REVISTA PRESEI 29.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 octombrie 2012

ADEVARUL

Spionul rus, cuprul şi bănăţenii: Miza "Marelui Canion" de la Moldova Nouă

Cazul cetăţeanului rus prins cu documente secrete de la Moldomin pare cusut cu aţă albă. Adevărata miză este privatizarea societăţii care deţine zăcăminte de un miliard de dolari. Scandalul de spionaj izbucnit săptămâna trecută, în urma reţinerii pe aeroportul din Otopeni a unui cetăţean rus acuzat că a încercat să scoată din ţară documente secrete, redeschide discuţia despre privatizarea societăţii Moldomin din Moldova Nouă. De soarta acestei societăţi, care deţine 30% din rezervele de cupru ale României şi 2,5% din cele ale Europei, atârnă şi speranţele celor 14.000 de locuitori ai orăşelului din judeţul Caraş Severin. Surse din conducerea Moldomin susţin că, de fapt, aşa-zisul spion este un reprezentant al celor care vor să cumpere ce a mai rămas din fosta întreprindere socialistă.

Frica de bucureşteni. De ce fug liderii partidelor din USL şi din ARD în colegii din afara Capitalei

Liderii partidelor din USL şi din ARD şi-au ales colegii "sigure" în teritoriu pentru a accede fără griji în Parlament, spre deosebire de majoritatea predecesorilor lor, care au avut curaj să candideze în Capitală. Preşedintele PNL Crin Antonescu va candida pentru un mandat de senator în colegiul numărul 2 din Teleorman, judeţ controlat de baronul PSD Liviu Dragnea. Anunţul a fost o surpriză, deoarece se ştia că liderul liberal urma să concureze într-un colegiu din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a se baza pe ajutorul primarului PSD Robert Negoiţă. Acum, probabil pentru a evita situaţia delicată din urmă cu patru ani, când nu şi-a câştigat colegiul din sectorul 1 şi a fost nevoit să aştepte redistribuirea mandatelor, Crin Antonescu s-a orientat către un colegiu fără probleme.

EXCLUSIV STENOGRAME Şpăgile de la CFR ajungeau până la vârf. Vezi cine-i "naşul mare"

Noi stenograme obţinute de "Adevărul" demonstrează cum naşii adunau banii şi îi trimiteau pe cale ierarhică până la şeful serviciului Control Trenuri din cadrul SNTFC, Gheorghe Cazacu. Au apărut noi date în dosarul şpăgilor de la CFR Călători care demonstrează că reţeaua şpăgilor se întinde până la cel mai înalt nivel. Pe lângă banii din şpaga luată de "naşi", mai erau şi micile atenţii: sticle cu whisky, pastramă şi miei de Paşte. Capătul de linie unde se lăsa "marfa" pentru şefi este chioşcul de ziare de la linia 10 din Bucureşti. Acesta este singurul chioşc de ziare implicat în reţeaua şpăgii de la SNTFC. De asemenea, "schema" cu cumpăratul cafelei la suprapreţ era folosită doar la un chioşc din gara Roşiori, nu era un mod de lucru.

Dilema Guvernului: ţinta de deficit sau proiectele UE

După ce Comisia Europeană a decis să oprească României finanţarea pe trei programe importante, Guvernul rămâne cu sarcina uriaşă de a face rost de bani pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor. Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să presuspende României cea mai mare parte din trei programe - Transport, Regional şi Creşterea competitivităţii, şi să aplice corecţii financiare de aproximativ 600 de milioane de euro. În acest caz, Guvernul Ponta are puţine variante. În oricare dintre ele, va trebui să stea cu ochii pe deficitul bugetar.

Campanie pentru alegerea primei femei care va apărea pe o bancnotă naţională

Peste 7.000 de bucureşteni au semnat, sâmbătă, o petiţie care îşi propune să desemneze prima personalitate feminină ce va apărea pe o bancnotă emisă de BNR. Acţiunea a debutat sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi este organizată de TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, având titlul "ALTFEM - Semnează petiţia pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească". Campania are două etape. În prima etapă organizatorii doresc să strângă peste 50.000 de semnături de susţinere, după care lista va fi trimisă Băncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR, scrie Agerpres.

Marile corporaţii americane îşi învaţă angajaţii cum să voteze

Până în 2010, legislaţia federală a SUA interzicea companiilor să utilizeze fonduri corporatiste pentru a susţine şi a face campanie pentru candidaţii politici, iar aceasta includea îndemnarea angajaţilor să voteze cu un anume candidat. Dar Curtea Supremă a SUA a decis să ridice aceste restricţii în 2010. Acum mai multe companii mari au trimis scrisori sau pachete informative angajaţilor sugerându-le, sau chiar recomandându-le explicit cum să voteze în alegerile prezidenţiale, scrie "New York Times". În aceste scrisori, executivii se plâng de costurile prea mari ale taxelor, de reforma sănătăţii şi de faptul că există prea multe reglementări. Unele dintre acestea avertizează că, dacă Obama este reales, compania respectivă ar avea de pierdut, şi că acest lucru ar putea pune în pericol joburile.

Stolojan: A doua rectificare bugetară reflectă deteriorarea situaţiei economice

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine că a doua rectificare bugetară făcută ieri de Guvern reflectă, în continuare, deteriorarea situaţiei economice din România. "Guvernul Ponta se află în campanie electorală de la preluarea mandatului şi aproape toate mesajele, comunicările pe care le transmite domnului Ponta , ca prim-ministru, trebuie interpretate în acest registru, de campanie electorală", a susţinut Stolojan, potrivit Mediafax. El a amintit că, în august, la prima rectificare, spuneam că pe termen scurt românii nu se pot aştepta la nimic bun.

CAPITAL

Absorbţia fondurilor europene - Misiune Imposibilă

Într-un singur an, şi anume în 2013, România ar trebui să acceseze 90% din totalul fondurilor europene, de circa 20 de mld. euro, alocate prin cele şapte programe sectoriale pentru perioada 2007-2013. În plus, în urma neregulilor constatate, suntem obligaţi de Comisia Europeană să dăm înapoi o bună parte din cele doar 10 procente accesate până-n prezent. Accesarea fondurilor europene destinate României pentru perioada 2007-2013, pentru cele şapte programe operaţionale (Transport, Mediu, Regional, Dezvoltarea Resurselor Umane, Creşterea Competitivităţii Economice, Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi Asistenţă Tehnică) consemnează un eşec nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană.

Cineva are nevoie de meditaţii cu Isărescu

Un scenariu de criză al FMI preconizează că economia românească ar putea scădea cu 5%, iar moneda naţională s-ar devaloriza până la 5,5 lei pentru un euro. Trebuie spus că o asemenea situaţie nu reprezintă aşteptările reale, ci doar riscurile previzibile. Un fel de "pregăteşte-te de ce-i mai rău şi aşteaptă-te la ce-i mai bine!", unul dintre cele mai sănătoase principii ale unui antreprenor. Dar ce ne facem cu ultimele veşti de pe frontul luptei pentru redresarea economiei duse de armata domnului Ponta? Pentru că, în ciuda faptului că "no news is bad news" în situaţia noastră, după eşecul de la Oltchim şi ultimele ştiri din zona fondurilor europene, începem să ne rugăm să nu mai sune telefonul.

CURENTUL

Dragnea îl trădează pe Ponta braţ la braţ cu Antonescu?

În mod cu totul surprinzător, presa a aflat sâmbătă după amiaza că preşedintele PNL, Crin Antonescu nu mai candidează într-un colegiu din sectorul 3, aşa cum se bătea cu pumnii în piept în ultima vreme, ci va fi senator de Teleorman, candidând braţ la braţ cu pesedistul Liviu Dragnea, care se bate şi el pentru un loc de deputat. Surpriza nu a fost doar pentru ziarişti, ci şi pentru Victor Ponta, partenerul de alianţă al lui Crin, care, potrivit surselor noastre, a aflat din presă de înţelegerea făcută peste capul său de Dragnea şi Antonescu. Această decizie care l-a surprins inclusiv pe Ponta, a determinat amânarea depunerii candidaturilor USL în Teleorman.

Ioan Rus nu crede în victoria USL

Social democratul Ioan Rus a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că nu crede în "victorii asigurate" chiar dacă estimările arată că USL va câştiga alegerile parlamentare. 
"În politică, mai des ca şi în fotbal, se poate pierde chiar şi când adversarii sunt slabi, îţi poţi da autogoluri spectaculoase", a declarat fostul ministru de interne. Rus a mai precizat că, deşi în acest moment nu este previzibilă o largă coaliţie după alegeri, ar putea exista şi o situaţie care să le impună aleşilor să ia în calcul această opţiune.

Ponta şi aberaţiile sale despre încasările la buget

Abilităţile lui Victor Ponta pentru funcţia de premier au fost demonstrate din plin în ultimele şase lui, de când USL se află la putere. Aşa cum s-a văzut, Ponta n-are nici în clin nici în mânecă cu treburile guvernării, despre care-şi dă cu părerea din când în când de dragul populismului. Aşa a făcut şi sâmbătă, cu ocazia spectacolului mediatic prilejuit de rectificarea bugetară. Ponta a declarat, pentru urechile alegătorilor, că veniturilor fiscale în creştere din primele nouă luni se datorează eliminării reţelei de crimă organizată la vârful ANAF, diferenţa de bani înregistrată în plus fiind luată anterior de fostul şef ANAF Sorin Blejnar şi cei care l-au ajutat, susţine premierul Ponta.



CURIERUL NATIONAL

Cum deblocăm banii europeni?

Guvernul va admite neregulile din programele derulate cu fonduri europene din perioada 2009-2011 şi va plăti corecţii financiare, a anunţat Victor Ponta. Dacă Executivul rezolvă problemele şi acceptă corecţii pentru plăţi, Comisia Europeană ar putea debloca programele de transport, regional şi competitivitate. Premierul a spus că prin acceptarea de corecţii în cazul programului de dezvoltare a resurselor umane, reluarea plăţilor e posibilă chiar din 15 decembrie. Avem la dispoziţie 2 luni să demonstrăm că sistemul a fost curăţat de erori şi fraude iar Autoritatea Română de Audit să trimită un raport pozitiv la Comisia Europeană. Dacă rezultatul mulţumeşte Comisia, atunci se reiau plăţile, dacă nu, suspendarea poate fi prelungită.

Transporturile amână listarea la bursă a porturilor şi aeroporturilor

Noul termen-limită maxim propus de minister pentru vânzarea a câte 5% din capitalul societăţilor este 31 decembrie 2013. Potrivit proiectului de modificare a Legii 247/2005, procedurile de selectare a serviciilor de investiţii financiare, derulate în 2007 şi 2008, au fost suspendate în 2009 din cauza "efectelor crizei economico-financiare".

Ce s-ar întâmpla dacă Finlanda ar alege să părăsească zona euro?

În ultimii doi ani, pe fondul problemelor din zona euro, investitorii internaţionali au fost paralizaţi de o ţară mică, de la marginea regiunii - Grecia. Nu ar fi rău ca privirile acestora să se îndrepte şi asupra Finlandei, care analizează "tăcut" părăsirea uniunii monetare. Deşi se numără printre cei mai puternici membri ai zonei euro, în interiorul ţării au loc discuţii "fascinante". Oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali finlandezi procesează tăcut logistica părăsirii uniunii monetare, scrie, într-un articol pe această temă, cotidianul britanic Financial Times. Niciun finlandez nu consideră că aşa ceva s-ar putea produce prea curând. Poate nu se va întâmpla niciodată. Oricum, majoritatea factorilor de decizie politică resping categoric ideea.

Jim Rogers: Criza viitoare va duce bancheri în închisoare

Investitorul american spune că nervozitatea din societate va face imposibilă lăsarea nepedepsită a fraudelor. Dacă după cutremurul financiar din 2007-2008 fraudele bancare au rămas nepedepsite, niciun reprezentant de frunte din lumea finanţelor neajungând la închisoare, următoarea criză va duce în spatele gratiilor bancheri cu nume în condiţiile în care presiunea publică va fi mare pentru ca acest lucru să se întâmple, a declarat pentru Russia Today, Jim Rogers, chairman la Rogers Holdings. Investitorul american spune că următorul şoc este apropiat şi întrevede o recesiune în SUA începând cu anii 2013-2014. Ceea ce a susţinut economia americană până acum a fost pomparea banilor înainte de alegeri, însă acest lucru nu va mai fi valabil după scrutinul prezidenţial din noiembrie a.c.

EVENIMENTUL ZILEI

Ghidul de şiretlicuri al lui Nelu Iordache. Contractele dubioase cu statul şi evaziunea fiscală i-au adus milioane de euro

Afacerile patronului de la Romstrade şi Blue Air s-au lăsat cu anchete DNA, iar cei care au fost găsiţi vinovaţi, au fost angajaţii statului. La sfârşitul săptămânii trecute, primul manager privat de la Tarom, Heinrich Vystoupil, şi-a dat demisia după câteva zile de la numire. În acest scandal apare şi numele omului de afaceri Nelu Iordache, un milionar discret care are contracte bănoase cu instituţiile publice. El este patronul Blue Air şi Romstrade şi are o avere estimată la aproximativ 150 de milioane de euro. Recent, Judecătoria Sectorului 1 a decis să introducă societatea Romstrade SRL parte în procesul penal privind modernizarea pistelor de pe aeroportul Băneasa. În acest dosar a fost trimisă în judecată fosta conducere a aeroportului Băneasa, printre care directorul general Ştefan Mladin şi directorul tehnic Florin Fulger.

De unde au venit de fapt banii în plus la buget

Guvernul Ponta a obţinut aceleaşi rezultate fiscale ca guvernele precedente, care l-au avut pe Blejnar la ANAF. Premierul Victor Ponta ne-a anunţat sâmbătă, în şedinţa de Guvern, că a reuşit o performanţă remarcabilă, şi anume creşterea cu 10% a încasărilor bugetare doar ca urmare a "schimbării vârfului ANAF". Dincolo de senzaţionalul informaţiei, o analiză mai atentă arată o realitate complet diferită faţă de cea prezentată de primul ministru. Per total, veniturile bugetare au crescut în primele nouă luni cu doar 7,6%, cele mai mari creşteri fiind de 14,2% la asigurările de sănătate şi 12,5% la impozitul pe venit. Cel mai mare impact l-au avut însă creşterile de la TVA (6,2%) şi accize (8,8%), din cauza ponderii acestora în buget.

ORAŞ ANTIC descoperit în TRIUNGHIUL BERMUDELOR. Cercetătorii spun că e posibil să fie ATLANTIDA

Un oraş misterios a fost descoperit, de cercetători, în Triunghiul Bermudelor. La 700 de metri sub apele Atlanticului, ciudata aşezare păstrează construcţii uriaşe pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu Atlantida. Patru piramide mari, structuri circulare construite din granit, un sfinx şi monumente gravate. Asta a descoperit un robot subacvatic trimis în misiunea din Triunghiul Bermudelor. Conducătorii cercetării, inginerul marin Pauline Zalitzki şi soţul său, Paul Weinzweig, au observat construcţiile în anul 2001, când făceau o altă cercetare în zonă. Pentru că ciudatele blocuri de piatră le-au atras atenţia, anul acesta au trimis un robot video subacvatic pentru a se asigura că nu s-au înşelat. Oraşul de pe fundul oceanului se află la 700 de metri nord de coasta estică a Cubei.

JURNALUL NATIONAL

În IARNA asta trebuie să ţineţi cont de acest lucru. Sfaturile vă vor fi foarte utile

Cristian Muntean, directorul Asociatiei Service-urilor Auto Independente (ASSAI), a alcatuit pentru Income Magazine o lista cu principalele sfaturi de care ar trebui sa tina cont soferii la echiparea cu anvelope de iarna a automobilelor proprii. 1. Anvelopele montate sa nu aiba vechime mai mare de 5 ani, pentru ca materialul din care este confectionat isi pierde din proprietatile pe care trebuie sa le asigure acest tip de anvelope. 2. Anvelopele montate sa aiba adancimea profilului mai mare de 1,6 mm. Anvelopele, au in general, o banda de cauciuc mulata la baza benzii de rulare, pozitionata in cel putin trei puncte in jurul anvelopelor. Acesta indica momentul in care mai sunt doar 1,6 mm de banda de rulare.In cazul in care profilul anvelopei scade sub 1,5 mm, anvelopele trebuie inlocuite, pentru ca isi pierd semnificativ eficienta in franare.

Razboi intre companiile de asigurari si service-uri

După patru ani de la declanşarea crizei financiare, piaţa de asigurări din România se reaşează şi încearcă să câştige terenul pierdut prin propriile greşeli. Lupta pentru cota de piaţă, în care s-au înfruntat ani la rând asigurătorii, a adus acestora pierderi semnificative. Din această situaţie se poate ieşi doar prin aplicarea unor politici corecte de tarifare, care, la rândul lor, vor susţine îmbunătăţirea managementului daunelor. Ceea ce înseamnă că, în final, consumatorul va fi cel care va avea de câştigat. MIHAIL TECĂU, preşedintele Omniasig Vienna Insurance Group - companie rezultată în urma fuziunii dintre BCR Asigurări şi vechiul Omniasig -, mizează, în competiţia pentru menţinerea poziţiei de lider pe piaţă, pe care subsidiara austriacă a câştigat-o după primele şase luni din acest an, pe calitatea serviciilor post-vânzare oferite clienţilor şi pe produsele nou lansate, din categoria non-auto.

Primarul New York-ului ordonă evacuarea a 375.000 de locuitori, din cauza uraganului Sandy. Sute de zboruri au fost anulate, iar metroul din oraş va fi închis

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminică evacuarea a 275.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului, din cauza apropierii uraganului Sandy, considerat o ameninţare serioasă. "Este o furtună serioasă şi periculoasă", a justificat primarul decizia, în cadrul unei conferinţe de presă pe această temă, relatează AFP. Anterior conferinţei de presă se anunţase că sute de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est, în aşteptarea uraganului. Air France a anulat toate zborurile prevăzute pentru luni către New York şi Washington, în timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Aeroportul din New York ar urma să rămână deschis duminică, potrivit autorităţilor, care au avertizat însă pasagerii în privinţa unor eventuale perturbări ale traficului aerian.

NATIONAL

Basescu i-l imprumuta pe Daniel Morar lui Barroso

Fara sa se inscrie la concursurile pentru ocuparea posturilor de procuror general sau sef al DNA, Daniel Morar parea iesit din orice schema de conducere din domeniul Justitiei. Varianta greu de crezut, cel putin din prisma faptului ca acesta, la ce dusmani si-a facut in ultimii sapte ani, trebuia sa-si asigure intr-un fel spatele. Lucru pe care de altfel l-a si facut, actualul interimar la conducerea Parchetului General urmand sa intre de la anul in viitorul corp al procurorilor anticoruptie al Comisiei Europene. Este vorba de veritabila echivalenta a DNA la nivel european, creata special pentru anchetarea marilor cazuri de coruptie transfrontaliere.

Tarom, parasita de manager si tot mai aproape de insolventa

Se pare ca premonitiile fostilor sefi de la Tarom se implinesc. Managerul abia numit a dat bir cu fugitii, iar ceilalti noi sefi inca isi negociaza salariile. In acest timp, compania aeriana de stat acumuleaza pierderi de aproape 200.000 de euro in fiecare zi (peste cinci milioane de euro pe luna). Managerul ales sa conduca Tarom, Heinrich Vystoupil, a lasat balta si functia, si compania, deoarece nu a reusit sa obtina de la autoritati un salariu de 120.000 de euro si beneficii pentru sotie si copil. "Tarom este in coma si nu mai rezista experimentelor", a atras atentia Nicolae Demetriade, numit director la Tarom pe vremea ministeriatului lui Miron Mitrea.

Dezvaluiri soc: Operativilor CIA din Benghazi nu li s-a permis sa-l ajute pe ambasadorul SUA!

Operativii CIA din Benghazi au cerut de trei ori permisiunea sa intervina cand a fost atacat Consulatul unde se afla ambasadorul Chris Stevens, dar nu li s-a permis. Dezvaluirile vin dupa ce CIA a fost acuzata ca nu a actionat pentru salvarea diplomatilor, desi avea o multime de agenti in teren. Mai mult decat atat, cand complexul in care isi desfasurau activitatea agentii CIA a fost atacat, li s-a refuzat ajutorul militar cerut, desi doua echipe antitero se aflau la doar doua ore departare, la baza americana Sigonella din Italia.

PUTEREA

Apocalipsa economică vine în 2013. Zona euro şi politicul ne dirijează viaţa

După mulţi ani de strâns cureaua, timp în care criza a devenit un mod de viaţă, românii s-ar fi aşteptat ca 2013, în ciuda numărului din coadă, prevestitor de ghinion, să fie un an mai bun. Nu va fi! Cel puţin acesta este sentimentul pe care îl au majoritatea oamenilor de afaceri şi a bancherilor. Pentru oamenii de rând speranţa moare ultima, dar, dacă ar fi să ne luăm după comportamentul politicienilor, ultima licărire de speranţă tocmai s-a stins. Nu există nici o strategie, nici o direcţie, şi, cel mai important, nu există Buget de Stat pe 2013. Probabil că dacă USL, aflată acum la putere, ar fi avut veşti bune de anunţat votanţilor, ar fi făcut paradă cu proiectul de Buget, înaintea alegerilor parlamentare.

Haos în Educaţie. Bilanţul Ecaterinei Andronescu după şase luni de guvernare USL

Diplome ba acordate, ba retrase, camere video ce apar şi dispar din sălile de examen, programe şcolare scrise, iar apoi abandonate, dovezi de plagiat pentru care nu este tras nimeni la răspundere, bacalaureat care este de fapt "nebacalaureat" sunt doar o parte dintre evenimentele care au "abramburit" total învăţământul românesc sub guvernarea coordonată de Victor Ponta. Guvernul Victor Ponta a fost învestit pe 7 mai. De atunci, am asistat la o adevărată "Abrambureală" a învăţământului românesc. Nu mai puţin de patru miniştri s-au plimbat pe la şefia Educaţiei, în mai puţin de şase luni.

Evaziunea fiscală din România a speriat UE. Taxare inversă pe toată filiera cerealelor

Evaziunea fiscală din România a speriat Uniunea Europeană, care se pregăteşte să facă o serie de concesii legislative numai ca fenomenul să fie limitat. Modelul românesc se pare că a contaminat şi ţările vecine, astfel că şi acestea fac demersuri ca să impună aceleaşi măsuri antievaziune ca şi noi. Soluţia impusă este introducerea taxării inverse acolo unde este nevoie, astfel încât evazioniştii să nu mai fie tentaţi să eludeze Fiscul.

ROMANIA LIBERA

Frăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor

Tinerii care accesează fonduri europene nerambursabile de până la 40.000 euro pentru a-şi dezvolta ferme sunt obligaţi să urmeze cursuri în domeniu, finanţate tot de UE. Sarcina Ministerului Agriculturii este aceea de a căuta cele mai bune oferte ale firmelor specializate în instruirea micilor fermieri. În realitate, fondurile europene de zeci de milioane de euro se împart, în general, într-o castă închisă, formată din personaje cu importante conexiu­ni politice în toate partidele importante. Astfel, bună parte din contractele încheiate cu Ministerul Agriculturii au fost obţinute de o companie înfiinţată de Liviu Harbuz, consilierul lui Victor Ponta. Alţi beneficiari ai fondurilor europene din acest domeniu sunt firme aflate în legătură cu Mihai Vădan, fost director în Ministerul Agriculturii în perioada guvernării PDL, cu fostul ministru al Tineretului şi Sportului Sorina Plăcintă sau cu soţia fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar.

Miza exploatării de la Moldova Nouă: un miliard de euro?

Zăcământul de la Moldova Nouă are o valoare estimată de peste un miliard de euro şi urmează să fie exploatat de nişte investitori elveţieni şi ruşi. Aceştia intenţionează să ia totul de zero întrucât uzinele, punctele de lucru ale exploatării miniere dar şi vechea carieră au fost distruse. Săptămâna trecută, un cetăţean rus a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zonele de exploatare de la Moldova Nouă. Spionul a primit deocamdată interdicţia de a părăsi ţara.

China. Pe fondul scandalurilor politice, puterea pregăteşte înnoirea echipei conducătoare. Miliardele ascunse ale "nomenklaturii"

Cu mai puţin de două săptămâni înaintea înnoirii sale, înalta ierarhie a Partidului Comunist chinez face obiectul dezvăluirilor privind averile colosale obţinute de membrii familiilor lor. Potrivit New York Times, rudele premierului Wen Jiabao au adunat 2,7 miliarde dolari, ancheta fiind imediat cenzurată în China. Anul 2012 este unul crucial pentru China. Partidul Comunist chinez se va dota cu o nouă echipă conducătoare la 8 noiembrie, opacitatea domnind în jurul acestui eveniment care va schimba destinele gigantului asiatic. În cadrul celui de-al XVIII-lea congres al partidului se vor desemna oficial liderii ce vor conduce ţara în următorii cinci ani şi evenimentele premergătoare, deşi ţinute sub control, au dezvăluit lupta din culise a diferiţilor pretendenţi pentru poziţionarea în vederea alegerii la vârful puterii.

ZIARUL FINANCIAR

România ratează adoptarea euro în 2015. BNR spune că noul guvern va decide următoarea dată

Aderarea României la euro în 2015 este dificilă pentru România, iar noul guvern format după alegerile parlamentare din decembrie urmează să decidă dacă va fi menţinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, în opinia economistului-şef al BNR, Valentin Lazea. "Oficial, după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide dacă să menţină sau nu calendarul curent de aderare în 2015. După mine, este dificil de menţinut această dată pentru că ar fi nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiţii: ar trebui să intrăm în mecanismul ERM 2 peste două luni, în ianuarie 2013 ar trebui să luăm în considerare doar perioada minimă de ERM, de doi ani, şi, în plus, ar însemna că banca centrală şi Comisia Europeană să accepte ca adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an", a declarat Lazea la sfârşitul săptămânii.

Curiosul caz al spionului O.M.: Rusia trimite iscoade pentru un zăcământ de cupru de 2,7 mld. euro, dar este absentă la privatizări

Evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute, când un cetăţean rus de 42 de ani, O.M., a fost prins pe aeroportul Otopeni cu mai multe documente şi hărţi geologice, readuc în prim-plan lupta marilor puteri pentru resurse, de data aceasta în lumina reflectoarelor fiind 30% din rezervele de cupru ale României. În centrul scandalului sunt Ipromin, institut de cercetare în domeniul industriei miniere, şi datele secrete despre zăcământul de cupru Moldova Nouă, a cărui licenţă de exploatare este deţinută de firma Moldomin. Acelaşi institut a colaborat cu Roşia Montană Gold Corporation, folosind date din arhiva proprie pentru a realiza un raport tehnico-economic asupra unuia dintre cele mai controversate proiecte miniere din România.

Ce a rămas la Adunaţii-Copăceni în urma falimentului israelienilor de la Tnuva: 1.000 de vaci îngrijite de o mână de avocaţi care aşteaptă un cumpărător

La 20 de kilometri sud de Bucureşti pe drumul spre Giurgiu este ferma de lapte ce a aparţinut până nu de mult gigantului Tnuva. Aici era cel mai important "generator" de materie primă pentru fabrica israelienilor de la Popeşti-Leordeni, unitate în care Tnuva a investit peste 50 de milioane de euro în speranţa că va ajunge pe podiumul pieţei locale a laptelui. Între timp fondul de investiţii ce con­trolează procesatorul israelian de lapte a decis că cifrele din bilanţurile afacerii din România nu mai justifică planurile de viitor şi nici prezenţa pe piaţa locală. Exit-ul a fost decis rapid. De la primele zvonuri până la decizia ofi­cială au trecut numai câteva luni, iar în spate au rămas o fabrică de lapte, datorii de milioane de euro şi 1.000 de vaci.

CNVM către Konieczny: Acuzaţiile despre listarea secundară sunt lipsite de temei

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare a pieţei locale de capital, susţine că modificarea legislaţiei pentru a face posibilă listarea secundară a Fondului Proprietatea este o procedură complexă ce necesită timp şi califică drept acuzaţii fără temei declaraţiile managerului Greg Konieczny că CNVM nu vrea să respecte voinţa acţionarilor prin tergiversarea modificărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb