• ADEVARUL
• MAE: 17 cetăţeni români arestaţi şi unul condamnat pentru trafic de persoane în Ungaria
18 cetăţeni români au fost reţinuţi de autorităţile ungare, dintre care unul a fost chiar condamnat, în regim de urgenţă, pentru trafic de persoane, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Ultimul dintre românii reţinuţi în Ungaria este şoferul maşinii găsite răsturnate pe autostrada M5, în care erau 18 refugiaţi sirieni răniţi. Vineri dimineaţă, autorităţile ungare au descoperit o dubiţă cu refugiaţi sirieni, răsturnată pe autostrada M5. 18 dintre aceştia au fost răniţi în accident. Maşina în care erau transportaţi refugiaţii era condusă de un cetăţean român suspect de trafic de persoane, care după ce a primit tratament medical pentru o rană la mână, a fost arestat. MAE a precizat că niciun cetăţean român nu a fost implicat în cazul camionului din Austria. "Proprietarul camionului găsit în Austria nu este român, informaţie confirmată şi de partea austriacă. Niciun cetăţean român nu a fost implicat în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.
• Scatoalcele lui Dragnea pentru Ponta: de la "prietenul nepreţuit" la premierul mazilit
Odată întors din vacanţă, proaspătul şef interimar al PSD, Liviu Dragnea, a schimbat tonul faţă de premierul Victor Ponta, pe care l-a criticat înainte să plece în concediu. De la "prietenul care a făcut câteva gesturi anapoda", Ponta a devenit, pentru Dragnea, un şef de Cabinet mult prea ocupat pentru a deţine monopolul asupra comunicării pe teme guvernamentale, iar miniştrii săi au fost convocaţi la raport, nu de Guvern, ci de către partid. De la întoarcerea sa în ţară, Liviu Dragnea a dat mai multe semnale referitoare la relaţia dintre el şi premierul Victor Ponta. Codul Fiscal a fost prima dovadă că între Dragnea şi Ponta sunt asperităţi, după ce Dragnea a anunţat că refuză reexaminarea proiectului în sesiune extraordinară şi a mai cerut o întâlnire la care el, personal, să participe. La polul opus, Ponta a comentat evaziv gestul lui Liviu Dragnea.
• Liviu Dragnea vrea ca PSD vrea să dea României un prim-ministru femeie
La întrunirea de vineri, 28 august, a Şcolii Politice de Vară a Femeilor Social-Democrate, desfăşurată la Constanţa, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, le-a făcut declaraţii de dragoste colegelor sale de partid, cărora le-a spus cât sunt frumoase şi le-a mărturisit că le iubeşte. El şi-a exprimat speranţa că PSD va da României un premier femeie, iar Teleormanul va fi primul judeţ cu o femeie preşedinte de Consiliu Judeţean. Liviu Dragnea a împărţit complimente femeilor pesediste venite la şcoala de la Constanţa, care se desfăşoară în weekendul 28-30 august. "Vreau să vă mulţumesc pentru că sunteţi aici, pentru c-aţi făcut poze cu mine şi pentru cât sunteţi de frumoase. Femeile din PSD au fost mai credincios acestui partid decât unii bărbaţi. Vă mulţumim pentru că ne mai răbdaţi!".
• Răspunsul RA-APPS, după ce Carmen Iohannis a fost acuzată că a ordonat tăierea a 40 de copaci
Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a fost acuzată de presă că a ordonat să fie tăiaţi peste 40 de copaci crescuţi în curtea vilei prezidenţiale de la Neptun. "Adevărul" a contactat RA-APPS pentru a afla dacă acuzaţiile sunt întemeiate, câţi copaci au fost tăiaţi şi de ce. Regia Autonomă "Administraţia Protocolului de Stat" a făcut următoarele precizări: În imobilul "Vila Nufărul" nu au fost efectuate lucrări de reamenajare/reconstrucţie, ci doar lucrări de curăţenie, igienizare/întreţinere curentă. Lucrările menţionate au fost efectuate cu personal propriu, nefiind alocate sume suplimentare pentru manoperă, cheltuielile fiind legate numai de materiale şi produse specifice de curăţenie. Curtea imobilului "Vila Nufărul" nu a fost "defrişată", ci au fost tăiaţi 5 copaci, respectiv plopi, deoarece erau uscaţi şi exista riscul prăbuşirii lor.
• Cum a fost săpat cel mai lung tunel feroviar din lume
Utilajele Tunnel Boring Machine (TBM) cu care a fost săpat, în Elveţia, cel mai lung tunel din lume, botezate Gabi I şi Gabi II, au înaintat prin roca munţilor Alpi cu o viteză de 20-25 de metri pe zi. La Bucureşti, tunelurile pentru noua magistrală de metrou înaintează cu 17-18 metri pe zi. Zilele trecute, odată cu prezentarea pentru media a celui mai lung tunel feroviar din lume (Gotthard Base Tunnel, în Elveţia), au ieşit la iveală şi datele tehnice ale megastructurii, ca şi modul în care s-a lucrat la construcţia ei. Megaconstrucţia elveţiană, în lungime de 57 de kilometri, constă din două tuneluri paralele prin care trenurile vor circula cu 200-250 de kilometri pe oră. Se estimează că tunelul, care face legătura între localităţile Erstfeld (cantonul Uri) şi Bodio (cantonul Ticino) va fi traversat de 325 de trenuri pe zi.
• Un japonez cere azil politic la Chişinău: Japonia e prea tehnologizată, Moldova e ţara perfectă
Hiroshi Hokujima este un bărbat de 42 de ani care a cerut azil politic în Republica Moldova. Spune că vrea să rămână aici pentru că este o ţară liniştită, modestă, tradiţională, nu ca Japonia, care este contaminată de spiritul tehnologiilor şi al capitalismului american. Hiroshi a plecat din Japonia în 2006, dar nu a făcut-o definitiv. Se întorcea acasă periodic. În oraşul natal, Kobe, lucra în calitate de asistent medical. Se află în Republica Moldova de un an de zile. A venit aici din Ucraina, unde a locuit o bucată de timp. A decis să se refugieze în Republica Moldova după ce în Ucraina a început războiul. După un an de la depunerea cererii pentru azil, Hiroshi nu a primit un răspuns pozitiv de la Biroul pentru Migraţie şi Azil. Un răspuns pozitiv nici nu poate fi, pentru că Hiroshi trebuie să demonstreze că este persecutat în Japonia.
• Kim Jong-un a destituit mai mulţi oficiali de rang înalt în urma tensiunilor cu Seulul
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a destituit mai mulţi oficiali de rang înalt în urma conflictului recent cu Coreea de Sud, a informat vineri presa oficială, ceea ce sugerează că tânărul lider îi considera responsabili de intensificarea tensiunilor, relatează Associated Press în pagina online. Cele două Corei s-au ameninţat reciproc săptămâna trecută cu atacuri, după care au ajuns la un acord privind măsuri în vederea reducerii tensiunilor. Conflictul a început după ce doi soldaţi sud-coreeni au fost răniţi grav de explozia unor mine de teren despre care Coreea de Sud a afirmat că fuseseră amplasate de Coreea de Nord. Seulul a răspuns reluând difuzarea mesajelor de propagandă împotriva regimului Kim, pentru prima dată după 11 ani, iar Phenianul a ameninţat că va distruge difuzoarele sud-coreene, după care a urmat un schimb de focuri de artilerie la graniţă.
• SONDAJ Syriza ar câştiga alegerile legislative anticipate din septembrie
Stânga radicală greacă Syriza, condusă de către Alexis Tsipras, este creditată cu 23% din intenţiile de vot în alegerile legislative anticipate prevăzute în septembrie, potrivit unui sondaj publicat vineri de presa greacă, primul de la demisia fostului premier, relatează AFP în pagina electronică. Syriza, care se confruntă cu un val de plecări din formaţiune, devansează cu 3,5 partidul Noua Democraşie (ND, dreapta), creditat cu 19,5%, potrivit acestei anchete efectuate de către Institutul ProRata pentru cotidianul de stânga Efimerida ton Syntakton. Neonaziştii din cadrul formaţiunii Zori Aurii, ai căror lideri sunt judecaţi într-un proces, se clasează pe poziţia a treia, cu 6,5%. Însă un sfert dintre persoanele intervievate (25,5%) se declară indecise. O largă majoritate a grecilor (64%) dezaprobă, totodată, organizarea acestor alegeri. este vorba despre al cincilea rând de alegeri în şase ani.
• Generalul Degeratu, despre criza imigranţilor, la Adevărul Live: Rusia este cea care generează criza acestei migraţii excesive
Criza refugiaţilor se adânceşte pe măsură ce noi valuri de oameni forţează frontierele europene, motiv pentru care unele state anunţă că vor apela chiar la mobilizarea armatei. Generalul (r) Constantin Degeratu a declarat, la Adevărul Live, că Rusia generează ce-a de-a treia criză a acestei migraţii excesive în valuri şi spectaculoasă. "O problemă este criza economică majoră care a zguduit lumea, a zguduit Europa, şi care este doar băgată sub preş, noi nu vedem deloc, din 2008 când a început criza, China era într-un anume nivel al GDP-ului total, iar acum a trecut pe primul loc, a crescut de vreo trei ori. Ceea ce se întâmplă acum este o componentă a acestei agresiuni a non-democraţiei din zona estică, rusească, şi Orientul Apropiat, împotriva Europei, împotriva Uniunii Europene. Este o parte a acestei crize care a făcut ca nimeni să nu mai vorbească despre agresiunea rusă. Statul Islamic şi criza refugiaţilor a acoperit complet problema agresiunii ruse, este componenta acestui război."
• EVENIMENTUL ZILEI
• Documentele WikiLeaks le dau peste bot analfabeţilor de la România Tv şi Antena 3: Traian Băsescu s-a bătut să-l aducă în ţară pe Mohammad Munaf! - de Ion Cristoiu
Sebastian Ghiţă, încă în libertate, şi Dan Voiculescu, în puşcărie, şi-au dat mîna pentru a declanşa, prin televiziunile lor, România Tv şi Antena 3, o campanie tiribombistă menită a dovedi că aducerea lui Mohammad Munaf în ţară, pentru a-şi ispăşi pedeapsa dată prin sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, îl face pe Traian Băsescu să tremure de frică. Nevolnici, guriste şi gurişti, fătuce şi estropiaţi atît din personalul celor două televiziuni, cît şi din afară se întrec în a trăncăni despre cît de tare s-a zbătut Traian Băsescu pentru ca Muhammad Munaf să nu fie adus în ţară. Documentele dovedesc însă contrariul. Potrivit cablogramelor trimise de Ambasada Americii la Bucureşti în 2006 şi 2007 Departamentului de stat al SUA, interceptate şi date publicităţii de WikiLeaks, Autorităţile române, în frunte cu Traian Băsescu, s-au dat peste cap pentru ca americanii să ni-l dea pe Mohammad Munaf.
• Sondaj DW: BCE are cea mai mare influenţă în Europa
Germanii consideră că BCE influenţează mai mult politica UE decât Comisia Europeană. Acesta este rezutatul unui sondaj comandat de Deutsche Welle. La întrebarea cine influenţează cel mai puternic politica europeană, repondenţii consideră că Banca Centrală Europeană dă tonul (cu 39 la sută din totalul răspunsurilor validate), urmată de Comisia Europeană (36 la sută) şi Germania (34 de procente). Potrivit institutului de sondare a opiniei publice infratest-dimap, rezultatele oglindesc actuala situaţie politică din Europa, precum şi puternica prezenţă a celor mai importante instituţii europene în mediile de informare. Statelor aflate în criză, precum Grecia, nu li se atestă o prea mare importanţă la nivel decizional. Importanţa BCE este susţinută şi de simpatizanţii partidelor parlamentare CDU/CSU, SPD şi Verzii ecologişti. Simpatizanţii Partidul Stângii consideră însă că Banca Centrală Europeană este chiar mai importantă decât cred ceilalţi cetăţeni care au participat la sondaj.
• Investiţiile isterice ale şeicului Mansour sfidează preţul petrolului şi lumea fotbalului
În fotbal, Moş Crăciun este personificat de un domn distins şi destins, în vârstă de 45 de ani, cu aer imberb şi resurse financiare nelimitate. Este şeic, se numeşte Mansour bin Zayed Al Nahyan şi aruncă banii cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Membru al celei mai bogate familii din Abu Dhabi, omul de afaceri nişat pe petrol este pasionat de fotbal. În această vară, patronul echipei Manchester City a ieşit din nou la cumpărături, iar nota totală a ajuns la 193 de milioane de euro. În urmă cu două zile, Mansour şi-a satisfăcut un capriciu şi le-a pus pe masă germanilor de la Wolfsburg 80 de milioane de euro, pentru belgianul Kevin De Bruyne. Şi asta după ce semnase ordine de plată de 68 de milioane de euro pentru Raheem Sterling şi 45 de milioane de euro pentru Nicolas Otamendi. Sunt şapte ani de când clubul "cetăţenilor" a fost cumpărat de multimiliardarul arab. Pasionat de fotbal, Mansour a înţeles că Emiratele Arabe Unite sunt prea mici pentru ambiţiile şi potenţialul său financiar.
• Tribunalul Bucureşti a decis: Greva de la ROMATSA este LEGALĂ. Aeroporturile vor fi BLOCATE din 1 septembrie
Tribunalul Bucureşti a judecat, ieri, cererea formulată de Regia Autonomă Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA de constatare a nelegalităţii grevei angajaţilor şi a decis ca aceştia pot intra în grevă de la 1 setpembrie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au hotărât, ieri, ca sindicaliştilor de la ROMATSA pot intra în grevă de la 1 septembrie în mod legal, conform B1 TV. Decizia ar fi fost luată joi, însă amânarea a fost cerută de avocaţii fostei conduceri a ROMATSA pentru studierea actelor de la dosar şi pregătirea apărării. Acţiunea de constatarea nelegalităţii grevei a fost înregistrată în 25 august de către ROMATSA împotriva Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) la Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sindicaliştii de la ROMATSA au anunţat, luni, că vor declanşa grevă generală pe 1 septembrie, dacă autorităţile nu vor rezolva până atunci problemele salariaţilor, conform Agerpres.
• JURNALUL NATIONAL
• Profesorii ameninţă cu greva, Guvernul promite mai mulţi bani
Se anunţă o toamnă, fierbinte, agitată, toată lumea cere măriri de salarii, iar Guvernul promite, dar anunţă că majorările nu pot fi la fel pentru toate categoriile de bugetari. Primii care au deja salariile mult mărite sunt chiar demnitarii, 48 dintre ei. Norocoşi au fost şi medicii şi personalul sanitar, de la 1 septembrie, vor lua cu 25 la sută mai mulţi bani. Majorări în acest an au cerut şi profesorii şi cei din sistemul de Educaţie, iar sindicatele chiar ameninţă cu proteste, dacă nu vor primi banii. Au sărit şi funcţionarii şi poliţiştii, este deja un adevărat război între categoriile de bugetari. Între timp, ne pregătim de începerea noului an şcolar, este poate ultima dată când elevii au o vacanţă de vară pâna la jumătatea lui septembrie, sunt în continuare peste 2.000 de şcoli fără aviz sanitar de funcţionare. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a vorbit în Ediţia Specială de la Antena 3, despre posibilitatea mării salariilor profesorilor în acest an. "Aceasta este una dintre variantele pe care le luăm în calcul", a spus ministrul.
• Cât mai câştigă românii. Topul Salariilor, pe judeţe
În numai trei judeţe din ţară salariul mediu brut depăşeşte 2.000 de lei, în timp ce în alte 23 de judeţe acesta este sub 1.500 lei, potrivit Inspecţiei Muncii. O statistică rece care ne arată că pentru cei mai mulţi dintre români grija zilei de mâine nu este doar o simplă sintagmă. Cel mai mare salariu mediu brut (2.671 de lei, cu 1% mai mult decât în iunie 2014), l-au obţinut în iunie bucureştenii. Îi secondează ilfovenii (2.242 de lei, cu doar 0,2% mai puţin, faţă de iunie 2014). "Bucureştiul capitalizează cele mai bine pregătite resurse umane, mediul economic fiind dominat de servicii, cu accent pe IT, domenii plătite superior, şi de dispariţia producţiei industriale, unde salariile sunt medii şi mici. Economic, Ilfovul este un ataşament al Capitalei, mulţi rezidenţi din judeţ lucrând de fapt în Bucureşti", a spus Cristian Seidler, Gi Group. Locul trei îl ocupă clujenii (2.051 de lei, cu 1,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut), care sunt singurii locuitori din provincie cu venituri de peste 2.000 de lei pe lună, în acte.
• Importurile de chinezării au cedat locul mobilei poloneze
Exportatorii români înregistrează cele mai mari vânzări în Italia şi Austria, însă cumpără cel mai mult din Polonia. Importurile din Polonia au crescut şi au ajuns la un volum mai mare decât al celor chinezeşti, fapt care a generat creşterea interesului comercianţilor polonezi pentru România, potrivit unui studiu citat de Agerpres. În materie de exporturi, comercianţii români vând în străinătate mai ales materiale de construcţii, mobilă, fructe şi legume. În Italia, produsele de încălţăminte fabricate în România sunt cele mai căutate, conform studiului realizat de Akcenta, în timp ce Austria importă de la antreprenorii români produse din sectorul construcţiilor metalice.