REVISTA PRESEI 30.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 martie 2015

ADEVARUL

Vâlcov voia să-şi deschidă galeria de artă în buricul Bucureştiului, pe strada Stokholm

Biroul Permanent al Senatului discută luni a doua solicitare de încuviinţare a reţinerii lui Darius Vâlcov pentru acuzaţia de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. Procurorii au găsit pe strada Stokholm, unde fostul demnitar voia să-şi deschidă galeria, 29 de tablouri. Tot săptămâna aceasta, Magistraţii Curţii Supreme sunt aşteptaţi să analizeze contestaţia procurorilor la măsura de arest preventiv dictată joia trecută de instanţa Supremă, Între timp, procurorii anticorupţie continuă să strângă dovezi care îl incriminează de fostul ministru. Şi acestea nu sunt puţine, anchetatorii reuşind să afle că fostul ministru de Finanţe avea şi alte secrete bine ascunse, pe lângă activităţile comerciale incompatibile cu calitatea de demnitar sau "birul" pe care l-ar fi perceput unor oameni de afaceri în schimbul unor lucrări de la primărie, pe vremea când era edil al Slatinei.

Utilajele agricole produse in Romania sunt puţine, dar la mare căutare in UE

O industrie altădată înfloritoare, care producea utilaje agricole pentru agricultura românească, dar si pentru export, este astăzi la pământ. Din 22 de fabrici si uzine au rămas doar câteva. Dar cele care au rezistat sunt pe profit si reuşesc sa vândă in Romania si in Uniunea Europeana - semn ca nu trebuia sa dam la fier vechi uzinele din vremea comunista. Fabrica IRUM din Reghin, cunoscuta pe vremea comunismului pentru tractoarele pe care le producea, a intrat in declin după revoluţie si a fost in pragul falimentului. Spre deosebire de alte companii din domeniu, si-a revenit după privatizare, iar acum, pe uşa întreprinderii ies anual 750 de tractoare. Fabrica are o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro si 400 de angajaţi. Iar tractoarele, in special cele forestiere, sunt exportate in Germania, Austria, Polonia, Spania, Franţa, Ungaria, Bulgaria si Italia.

Tăriceanu ripostează cu sofisme în apărarea lui Şova. Cine ar putea plăti poliţele de la CCR

Liberalii i-ar putea da lovitura decisivă lui Dan Şova, după ce au contestat la CCR rezultatul votului din Senat privind ridicarea imunităţii, arată specialiştii contactaţi de "Adevărul". Tot CCR l-ar putea obliga şi pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să publice hotărârea de respingere a cererii DNA în Monitorul Oficial. Curtea Constituţională urmează să judece, pe 8 aprilie, ambele sesizări referitoare la cazul Şova, respectiv cea din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea venită de la PNL. Dacă preşedintele Iohannis a sesizat Curtea în privinţa unui conflict între puterile statului, liberalii au atacat atât rezultatul votului, cât şi prevederile din Regulamentul Senatului.

Codul Silvic şi uscăciunile lui

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament şi respins de la promulgare de preşedintele Klaus Iohannis, conţine unele prevederi ce s-ar putea dovedi în timp nocive pentru pădurile României, pentru economie şi societate. Actul normativ, ce modifică şi completează Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic al României, a fost iniţiat de 125 de deputaţi şi senatori social-democraţi şi a fost adoptat de Parlament la 25 februarie, în ciuda criticilor dure venite din partea liberalilor. Proiectul de modificare a Codului Silvic a fost trimis spre promulgare şefului statului, însă, în urmă cu o săptămână, Iohannis l-a transmis spre reexaminare Parlamentului. Motivul? Şeful statului consideră că "unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".

Abia ajunse pe băncile copiilor, 11.000 de Abecedare vor fi retrase din şcoli

La nici o lună după ce elevii de clasa I au primit, în sfârşit, Abecedarele, peste 11.000 de copii vor rămâne fără acestea, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Mai exact, instanţa a decis ca manualele de Limba Română pentru clasa I scoase de editurile Litera şi Siveco să fie retrase din şcoli după ce reprezentanţii editurii Akademos au contestat în instanţă ultima licitaţie pentru Abecedare. "Sper că asta nu va afecta anul şcolar în curs. Cert este că din toamnă elevii nu vor mai putea opta între şase variante de manual, ci cel mai probabil între cinci. Când vom primi motivarea instanţei, vom acţiona în consecinţă", a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că pentru manualele editurii Litera au optat 6% din elevi. La rândul lor, învăţătorii care predau după manualele Litera şi care sunt din nou în situaţia în care vor rămâne fără Abecedare, sunt revoltaţi de situaţie şi atrag atenţia că educaţia nu se face în funcţie de interese economice.

Filaret Galchev a respins oferta pentru fuziunea Lafarge-Holcim

Oligarhul rus Filaret Galchev, care deţine 10,8% din acţiunile producătorului elveţian de ciment Holcim, a respins oferta grupului francez Lafarge pentru preluarea Holcim, pe care o consideră nesatisfăcătoare, scrie Reuters, care citează Sonntagszeitung. Fuziunea celor două grupuri, anunţată în aprilie 2014, a mai fost încă o dată în pericol, după ce în urmă cu două săptămâni, Holcim a cerut Lafarge renegocierea termenilor stabiliţi iniţial, iar câteva zile mai târziu cele două companii au anunţat că s-au înţeles asupra revizuirii acordului. Noii termeni ai înţelegerii prevăd o rată de schimb a acţiunilor mai avantajoasă pentru investitorii Holcim, precum şi renunţarea la condiţia ca noua companie rezultată în urma fuziunii să fie condusă de actualul director general al Lafarge, Bruno Lafont. Filaret Galchev este preşedintele grupului rus EuroCement, cel mai mare din Rusia, cu o cotă de piaţă de 30%. Potrivit revistei americane Forbes, acesta are o avere de 4,4 miliarde de dolari, fiind al 23-lea cel mai bogat rus.

Scandalul firmelor de brokeraj atinge guvernul Orbán

De aproximativ o lună de zile Ungaria este cuprinsă de un imens scandal financiar care, în ultimă instanţă, ar putea ameninţa integritatea guvernului Orbán. Trei companii specializate în servicii financiare au dat faliment în ultimele săptămâni. La sfârşitul lui februarie s-a înregistrat falimentul firmei Hungária Értékpapír Zrt, de mai mică anvergură, urmată de firma de brokeraj Buda Cash care şi-a declarat incapacitatea de plată, afectând o serie de oameni obişnuiţi. Conducerea acestei instituţii financiare a fost acuzată de falsificarea datelor reale ale afacerilor care a dus la pierderi în valoare de 60 de miliarde de forinţi (aproximativ 200 de milioane de euro). Dar scandalul cel mare, cu consecinţe politice s-a declanşat la firma de borkeraj Questor. Questor este acuzată de emiterea unor acţiuni false care au fost vândute deponenţilor şi de dispariţia a 150 de miliarde de forinţi (aproximativ 500 milioane de euro). Nefiind vorba de depuneri în diferite conturi, aceste sume nu sunt acoperite de fondurile de garanţie ale băncii, în concluzie, cei care au cumpărat acţiuni nu pot fi legal despăgubiţi.

BANCHERUL

FMI recomanda BNR sa permită o volatilitate mai mare a cursului de schimb valutar

Fondul Monetar International (FMI) recomanda BNR sa intervina mai putin pe piata valutara si sa permita o volatilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a trece gradual la o politica de tintire completa a inflatiei. Fondul mentioneaza ca in urma discutiilor cu Mugur Isarescu acesta a fost de acord sa mai slabeasa fraiele leului, insa cu prudenta, pentru a nu-i afecta prea mult pe cei cu credite in valuta. FMI precizeaza ca un curs mai liber este necesar pentru imbunatatirea cadrului politicii monetare, in vederea trecerii graduale spre un regim de targetare a inflatiei pe deplin dezvoltat. Acest lucru s-ar putea realiza prin reducerea rolului cursului de schimb in cadrul politicii monetare si ingustarea in continuare a coridorului de dobanda (diferenta dintre ratele de dobanda aferente celor doua facilitati ale BNR: de creditare si de depozit, care in acest moment este de 4 puncte procentuale). FMI apreciaza intr-o analiza privind nivelul de echilibru al cursului de schimb real, ca leul este usor supraevaluat, cu 2,1%.

Romania trebuie sa-si revizuiasca termenul de adoptare a monedei euro, stabilit pentru 1 ianuarie 2019, considera FMI

Obiectivul pe termen mediu al Romaniei de adoptare a monedei euro din 1 ianuarie 2019 reprezinta o ancora importanta pentru politicile economice, in special pentru accelerarea reformelor structurale, apreciaza FMI. "In acelasi timp, este nevoie de o revizuire atenta a termenului privind trecerea la euro, care este posibil sa necesite mai mult timp, in conditiile in care statutul de mebru al zonei euro limiteaza optiunile macro-politice in cazul socurilor si necesita atingerea unui nivel de convergenta reala suficient de ridicat", arata FM in ultimul raport de tara publicat vineri. "Romania nu numai ca este intarziata in privinta convergentei venitului net pe locuitor, dar este deficitara si in privinta indicatorilor economici ai tranzitiei, in comparatie cu tarile care au aderat de curand la zona euro", mai precizeaza FMI.

CAPITAL

Horia Culcescu vinde serele Berceni. În loc vor fi ridicate zeci de mii de apartamente

Omul de afaceri Horia Culcescu (44 de ani), prezent în Top 300 Capital cu o avere estimată la 60-65 mil. euro, a decis să vândă terenul de 50 hectare pe care funcţionează serele din Berceni unor grupuri de dezvoltatori imobiliari români interesate să ridice în loc un mega complex de locuinţe. El ar putea obţine pe acest lot peste 75 mil. euro. Până acum, cinci dezvoltatori imobiliari coordonaţi de Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanţă Sud Rezidenţial, au plătit avansuri pentru achiziţia unei suprafeţe de 5 hectare din serele Berceni. Este vorba despre investitori cunoscuţi pentru construcţia ansamblurilor rezidenţiale Brown Residence, Top House Residence, Viva Residence, Joy Residence şi Family Residence, toate dezvoltate în sudul Bucureştiului în ultimii ani de criză.

După Grecia, Austria trimite noua undă de şoc în sistemul bancar

Când lucrurile păreau liniştite pe frontul bancar european, explozia unei bănci austriece a adus aminte lumii că criza financiară încă nu s-a sfârşit. Iar problemele din Grecia, care este încă în zona euro, sunt departe de final. Statul austriac anunţa, în urmă cu o lună, că nu va mai susţine financiar închiderea defunctei bănci Hypo Alpe Adria. Viena a luat această decizie după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (FMA) a descoperit o gaură suplimentară de 7,6 miliarde de euro în bilanţurile Heta Asset Resolution - vehiculul financiar care administrează activele toxice ale Hypo. Pentru a nu mai pune banii contribuabililor în joc întru satisfacerea creditorilor, Austria a devenit prima ţară care se foloseşte de Directiva Europeană privind redresarea şi rezoluţia bancară, intrată în vigoare de la 1 ianuarie. Decizia luată de Austria, deşi îi scuteşte pe cetăţeni de plata unor costuri care nu sunt ale lor, nu a rămas, însă, fără consecinţe grave pentru întregul sistem bancar european. Şi ce s-a întâmplat până acum ar putea fi doar începutul.

Realizare incredibilă în ţara care a refuzat de două ori intrarea în Uniunea Europeană

Norvegia are peste 900 de tunele, dintre care 33 construite sub mare. Unul dintre acestea este Laerdal, care are o lungime de 24,51 km, fiind cel mai lung tunel pentru automobile din lume. Cel mai lung tunel este Gotthard Base din Elveţia, 57 km, dar acesta este traversat doar de trenuri. Una dintre provocările inginerilor în construirea acestui tunel a fost să îi menţină pe şoferi alerţi timp de 20 de minute cât durează parcurgerea sa. Exista riscul ca aceştia să îşi piardă concentrarea şi să provoace accidente. Astfel ei au creat curbe artificiale, iar la fiecare 6 km există o cavernă. Acestea au dublu rol pentru a rupe rutina şi pentru a oferi spaţii de relaxare. Pe mijlocul şoselei sunt montate benzi din cauciuc care provocă zgomot în caz că şoferii adorm la volan. Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994. Deşi are o istorie bogată, Norvegia este de fapt un stat foarte tânăr, independent abia din 1905.

Culturile însămânţate în toamnă, ameninţate de ploi

Fermierii din sudul ţării sunt îngrijoraţi de evoluţia culturilor, având în vedere că ploile din ultima perioadă au adus un surplus semnificativ de umiditate. Culturile însămânţate în toamnă (grâul, rapiţa, orzul) au evoluat bine până în prezent, însă cele din zona de sud fac exceţie deoarece ploile au fost prezente atât toamnă, cât şi primăvară. Astfel, umiditatea a ajuns la un nivel destul de ridicat, sunt de părere analiştii din agriculută. Pe de altă parte, zona de nord este afectată de seceta din toamnă. Aproape jumătate din suprafaţa de rapiţă a fost compromisă ca urmare a secetei care a afectat judeţul în toamna anului trecut, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, citat de Agerpres.

CURENTUL

Trinom - de Tia Şerbănescu

Avem alt kamikaze la Finanţe: Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene unde a izbutit o creştere a ratei de absorbţie de la 10% la 50%. Bravo. Faptul că nu se văd nu trebuie să ne descurajeze. Sperăm să n-auzim mai târziu că 20% erau la Pescariu. Important e că Teodorovici a crescut absorbţia fără să-şi fi neglijat dansurile la discotecă şi că la Senat a fost filmat într-o ipostază mult mai indecentă: Orlando furioso a votat împotriva cererii DNA în cazul Şova. Semn că la absorbţia normelor europene stă mai rău. La Fonduri Europene a fost numit Marius Nica secretar în min. Muncii care la 34 de ani are deja o vechime de 12 în tot felul de funcţii. Tânăr da' copt - în Academia de Informaţii a SRI de unde a fost preluat rapid în sistem: a fost preşedinte al C.A. la Loterie în perioada marilor tunuri. Aşadar, un tânăr de viitor, precum Şova şi Vâlcov. Vicepremierul Oprea a precizat pentru eternitate: " nu există doar binomul SRI-DNA în lupta anticorupţie ci un trinom SRI-DNA-MAI, să fie clar! nimic nu se poate face fără MAI". Dar MAI decent se poate? E trinom sau triaj?

CURIERUL NATIONAL

Tăriceanu, atac dur la CSM, DNA şi Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu susţine că Senatul României a acţionat legal în cazul senatorului Dan Şova şi că nu există niciun conflict de natură constituţională, informează B1.ro. "Înaintea oricăror comentarii, ţin să subli­niez că, după votul de miercuri din Senat, nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi rechizitoriul şi să-l trimită în judecată pe dl. Şova. Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea senatorului Şova, dar nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmăririi penale până la finalizarea ei, urmărire care se desfăşoară fără restricţii, la fel ca în cazul oricăror cetăţeni anchetaţi în libertate", a scris Tăriceanu pe contul său de Facebook. Preşedintele Senatului mai spune că, dacă DNA are suficiente probe pentru arestare, atunci are suficiente şi pentru trimiterea în judecată a senatorului PSD şi deci nimic nu împiedică actul de justiţie.

Vâlcov, omul cu două feţe: Una strângea bani la buget, cealaltă îi ascundea

În timp ce întocmea Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, prin care stabilea taxe şi impozite, dar şi facilităţi pentru executarea silită a bunurilor provenite din infracţiuni, inclusiv recuperarea acestora prin eşalonări la plată, fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, îşi proteja cum putea mai bine averea, prin dulapurile şi pe sub paturile apropiaţilor. Averea fostului ministru de finanţe, Darius Vâlcov, este una considerabilă, surse citate de B1 TV afirmând că acesta deţinea peste 100 de tablouri semnate Tonitza, Picasso, Renoir sau Grigo­rescu. Sperând că nu va fi prins, fostul ministru al Finanţelor a depozitat tablourile la patru persoane de încredere, atât în Bucureşti, cât şi în Olt. Tablourile fuseseră achiziţionate de la case de licitaţii - dintre care două din Capitală -, urmând ca acestea să fie expuse într-o galerie de artă, pentru care Vâlcov deja găsise un spaţiu potrivit. Sumele obţinute prin această expoziţie, susţin sursele citate, ar fi transformat banii obţinuţi prin trafic de influenţă în bani curaţi şi l-ar fi pus la adăpost.

Ce face statul cu Rodipet?

ICSID a respins daunele de aproape 575 mil. euro cerute de Hassan Awdi, dar a obligat statul la returnarea investiţiilor, 7,5 mil. euro. Investiţiile sunt însă controversate, anchetatorii şi administratorii judiciari dovedind sistemul ilegal prin care activele au fost înstrăinate către alte firme din grup. Rămâne de văzut ce decizie va lua agentul guvernamental în privinţa despăgubirilor obţinute de Awdi, având în vedere că decizia ICSID nu este definitivă, putând fi atacată. Victoria declarată de Hassan Awdi asupra statului român, în urma procesului privind Rodipet (actualul Network Press Concept) iniţiat la Curtea de Arbitraj - ICSID -, este de fapt o minireuşită.

Datoriile firmelor către stat se pot eşalona pe 5 ani

Debitorii care au obligaţii fiscale mai mari de 300 mil. lei pot beneficia de o perioadă de eşalonare de până la 7 ani. Pentru a beneficia de eşalonare, debitorul trebuie să instituie o garanţie care să acopere sumele eşalonate, dobânzile datorate pe perioada eşalonării la plată, plus maximum 16% din sumele eşalonate la plată. Garanţiile pot fi în bani, poliţe de asigurare, sechestru pe bunuri, ipoteci sau gaj. Noul Cod de Procedură Fiscală instituie posibilitatea acordării de înlesniri la plată contribuabililor care au restanţe către stat, stipulând însă o serie de condiţii şi obligaţii în sarcina debitorului, dar şi dobânzi şi penalităţi de întârziere. Astfel, potrivit proiectului postat pe site-ul Finanţelor Publice (a cărui formă finală nu se cunoaşte însă), eşalonările fiscale se pot acorda de către organele fiscale, la cererea "temeinic justificată a de­bi­torului", pe o perioadă de maximum 5 ani, de eşalonări putând beneficia şi asocierile fără perso­nalitate juridică.

Băsescu: Alianţa de la Grivco şi USL-ul sunt mai vii ca oricând, dar nu "pas cu pas", ci buluc

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat pe Facebook după propu­nerea lui Eugen Teodorovici la conducerea Ministerului de Finanţe, anunţată în cursul zilei de vineri de premierul Victor Ponta. Fostul şef al statului îşi începe postarea cu menţiunea că Teodorovici a votat împotriva reţinerii şi arestării lui Dan Şova. Băsescu atrage apoi atenţia asupra reacţiei târzii a lui Klaus Iohannis la votul din Senat. "Eugen Teodorovici, senator PSD de Buzău şi ministru al Fondurilor Europene, a votat împotriva reţinerii şi arestării lui Dan Şova. După vot, într-un (foarte) târziu a reacţionat chiar şi preşedintele României, cu un limbaj de lemn şi fără să explice consecinţele. Şi pentru că totul este..."pas cu pas", într-un şi mai mare târziu preşedintele României se întreabă dacă avem un conflict între puterile statului. Eu cred că avem doar o golănie", notează fostul şef al statului.

Germanwings va trebui să plătească familiilor victimelor catastrofei aviatice despăgubiri mai mari decât prevăd convenţiile internaţionale

Germanwings va trebui să se apere de acuzaţia de neglijenţă după declaraţiile procurorului de la Marsilia, conform cărora copilotul avionului a blocat în mod voluntar, din interior, uşa cabinei de pilotaj pentru a împie­dica revenirea comandantului de bord. Convenţia de la Montreal semnată la 28 mai 1999, care stipulează că o companie aeriană nu poate în principiu să se sustragă de la răspunderea pentru moartea unui pasager, limitează despăgubirea la 113.100 DST, moneda FMI (145.000 euro) per persoană, respectiv 22,7 milioane de dolari pentru cei 144 de pasageri ce s-au aflat la bordul avionului prăbuşit în mod voluntar de copilotul companiei germane. Dacă familiile victimelor vor dori sume mai mari, ele trebuie stabilite prin acţiuni în justiţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Solidar, împotriva ambasadorului rus la Bucureşti - de Sever Voinescu

Doi dintre cei mai avizaţi analişti ai comunismului, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, au publicat la începutul săptămînii trecute, pe platforma contributors.ro, un articol intitulat "Ispita fascistă a tovarăşului Putin".

Două zile mai tîrziu, "România Liberă" a preluat textul. Teza articolului este că Putin a devenit un dictator agresiv, îngrozitor de periculos, manipulator şi cinic, sprijinindu-şi puterea pe minciună şi pe corupţie. Scopul articolului dlor Tismăneanu şi Stan este acela de a avertiza asupra pericolului putinist. Tonul articolului este, desigur, critic şi pasional în spiritul unei pledoarii sincere împotriva unei ameninţări care îi îngrijorează pe autori. Trei zile după preluarea în "România Liberă", ambasadorul rus la Bucureşti a reacţionat polemic şi complet nediplomatic împotriva articolului, a publicaţiilor care l-au găzduit şi a autorilor. Reacţia ambasadorului rus faţă de un articol de opinie face parte din potopul de ameninţări pe care Moscova le aruncă României în ultima vreme. Aceste ameninţări nu ne lasă să uităm, de parcă am mai putea uita vreodată, ce nenoroc istoric este să te învecinezi cu Rusia.

Americanii UMILESC Rusia şi China. Cum arată şi cui aparţin cele 20 de PORTAVIOANE care există astăzi în lume

SUA sunt lideri absoluţi la nivel mondial în privinţa numărului de portavioane care există astăzi în lume. Marina americană consideră că nimic nu oferă mai multă siguranţă decât o astfel de navă propulsată de un dublu reactor nuclear. În ciuda costurilor imense de fabricare şi de întreţinere ale unui portavion, fostul Secretar al Apărării americane William Cohen a declarat că fără protavioane SUA are "mai puţin decât o voce, mai puţin decât o influenţă". Însă nu toţi experţii militari le consider o binecuvântare. Există, astfel, voci care spun că investiţiile într-un portavion sunt riscante, deoarece o astfel de navă poate fi distrusă în timpul unui conflict militar cu ajutorul unor atacuri aeriene şi maritime bine organizate, relatează businessinsider.com. Cu toate acestea, portavioanele vor continua să reprezinte un vârf de lance al investiţiilor militare, din moment ce SUA vor să înlocuiască vechea flotă cu portavioanele din clasa Ford, iar China vrea să-şi construiască o flotă similară.

De ce se TEME Papa? "Voi fi MĂTURAT", le-a mărturisit el unor prieteni!

Declararea unui An Jubiliar este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face un Papă. Anunţând data de 8 decembrie începutul Anului Jubiliar al Compasiunii, Papa Francisc stabileşte încă un record: nici un alt Papă nu a declarat un jubileu atât de repede după ce s-a suit pe Scaunul Pontifical. Încă o dată, Francisc, de 78 de ani, pare că aleargă contracronometru şi sunt mulţi la Roma care speculează că această decizie, după numai doi ani de la alegerea sa, a fost luată pentru a fi sigur că mai are timp să o facă, ca un fel de ovaţii finale, sau o ceremonie de rămas bun. "Acest Papă pare atât de grăbit să facă cât de mult poate, ca şi cum ar avea un termen limită", declară expertul de la Vatican, Marco Politi, citat de The Daily Beast. "Tot repetă cât de scurt este timpul, dar nu pentru că este bolnav. El le-a spus apropiaţilor săi că simte că va avea loc un "eveniment' care îl va mătura, nu un sfârşit natural."

Apelul DISPERAT al Israelului: "Opriţi AXA Iran - Lausanne - Yemen!"

Înţelegerea nucleară între puterile mondiale şi Iran care pare să se contureze din negocierile care au loc la Lausanne confirmă "toate îngrijorările Israelului, şi chiar mai mult de atât", a declarat premierul Netanyahu. În acelaşi timp cu negocierile care au loc în Elveţia, a arătat el, rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, sunt pe cale să ocupe mari părţi din Yemen şi încearcă să obţină controlul asupra strâmtorii strategice Bab el Mandeb, esenţială pentru circulaţia liberă a petrolului spre restul lumii. Premierul Netanyahu, citat de Jerusalem Post, a declarat: "După axa Beirut - Bagdad - Damasc, Iranul încearcă o mişcare de claşte dinspre Sud, pentru a prelua controlul şi a ocupa întregul Orient Mijlociu. Axa Iran - Lausanne - Yemen este foarte periculoasă pentru umanitate şi trebuie oprită." Discuţiile s-au intesificat duminică la Lausanne, unde miniştrii de Externe încearcă să ajungă la o înţelegere până la termenul limită 31 martie, când trebuie să fie gata un cadru în care să fie elaborat acordul nuclear până la sfârşitul lui iunie.

JURNALUL NATIONAL

Monica Macovei se împrumuta cu bani de la şofer când era Ministrul Justiţiei!

Ca sa arate ca s-a sacrificat in administratia publica, Monica Macovei a declarat ca nu-i ajungeau banii din leafa de ministru si era nevoita sa se imprumute de la sofer! Macovei a facut aceasta confidenta la un post tv, considerand ca marirea salariilor magistratilor nu i-a ferit de coruptie. Macovei a condus Ministrul Justitiei si a spus ca a renuntat la castiguri mari de la UE pentru a intra in administratia publica. In timpul mandatului ei, parintii Monicai Macovei au obtinut prin hotarare judecatoreasca la Inalta Curte de Casatie si Justitie un apartament din vila de lux situata in Parcul Ioanid repartizata in timpul regimului comunist si revendicata de fostii proprietari. In declaratia de avere a ''pauperei '' Macovei figurau in timpul mandatului mai multe proprietati imobiliare.

Dezvăluiri SOCANTE! Nicolae Ceauşescu a deconspirat planul FMI şi al masonilor ÎNAINTE să fie omorât

"Poporul este adevăratul stăpân şi va rămâne veşnic stăpân, pe destinele sale, şi pe bogăţiile ţării", afirma Ceauşescu într-un interviu, înainte de a fi asasinat. Cozile impuse de F.M.I.: "FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de '89, pentru a-i scoate în stradă". "Din studiile efectuate la vremea aceea la Institutul de Cercetare al Europei Libere, studii care se pot consulta la arhiva Universităţii Central Europene de la Budapesta, reiese clar că planul propus de către FMI pentru plata datoriilor României prevedea măsuri de austeritate atât de drastice încât a fost refuzat de conducerea de atunci a României, fiind înlocuit cu un program propriu care, deşi mai puţin sever decât cel preconizat de FMI, a fost responsabil pentru sărăcia şi lipsurile pe care le-au îndurat oamenii până în 1989." Annely Ute Gabanyi argumentează, bazându-se pe cercetările şi analizele pe care le-a făcut, că regimul Ceauşescu nu ar fi vrut să-şi plătească datoriile la băncile occidentale, ci a fost obligat să o facă.

NATIONAL

Iohannis taie producţia "fabricii de generali" a lui Oprea!

Când deja majoritatea celor din birourile din sediul central al MAI isi frecau mâinile mulţumiţi ca, de 25 martie, conform tradiţiei, va ploua cu stele de generali, decretul mult aşteptat nu a mai fost semnat. Aşa ca puzderia de funcţionari sau ofiţeri superiori cărora li se promisese cu generozitate primirea gradelor de chestori a ramas privind cu gura căscata la Palatul Cotroceni. Acolo unde Klaus Iohannis a demonstrat, cel putin de aceasta data, ca tace si face. Si, satul sa "înghită" unele dintre numele compromise băgate pe lista viitorilor chestori, seful statului a zis "pas". Iar după cum susţin surse apropiate de Cancelaria Prezidentiala, "neamtul" ar fi făcut acest gest fără precedent, mai ales ca si predecesorul sau a fost fan declarat al "fabricii de generali", pentru ca ar fi fost informat de anchetele privitoare pe acest subiect.

Guvernul Ponta impune totalitarismul fiscal

Excesul de zel al inspectorilor Fiscului, care au fost in stare sa închidă firme doar pentru trei lei găsiţi in plus in gestiune ar trebui sa dea de gândit aleşilor neamului, chemaţi de Victor Ponta si ai lui sa adopte Codul Fiscal si pe cel de procedura fiscala. Cotidianul NATIONAL avertiza, recent, ca noul Cod de procedura fiscala va obliga institutii si firme private sa toarne la Fisc fiecare leut pe care un cetatean sau un antreprenor - ambii contribuabili pana la moarte la stat - il depun la banca sau cu care platesc diverse achizitii. Atragem atentia onorabililor - pana la proba contrarie - parlamentari, care au votat cu ambele maini Codul Penal (apoi s-au trezit cu arestari pe banda rulanta in randul colegilor de Camera), ca sunt chemati sa legalizeze incalcarea drepturilor cetatenesti.

PUTEREA

Grupul avocaţilor reformişti vrea să răstoarne conducerea la Bucureşti

Avocatul Daniel Fenechiu şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din 17 mai 2015, pentru funcţia de decan al Baroului Bucureşti. El declară că vrea eradicarea avocaturii ilegale, consultarea largă a avocaţilor la deciziile majore, eliminarea intereselor personale şi o viteză de reacţie superioară. Daniel Fenechiu face parte din "grupul reformiştilor" care a încercat să preia conducerea Baroului Bucureşti şi în 2011. Acesta este cel mai mare barou din ţară, cu peste 12.000 de membri, dar cu insuficientă participare la decizii. În prezent, este perceput drept candidatul cu cele mai mari şanse la funcţia de decan.

Ucraina, zguduită de scandaluri de corupţie: Poroşenko începe "dezoligarhizarea"

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că "nu va permite" un conflict în mijlocul puterii de la Kiev creat de oligarhii din ţară: "Vreau ordine, nu haos, nu voi tolera haosul". El însuşi fiind unul dintre cei mai bogaţi o sută de ucraineni, cu o avere estimată la 750 de milioane de dolari, Poroşenko susţine că obiectivul său principal este "dezoligarhizarea ţării". Această intervenţie a fost provocată de scandalurile care au lovit Ucraina în urma demiterii guvernatorului regiunii Dniepropetrovsk, Ihor Kolomoiski, dar şi arestarea şefului Serviciului pentru situaţii de urgenţă, Serghei Bocikovski şi a adjunctului acestuia, Vasil Stoieţki, în cazuri de corupţie.

ANRE dă o veste bună: Gazele se ieftinesc cu 3,9% de la 1 aprilie

Preţurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% de la 1 aprilie, ca urmare a reducerii costurilor de achiziţie a gazelor destinate furnizării în regim reglementat şi a unor tarife de distribuţie, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat recent că preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu generalul Dan Voinea: Procurorul general ar trebui anchetat pentru acuzaţia de omor

După acuzaţia fostului preşedinte că procurorul general Tiberiu Niţu ar fi împuşcat oameni la Revoluţie, ar fi trebuit deschisă o anchetă, declară generalul în rezervă Dan Voinea, fost procuror militar. Din punctul lui de vedere, ar fi foarte simplu de aflat ce-a făcut actualul procuror general când trăgea la Revoluţie ca recrut, fiincă "există jurnale ale acţiunilor de luptă în care fiecare militar este trecut cu tot ceea ce a făcut", iar colegii lui de grupă, de pluton, de companie, precum şi comandanţii pot fi întrebaţi. "Dovadă că statul de drept nu funcţionează încă în România sunt chiar aceste dosare ale Revoluţiei şi Mineriadei", mai spune fostul procuror militar, care s-a ocupat în mai multe etape de anchetarea lucrurilor care s-au petrecut în decembrie 1989 şi în iunie 1990. Piedicile în finalizarea dosarelor au venit de la cei care au beneficiat de Revoluţie şi de la urmaşii acestora, crede Voinea, acuzându-i, între altele, pe "toţi miniştrii Justiţiei" de neîndemânare sau rea-voinţă

Riadul, contra pionilor Teheranului

Bătălia pentru viitorul Orientului Mijlociu a început în Yemen? Arabia Saudită şi ţările aliate au lansat joia trecută o intervenţie militară surpriză în Yemen cu scopul contracarării avansării rebelilor huthi şiiţi, susţinuţi de Iran şi care ameninţă puterea preşedintelui yemenit Abd Mansur Hadi. Reunite în summitul lor anual în Egipt, ţările arabe au salutat operaţiunea militară numită "Furtuna decisivă" şi au cerut crearea unei forţe unite pentru combaterea "grupurilor teroriste", considerând drept un test operaţiunea militară comună, în curs în Yemen. Avioanele coaliţiei arabe condusă de Arabia Saudită au bombardat intens sâmbătă poziţiile rebelilor în Sanaa, a treia zi a operaţiunii militare "Furtună decisivă", la care participă zece ţări. Marina saudită a evacuat din Aden, capitala economică a Yemenului, zeci de diplomaţi.

OMV şi-a adus director executiv apropiat de Gazprom

Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall, firma ce reprezintă interesele Gazprom în Germania şi prin care România a importat gaze din Rusia până în vara anului trecut, preia funcţia de director executiv al OMV de la 1 iulie. Consiliul director al companiei austriece OMV, principalul acţionar al Petrom, a convenit să îl numească în funcţia de director executiv pe Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall. Ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a anunţat în cursul zilei de vineri că OMV va numi un candidat-surpriză la conducerea companiei. Actualul CEO al OMV, Gerhard Roiss, va pleca de la conducerea grupului austriac la finalul lunii iunie.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolas Maure, şeful Dacia: România are nevoie de mai multe "nave-amiral" pentru a creşte, uzina Dacia nu poate fi singura

Economia locală are nevoie de mai multe companii care să fie cunoscute la nivel mondial pentru a susţine exporturile şi imaginea României. România are nevoie de companii-lider în acest moment, companii care să susţină economia atât prin exporturi, cât şi prin creşterea consumului intern, este de părere Nicolas Maure, directorul general şi preşedintele Automobile Dacia. "În Vest fiecare ţară excelează la ceva, fie că vorbim de industria germană, trenurile de mare viteză din Franţa. Ro­mâniei îi lipsesc în acest moment «navele-amiral». Astăzi are Dacia. Dar dacă în­trebi un cetăţean englez, francez sau german ce înseamnă pentru el România, nu va şti ce să răspundă, întotdeauna există puţină confuzie între Bucureşti şi Buda­pesta şi nu ştiu.

Electrica bagă banii din IPO în reţele, cu investiţii suplimentare de 1,5 miliarde de lei pe patru ani

Compania ţinteşte economii pe termen lung şi speră ca ANRE să-i permită să păstreze profitul. Grupul a încheiat primul an pe bursă cu un plus de 27% la profitul net, iar pentru 2015 se aşteaptă la încă un plus de 15%. Grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (simbol bur­sier EL) ia în calcul utilizarea fondurilor strânse în oferta publică iniţială (IPO) pentru a suplimenta programul anual de investiţii în reţele cu mai mult de 300 milioane de lei peste angajamentul anual asumat în faţa Autorităţii Naţio­nale de Reglementare în Energie (ANRE). Valoarea alocării suplimentare s-ar ridica astfel la 1,5 mld. lei de-a lungul perioadei 2015-2018, grupul urmărind printre altele să introducă în zonele sale de monopol reţele electrice şi contoare "inteligente".

Investiţiile străine, ţinute pe linia de plutire în februarie doar de banii aduşi de retaileri pentru noi magazine

Auchan, Lidl şi Jumbo sunt "autorii" celor mai mari majorări de capital înre­gis­trate în februarie pe piaţa locală, după ce acţionarii celor trei companii din retail au trimis 360 mil. lei (80 mil. euro) în România, arată datele lunare ale Registrului Comerţului. Cele trei companii din comerţ au generat în februarie aproape 90% din totalul operaţiunilor cu capitalul străin. Comerţul este şi cel mai mare sector economic din România, cu afaceri totale de 400 mld. lei, o treime din cifra de afaceri totală a companiilor şi peste 800 de mii de salariaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb