REVISTA PRESEI 29.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 septembrie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă

Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Casa Albă de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Cei doi lideri au discutat despre parteneriatul strategic, despre lupta anticorupţie, dar şi chestiuni externe cum ar fi criza refugiaţilor şi situaţia din Republica Moldova. Iohannis l-a invitat pe Biden la Bucureşti la summitul NATO organizat în toamnă de România. "În concluzie, a fost o întâlnire cu rezultate bune", a spus şeful statului. De la Washington, Klaus Iohannis s-a întors la New York unde, spre seară, (24.00, ora României) a avut programat un dineu cu preşedintele SUA, Barack Obama, o întrevedere de protocol, Klaus Iohannis urmând să participe la un dineu oferit de preşedintele american, alături de toţi şefii de stat şi de guvern prezenţi la New York, cu ocazia summitului ONU. Astfel, vizita la Casa Albă rămâne cel mai important punct de pe agenda vizitei în SUA pe care îl bifează preşedintele Iohannis.

Vladimir Putin şi Barack Obama, contre de la tribuna ONU pe tema situaţiei din Siria

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă omologul său rus, Vladimir Putin, a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Vladimir Putin, a pledat pentru combaterea terorismului în Siria, afirmând că susţine menţinerea regimului Bashar al-Assad. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, subliniind că efectele au fost amplificarea sărăciei şi islamismului, astfel că ar fi necesară o coaliţie internaţională contra terorismului. "Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU. "Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a adăugat Putin

Dosarul Apa Nova: Contracte cu dedicaţie, tarife majorate de 17 ori, servicii de calitate doar pe hârtie

Privatizarea utilităţilor nu a dat rezultatele scontate. O dovedesc în primul rând datele statistice, doar 62,4% dintre români fiind racordaţi la sistemele de distribuire a apei. Recentul scandal în care este implicată societatea Apa Nova, oameni de afaceri români, consilieri şi angajaţi din administraţia locală, care vizează fapte corupţie de ordinul milioanelor de euro poate fi un exemplu clasic de eşec al privatizării unor monopoluri de interes local. Ideea de la care s-a pornit este că municipalităţile n-au bani de investit pentru modernizare şi extinderea reţelelor de utilităţi: alimentare cu apă, canalizare, salubritate, gaze sau energie electrică. În acelaşi timp, consiliile locale s-au privat de veniturile pe care, dacă le administrau corect, le puteau obţine. Aceasta a condus pe de o parte la creşterea tarifelor, pentru ca operatorii privaţi să-şi amortizeze rapid investiţiile, iar pe de alta la majorarea impozitelor pentru ca administraţia locală să asigure servicii pentru cetăţeni.

Copiii neînscrişi la Religie, obligaţi să participe la acest curs

La două săptămâni de la începerea şcolii oficialii din Educaţie nu au stabilit clar ce vor face micuţii care nu au optat să frecventeze orele de Religie. Cei mai mulţi sunt obligaţi să stea "cuminţi" în clasa în care se predă acest curs şi chiar dacă nu sunt evaluaţi cu note, ei ascultă pildele şi poveştile cu sfinţi spuse la clasă. 8% din cei trei milioane de copii şcolarizaţi în învăţământul preuniversitar au ales să nu participe la ora de Religie. Aşa a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a subliniat că pentru aceşti copii, şcolile urmează să stabilescă prin propriul regulament activităţile pe care le pot desfăşura în timpul orei de Religie, spaţiile în care au loc aceste activităţi alternative, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi participă la ora de Religie. Şcolile se află astfel într-o poziţie dificilă din punct de vedere administrativ, spun directorii.

Culmea modernizării în judeţul Olt: bani aruncaţi pe cocotieri portocalii de plastic

Locuitorii comunei Cungrea din judeţul Olt, aflată la aproape 35 de kilometri de Slatina, nu au apă curentă, canalizare sau străzi asfaltate, dar ar putea câştiga detaşat un top al investiţiilor proaste. În comună, toată lumea ştie de "palmierii" de la primărie, unde au fost amplasaţi iniţial cei patru cocotieri portocaliu cu galben. Copacii de plastic din comuna Cungrea au fost cumpăraţi de fostul primar din mandatul 2008-2012, Ion Murguleţ (PDL). În prezent, pe raza comunei mai există doar doi cocotieri, ceilalţi fiind preluaţi de o firmă din Drăgăşani în contul unor datorii ale comunei faţă de societatea cu pricina. Banii pentru acest "proiect", 30.000 lei, au venit de la bugetul local. Tot în curtea autorităţilor locale poate fi admirat şi unul dintre cele opt părculeţe, parte a unui proiect ce a prevăzut iniţial amenajarea unui singur parc. Cum autorităţile locale de la momentul menţionat nu au găsit într-un singur loc suprafaţa din proiect de două hectare, acesta a fost amenajat în opt locuri de pe raza comunei. Suma în cauză, atrasă pe un proiect finanţat din Fondul de Mediu, este pe măsură: 200.000 de euro.

Băieţii deştepţi din industria cursurilor pentru funcţionari publici

Instruirea funcţionarilor publici la mare sau la munte a devenit o adevărată afacere. O anchetă "Adevărul" scoate la iveală costurile instruirii unui bugetar la Mamaia sau Predeal, dar şi alte detalii picante dintr-o industrie în care se învârt milioane de euro. Modul de organizare a cursurilor şi locul în care acestea se desfăşoară este reglementat prin lege. Cursurile pot fi ţinute şi în cadrul instituţiilor publice, dar s-a pornit de la premisa că la locul de muncă atenţia angajatului este distrasă de problemele cotidiene de serviciu. Sub acest pretext, cursurile se organizează în locaţii turistice ca Mamaia, Predeal, Băile Felix, Sovata sau Poiana Braşov, prin instruirea funcţionarilor încercându-se îmbinarea utilului cu plăcutul. Organizarea cursurilor de formare profesională a funcţionarilor publici este o afacere extrem de profitabilă, fiind vorba de o industrie de cel puţin 25 de milioane de lei, echivalentul a peste cinci milioane de euro, anual.

ELCEN a convenit un program de eşalonare a datoriilor cu Romgaz. Capitala a scăpat de ameninţarea unei ierni în frig

Capitala este aproape de a rămâne fără căldură la început de sezon rece, după ce Romgaz a ameninţat că va sista livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de energie termică al Bucureştiului, dacă societatea nu prezintă până la 15 octombrie un program ferm de stingere a datoriilor. Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureştenii să poată avea apă caldă şi căldură în perioada iernii 2015 - 2016, a declarat Octavian Nicolaescu, directorul general al ELCEN, citat de Agerpres.ro. Anterior, Consiliul de Administraţie al Romgaz anunţase că a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relaţiile comerciale între Romgaz şi ELCEN, expiră la 30 septembrie.

BANCHERUL

Economia României va fi starul Europei in următorii doi ani, cu o creştere a PIB-ului de 4,8% in 2016 si de 5,7% in 2017

Romania va fi starul Europei in privinţa ritmului de creştere economica pe termen mediu, estimat de economistul Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, la 4% pe an in 2015, 4,8% in 2016 si 5,7% in 2017, datorita stimulării cererii interne, prin masurile de relaxare fiscala. In consecinţă, convergenta reala fata de zona euro va câştiga teren: PIB-ul pe cap de locuitor din Romania, de 7.500 de euro in prezent, reprezentând 50% din nivelul mediu al zonei euro, va ajunge la 56% din PIB-ul zonei euro in 2017. PIB-ul României a revenit in 2014, după 6 ani, la nivelul înregistrat înainte de izbucnirea crizei din 2008, in jurul a 150 de miliarde de euro. Creşterea economica accelerata va atrage mai multe investiţii străine, o parte fiind direcţionate către piaţa financiara, la fel cum s-a întâmplat înainte de criza. Creşterea durabila, printr-un mix adecvat de politici fiscale si monetare, va reprezenta o provocare pentru economia românească, in contextul integrării in Uniunea Bancara si in zona euro. Alţi factori de risc sunt reprezentaţi de climatul geopolitic global si european tensionat, de dinamica productivităţii si a salariilor, de ritmul investiţiilor si economiilor.

Averea financiară a românilor a crescut cu 80 de miliarde de lei in ultimii 6 ani, in ciuda crizei

In ciuda crizei izbucnite la sfârşitul lui 2008 si a recesiunii din următorii ani, atât banii cash din buzunarele romanilor, cat si conturile si depozitele acestora din bănci au avut o creştere importanta in ultimii 6 ani, mai exact de 80 de miliarde de lei, adică 4.000 de lei (aproape 1.000 de euro) pe cap de locuitor, arata datele BNR. Astfel, in perioada august 2009 - august 2015, banii cash din afara sectorului bancar s-au înmulţit cu 19,4 miliarde lei, conturile bancare au sporit cu 27,7 miliarde lei iar depozitele la termen au crescut cu 32,2 miliarde lei, in total 80 de miliarde de lei. Comparativ, in perioada de patru ani de dinaintea crizei (2005-2009), averea financiara a romanilor a crescut cu 100 de miliarde de lei, iar in perioada 2000-2005 cu 61 de miliarde de lei. Banii care circula in afara sistemului bancar (numerarul in circulaţie) au avut o creştere de 80% in ultimii 6 ani, valoarea acestora ajungând in august 2015 la 43,8 miliarde lei, de la 24,4 miliarde lei in august 2009, arata statisticile BNR.

CURENTUL

Prin decizia mamei păpuşii lui Dragnea, la ANOFM şomerii se numără aproape manual

O adevărată revoluţie stă să izbucnească la ANOFM. In momentul de faţă, ANOFM a rămas fără sistemul informatic actualizat şi acum se lucrează pe vechiul program de acum 7 ani, necoordonat iar numărul şomerilor se calculează "aproape manual" după cum au declarat disperate sursele Curentul. Şi totul pentru că doamna preşedintă, Cristiana Barbu, a refuzat să mai plătească ultimii 70.000 din cele 22 milioane de Euro plătiţi deja unei firme austriece care implementase un sistem informatic funcţional creat după modelul celui dezvoltat pentru Serviciul Public de Ocupare din Austria. Cristiana Barbu, paraşutată de Dragnea în fruntea ANOFM, a absolvit un liceu industrial din Râmnicu Vâlcea. A intrat la facultate la 35 de ani şi a absolvit la 39 de ani. Licenţiată în drept a "renumitei" facultăţi Spiru Haret din Râmnicu Vâlcea, Barbu susţine că astfel a devenit jurist. În urmă cu două luni, Barbu a explicat în scris că ea a fost numită preşedintă la ANOFM pentru că lucrase timp de zece ani. Adevărul este că fiica sa, Cătălina Ştefănescu, 24 de ani, a fost foarte apreciată de Liviu Dragnea, 50 de ani şi a fost făcută deputat iar mami a fost numită la ANOFM.

Drumuri - de Tia Şerbănescu

Şi preşedintele Iohannis a rostit două discursuri la ONU (unul despre sărăcie, altul despre dezincriminare) şi s-a întâlnit cu preşedinţii Chinei şi Turkmenistanului (te şi miri că i-a deosebit căci seamănă teribil între ei) după care a declarat că "România e interesată de noul drum al mătăsii". Iar? De două decenii auzim de drumul mătăsii. Mai bine se interesa de Drumul Taberei. La Casa Albă avea însă loc întâlnirea dlui Iohannis cu vicepreşedintele Biden. Cum Obama se întâlnea cu Putin la New York, le-a lăsat Casa liberă. În timpul acesta, la Alexandria, în săraca vale a Teleormanului, Dragnea îşi lansa candidatura la preşedinţia PSD mărturisind că şi-a asumat "riscul" procesului de la ÎCCJ în dosarul referendumului reuşind să separe (nu şi gramatical) lucrurile: "justiţia îşi urmează cursul ei, partidul îşi urmează cursul ei". Cursul de schimb. Dragnea a explicat localnicilor că "ideea de stânga am învăţat-o în judeţul Teleorman" (nici n-a fost greu: stânga e mâna pe care ţii ceasul) unde a înţeles şi că "în politică nu poţi minţi cu speranţa că nu se va afla". Scârţ! Ba poţi! Dovadă că toţi o fac iar când se află mint din nou. Premierul a ajuns la perfecţiune în acest domeniu.

EVENIMENTUL ZILEI

Banii furaţi de Apa Nova pot fi recuperaţi

Evenimentul zilei a consultat mai mulţi specialişti în drept pentru a-şi putea informa cititorii cu privire la modalitatea prin care clienţii Apa Nova ar putea să-şi recupereze banii plătiţi în plus pe metrul cub de apă, ca urmare a măririi nejustificate, de 17 ori, a tarifelor de către compania căreia i s-a concesionat serviciul de apă-canal. Avocatul Daniel Fenechiu, din cadrul Baroului Bucureşti, a explicat pentru cititorii EVZ: "În momentul în care sunt trimişi în judecată cei găsiţi vinovaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prin care s-au produs prejudicii Apa Nova, societatea se poate constitui parte civilă şi să solicite ca inculpaţii să fie obligaţi să restituie prejudiciile create. Dar în acest caz nu există garanţia că banii vor intra în buzunarele cetăţenilor, ei vor ajunge în conturile companiei furnizoare. Cetăţenii pot, teoretic, să solicite de la Apa Nova, ca furnizor de utilitate să le fie restituită o sumă reprezentând creşterea nejustificată. Dar această creştere nejustificată trebuie apreciată, de principiu, de către Consiliul Concurenţei şi printr-o expertiză independentă".

De ce s-a amînat Procesul Referendumului cu două luni? Pentru ca Liviu Dragnea să poată fi monitorizat de Binomul SRI-DNA! - de Ion Cristoiu

Ca şi în cazul lui Klaus Iohannis, Sistemul a aranjat în cazul Liviu Dragnea o amînare pînă după alegerile decisive de la PSD. Ca şi în cazul Klaus Iohannis, sub pretextul independenţei, Înalta Curte, instituţia judecătorească din România cea mai politizată, se implică în mizerele jocuri politice interne. De a fost pusă a doua şedinţă peste două luni şi nu eventual imediat după Congresul PSD? Pentru ca în tot acest timp, Liviu Dragnea va fi monitorizat de Binomul SRI-DNA pentru a vedea dacă respectă Înţelegerea. În ce constă această înţelegere, am mai arătat. În renunţarea de către PSD la sprijinul politic acordat lui Victor Ponta. Pînă la Congres, Liviu Dragnea nu putea face nici o mişcare în acest sens. Cu un PSD care a pierdut Guvernarea, echipa sa era spulberată de la conducerea partidului. După o lună şi ceva de întărire în fruntea PSD, Liviu Dragnea îşi poate permite ca PSD să treacă în Opoziţie.

Reacţii la articolul din Daily Mail despre Guţă

Violenţa din emisiunea lui Capatos i-a şocat şi pe colegii din trust. "Cum am ajuns să exportăm circ cu manelişti?", a titrat pe burtieră Antena 3 în emisiunea Esenţial. Momentul violent de la Un show păcătos, când Nicolae Guţă i-a aplicat o corecţie în direct iubitei însărcinate a ajuns în presa tabloidă din Marea Britanie, într-un articol în care Guţă a fost prezentat drept "o legendă" a României. Reacţiile n-au întârziat să apară în presa din România. Chiar şi la Antena 3, post din aceeaşi familie cu Antena 1, Alina Petrescu a dezbătut în emisiunea sa, Esenţial, cu psihologul Hanibal Dumitraşcu modul în care am ajuns să "exportăm circ cu manelişti". Astăzi, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului vor analiza cazul Guţă. Forul are pe ordinea de zi mai multe ediţii ale emisiunii Un show păcătos, printre care şi cea de săptămâna trecută.

Victor Ponta, gata să demisioneze din funcţia de premier!

Ponta spune că ar putea demisiona dacă preşedintele Klaus Iohannis promite că va numi un premier din actuala coaliţie guvernamentală. "Un sondaj al unui Institut deloc apropiat nouă, publicat într-un ziar virulent anti-guvernamental, dar care are concluzii pe care le împărtăşesc în totalitate: 1. Sunt pentru colaborare între Guvern şi Presedinte şi aşa voi face până la finalul mandatului (cu condiţia să vrea şi Preşedintele); 2. Cât mai puţini ani "electorali" cu atât mai bine pentru stabilitate şi coerenţă; 3. Sigur că Guvernul actual nu trebuie înlocuit de un guvern PNL/PDL total neligitim şi condus de un Pedelist care a tăiat pensiile şi salariile, a crescut TVA şi a îndatorat ţara la FMI; 4. Voi conduce Guvernul cât timp Preşedintele nu este de acord să numească un premier de la actuala Majoritate şi insistă cu "Guvernul Meu"! 5. Alegerile anticipate reprezintă o variantă total negativă pentru ţară şi oricum imposibilă! Deci, să lăsăm de mâine ifosele şi visele de ajungere rapidă la Putere ale Pedeliştilor reşapaţi şi duduilor frustrate şi să ne vedem de muncă!" spune premierul pe Facebook.

Una dintre cele mai cunoscute mine de cărbune din ţară se închide definitiv

După mai bine de 150 de ani de exploatare, activitatea de extracţie a cărbunelui la Mina Petrila se va opri definitiv pe 31 octombrie. De la 1 noiembrie, în subsol vor mai coborî doar câţiva mineri care se vor ocupa de îndiguiri şi izolarea galeriilor. Ceilalţi angajaţii ai minei care nu vor fi cuprinşi în activităţile de închidere din subteran vor fi transferaţi la exploatările de huilă Paroşeni şi Uricani, scrie presa locală. "De la 1 noiembrie se va lucra doar la operaţiunile de închidere. Prin urmare, vor mai fi păstraţi la mină doar oamenii care vor lucra la îndiguiri şi izolarea galeriilor şi abatajelor, astfel încât cărbunele rămas să nu se autoaprindă", a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos. După această etapă, mina va intra în programul de ecologizare prevăzut pentru exploatările miniere nerentabile din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. În prezent, la Mina Petrila mai lucrează 300 de mineri.

JURNALUL NATIONAL

Administraţia Prezidenţială: Biden afirmă că va avea o comunicare directă cu preşedintele Iohannis

Vicepreşedintele american Joe Biden a afirmat luni că va avea o comunicare directă, prin telefon, cu preşedintele Klaus Iohannis şi prin intermediul ambasadorului României în SUA, George Maior, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Oficialul american a apreciat că România stă bine în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi interconectarea energetică faţă de alte state. "Există două instrumente noi în relaţia internaţională: corupţia şi energia. Pe aceste două chestiuni România stă bine. România este mai liberă în ce priveşte energia, inclusiv interconectarea energetică", a spus Biden, conform Administraţiei Prezidenţiale. De asemenea, Biden a apreciat alocarea de către România a 2% din PIB pentru Armată. Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o întrevedere cu vicepreşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

PNL face miting în Parcul Izvor. Blaga şi Gorghiu îşi îndeamnă parlamentarii să participe şi să dea dovadă de decenţă

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga le-au cerut, luni, parlamentarilor liberali să participe marţi, pentru o jumătate de oră, la mitingul din Parcul Izvor şi să dea dovadă de decenţă. "Mâine, la 9,30, o să vă rog să participăm cu toţii în faţa Parlamentului pentru jumătate de oră, alături de colegii noştri din ţară care vor veni la miting. (...) Mâine, 9,30, suntem toţi în faţa Parlamentului, în faţa Parcului Izvor alături de cei 10.000 - 15.000 de oameni care vor fi acolo, indiferent de vreme. Avem obligaţia morală, politică să fim alături de aceşti oameni, avem obligaţia politică să dăm un semnal foarte clar. Un fel de moţiune de cenzură pe care o vom avea în stradă", a spus Alina Gorghiu, în faţa grupurilor parlamentare reunite ale PNL.

Firmele de apartament, taxe de 13 ori mai mari

Firmele şi PFA-urile cu sedii în apartamentele sau casele deţinute de patroni vor plăti impozite mai mari pe proprietate dacă vor dori să-şi deducă cheltuielile cu lumina, întreţinerea, apa etc. Cele mai afectate vor fi PFA-urile, care-şi scad din cheltuieli aceste costuri, dar şi microfirmele, care vor fi nevoite să-şi modifice contractele la telefonie, lumină etc. Noul Cod Fiscal vine cu o schimbare majoră în ceea ce priveşte impozitul pe clădiri, calculul se va face în funcţie de destinaţia imobilului, adică dacă este utilizat pentru locuit, pentru afaceri sau mixt. Până în ianuarie 2016, plata se face în funcţie de proprietarul clădirii, dacă acesta este o persoană fizică sau una juridică. Problema cea mare este că pentru imobilele utilizate în scop comercial şi deţinute de persoane fizice impozitele cresc de două ori până la de 13 ori, în funcţie de fiecare primărie în parte.

NATIONAL

Schema prin care, cu doar 300 de dolari, fentezi Fiscul cu sute de milioane de euro!

Pentru avantajele fiscale, pentru confidenţialitatea structurii acţionariatului si a transferurilor bancare, tot mai mulţi oameni de afaceri romani si-au deschis in ultimii ani companii tip offshore in Panama. Procedura nu este deloc greoaie, existând case de consultanta fiscala si avocaţi ce oferă in mod special aceste servicii. Nici costurile de înfiinţare nu sunt exagerate, acestea fiind intre 2.000 si 3.000 de euro. Iar timpul de înfiinţare este de doar 5 zile. Odată înfiinţata firma, afaceriştii descoperă ca legislaţia fiscala din Panama este un adevărat rai. Nu controale ale Fiscului, nu impozite cu reţinere la sursa sau pe câştiguri de capital, nu fiscalizare pe cifra de afaceri sau pe profit. Oricâte milioane de euro sau dolari s-ar rula prin contul firmei offshore, impozitul este acelaşi: 300 de dolari americani plătiţi către guvernul panamez sub titlul unei taxe anuale de licenţa!

Iohannis face curăţenie pe "portavionul" americanilor!

Sunt nenumărate vocile autorizate din sistem care susţin ca declanşarea cruciadei anticorupţie a coincis, într-o buna măsura, cu rugămintea adresata de către partenerii strategici americani de a scapă noi singuri de marii corupţi, înainte ca giganţii financiari de peste Ocean sa înceapă sa investească masiv in Romania. Iar principalul susţinător al acestei operaţiuni, cunoscuta in sistem drept "Curăţenie pe portavion", a fost, pentru o buna bucata de vreme, Traian Băsescu. Numai ca, după instalarea la Palatul Cotroceni a "neamţului" Iohannis, cancelariile europene au exultat, mai ales ca americanii au si făcut imediat un pas uriaş înapoi, retrăgându-şi chiar si principalii ofiţeri de legătură cu autorităţile de la Bucureşti. Numirea, in sfârşit, a unui ambasador pe bune in tara noastră este interpretata ca un nou pas in forţarea romanilor de a termina, cel mai probabil anul viitor, aşa-numita operaţiune "Curăţenie pe portavion". La care, zilele acestea, s-a raliat pe deplin si Klaus Iohannis, spre surprinderea totala a susţinătorilor săi europeni.

Parlamentarii, atac ratat la completul de cinci judecători

Un deputat PSD, Marius Manolache, a încercat sa lege la gard completul de cinci judecători al ICCJ. Nu i-a reuşit. Conform proiectului legislativ depus de Manolache (un deputat urmărit penal de DNA in dosarul "Realitatea Media" pentru fapte comise in calitate de avocat - n.r.), completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie nu mai putea da sentinţe mai grele fata de cele pronunţate in prima instanţa. Măsura care i-ar fi avantajat fără doar si poate pe demnitarii trimişi in judecata - care prin definiţie sfârşesc prin a ajunge in fata completului de cinci judecători. Dezbătut, ieri, in Comisia juridica a Camerei (într-o şedinţa la care au asistat si Livia Stanciu - preşedinta ICCJ, Marius Tudose - preşedintele CSM, plus un secretar de stat din Ministerului Justiţiei), proiectul a sfârşit prin a fi respins. Culmea, in unanimitate, pentru ca inclusiv autorul - deputatul Marius Manolache - a votat împotriva "operei" sale. "Aţi fost convingători", si-a justificat Manolache neaşteptata dezicere de propriul proiect legislativ.

PUTEREA

Afacerea "Mopul de aur". CNADNR plăteşte peste o jumătate de milion de lei pentru patru luni de curăţenie în şase parcări de pe autostrăzi

Compania Naţională de Autostrăzi nu se dezminte şi ne mai oferă o achiziţie publică de lux. Două firme aparţinând unui controversat om de afaceri, Gheorghe Văsâi, implicat în dosarul de corupţie al primarului de Piteşti, Tudor Pendiuc, aflat sub control judiciar, vor încasa, de la CNADNR, frumoasa sumă 540.599,34 lei, TVA inclusă, pentru a face curăţenie, până la finalul anului, în şase parcări şi toalete de pe autostrăzile A1 şi A2. Mai mult, cele două societăţi, Urban Financiar SRL şi Girexim Universal SA au posibilitatea de a-şi rotunji veniturile cu încă 389.857,54 lei, în cazul în care înţelegerea va fi prelungită cu încă patru luni, aşa cum este de aşteptat.

Scandalul Volkswagen ar putea trage în jos economia României

Economia României va avea de suferit din cauza scandalului Volkswagen, iar PIB-ul ţării s-ar putea contracta în acest an. În plus, companiile constructoare de autoturisme şi de piese auto ar putea anunţa disponibilizări din acelaşi motiv, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, oficialii Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). "Exporturile de autoturisme noi cât şi de piese de schimb pentru respectivele autoturisme vor fi afectate. Ca atare, şi România, prin producătorii locali de asemenea componente, va fi afectată, ceea ce este un lucru cu totul neplăcut. Cu toate acestea, avantajul României este că nu este specializată strict pe o marcă sau pe un grup restrâns de mărci de autoturisme, iar producătorii de piese şi componente prezenţi în ţară au în portofoliu aproape întreaga gamă de autoturisme. Dar e clar că cei care au o pondere mai mare de specializări în producţie pentru mărcile respective, vor fi afectaţi serios", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR şi copreşedinte al Consiliului de Export al României.

ROMANIA LIBERA

Ucraina şi Siria, cele două feţe ale conflictului lui Putin cu Occidentul

"Cooperarea" pare să fie cuvântul de ordine al politicii americane în aceste zile, în care Administraţia Obama încearcă să facă tot ceea ce îi stă în puteri să evite un conflict deschis cu Rusia lui Vladimir Putin. Din păcate pentru Washington, Putin se mişcă mult mai repede. În ultimele luni, ruşii au comasat sub ochii neputincioşi ai americanilor echipamente de luptă şi trupe la baza aeriană de la Latakia, în fieful preşedintelui Bashar al-Assad, motivul declarat oficial fiind acela că formează o coaliţie care să lupte împotriva grupului terorist Statul Islamic (ISIS). În manieră perfect rusească, în acelaşi timp, serviciile secrete ruseşti (FSB) alimentează de ani buni ISIS cu jihadişti proveniţi mai ales din Cecenia şi Daghestan. Duminică, armata irakiană, care, în principiu, ar trebui să îşi coordoneze poziţiile cu cei 3.500 de "consilieri" americani aflaţi la Bagdad, a luat Washingtonul prin surprindere când a anunţat un acord de a împărtăşi informaţiile despre ISIS cu Rusia, Iranul şi Siria lui al-Assad.

Coaliţia pentru independenţă a Cataloniei, hotărâtă să demareze procesul de secesiune

Coaliţia pentru independenţă a Cataloniei va lansa procesul către secesiunea acestei regiuni de nord-estul Spaniei până în 2017, a declarat Raul Romeva, cap de listă al secesioniştilor, potrivit Agerpres. "Mesajul (alegătorilor) este clar. Avem majoritatea care legitimează total demararea procesului", a declarat Raul Romeva, într-o conferinţă de presă susţinută la Barcelona, a doua zi după alegerile regionale în urma cărora forţele secesioniste au câştigat 72 de locuri, adică majoritatea absolută în parlament, însă numai 47,8% din sufragii. "Dacă s-ar fi dorit numărarea voturilor 'pentru' sau 'împotrivă', soluţia ar fi fost simplă. Aceasta se numeşte referendum, iar dacă cineva ar fi vrut referendum, ar fi trebuit să-l organizeze", a adăugat el. Romeva a precizat că este deschis dialogului în baza mandatului care le-a fost conferit de catalani, adică doar cu privire la modul în care să se poate ajunge la independenţă. La Madrid, şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reiterat luni că nu va discuta despre sfârşitul unităţii Spaniei.

ZIARUL FINANCIAR

"Creditele cu buletinul", speranţa băncilor de relansare a creditării, revin agresiv în oferte

La aproape 10 ani de la explozia "cre­ditului cu buletinul" tot mai multe bănci au reînceput să aler­ge după clienţi şi să le ofere îm­pru­muturi de consum rapid şi fără prea multe formalităţi. Băncile promo­vea­ză tot mai agresiv creditele de nevoi personale, pe care au ajuns să le acorde pe loc şi doar cu buletinul, aşa cum se întâmpla în perioada de boom. Diferenţa este că acum băncile verifică veniturile persoanelor fizice direct la Fisc. ING Bank, Raiffeisen Bank, BRD şi Idea Bank sunt câteva dintre băncile care au intro­dus în portofoliu împrumuturi de consum pentru care solicită clienţilor doar actul de identitate, clienţii având posibilitatea să acce­seze astfel de împrumuturi printr-o singură vi­zită la bancă fără a mai fi nevoiţi să prezinte adeverinţa de salariu sau fişa fiscală. Pe lângă ac­cesul facil la credite din punctul de vedere al documentaţiei necesare, bancherii "se lau­dă" şi cu rapiditatea aprobării împrumutului, care poate dura şi numai 15 minute.

Relaxarea monetară a intrat în stand-by. BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, spun analiştii

BNR va menţine dobândă la minimul istoric la penultima şedinţa de politică monetară din 2015 şi cel mai probabil nu va opera modificări nici la rezervele minime obligatorii. Deflaţia temporară, indusă de reducerea TVA pentru alimente începând cu luna iunie, evoluţia anuală pozitivă a creditării luna trecută pentru prima oară în ultimii doi ani şi jumătate, susţinută de avansul puternic al creditării în lei, dar şi majorările salariale programate pentru 2016 vor determina BNR să recurgă la prudenţă şi fac astfel improbabil un scenariu ca banca centrală să continue relaxarea monetară, consideră analiştii chestionaţi de Ziarul Financiar.

Cât trebuie să pui deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună

Speranţa de viaţă a românilor după retragerea din activitate este cuprinsă între 15 şi 18 ani, astfel că necesarul pentru a asigura o pensie de 1.000 de euro pe lună ar fi de circa 216.000 de euro. "În momentul retragerii din activitate sunt necesare economii de aproximativ douăzeci de ori mai mari decât pensia anuală. La o pensie de 1.000 de euro pe an, ar fi necesari 20.000 de euro. Asta nu înseamnă că aceşti bani trebuie strânşi deodată. La această sumă se poate ajunge prin economisire constantă. Un randament de 5% pe an pe termen lung de timp are proprietatea de a multiplica suma iniţial investită", a spus Lucian Anghel, director general la BCR Pensii, cu active în gestiune de peste 1,6 miliarde de lei. Peste 370.000 de persoane au în prezent deschis un cont de pensii private facultative (pilon III), contribuind voluntar cu o anumită sumă de bani din salariul lunar. Suma medie strânsă într-un cont de pensii facultative după opt ani de funcţionare a sistemului este de circa 3.100 de lei (700 de euro). La aceasta se adaugă şi cea din contul de pensie obligatorie (pilon II), în medie de 5.000 de lei (1.136 de euro), rezultând un total de 8.100 de lei (1.840 de euro).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb