REVISTA PRESEI 29.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 octombrie 2015

ADEVARUL

Cum s-au prefăcut parlamentarii că o pedepsesc pe Elena Udrea

Mascarada din Parlament a devoalat încă o dată legăturile subterane, transpartinice şi otrăvite din politica românească. Deputaţii s-au strâns ieri în Parlament pentru a vota trei solicitări trimise de procurorii DNA pe numele Elenei Udrea: începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă. Dintre toate trei, deputaţii au aprobat numai două ( urmărire penală şi reţinere pentru 24 de ore), însă au blocat-o pe cea mai importantă: arestare preventivă. Modul în care a fost salvată Udrea a fost lipsit de orice urmă de demnitate. Piesa a avut mai multe acte. Solicitarea de începere a urmăririi penale a fost votată prima şi a fost aprobată cu 193 de voturi "pentru" şi 106 "împotrivă". Observăm că încă de la prima solicitare au fost foarte multe voturi împotrivă, ceea ce înseamnă că alături de Elena Udrea, sub protecţia votului secret, au stat parlamentari atât de la PSD, cât şi de la PNL, în condiţiile în care deputaţii PMP pot fi număraţi pe degete.

De unde venea şi unde se ducea ministrul Gabriel Oprea în seara accidentului mortal al poliţistului Gigină

Datele anchetei deschise de procurori în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, relevă până în acest moment că demnitarul ar fi avut o întâlnire la SRI şi se îndrepta spre casă în momentul accidentului. Gabriel Oprea a fost audiat, miercuri, de procurori. Vicepremierul Oprea participase la o întâlnire ce a avut loc la sediul SRI din strada Jandarmeriei (zona Băneasa). Cel puţin aşa reiese din informaţiile aflate până acum la dosar. Vicepremierul a mers, miercuri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a da prima sa declaraţie în dosarul de ucidere din culpă în care este anchetată moartea tânărului poliţist. De data aceasta, Oprea nu a mai folosit coloana oficială în traficul aglomerat al Capitalei, pentru a onora invitaţia venită de la anchetatori.

De ce a fost claxonat în trafic Klaus Iohannis? Vina preşedintelui este reacţia slabă în faţa unui abuz

O filmare de amator, realizată miercuri dimineaţă, arată cum coloana oficială a preşedintelui Klaus Iohannis a fost claxonată nervos de cetăţenii care aşteptau, cu sutele, la semaforul de la Piaţa Presei. Preşedintele se îndrepta către Romexpo, la un târg de agricultură, dar nemulţumirea oamenilor demonstrează, de fapt, că drumul său duce către un hău politic. Preşedintele are dreptul la coloană oficială şi este absurd să ne închipuim cum ar circula fără acest alai într-o capitală hiper-aglomerată. După cazul poliţistului care a murit în timp ce îi deschidea calea vicepremierului Gabriel Oprea s-a creat o emoţie puternică şi aceasta nu s-a stins. Emoţia s-a transformat într-o ură faţă de "ciocoii" care folosesc abuziv coloanele oficiale în timp ce omul simplu aşteaptă răbdător ore întregi la semafor. Şi aici intră în scenă vina preşedintelui, aşa cum o percepe populaţia care aşteaptă la semafor şi, când îl vede, claxonează cu furie. Vina preşedintelui Klaus Iohannis constă în reacţia palidă a şefului statului în faţa unui abuz în funcţie al vicepremierului.

Refugiaţii musulmani nu pot cotiza la pensiile europenilor. Le-o interzice Coranul

Religia este un element esenţial pentru a înţelege criza actuală a refugiaţilor şi este crucială pentru modul în care Europa va răspunde la această provocare fără precedent. Mai ales că această criză va adânci şi mai mult diviziunea dintre cele două culturi care împărtăşesc valori diferite Islamul şi Creştinismul. O nouă tendinţă care se răspândeşte printre noii imigranţi musulmani în Germania este lepădarea de Allah şi convertirea la Creştinism. La o singură biserică din Berlin, sute de refugiaţi din Iran şi Afganistan au fost botezaţi creştineşte. De unde acest val de evlavie creştină? Preoţii şi pastorii speră că într-adevăr este vorba de revelaţie divină. Însă chiar ei admit că adevăratul motiv este mult mai cinic. Într-o ţară musulmană, pedeapsa pentru apostazie este condamnarea la moarte. Legile pentru apărarea drepturilor omului din Uniunea Europeană interzic expulzarea unei persoane într-o ţară unde este condamnat la moarte sau supus persecuţiilor religioase. Astfel, cei proaspăt botezaţi nu pot fi returnaţi în ţara de origine.

Analiză Financial Times: Se apropie sfârşitul erei Merkel

La începutul acestui an, Angela Merkel putea susţine că este cel mai de succes politician din lume. Cancelarul german câştigase trei runde succesive de alegeri, era figura politică dominantă în Europa şi foarte populară în ţara ei. Însă criza refugiaţilor ar putea să marcheze sfârşitul erei Merkel, se arată într-o analiză Financial Times. Pe măsură ce ţara se aşteaptă să primească peste un milion de solicitări de azil doar anul acesta, nemulţumirea populaţiei se acumulează şi cresc criticile la adresa Angelei Merkel, chiar din propriul său partid. Unii dintre aliaţii ei apropiaţi admit că este posibil acum ca ea să fie nevoită să îşi părăsească funcţia chiar înaintea alegerilor generale de anul viitor. Chiar dacă reuşeşte să îşi ducă până la capăt mandatul, ideea unei a patra administraţii Merkel, discutată intens în urmă cu câteva luni, pare acum imposibilă.

Băsescu: Oprea trebuie să demisioneze. Onoarea de general îl obligă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat miercuri seara că ministrul de interne Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze pentru că "onoarea de general îl obligă" la un astfel de gest, adăugând că zece ani nu a văzut motocicletă în faţa coloanei sale oficiale şi că ordonanţa SPP trebuie "zburată". "Onoarea de general de care face atâta caz îl obligă să demisioneze", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV, citat de Mediafax. El a mai spus că principalul răspunzător pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină este cel care i-a dat ordin să se aşeze în faţa coloanei oficiale. "Nu de la Oprea a primit dispoziţia să se aşeze în faţa coloanei, cel care i-a dat dispoziţie este primul care trebuie făcut răspunzător" a mai spus el, precizând că timp de zece ani cât a fost preşedinte nu a văzut niciodată o motocicletă deschizând coloana oficială. El a mai spus că ordonanţa care permite liderilor de partide să beneficieze de paza SPP este o "nebunie" şi "trebuie zburată".

Complexul Energetic Oltenia se constituie parte civilă în procesul premierului Victor Ponta

Complexul Energetic Oltenia e şi el parte în procesul în care e judecat premierul Victor Ponta. Politicanul este judecat pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Juriştii din compania de stat încearcă să obţină din acest proces paguba pe care procurorii spun că ar fi suferit-o complexul din contractele cu firma de avocatură Dan Şova, potrivit Digi24. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel (trimis în judecată în acest dosar- nr.r.), a anunţat ieri că CEO s-a constituit parte civilă în dosarul Turceni - Rovinari. Decizia a fost luată de Departamentul juridic din cadrul companiei energetice care au analizat situaţia din dosar. Decizia a fost aprobată şi de Consiliul de Supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia. Declaraţiile lui Ciurel au fost făcute la televiziunea TV Sud din din Târgu Jiu.

Vin refugiaţii! România se pregăteşte să primească prima tranşă din cota obligatorie

România se pregăteşte să primească primul val de refugiaţi din cota obligatorie de peste 6.000 de oameni atribuită de Comisia Europeană. "Săptămâna trecută deja au fost făcute primele demersuri de către autorităţile române pentru preluarea a 300 de refugiaţi care se află în centrul de primire din Italia", a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru televiziunea Digi 24. Solcitarea a fost făcută vinerea trecută, iar răspunsul urmează să-l primim în următoarea lună. "Toată procedura durează cel puţin 30 de zile, apoi urmează să se mai facă şi alte verificări legate de securitate, abia apoi refugiaţii pot fi preluaţi efectiv", a spus Leonard Orban pentru "Adevărul". Deşi s-a arătat dispusă să preia, pentru început, 300 de oameni, România ar putea fi totuşi refuzată chiar de către refugiaţi. "Să vedem câţi oameni vor fi dispuşi să vină la noi. Spre exemplu, Lituania, într-o încercare similară de a prelua refugiaţi, s-a întors cu avionul gol, iar Luxemburgul a fost, de asemenea, refuzat", a adăugat Leonard Orban.

BANCHERUL

Federal Reserve indica o posibila majorare a dobânzii in decembrie

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite ale Americii (SUA), a sugerat ca au crescut şansele pentru o majorare a dobânzii de referinţa, aflata la 0% in acest moment, in următoarea şedinţă de politica monetara, din luna decembrie. Intr-un comunicat de presa, Fed-ul precizează ca "pentru a decide daca va fi cazul sa majoreze dobânda la următoarea şedinţă, comitetul de conducere va analiza progresul obţinut in privinţa obiectivului dual de ocupare maxima a forţei de munca si a inflaţiei in apropiere de 2% pe an." Referirea specifica la următoarea şedinţă reprezintă o încercare clara a Fed-ului de a orienta tendinţa pieţei spre acea direcţie, apreciază analiştii. Analiştii apreciază ca Fed-ul ia tot mai in serios posibilitatea majorării dobânzii in decembrie, in condiţiile in care economia americana avansează intr-un ritm moderat, cu "cheltuielile populaţiei si investiţiile firmelor in creştere solida in ultimele luni, odată cu îmbunătăţirea sectorului imobiliar". Pe de alta parte, ritmul ocupării forţei de munca a încetinit iar rata şomajului a rămas stabila.

Ce înseamnă bunul simt pentru dumneata, domnule bancher? Atunci când dai un credit

Ce înseamnă bunul simt bancar, doamna bancher? a fost întrebată ieri o angajata a BRD de către o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti care încearcă sa facă lumina in celebrul dosar al bancherilor, in care procurorii acuza un grup de oameni de afaceri, printre care Marius Locic si Vasile Creştin, ca au obţinut ilegal in perioada 2008-2010 credite de mai multe milioane de euro de la banca franceza, cu complicitatea si implicarea unor şefi din banca, inclusiv a fostului preşedinte, Patrick Gelin. Bancherii sunt acuzaţi, printre altele, ca nu au respectat principiile bunului simt, prudentei si responsabilităţii, prevăzute in norma de creditare N2 a BRD. Acesta este motivul pentru care o avocata a întrebat-o pe angajata BRD, fosta şefa a back-office-ului unei sucursale a băncii care a aprobat creditele ilegale, in ce consta principiul bunului simt in cazul acordării unui credit. Procuroarea s-a ridicat însă imediat si a cerut judecătoarei sa respingă întrebarea, întrucât ar fi nerelevanta, fapt care a stârnit reacţia ironica a acesteia: într-adevăr, in ziua de astăzi, bunul simt nu mai este relevant, la modul general, dar in cazul nostru, da.

CURENTUL

Ciorbea sesizat să atace la CCR folosirea SPP de către politicieni

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizaţii neguvernamentale i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverşi demnitari. Motivul este acela că ordonanţa încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situaţie extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare. Ordonanţa 43/2015 modifică Legea 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea SPP, şi a fost adoptată de guvern imediat după accidentul în care un poliţist a murit însoţind coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea. Acest accident a pus în discuţie modul în care fusese constituită respectiva coloană oficială şi dacă ministrul Oprea avea sau nu dreptul legal la ea. Ordonanţa 43 include şefii de partid în sfera persoanelor care pot beneficia de o coloană oficială şi instituie regula gratuităţii protecţiei SPP pentru orice beneficiar. Până acum, protecţia SPP pentru cei care nu erau demnitari în funcţie putea fi acordată doar contra cost, nu gratis.

Hora - de Tia Şerbănescu

După ce Ponta l-a numit pe Iohannis "surda la horă" cei doi au avut o discuţie la Cotroceni. Discuţia între surda şi absurda la horă a durat doar o jumătate de oră. Imediat, Ponta a notat pe FB ca să nu uite: "întâlnire cu preş Iohannis, deschidere totală pt. dialog, respect reciproc şi colaborare Guv-Pres pt. bunul mers al României". Înainte să plece Ponta scria că e dispus să-i arate preşedintelui acelaşi respect pe care i-l arată Iohannis (deşi, din pudoare, probabil că nu şi l-au arătat) când nu manifestă "o aroganţă de stăpân de iobagi". O aroganţă care nu-l afectează pe Ponta: "eu nu-i datorez nimic dlui Iohannis, nu mi-a dat niciun mandat aşa că n-am de ce să mă duc la el cu căciula în mână". Doar cu musca pe căciulă. Sau pe girofar, ca Oprea: acesta a avut de la începutul anului şi până acum 1500 de misiuni urgente care i-au permis să umble cu coloană. Rezultă că bietul om a avut câte cinci urgenţe pe zi. Practic, toate drumurile sale erau urgente: şi la coafor să-şi vopsească părul şi sprâncenele, şi la restaurant, şi la minister, în fine, oriunde se ducea.

EVENIMENTUL ZILEI

Omul care le-a filat pe Udrea şi Bica la Paris spiona şi angajaţii Apa Nova

Acţionar în trei firme, Teodor Sterian se ocupă cu investigaţiile ilegale şi deţine un sfert dintr-o firmă de jocuri de noroc. A fost pus sub control judiciar şi nu are voie să ia legătura cu fosta conducere a Apa Nova, adică cu directoarele Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare. Omul de afaceri Teodor Sterian este acuzat că a interceptat ilegal mai mulţi angajaţi ai Apa Nova. Conform unor surse judiciare, el este suspectat că le-ar fi fotografiat pe Elena Udrea, Alina Bica şi Ana Maria Topoliceanu într-o vizită la Paris. Sterian s-ar fi aflat în avion cu cele trei în momentul în care acestea au călătorit spre Franţa. El a fost pus sub control judiciar şi acuzat de violarea vieţii private şi complicitate la luare de mită. Cine este Teodor Sterian? Conform datelor de la registrul Comerţului, el a fost sau încă este acţionar în nouă firme. Dintre acestea, doar trei mai sunt în funcţiune. SIS Strategy SRL este deţinută în proporţie de 100% de Teodor Sterian şi are ca obiect "activităţi de investigaţii". Înfiinţată în 2010, firma are 13 salariaţi şi a raportat un profit net în 2014 de 494.000 de lei.

Klaus Iohannis - principala victimă a Scandalului Gabriel Oprea | - de Ion Cristoiu

Gabriel Oprea a jucat împotriva PSD de partea lui Klaus Iohannis în cel puţin trei momente decisive pentru întărirea Puterii lui Klaus Iohannis în primul an de mandat:1) La trecerea prin Parlament a Strategiei naţionale de Apărare, moment văzut de toată lumea ca un succes uriaş al politicii: Tace şi face! 2) La trecerea prin Parlament a numirii lui MRU ca director SIE. 3) La adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind mărirea salariilor la demnitari. În toate cele trei împrejurări, dar cu deosebire în primele două, Gabriel Oprea a trădat PSD făcîndu-i jocurile lui Klaus Iohannis. Mult mai important, Gabriel Oprea a fost folosit de Klaus Iohannis ca un instrument de şantajare a lui Victor Ponta. Să reamintim de cîte ori pînă acum a fost invocat numele lui Gabriel Oprea ca posibil defector din Coaliţie la ordinele lui Klaus Iohannis sau chiar ca posibil premier desemnat de preşedinte în eventualitatea trecerii sale de partea PNL. S-a trecut atunci la Operaţiunea: Faceţi-l pe Gabriel Oprea imposibil de folosit de către Klaus Iohannis!

În sfârşit, dosarul "Căprioara", în care este judecat Marian Oprişan, aproape de final

Curtea de Apel Cluj a stabilit, pentru 25 noiembrie, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de mai multe fapte penale, în şedinţa de miercuri fiind audiaţi 11 martori ai apărării. "Curtea de Apel Cluj a dat un nou termen pentru data de 25 noiembrie, care poate fi ultimul. Mai sunt doi martori şi, probabil, după audierea acestora se va trece la dezbaterile finale. La înfăţişarea de miercuri au fost audiaţi de magistraţi 11 martori ai apărării, funcţionari publici şi angajaţi ai unor firme de construcţii care au lucrat la proiecte de reabilitare drumuri în Vrancea', a declarat avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ. Şi Marian Oprişan s-a declarat convins că pe 25 noiembrie va fi ultimul termen şi şi-a exprimat încrederea "în judecătorii cinstiţi din România". În procesul lui Marian Oprişan au fost mai multe înfăţişări la Curtea de Apel Cluj, pe 2 octombrie, 8 septembrie şi 23 iunie.

Cei mai bogaţi vârstnici din România

Au ajuns la vârsta a treia, dar nici nu se gândesc să se retragă. Ba mai mult, datorită business-ului, mulţi dintre cei mai bogaţi seniori din Top 300 Capital parcă îşi trăiesc a doua tinereţe. În afaceri, experienţa poate face diferenţa dintre profituri record şi pierdere. Iar dovada o reprezintă evoluţia business-urilor celor mai în vârstă milionari din Top 300 Capital. Sunt în formă, au un tonus ridicat, şi pentru ei tot ce contează este prezentul şi viitorul. Un exemplu în acest sens este Ion Ţiriac, fost sportiv de performanţă. Ion Ţiriac călătoreşte enorm şi îşi conduce cu mână de fier imperiul financiar pe care l-a construit de la zero. A ajuns cel mai bogat român pentru că dintotdeauna a fost extrem de lucid în tot ceea ce a făcut. Asta s-a văzut şi în sport, dar şi în business. Totuşi, nu Ţiriac conduce topul seniorilor, ci Ioan Mânzatu, fizicianul în vârstă de 83 de ani, al cărui business în domeniul cercetării şi producţiei (Biotehnos) a înregistrat performanţe de invidiat. Mânzatu şi-a început afacerile cu o descoperire: apa structurată. Astăzi aceasta este folosită pentru produse cosmetice şi farmaceutice.

JURNALUL NATIONAL

Elena Udrea scapă de arestare. Cum şi-au ascuns deputaţii votul printre bile

Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, cererea Parchetului de pe lângă ÎCCJ privind urmărirea penală a Elenei Udrea, în noul dosar în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. În schimb, votul privind cererile pentru reţinere şi arestare preventivă s-a soldat cu o confuzie jenantă. Voturile din urne au fost numărate şi renumărate timp de o oră deoarece unii parlamentari au pus toate bilele primite în aceeaşi urnă, fie intenţionat, fie involuntar. Supărătoarea bâlbă din procesul de votare a fost provocată de faptul că s-a votat separat cererea pentru urmărirea penală, în timp ce voturile pentru reţinere şi cel pentru arestare s-au dat concomitent, fiecare deputat primind către patru bile pentru a fi introduse în patru urne. La final, s-a anunţat că cererea de reţinere a fost aprobată cu 123 voturi pentru şi 119 împotrivă. În schimb, cererea de arestare a fost respinsă întrucât au fost 115 voturi, minimul fiind de 122 de voturi, iar 105 au fost contra.

Băsescu despre votul Parlamentului în cazul Udrea: A fost o invitaţie la o oarecare decenţă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, miercuri, votul parlamentarilor în cazul Elenei Udrea, afirmând că acesta reprezintă "o invitaţie la o oarecare decenţă" în condiţiile în care este vorba de o femeie care a fost arestată în mai multe rânduri. "Probabil şi majorităţii parlamentarilor li s-a părut prea mult. A fost arestată o dată cu votul Parlamentului, pe urmă, într-o singură zi, după ce a făcut nişte declaraţii legate de SRI, de DNA, i s-au cerut trei arestări şi acum următoarea şi probabil că vor mai urma, nu-mi dau seama. (...) Cred că s-au uitat şi la celălalt aspect. Parcă e prea mult pentru o femeie, să o tot trimiţi înainte de a fi judecată, să o ţii la beci, că la 'beciul domnesc', că la Târgşor.

Guvernul pregăteşte o bancă de dezvoltare

Banca de Dezvoltare, un proiect aflat la Ministerul Finanţelor, este aproape gata, iar acesta va trebui discutat la nivel de Guvern, după care trebuie să devină operaţional, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cu ocazia lansării Topului Naţional al Firmelor Private din România - Top 2014. Ministrul a subliniat că, prin Banca de Dezvoltare, statul va stimula anumite zone de interes în economie. "Pe lângă zona de mediu privat sunt şi alte zone: educaţie, sănătate, infrastructura mare, deci câteva zone pentru care statul trebuie să facă în plus încă ceva, de a stimula partea de finanţare. Pe lângă aceste măsuri, vrem ca în bugetul pe 2016 să găsiţi multe instrumente pentru finanţare: de la scheme de ajutor de stat, până la fel de fel de facilităţi de finanţare pentru că putem să creăm astfel de instrumente, prin diferite mecanisme pe care statul le are la dispoziţie, sau le poate crea, fie prin cele două bănci precum CEC şi Eximbank, Fondul de Garantare şi Contra-garantare", a afirmat ministrul.

NATIONAL

Ancheta fara precedent privind abuzurile procurorilor lui Horodniceanu: Japca la DIICOT!

In sfârşit, după atâta amar de vreme, de s-a ajuns ca nimeni sa nu mai înţeleagă la ce mai exista Inspecţia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-au trezit si cei de aici si au început verificări intr-un incredibil caz de abuz al unor procurori. Este vorba despre doi dintre subalternii şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, care si-au permis sa trimită instanţei de judecata un dosar in care i-au interceptat ilegal, fără mandate din partea judecătorului, pe doi dintre inculpaţi! După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, acest caz este doar vârful iceberg-ului. Astfel ca dincolo de cercetările Inspecţiei Judiciare, exista si alte structuri la care se strâng tot mai multe date privind unele anchete făcute "cu japca" in cadrul anumitor structuri teritoriale ale DIICOT de către procurori recunoscuţi pentru modul cel puţin "neortodox" de a strânge unele probe.

Robert Negoiţă, bântuit de stafia DNA

Ştiindu-se, probabil, cu musca pe căciula, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a început sa aibă vedenii. Aşa se face ca nişte percheziţii ale Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI la primărie l-au determinat pe Negoiţă sa tresalte si sa anunţe bazaconii pe Facebook. Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, Robert Negoiţă s-a grăbit sa dezamorseze bomba unor percheziţii făcute, chipurile, de DNA la Primăria Sectorului 3. Bucuros ca nu el este vizat de ancheta prind o luare de mita in legătură cu o lucrare publica, ci un angajat al Direcţiei Urbanism, primarul de la 3 anunţă ca va sprijini demersurile DNA si ca va pune la dispoziţia procurorilor toate documentele necesare. Si o tine lângă cu DNA, deşi la primărie efectuau descinderi ofiţerii DGA din cadrul MAI.

Armata rusa a devenit mai puternica decât toate armatele UE la un loc

Reforma militara orchestrata de Vladimir Putin a dotat Federaţia Rusa cu noi capacitaţi de lupta, superioare celor a tarilor UE, stârnind îngrijorare peste ocean. "Rusia si-a schimbat in mod radical starea armatei sale. Chiar daca prioritatea s-a axat pe modernizarea forţelor sale nucleare, Moscova este in top si cu privire la armele convenţionale, indica Der Spiegel. Şeful armatei americane in Europa, general locotenentul Ben Hodges, estimează ca "preocuparea principala" a Statelor Unite gravitează in jurul sistemelor ruseşti care permit blocarea accesului unui inamic superior tehnologic la instalaţiile sale de importanta strategica, in special daca este vorba de sisteme de apărare aeriana si sisteme de apărare antirachetă. Potrivit generalului american, in caz de conflict, Rusia ar putea crea zone care vor fi inaccesibile forţelor NATO. Astfel, spre exemplu complexul rusesc "Bastion" este capabil sa scufunde nave ale Alianţei la scurt timp după trecerea lor prin strâmtoarea Bosfor.

PUTEREA

APADOR-CH şi SAR cer anchetarea lui Oprea de către DNA

Scandalul declanşat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea partea din coloana oficială a vicepremierului Gabiel Oprea, continuă să se extindă, două reputate ONG-uri (APADOR-CH şi SAR) solicitând DNA să se sesizeze din oficiu şi să ancheteze folosirea coloanelor oficiale de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Între timp, acesta a fost audiat miercuri seară, în premieră, la mai mult de o săptămână de la accident, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Cum demisia vicepremierului se lasă încă aşteptată, colegul nostru Robert Veress, redactor şef PUTEREA, a continuat miercuri, pentru a treia zi, greva foamei şi a setei la care a recurs în semn de protest faţă de refuzul lui Gabriel Oprea de a pleca din funcţiile publice pe care le ocupă.

Cooperativele agricole revin în forţă în România

Ministerul Agriculturii vrea să reînfiinţeze cooperativele agricole, însă într-o variantă modernă, care să aducă beneficii atât fermierilor, cât şi precupeţilor. Cel care intră într-o cooperativă rămâne proprietar pe produsul pe care îl obţine în comun, dar trebuie să comercializeze în comun cel puţin 50% din producţia obţinută. În plus, fermierii vor fi scutiţi de la impozitul pe norma de venit, iar cooperativa va beneficia de 20% scutire de la impozitul pe profit pe care îl plăteşte în fiecare an. Legea pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 urma să fie depusă miercuri în Parlament. Producătorii şi fermierii prezenţi la târgul Indagra 2015, care s-a deschis miercuri la Romexpo, au declarat pentru PUTEREA că măsura este binevenită şi că ar putea chiar să genereze preţuri mai mici la anumite produse.

ROMANIA LIBERA

"Omul Gazprom", trimis să apere interesele energetice ale României

Pesedistul Iulian Iancu, al cărui nume apare în telegramele WikiLeakes din 2008, fiind considerat drept un personaj "controlat de Gazprom", va reprezenta România la Agenţia Europeană a Reglementatorilor în Energie, începând cu ianuarie 2016. Iulia Iancu este urmărit penal în dosarul fostului judecător constituţional Toni Greblă. România este reprezentată în prezent la ACER de către fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, al cărui mandat expiră la finele lunii ianuarie 2016. Nicolescu deţine atât funcţia de membru în Consiliul de Administraţie a ACER, cât şi pe cea de preşedinte a acestui Consiliu. Solicitat, deputatul Iancu a refuzat să confirme nominalizarea sa, însă a recunoscut numirea sa într-o discuţie cu Hotnews.ro. Nominalizarea lui Iancu este o gafă a Guvernului în condiţiile în care ACER este o instituţie de maximă importanţă, iar Iulian Iancu este un personaj controversat, bănuit de jocuri făcute în favoarea Gazprom, compania naţională de gaze a ruşilor, interesată să ţină în mână întreaga Europă.

Cum a fost amputată legea votului prin corespondenţă

Pe ultima sută de metri, parlamentarii au adoptat legea pentru votul românilor din diaspora, însă varianta votată de Camera Deputaţilor ridică unele semne de întrebare, atât în privinţa conţinutului, cât şi în privinţa sferei de aplicare. Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional cu voturi 257 pentru, 30 împotrivă şi 12 abţineri. Forma finală a fost sprijinită de PSD şi PNL, în timp ce UDMR, ALDE şi PND s-au pronunţat împotrivă. Oficial, parlamentarii au "bifat" una dintre solicitările majore ale românilor din diaspora, după scandalul de la alegerile parlamentare, când mii de români din străinătate nu au reuşit să îşi exercite dreptul de vot. Însă, semnele de întrebare au rămas. Astfel, pe ultima sută de metri, deputaţii au aprobat un amendament al PSD potrivit căruia legea se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale sau europarlamentare, aşa cum era prevăzut iniţial.

ZIARUL FINANCIAR

Se încinge piaţa imobiliară în Bucureşti: numărul locuinţelor livrate, mai mare cu 50% ca în 2008

În primele şase luni au fost construite 4.800 de locuinţe noi în Bucureşti, dublu faţă de câte locuinţe au fost livrate în Moldova. Capitala şi zona limitrofă din judeţul Ilfov rămân printre puţinele puncte pe harta naţională care au reuşit să bată vârfurile atinse în perioada 2007-2008 la capitolul locuinţe noi livrate în piaţă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institu­tul Naţional de Statistică. Spre exemplu, în primul semestru din 2008 s-au finalizat în Bucureşti şi în judeţul Ilfov puţin peste 3.300 de locuinţe, în timp ce în primele şase luni ale acestui an numărul s-a ridicat la aproape 4.800, în creştere cu 45%. De altfel, primul semestru a adus o creştere cu 38% a numărului de locuinţe finalizate în Capitală comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, care oricum depăşise nivelul înregistrat în boom.

Generaţia care a dat o altă faţă României

Erau proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolilor când Revoluţia a schimbat complet structura economică a ţării. Au fost juniorii din companiile existente la acea vreme sau tinerii antreprenori din cea mai numeroasă generaţie din istoria României, iar astăzi au între 44 şi 48 de ani. Dintre cei 2,34 milioane de români care s-au născut în primii cinci ani de la adoptarea decretului de interzicere a avorturilor (1967 -1972), cu rezidenţa în România au mai rămas doar 1,7 milioane după ce unii au emigrat. Baby boomerii sunt responsabili de transformarea din temelii a economiei româneşti şi totodată sunt cei care au pus bazele unei economii care va semăna cu una occidentală, indiferent în cât timp se va întâmpla acest lucru. Marele semn de întrebare este însă legat de sustenabilitatea sistemului de pensii atunci când primii "decreţei" vor ieşi la pensie, începând cu anul 2032, când numărul de pensionari nou-intraţi în sistem va fi dublu, iar numărul de noi salariaţi nu poate ţine acest ritm.

CGS angajează 2.000 de oameni la Galaţi şi ajunge la 5.000 în România

Americanii de la CGS, com­panie care a ajuns la 3.000 de salariaţi în birourile din Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Târgu Jiu, deschid un nou sediu în Galaţi, unde vor să ajungă la 2.000 de salariaţi într-un interval de 18 luni. "Nu ştiu nicio altă ţară de unde să se poată livra servicii în 22 de limbi străine", a spus Phil Friedman, preşedinte şi director general al furnizorului american de servicii de externalizare Computer Generated Solutions (CGS). Compania caută vorbitori de limbi străine (engleză, germană, spa­niolă, italiană sau franceză) care să aibă, de preferat, şi abilităţi tehnice sau experienţă în zona financiară. Şomajul foarte mare din Galaţi, de circa 10%, a fost unul dintre factorii care au contat la decizia de investiţii a CGS, întrucât în oraşe precum Sibiu sau Braşov presiunea pe candidaţi este mai mare. CGS este prezentă pe piaţa locală din 2006, de când a preluat compania de call center Easy Call fondată de Vladimir Sterescu, care este în continuare şeful operaţiunilor locale ale companiei. Anul trecut, CGS România a avut o cifră de afaceri de 138 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb