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă între 1 noiembrie şi 1 martie a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor cu 153 de voturi favorabile, 123 "împotrivă" şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ, aprobat de Senat pe 26 aprilie.

EVENIMENTUL ZILEI

Bacalaureat 2011, proba obligatorie a profilului

Absolvenţii de liceu vor susţine astăzi proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului în cadrul examenului de bacalaureat 2011. Candidaţii vor da examen la matematică sau la istorie, în funcţie de profil. Elevii de etnie maghiară sau germană vor putea susţine examenul în limba maternă. Proba scrisă la matematică din cadrul examenului de bacalaureat 2011 cuprinde trei subiecte, iar fiecare dintre ele este format atât din probleme, cât şi din întrebări structurate. Elevii care au absolvit filiera teoretică, profil umanist, vor susţine astăzi proba scrisă la istorie. Examenul va consta în trei subiecte, din care primele două vor fi sub forma unor întrebări structurate, iar cel de-al treilea va fi sub forma unui eseu structurat.

Cine l-a doborât pe Marian Vanghelie

EVZ vă prezintă culisele deciziei de suspendare a lui Marian Vanghelie din fruntea organizaţiei de Bucureşti. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a avut un rol decisiv în debarcarea lui Marian Vanghelie din fruntea organizaţiei de Bucureşti. La început, Dragnea şi Vanghelie au fost prieteni şi făceau jocurile în PSD. Prietenia s-a stricat de la bani, putere şi justiţie. Surse din PSD susţin că debarcarea lui Vanghelie este răzbunarea lui Dragnea, conflictul dintre cei doi fiind speculat de Victor Ponta.

Tâlharii au pus stăpânire pe Autostrada Soarelui. Poliţia este în alertă

Adevărate bande de tâlhari acţionează, noaptea, pe Autostrada Soarelui. Hoţii sunt organizaţi în şase grupări care se ascund în comuna Dragalina, judeţul Călăraşi. Zeci de şoferi au căzut victime grupurilor organizate care atacă în parcările de pe şoseaua, ce face legătura între Bucureşti şi Constanţa. Fie români, fie străini, cei care au fost prădaţi de hoţi au rămas fără marfa din TIR, fără motorina din rezervor sau fără banii din torpedou. Poliţia este în alertă. Din acest motiv a organizat o adevărată poteră în plasa căreia au căzut primii dintre tâlhari.

Antena 3 şi Antena 1, amendate de CNA pentru limbaj injurios

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, în şedinţa de marţi, să amendeze posturile de televiziune Antena 3 şi Antena 1 pentru nerespectarea legislaţiei audiovizualului referitor la limbajul injurios. Antena 3 a fost amendată cu 10.000 de lei, iar Antena 1, cu 5.000 de lei pentru că în câteva ediţii ale emisiunii "În gura presei" a încălcat prevederi ale legislaţiei audiovizualului conform cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă, potrivit Agerpres. În aceeaşi şedinţă, membrii CNA au decis să aprobe solicitarea de cedare a licenţei audiovizuale de la SC H.Pepine Media SRL către Patriarhia Română pentru Deutsche Welle.

Al doilea "Pasaj Basarab". Sorin Oprescu vrea autostradă în centrul Capitalei

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică un proiect ce prevede construirea unui drum expres, care să aibă un traseu aproximativ paralel cu bulevardul Iuliu Maniu din sectorul 6 al Capitalei. Pasajul ar urma să se desprindă din Autostrada Bucureşti-Piteşti, după intersecţia acesteia cu calea ferată Bucureşti-Videle, printr-un nod de circulaţie denivelat. Drumul, care se va numi "Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti"- Bucureşti sector 6, Chiajna, ar urma să fluidizeze mai multe trasee din Capitală, susţin specialiştii angajaţi de Municipalitate pentru a realiza acest proiect.

Odă patronului iubit la Antena 3: "Apologie a prostului gust", "Pupincurism pro Voiculescu"

Emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV, a prezentat oda difuzată de către Antena 3 pentru fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, cu ocazia aniversării a şase ani de la înfiinţarea postului de televiziune. Clipul difuzat de postul Antena 3 a parcurs întregul drum al lui Dan Voiculescu în presa din România, elogiindu-l precum un lider preaiubit de popor, materialul semănând mai mult cu unul "in memoriam" Dan Voiculescu. Întregul clip, ce conţine imagini şi momente video din viaţa lui Voiculescu, îl preaslăveşte pe fondatorul Intact şi aminteşte de toate benefiicile aduse de acesta presei din România precum şi poporului român. Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat că "dacă cineva mi-ar face aşa ceva m-aş sinucide", referindu-se la clipul dedicat lui Voiculescu. "Este o mare prostie acest clip", a adăugat Cristoiu. Pe de altă parte, invitat în platoul emisiunii, Cozmin Guşă a spus că acest clip aduce puţin cu sentimentul afecţiunii dintre doi bărbaţi.

Băsescu şi Patriciu se judecă mâine

Judecătoria Sectorului 1 judecă mâine procesul dintre preşedintele Traian Băsescu şi omul de afaceri Dinu Patriciu, instanţa urmând să vizioneze înregistrarea unei emisiuni din decembrie 2009 în care preşedintele vorbeşte despre filmuleţul difuzat în campania electorală în care părea că ar lovi un copil.

Bogaţii României nu se înghesuie să cumpere apartamente de lux

Circa 800 de apartamente de lux stau nevândute în Bucureşti de mai bine de doi ani. Criza a tăiat chiar şi apetitul celor cu dare de mână, iar dezvoltatorii abia mai vând câte un apartament pe lună. Înainte de criză, pe această piaţă se rulau anual circa 100 mil. euro din vânzări, însă acum investitorii care au mizat pe aceste proiecte au un stoc de apartamente de circa 185 mil. euro pe care nu îl pot valorifica. Dintr-un număr total de circa 14.500 de apartamente construite în ansambluri rezidenţiale în ultimii zece ani, circa 5.000 de unităţi sunt încă disponibile la vânzare, reprezentând circa 35% din livrările efectuate, potrivit statisticilor DTZ Echinox.

FINANCIARUL

Regii cititorilor de contoare. Sindicatele din energie au contracte pentru 50 mil. euro

Cele mai mari afaceri sunt derulate cu societatea de stat Electrica SA, in valoare de 28 de milioane de euro fara TVA. In ultimul an, societati detinute de federatiile sindicale din energie au adunat contracte de la aproape toti furnizorii de electricitate din tara. Linistea sindicala din jurul dome­niului energetic este explicabila prin activitatea intensa a sindic­a­telor la incasarea facturilor si procesarea datelor cu caracter confidential pentru clientii firmelor de furnizare. Majoritatea facturilor de electricitate emise de societatile din domeniul furnizarii si distributiei de energie trec prin mana societatilor Sindserv si Alt Univers Company 2002.

Efect al fuziunii? Seful Romtelecom pleaca. Posibilul inlocuitor - directorul Cosmote

Yorgos Ioannidis va parasi conducerea operatorului telecom, dupa un mandat de mai bine de patru ani. Anuntul privind plecarea lui Yorgos Ioannidis din fruntea Romtele­com vine in contextul in care OTE si MCSI au ajuns la un acord cu privire la fuziunea companiilor Romte­lecom si Cosmote, confirmandu-se astfel zvonul aparut in piata de cateva luni de plecare a lui Ioannidis de la carma fostului operator monopolist. Potrivit unor surse apropiate situatiei, Stefanos Theocharopoulos, actualul sef al Cosmote Romania, va prelua si conducerea Romtelecom. Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, isi va inceta mandatul la conducerea companiei la 1 iulie, au declarat reprezentantii operatorului.

FMI ne-a trimis nota de plata: 12,7 miliarde de euro pana in 2015

Varful datoriei va fi atins peste doi ani, cand Romania va trebui sa achite 4,8 mld. euro. Desi autoritatile romane au trecut cu bine de prima evaluare a noului aranjament de tip stand-by preventiv incheiat cu FMI, nu au motive sa-si programeze in agenda si momente de relaxare. Pe langa avertismentele primite luni seara in privinta celor sase zone sensibile din acord, guvernantii au de administrat pana in 2015 o datorie catre Fond in valoare de aproximativ 12,7 mld. euro (11,33 mld. DST), din care dobanzi si comisioane in valoare de 962 mil. euro (856,22 mil. DST). . Platile incep chiar din acest an.

Presedintele Greciei "s-a ascuns" in Romania de greva din tara

Vizita de doua zile pe care Karolos Papoulias, presedintele Greciei, o efectueaza la Bucuresti coincide cu cele 48 de ore de greva generala declansate la Atena. In timp ce in capitala Greciei, protestele au degenerat in adevarate lupte de strada, oficialul elen a afisat o mina linistita la Bucuresti, explicatia data fiind cel putin surprinzatoare. "Poate ca as fi putut sa spun ca am probleme in tara, sa aman aceasta vizita sau chiar sa o si zadarnicesc, dar dorinta mea era de a va intalni si de a discuta impreuna marile probleme pe care Grecia le are la ora actuala", a declarat presedintele elen, la Cotroceni, la inceputul convorbirilor tete-a-tete cu seful statului roman. In context, cei doi oficiali au dat asigurari ca toate cele sapte banci grecesti care opereaza pe piata romaneasca (si care detin 27% din piata bancara locala) ,,au un comportament absolut normal, isi desfasoara activitatea bine si onest".

Premierul chinez a ocolit Romania. A incheiat contracte de peste 20 mld. $ cu alte tari

Germania a fost ultima etapa a turneului european efectuat de premierul chinez, Wen Jiabao, care a venit pe batranul continent insotit de 300 de oameni de afaceri si aproape 110 jurnalisti. In Ungaria, prima escala a voiajului, seful guvernului de la Beijing a incheiat contracte de 1,8 mld. $, a acordat Budapestei credit de 1 mld. $ si a promis sa cumpere obligatiuni de stat. Vizita de doua zile in Marea Britanie, unde a fost primit de premierul David Cameron, s-a finalizat cu incheierea unor contracte in valoare totala de 4,3 mld. $, cifra comunicata de Wen Jiabao la conferinta comuna de presa cu omologul tarii gazda. La Berlin, prezenta premierului Chinei a prilejuit semnarea a mai multor contracte care insumeaza peste 15 mld. $. In iarna, Germania si China au mai incheiat un pachet de contracte de 6,5 mld. $.

SIF-urile si FP au pierdut jumatate de miliard de euro in trei luni

Jucatorii de la Bursa au trecut actiunile Societatilor de Investitii Financiare in planul secundar in acest an. Ultimele doua sedinte bursiere au tinut cu sufletul la gura investitorii cu expunere pe actiunile SIF si FP, cotatiile acestor actiuni inscriindu-se pe un trend puternic descendent. In ultimele trei luni, capitalizarea totala a celor sase companii s-a redus cu 457 mil. euro, cea mai mare pierdere fiind inregistrata pentru FP. De altfel, daca un investitor ar fi cumparat titluri FP de la BVB, in prima zi de tranzactionare a Fondului la Bursa, in valoare de 2.000 de euro, ar fi pierdut ieri 389 de euro.

La CSSPP, cheltuielile salariale au depasit veniturile totale

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 5,81 milioane de lei, cu 19,1% mai mare fata de rezultatul raportat in 2009. In 2010, CSSPP a obtinut venituri de 8,8 milioane de lei, peste 68% din incasari provenind din colectarea taxei de functionare. In schimb, cheltuielile s-au ridicat la 14,24 milioane de lei, din care peste 75% din aceasta suma (10,6 milioane de lei) au reprezentat cheltuieli salariale.

JURNALUL NATIONAL

Meciul lui Bute, bani pentru partid?

Udrea dă circa 2 milioane de euro pentru promovarea "frunzei" în cadrul Galei Campion pentru România. Meciul pentru titlul mondial de box, în care Lucian Bute îşi pune centura în joc la Bucureşti, are deja un câştigător: Rudel Obreja. Firma privată a acestuia are de gestionat un buget de circa 4 milioane de euro, proveniţi de la companii de stat şi de la ministerul Elenei Udrea, care dă 2 milioane de euro, fonduri europene. Obreja, suspendat 11 ani de Asociaţia Mondială a Boxului (AIBA), este preşedintele Federaţiei Române de Box, suspendată şi ea de forul internaţional. Bugetul galei de box suportat de stat este cât bugetul ciclului olimpic pentru pregătirea sportivilor care vor reprezenta România la Londra în 2012. Se transformă meciul lui Bute într-o operaţiune clasică PDL - "Bani şi imagine pentru partid"?

Lăzăroiu: "Trebuie să legalizăm prostituţia în trei sau cinci ani"

Ministrul le-a propus deputaţilor un troc: dacă îi votează legile, nu-I va lăsa pe primari să-I manevreze electoral pe asistaţii social. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, le-a declarat parlamentarilor din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor că prostituţia va fi legalizată într-o perioadă scurtă de timp: trei, cinci sau şapte ani. "Nu este printre priorităţile mele, dar cred că trebuie făcută la un moment dat, în trei, cinci sau şapte ani", a declarat Lăzăroiu, întrebat fiind de parlamentari dacă are un asemenea proiect. El a explicat că legalizarea prostituţiei diminuează fenomenul traficului de persoane şi a menţionat şi informaţia că doi politicieni români sunt invocaţi în raportul Deparlamentului de Stat al SUA ca fiind implicaţi în traficul de persoane.

De ce este ţinută Grecia în moarte clinică: Falimentul statului elen ar avea consecinţe mai mari decât căderea Lehman Brothers

Falimentul Greciei ar putea avea consecinţe mai mari decât căderea băncii americane Lehman Brothers, care a precipitat criza financiară mondială, a declarat Juergen Stark, economistul şef al BCE, citat de Reuters. Scenariu pare apocalipic. Falimentul Greciei poate atarge căderea băncilor elene şi a instituţiilor care au finanţat statul grec, probleme în alte ţări precum Portugalia, Spania, Irlanda, destrămarea zonei euro, prăbuşirea monedei europene. Cine s-ar putea încumeta să apese acum pe buton şi să deconecteze Grecia de la aparate ?

Grecia arde, iar preşedintele se piaptănă cu Băsescu

Falimentul statului elen ar avea consecinţe mai mari decât căderea Lehman Brothers, consideră oficiali ai BCE. Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard, spune că Grecia va intra în incapacitate de plată în cele din urmă, însă momentan "politicienii încearcă să amâne inevitabilul punând banii publici unde banii privaţi nu mai vor să meargă, pentru că asta le permite creditorilor să menţină ficţiunea că valoarea de contabilitate a bondurilor greceşti pe care le deţin nu trebuie redusă". Grecii au cheltuit peste măsură, nu şi-au plătit taxele şi au măsluit statisticile, iar acum au ajuns sub lumina reflectoarelor într-o ipostază nedorită: aceea de faliţi. Bailout-ul din mai 2010 de 110 miliarde de euro nu a fost suficient pentru a pune ţara pe picioare.

NATIONAL

Pactul secret prin care s-a decis sacrificarea lui Vanghelie şi a lui Chiliman

Ca sa defileze cu Sorin Oprescu la alegerile din 2012, Victor Ponta si Crin Antonescu sunt dispusi sa-si decimeze propriile formatiuni. Sorin Oprescu isi vinde "independenta" la suprapret. Spre norocul lui, Crin Antonescu si Victor Ponta s-au inghesuit sa plateasca pentru "onoarea" de-al avea pe "primarul bestial" candidat in 2012. Prima victima a jocului in care Oprescu i-a atras pe cei doi lideri USL a fost Marian Vanghelie, proaspat inlocuit de Ponta de la sefia PSD Bucuresti. Indiferent cat a incercat presedintele PSD sa-si justifice demersul, argumentele sale au lasat mult de dorit, decizia fiind doar o scamatorie care nu are nicio legatura cu statutul.

Liderii PNL Bucuresti, urmatorii pe lista neagra

Considerata cu ceva timp in urma o miscare imposibil de realizat, trimiterea lui Marian Vanghelie pe tusa politicii a reactivat o informatie mai veche, soptita de liberali pe la colturi, potrivit careia Crin Antonescu va decapita, la randul sau, conducerea PNL Bucuresti. Principalii vizati, sustin liberalii, sunt Andrei Chiliman si Vlad Moisescu, doi membri de partid care-i stau de mult in gat liderului PNL. Pe langa pacatul de a avea si alte opinii decat cele ale lui Antonescu, Chiliman si Moisescu figureaza si ei pe lista "idezirabililor" intocmita de Sorin Oprescu.

Unde se scurg banii din Primaria lui Oprescu

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, puzderie de licitatii organizate de Directiile Generale din subordinea Primariei Capitalei au intrat in vizorul procurorilor anticoruptie, ancheta ducand pana la Mircea Oprescu, nimeni altul decat fiul primarului general. Astazi va prezinta dezvaluiri incendiare despre "brodeala" prin care seful Directiei Generale de Infrastructura a pasat contracte banoase cu mai multe Regii Autonome din subordine unei firme in care a fost actionar principal. Dar pe care a cedat-o intre timp chiriasului care sta in casa sa!!!

Guvernul isi da "bac"-ul cu Basescu!

Bagati in probe de Traian Basescu, ministrii mai pot demonstra doar pana maine daca au atras sau nu suficiente fonduri europene. Daca gradul de absorbtie a fondurilor europene este cat de cat onorabil, minimum de 10%, ministrii pot sta linistiti in Guvern si in continuare. In caz contrar insa, respectivii se transforma in "marfa" buna de remaniat peste vara. Iar asta conform amenintarilor proferate de Traian Basescu, care a afirmat ca ministrii corijenti in domeniu nu au nicio scuza, trebuie "sa plece" din Executiv.

PUTEREA

Mizeria de sub preşul poliţiştilor. În plină criză a restructurărilor, război între sindicatele din MAI

Acuzaţii de corupţie, nepotisme, informaţii potrivit cărora un sindicat nu este legal; toate acestea vin pe fondul anunţatelor disponibilizări din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Liderii a două dintre sindicatele reprezentative, SNAP şi SNPPC, îşi aruncă acuzaţii reciproce. Liderii SNAP susţin că actuala conducere a SNPPC negociază fără drept cu Ministerul de Interne, atât timp cât la nivelul organizaţiei nu s-au organizat alegeri la termen pentru numirea preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului general. De cealaltă parte, conducerea SNPPC susţine că funcţionează în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive.

Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti

Un grup de 21 de organizaţii nonguvernamentale le-au adresat ministrului dezvoltării, Elena Udrea, şi ministrului culturii, Kelemen Hunor, o scrisoare deschisă în care le cer să intervină pentru a stopa demolarea monumentului istoric Hala Matache, acţiune a Primăriei Capitalei ce se înscrie în proiectul Diametrala Nord-Sud, care a mai făcut până acum şi alte "victime".

ROMANIA LIBERA

Unde a dispărut un milion de hectare de teren arabil

Un hectar din opt nu mai poate fi cultivat, potrivit minsitrului Tabără care citează recensământul agricol. Suprafaţa de teren arabil a României s-a redus cu 1,2 milioane hectare în mai puţin de zece ani. Datele recensământului agricol 2010-2011 sunt cel puţin îngrijorătoare pentru reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Dacă la recensământul agricol din 2003, erau contabilizate 9,4 milioane de hectare de teren agricol, în nici zece ani, suprafaţa s-a redus cu 1,2 milioane hectare, ajungându-se în prezent la 8,2 milioane hectare. Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără consideră terenurile contabilizate lipsă la recentul recensământ agricol "nu este o suprafaţă oarecare".

Criză. Europenii cer Greciei măsuri draconice, sperând salvarea euro. Ore decisivie pentru economia mondială

Parlamentul de la Atena dezbate un proiect de buget de austeritate pe fondul creşterii nemulţumirii grecilor şi al unei greve generale de 48 de ore. Ieri, prima zi a celor 48 de ore de grevă generală, grecii au ieşit pe străzile Atenei pentru a protesta contra noului plan de austeritate propus de premierul socialist Papandreu în vederea obţinerii creditului de la FMI şi UE.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Boc a tăiat la sânge cheltuielile de capital şi nu dă oxigen economiei

Investiţiile publice sunt în scădere de doi ani şi jumătate, exporturile încetinesc, iar creşterea economică este anemică. Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au fost pe o tendinţă des­cendentă în ultimii doi ani şi ju­mătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare. În 2010 guvernul Boc a investit numai 19,4 mld. lei, pentru ca în primele cinci luni ale acestui an să cheltuiască numai 5 mld. lei.

Veşti bune pentru bancheri: creditul privat se dezmorţeşte

Luna mai a adus cea mai rapidă creştere lunară a creditului privat din ultimul an, de 1,5%, ceea ce arată că bancherii reuşesc să găsească mai mulţi clienţi cărora să le vândă împrumuturi. Vestea rea: tot valuta este preferată. Un ritm mai mare de creştere se înregistrase ultima dată în iunie 2010, adică exact înainte ca Guvernul să anunţe măsurile dure de ajustare fiscală, care au anihilat revenirea timidă a economiei din pri­măvara trecută.

Templeton anunţă dacă scoate FP pe o bursă străină

Franklin Templeton, administratorul activelor de 4 mld.euro ale Fondului Proprietatea (FP), va anunţa concluziile la care a ajuns cu privire la listarea secundară a Fondului pe o bursă stră­ină până la finele săptămânii. Oficialii Templeton au confirmat că anunţul va fi făcut până joi, 30 iunie. Listarea pe o bursă străină a fost anun­ţată de Templeton încă din iulie 2009, înainte de a prelua mandatul de ad­mi­nistrator şi ca FP să se listeze la Bursa de la Bucureşti.

Brokerii spun că investitorii mută banii de pe o acţiune pe alta

Bursa a crescut cu 0,96%, iar acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 15%, însă pe un rulaj redus, după ce Tribunalul Constanţa a decis că societatea petrolieră nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane dolari convertită în obligaţiuni în 2003. Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat încă din primele minute cu 15% şi au atins limita maximă de variaţie permisă într-o şedinţă pentru majo­ri­tatea titlurilor de la BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb