REVISTA PRESEI 29.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 septembrie 2014

ADEVARUL

Rectificare bugetară: Primarii iau peste două miliarde

Bani în plus la serviciile de informaţii, Apărare şi Ministerul Muncii. Se taie de la autostrăzi! Primarii primesc la a doua rectificare de buget peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin (PNDL) şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor UE. Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare. Prin aceeaşi rectificare, Guvernul taie aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrăzi.

Statul va decide până pe 17 octombrie dacă va cumpăra Palatul Telefoanelor

Documentul care va stabili necesitatea şi oportunitatea exercitării dreptului de preemţiune al statului în procesul de vânzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat până la 17 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI). "MSI preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor, în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern", potrivit unui comunicat. Telekom România - fosta Romtelecom - a anunţat, miercuri, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

"MicrosoftGate" de România: DNA declanşează operaţiunea "Mâini curate"

Daniel Funeriu şi Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Mişcarea Populară, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut începerea urmăririi penale împotriva lor, precum şi a altor şapte foşti miniştri, în dosarul "Comisioane de milioane la nivel înalt". Deşi nu au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori în dosarul "Comisioane de milioane la nivel înalt" care a cutremurat din temelii clasa politică românească, având în vedere persoanele pentru care DNA cere aviz pentru declanşarea urmăririi penale, dar şi sumele pe care acestea le-ar fi luat mită, Daniel Funeriu (suspectat de abuz în serviciu) şi Valerian Vreme (abuz în serviciu) au făcut gestul de onoare pentru a nu afecta imaginea partidului din care fac parte şi s-au autosuspendat. Demersul celor doi foşti miniştri vine după ce vineri DNA anunţa că nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3 sunt suspectaţi că au luat mită pentru a încheia contracte cu preţuri umflate, care au dus la păgubirea bugetului de stat cu zeci de milioane de dolari.

Rusia se pregăteşte pentru un război mondial încă din 2003, susţine un fost consilier de-ai lui Putin

Agresiunea din Ucraina şi anexarea Crimeii au fost plănuite de Vladimir Putin încă din 2003, atunci când la Kiev a izbucnit "Revoluţia Portocalie", susţine Andrei Ilarionov, consilier al lui Putin în primul său mandat la Kremlin, între 2000 şi 2005. Ipoteza conform căreia anexarea Peninsulei Crimeea şi agresiunea din Ucraina au fost planificate de Moscova cu ani înainte este confirmată de Andrei Ilarionov, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenţi critici ai actualei puteri de la Kremlin. Prezent la o conferinţă din oraşul lituanian Palanga, Ilarionov a declarat că Ţările Baltice nu se pot simţi în siguranţă pentru că ele sunt vizate de planul pentru un război mondial la care "Vladimir Putin lucrează de peste un deceniu". Strategia de a destabiliza Ucraina şi de a anexa Crimeea a fost elaborată de Putin încă din 2003, susţine Ilarionov, atunci când în Ucraina a izbucnit "Revoluţia Portocalie", prin care populaţia a respins rezultatele alegerilor prezidenţiale, falsificate în favoarea candidatului prorus Viktor Ianukovici.

Referendum în Catalonia. Lungul drum spre independenţă

Referendumul din Catalonia, programat pentru 9 noiembrie, este neconstituţional, însă catalanii speră că Madridul nu va putea ignora voinţa populară pentru secesiunea de Spania. Dincolo de dorinţa clară a catalanilor pentru independenţă, liderii separatişti se bazează şi pe zecile de ani de eforturi în acest sens pentru a îndupleca Bruxelles-ul să recunoască plebiscitul. Sâmbătă, Artur Mas, preşedintele regiunii spaniole Catalonia, a semnat un decret pentru organizarea unui referendum de independenţă la 9 noiembrie. Până acum, toate demersurile catalanilor pentru organizarea unui plebiscit au fost respinse de Madrid drept neconstituţionale - decizia ar trebui să fie luată de guvernanţii naţionali spanioli, nu de liderii locali, iar la vot ar trebui să participe toţi spaniolii, nu doar catalanii. Astfel, Madridul susţine că nu numai că nu va recunoaşte rezultatele referendumului din Catalonia, ci va bloca organizarea acestuia.

Statul Islamic câştigă zilnic 2 milioane de dolari din contrabanda cu benzină şi motorină, realizate în rafinării clandestine

Bombardamentele realizate recent de către forţele aeriene americane şi aliate asupra Statului islamic au ca ţintă distrugerea infrastructurii cu ajutorul căreia grupul extremist sunnit ajunge să genereze zilnic venituri de circa 2 milioane de dolari, scrie BBC. Potrivit Centcom - centrul de comandă al Armatei SUA - rafinăriile în cauză prelucrează zilnic între 300 şi 500 de barili de ţiţei. Instalaţiile cu pricina se află în Mayadin şi Abu Kamal, în sudul văii fluviului Eufrat, şi în provincia Hassakeh, aflată în nord-estul ţării, arată analistul David Butter, expert din cadrul Chattam House. În cursul ofensivelor din această vară, din luna iunie, din Siria şi Irak, Statul Islamic a căpătat controlul asupra unei mari părţi din infrastructura petrolieră a regimului Bashar al Assad. Este vorba în primul rând de câteva zăcăminte din zona Eufratului care au fost operate de către o serie de companii mixte, inclusiv de către giganţi ca Shell sau Total. Acestea produc ţiţei cu un conţinut slab de sulf, care este relativ uşor de rafinat.

BANCHERUL

Avem nevoie de un nou AVAB?

In ianuarie 2013, membrii Initiativei de la Viena, creata in 2009 pentru a asigura o asa-zisa retragere ordonata a expunerilor bancilor straine din tarile Europei de Est, avertizau ca acum sectoarele bancare din aceste tari se confrunta cu o problema mai mare decat rambursarea finantarilor catre bancile-mama: volumul ridicat al creditelor neperformante, care impiedica relansarea creditarii. In consecinta, s-a cerut bancilor centrale, autoritatilor si bancilor comerciale din aceste tari adoptarea unor masuri de urgenta pentru rezolvarea acestei probleme. Initiativa Viena 2 s-a intrunit iar, saptamana trecuta, la Viena, de unde a solicitat ca tarile din Centrul si Estul Europei sa adopte "masuri decisive, targetate si luate in timp util pentru soluţionarea creditelor neperformante (NPL)." Noutatea, de aceasta data, o reprezinta propunerile mai concrete privind masurile ce trebuie luate, printre care si infiintarea unui asa-numit "pool" in care sa fie adunate creditele neperformante ale tuturor bancilor, precum si a unei societati de gestionare a activelor neperformante, adica un fel de "bad bank" sau un AVAB care a gestionat la noi falimentele bancare din anii 2000, in special pe cel al Bancorex.

Prin ce minune creditele neperformante au scazut cu 1 miliard de lei intr-o singura luna

Valoarea restantelor de peste 30 de zile la creditele populatiei, inregistrate la Biroul de Credit, a facut un plonjon de 1 miliard de lei in luna iulie, la un total de 10,3 miliarde lei, de la 11,3 miliarde lei cate erau in iunie, nivel la care stateau de aproximativ un an, conform datelor publicate de BNR. In aceeasi luna, iulie, conform acelorasi statistici BNR, implicit si rata creditelor neperformante a scazut semnificativ, de la 19,19% la 17,68%. Asta dupa ce rata neperformantelor a urcat la 22,5% in februarie, ulterior scazand spre 20% in martie, dupa ce BNR a schimbat metodologia de calcul, acum fiind determinata pe baza raportarilor efectutate de toate bancile: atat cele care utilizeaza abordarea standard in evaluarea riscului de credit (cum se intampla anterior) cat si cele care folosesc modele interne de rating. Efectul: o reducere a ratei de neperformanta. Bancile au vandut unor fonduri de investitii straine acel volum de neperformante de 800 de milioane de lei, la un pret cu mult sub cel al valorii creditelor, intre 10% si 20% din valoarea imprumuturilor.

CAPITAL

Pensiile în pericol: Statul, cel mai rău platnic al CAS

Anual, statul trebuie să facă rost de 3 miliarde de euro ca să plătească pensiile, iar reducerea CAS va mări presiunea. Dacă s-ar plăti toate contribuţiile, bugetul s-ar echilibra, mai ales că primul pe lista datornicilor e tot statul, prin companiile sale. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este binevenită pentru companii. Totuşi, situaţia precară a sistemului de pensii, care absoarbe acum circa 38% din cheltuielile totale ale statului, este primită cu reticenţă de mediul de afaceri, care se teme că ar putea fi majorate alte taxe, în compensare. Calculele arată că deficitul, deja foarte mare, al bugetului de pensii se va majora cu cinci până la şapte miliarde de lei anual, începând din 2015. Evident că va fi nevoie de noi surse care să acopere plata pensiilor.

Ion Ţiriac despre România: Uite în ce hal am ajuns

Omul de afaceri Ion Ţiriac consideră că România, în ultimii 25 de ani, a pierdut mult, iar lipsa infrastructurii rutiere este unul dintre motivele care au făcut ca ţara noastră să piardă investiţii majore. El a dat ca exemplu, investiţia Daimler, care a ales Ungaria pentru o fabrică Mercedes, unde acum lucrează 7.000 de angajaţi, faţă de 3.500 de persoane, aşa cum a fost gândită iniţial. "Am pierdut fabrica Mercedes la Timişoara din cauza infrastructurii şi din cauză că nu am găsit 600 de hectare pe care să i le facem cadou Mercedes", a spus Ion Ţiriac, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la Pro TV. "Trebuie să trecem de stadiul de 'Hai sa facem!' şi să facem ceva, pentru că uite in ce hal suntem. Au trecut 20 de ani şi suntem ultima roată la căruţă în Europa. Aşa că a venit timpul să puneţi piciorul în prag şi să cereţi viitorului preşedinte şi viitoarei guvernări să se mişte", a spus omul de afaceri.

Glăvan: În prezent, lumea este mai îndatorată ca niciodată!

În prezent, lumea este mai îndatorată decât a fost vreodată. Asta a susţinut, la emisiunea Capital TV, profesorul de economie Bogdan Glăvan. "Din China, care are cele mai îndatorate companii, până în SUA şi până în România, vedem că mai ales companiile cu mari datorii au afaceri cu băncile. Aceşti investitori, care sunt foarte îndatoraţi, sunt extrem de speriaţi. Pentru ei, cel mai bun lucru şi cel mai important lucru de care au nevoie este banul cash, pentru că nimic altceva nu-i poate salva de la pierdere", a spus Glăvan. Datorită acestui fenomen, banii nu îşi pierd deocamdată din valoare, iar metalele preţioase sau terenurile nu se apreciază semnificativ. "Statul fabrică bani, însă din cauza fricii omului care a investit masiv, nu mai are multe lichidităţi şi riscă să piardă tot, aşa că acum ţine cu dinţii de acest cash, banul nu se devalorizează încă", explică economistul.

Încă o ţară se pregăteşte de faliment

Argentina nu este singurul stat care se confruntă cu mari probleme, care pot ajunge până la intrarea în incapacitate de plată. Analiştii şi economiştii din pieţele financiare consideră că guvernul din Venezuela nu are capacitatea să-şi plătească, la începutul lunii octombrie, adică săptămâna viitoare, o datorie de 5,2 miliarde de dolari. Va reuşi să dea aceşti bani? Îi va obţine în urma vânzării rapide a rafinăriei CITGO, deţinută în prezent de compania petrolieră de stat PDVSA? În total, datoria publică a ţării se ridică la aproximativ 80 de miliarde de dolari. Bondurile cu scadenţa în 2022, emise săptămâna trecută, au avut o dobândă de 15,8% pe an, pe fondul temerilor că preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, va anunţa în curând decizia de a intra în faliment, scrie Wall Street Journal. În prezent, obligaţiunile statului venezuelean au dobânzi uriaşe, cu aproximativ 11 puncte procentuale mai mari decât certificatele de Trezorerie ale SUA, fiind chiar de patru ori mai mari decât cele ale Nigeriei şi dublu comparativ cu Bolivia.

CURENTUL

Ofiţerul jurnalist Robert Turcescu s-a însurat

Robert Turcescu s-a căsătorit astăzi. Jurnalistul a decis să îşi unească destinele cu partenera sa într-o perioadă tulbure din viaţă, în urma deconspirării ca ofiţer acoperit. "Ca orice om care iubeste si este iubit, imi doresc un copil, dar mai multe nu va spun pentru ca intotdeauna am fost discret in ceea ce priveste viata mea de familie", a declarat Robert Turcescu. Reporterii l-au surprins pe jurnalist cand cobora din masina personala, insotit de de partenera de viata. Cea care-i sta alaturi reputatului Robert Turcescu a capatat un statut deosebit. Incepand de azi, frumoasa blonda este doamna Turcescu, iar marturie, pe langa informatiile surselor noastre, stau florile pe care le tinea in mana, dar si declaratiile cu substrat ale sotului ei. Fostul realizator tv a marturisit ca iubeste si ca isi doreste un copil, iar cand a fost intrebat daca s-a casatorit, a raspuns cu un zambet plin de inteles.

Pariuri - de Tia Şerbănescu

Week-end încărcat: Tăriceanu şi-a lansat candidatura prezidenţială în sălile Parlamentului, Kelemen Hunor s-a lansat la Miercurea Ciuc (acolo este ţara lui, ţinutul său cel secuiesc) iar Iohannis a fost lansat printr-un miting cu 50.000 de participanţi (unii plătiţi) în faţa guvernului - la care nu prea s-a referit. Fraza-cheie a lui Iohannis: "România lucrului bine făcut". La noi lucrurile bine făcute sunt întotdeauna cele rele. Astea ne ies perfect. Până şi ANI şi ICCJ au procedat în acest sens programând (deşi au avut un an la dispoziţie) procesul lui Iohannis de incompatibilitate exact după depunerea candidaturii - demonstrând astfel că amestecul justiţiei în politică e la fel de nociv ca amestecul politicii în justiţie. "Dacă ai valori, le ai oriunde, a declarat Iohannis, iar dacă n-ai valori la Palatul Victoria, n-o să le ai nici la Cotroceni". Depinde de valori: dacă e vorba de valori materiale, aproape toţi candidaţii stau bine.

CURIERUL NATIONAL

Ofensivă totală contra tăierilor ilegale de păduri

Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP) a încheiat un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi STS, prin care, începând cu data de 8 octombrie, dată la care va fi obligatoriu şi sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca "Radarul pădurilor", orice persoană care suspectează un transport de masă lemnoasă ca fiind ilegal poate semnala acest lucru la 112, autorităţile fiind obligate să verifice acel transport. "Cele două chei de control existente prin implementarea "Radarului Pădurilor" sunt suficiente pentru contracararea tăierilor ilegale de păduri, pentru că cei care fac acest lucru nu mai au ce face cu masa lemnoasă tăiată şi nu au unde o duce fără codul unic eliberat de sistem. Dar, mizăm şi pe factorul psihologic creat de faptul că orice transportator va şti că poate fi reclamat de oricine şi oricând la 112, iar autorităţile vor fi obligate să verifice acel transport. ", a declarat ministrul delegat Doina Pană.

Europa, în pericol să se fărâmiţeze

Este o realitate faptul că recentul referendum din Scoţia a provocat o undă de şoc ce nu a afectat doar Marea Britanie. De la Catalonia până la Flandra, Ţara Bascilor sau nordul Italiei (dând doar aceste exemple), dorinţa de a obţine autonomie, independenţă, continuă să ia amploare şi să ameninţe Europa cu fărâmiţarea teritorială. Referendumul din Scoţia, chiar dacă nu s-a finalizat cu ieşirea din Regatul Unit al Marii Britanii şi cu proclamarea independenţei, a avut un impact cu mult mai mare decât s-au aşteptat cetăţenii Uniunii Europene, liderii politici ai statelor membre şi ai instituţiilor europene. Scrutinul a adus în atenţia publică într-o manieră mult mai evidentă o temă extrem de sensibilă, mult disputată în diverse zone nu doar ale Europei: autonomie până la separare totală şi proclamarea independenţei a unor fragmente din teritoriile şi populaţiile unor state unitare.

Ello, o reţea nouă de socializare, începe să pună în pericol Facebook

O reţea nouă de socializare care permite crearea de cont doar pe bază de invitaţie şi care promite un loc simplu, transparent şi fără reclame, ar putea fi un pericol pentru Facebook, având din ce în ce mai mulţi doritori de înscriere. Cu un concept creat de web-designerul Paul Budnitz, Ello este considerată reţeaua de socializare "anti-Facebook" şi se poziţionează ca o reţea cu un manifest şi cu o conştiinţă socială şi ca un loc fără publicitate, scrie The Guardian. Înscrierea se face doar pe bază de invitaţie. Ar trebui să fie oarecum uşor de obţinut, poţi cere una sau poţi ruga un prieten care are cont să îţi trimită una. Platforma de socializare are un manifest: "Reţeaua ta de socializare e deţinută de companii. Fiecare lucru pe care îl postezi, fiecare prieten pe care ţi-l faci şi fiecare link pe care îl accesezi este urmărit, înregistrat şi transformat în informaţie. Agenţiile de publicitate cumpără datele tale ca să îţi arate mai multe reclame. Eşti produsul a ceea ce e cumpărat şi vândut. Noi credem că există o cale mai bună.

CEC Bank sau Eximbank va deveni bancă de dezvoltare

Una din cele două bănci de stat, CEC Bank sau Eximbank, va deveni bancă de dezvoltare care să fie partener al statului în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru proiecte europene, dar şi pentru economie, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Ministrul Fondurilor Europene a declarat, vineri, la Suceava, la o întâlnire cu primarii din judeţ, că problema asigurării cofinanţării pentru proiectele derulate de autorităţile locale este importantă pentru atragerea de fonduri europene. "E foarte bine că avem bani europeni, dar problema este ca dumneavoastră să aveţi la dispoziţie şi ceea ce aveţi de pus dumneavoastră. Adică să identificăm acele zone sau căi de a depune şi partea de cofinanţare. Aici deja am avut discuţii la BNR şi Ministerul de Finanţe, iar ideea e agreată la nivel de prim-ministru de a avea o bancă de dezvoltare. Una din cele două bănci de stat, CEC sau Eximbank, să devină bancă de dezvoltare. O astfel de bancă creată în acest fel poate fi folosită în mod direct de stat ca partener în ceea ce înseamnă fonduri europene şi în economie în general", a afirmat Teodorovici.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSAR DE PRIM-MINISTRU: Mugur Isărescu, premierul pentru situaţii de urgenţă

"Evenimentul zilei" îşi propune să privească dincolo de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cel mai probabil, indiferent cine va câştiga scrutinul, va urma şi o schimbare a premierului. EVZ face o evaluare a celor mai buni candidaţi la fotoliul de premier, din perspectiva provocărilor pe care vor trebui să le confrunte în 2015. Primul episod al campaniei este dedicat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, eternul nume vehiculat pentru poziţia de şef al Guvernului, în special în condiţii de criză. Vor urma George Maior (miercuri), Cătălin Predoiu (vineri), Călin Popescu-Tăriceanu (luni) şi Cristian Diaconescu (miercuri). Vom alterna profilurile candidaţilor cu opiniile dvs., ale cititorilor, şi întrebările pe care le veţi adresa acestora.

Ar putea fi obligat. Va plăti Gigi BECALI, retroactiv, 7 milioane de euro?

Finanţatorul Stelei ar putea fi obligat să plătească retroactiv aproape 7 milioane de euro, în contul taxei pe valoare adăugată pe care fiscul i-a impus-o la multă vreme după ce a încheiat nişte tranzacţii. În plus, lui Becali i se cer penalităţi de întârziere mai mari decât taxa. Gigi Becali nu poate să uite cum i-a stricat fiscul acum câţiva ani revelionul. Înainte să urce la Poiana Braşov împreună cu familia, latifundiarul din Pipera primea o vizită neaşteptată de la Agenţia de Administrare Fiscală. Instituţia îl anunţa că l-a trecut pe lista datornicilor la TVA, potrivit stirileprotv.ro. Fiscul a descoperit nu mai puţin de 53 de tranzacţii cu terenuri, făcute între 2004 şi 2008, din care omul de afaceri a câştigat peste 150 de milioane de euro. Pentru 13 dintre tranzacţii, Becali a fost obligat să plătească retroactiv taxa pe valoare adăugată.

Iohannis, lansare cu manifestanţi plătiţi şi fără energie

Sâmbătă, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-a lansat şi el candidatura pentru Cotroceni în faţa Guvernului, alături de aproximativ 50.000 de manifestanţi, potrivit unor estimări ale Jandarmeriei. Deşi principalul său contracandidat este Victor Ponta, Iohannis nu l-a atacat pe şeful Executivului în mod direct. În plus, după ce a fost criticat în trecut pentru că obişnuieşte să îşi citească discursurile de pe foi, Klaus Iohannis şi-a citit discursul de pe prompter. Primarul Sibiului a avut un discurs plictisitor şi lipsit de mesaj, motiv pentru care mulţi dintre participanţii la miting nu l-au ascultat. Liderul PNL a afirmat, din nou, că nu vrea să fie un preşedinte conflictual." La urma urmei, despre ce sunt alegerile din noiembrie? Foarte simplu. Vrem încă 5 ani de scandal? Sau vrem un preşedinte care dă o direcţie, care vine cu o viziune şi aşează oamenii la masa dialogului?", a afirmat Klaus Iohannis. Sloganul lui Iohannis: " România lucrului bine făcut".

JURNALUL NATIONAL

Flota, distrusă în familie. Nava Crişana, comandată de Mircea Băsescu

Un raport mai vechi al Comisiei parlamentare de anchetă privind actele de corupţie, din luna mai 1994, conţine informaţii extrem de interesante despre fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, scrie lumea Justiţiei. În capitolul "Flota maritimă comercială românească", subcapitolul "Reparaţii şi retehnologizări efectuate la navele flotei maritime", nava Crişana comandată de Mircea Băsescu este dată ca exemplu negativ atunci când se vorbeşte despre asocierile în scopul modernizării flotei, încheiate cu firme străine în condiţii vădit dezavantajoase pentru companiile maritime româneşti. Aflăm astfel din acest Raport că reparaţia Crişanei, desfăşurată pe un şantier din Japonia, a costat de două ori mai mult decât prevedea contractul, iar lucrările au fost efectuate atât de prost, încât a fost necesară o nouă reparaţie, la Constanţa. Mai mult, Crişana a luat foc în Portul Constanţa în momentul în care Corpul de control al premierului Nicolae Văcăroiu verifica acele reparaţii făcute de mântuială.

De astăzi, se schimba Legislaţia Rutieră

De astăzi, vor intra în vigoare noile modificări ale legislaţiei rutiere, ce aduc, printre altele, amenzi de până la 450 de lei pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură.O altă prevedere se referă la posibilitatea recoltării de probe biologice la locul accidentului. Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august, aceasta urmând să intre în vigoare astăzi, 28 septembrie. Revizuirea definiţiei "autovehiculului", revizuirea în mod corespunzător a situaţiei în care permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D, redefinirea şi detalierea criteriilor care stabilesc regimul juridic al "reşedinţei normale", criteriile după care se eliberează în ţara noastră permisele de conducere, schimbări privind recoltarea probelor biologice, modificări privind obţinerea unui nou permis de conducere în cazul în care fapta este raportată la noul Cod Penal.

NATIONAL

Statul vrea sa cumpere Palatul Telefoanelor. Cui foloseste?

Anuntul privind vanzarea la licitatie a Palatului Telefoanelor de catre Telekom l-a intristat pe ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea. El sustine ca aceasta cladire de patrimoniu trebuie cumparata de stat (evident, pe banii contribuabililor), iar ministerul va formula o pozitie pana in 17 octombrie. Intrebarea care se pune acum este: cui - si la ce - va folosi Palatul Telefoanelor daca revine in proprietatea statului? Telekom Romania a postat pe realestate.telekom.ro/ro/ trei proprietati in centrul Bucurestiului, pe Calea Victoriei: Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si parcarea Matei Millo. Proprietatile se vand la pachet, prin licitatie, la pretul de pornire de 21.600.000 de euro. Pretul este apropiat de cel al "Cuminteniei Pamantului", opera lui Brancusi pentru care Ministrul Culturii a precizat ca nu sunt bani, dar se aude ca reprezentantii Guvernului ar fi inceput negocierile pentru achizitie.

Ion Tiriac, "Vulpea" Ardelean si Gelu Oltean si-au tras "Doi s' un sfert" privat!

De numele celor trei se leaga crearea unui adevarat centru particular de investigatii, implicat deja, se pare, in mai multe operatiuni care pot dinamita sistemul, daca se confirma existenta unui "filaj paralel" facut la cel practicat de autoritatile abilitate ale statului. Cert este ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, intr-un sediu luxos detinut de magnatul Tiriac chiar peste drum de terasele si restauranetele de fite din Herastrau, functioneaza sub acoperire o filiala secreta a firmei clujene de detectivi particulari SC ARVIFOX Vision Security SRL, detinuta de "parintele" serviciului secret al MAI, "Vulpea" Virgil Ardelean, cu ofiteri DIPI pusi la dispozitie de Gelu Oltean, pe vremea cand acesta conducea inca "Doi s'un sfert".

Se pregateste "Lotul 2" din Dosarul "MICROSOFT- EADS"

In avanpremiera filmului de groaza pentru politicieni, "Octombrie Negru", procuorii anticoruptie au bagat spaima in clasa politica romaneasca, prin cererea oficiala a Laurei Codruta Kovesi de primire a avizelor necesare pentru declansarea urmaririi penale impotriva a nu mai putin de noua fosti ministri. Insa, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, acesta este doar inceputul, numarul total al demnitarilor si oamenilor de afaceri implicati in Dosarul "MICROSFT - EADS" fiind de 40 de persoane. Iar daca primul "lot" caruia i s-a dat drumul in public este cel al fostilor ministri, DNA pregateste deja intens cercetarea si trimiterea in judecata a unui nou lot, format din alti politicieni de frunte acuzati ca au luat mita in scandalul prejudicierii bugetului statului roman cu zeci de milioane de euro prin supraevaluarea pretului licentelor pentru computere.

PUTEREA

Tinerii nu se înghesuie să-şi caute un loc de muncă

Desfăşurată la sfârşit de săptămână, Bursa locurilor de muncă, destinată tinerilor absolvenţi de liceu sau facultate, a fost un mare eşec. Practic, numărul angajatorilor a fost mai mare decât cel a tinerilor care vor un loc de muncă. Ce e drept, nici oferta nu a fost prea variată. Absolvenţii de istorie, geografie, jurnalism, comunicare, studii politice sau drept, arhitectură sau mediu nu au avut practic nici o ofertă mai serioasă. Mai interesaţi de un loc de muncă s-au arătat persoanele între 30 şi 50 de ani, însă nu suficient cât să îi satisfacă pe angajatorii prezenţi, care, de plictiseală probabil, nu au mai respectat programul şi au plecat cu mult înainte de ora de închidere a târgului.

Rectificarea bugetară. Ministerul Muncii, principalul beneficiar. SGG pierde cei mai mulţi bani

Ministerul Muncii este principalul beneficiar al celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, instituţia primind 1,215 miliarde de lei. La polul opus, Secretariatul General al Guvernului (SGG) pierde cel mai mult, respectiv peste 1,340 miliarde de lei, potrivit proiectului de OUG cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2014. Sursa citată mai precizează că bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice creşte pe sold cu 575,2 milioane lei. De asemenea, MDRAP va consemna o diminuare de 950 de milioane de lei a sumelor alocate pentru programe cu finanţare din FEN postaderare. Ministerul Afacerilor Interne va primi 254,9 milioane lei pentru echipament, utilităţi, carburanţi, muniţie şi armament, reparaţii pentru tehnica din dotare, achiziţionarea de materiale sanitare şi echipamente pentru reducerea vulnerabilităţii legate de boli grave cu potenţial înalt de contagiozitate.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU. Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: "Gazprom încearcă să dividă şi să conducă UE"

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, crede că Rusia "va încerca să folosească Transnistria, care se află sub controlul Moscovei, ca instrument de presiune pentru a face drumul Republicii Moldova spre Europa cât mai dificil". Diplomatul polonez spune că Varşovia şi Bucureştiul au relaţii "excelente", iar parteneriatul strategic dintre ele se testează în această perioadă de "criză"de la graniţele celor două ţări. Din punctul lui de vedere, România şi Polonia se află la adăpost de orice eventuală agresiune a Rusiei, datorită umbrelei NATO: în plus, Varşovia îşi propune să cheltuiască "în jur de 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani pentru înzestrarea militarilor cu echipamente tehnice, inclusiv dintre cele foarte sofisticate de apărare aeriană, echipamente moderne pentru nave de război, dar şi pentru forţele de uscat". Polonia mai încearcă să convingă toate statele UE să negocieze cu Gazprom pe o singură voce, astfel încât compania rusească să nu mai poată folosi gazul ca instrument politic

În linie dreaptă pentru prezidenţiale

Simultan cu turul doi al alegerilor am putea avea un referendum pe tema imunităţii politicienilor, dacă Traian Băsescu va accepta propunerea lansată de Monica Macovei. Oricum, imunitatea va constitui una dintre temele fierbinţi ale campaniei care începe vineri. Invocând dosarul Microsoft, în care sunt implicaţi nouă miniştri de la partide diferite, candidatul la preşedinţie Monica Macovei a pledat pentru necesitatea eliminării imunităţii preşedintelui României, parlamentarilor, actualilor şi foştilor miniştri. Arătând că Parlamentul a devenit "un adăpost pentru hoţi, corupţi şi persoane cu probleme penale", fostul ministru al Justiţiei i-a solicitat lui Traian Băsescu să convoace un referendum naţional prin care populaţia să spună dacă este de acord cu eliminarea imunităţii, cu excepţia celei pentru opiniile politice

ZIARUL FINANCIAR

Bucureştiul, rupt de realitate, oferă absolvenţi de facultate pe bandă rulantă, de care nimeni nu are nevoie

România a pierdut în criză 642.000 de locuri de muncă şi o masă salarială anuală de 11 miliarde de euro (47,2 miliarde de euro în 2013, 58,7 miliarde de euro în 2008). A recuperat numai 200.000 de locuri de muncă, iar masa salarială probabil că nu îşi va reveni nici peste cinci ani, ceea ce afectează în mod evident consumul intern, cel mai lovit în aceşti şase ani, şi ţine economia pe loc. Confruntaţi cu declinul pieţei interne, foarte mulţi antreprenori români de la nivel local au reuşit să se salveze prin exporturi, prin intrarea pe alte pieţe externe şi prin furnizarea de componente şi servicii către giganţi mondiali, în special din industrie. În acest moment, antreprenorii sunt furioşi şi revoltaţi de lipsa şcolilor profesionale şi a muncitorilor calificaţi: au de lucru şi nu pot onora comenzile externe pentru că nu au muncitori de un anumit tip, în general din profesiile vechi, sudori, electricieni, matriţeri, etc.

Distribuitorii de echipamente de fitness de la Romexpo: Afacerile sunt în creştere datorită noilor săli de sport

Furnizorii de echipamente de fitness estimează afaceri mai mari şi cu două cifre în acest an pe fondul apariţiei de noi centre de fitness, fie ele de cartier sau cluburi de lux, deşi piaţa locală este încă în stadiu incipient de dezvoltare. "Estimăm o cifră de afaceri de 2 milioane de euro în acest an. Avem sute de clienţi persoane juridice către care vindem echipamente, dar şi persoane fizice", spune grecul Dimitrios Sabalis, managing partner al companiei Living Well, care distribuie echi­pamentele de fitness Technogym. Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de circa 1,8 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Sabalis şi-a adus cele mai moderne echipamente de fitness la Wellness Show, târgul de fitness, spa, nutriţie şi îngrijire corporală de la Romexpo, eveniment ce reuneşte peste 80 de branduri internaţionale şi care se desfăşoară în perioada 25-28 septembrie.

Investiţii de două miliarde de euro în energie regenerabilă rămân doar pe hârtie

Autoritatea Naţională de Re­gle­mentare în domeniul Ener­giei (ANRE) recunoaşte că aşteptările privind evo­luţia domeniului sunt contrazise de realitate, investiţii de peste două miliarde de euro urmând să rămână doar pe hârtie. Singurul domeniu din care ar mai putea apărea investiţii pe această piaţă, care a cunoscut un boom fără precedent în perioada de criză, este sectorul de mici proiecte, cu o capacitate de sub 0,5 MW, unde se încearcă introducerea unui tarif reglementat pentru energia produsă. "Faţă de aşteptările pe care le aveam, foarte multe proiecte nu se finalizează", a declarant Otilia Marin, director general pe direcţia de energie regenerabilă şi co­generare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb