REVISTA PRESEI 30.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 30 iulie 2013

ADEVARUL

Controversatul milionar Sorin Ţerbea, pilotul şi alte trei persoane au murit, după ce s-au prăbuşit cu elicopterul. Supravieţuitoarea a scăpat cu răni uşoare

Omul de afaceri Sorin Ţerbea şi alte cinci persoane s-au prăbuşit cu elicopterul, luni seară, la ora 20.23, în localitatea Tăureni, aflată la 45 de kilometri de Târgu-Mureş. O singură persoană a supravieţuit. O echipă de criminalişti din cadrul Poliţiei Române a fost trimisă la Mureş pentru a coordona ancheta deschisă în urma tragediei. Echipele care au intervenit la accidentul din Tăureni au oprit căutările în lac în această seară, la ora 22.30, urmând a fi reluate dimineaţă la ora 6.30. Căutările au fost întrerupte din cauza vizibilităţii zero. Până acum, au fost găsite cinci dintre cele şase victime ale tragediei. Singurul pasager negăsit este un bărbat neamţ. Soţia lui, dar şi băiatul lui, în vârstă de 32 de ani, au fost găsiţi în lac, ambii fiind morţi. Emilia M., director de marketing în cadrul companiei milionarului Sorin Ţerbea, este singura supravieţuitoare a accidentului. Femeia a scăpat doar cu câteva răni uşoare, fiind îngrijită, în acest moment, de cadrele medicale ale Secţiei de Urgenţe a Spitalului Judeţean Mureş.

Imperiul Aldis, salvat de văduva milionarului George Naghi

La doi ani de la dispariţia omului de afaceri George Naghi, activitatea companiei Aldis merge mai departe. După un declin puternic în 2011, soţia Alina Naghi a trecut la disponibilizări şi vânzări de active şi a reuşit să readucă producătorul de mezeluri pe profit. La doi de la tragica dispariţie a omului de afaceri George Naghi, mort într-un accident nautic produs pe braţul Borcea, afacerea Aldis, construită imediat după Revoluţie, merge mai departe. Chiar dacă fabrica a fost la un pas de a-şi închide porţile, fiind înglodată în datorii, Alina Naghi, soţia celui mai bogat om din Bărăgan, luptă din răsputeri să ţină compania în top. Deşi a concediat aproximativ 400 de angajaţi din cei peste o mie, anul 2012 a fost unul profitabil pentru Aldis. Compania a înregistrat un profit de 200.000 de euro, după ce în 2011 a suferit o pierdere de aproape 2,2 milioane de euro, potrivit datelor financiare publicate pe portalul Ministerului Finanţelor.

Sebastian Ghiţă: "Voiculescu e un tip extrem de abil, va şti să speculeze totul în favoarea sa"

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a vorbit sâmbătă seară, la România TV, despre situaţia lui Dan Voiculescu, urmărit penal pentru şantaj, dar şi despre presupusa implicare a lui Traian Băsescu în mai multe procese. În opinia lui Ghiţă, însă, nu disputele cu şeful statului au fost, neapărat, vinovate de condamnările răsunătoare din politică. În opinia deputatului PSD, Voiculescu va reuşi totuşi să se descurce, deşi Ghiţă a admis că procurorii nu ar fi acţionat fără probe. În ce priveşte alte condamnări, Sebastian Ghiţă şi-a exprimat regretul pentru condamnarea lui Adrian Năstase, însă a declarat că,referitor la Gigi Becali, nu crede să fi fost elemente necunoscute care să fi dus la condamnarea pe nedrept a acestuia.

Se ieftineşte sau nu pâinea după reducerea TVA la 9%? Declaraţiile ministrului Finanţelor şi ale ministrului Agriculturii se bat cap în cap

Guvernul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge, în prezent, şi la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat ieri că reducerea TVA va duce la o ieftinire cu 15% la pâine. El a precizat că scopul urmărit de Executiv este acela de a reduce semnificativ, respectiv peste 50%, evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificaţie. Totodată, ministrul şi-a exprimat speranţa că noul Corp de Control creat la Finanţe îşi va arăta eficienţa. "Sper ca noua structură, Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală, să fie mult mai eficientă decât fostele structuri şi să-şi facă simţită prezenţa în piaţă şi nu numai, să aducă bani mai mulţi la buget", a spus Chiţoiu.

Monica Macovei, prima şansă a Dreptei

Preşedintele Traian Băsescu a avansat, recent, numele a trei politicieni pe care îi creditează cu şanse mari într-o competiţie prezidenţială. Este vorba despre foştii prim-miniştri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu şi de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei. Câte şanse au cei trei politicieni pentru a intra în cursa pentru Cotroceni? Care dintre cei trei politicieni ar ieşi câştigător dintr-o competiţie cu Crin Antonescu? Vârsta şi abordările extrem de pragmatice când vine vorba de stat şi de funcţionarea justiţiei sunt punctele tari care o recomandă pe Monica Macovei pentru funcţia de preşedinte, potrivit şefului statului. Politologul Alina Mungiu crede că fostul ministru al Justiţiei ar fi în acest moment persoana cu cel mai mare potenţial dintre cei trei. "Propaganda făcută de Antena 3 a diabolizat-o foarte tare pe Monica Macovei, care ar fi fost persoana pentru care lumea ar fi ieşit din casă", crede Alina Mungiu Pippidi. Mai mult, aceasta este de părere că europarlamentarul PDL ar putea fi singurul candidat cu şanse în faţă lui Crin Antonescu.

Trustul Intact a pus mâna pe sediul TVR din Primăverii, susţine Lucia Hossu Longin. Claudiu Săftoiu neagă

Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, îl acuză pe preşedintele instituţiei, Claudiu Săftoiu, că ar fi concesionat abuziv sediul televiziunii publice, din strada Moliere (cartierul Primăverii), către trustul Intact, controlat de familia Voiculescu. Preşedintele TVR Claudiu Săftoiu a negat că sediul TVR din strada Moliere ar fi fost concesionat Trustului Intact. "Nu este adevărat, nimeni nu a concesionat. Pentru aşa ceva este nevoie de hotărâre de guvern. La TVR nu a sosit nicio solicitare de concesionare. Nu ştiu de unde apar astfel de informaţii. Sunt pus în situaţia să mă apăr de ceva care nu s-a întâmplat. Nu am discutat niciodată cu cineva din familia Voiculescu", a declarat pentru RTV Claudiu Săftoiu. Lucia Hossu Longin l-a contrazis însă pe preşedintele TVR. "Claudiu Săftoiu nu spune adevărul. Angajaţilor TVR din sediul din Moliere li s-a spus că vine Camelia Voiculescu şi să fie primită. Tot timpul cât a vizitat, Camelia Voiculescu a vorbit numai de concesiune", a declarat Lucia Hossu Longin.

Deponenţii Bank of Cyprus vor pierde aproape jumătate din sumele ce depăşesc 100.000 de euro din conturi

Deponenţii băncii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate în conturi, urmând ca în schimbul banilor reţinuţi pentru recapitalizarea instituţiei de credit să primească acţiuni la bancă şi obligaţiuni convertibile în acţiuni. Preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, şi troica creditorilor internaţionali au convenit recapitalizarea băncii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro, urmând ca în schimb să emită acţiuni la bancă, a declarat un oficial de rang înalt al băncii, citat de "Wall Street Journal", citat de Mediafax. Totodată, deponenţii vor pierde încă 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligaţiuni convertibile. Un anunţ formal ar putea avea loc zilele acestea.

Bani gratis: venit minim garantat pentru fiecare cetăţean al UE, o iniţiativă venită din 15 ţări. Cât ar trebui să primească românii

O iniţiativă inedită, promovată de organizaţii din 15 ţări membre UE, prevede ca fiecare cetăţean al Uniunii să aibă garantat un venit minim din care să-şi asigure existenţa fără a munci sau a îndeplini alte îndatoriri faţă de comunitate. Iniţiativa se numeşte "Unconditional Basic Income" (UBI) şi trebuie susţinută prin strângerea a un milion de voturi până în ianuarie 2014. Este vorba despre o anumită sumă de bani pe care ar urma să o încaseze fiecare locuitor al unui stat membru UE, potrivit unei propuneri înaintate de cetăţeni din 15 ţări - Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie.

CURENTUL

Fostul şef CIA James Woolsey: Larry Watts minte cu neruşinare!

Larry Watts, istoricul american plimbat anul trecut precum sfintele moaşte de către rezerviştii din fosta Securitate pentru diferite lansări de carte, întrucât serveşte perfect intereselor lor de a arăta tuturor cât de mari patrioţi au fost securiştii de teapa lui Iulian Vlad, Ioan Talpeş &co., este practic pus la zid de către un fost director al CIA, James Woolsey, care-l acuză de minciuni şi dezinformări pe bandă rulantă. În timp ce mulţi ziarişti, analişti şi chiar istorici români proslăvesc de ani buni lucrările istoricului american, în special cartea intitulată sugestiv "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni... Războiul clandestin al blocului sovietic cu România", care răspunde perfect nevoii tovarăşilor din fosta Securitate de a poza în cei mai patrioţi dintre patrioţi, România fiind prezentată de istoricul american drept o victimă perpetuă, când a ruşilor, când a maghiarilor, salvată întotdeauna de bravii securişti, fostul director al CIA pune sub semnul întrebării credibilitatea lui Larry Watts şi prin urmare toate tezele istorice lansate de acesta.

Americanii încep să sape după gazele de şist în zona Bârlad

Dafora (DAFR) a semnat un contract pe patru ani cu Chevron pentru servicii de foraj în zona Bârlad începând din această toamnă, contractul incluzând săparea de sonde conform programului de explorare al companiei americane, a anunţat luni firma din Mediaş. Dafora nu precizează valoarea contractului. Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

CURIERUL NATIONAL

Prima Casă salvează iar piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară a fost, din nou, salvată de Prima Casă, în condiţiile în care plafonul pentru programul guvernamental va fi suplimentat cu 1 miliard lei, iar specialiştii din real estate considerau că sistarea garanţiilor de stat va duce la o scădere accelerată a preţurilor locuinţelor. Potrivit unui proiect publicat ieri pe site-ul Ministerului de Finanţe, "pentru anul 2013 se alocă un plafon suplimentar al garanţiilor (...) de 1 miliard RON, din care 300 milioane RON sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL". Săptămâna trecută, specialişti din domeniul imobiliar declarau, pentru Curierul Naţional, că Guvernul va continua acest program sau va găsi o alternativă.

O femeie ar putea prelua şefia celei mai puternice bănci centrale din lume

Preşedintele SUA, Barack Obama, a redus numărul persoanelor de pe o listă cu posibili înlocuitori ai actualului şef al Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, şi va anunţa succesorul la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume în următoarele luni. Lista restrânsă include "nişte candidaţi extraordinari", a declarat preşedintele într-un interviu acordat cotidianului New York Times. Obama a afirmat că vrea un şef al Fed care să lucreze pentru a ajuta economia să crească şi nu doar pentru a limita inflaţia şi pentru a menţine pieţele financiare stabile. Principalii candidaţi pentru post sunt consideraţi a fi fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers şi vicepreşedintele Fed Janet Yellen. Summers este un fost consilier economic al lui Obama, iar Yellen a făcut parte din administraţia preşedintelui Clinton. Dacă Yellen ar fi desemnată la conducerea Fed, ar fi prima femeie care ar conduce banca centrală.

BRAT este în curs de obţinere a statutului de ONG de utilitate publică

Membrii asociaţiei au decis începerea demersurilor în vederea recunoaşterii statutului de ONG de utilitate publică a BRAT. Decizia a fost luată ca urmare a dezvoltării continue a asociaţiei din ultimii ani, a rolului esenţial pe care aceasta îl are în cadrul industriei de media şi publicitate. Efortul depus în standardizarea modului de evaluare a produselor media şi crearea de instrumente profesioniste pentru evaluarea performanţelor produselor media şi tranzacţionarea spaţiului publicitar a contribuit la creşterea gradului de profesionalizare şi transparenţă a industriei de media şi publicitate, atât în sprijinul mediului privat, cât şi al domeniului public. Rezultatele oferite de asociaţie sunt indispensabile companiilor implicate în tranzacţionarea spaţiului publicitar: editori de presă scrisă sau online, agenţii de publicitate, companii ce achiziţionează spaţiu publicitar.

Pauză pe Burse până la anul?

David Rosenberg, fost economist-şef la Merrill Lynch, spune că piaţa americană a atins un top şi se aşteaptă la o etapă de consolidare pentru următoarele luni. În condiţiile stagnării indicilor, rotaţia sectorială va fi cea care va face diferenţa în performanţa investitorilor. Piaţa ar urma să fie ferită şi în 2014 de riscul unor şocuri de natură fiscală sau monetară. Optimismul ridicat din piaţa de acţiuni în momentul de faţă ne spune că aceasta şi-a epuizat pe termen scurt potenţialul de creştere, a declarat pentru Yahoo Finance David Rosenberg, economist-şef la compania financiară canadiană Gluskin Sheff& Associates.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a încercat să NE ABUREASCĂ Victor Ponta, din nou, în cazul PRIVATIZĂRII CFR MARFĂ

Premierul Victor Ponta a dat de înţeles că nu va lua cartoful fierbinte al privatizării CFR Marfă din mâinile lui Traian Băsescu şi că nu va participa la o eventuală şedinţă a CSAT, dacă aceasta va fi convocată în timpul cât se va afla în concediu. Premierul Victor Ponta a discutat ieri cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. După ce această întâlnire s-a încheiat, şeful cabinetului a susţinut o conferinţă de presă. Întrebat dacă va convoca CSAT pentru a fi discutată privatizarea CFR Marfă, premierul a evitat un răspuns clar şi a spus că nu ştie încă data la care va avea loc o nouă şedinţă. Întrebat dacă se va întoarce din concediu în cazul în care Traian Băsescu va convoca şedinţa CSAT, Victor Ponta a precizat că de joi are un înlocuitor cu puteri depline, respectiv vicepremierul Gabriel Oprea.

Un an de la tentativa de lovitură de stat! USL nu abandonează lupta cu statul de drept

Deşi au pierdut războiul cu Traian Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dan Voiculescu au reuşit să îngenuncheze o serie de instituţii ale statului. Acum un an, pe 29 iulie 2012, eşua tentativa USL de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Cu o prezenţă la urne de 8,4 milioane (46%), referendumul prin care populaţia se pronunţa pentru demiterea şefului statului era invalidat. O analiză a măsurilor luate de USL în acea perioadă, pentru a asigura succesul loviturii de stat, arată însă că numeroase decizii nedemocratice sunt şi azi în vigoare şi că, pe diverse căi, Uniunea încearcă în prezent să repună în vigoare măsuri la care a renunţat în vara lui 2012 sub presiunea comunităţii internaţionale.

La cinci ani de la izbucnirea crizei financiare: Cine sunt vinovaţii?

În cel mai recent dintr-o serie de cazuri de insider trading, procurorii federali din SUA au arătat săptămâna trecută spre SAC Capital, unul dintre cele mai importante şi profitabile fonduri de hadging din lume. Dar când vine vorba de criza financiară izbucnită în 2008, care a împins economia mondială în vrie, urmăririle penale au fost extrem de puţine. "Indivizii responsabili pentru acest prejudiciu economic incredibil de dureros, care a lovit economia noastră, sunt încă liberi", spune Neil Barofsky, fost procuror federal care a fost şi inspector general special însărcinat cu supravegherea programului Troubled Asset Relief, de salvare a băncilor, transformat în lege de preşedintele Bush în 2008. Urmăririle penale, pentru cazuri de insider trading, au dus la peste 70 de condamnări, până acum. "Acest aspect trimite un mesaj foarte puternic pentru industrie", spune Barofsky.

JURNALUL NATIONAL

Hăineală - Kovessi, vivandiere în războiul lui Băsescu. DNA şi CSM îşi sincronizează acţiunile coordonate de Cotroceni împotriva Antenei 3

Oana Hăineală Schmidt şi Codruţa Kovessi formează deja un cuplu sudat care dirijează acţiunile concrete împotriva Antenei 3. Ţinta le-a fost indicată fără nici o reţinere şi cu multă ură de Băsescu Traian, cel care le-a făcut promovarea şi urcarea în funcţiile de la vârful CSM şi DNA. Pentru a le asigura numirea, Băsescu Traian a dat ruşinea la o parte şi, prin presiuni grosiere a reuşit. Falsificarea alegerilor în cazul CSM şi o criză politică pentru DNA sunt faptele care stau la soclul statuilor celor două trimise pe Pământ ale zeiţei Atena, care păstorea Justiţia. Avându-l pe naşu' în suflet, "Atenele" autohtone îi servesc cu hărnicie dorinţele. În războiul pornit de Băsescu Traian cu Antena 3, război care i-a provocat deja pierderi politice şi prăbuşiri de încredere, au fost aruncat şi cuplul Hăineală - Kovessi, două vivandiere purtate în bagajele Cotrocenilor. Hăineală Schmidt, din postura de şefă la CSM, a pornit un proces împotriva Antenei 3, cosiderându-se vătămată la onoare.

Dan Voiculescu: "Dacă ar depinde de mine, l-aş suspenda chiar mâine pe Traian Băsescu"

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat la Realitatea TV că dacă ar depinde de el l-ar suspenda chiar mâine pe Traian Băsescu. El a precizat chiar că analizează posibilitatea de a valida acum referendumul din urmă cu un an. "Să vedem cum poate fi validat referendumul pe baza datelor de acum", a spus preşedintele de onoare al PC. Dan Voiculescu a declarat, la Realitatea TV, că toată "nebunia" audierilor la DNA a început "atunci când Victor Ponta a constatat pe baza unor date de statistică oficiale că referendumul trebuia validat". "A fost momentul în care Traian Băsescu şi-a dat seama de impostură", a spus Voiculescu. El a precizat chiar că analizează posibilitatea de a valida acum referendumul din urmă cu un an. "Să vedem cum poate fi validat referendumul pe baza datelor de acum", a spus omul de afaceri.

DNA vede conspiraţia condusă de comunişti! Rechizitoriul lui Papici pentru profesorul Brădişteanu atinge ridicolul absolut

Rechizitoriul, prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe doctorul Şerban Brădişteanu pentru favorizarea infractorului, susţine că medicul ar fi acţionat pe baza unei "conspiraţii", coordonată de un fost secretar de stat din Guvernul Nastase şi fost secretar al PCR, Emanuel-Dănuţ Georgescu. În acest sens, într-un articol apărut în "Lumea Justiţiei" ediţia online din 29 iulie a.c., este amintit şeful Sectiei I a DNA, Lucian Papici care confirmă aceste date din rechizitoriu. Medicul Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost acuzat că, de fapt, atunci când el se străduia să-i salveze viaţa lui Adrian Nastase după tentativa de suicid, încerca să amâne punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei la care a fost condamnat fostul premier. Acesta este motivul pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe medicul Şerban Brădişteanu în data de 5 decembrie 2012.

Prima rectificare bugetară va mări deficitul de la 2,1 la 2,3%. Cine vor fi beneficiarii

Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte, iar plafonul de garanţii va fi majorat cu 2 miliarde de lei. Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB. Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta. O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.

NATIONAL

"National" a avut dreptate: Liviu Dragnea cade penal din guvern!

Dupa cum ziarul nostru a anuntat in exclusivitate la sfarsitul saptamanii trecute, postul lui Liviu Dragnea din Guvernul Ponta se zgaltaie serios. Iar un prim pas a fost facut prin audierea vicepremierului la sediul central al DNA, unde procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta ca va fi trimis in judecata pentru fraudarea rezultatelor referendumului organizat anul trecut pentru suspendarea presedintelui Romaniei. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, acest dosar nu este unul singular, ci ancheta cu privire la "crearea unui sistem de influenta" prin care s-ar fi incercat incurajarea votarii multiple va fi urmata si de cercetari in alte spete. Practic, "Referendumul" nu va face decat sa deschida sarabanda trimiterilor in judecata ale actualului vicepremier.

Serviciile bat la poarta RAI-ului

Coabitarea deja scartaie din toate incheieturile, numai ca nici alianta de guvernare nu o duce mai bine. Iar "prohodul" USL a inceput deja sa se cante in "RAI", asa cum pana si sefii unor institutii vitale ale statului roman sau lideri politici marcanti au ajuns sa numeasca "Republica Autonoma Ilfov". Numai ca "paradisul fiscal" fara rival instalat in micutul judet de langa Capitala ar putea fi zguduit, cat de curand, de o ancheta anticoruptie fara precedent, "tsunami-ul" care va fi produs urmand sa loveasca crancen si Palatul Victoria. Iar daca premierul nu va reusi in timp util sa dezamorsese "bomba" de la Ilfov, pe care Serviciile i-au aruncat-o deja in brate sub forma unor rapoarte informative complete despre situatia din "RAI", ruptura USL va fi inevitabila. Pentru ca, desi au demonstrat un stoicism demn de o cauza mai buna in a inghiti atatea afronturi fara a se da dusi de la guvernare, probabil ca pentru liberali, de-abia spargerea "pusculitei" de la Ilfov va reprezenta picatura care va umple paharul...

Boss-ul Pro TV il taraste pe conu' Dinu la tribunal

Scandalul penal in care Dinu Patriciu este acuzat de inselaciune de catre boss-ul Pro TV s-a mutat la Tribunalul Bucuresti, "duelul" dintre cei doi fiind programat pe 12 septembrie. Dosarul penal in care Dinu Patriciu era acuzat de comiterea unor infractiuni economice si in care fostul miliardar ar fi trebuit sa fie audiat inca din data de 3 aprilie a.c. s-a "rezolvat". Mai exact, faptuitorul Patriciu a scapat basma curata. Iar firmele Pro TV SA si Pro Video SRL au ramas cu ochii in soare, desi il reclamasera pe Patriciu la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Capitalei pentru infractiuni economice. Astfel, firmele pastorite de catre boss-ul Pro TV Adrian Sarbu au decis sa-si caute dreptatea in instanta. Societatile comerciale au contestat, recent, la Tribunalul Bucuresti, rezolutia data de organele de cercetare penala, iar termenul a fost stabilit pentru data de 12 septembrie.

PUTEREA

Soţii de parlamentari angajate la stat. Consoartele aleşilor, salarii uriaşe de la Poşta Română, Nuclearelectrica sau TVR

Soţiile unor senatori sau deputaţi reuşesc să obţină salarii mai mari comparativ cu indeminzaţiile soţilor, după cum reiese din declaraţiile de avere disponibile pe site-ul Legislativului român. Astfel, soţia lui Viorel Hrebenciuc are venituri aproape triple faţă de soţul său, obţinute de la Nuclearelectrica. La rândul lor, Nicoleta Nicolicea şi Daniela Motreanu sunt angajate la stat, obţinând de la SRTV şi Poşta Română, respectiv fosta CSA, salarii anuale de peste 100.000 de lei, aducând, astfel, mai mulţi bani în casă faţă de soţi. Totodată, Horea Uioreanu şi Miron Mitrea lucrează în familie, întrucât sunt colegi cu soţiile în Parlament sau în administraţiile locale. Letiţia Hrebenciuc, soţia deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a obţinut venituri de 164.256 de lei de la Nuclearelectrica Bucureşti pe anul fiscal 2012, conform declaraţiei de avere pe care a postat-o Viorel Hrebenciuc. Totodată, în aceeaşi declaraţie de avere, deputatul a scris că a câştigat din indemnizaţiile de deputat suma de 60.679 de lei, aproximativ o treime din venitul câştigat de soţie.

ROMANIA LIBERA

DNA Dosarul lui Voiculescu se umflă. Mai multe firme au depus plângere pentru şantaj

Mai multe firme au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie că au fost şantajate de ANTENA, fiind obligate să încheie contracte de publicitate pentru a nu le fi terfelită imaginea pe posturile TV ale trustului înfiinţat şi controlat din umbră de Dan Voiculescu, spun surse judiciare. Practic, e vorba de mai multe autodenunţuri. Scandalul a pornit însă de la denunţul administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, care acuza că era ame­ninţat cu dezvăluiri compromiţătoare dacă nu semna un contract de 35 de milioane de euro în beneficiul Antena TV. Dan Voiculescu a fost învinuit luni de procurorii anticorupţie de complicitate la acest act de şantaj, alături de directorul ANTENA TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj, de fiica acestuia, Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj, de Dan Matiescu, directorul Intact Publishing, acuzat tot de complicitate la şantaj.

Ofensiva ortodoxistă a lui Putin spre Vest

Un eveniment care a trecut aproape neobservat în presa occidentală a fost reprezentat de ceremoniile de celebrare a 1.025 de ani de la creştinarea ruşilor de către cneazul Vladimir al Kievului. Patru preşedinţi, în frunte cu Vladimir Putin, inclusiv Nicolae Timofti, mulţi capi ai bisericilor ortodoxe, în frunte cu Kiril al Moscovei, dar nu şi Patriarhul Daniel, au exprimat, pe diferite tonuri, "unitatea spirituală" a popoarelor răsăritene. Pentru Putin, care a venit şi cu propuneri concrete, miza o constituie subminarea Parteneriatului Estic şi refacerea sferei de influenţă a Rusiei în estul Europei.

Coabitare cu pumnalele pe masă

Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta mai există doar pe hârtie. În practică, el a fost încălcat de ambele părţi în condiţiile în care, de mai bine de o săptămână, nu trece o zi fără ca cei doi să-şi arunce vorbe grele. Spre deosebire de partenerii liberali, social-democraţii nu agreează însă ideea unei noi suspendări, din calcule politice clare, făcute la rece. La început a fost privatizarea CFR Marfă şi amânarea numirii unui nou ministru al Transporturilor pentru ca premierul să-şi asume răspunderea pentru un eventual eşec al privatizării. Apoi, a început ping-pong-ul cu avizarea privatizării, în paralel cu acuzaţia de incompetenţă a Executivului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene din 2014 încolo. Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam a constituit, de asemenea, subiect de contre între premier şi preşedinte, ajungându-se la ameninţări voalate...

ZIARUL FINANCIAR

Bani din gunoaie: care sunt firmele care îşi împart piaţa de 135 de milioane de euro a salubrizării în Bucureşti

Cele cinci firme care ridică gunoiul în Bucureşti îşi împart o piaţă care valorează circa 135 de milioane de euro anual, după bugetul alocat pentru salubritate de primăria generală şi sectoare. În aşteptarea unei noi strategii a salubrizării, prin care licitaţiile pentru contractele de concesiune să fie organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, trei dintre companii sunt beneficiarele unor contracte care datează din 1999, iar alta lucrează pe un contract semnat în 1997, când la conducerea primăriei Capitalei se afla Victor Ciorbea. Valorile contractelor sunt în general ţinute la secret. Pentru cei care stau la etaje inferioare în Bucureşti, deşteptarea se dă odată cu zgomotul tomberonului scuturat în "maşina de gunoi". Tomberoanele sunt însă o afacere de 135 mil. euro în Bucureşti. La nivel naţional cei mai mari 20 de operatori de salubritate au făcut doar anul trecut afaceri de 200 mil. euro, grosul fiind bineînţeles realizat de firmele destul de "norocoase" să prindă un contract în Bucureşti.

Analiştii vorbesc de prima recesiune a Poloniei din ultimele două decenii. Varşovia sacrifică deja rigoarea bugetară şi fondurile private de pensii pentru a proteja creşterea. Va fi de ajuns?

În pofida unui prim semestru mai degrabă bun pentru piaţa poloneză de acţiuni, mai multe firme de brokeraj, unele cu nume răsunătoare, au decis să se retragă de aici citând competiţia prea mare şi profiturile prea mici. Este fuga lor, ca a şoarecilor de pe o corabie care stă să se scufunde, un semn că potenţialul celei mai mari şi până acum celei mai rezistente economii din Europa de Est se degradează? Unii analişti consideră că Polonia are în faţă prima recesiune din ultimii 20 de ani. Credit Swisse Securities a anunţat recent că îşi va muta platforma de tranzacţionare de la Varşovia la Londra, KBC Securities şi-a retras serviciile pentru persoane fizice, iar Amerbrokers a indicat că îşi va închide activităţile de brokeraj în septembrie, scrie The Warsaw Business Journal. Jucătorii din piaţă consideră că şi alte case de brokeraj vor părăsi bursa poloneză. Analiştii spun că retragerile vin deoarece pe această piaţă sunt deja prea multe firme de brokeraj, iar competiţia acerbă le micşorează profiturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb