REVISTA PRESEI 29.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 noiembrie 2013

ADEVARUL

Banca Naţională începe un control la CEC privind creditul Ioanei Băsescu. Şefii BNR despre "ilegalităţile" de la CEC: Astfel de declaraţii sunt periculoase

Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, a mai spus că declaraţiile politicienilor privind conducerea CEC Bank şi a fondurilor de garantare au efecte asupra situaţiei financiare a acestor instituţii. "Am auzit că la CEC s-au făcut ilegalităţi şi trebuia să-şi dea demisia. Dacă CEC ar fi fost o bancă mică, fără lichiditate, şi ar fi trebuit să participe pe piaţa interbancară, vă garantez că fiecare dintre departamentele de risc din băncile-mamă ar fi transmis subsidiarelor să închidă liniile de finanţare cu CEC Bank. Astfel de declaraţii sunt periculoase. Să spună ce ilegalităţi s-au făcut", a spus Cinteză, la seminarul Eu-Cofile, potrivit Mediafax.

UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Georgiei. Ucraina, cel mai "cu greutate" stat din Parteneriatul Estic, care trebuia să semneze, joi, Acordul de asociere cu UE, s-a răzgândit la presiunea Rusiei. Totuşi, Bruxelles-ul i-a mai acordat un răgaz de gândire, până vineri. Acordul de Asociere include şi aşa-numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care înseamnă practic integrarea economică în piaţa comună a UE. Este primul pas în pregătirea aderării unui stat la Uniunea Europeană, iar aceste acorduri internaţionale pregătesc, în unele cazuri, procesul de aderare. Odată cu parafarea şi, ulterior semnarea Acordului, cel mai probabil anul viitor, dacă lucrurile merg bine pe plan politic la Chişinău, este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova.

Corespondenţă de la Vilnius: liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: "Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE"

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru "Adevărul". Aproximativ 100 de persoane protestează în seara aceasta în centrul oraşului Vilnius, unde joi şi vineri are loc cea de-a treia ediţie a Summitului Parteneriatul Estic. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri ucraineni, nemulţumiţi de decizia Kievului de a sista procesul de asociere la UE, cedând în faţa presiunilor exercitate de Rusia.

Comisarul european Stefan Fule, perplex în faţa sumelor cerute de Kiev pentru a bate palma cu UE

Comisarul european pentru Extindre şi politică de vecinătate Stefan Fule a delarat joi, la Vilnus, că suma cerută de Ucraina în vederea ridicării economiei la standardele europene este exorbitantă, relatează Interfax-Ucraina. Suma de "160 miliarde de euro, cerută de partea ucraineană în vederea modernizării economiei este neproporţională, exorbitantă. Dacă ar fi s-o împărţim în tranşe pentru următorii zece ani, ea ar constitui 10% din PIB-al Ucrainei", a declarat Stefan Fule, joi, la Forumul de afaceri de la Vilnus. El a subliniat că cererile partenerilor ucraineni sunt fără precedent în istoria comunităţii europene şi vin în contradicţie cu experienţele statelor care au semnat deja acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE). Stefan Fule le-a recomandat oamenilor de afaceri ucraineni să se axeze mai mult pe profitul pe care l-ar putea aduce regimul de liber-schimb cu UE.

Fenomenul Bitcoin: explozie economică în doar patru ani. Bula evoluează, iar bitcoinul cucereşte lumea

Dacă era să te întrebi, în urmă cu câţiva ani, ce îţi poţi cumpăra cu un bitcoin, răspunsul ar fi fost "mai nimic". Dacă ar fi să pui aceeaşi întrebare acum, răspunsurile ar varia de la "un laptop de ultimă generaţie" până la "educaţia pe un an". Moneda virtuală a atins, pe 27 noiembrie, pragul psihologic de 1.000 de dolari. După câteva ore de entuziasm frenetic, din partea comunităţii, şi disperare şi cinism din partea analiştilor financiari, moneda Internetului s-a stabilizat la valoarea de 870 de dolari. Fluctuaţiile pe această piaţă sunt enorme, iar diferenţele de la o oră la alta (ca să nu vorbim despre cele de la o zi la alta) sunt mai mari decât cele înregistrate de orice monedă clasică.

Dosarul "Aparatură medicală pentru penitenciare". DNA cere 10 ani de închisoare pentru Şerban Brădişteanu

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au rămas joi în pronunţare în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită cu privire la achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădişteanu la căte 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, respectiv, luare de mită. Totodată, anchetatorii solită menţinerea sechestrelor asupra imobilelor lui Brădişteanu şi confiscarea de la medic a sumelor de 9,1 milioane euro, prejudiciului produs ministerului Justiţiei şi 3,5 milioane euro, respectiv, 500.000 de dolari, presupusa mită primită de medic pentru aranjarea licitaţiei. Medicul a solicitat instanţei să dea un supliment de declaratie în care a precizat că aparatura achiziţionată de el pentru dotarea spitalului din Penitenciarul Rahova a ridicat substanţial calitatea tratării în sistemul medical penitenciar.

BNR demontează argumentul deflaţiei invocat de Liviu Voinea pentru creşterea accizelor. Croitoru: "Nu e corect să creşti taxele când ai cheltuieli ineficiente"

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a justificat creşterea accizei la carburanţi ca factor de combatere a scăderii cererii, care ar provoca prăbuşirea preţurilor (deflaţia). Replica băncii centrale: acest pericol nu există. Scăderea cererii de mărfuri duce într-o primă fază la închideri de fabrici şi şomaj, iar când - pe fondul scăderii persistente a cererii - se ajunge şi la scăderi de preţuri în piaţă sub nivelul celor de cost în producţie, totul se transformă într-un coşmar numit deflaţie. Producătorii ajung să vândă cu, să zicem, 8 lei ceea ce fabricaseră cu 10 lei. De acest coşmar pare să se fi temut şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, când a decis majorarea accizelor la carburanţi ("pentru a evita pericolul deflaţiei", după cum a declarat marţi, la Forumul Economic China - Europa Centrală şi de Est), dar iată că tot mai multe voci îl contrazic vehement. După ce analiştii economici au precizat că nu poţi combate scăderea cererii prin majorări de taxe, oficialii BNR au ieşit şi ei la rampă şi au precizat că nici măcar pericolul deflaţiei nu există.

CURENTUL

Cum îi măreşte Firea salariul lui Pandele din banii românilor

Cărţile sunt făcute iar primarii USL îndestulaţi. Totul înainte de startul oficial din campania de primăvară pentru alegerile europarlamentare, aşa ca să meargă "maşinăria" mai bine. Pe lângă prerogativele descentralizării primite în plan local, baronii USL se căpătuiesc şi cu ceva beneficii peşin. Nu mai puţin de cinci milioane de euro vor intra în conturile personale ale primarilor, în marea lor majoritate ai USL, în ajun de alegeri europarlamentare şi prezidenţiale programate pentru anul viitor. Primul pas în această direcţie a fost făcut ieri, la Senat, acolo unde în şedinţa plenului, a fost adoptată iniţiativa legislativă care modifică OUG nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, în sensul majorării indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene cu procente cuprinse între 2% şi 30% faţă de nivelul aflat în prezent în plată.

Luaţi otravă de la Ponta! Guvernul bagă cianura pe sub uşa Parlamentului

Guvernul a pus pe roate un nou plan de avizare forţată şi oarecum agresivă a vechilor proiecte privitoare la exploatarea cu cianuri a zăcămintelor aurifere din România. Astfel a văzut lumina zilei proiectul de lege nr. 304/2013, despre care specialiştii afirmă că ar fi compusă, în principal, dintr-un set de modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003, modificări în urma cărora lucrările efectuate de operatorii minieri privaţi sunt declarate ca fiind "de utilitate publică". Acest proiect a primit deja avize pozitive, ce-i drept cu anumite amendamente, de la comisiile de specialitate, urmând să fie înscrisă, cât de curând, pe ordinea de zi a plenului Senatului. Conform rutinei parlamentare, Camera Deputaţilor este forul decizional a cărui hotărâre contează în adoptarea acestei legi.

PNL acuză Guvernul de ţeapă în cazul descentralizării

Descentralizarea lui Dragnea se dovedeşte un adevărat fiasco, cel puţin pentru partenerii de coaliţie de la PNL cărora le sunt furate toate bunurile care ar trebui să le parvină, în plan local, în urma acestui proces dubios. Ca în vremurile bune, PSD-iştii spoliază tot ce le iese în cale înainte ca cineva să poată beneficia în mod real de acel bun. Tocmai acest lucru este reclamat şi de către şeful CJ Cluj, Horea Uioreanu. Liberalul clujean îi cere premierului Ponta să revoce unele dispoziţii prin care sunt "devalizate" instituţii care ar urma să revină autorităţilor locale după descentralizare, susţinând că bunuri materiale ale acestora sunt transferate "pe şest" structurilor ce rămân la ministere. Mai grav este că PSD şi PNL au început să se fure inclusiv între ei. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, vicepreşedinte al PNL, îi semnalează premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă transmisă ieri, "unele aspecte deloc plăcute ale procesului de descentralizare".

CURIERUL NATIONAL

S-a găsit soluţia pentru reactoarele 3 şi 4?

Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Group au semnat luni un document prin care compania chineză se arată interesată de proiect. Ulterior, furnizorul reactoarelor Candu, deja folosite la Cernavodă, a anunţat că este pregătit să livreze încă două unităţi în colaborare cu China. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă stagnează de aproape 5 ani, timp în care majoritatea investitorilor s-au retras. Pe 26 noiembrie a.c. au început lucrările de construcţie a centralei nucleare cu 2 reactoare în Pakistan, centrală construită şi finanţată de China. Capacitatea acestei centrale nucleare va fi de 2200 MW. Prim-ministrul pakistanez Sharif a participat la ceremonia de deschidere a construcţiei şi a spus că unitatea chineză va fi controlată de organele nucleare internaţionale. Investiţia în acest proiect va fi de circa 9,59 miliarde dolari. China va construi şi va acorda sprijin tehnic. De asemenea, China va asigura întreţinerea şi va livra uraniul necesar.

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 1% din 2014

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 ianuarie cu 1%, nu cu 2%, cum este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România importă mai puţine gaze, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Pentru firme majorarea va fi de doar 1-2%, a afirmat Havrileţ la Focus Energetic. "În 2014 nu văd o creştere mai mare de 10% pentru casnici, procentul venind din calendarul de liberalizare. În 2013 pe total an a fost o creştere de 9%, în loc de 10%", a afirmat Havrileţ. El a anunţat în septembrie o majorare de preţuri, la 1 octombrie, cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI (2%, respectiv 3%), întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cele de import.

Black Friday, runda a II-a - cine mai participă şi ce s-a pregătit

Astăzi are loc cea de-a doua ediţie a Black Friday de România. Aceasta este data normală de Black Friday, conform tradiţiei de cumpărături din SUA, care are loc în prima vineri de după Ziua Recunoştinţei. Această a doua rundă a strâns ceva participanţi, însă entuziasmul retailerilor este mult mai rezervat decât în urmă cu o săptămână. Sunt retaileri care participă pentru prima dată pe anul acesta, retaileri care se află în Black Week şi alţii care derulează o a doua rundă de reduceri de Black Friday, încercându-şi norocul, după succesul înregistrat în urmă cu o săptămână. evoMAG a participat şi la prima rundă de Black Friday de vinerea trecută, dar a decis să dea timpul înapoi şi îl opreşte în loc pe 29 noiembrie când demarează o nouă campanie de reduceri semnificative la peste 7.000 de produse.

"Deflaţie catastrofică" la orizont?

Nu inflaţia este cea care ameninţă, aşa cum sună multe dintre avertismente, ci deflaţia, consideră Antal E. Fekete, profesor de economie la Memorial University din Newfoundland, Canada. Injecţiile de lichiditate ale băncilor centrale abia compensează banii care se distrug în pieţele financiare, a spus acesta în cadrul unei intervenţii recente pentru Russia Today. Acest proces există deja, însă ar urma să se extindă în viitor în condiţiile în care valul deflaţionist va fi "în mare măsură contagios". Ceea ce s-a întâmplat în Cipru, unde depozitele din bănci ale oamenilor au fost afectate, ar urma să fie scenariul spre care merge lumea, totul fiind doar o chestiune de timp, susţine Fekete, adăugând că este posibil să asistăm la o "deflaţie catastrofică".

Polonia vrea să accelereze explorarea gazelor de şist

Guvernul polonez intenţionează să accelereze explorarea resurselor de gaze de şist pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, în pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Polonia este una dintre cele mai promiţătoare locaţii din UE în ceea ce priveşte potenţialul resurselor de gaze de şist, însă cele câteva puţuri de explorare săpate până în prezent au produs rezultate neconvingătoare. Procedeul de extracţie a gazelor de şist este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicată pentru fracturarea formaţiunilor de rocă de şist.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Vizita Tovarăşului Li - un şăntăjel de parşivel la adresa UE!

Încă din Opoziţie, Victor Ponta a dovedit că Uniunea Europeană îl stinghereşte prin standardele statului de drept, prin strădania de a ţine România în hotarele unei minime democraţii. De aceea, împreună cu duetul Crin Antonescu - Dan Voiculescu, Victor Ponta a lucrat din răsputeri pentru a-i convinge pe români că Occidentul e un Stăpîn egoist, care ne umileşte pe noi, urmaşii lui Ştefan cel Mare, prin exigenţe absurde, cum ar fi, de exemplu, cea de a ne condamna Corupţii. Victor Ponta, liderii USL s-au străduit să respecte cît de cît democraţia nu pentru că ar crede în ea, Doamne fereşte!, ci pentru că n-aveau cu ce şantaja Uniunea Europeană. Acum au! Cu China Comunistă. Primirea triumfală făcută Tovarăşului Li s-a vrut un mic şantaj, un şăntăjel de parşivel la adresa celor de la Bruxelles: Ne tot bateţi la cap cu statul de drept? O dată ne supărăm şi trecem de partea Chinei Comuniste! Sîc!

DEUTSCHE WELLE: Frica de români - AM DEVENIT ISTERIA EUROPEI!

Teama de o masivă luare cu asalt a vestului de către emigranţi din România şi Bulgaria a atins, în Marea Britanie cel puţin, proporţiile unei veritabile isterii. S-a vorbit, culmea, despre "o invazie" a românilor şi bulgarilor, ceea ce, fireşte, ridică serioase semne de întrebare privind mediile care vehiculează asemenea termeni. Fapt e că, mai nou, premierul britanic s-a pliat totuşi în faţa presiunilor exercitate de o parte a presei şi din dreapta spectrului politic britanic. Într-un articol apărut în Financial Times premierul notase că, prin renegocieri cu UE, doreşte să obţină o limitare a libertăţii de circulaţie pentru imigranţii din ţările mai sărace. Iar la 27 noiembrie, David Cameron a anunţat adoptarea unor demersuri în vederea frânării accesului românilor şi bulgarilor la asistenţa socială britanică.

Vlasov se numeşte singur "Excelenţă"

Într-un interviu realizat de instituţia pe care o conduce, preşedintele Camerei de Comerţ e apelat "Excelenţă". Mihai Vlasov e un client fidel al cămătarilor, de unde împrumută sume uriaşe de bani pentru cazinouri. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) este foarte exigent cu propria imagine. El îşi obligă angajaţii să i se adreseze cu "Excelenţă". Culmea narcisismului e însă atinsă într-un interviu-advertorial realizat chiar de CCIR, şi difuzat miercuri 27 noiembrie de Agerpres, în care "reporterul-angajat" i se adresează cu Excelenţă şi îl felicită pentru realizări. Alteori, însă, mânia îl face pe Mihai Vlasov să uite de maniere. În comunicatul CCIR nr. 4453 din 30 septembrie 2013, semnat de Vlasov cu mâna sa, îl acuză pe Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ Dolj că a trimis "un mesaj profund nesimţit", "imbecil" şi "idiot".

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV. Udrea la arat. Blonda cumpără un conac la Greaca cu 80 de hectare de vie

Eşuată în investiţiile imobiliare care i-au provocat manifestări insomniace din cauză de rate neplătite la bancă, fost ministreasă schimbă domeniul minat care nu i-a dat onorabilitatea dorită. Urmându-şi farul călăuzitor din politică, Traian Băsescu, Udrea ţinteşte şi ea să se înscrie în rândul agricultorilor cu proprietăţi comasate în vânzări anterioare. Cele 80 de hectare anunţate printr-un precontract o plasează direct în rândul moşiereselor. Şi nu una de rând, ci - cum altfel? - o moşiereasă de lux. "Domeniul seniorilor" de la Greaca este cel care ar fi atras atenţia Elenei Udrea. Potrivit surselor Jurnalului Naţional, Udrea era deja în spatele resortului de cinci stele care include un conac, un restaurant cu bucătărie românească şi mediteraneană, o cramă şi două piscine exterioare şi are în plan construcţia unui teren de golf. Acum, fostul ministru al turismului ar fi bătut palma pentru 80 de hectare, parte din ele plantate cu viţă de vie de la staţiunea de cercetări viticole din localitate.

Isărescu: Nu ne-am îndepărtat de euro, gândim însă mai adânc

Trecerea la euro este o decizie politică, nu este o hotărâre doar a Băncii Naţionale. Implică o modificare a constituţiei, a numeroase legi şI instituţii naţionale. Mugur Isărescu a evaluat acest proces de integrare europeană şI a spus că nu ne-am îndepărtat de euro, ci gândim însă mai adânc. Faptul că nu mai există o limită exactă de timp, un termen fix, este şI consecinţa schimbărilor de evaluare. Criteriile de la Maastricht sunt în vigoare, dar sunt completate de alţI indicatori în curs de definire. Ţările cu economii mai mici-cele baltice- au răspuns mai uşor criteriilor de la Maastricht de trecere la euro, dar pentru Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, România procesul de convergenţă este mai dificil. Aprecierile guvernatorului BNR au fost făcute în cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Asociaţia Română a Băncilor, Alpha Bank şI BNR.

NATIONAL

Fabrica de spioni NATO de la Oradea si-a triplat exporturile!

In Oradea, in cladirea fostei unitati militare de cercetare-diversiune din strada Armatei Romane nr. 64 A functioneaza enigmatica unitate cu indicativul UM 02628. Este vorba, sub pompoasa titulatura de Centrul de Exceptie NATO - HUMINT, de singurul loc din lume unde sunt antrenati spionii militari ai tarilor membre ale Pactului Nord Atlantic. Aici, intr-un secret desavarsit, sunt pregatiti pentru a actiona in potentialele zone de conflict de pe intreg Globul cei mai performanti ofiteri de informatii si contrainformatii din 25 de tari. Functionand practic ca o structura de elita a DGIA, serviciul secret al Armatei Romane, dar sub directa coordonare a Comandamentului Militar NATO si al Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT), fabrica de spioni de la Oradea si-a marit substantial "productia" in ultima vreme.

Zeci de generali de Armata bagati cu japca in rezerva

Ne obisnuisem deja ca, de 1 Decembrie, "fabrica de generali" sa functioneze din plin. Iata insa ca, in acest an, seful statului a semnat, cu doar cateva zile inainte de Ziua Nationala, decretul prezidential prin care nu mai putin de 41 de generali din cadrul MApN au fost trimisi in rezerva. Pe lista neagra se regasesc inclusiv nume grele ale Armatei Romane, generali cu patru stele care trageau sperante ca ar mai putea ramane pe posturi cativa ani. Bineinteles, pretextul oficial a fost incheierea unui "ciclu" la conducerea structurilor militare, insa reprezentantii cadrelor militare denunta deja dedesubturi prin care se incearca o inlocuire mascata a comandantilor vizati. In schimb, cel putin la fel de surprinzatoare este inaintarea la gradul de chestori de Politie a 14 ofiteri superiori din cadrul MAI. Mai ales ca prea putini se asteptau ca, in timp ce jumatate din generalii Armatei Romane au fost trasi pe linie moarta dintr-o singura miscare, Politia sa se aleaga cu un asemenea cadou.

Liberalii ii acuza pe pesedisti de blat cu Basescu

Traian Basescu i-a pus cu botul pe labe pe pesedisti, sustin liberalii, care ii acuza pe partenerii de guvernare ca au dat-o la intors cu celebra "comisie Calarasi". Nici nu s-a stins bine ecoul scandalului de saptamana trecuta, ca in USL se vorbeste din nou de intelegeri oculte cu Traian Basescu. Doar ca scenariul s-a schimbat un pic, "paratii" fiind de aceasta data Victor Ponta si pesedistii lui. "Dupa ce s-au batut cu pumnul in piept ca vor sa-i ancheteze terenurile lui Basescu, social-democratii tergiverseaza reuniunea Parlamentului in care sa se dea unda verde pentru comisie. Totul a fost un balet, o incercare de a ne pune pe noi intr-o lumina proasta. L-au acuzat pe Crin Antonescu ca a batut palma cu Traian Basescu, dar dupa cum se vede ei sunt cei care au facut blat cu el", ne-a declarat un lider liberal, precizand ca scuzele pesedistilor sunt de toata jena.

DNA-ul Fiscului are ordin sa colecteze un miliard de euro de la evazionisti

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat ca obiectivul sefilor numiti la Departamentul Antifrauda (asa numitul DNA al Fiscului) este sa aduca in sase luni un miliard de euro la bugetul statului. Obiectivul a fost fixat dupa ce sefii au fost numiti, astfel ca ei nu aveau cum sa-si ia acest angajament. Nu-i nimic, si l-a luat ministrul Finantelor. "Angajamentul nostru (deci nu e doar al sefilor de la DNA-ul Fiscului- n.r.) e ca noua structura, care va incepe actiunile sper eu incepand de maine sau poimaine (azi sau maine - n.r.), sa aduca in primele sase luni de zile cel putin 800 de milioane - un miliard de euro la bugetul de stat. Sefii de acum care au fost numiti temporar pleaca daca nu realizeaza acest obiectiv", a avertizat Chitoiu.

PUTEREA

Buget din interes: Dragnea face cadou primarilor care aduc voturi

Maşinăria de voturi, greoaie, dar eficientă, din teritoriu merge, dar mai trebuie unsă, mai ales în anii cu alegeri. Şi ungerea trebuie făcută obligatoriu, trecând peste orice altă prioritate socială sau economică, peste orice acord naţional, european sau internaţional. Şi iată că, după descentralizarea cu grăbire a multor competenţe şi bugete de la centru spre şefii locali, parlamentarii le pregătesc un cadou frumos preşedinţilor de consilii de judeţ, primarilor şi tuturor adjuncţilor lor: o mărire de salariu. Şi Senatul a aprobat, joi, un proiect de lege propus de mai mulţi senatori. Efortul bugetar, un mizilic de cinci milioane de euro, care - cel puţin deocamdată - nu este prins în Buget. Orice cerere de suplimentare cu destinaţie socială a fost refuzată. Dar nu şi pentru aleşii locali.

ROMANIA LIBERA

Simbolul României Mari. Povestea din spatele Eroului Necunoscut

Făurirea celui mai mare vis al naţiunii - România Mare, la 1 decembrie 1918 - nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul de sânge al poporului. Simbolul renaşterii naţionale este Eroul Necunoscut, ostaşul ales, în 1923, dintre sutele de mii de anonimi ce şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Dar cine a fost cel care a desemnat Eroul? Ţara a lăsat această decizie pe mâna unui suflet neprihănit, un băieţel de numai 12 ani, Amilcar Săndulescu. Imensele sacrificii pe care poporul român le-a făcut în Primul Război Mondial - aproape un milion de morţi, dintre care mai mult de 300.000 de soldaţi şi ofiţeri, restul fiind civili - au creat în ţară, după conflagraţie, un curent de opinie care exprima ideea ca toţi eroii să fie comemoraţi de întreaga naţiune. Aducem în atenţia tuturor simbolul ţării reîntregite, Eroul Necunoscut. Soldatul fără nume întruchipând sutele de mii de anonimi care şi-au dat viaţa pentru ţara lor.

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului, fratele lui Simon Petru. Cei doi fraţi erau originari din Betsaida, localitate de pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Aveau o casă în Capernaum şi erau pescari. Numele Andrei derivă din grecescul "Andreas", care înseamnă "viteaz", "bărbătesc". Andrei a fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, dar după botezul Mântuitorului, auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Iisus: "Iată mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii !" Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii şi pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a şi locuit o vreme. Peştera Sfântului Andrei, Izvorul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Sfântul Andrei mai este cunoscut în popor şi cu numele de Sântandrei sau Sânedru.

Ambasadorul american la Bucureşti îşi schimbă reşedinţa. Statele Unite trimit, în sfîrşit, un ambasador în România?

De la 1 decembrie, reşedinţa ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti nu va mai fi pe bulevardul Kiseleff, ca pînă acum, ci pe strada Dante Alighieri, în zona Herăstrău. Pentru schimbarea reşedinţei a fost nevoie de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, care a permis ca imobilul în care se află noua reşedinţa să treacă din domeniul public al statului în cel privat. Pentru chiria imobilului, ambasada americană va plăti statului român 20.000 de euro lunar. În acest moment, Statele Unite ale Americii nu au ambasador la Bucureşti, rolul acestuia fiind îndeplinit de însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane, Duane Butcher, după retragerea ultimului ambasador, Mark Gitenstein. Schimbarea reşedinţei ambasadorului ar putea fi dorinţa viitorului ambasador care este aşteptat la Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

Michel Camdessus : Acceleraţi creşterea economică pentru a recupera decalajul faţă de zona euro

Michel Camdessus, fos­tul şef al FMI, care a condus instituţia între 1987 şi 2000, a spus ieri la Gala ZF că România are un obiectiv foarte provocator: să accelereze creşterea economică pentru a intra în grupul ţărilor din Europa de Est care vor atinge în 2020 60% din venitul per capita al zonei euro. Peste 700 de oameni de afaceri, executivi de companii şi înalţi oficiali au participat ieri la Gala aniversară a ZF 15 ani, unde invitaţi speciali au fost Michel Camdessus, fost şef al FMI, şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Camdessus a avut un discurs în care a remarcat progresele economiei în cei 24 de ani de la Revoluţie, dar a su­bliniat că Româ­nia are nevoie de o creştere mai rapidă pentru a îi contrazice pe cei pesimişti care nu o includ în grupul ţărilor din Europa de Est capabile să recupereze substanţial din diferenţa de nivel de trai faţă de zona euro până în 2020.

Ponta susţine că preţul benzinei nu creşte: Contextul e favorabil, avem şi alte posibilităţi fiscale

"Nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi", a spus Ponta la Antena 3. Şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, că prognozele specialiştilor arată că preţul internaţional al ţiţeiului va continua să scadă, el precizând că, în consecinţă, impactul eventual al creşterii accizei la carburanţi va fi compensat de aceasta scădere. Voinea a precizat că detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, pe de altă parte, a făcut în ultimele săptămâni ca preţul internaţional al ţiţeiului să scadă semnificativ."

Neacşu, Erste AM: În 2014 vom recuceri investment grade

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Manage­ment, cel mai mare administrator de investiţii din România, cu active în gestiune de 5,5 miliarde de lei, este optimist pentru 2014 şi se aşteaptă ca ratingul de ţară să fie ridicat la investment grade de către Standard & Poor's (S&P). "Cred cu tărie că în 2014 vom recuceri investment grade de la cele trei mari agenţii de rating. Acest eveniment va avea un impact asupra costului cu care se finanţează deficitul bugetar. Dobânda la titlurile de stat ar putea scădea cu câteva zecimi de procent", a spus managerul. În toamna anului 2008, când a început criza financiară mondială, agenţia internaţională de rating S&P a retrogradat ratingul suveran al României la categoria "junk". De la celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody's, avem în prezent calificativul "investment grade". Primele indicii privind o posibilă îmbunătăţire a ratingului de la S&P au venit în această lună, când agenţia a îmbunătăţit perspectivele privind economia României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb