• ADEVARUL
• Guvernul Tudose a fost învestit
Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut miniştrilor PSD şi ALDE, la ceremonia de depunere a jurământului de către aceştia, să termine cu "ţopăiala fiscal-bugetară" şi să aibă cu grijă cu noul program de guvernare care anunţă taxe şi impozite. Mai mult, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că nu mai vrea "sincope de tipul OUG 13", adică modificări controversate ale legislaţiei penale. "Au trecut şase luni de când am învestit un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile de această coaliţie. O formulă foarte scurtă care ar caracteriza aceste şase luni ar putea suna: aţi băgat ţara în criză, pentru că nu aţi ştiut să guvernaţi", a spus Iohannis.
• Un ministru din cei noi zgâlţâie Pilonul II
Noul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, a provocat o adevărată debandadă în mediul de afaceri din România, dar şi printre cetăţenii îngrijoraţi de viitorul pensiilor lor, după ce a declarat că pilonul II de pensii va fi desfiinţat, informaţie care a fost negată ulterior de premier. Spusele lui au atras reacţii febrile ale afaceriştilor, care au dus la deprecierea bursei şi a monedei naţionale, dar şi ale guvernanţilor. "Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului", a fost declaraţia nefericită a lui Mişa.
• Plan roşu de intervenţie în Argeş: Un camion cu 13 militari a căzut într-o prăpastie
Un camion cu 13 militari a căzut, joi seară, într-o prăpastie la limita judeţelor Argeş şi Braşov, în localitatea Dâmbovicioara. Trei militari rămaşi încarceraţi au murit, au declarat, pentru Adevărul, surse din cadrul ISU Argeş. Militarii fac parte din Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele. Ei se întorceau de la o aplicaţie care s-a desfăşurat la Prislop. Accidentul s-a produs pe DN 73, între Braşov şi Câmpulung Muscel, într-o zonă cu multe curbe. În acest caz a fost activat planul roşu de intervenţie şi au fost alertate nouă echipaje medicale SMURD şi şase ale Serviciului de Ambulanţă Argeş.
• De cine se teme premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, care va fi supus unui test electoral anul viitor, odată cu organizarea alegerilor legislative, nu pare să-şi facă griji legate de eventuale noi valuri de proteste şi nici în ceea ce priveşte criticile Bruxelles-ului. Potrivit Politico, liderul de la Budapesta se teme de consecinţele pe care le-ar putea avea asupra poziţiei sale influenţa unui om care-l cunoaşte mai bine ca oricine. Acest personaj care îi dă fiori reci premierului ungar este oligarhul Lajos Simicska, care i-a fost coleg de liceu şi care l-a ajutat să fondeze partidul Fidesz şi să-l transforme într-o reală forţă politică. Însă acum Simicska nu mai este un susţinător al Fidesz, ci al formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik.
• Angela Merkel transmite un mesaj dur către Donald Trump înaintea summit-ului G20
Într-un discurs sfidător în faţa parlamentului cu o săptămână înaintea summit-ului ce găzduieşte principalele puteri economice ale lumii în Hamburg, Angela Merkel nu l-a menţionat direct pe Donald Trump, însă a afirmat că problemele globale nu pot fi rezolvate prin protecţionism şi izolare. Discursul acesteia indică posibilitatea unei confruntări deschise cu Donald Trump în cadrul acestui summit. Liderul german pare a avea susţinerea celorlalţi lideri ai principalelor puteri economice ale lumii, aceştia declarându-şi susţinerea pentru cooperare şi compromisuri şi nu pentru confruntări. Merkel s-a declarat "mai determinată ca niciodată" să transforme Acordul de la Paris într-un succes, mai ales în contextul retragerii Statelor Unite, caracterizând încălzirea globală drept o "ameninţare existenţială".
• Nici nu a început bine primul mandat că şi-l pregăteşte pe al doilea
Donald Trump a participat miercuri seară la un dineu de strângere de fonduri pentru viitoarea sa campanie şi în favoarea Partidului Republican, chiar dacă următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc abia peste 1.200 de zile. Evenimentul a avut loc la Trump International Hotel, situat la doi paşi de Casa Albă, şi a dat naştere unor suspiciuni cu privire la existenţa unui conflict de interese. Deşi nu s-au scurs decât cinci luni de la învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Casa Albă nu face niciun secret din ambiţiile lui pentru un al doilea mandat, în 2020. Potrivit unei invitaţii obţinute de "Politico", biletul de intrare la dineul de miercuri seară a costat 35.000 de dolari. Cei dornici de obţinerea statutului de donator privilegiat au putut deconta până la 100.000 de dolari. Organizatorii au mizat astfel pe strângerea a aproximativ 10 milioane de dolari.
• Gabriel Resources solicită României 5,7 miliarde de dolari canadieni pentru pierderile suferite la Roşia Montană
Gabriel Resources va solicita României despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni (circa 4,4 miliarde de dolari SUA) în procesul de arbitraj, drept compensaţii pentru pierderile pe care susţine că le-a suferit în urmă nedemarării proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană. Cerea va fi depusă vineri la un tribunal arbitral constituit auspiciile Centrului Internaţional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiţii (ICSID), afirmă compania, într-un comunicat de presă. O decizie nu este aşteptată înainte de toamnă anului 2019.
• BANCHERUL
• Salariul preşedintelui Eximbank, Traian Halalai, a scăzut de la 47.000 la 20.000 de euro lunar
Venitul încasat anul trecut de Traian Halalai, preşedintele executiv al Eximbank, a scăzut la 1,1 milioane lei (92.000 de lei lunar, echivalentul a 20.000 de euro), fata de cele 2,5 milioane lei (215.000 de lei lunar, echivalentul a 47.000 de euro) obţinute in 2015, conform declaraţiei sale de avere. Suplimentar, şeful Eximbank a primit 262.116 lei (5.000 de euro lunar) drept indemnizaţie de la Comitetul Interministerial de Finanţare, Garantare si Asigurare. Salariul şefului Eximbank a crescut progresiv din 2013, când a devenit şeful băncii, până in 2015. Astfel, daca in 2013 el primea un salariu de 1,2 milioane lei (23.000 de euro lunar), in 2014, Traian Halalai a încasat la Eximbank un venit anual de 1,7 milioane lei (32.000 de euro lunar), pentru ca in următorul an, 2015, sa urce la 47.000 de euro lunar.
• COTIDIANUL
• Programul de guvernare al aventurierilor - Cornel Nistorescu
Revopsire spectaculoasă de program de guvernare. Impozitarea pe gospodării, marea noutate pe care am aflat-o pe la jumătatea scurtei domnii a guvernului Grindeanu, este acum eclipsată de un impozit nou, despre care PSD-ul n-a vorbit nici pe vremea cînd se numea FSD sau PDSR. Nici anul trecut n-a avut o asemenea idee. Nici în ianuarie, cînd pesediştii au vorbit despre minunăţiile care le fluturau prin scăfîrlie. Povestea cu Pilonul II de pensii este de tot hazul. Este un fel de top al penibilului pentru faimosul program al PSD. Programul acesta de guvernare nu este program. Eu i-aş zice show de amatori sau program artistic. Guvernul Tudose a trecut şi este bun de participat cu el la un festival european de umor politic. Sau de încropit guverne de care să rîdă şi străinii.
• Modul în care a ales Iohannis să şteargă pe jos cu PSD
Al doilea guvern al României din acest an, cel condus de Mihai Tudose cu aprobarea lui Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Toţi cei 27 de miniştri, cât şi premierul Mihai Tudose, au fost prezenţi la Palatul Cotroceni şi au depus jurământul în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a lansat un atac puternic la adresa coaliţiei PSD-ALDE pentru situaţia de criză politică în care au băgat ţară prin demiterea guvernului Grindeanu. " O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţie PSD - ALDE ar putea suna: "Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi". Dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul Guvern. Şi asta o noutate în spaţiul democratic european". a spus Iohannis.
• Ciolacu, omul lui Hayssam în guvern
Surprizele oferite de viitorul guvern al României sînt din ce în ce mai mari. Ultima este desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de vicepremier, fără portofoliu, cunoscut ca fiind partenerul de vînătoare al lui Omar Hayssam şi finul de cununie al lui Ion Vasile, tatăl jurnalistei "răpite" în Irak, în operaţiunea pentru care Hayssam este acum condamnat! Într-o fotografie, Marcel Ciolacu apare alături de Omar Hayssam, în vremea cînd actualul terorist era un apropiat al celor din PSD. Este vorba despre una dintre numeroasele partide de vînătoare organizate de PSD Buzău, ca metodă de socializare între politică, afaceri şi... terorism!
• CURIERUL NATIONAL
• Guvernul are noi proiecte măreţe
Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Punctul de pensie va creşte în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei şi la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei. Noul program de guvernare, întocmit în cea mai mare parte după cel al Guvernului Grindeanu, conţine unele elemente extrem de ambiţioase, puţin probabil a fi realizate fără a genera efecte negative.
• UE îşi restructurează bugetul
UE are nevoie de un buget care să fie adecvat obiectivelor urmărite şi să valorifice fiecare euro în beneficiul cetăţenilor săi, consideră responsabilii europeni. Documentul de reflecţie al Comisiei privind viitorul finanţelor UE, propus de comisarii Corina Creţu şi Gunther Oettinger şi publicat miercuri, 28 iunie, analizează opţiunile avute în vedere pentru ca acest deziderat să devină realitate. Aspectele asupra cărora se apleacă acesta ocupă un rol central în cadrul dezbaterii iniţiate la 1 martie, odată cu prezentarea Cărţii albe a Comisiei privind viitorul Europei, el prezentând posibilele implicaţii bugetare ale opţiunilor disponibile.
• Ibrahim, un român din Argeş, care ar fi aderat la Statul Islamic, ridicat de procurori
DIICOT Piteşti a făcut ieri trei percheziţii în Argeş într-un dosar de terorism, suspectul "Ibrahim", cetăţean român, fiind acuzat că a fost în zona unui obiectiv militar românesc pentru a culege informaţii cu scopul de a fi puse la dispoziţia unei "entităţi salafiste şi projihadiste" din alt stat UE. Suspectul reţinut de DIICOT sub acuzaţia de terorism era monitorizat de circa doi ani, dar autorităţile nu au făcut nicio mutare până acum în privinţa lui "din raţiuni tactice", a declarat şeful Direcţiei, Daniel Horodniceanu. În astfel de dosare există un grad de sensibilitate foarte mare, a spus Horodniceanu, adăugând că bărbatul a fost monitorizat până când a încercat diseminarea informaţiilor pe care le obţinuse.
• Victimele noului atac cibernetic mondial
Două cyberatacuri de amploare mondială au avut loc într-un interval de o lună. Lansatorii atacurilor nu au dat răgaz prea mare întreprinderilor. După virusul WannaCry, care a afectat computerele de la Renault, Telefonica, Fedex sau din sistemul de sănătate britanic NHS, ne confruntăm în aceste zile cu un alt "rançongiciel", Petya, care în ultimele zile loveşte diverşi giganţi, între care Rosneft, grupul portuar danez Maersk, grupul german Nivea, laboratoarele americane Merck sau grupurile franceze Auchan, Maif şi Saint-Gobain. Despre ce este vorba, de fapt: un alt nume dat virusului, dar un mod de a opera identic (îngheţarea maşinilor infectate şi solicitarea unei răscumpărări pentru a le debloca).
• Donald Trump a acceptat invitaţia lui Emmanuel Macron şi va fi prezent la parada militară din 14 iulie de la Paris
Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de Elysee, preşedintele Donald Trump a acceptat invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron de a asista la parada din 14 iulie de la Paris, în cadrul comemorării centenarului intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. Cu această ocazie, adaugă comunicatul prezidenţial, "soldaţi americani vor participa la parada militară, alături de camarazii lor francezi". O ştire de acum două zile, publicată de ziarul "Le Figaro", anunţa că preşedintele Emmanuel Macron l-a invitat pe Donald Trump ca, împreună cu soţia sa, să asiste la parada de la Paris din 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Guvernul "turbo" condus de Mihai Tudose a demarat cu stângul
Cei 28 de miniştri ai PSD şi ALDE, în frunte cu premierul Mihai Tudose au depus, aseară, jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, la finalul unei zile marcate de episoade comice în Parlament dar şi de o gafă de proporţii a ministrului de Finanţe. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a acordat ieri votul de încredere pentru noua echipă de la Palatul Victoria şi pentru noul program de guvernare, 275 de parlamentarii fiind "pentru", în timp ce 102 aleşi au votat "împotrivă". Partenerul de guvernare al PSD, partidul ALDE condus de Călin Popescu Tăriceanu, a stricat "petrecerea" de ieri prin lansarea unui avertisment ferm de la tribuna Parlamentului: formaţiunea liberală nu va accepta nicio creştere a impozitării veniturilor peste pragul de 16% din prezent.
• Gafă COLOSALĂ a Guvernului Tudose
Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat că Pilonul II de Pensii nu va fi desfiinţat şi că, probabil, declaraţia sa a fost înţeleasă greşit. Într-un comunicat, citat de Agerpres, Ionuţ Mişa afirmă: "În legătură cu informaţiile apărute în presă potrivit cărora aş fi declarat că Guvernul are în intenţie desfiinţarea Pilonului II de pensii, fac următoarele precizări: Nu am declarat că voi susţine desfiinţarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenţie să fac acest lucru. Nu există în programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit (întrebarea?! - n.r.) în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii."
• JURNALUL NATIONAL
• Dragnea neagă desfiinţarea Pilonului II de pensii
Liviu Dragnea a spus că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa, atunci când a fost întrebat de jurnalişti la ieşirea din sala de plen. Atât şeful PSD şi a premierului învestit Mihai Tudose au negat informaţia furnizată de ministrul învestit al Finanţelor. Ionuţ Mişa, ministrul învestit al Finanţelor, a declarat mai devreme că Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii.
• Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Schimbarea sistemului de impozitare, impact negativ asupra investiţiilor majore
Propunerile de modificare a sistemului de impozitare pot afecta investiţii de amploare şi compromite ciclul pozitiv de creştere în care se află economia românească, având în vedere stadiul dezvoltării întreprinderilor româneşti, afirmă Coaliţia pentru Dezvoltarea României într-un comunicat remis joi. Potrivit sursei citate, măsurile propuse au un impact major asupra economiei româneşti şi nu pot fi luate fără consultare publică şi analiză de impact al aplicării lor.
• Rateu generalizat în energie: investiţiile scad, managerii tot mai bine răsplătiţi
De ani de zile marile companii energetice unde statul este acţionarul majoritare sau are încă un cuvânt greu de spus în luare deciziilor rămân repetente la capitolul investiţii. "Eşec generalizat" este sintagma care ar sintetiza cel mai bine această starea de fapt. Totul se petrece sub privirile îngăduitoare ale Ministerului Energiei care asistă impasibil cum veniturile şi bonusurile încasate de managerii acestor companii strategice cresc an de an, deşi investiţiile se dezvoltă frumos doar pe hărtie. În schimb, penalizările lipsesc din contractele de management ale acestora în cazul neîmplinirii unor criterii de performanţă.
• NATIONAL
• "GOGO", nou puci in sistem!
Serile trecute, la o locaţie franţuzeasca de lux, aflata la doar o aruncătură de băţ de locuinţa fostului vicepremier a avut loc o întâlnire de taină intre cei doi "GO" ai sistemului, Gabriel Oprea si Gelu Oltean. Cei doi "looseri" au început să ia cina împreună, cel mai probabil punând la cale un nou "puci" in sistem. Mai ales că, tot in ultimele zile, Gabriel Oprea si-a resetat relaţiile cu Florentin Pandele, cei doi punând la cale o relansare a grupării "interesului naţional" din sistem. Mişcare in care un rol aparte pare sa-i revină si generalului Marian Hăpău, şeful actual al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Gabriel Oprea si Gelu Oltean sunt mânaţi acum in luptă nu doar de avântul răzbunării si subminarea autorităţii lui Dragnea, căt de salvarea "cuiburilor de rezistentă" pe care le-au păstrat in sânul "Doi s' un sfert".
• Guvernul tabloid
Pe căldura asta cumplită, care pârjoleşte tara cu 43 de grade la umbra, PSD a făcut cel mai bun lucru ca sa ne răcorească. Nu a putut să dea aer condiţionat la pungă si nici nu a montat pe stradă gheişe cu evantaie, ca să ne "simtem" si noi bine. In schimb, a dat tării un guvern răcoritor si voios "ca un şpriţ de vara cu mânecuţă scurtă", cum spunea un jurnalist celebru in perioada de romantism a presei postdecembriste. Că are buchet si merge repede nu e nimic. Mai poţi să iei unul, ca nu te ameţeşte. Dar Guvernul mai e si vesel si uşor ca un tabloid pe care îl dai gata in metrou, intre Berceni si Victoriei, ca doar nu stai sa citeşti. Te uiţi la titluri si la poze si e de ajuns, ti-ai făcut o părere.
• PUTEREA
• Premierul Tudose şi-a ieşit din minţi după ACCIDENTUL din Argeş: Este INADMISIBIL!
Premierul Mihai Tudose a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că la acest moment mai sunt doi militari încarceraţi, în urma accidentului produs la Dâmbovicioara, precizând că a cerut ca spitalele la care vor fi aduse victimele să aibă asigurate rezerve de sânge şi tot ce este nevoie. Premierul a mai spus că este inadmisibil să nu poată fi făcute zboruri pe timp de noapte pentru transportul victimelor la spital. Premierul a declarat că a fost activat Planul roşu la 3 minute de la primirea apelului la 112 şi că imediat a fost constituită o Celulă de criză la Ministerul de Interne. El a mai spus că este în legătură permanentă cu ministrul Apărării, care se ocupă să anunţe familiile victimelor, dar şi cu ministrul Sănătăţii, căruia i-a cerut ca toate spitalele la care vor fi duse victimele să aibă rezerve de sânge şi tot ce este necesar.
• Fostul ministru Relu Fenechiu, ELIBERAT condiţionat
Judecătoria Vaslui a decis eliberarea condiţionată a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, după ce acesta a efectuat trei ani şi jumătate de închisoare. "Admite propunerea Comisiei de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea condiţionată a persoanei condamnate Fenechiu Relu. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune eliberarea condiţionată a condamnatului Fenechiu Relu, anterior executării integrale a pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 62/2017 a Tribunalului Vaslui, mandat de executare nr. 69/2017', se arată în hotărârea pronunţată de instanţa vasluiană. Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată în termen de trei zile.
• ROMANIA LIBERA
• Batalioanele NATO din Europa de Est sunt pregătite să descurajeze agresiunile Rusiei
Cele patru batalioane NATO desfăşurate în ţările baltice şi în Polonia, pentru a întări apărarea Europei de Est, vor răspunde imediat oricărei agresiuni din partea Rusiei, se precizează într-o declaraţie comună semnată, joi, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, de miniştrii apărării ai statelor care asigură comanda batalioanelor şi ai ţărilor unde sunt găzduite acestea, informează AFP, citat de Agerpres. Desfăşurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor aliate cu ocazia summitului de la Varşovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia şi după ofensiva rebelilor separatişti proruşi în estul Ucrainei în 2014.
• PSD vrea să-l schimbe pe şeful serviciului secret al Armatei
Generalul Marian Hăpău ar putea fi schimbat din fruntea Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA). Acesta a primit un avertisment din partea fostului ministru al Apărării, Gabriel Leş, după cum au declarat "României libere" surse din MApN. Potrivit acestor surse, ministrul Apărării i-a cerut să aleagă modalitatea în care să se retragă de la şefia serviciului secret al Armatei: demisie sau trecere în rezervă. Motivul oficial pentru care PSD doreşte schimbarea lui Marian Hăpău din funcţie este implicarea sa în numeroase scandaluri de presă. "România liberă" a scris pe larg despre ilegalităţile şi abuzurile săvârşite de acesta asupra unor ofiţeri ai DGIA, care au refuzat să satisfacă interesele grupării conduse de Gabriel Oprea. Cazul col. (r) Doru Paraschiv, căruia i s-a înscenat un incident de securitate şi a fost trecut ilegal în rezervă, este de notorietate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Noul program de guvernare - un restart perpetuu al aruncatului cu investiţii de miliarde de euro şi invenţii de instituţii sau măsuri fiscale revoluţionare
Noul program de guvernare aruncă cu miliardele ca niciun altul de până acum. 2.500 de creşe, 8 autostrăzi, 2,1 mld. euro pentru termoizolarea locuinţelor, 1,3 mld. euro pentru infrastructură socială, 1,1 mld. euro pentru irigaţii, 1 mld. euro autostrada Comarnic-Braşov, 2,9 mld. euro autostrada Târgu-Mureş - Târgu Neamţ. Ba, la un moment dat, nici nu mai se ţine socoteala miliardelor - dacă sunt de euro sau lei. Se va trece la racordarea cu apă a locuinţelor până în 2020 până la un procent de 87% din locuinţe, faţă de 77% în prezent. Canalizare vor avea 60% din locuinţe în 2020, faţă de 34% în prezent. Parcă e un restart perpetuu, cu noi şi noi asumări de ţinte, de spitale construite, de autostrăzi terminate şi sisteme de irigaţii puse pe picioare.
• Vânzările pe metru pătrat sunt de 2.500 euro în România şi Polonia, cele mai mici din Europa
România se află, alături de Polonia şi Bulgaria, la coada clasamentului european în ceea ce priveşte vânzările pe metru pătrat în retail, cu o medie de sub 2.500 de euro, de circa două ori mai puţin decât în Italia sau Franţa, arată datele companiei de cercetare de piaţă GfK. Cifrele ilustrează pe de-o parte puterea de cumpărare mică de pe piaţa locală. Pe de altă parte, arată şi cât de important este preţul pentru consumatorii din anumite ţări. România nu este la coada clasamentului european doar în ceea ce priveşte încasările pe metru pătrat în retail, ci şi în ceea ce priveşte salariul mediu net. Cu nici 500 de euro net pe lună, un român câştigă al doilea cel mai mic salariu din UE, după cel din Bulgaria. În Germania spre exemplu salariul mediu net este de 5-6 ori mai mare.
• Comisia Europeană propune un produs de pensii paneuropean portabil
Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru un produs de pensii pan-european portabil (PEPP) care va permite cetăţenilor Uniunii Europene să plătească în cadrul aceleiaşi scheme de pensii chiar dacă se mută în altă ţară. În felul acesta, UE creează mai multă mobilitate pentru pensionari. Comisia propune ca noile produse să aibă aceleaşi caracteristici standard indiferent de piaţa din UE pe care vor fi vândute, iar acestea pot fi furnizate de o gamă largă de companii, de la asigurători la bănci, firme de investiţii şi manageri de active. Acestea vor completa pensiile existente la nivel de stat, însă nu vor înlocui sau armoniza regimurile naţionale de pensii. Furnizorii vor putea dezvolta astfel de produse la nivelul mai multor state membre şi le vor putea distribui consumatorilor din întreaga UE prin canale online.