REVISTA PRESEI 30.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 iulie 2015

ADEVARUL

Totul e nou pe frontul de Vest: surprinzător, investitorii imobiliari se reorientează spre proiecte rurale

Preţul scăzut al terenurilor din apropierea marilor oraşe, dar şi proiectele mari de infrastructură, au trezit interesul investitorilor din imobiliare pentru zonele rurale din vestul ţării. Sudul, în schimb, "bălteşte". Apetitul marilor investitori din sectorul de imobiliare s-a mutat către Vest, regiune despre care analiştii imobiliari spun că a cunoscut o dezvoltare mult mai bună decât restul ţării. O dezvoltare pe care o pun pe seama marilor lucrări de infrastructură, ce vizează în principal proiectele de autostrăzi. "Observăm investiţii străine pe zona de imobiliare în Arad şi Cluj. Au fost luate terenuri şi se dezvoltă proiecte, în special cu investitori din afara ţării care au căpătat încredere după ce au fost continuate mari proiecte de infrastructură ", explică pentru Adevărul Financiar Matei Maloş, managing partner la HomeFinders. Apetitul pentru construcţii este confirmat şi de numărul de autorizaţii de construcţii în uşoară creştere în raport cu lunile trecute. Potrivit INS, numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primul semestru cu 3,1% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Cum i-au corupt pe medici marile companii farmaceutice

Apar informaţii noi în dosarul "vacanţe de lux contra reţete medicale" în care cel puţin 16 medici oncologi sunt cercetaţi pentru corupţie după ce au uitat de jurământul lui Hippocrate pentru a duce o viaţă de lux, pe comisioanele primite de la mari companii farmaceutice. Printre companiile implicate se regăsesc nume grele din industria farmaceutică, precum Pfizer, Roche, Glaxosmithkline, Actavis sau Novartis. Ancheta, care a fost declanşată marţi dimineaţă, când procurorii anticorupţie au percheziţionat nu mai puţin de 61 de locaţii din Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, avansează cu paşi repezi. Ieri, de exemplu, procurorii anticorupţie au făcut un bilanţ al descinderilor şi au pus pe hârtie ce au descoperit la adresele vizate. La locuinţele unora dintre medicii vizaţi au găsit cantităţi foarte mari de medicamente scumpe care ar fi trebuit să se afle de fapt în posesia unor pacienţi bolnavi de cancer.

Cristian Tudor Popescu şi Florin Negruţiu, redactor-şef al Gândul.info, au demisionat

Cristian Tudor Popescu şi-a dat demisia marţi, 28 iulie, şi şi-a anunţat plecarea într-un Post Scriptum la editorialul "Cinema Dacia", publicat pe 29 iulie. "Acesta este ultimul meu text din Gândul", a precizat jurnalistul. De asemenea, potrivit HotNews.ro, şi redactorul-şef al site-ului gandul.info Florin Negruţiu a demisionat luni, 27 iulie. Niciunul dintre cei doi nu a oferit detalii despre motivele care au stat la baza deciziei. Din martie 2015, Cristian Tudor Popescu are o colaborare cu postul de ştiri Digi 24, deţinut de compania RCS&RDS, unde, în fiecare vineri, de la ora 21.30, este invitatul permanent al lui Cosmin Prelipceanu în emisiunea "Jurnalul de Seară". Gandul.info face parte din trustul de presă Mediafax Group, deţinut de Adrian Sârbu, fondatorul postului de televiziune Pro TV. La începutul acestui an, Mediafax Group a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor de aproximativ 14 milioane de euro (62 de milioane de lei).

Cum va fi influenţat Congresul PSD de anunţul lui Ponta că se retrage din politică

Specialiştii contactaţi de "Adevărul" cred că PSD îi va retrage lui Victor Ponta sprijinul politic înainte de Congresul PSD fixat în noiembrie, iar anunţul că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea Guvernului nu îi va împiedica pe social-democraţi să-l tragă pe linie moară şi în partid. Victor Ponta a anunţat că nu îşi doreşte să mai ocupe funcţia de premier după 2016, dar va susţine pe altcineva din coaliţia de guvernare. "Nu mai candidez în 2016 să fiu prim-ministru, chiar vreau să fac lucrurile bune, 5 ani de zile cred că reprezintă un mandat important. În 2016 vreau să câştigăm împreună cu UNPR şi cu ALDE din nou majoritatea şi sunt colegi care pot să conducă Guvernul", a declarat Victor Ponta, la Antena 3. Înainte de 2016, PSD va trece printr-un Congres, programat în toamnă pentru alegerea unei noi conduceri. Analiştii politici cred că anunţul retragerii lui Ponta din 2016 nu va influenţa în niciun fel Congresul PSD pentru că Victor Ponta nu mai are ce promite partidului.

Turcia pregăteşte o "zonă de securitate" anti-terorişti şi îi bombardează pe kurzi

NATO şi-a anunţat marţi "sprijinul puternic" pentru Turcia, la reuniunea extraordinară a ambasadorilor Alianţei la Bruxelles, reuniune organizată la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din Carta fondatoare a NATO. Asta înseamnă că Turcia poate continua să bombardeze în Siria, alături de SUA, cu sprijinul politic al Aliaţilor. Ankara şi SUA au plănuit de altfel crearea unei zone-tampon de aproximativ 110 km de-a lungul graniţei Turciei cu Siria. Nu e prima oară când Turcia, care are a doua armată din NATO după SUA, invocă art. 4. Acest articol permite fiecărei ţări să convoce toţi membrii Alianţei pentru "consultări", atunci când se simte ameninţată. Turcia a mai făcut-o în 2012, atunci când a fost îngrijorată pentru prima oară că războiul civil din Siria s-ar putea extinde pe teritoriul său.

America se întoarce în Irak

Decizia preşedintele Barack Obama de a spori numărul trupelor terestre americane din Irak şi de a le plasa în provincia Anbar, preponderent sunnită, a stîrnit numeroase discuţii aprinse. În Statele Unite, dezbaterea publică a pus pe tapet experienţa Vietnamului, unde desfăşurarea tot mai masivă de acţiuni militare a dus la o împotmolire gravă. În lumea arabă, însă, este pusă în discuţie ramificarea politică a deciziei: nu înseamnă înarmarea miliţiilor sunnite că SUA a pierdut speranţa unui Irak unitar? Din cauza ameninţării pe care o reprezintă Statul Islamic pentru Irak şi Orientul Mijlociu şi a apariţiei sale într-un moment cînd se pregăteşte maratonul campaniei electorale prezidenţiale din 2016, atenţia acordată implicării politice americane este de înţeles. Dar dacă criza actuală va avea un happy ending - sau măcar unul tolerabil - depinde înainte de toate de ceea ce hotărăsc să facă jucătorii din regiune.

Petre Roman vrea să candideze pentru Primăria Capitalei

Petre Roman a declarat, miercuri, că s-a înscris în competiţia internă a PNL pentru Primăria Capitalei, afirmând că este momentul ca Bucureştiul să fie condus de "un bucureştean cu principii şi competenţe profesionale" menite să contribuie la dezvoltarea Capitalei. "Intenţia mea de a candida pleacă de la faptul că sunt bucureştean de când m-am născut şi până astăzi. Cred că este foarte important ca, în sfârşit, Bucureştiul să fie condus de un bucureştean cu anumite principii şi competenţe profesionale, cu o viziune pentru dezvoltarea Bucureştiului", a declarat Petre Roman, pentru MEDIAFAX. Liberalul a mai susţinut că, până acum, Bucureştiul nu a beneficiat niciodată de o viziune în acord cu nevoile şi aspiraţiile bucureştenilor.

BANCHERUL

Dobânda medie la depozitele populaţiei a scăzut la 1,79%, iar la credite la 6,48%

Băncile au scăzut dobânzile la depozitele noi ale populaţiei de la 2,01% in luna mai la 1,79% in iunie 2015, arata ultimele date publicate de BNR. In acelaşi timp, dobânda medie la creditele noi acordate gospodăriilor populaţiei a scăzut de la 6,84% la 6,48%, astfel ca marja neta de câştig a băncilor (diferenţa dintre dobânda plătită la depozite si cea încasată la credite) a scăzut de la 4,83% in mai la 4,69% in iunie. In privinţa depozitelor nou constituite ale companiilor, dobânda medie a scăzut in iunie de la 0,91% la 0,79%, in timp ce dobânda medie la creditele noi a urcat uşor, de la 4,64% la 4,86%. Marja neta a crescut astfel de la 3,73% in mai la 4,07% in iunie.

Asistam la o noua euforie a creditării?

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei in luna iunie au înregistrat o adevărata explozie fata de luna precedenta, ajungând la nivelurile înregistrate in anii de euforie dinaintea crizei: creditele imobiliare in moneda naţională s-au ridicat la 1,16 miliarde lei, in creştere cu 31% fata de luna trecuta, când au fost de 883 milioane lei. Fata de luna iunie a anului trecut (559 milioane lei), creşterea este 100%, adică încă o data mai multe. Si creditele ipotecare in euro au avansat spectaculos in iunie, la 10,5 milioane euro (47 milioane lei), fata de doar 6,5 milioane lei luna precedenta, insignifiante însă fata de cele in lei. Mai mult, volumul de noi credite ipotecare in lei din primele luni ale acestui an este mai ridicat decât cel din perioada similara a anului 2008, când trăiam o febra a creditării imobiliare in valuta, in euro si franci elveţieni, cu doar câteva luni înainte de izbucnirea crizei.

CURENTUL

Piedone: nu mă regăsesc în ALDE

ALDE pierde o piesă de rezistenţă. Văzut de unii ca şi candidat la Primăria Generală a Capitalei sau chiar preşedinte de partid, Cristian Popescu - Piedone, Primarul Sectorului 4, face un anuţ foarte interesant, care ar putea genera foarte multe speculaţii în politica mare. El a anunţat pentru Ştiri pe surse că la viitoarele alegeri locale din anul 2016 nu va mai fi candidat ALDE. "Înainte de fuziunea PC cu PLR, am făcut un anunţ, alegând să demisionez din toate funcţiile deţinute la vremea respectivă în PC, rămânând un simplu membru. După fuziune, am constatat cu stupoare că sunt Prim- Vicepreşedinte al ALDE, deşi, după cum se ştie deja, nu am fost de acord cu actul în sine şi nici nu m-am prezentat la Congres. Nu mă regăsesc în ALDE!", a anunţat Cristian Popescu - Piedone. Totodată, acesta a mai ţinut să precizeze: "Îi mulţumesc d-lui Preşedinte Daniel Constantin pentru întreaga colaborare pe care am avut-o în cadrul PC, însă eu am candidat din PC în cadrul USL, iar acum constat că prin această fuziune, nu mai există niciuna dintre cele două".

Enigmele - de Tia Şerbănescu

Alungate de vipie, mai toate vip-urile au plecat în vacanţă în frunte cu premierul Ponta care a dezminţit zvonurile lansate chiar de el că s-ar duce în Turcia pentru o nouă operaţie la genunchi precizând că pleacă în concediu până pe 9 august cu soţia şi copiii "în afara ţării". Şi aici era cam în afara ţării. Ponta a zis "că-şi asumă criticile pentru vacanţa în străinătate având în vedere că Irina şi Andrei vor fi fericiţi". Asta contează. Premierul a clarificat şi raporturile cu PSD: "sigur că mă interesează PSD, doar nu sunt prostănac să-l sap pe noul preşedinte" (aluzie la Geoană pe care l-a săpat până l-a băgat în groapă excluzându-l din partid) dar şi cu dna Gorghiu de ale cărei "poale-n cap" este foarte preocupat: "e o enigmă pentru mine, cât am fost în USL lupta cu băsiştii şi ne iubea pe Crin şi pe mine, acum s-a schimbat". Şi unde-i enigma? Şi Ponta s-a schimbat. Săptămâna trecută zicea "că-ntoarce" ordonanţa cu triplarea salariilor celor 48 de înalţi demnitari, acum o aplică de la 1 august pretinzând însă că "nu mi-am schimbat opinia". Doar decizia.

CURIERUL NATIONAL

Surse: Cazul şefului ASF, Mişu Negriţoiu, inclus pe agenda şedinţei CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a comvocat joi la ora 14.00 o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), potrivit unui anunţ făcut miercuri de Administraţia Prezidenţială. Pe agenda CSAT se va regăsi şi cazul şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Misu Negriţoiu, potrivit unor surse citate de jurnalistul Sabin Orcan, în cadrul ediţiei de miercuri a emisiunii "XPress", de pe B1 TV. Mişu Negiţoiu este acuzat că ar fi încălcat embargoul SUA, în perioada când conducea filiala din România a băncii olandeze ING. Ministerul de Finanţe al SUA îl acuză pe şeful ASF că, din postura de şef al filialei din România a băncii olandeze ING, a încuviinţat o tranzacţie ilegală, care încălca sancţiunile economice impuse de SUA, Iranului. Acuzaţiile merg până la cele de "fals în acte bancare". Valoarea tranzacţiei ar fi de 1,2 milioane de dolari.

Fermierii cer subvenţionarea irigaţiilor

PRO AGRO cere urgentarea instituirii unui ajutor de stat privind umplerea canalelor de irigaţii, care să acopere integral costurile generate de consumul cu energia electrică. MADR a postat pe site-ul său, la 18 iunie, nota de fundamentare, nu şi proiectul de OUG, prin care propune subvenţia în totalitate a costurilor cu energia electrică aferentă irigaţiilor. Florentin Bercu, directorul general al PRO AGRO: Nu avem cunoştinţă asupra conţinutului actului normativ. Nu ştim să fi fost postată spre dezbatere publică pe undeva. Cerem urgentarea procedurilor. Seceta care afectează România în acest an va aduce pierderi considerabile fermierilor şi va pune în pericol culturile de toamnă în lipsa unui proiect care să permită acordarea unor subvenţii pentru irigaţii, a informat ieri Federaţia Naţională PRO AGRO.

Cum îşi cresc profitul universităţile pe spinarea liceenilor

Speculând faptul că majoritatea absolvenţilor de bacalaureat se înscriu la mai multe facultăţi în acelaşi timp, sperând că astfel vor avea certitudinea că, măcar la una dintre ele, vor fi admişi la buget, sistemul universitar percepe taxe de admitere cuprinse între 50 şi 350 lei, sume aberante, nejustificate de serviciile oferite. Ca şi cum n-ar fi suficient, majoritatea universităţilor percep, pe lângă taxa de admitere de 50 - 350 lei, şi o taxă de confirmare sau de înmatriculare în registrele facultăţilor, sumele fiind cuprinse între 25 şi 250 lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Jongleriile demnitarilor cu banii de la buget

Demnitarii şi-au acordat nenumărate privilegii în ultimele luni, iar acum încearcă să calmeze opinia publică furioasă. Premierul îşi va dona o parte din indemnizaţie, unii parlamentari vor vota împotriva majorării propriului salariu. Doar preşedintele Iohannis tace. La începutul lunii iulie, prin ordonanţă de guvern, salariile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu aproape 350%. Explicaţia dată de preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a declarat susţinerea pentru această măsură: se va reduce corupţia la nivel înalt. "Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţie. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într- o măsură rezonabilă poziţia în stat", a declarat Iohannis, chiar în ziua adoptării ordonanţei.

Traian Băsescu, despre suspendarea din 2012: "Antonescu a fost NEBUN să fie preşedinte"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a vorbit despre momentul suspendării din 2012. Fostul preşedinte a spus că cel care a insistat a fost Crin Antonescu. "Dintre cei doi, Antonescu a fost mult mai virulent pentru suspendare. Am ştiut că o săptămână înainte că sesiunea e pentru suspendarea mea. Preşedintele nu putea bloca o sesiune extraordinară a Parlamentului. A fost o nerăbdare a lui Ponta şi a lui Crin Antonescu. Antonescu a fost nebun să fie preşedinte. Ponta s-a lăsat cel mai greu convins. El voia să ajungă la Cotroceni, dacă se putea ieri", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Vasile Blaga: Ponta face foarte mult rău acestei ţări, trebuie să demisioneze

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, invitat la Realitatea, a vorbit despre cât s-a apropiat PNL de Palatul Victoria. Întrebat ce aşteaptă de la Victor Ponta, copreşedintele PNL Vasile Blaga a spus "eu aştept ce aşteaptă populaţia României, aştept demisia. Orice om în poziţia sa şi-ar da demisia. Vedeţi, în fiecare zi se agaţă de putere. Nu a fost bun pentru PSD, vedeţi, l-au executat. Bătălia din PSD s-a dat între el şi Liviu Dragnea", informează realitatea.net. "Ar trebui să demisioneze, pentru că face foarte mult rău acestei ţări. Aroganţa ieşită din comun l-a distrus. Când a ajuns la putere spunea cine trebuie arestat şi cine nu. După ce a pierdut alegerile, a spus că a înţeles din pierderi. Guvernează foarte prost. Omul acesta, dacă te uiţi în programul lui de guvernare, şi-a luat o serie de angajamente, însă nu a respectat niciunul dintre acestea", a continuat Blaga.

Tragedia africanilor care vor să ajungă în Europa

În două zile, 3.500 de imigranţi au încercat să ajungă fraudulos din Franţa în Marea Britanie, gest care a paralizat traficul şi a făcut morţi şi răniţi. Tunelul de sub Canalul Mânecii are 50 de km şi porneşte de lângă oraşul Calais, în nordul Franţei, ajungând până în Folkestone, în sud-estul Angliei. Marţi noaptea, 1.500 de imigranţi au încercat să pătrundă în Euro tunel, iar autorităţile au descoperit cadavrul unui sudanez. Cu o noapte înainte, 2.000 de oameni au încercat să ajungă în Marea Britanie, din Calais. Unii dintre aceşti oameni au fost răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Euro tunelului francez, Cecile Carreras. Din fericire, autorităţile franceze şi personalul au reuşit să intre în tunel şi să intervină în acest caz.

JURNALUL NATIONAL

Bilanţul negru al baronilor PNL. Corupţii din opoziţie

Baronii penali ai PSD reprezintă unul dintre caii de bătaie ai opoziţiei la adresa Guvernului. Însă liberalii omit propriul bilanţ sinistru al modului în care se ocupă de administraţiile lor locale. Cum penalii dintre liberali abundă, administraţia locală în România pare câmpul de bătălie a două bande de briganzi, în care cei care pierd sunt nefericiţii contribuabili. Arestarea preventivă a preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu este doar ultima dintr-un lung şir de acţiuni ale procurorilor împotriva unor baroni locali ai PNL. Ioţcu a fost prins în flagrant delict cu o mită de 10.000 de euro. Statistica arată că baronii locali ai PNL, primari ai marilor oraşe sau preşedinţi de consilii judeţene, au prăduit comunităţile de a căror prosperitate trebuiau să se ocupe. Emilian Frâncu, fostul edil de la Râmnicu-Vâlcea, face deja patru ani de închisoare pentru un comision de 10% primit la un contract de 200.000 de euro. Dorin Florea de la Târgu-Mureş este urmărit penal pentru finanţarea ilegală a echipei de fotbal din oraş, iar primarul de Bacău, Romeo Stavarache, este urmărit penal pentru mită.

Trei ani de la cel mai contestat referendum. Şi niciun răspuns

Se împlinesc trei ani de la momentul în care a fost exercitat cel mai clar vot la un referendum organizat vreodată în România. Important atât ca miză politică, dar şi ca număr de voturi acordate împotriva unui conducător. Traian Băsescu a fost demis din funcţia de preşedinte de 7,4 milioane de români. Cu toate acestea, au existat şase magistraţi constituţionali care au anulat voinţa electoratului. Ulterior, instituţiile de forţă ale statului au demarat o adevărată vânătoare împotriva iniţiatorilor, a organizatorilor şi a multora dintre participanţii la acest referendum. Făcând abstracţie de emiterea celebrei erate, care a schimbat cursul normal şi legal al scrutinului, fără ştiinţa şi consultarea tuturor membrilor Curţii Constituţionale, dar şi de faptul că textul eratei a anulat, practic, întreaga argumentaţie a deciziei, cei şase judecători care au invalidat referendumul din 29 iulie 2012 au interpretat în mod abuziv şi incomplet legea în materie.

Salarii vs relaxare fiscală

Noul Cod Fiscal ar putea fi încadrabil în buget dacă ar fi privit strict din perspectiva veniturilor, pentru că bugetul a înregistrat creşteri de la an la an din 2009. Oficialii Ministerului Finanţelor susţin că sustenabilitatea bugetului de stat nu este pusă în pericol de măsurile fiscale, dar atrag atenţia că Executivul nu îşi poate permite să reducă taxele şi, în paralel, să majoreze cheltuielile. Guvernul este decis să nu renunţe la prevederile incluse în noul Cod Fiscal şi insistă că până pe 1 septembrie actul normativ să fie readoptat. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, discuţia privind nivelul deficitului bugetar pe care România ar urma să îl înregistreze trebuie să vizeze nu atât reducerea fiscalităţii, cât zona de cheltuieli. Recent, Parlamentul a aprobat dublarea alocaţiilor pentru copii, pensii speciale, iar Guvernul a anunţat creşteri salariale pentru toţi bugetari, de anul viitor.

NATIONAL

Americanii le-au dat noi ţinte procurorilor romani! Încă un lot de politicieni intra in vizorul DNA

Ne place sau nu, trebuie sa recunoaştem ca eficientizarea luptei anticorupţie din ultima vreme se datorează, in mare măsura, si colaborării extrem de strânse cu autorităţile americane de resort. După revenirea lui Liviu Dragnea la butoanele subterane, când tot mai multa lume vorbeşte de o posibila "Reconquista" a baronilor, aceştia este foarte posibil sa primească in curând lovitura decisiva. Totul după ce, intr-un raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul internaţional de persoane, deci fără vreo legătura directa cu activitatea politica, specialiştii americani au tras tam-nesam un semnal de alarma cu privire la obstrucţionarea unor anchete de către tot mai mulţi aleşi locali! Ceea ce cunoscătorii sistemului apreciază drept un semnal clar, de fapt un veritabil indemn pentru declanşarea operaţiunii de lichidare a baronilor politici din teritoriu.

Oprea se baga la posta intre premier si preşedinte

In timp ce premierul a decis sa plece in vacanta, vicepremierul Gabriel Oprea a rămas la datorie. Pe lângă "problemele curente al Guvernului", liderul UNPR si-a asumat si misiunea de a asigura legătura dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, legătura care scârţâie de ceva vreme. Iritat de faptul ca toata lumea il arata cu degetul si-l considera artizanul majorării salariilor demnitarilor, Gabriel Oprea a încercat sa-si pledeze cauza, arătând ca liantul dintre Guvern si Preşedinţie. "Am dat explicaţiile necesare la timpul respectiv, am explicat cum s-a născut aceasta ordonanţa. Eu nu sunt un om care sa facă jocuri de putere, poate sunt chiar o punte intre Palate, pentru ca este nevoie de aşa ceva", a afirmat vicepremierul Oprea, precizând ca ordonanţa cu pricina a fost adoptata "cu buna credinţa si responsabilitate".

Iohannis face CSAT pe şest

După modelul lui Traian Băsescu, preşedintele Klaus Iohannis profita de vacanta lui Victor Ponta pentru a convoca o Şedinţa a Consiliului Suprem de Apărare a Tarii. Având in vedere situaţia penala a premierului, şeful statului considera ca problemele vitale pentru tara nu pot fi discutate in prezenta acestuia. Aşa explica voci din PNL decizia lui Iohannis de a convoca CSAT-ul la o zi după ce Ponta a anunţat ca pleacă in concediu. In ceea ce priveşte ordinea de zi, aceasta nu a fost făcută publica. Discret in ceea ce priveşte şedinţa Consiliului, Klaus Iohannis este foarte vocal când vine vorba de Codul fiscal. Pe care continua sa-l desfiinţeze, tot prin vocea consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu.

PUTEREA

Sorin Frunzăverde în "Greu de demis II"

Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu a fost, ieri, nici un punct în care să se vorbească despre suspendarea preşedintelui instituţiei, fapt ce dovedeşte, încă o dată, cât de dură şi anevoioasă este lupta Justiţiei cu sistemul mafiot. De asemenea, faptul contrastează flagrant cu poziţia oficială a liberalilor faţă de Justiţie. Direcţia Naţională Anticorupţie a notificat încă de pe 3 iulie Consiliului Judeţean Caraş-Severin că preşedintele acestuia, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată pentru fapte asimilate celor de corupţie. Procurorii arată că, potrivit art. 94 lit.m din Legea 188/1999, acesta trebuie să îşi înceteze mandatul.

Haos la Telekom. Ofertă-beton, suport tehnic jalnic

Telekom este a doua companie de telecomunicaţii, după RCS & RDS, ce a lansat pe piaţă o ofertă ce include un televizor cu plata în rate. Oferta este foarte avantajoasă, ratele egale acoperă exclusiv costul real al televizorului, fără dobânzi, fără alte costuri ascunse. RCS & RDS se adresează exclusiv clienţilor existenţi cu această ofertă, încercând să-i fidelizeze. În schimb, Telekom vizează să-şi extindă portofoliul, pe seama concurenţei. Ca atare, oferta (Magenta One) este pentru clienţii noi, care achiziţionează un pachet de trei servicii: telefonie fixă, internet fix şi televiziune prin cablu. Toate bune şi frumoase până constaţi că e haos la Telekom, că departamentele companiei nu comunică între ele, că suportul tehnic lasă mult de dorit şi nu este corelat cu vânzările.

ROMANIA LIBERA

Windows 10 la primul contact cu infrastructura din România: a picat Internetul

Reprezentanţii companiei Microsoft, care au lansat miercuri, la Bucureşti, noul sistem de operare Windows 10, au avut parte de o surpriză extrem de neplăcută. În momentul în care specialiştii doreau să prezinte Microsoft Edge, "un browser revoluţionar, cel mai rapid browser pe care l-am construit până acum", în sala aleasă pentru demonstraţie a picat Internetul. Reprezentanţii Microsoft au folosit pentru demonstraţie un laptop conectat la Internet prin wireless. Confruntaţi cu întrebările şi cu glumele ziariştilor români, specialiştii firmei au susţinut că de vină pentru eşecul demonstraţiei este, "probabil", viteza conexiunii de Internet -prea mică pentru aceea a noului browser. Microsoft Edge, inclus în Windows 10, vine să înlocuiască Internet Explorer, din versiunile anterioare ale sistemelor de operare Windows. Motivul introducerii unui nou browser, cu o denumire total diferită de a celui vechi, a fost tocmai acela de a rupe orice legătură cu vechiul Explorer, mult prea criticat pentru problemele tehnice pe care le avea. Conexiunea la Internet în sala de demonstraţii aleasă de Microsoft s-a restabilit, miercuri, după câteva minute de întrerupere.

Băsescu, noi detalii despre cartea de memorii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a oferit, miercuri, mai multe detalii despre cartea de memorii. El a dezvăluit că vorbeşte în faţa unui microfon şi ulterior va transcrie memoriile. "O iau cronologic. Încep de la cum am ajuns eu candidat, în 2004. Gradul de sinceritate va fi 100%, ce nu se poate spune, n-o să scriu. Ce nu se poate spune, nu scriu. Activitatea unui preşedinte nu poate fi scrisă. O termin la anul, în primăvară. Vreau să fie citibil", a precizat Băsescu la B1 Tv. El a precizat că va vorbi despre cei zece ani în care a fost preşedintele României şi a precizat că a avut parte de două mandate extrem de grele. Mai mult, fostul şef de stat a ţinut să precizeze că volumul său va deranja foarte mulţi oameni. "Au fost 10 ani extrem de grei pentru mine. Ani cu inundaţii, cu secetă, cu două suspendări", a mai spus Băsescu.

Cum arată schiţa comitetului care va supraveghea sănătatea bancară

În baza unei recomandări mai vechi a Uniunii Europene, România va înfiinţa un comitet, condus de Mugur Isărescu, care va face recomandări Guvernului în privinţa politicii privind echilibrul pe piaţa financiar-bancară (macroprudenţialitate). Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macro prudenţială (CNSM), al cărui preşedinte urmează să fie Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale (BNR), va face recomandări Guvernului, dar şi BNR şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru diminuarea riscurilor. Momentan, totul e la nivel de proiect de lege aprobat de Guvern, dar care va trebui să treacă şi prin Parlament, însă nu mai devreme de toamna acestui an, când şi începe noua sesiune parlamentară.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii încep să retrăiască perioada de boom

Creditele noi contractate de persoane fizice şi companii au atins un nivel record de 5,4 miliarde de lei luna trecută, în creştere cu 50% faţă de iunie 2014, fiind depăşit cu o sută de milioane de lei recordul anterior, stabilit în primăvara lui 2008, chiar înainte de izbucnirea crizei financiare. Creşterea creditării este susţinută exclusiv de împrumuturile acordate popu­laţiei, pentru consum şi achiziţii de locuinţe, în timp ce pe segmentul com­paniilor încă există fluctuaţii lunare. Creditele de retail în lei au însumat 3,2 miliarde de lei luna trecută, nivel dublu faţă de cel din iunie 2014. "Sunt trei elemente care au susţinut creşterea creditării în lei: renunţarea la creditele Prima casă în euro, avansul mai mic la creditele imobiliare şi scăderea dobânzilor. (...) Sunt bănci care stau o perioadă mai lungă în piaţă şi altele care doar testează piaţa cu promoţii punctuale. Cele care chiar au apetit de creditare stau mai mult în piaţă", afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Bogdan Stănescu îl înlocuieşte în funcţie pe Gabriel Dumitraşcu la Hidroelectrica

Ministrul energiei Andrei Gerea l-a trimis la Hidroelectrica pe Bogdan Stănescu, 40 de ani, un personaj extrem de discret, abonat la consiliile de administraţie ale companiilor de stat, să preia funcţia de administrator special. Stănescu şi-a început cariera de avocat la cabinetul Gorghiu, Pop şi asociaţii, firmă deţinută de liderul Partidului Naţional Liberal (PNL) Alina Gorghiu. La aceeaşi firmă a lucrat şi Bogdan Olteanu, fost membru în PNL şi în prezent viceguvernator al BNR. În 2010, Stănescu a fost consilierul lui Olteanu la BNR, viceguvernatorul fiind cel care l-ar fi introdus în conducerile companiilor de stat. Andrei Gerea, ministru al energiei, s-a mutat anul trecut din PNL în Partidul Naţional Reformator condus de Călin Popescu Tăriceanu. Stănescu, venit pe filieră PNL, îl înlocuieşte în funcţie pe Gabriel Dumitraşcu, susţinut de PSD, şi care ar fi urmat să se ocupe de listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, aflat însă de trei ani în insolvenţă.

Cătălin Grigoriu vorbeşte după vânzarea Comfert Bacău

Omul de afaceri Cătălin Grigoriu, care a vândut la începutul acestei săptămâni irlandezilor de la Origin Enterprises compania de agrobusiness Comfert Bacău, unul din­tre primii 10 jucători de pe piaţa locală de profil, spune că lupta businessului autohton cu multinaţionalele este una "inegală", în primul rând din perspectiva accesului la finanţare. În acest context, cedarea Comfert către un investitor puternic a fost singura variantă de a asigura supravieţuirea şi dezvoltarea viitoare a distribuitorului de inputuri agricole fondat de părinţii săi, a spus el. "Nu mă interesează să intru în alte afaceri. După 15 ani am obosit în calitate de antreprenor." Irlandezii şi-au făcut o intrare fulgerătoare pe piaţa românească, în condiţiile în care, pe lângă preluarea Comfert, pentru 19,4 mil. euro, mai plătesc alţi 35 mil. euro pentru businessul antreprenorial Redoxim din Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb