REVISTA PRESEI - 29.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Istoria, un troc al guvernării Boc

Noua lege a Educaţiei prevede că Istoria Românilor şi Geografia României se vor preda şi în limbile minorităţilor naţionale. Guvernul a finalizat legea miercuri noapte. Opoziţia acuză că UDMR a obţinut învăţământ extins în limba maghiară în schimbul voturilor de susţinere a Guvernului. Guvernul şi-a asumat răspunderea doar în faţa propriilor parlamentari, căci senatorii şi deputaţii Opoziţiei au refuzat să fie prezenţi în sală la prezentarea textului noii legi a Educaţiei. PSD şi PNL reproşează Cabinetului Boc graba cu care a prezentat în Parlament un text ale cărui prevederi erau practic necunoscute, în momentul şedinţei comune a celor două Camere.

"Elodia de Piteşti", găsită moartă pe plaja din Constanţa

Iulian Spirescu, soţul Cristinei Spirescu (43 de ani), dispărută săptămâna trecută, a identificat aseară cadavrul consoartei sale. Trupul neînsufleţit al unei femei cu semnalmente asemănătoare avocatei Cristina Spirescu (43 de ani) a fost găsit marţi seară, printre stabilopozii de pe plaja Modern. "Din descriere, după semnalmente, este ea. E tunsă scurt, e şatenă, are hainele la fel, dar nu i-au găsit pardesiul. Se poate să fie ea, însă sper să nu fie ea!", declara Iulian Spirescu reporterilor "Adevărul de Seară" Constanţa, înainte de a ajunge la morgă.

De ce Sănătatea nu atrage fonduri europene?

Sistemul sanitar nu absoarbe bani din proiecte europene pentru că nu beneficiază de un program de finanţare propriu, care să fie gestionat de Ministerul Sănătăţii. Renovarea spitalelor şi cumpărarea de echipamente medicale ar fi principalele nevoi care aşteaptă ajutor financiar din exterior. Alocarea banilor europeni către Sănătate ar trebui regândită, întrucât până acum acest subiect a fost ignorat, s-a spus ieri la conferinţa "Fonduri structurale pentru sănătate.

"Dictatura" Germaniei deranjează Europa

Reuniunea de două zile a liderilor europeni este dominată de divergenţele dintre motorul franco-german şi celelalte ţări membre. Comisarul pentru Justiţie Viviane Reding consideră drept "iresponsabilă" ideea rediscutării tratatelor europene. Mulţi lideri europeni sunt deranjaţi de discuţiile şi soluţiile avansate de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, la "troica" ce a avut loc săptămâna trecută în Franţa, unde a fost prezent şi liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Mai precis, Merkel a renunţat la ideea sancţionării automate a statelor ce încalcă regulile zonei euro, în schimbul sprijinirii de către Franţa a înfiinţării unui mecanism permanent împotriva deficitului bugetar.

România şi Polonia, aliate la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European de Toamnă în cadrul căruia se va discuta despre consolidarea guvernării economice şi va fi dezbătut raportul grupului operativ de lucru, condus de liderul Consiliului European, Herman Van Rompuy, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Cu prilejul vizitei preşedintelui polonez, Bronislaw Komorowksi în România, Traian Băsescu declarase că cele două ţări vor încerca să-i convingă pe liderii europeni să scoată deficitul fondului de pensii din deficitul bugetului de stat.

Băsescu îi vrea pe ruşi aproape

România susţine fără rezerve un sistem antirachetă al NATO, şi nu unul bilateral, care nu este o soluţie corectă. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea avută, ieri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen. Afirmaţia surprinde într-o oarecare măsură, în condiţiile în care ţara noastră a semnat un acord bilateral cu SUA, cu privire la apărarea antirachetă. "Acordul cu SUA acoperă necesităţile de securitate ale ţării. Însă obiectivul nostru este ca scutul antirachetă să fie o realitate NATO, şi nu o realitate bilaterală a relaţiei româno-americane sau româno-olandeze sau americano-olandeze", a explicat şeful statului.

Realitatea TV isca galceava la CNA

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au ajuns să se certe pe tema prelungirii licenţei pentru televiziunea lui Vîntu. După discuţii ce au durat mai bine de două ore, membrii CNA au decis să voteze în favoarea prelungirii licenţei postului de ştiri. Ieri, reprezentanţii Realitatea TV au fost chemaţi din nou la CNA pentru a prezenta grila de programe a postului. Stelian Tănase a fost cel care a reprezentat televiziunea în faţa membrilor Consiliului şi s-a angajat să transforme postul TV începând cu 2011.

Mircea Sandu prins în scandalul "şpagă pentru vot"

Un fost trezorier al federaţiei cipriote de fotbal spune că are dovezi privind implicarea a patru înalţi oficiali ai UEFA într-un imens scandal de luare de mită. Printre federaţiile suspectate e şi cea română. Oficialii ar fi primit peste nouă milioane de euro pentru a vota în favoarea Poloniei şi Ucrainei organizarea CE 2012. Printre ţările care au votat "pentru" e şi România.

CURENTUL

Ziariştii români răpiţi în Irak şi-au minţit colegii de detenţie. Dezvăluirile americanului Roy Hallums despre trimişii lui Omar Hayssam la Bagdad

Contractorul american, Roy Hallums, care a fost luat ostatic în Irak în 2005 şi s-a aflat în detenţie împreună cu cei trei jurnalişti români, Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie-Jeanne Ion, povesteşte în memoriile sale cum a ajuns în aceeaşi închisoare subterană cu ziariştii români şi ghidul lor, Mohammad Munaf, despre care a relatat că era cel mai speriat dintre cei din acest grup. Cartea "Buried Alive: The True Story of Kidnapping, Captivity, and a Dramatic Rescue" a apărut în februarie 2010 peste Ocean şi-l are drept autor chiar pe Roy Hallums, colegul de detenţie al ziariştilor români răpiţi în Irak.

Ponta îl bate pe Geoană: după eşecul loviluţiei se dă singur în gât

După ce s-a făcut de râs jalnic la aşa-zisa loviluţie din octombrie - imitaţie jalnică a loviturii bolşevice a unui octombrie roşu leninist, Ponta (i se spune pe la spate Tonta, mai nou) s-a mai şi dat în gât singur, mărturisind că a pus ca cale o tentativă penală de cumpărare a votului unor parlamentari. Distribuit în rol de Gavroche, micul Che guralivul Ponta s-a lăudat că "cel puţin zece indivizi care mi-au strâns mâna la mine în birou şi mi-au spus că or să voteze moţiunea aseară şi-au primit ceea ce trebuiau să primească". Faptul că Ponta are o pubertate întârziată se observă cu uşurinţă din preocupările sale, din tipologia manifestărilor publice şi din stridenţele de limbaj ale discursului său cu nuanţe de caterincă de cartier, cu note puerile şi penibile, specific unui show stradal cu pitici şi femei cu barbă.

Scaunele, de Tia Şerbănescu

Moţiunea de miercuri a mai spulberat un mit: mitul trădătorului de bine, care-şi abandonează partidul trecând la adversari. Iată că în ziua de azi nici pe trădători nu te mai poţi baza. Enervat, dl Ponta i-a numit "ticăloşi" pe cei care-i juraseră cu o zi înainte că vor trăda pentru el şi care n-au mai putut s-o facă fiind ţinuţi departe de periculoasele urne. Şi mai supărat, deşi nu dăduse şanse moţiunii, dl Antonescu i-a clasificat la "târâtoare" şi "nevertebrate" pe cei care-şi păzeau scaunele. În fine, stilul e omul, vorba francezului: adică eşti aşa cum vorbeşti. Dar cum la război, în amor şi în politică lumea îşi permite orice pentru a obţine ce vrea, s-ar putea să vedem şi alte nefăcute. Şi aşa cum trădarea a devenit deja un procedeu respectabil, s-ar putea ca mâine-poimâine toate legile să fie votate direct cu scaunele - scaun cu spătarul în sus înseamnă vot pentru iar scaun cu picioarele în sus e vot contra - scutindu-i astfel pe aleşi de prezenţă.

CURIERUL NAŢIONAL

FMI nu lasă la preţ

Jeffrey Franks s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca o decizie a CC să forţeze refacerea salariilor bugetarilor anul viitor. Mai mult, FMI nu ne va acorda următoarea tranşă dacă vom aplica OUG 50 şi la contractele în derulare. Preşedintele Traian Băsescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by că nu va promulga legile privind TVA redusă la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, au declarat surse guvernamentale. "Guvernul nu caută soluţii pentru compensarea veniturilor care nu s-ar încasa prin aplicarea TVA redusă la alimente sau neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pentru că FMI nu le ia în calcul. Cei de la FMI au primit asigurări de la preşedintele ţării că ambele legi nu vor fi promulgate şi vor fi retrimise Parlamentului", au spus sursele citate, potrivit Mediafax.

AVAS vrea să simplifice procedurile de privatizare

Acţiunile vor putea fi vândute şi prin "acordarea dreptului de preferinţă". Proiectul elaborat în urma discuţiilor cu FMI prevede renunţarea la oferta publică, negocierea şi licitaţia în plic. Dezinteresul investitorilor faţă de acţiunile scoase la vânzare sau privatizarea unor societăţi la care statul este acţionar minoritar, dar şi recomandările oficialilor FMI de a accelera procesul de privatizare, au determinat AVAS să propună modificarea legislaţiei în vigoare. Potrivit proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de privatizare a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale, metodele privind vânzarea de acţiuni vor fi completate cu o nouă metodă, respectiv "acordarea dreptului de preferinţă", urmând să fie eliminate unele dintre procedeele folosite până în prezent, printre care oferta publică, negocierea şi licitaţia în plic.

Preţul de ofertă, stabilit de un evaluator independent

În cazul în care instituţia publică implicată decide să formuleze o ofertă de vânzare, preţul de ofertă va fi stabilit de un evaluator independent, cu precizarea că "vânzarea se face, indiferent de metoda de vânzare utilizată, la preţul de piaţă rezultat din raportul dintre cerere şi ofertă, dacă acesta este mai mare sau cel puţin egal cu valoarea de lichidare". Societăţile comerciale au obligaţia de a pune la dispoziţia instituţiei publice implicate şi a evaluatorilor agreaţi de aceasta, datele şi informaţiile necesare în vederea determinării principalelor elemente ale ofertei, în termen de 15 zile de la data solicitării acestora.

Mai este de tras: Abia peste 3 ani vom simţi că am ieşit din criză

FMI estimează că PIB pe locuitor va reveni în România la nivelul din 2008 abia în 2013. Şi de data aceasta Bulgaria este cu un pas înaintea noastră, Fondul estimând că îşi va reveni cu un an mai devreme decât noi. Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, unul dintre cei mai relevanţi indicatori ai nivelului de trai, va reveni în România la nivelul din anul 2008 abia în 2013, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Astfel, dacă România avea în anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scăzut la 7.500 de dolari anul trecut, respectiv 7.390 de dolari în acest an, şi urmează să urce la 7.700 de dolari anul viitor, 8.700 de dolari în 2012 şi 9.800 de dolari în 2013.

România a înregistrat cele mai slabe performanţe din Europa la capitolul investiţii imobiliare

Instabilitatea politică din prezent inhibă planurile a numeroşi cumpărători. Investiţiile imobiliare au început să se mişte în Europa, dar acest lucru nu se întâmplă şi în România, ţară în care au fost înregistrate cele mai slabe performanţe. Investiţiile în proprietăţi comerciale (birouri, retail, industrial) în Europa, în primele trei trimestre au atins 63.6 mld euro, depăşind astfel totalul de 62.4 mld. euro din 2009, arată cel mai recent raport al DTZ Research, "Investment Market Update". Se aşteaptă ca totalul investiţiilor în Europa să ajungă la 89 mld. euro până la sfârşitul anului 2010, marcând o creştere de 42% faţă de 2009.

Estul şi vestul Capitalei deţin cele mai căutate apartamente

Cu preţuri între 36.000 euro pentru o garsonieră şi 87.000 pentru patru camere, cartierele Titan, Dristor şi Drumul Taberei conduc în topul Imopedia. La polul opus se află zonele Unirii şi Ion Mihalache (fost 1 Mai), unde pe o locuinţă cu patru camere se cer între 120.000 şi 192.000 euro. În luarea deciziei cântăreşte greu accesibilitatea mijloacelor de transport în comun, existenţa mall-urilor şi a spaţiilor verzi.

Firme din Grupul Awdi nu renunţă la patrimoniul Rodipet

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor judeca la data de 26 ianuarie contestaţiile depuse de aproximativ 200 de firme, care fac sau au făcut parte din Grupul Awdi şi s-au înscris în Tabelul Creditorilor.

"Aproximativ 200 de firme care s-au înscris în Tabelul Creditorilor după termenul-limită au contestat eliminarea lor de la masa credală, deşi sumele pretinse erau infime. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis să judece aceste contestaţii la data de 26 ianuarie", au declarat pentru Curierul Naţional surse judiciare. Pe de altă parte, surse apropiate discuţiilor susţin că, la termenul de miercuri, 27 octombrie, reprezentanţii ANAF au cerut din nou schimbarea administratorului judiciar Consulta 99, dar magistraţii au spus că acest lucru va fi luat în calcul în viitor, după ce se vor pronunţa asupra contestaţiilor depuse de firmele din Grupul Awdi.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL n-ar spune nu avansurilor PDL

Liberalii nu exclud o reîncălzire a relaţiilor cu PDL, dar pun condiţii: absorbţia democrat-liberalilor de către PNL. După steagul alb fluturat de Vasile Blaga, care propunea o reconciliere între PDL şi PNL în perspectiva viitoarelor alegeri, unii liberali nu resping ideea reluării vechii alianţe. Scenariul unui nou pact s-ar putea contura în contextul în care PNL nu a găsit nicio formulă de guvernare cu PSD înaintea moţiunii de cenzură, soldată cu un eşec de altfel, dar şi după creşterea popularităţii social-democraţilor. Dacă PSD va continua să câştige procente în sondaje, iar după alegerile parlamentare să nu mai aibă nevoie de o alianţă în formarea unei viitoare majorităţi, parteneriatul dintre PNL şi PDL este luat în calcul de ambele partide. Nu fără condiţii însă.

Alin Teodorescu, la "100%": "Guvernarea de acum atinge recordul de insatisfacţie a populaţiei"

Sociologul Alin Teodorescu a declarat la emisiunea "100%" că s-a atins un moment istoric când pentru prima oară în istoria politicii româneşti de după 1989 nu mai există niciun lider politic care să depăşească pragul de încredere de 30%. Teodorescu a prezentat la B1 TV ultimul sondaj care măsoară încrederea în politicieni, realizat în septembrie: pe primul loc Crin Antonescu, cu 29,1%, urmat de Victor Ponta - 25,3%. Încrederea în Traian Băsescu a scăzut la 9,8%, iar premierul Emil Boc se bucură de cea mai mică încredere, de numai 6,9%.

Intenţia de vot alegeri parlamentare, măsurată în septembrie 2010 (sondaj IMAS)

PSD - 30,3%; PNL - 23,9%; Partidul Poporului - 17,3%; PDL - 13,8%; PRM - 5,1%; PNG - 1,5%. - Dacă se fac alegeri acum, PDL creşte la peste 30%. Fenomenul se numeşte spirala tăcerii: atunci când te afli în poziţia de a susţine un lucru care nu este pe placul publicului te duci într-o pungă. Oamenii nu pleacă la un alt partid ci doar se retrag într-o pungă. Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, este punga PD-ului, aşa cum au fost şi alte partide mici în trecut pentru PSD de exemplu. Partidul Poporului este punga în care s-au dus PDL-iştii supăraţi.

UE e gata să modifice Tratatul de la Lisabona

Statele membre UE şi Comisia Europeană dau semne că vor accepta propunerea franco-germană privind modificarea Tratatului de la Lisabona în scopul prevenirii unei noi crize financiare precum cea care a ameninţat anul acesta zona euro. Reuniţi la Consiliul European de la Bruxelles, unii oficiali europeni au subliniat că ar accepta schimbări limitate ale documentului, dar că se opun ideii privind suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele indisciplinate. Şeful CE a fost unul dintre cei care şi-au exprimat un acord limitat pentru ceea ce vicepreşedinta CE Viviane Reding numea, marţi, "dictatul" franco-german. Jose Manuel Barroso a declarat că e gata să aibă în vedere o modificare limitată a Tratatului UE, pentru dotarea "zonei euro" cu un sistem de securitate financiară.

FINANCIARUL

Gheorghe Flutur a dat 100 mil. lei unui sponsor PD-L cercetat de DNA

Între timp, firma de asfaltări a Consiliului Judeţean Suceava, Drumuri şi Poduri SA, a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor neplătite. Firma de confecţii a lui Constantin Contac, un controversat afacerist-politic cercetat de DNA, conduce un consorţiu de societăţi deţinute de familia sa, care vor repara pentru 100 de milioane de lei drumurile din judeţul Suceava, deşi Consiliul Judeţean deţine o societate de asfaltări aflată în insolvenţă din cauza datoriilor neplătite. Contac este fostul preşedinte PSD al judeţului Botoşani, dar care a făcut la timp mutarea către graţiile Puterii atât la nivel declarativ, cât şi financiar, prin plata unor sponsorizări către PDL.

M. Isărescu: Politicul nu are curaj să îşi asume scăderea nivelului de trai

Guvernatorul Băncii Naţionale spune că ajustarea e dureroasă în România. De la segmentul privat se aşteaptă relansarea economiei, iar de la sectorul public stabilitate şi coerenţă. Deficitul structural a reprezentat în ultimul deceniu principala problemă economică şi motivul pentru care România a rupt relaţiile cu FMI în 2005-2006, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe. Acesta a realizat o radiografie a perioadei 2000-2010 din punctul de vedere al nivelului de trai raportat la media din Uniunea Europeană şi al deficitelor structurale.

Producţia de reclame, înjumătăţită: doar 25 de milioane de euro

Bugetul mediu pentru producţia unui spot variază între 35.000 şi 50.000 euro. Anul acesta advertiserii au cheltuit aproape 25 de milioane de euro numai pentru crearea spoturilor comerciale. Reprezentanţii caselor de producţie spun că piaţa s-a contractat cu până la 50% faţă de acum doi ani. Clienţii internaţionali, care în unele cazuri reprezintă 40% din volumul de spoturi realizate, continuă să rămână un segment de piaţă important pentru casele de producţie. Bugetul mediu pentru producţia unei reclame variază între 35.000 - 50.000 de euro.

Rezultatele băncilor cresc din inerţia menţinerii marjei de dobândă ridicată

Se aşteaptă un profit net în scădere la BRD şi o majorare uşoară pentru câştigul Erste. Dificultăţile cu care se confruntă sistemul bancar autohton au afectat în mod diferit activitatea emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Raportat la contextul intern, doar acţiunile Erste Bank mai sunt creditate cu potenţial de creştere până la sfârşitul anului. În peisajul internaţional, titlurile BRD şi Erste Bank sunt atractive pe pieţele de origine, în timp ce băncile din Polonia sunt scumpe, iar cele din Ungaria riscante. Raportarea rezultatelor financiare pentru companiile listate la BVB şi-a pierdut importanţa în ochii investitorilor în favoarea trendului internaţional sau a evenimentelor interne cu efecte imediate asupra economiei. Cu toate acestea, pentru un plasament pe termen lung cu expunere pe sistemul bancar, analiza fundamentală pe baza performanţelor financiare rămâne criteriul de bază în alegerea emitenţilor.

Sforarul şef de la FIFA, Sepp Blatter, îşi ţine leafa de 1 mil. lire/an doar pentru "mici" cumpărături

Corupţie la vârful fotbalului mondial pentru desemnarea ţării câştigătoare a CM 2018. Ultimul mare scandal de corupţie din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) nu este nici pe departe încheiat. La o săptămână după ce preşedintele Sepp Blatter a anunţat că FIFA a deschis o anchetă în cazul celor doi oficiali suspectaţi că ar fi acceptat să-şi vândă voturile pentru desemnarea ţării organizatoare a Mondialului din 2018, publicaţia "Sunday Times" a venit zilele trecute cu noi dezvăluiri. Poveştile fascinante despre culisele obscure ale sportului rege au fost descrise atât de Andrew Jennings în "Fault" (Greşeala - 2006), cât şi de David Yallop în "How they stole the game" (Cum au trucat partida - 2007). "Şantaj, luare de mită, falsificare de voturi, transferuri ilicite şi bilete < murdare >.

GÂNDUL

Lăzăroiu: "Dacă Ponta i-ar fi căutat pe trădătorii de la Putere, i-ar fi găsit. Dar nu i-a căutat". Plus, în ce condiţii ar oferi Băsescu guvernarea PSD

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că întreaga moţiune de cenzură a fost "o cacialma" a PSD şi îl acuză pe Victor Ponta că a chemat oamenii în stradă deşi ştia că Guvernul nu va pica. Lăzăroiu afirmă că PSD nu a vrut, de fapt, ca moţiunea să treacă, pentru că nu are interesul să vină acum la guvernare. El mai spune că, dacă moţiunea trecea, preşedintele Traian Băsescu ar fi luat în calcul să acorde guvernarea Opoziţiei, cu condiţia să vină cu un premier şi cu un program credibile.

Fostul ministru Paleologu îl acuză pe Theodor Stolojan că a făcut lobby pentru un proiect imobiliar. Află dedesubturile unui scandal de milioane de euro

Deputatul PDL Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, joi, la o dezbatere dedicată proiectului imobiliar pentru Palatul Ştirbei, că un consilier al premierului, Andreea Vass, a făcut lobby pentru acest proiect, aflat în prezent în proces de avizare la MCPN. De asemenea, Paleologu a afirmat că Theodor Stolojan a fost cel care i-a solicitat să discute cu Andreea Vass despre acest subiect. "N-am nicio tangenţă cu acest proiect", a spus Teodor Stolojan, refuzând să mai facă alte comentarii

Cum îi sugerează Boc lui Ponta să stea mai bine cu piciorele în apă rece decât să amâne bugetul pe 2011 care îi lasă fără bani şi pe edilii PSD

În loc să blochezi bugetul pe anul viitor mai bine te gândeşti din ce bani vor supravieţui primăriile cu edili social-democraţi. Acesta a fost răspunsul premierului Emil Boc la intenţia liderului PSD, Victor Ponta, care le-a spus reprezentanţilor FMI că partidul său va amâna dezbaterea legii bugetului de stat pe 2011 până când PD-L o va înlocui pe Roberta Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Sindicatele şi afacerea lor de 1 miliard de euro

Toată lumea cotiza la fondul Uniunea Generală a Sindicatelor din România cu 1% din venituri. La Bancorex şi BNR, UGSR dispunea în "89 de 4,7 miliarde de lei (peste 300 de milioane de dolari) şi 2 milioane de dolari. Cărţi, tablouri, chiar şi un vapor. Plus 21.000 de imobile: 55 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament, nenumărate hoteluri şi vile, zeci de sedii, peste 400 de apartamente, garaje, sute de baze sportive - toate adunate din 1906 încoace.

400 de locuinţe de protocol şi ferma de porci a lui Ceauşescu, scoase la vânzare. RA-APPS îşi evaluează activele şi se pregăteşte să vândă, inclusiv în rate

Regia Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a angajat cinci firme care urmează să evalueze bunurile aflate în administrarea sa în vederea vânzării. Valoarea contractului este de 410.000 de lei, iar procedura de evaluare va fi derulată în conformitate cu Ordonanţa 19/2002 privind utilizarea fondului locativ de protocol şi vânzarea unor imobile, aflate în administrarea RA-APPS. Anunţul de atribuire a contractului de evaluare a fost publicat săptămâna trecută, la puţin timp după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV, că regia ar trebui să fie privatizată, iar persoanele care locuiesc în imobilele din patrimoniul acesteia să le poată cumpăra la preţul pieţei, având prima opţiune.

JURNALUL NAŢIONAL

Mogulul Păunescu - regele ingineriilor pe bani publici

Primul dosar de subminare a eco-no-mi-ei naţionale a fost deschis în 1997 pe numele lui Gheorghe Constantin Păunescu, devenit astăzi "mogulul" de presă preferat al lui Traian Băsescu. Dosarul era unul dintre cele iniţiate de procurorii români după falimentarea Bancorex. "Banca mileniu-lui III", cum a fost publicitată la vremea respectivă, era deţinută de stat şi avea misiunea să sprijine comerţul exterior - de altfel, era abilitată să acopere garanţiile girate de Guvernul de la Bucureşti. Acesta a fost, de altfel, punctul vulnerabil al Bancorex. Firmele lui Gheorghe Constantin Păunescu au luat mai multe credite garantate de bancă.

Boc - troc cu Educaţia

Legea adoptată miercuri noapte de Guvern pentru liniştea UDMR: directori maghiari în şcolile româneşti din Ardeal, manuale importate din Ungaria, şedinţe cu părinţii în limba maghiară. Ministrul Funeriu a reuşit şi să-şi subordoneze rectorii universităţilor, încălcând autonomia universitară.

FMI face legea în Parlament

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a venit ieri în Parlament pentru a cere Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor să adopte Ordonanţa 50/2010 referitoare la contractele de credit în forma pe care FMI o consideră cea mai potrivită.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cât ne-ar costa să renunţăm la FMI

Dacă vrea să-şi ia înapoi libertatea economică, România ar trebui să plătească - în plus - dobânzi de 1-2 miliarde euro pe an, iar dacă Guvernul nu va fi mai credibil decât umbrela FMI, renunţarea la acord ar duce la derapaje economice majore. Îşi poate permite România să refuze semnarea unui nou acord cu FMI? Întrebarea este cu atât mai actuală cu cât acordul expiră în primăvara anului viitor şi există semne din ce în ce mai clare ale divergenţelor dintre FMI şi Guvern. Oficiali ai FMI au condiţionat ieri acordarea următoarei tranşe de revizuirea drepturilor clienţilor bancari prevăzute prin OG 50. Nici reducerea cotei unice, a contribuţiilor sociale sau creşterea salariului minim, dorite de Guvern, nu au fost văzute cu ochi buni de FMI. În aceste condiţii este oportună semnarea unui nou acord?

De ce mai vrea Iliescu o revoluţie "comunistă"" ca în "89? de Cristian Campeanu

Când Victor Ponta cere o nouă revoluţie pentru răsturnarea actualei puteri, pare o glumă, cum o glumă a fost şi moţiunea de cenzură. Când tema este preluată de Ion Iliescu şi susţinută de editorialişti cu greutate, gluma se îngroaşă. Ion Iliescu are o concepţie cu totul particulară despre revoltele din 1989, de care trebuie ţinut seama atunci când prezice că "se vor acumula nemulţumiri care vor genera o explozie ca cea din "89": pe scurt, în primul rând, tirania comunistă (stalinismul) nu a fost comunistă deloc, ci "capitalism de stat". În al doilea rând, "factorul motor" al Revoluţiei nu au fost anticomuniştii sau dreapta (care "n-a fost prezentă"), ci comuniştii, membrii de partid care au ieşit în stradă sau, pe limba lui Iliescu, "factorul social de bază - muncitorimea". În consecinţă, revoltele din "89 nu au fost anticomuniste, ci revoluţii comuniste, în esenţa lor, împotriva "capitalismului de stat" stalinist.

Marea Neagră se pregăteşte să moară

Viaţa subacvatică din Marea Neagră riscă să dispară din cauza hidrogenului sulfurat din apă. Salvarea poate veni de la un seism. Specialiştii avertizează că pericolul este imens. Asta, pentru că un rezervor uriaş de hidrogen sulfurat, un gaz care în contact cu aerul explodează, aflat la 150 de metri sub nivelul mării, stă să iasă la suprafaţă.

Câţi ani-lumină ne despart de justiţia din Anglia

În Marea Britanie, o judecătoare a fost ameninţată cu excluderea din magistratură pentru că a evacuat ilegal o româncă din locuinţă. La Bucureşti, sancţiunile dure pentru magistraţi rămân iluzorii chiar şi în speţe foarte grave. O amendă de 2.000 de lire şi recomandarea de "excludere din magistratură". Aceste sancţiuni i-au fost aplicate unui magistrat din Marea Britanie după ce a încercat să evacueze abuziv o româncă. În plus , judecătoarea Stephanie Lippiatt a fost obligată să suporte costurile procesului - 1900 de lire - şi costurile apărării - 5.000 de lire sterline. În final, ca urmare a acuzaţiei că "a compromis magistratura" din Marea Britanie, judecătoarea a demisionat.

2011: România iese cel mai greu din criză

Doar trei ţări rămân în 2010 în recesiune: Grecia, România şi Letonia. Anul viitor avem cea mai modestă creştere. România va avea anul viitor cea mai modestă creştere economică din regiune, de numai 0,9%, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Anul acesta, România va avea o scădere economică de 2%, mai mică decât a Greciei (3%, conform altor estimări), dar mai mare decât a Letoniei (1%). Toate celelalte ţări membre UE au ieşit deja din recesiune. Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezentă, are loc o îmbunătăţire a condiţiilor economice, potrivit unui raport al băncii.

ZIARUL FINANCIAR

Vremea finanţărilor ieftine se apropie de sfârşit, anunţă guvernatorul BNR. Pe lângă recesiune, Mugur Isărescu anunţă că România este la limită cu finanţarea ieftină a deficitului.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a susţinut că România este la limită cu obţinerea finaţărilor ieftine pentru sursele financiare atrase de stat, ceea ce înseamnă că toată economia ar trebui să se pregătească să ia în calcul dobânzii mai mari. De la începutul anului Ministerul Finanţelor face mari eforturi pentru a nu plăti la lei o dobândă mai mare de 7%, dar sumele pe care le obţine sunt destul de mici în raport cu necesarul de finanţare. Însă presiunile băncilor de a obţine o dobândă mai mare sunt destul de accentuate.

Ostahie şi fraţii Paval, românii care se bat cu reţelele de retail internaţionale

Fratii Adrian si Dragos Paval si Dan Ostahie sunt singurii antreprenori romani ale caror afaceri- Dedeman si Altex- fac parte din topul celor mai mari companii de retail de pe piata locala, dupa ce comertul alimentar a ajuns aproape integral pe mana marilor grupuri germane si franceze. Cele mai mari retele de comert alimentar, de electrocasnice, bricolaj sau farmacii au rulat anul trecut afaceri de opt miliarde de euro, aproape o treime din intreaga piata de retail.

BERD crede în creştere economică la anul

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB anul viitor, de la o creştere zero prognozată în iulie la 0,9%. Chiar şi aşa, prognoza este de departe cea mai pesimistă dintre toate ţările din regiune. Pentru anul acesta BERD estimează că economia va scădea cu 2%, prognoză ameliorată faţă de cifra anterioară de -3%. Previziunile unor analişti pentru anul viitor au devenit pesimiste, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economică de-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an o scădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitor pe o creştere de 1,5%. Surse participante la discuţiile cu FMI au declarat pentru ZF că Fondul ia în calcul la nivel neoficial riscul ca 2011 să fie al treilea an la rând de recesiune. Oficial, FMI menţine însă prognoza de 1,5% pentru 2011, mai optimistă decât cea a BERD.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb