REVISTA PRESEI 30.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 august 2011

ADEVARUL

Un nou gigant bancar ia naştere în Europa

Directorii Alpha Bank şi Eurobank au anunţat ieri că instituţiile elene de credit vor fuziona. Noua bancă va fi cea mai mare din Europa de Sud-Est. Cele două grupuri greceşti sunt prezente în ţara noastră prin Alpha Bank şi Bancpost. În România, noua bancă va urca direct pe locul trei în topul celor mai mari bănci. Noul grup bancar va fi unul dintre principalele 25 de grupuri bancare din zona euro, cu 1.300 de filiale în opt ţări, active în valoare de 146 de miliarde de euro şi opt milioane de clienţi. "Consolidarea a două bănci complementare din sectorul privat, cu sinergii substanţiale şi un raţionament strategic clar, va juca un rol vital în revenirea economică a Greciei", se arată în comunicatul comun emis ieri de cele două instituţii de credit.

Cine conduce noul grup

Consiliul director şi comitetul executiv ale noului grup bancar vor fi conduse de Zannis Costopoulos, iar echipa de management va fi condusă de doi directori generali, Demetrios Mantzounis şi Nicolas Nanapoulos. În România, Alpha Bank este condusă de Sergiu Oprescu din funcţia de CEO şi de Christos Giampanas, preşedintele Consiliului Administrativ. Bancpost este condusă de preşedintele executiv Peter Weiss şi de Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Administrativ. Imediat după anunţ, acţiunile Alpha Bank au înregistrat o creştere de 30% pe bursa de la Atena, iar cele ale Eurobank au înregistrat un avans de 29%.

Locuinţe mai puţine, dar mai spaţioase

Criza economică face ca tot mai puţini români să se adreseze instituţiilor statului pentru a solicita autorizaţii de construire a unei case. Numărul românilor care vor să-şi construiască o locuinţă este în scădere. Cei care au bani optează însă pentru locuinţe cu suprafeţe tot mai generoase. Informaţiile anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă o tendinţă atipică pentru o perioadă considerată de criză. Românii care au solicitat autorizaţii în luna iulie a acestui an intenţionează să construiască imobile mai spaţioase decât cei care demarau procedurile la începutul lui 2011. Astfel, dacă suprafaţa medie aferentă unei autorizaţii de construire pentru o locuinţă era de 119 metri pătraţi în ianuarie 2011, cele mai recente date ale INS indică un avans al acestui indicator până la 144 de metri pătraţi.

Ce trebuie să facă patronii pentru a-şi proteja afacerile

Tăierile de costuri "la sânge" şi disponibilizările nu mai sunt acum cea mai bună soluţie pentru patronii români, în perspectiva unui posibil al doilea val al crizei. Consultanţii financiari şi avocaţii din cadrul reţelei Nexia Internaţional au întocmit un ghid pentru antreprenorii români, structurat pe cinci paşi de urmat în următorul an. Ei îi sfătuiesc pe patroni să-şi revizuiască procedurile interne, cu accent pe zona contabilă. Un alt aspect important este abordarea mai eficientă a cheltuielilor, prin intermediul "sharingului de costuri". De asemenea, patronii trebuie să fie mai atenţi la modul în care îşi gestionează banii. Nu în ultimul rând, patronii ar trebui să accepte faptul că nu întotdeauna se pricep să rezolve problemele contabile.

Cu ce ne încălzim la iarnă fără subvenţii

Încălzirea cu centrale termice de apartament pe gaze ar putea deveni mai ieftină în această iarnă, după ce Guvernul va elimina subvenţia acordată de la bugetul de stat. Specialiştii susţin că, pe termen mediu, tot racordarea la sistemul centralizat va fi mai rentabilă, pentru că preţul gazelor va creşte foarte mult în viitorul apropiat. Guvernul va aproba în şedinţa de mâine eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat acordate CET-urilor, care acopereau până acum maximum 45% din costurile cu combustibilul. În schimb, Ministerul Muncii va acorda ajutoare directe pentru cei cu venituri mai mici de 786 de lei pe membru de familie, faţă de 615 lei, cum era până acum.

Firma de avocatură Muşat & Asociaţii va fi consultantul juridic pentru privatizarea Oltchim

Ministerul Economiei a selectat firma de avocatură Muşat & Asociaţii pentru a asigura consultanţă juridică în procesul de privatizare a Oltchim. "Vom asista OPSPI în legătură cu toate aspectele aferente privatizării, incluzând pregătirea caietului de sarcini şi lansarea licitaţiei, selectarea consultantului, analiza aspectelor de reglementare, structurarea tranzacţiei, precum şi asistenţă juridică pe tot parcursul desfăşurării privatizării propriu-zise", a declarat Miruna Suciu, partener la Muşat & Asociaţii şi coordonatoarea echipei de proiect. Firma de avocatură este şi consultantul juridic pentru listarea unor pachete suplimentare de acţiuni la Transelectrica şi Transgaz.

Ucraina renunţă la banii FMI

Ucraina nu are nevoie de o nouă tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, a declarat premierul ucrainean Mykola Azarov, după ce FMI a anunţat că a decis să amâne vizita misiunii sale la Kiev pentru discuţii referitoare la deblocarea celei de-a treia tranşe din împrumut. "Vă spun încă o dată că nu avem nevoie de aceşti bani acum. Dacă am avea nevoie, am merge la Washington, am îndeplini condiţiile cerute de creditorii noştri şi am primi această tranşă", a subliniat Azarov, citat de Interfax.

Şefa FMI, criticată dur pentru un "atac confuz şi nechibzuit" la adresa băncilor europene

Mai mulţi oficiali europeni au criticat-o dur pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, pentru câteva declaraţii făcute de aceasta duminică, acuzând-o de "un atac confuz şi nechibzuit" la adresa băncilor europene. Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat ieri că băncile europene au nevoie de o "recapitalizare urgentă", adăugând că procesul de consolidare al sistemului bancar este esenţial pentru a elimita riscul extinderii crizei din statele cu probleme în întreaga regiune. Mai mulţi oficiali, îngrijoraţi că declaraţiile şefei FMI vor speria şi mai tare investitorii, au declarat că o vor îndemna pe aceasta să-şi clarifice mesajul.

Cum s-a răzgândit USL în privinţa alegerilor

Liderii USL nu mai sunt de acord cu ideea cuplării scrutinului pentru primării şi consilii judeţene cu cel parlamentar, lansată de Putere săptămâna trecută. Liderii PSD şi PNL au avut nevoie de analize la malul mării şi în Deltă pentru a ajunge la concluzia că scenariul comasării alegerilor este o capcană electorală a PDL. Atitudinea Opoziţiei a fost explicată, la finalul şedinţei de ieri a USL, de liderul liberal Crin Antonescu. "Suntem împotriva comasării alegerilor de diverse tipuri, în speţă a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare", a declarat el. "Suntem de acord şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru alegeri anticipate parlamentare cât mai curând: în această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare", a continuat preşedintele PNL, acuzându-i pe democrat-liberali că, de fapt, vor să amâne orice tip de alegeri pentru 2013.

CURENTUL

Brent Mihai Valmar de la Porsche - motivul divorţului în familia Tăriceanu

Divorţul soţilor Tăriceanu, al patrulea în cazul lui Călin, face de ceva zile vâlvă în presa românească. La prima vedere, viaţa lui Călin pare desprinsă din "file din poveste", invidiată de mai toţi bărbaţii pentru diversitate, dar în realitate este mai mult una a neputinţei, ceea ce nu îl pune pe fostul premier într-o lumină chiar bună. Poate de aici şi supranumele de "Moliceanu". Aşa a început, spun gurile rele, şi povestea soţiei sale, Ioana, cu boss-ul de la Porsche România, Brent Mihai Valmar, un român ce preferă numai numele sale "străineze", că aşa-i-n PR şi care a divorţat şi el la rândul său de o doctoriţă cunoscută.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, arestat pentru corupţie

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANPR), Remus Virgil Baciu, a fost arestat pentru că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cu rang de subsecretar de stat, pentru trafic de influenţă şi faţă de Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Aproape 28.000 de locuri de muncă vacante, în trimestrul doi

Rata locurilor de muncă vacante, în trimestrul doi din acest an, a fost de 0,68%, în scădere cu doar 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, arată datele publicate de INS. Astfel, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 27.700, în creştere cu 400 de joburi faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 3.400. În trimestrul doi din 2011, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de administraţie publică (1,14%), informaţii şi comunicaţii (1,12%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,07%).

CURIERUL NATIONAL

Cum s-ar putea face o firmă în trei zile?

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune îmbunătăţirea şi simplificarea procedurii de înfiinţare a societăţilor comerciale prin reducerea duratei la trei zile în loc de 10 zile. Astfel, asigurarea depunerii on-line a cererii de înregistrare şi a înscrisurilor/declaraţiilor, pe bază de formulare tipizate pentru toate documentele, se va face în două etape. Pentru rezervarea denumirii termenul de răspuns, va fi de o zi lucrătoare de la data primirii cererii, iar pentru înregistrare, în termen de două zile lucrătoare de înmatriculare de la data primirii cererii pentru eliberarea certificatului. Transmiterea ulterioară a înscrisurilor originale din dosar la ridicarea certificatului în original se va face la ghişeu sau prin poştă.

Preţul apartamentelor, dictat de numărul de etaje

Numărul de etaje dictează preţul apartamentelor de două camere din cele mai mari oraşe ale ţării. Astfel, locuinţele în blocuri cu opt etaje sunt cele mai scumpe, diferenţele pe metru pătrat ajungând până la 20%, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro. În Bucureşti, preţul mediu afişat pentru un apartament cu două camere, amplasat într-un bloc cu opt etaje, construit după anul 1977, este de 1.390 euro pe metru pătrat, cu 7% mai mare faţă de preţul unui apartament similar dintr-un bloc cu patru etaje (1.298 euro pe metru pătrat) şi cu 20% mai mare decât preţul mediu al unei locuinţe aflate într-un imobil cu zece etaje (1.159 euro pe metru pătrat).

Finlanda vrea să mute Grecia în Luxembourg

Guvernul finlandez a propus ca activele statului grec să fie transferate într-o companie holding înregistrată la Luxembourg, care să le administreze ca garanţii pentru noi împrumuturi către Grecia, potrivit unui document obţinut de Reuters. Planul, pus la punct în iunie, reprezintă un element central al solicitărilor făcute de Finlanda în schimbul împrumuturilor care urmează să fie acordate Greciei în cadrul noului acord internaţional de "salvare" a statului elen. Dacă nu se va ajunge la un compromis în privinţa revendicărilor, Finlanda ar putea ieşi din acordul pentru Grecia, declanşând o nouă rundă de haos pe pieţele financiare.

Boc l-a numit pe Abos Gabriel la şefia ANPM

Prim-ministrul Emil Boc l-a revocat, ieri, pe Nagy Iosif, ca urmare a demisiei acestuia din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în locul acestuia fiind numit Abos Gabriel. Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Boc l-a numit pe Abos Gabriel în funcţia de preşedinte al ANPM la propunerea ministrului Mediului şi Pădurilor, László Borbély. Abos Gabriel a ocupat până în prezent funcţia de comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin vrea să-l dezvirgineze politic pe Oprescu

Preşedintele PNL insistă ca actualul primar general să-şi asume mai tranşant postura de candidat sprijinit de USL. Susţinerea lui Sorin Oprescu drept candidat la un nou mandat pentru Primăria Capitalei se dovedeşte a fi o nucă tare pentru USL. Între PSD şi PNL au apărut deja disensiuni cu privire la statutul politic al candidatului Sorin Oprescu. Dilema USL este următoarea: Doctorul va fi un candidat independent susţinut de USL sau va fi candidat sub sigla USL? Social-democraţii, foştii colegi de partid ai Doctorului, sunt dispuşi să-i tolereze în continuare edilului jocul de-a independentul. Crin Antonescu solicită însă imperativ asumarea posturii de candidat al USL, mişcare ce i-ar cauza prejudicii de imagine actualului primar al Capitalei.

De ce se teme UDMR de votul uninominal pur

Maghiarii susţin comasarea alegerilor, dar spun că ar fi dezavantajaţi de varianta de sistem electoral propus de Traian Băsescu şi PDL. Consens total în coaliţia de guvernare pe necesitatea comasării localelor cu parlamentarele. Divergenţe s-au manifestat cu privire la ceea ce fiecare membru al coaliţiei consideră a fi cea mai bună soluţie de vot. Prima întrunire a comisiei coaliţiei pe schimbarea sistemului electoral a ajuns la o singură concluzie unanim acceptată: actuala procedură de vot este proastă şi trebuie schimbată. De aici punctele de vedere comune se opresc: PDL ar susţine uninominalul pur, fără niciun fel de compensare, şi nu se arată deloc entuziast faţă de alternativa votului mixt pe sistem german pus pe masă de către reprezentanţii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale.

Germania, vinovată de criza zonei euro?

Fostul premier britanic Gordon Brown susţine că Germania este, la rândul ei, responsabilă de izbucnirea crizei datoriilor, criticând faptul că acest stat respinge emiterea comună de eurobonduri, a transmis luni EFE, citată de Agerpres. Într-un editorial publicat în ziarul economic german "Handelsblatt", Brown menţionează că "Germania trebuie să se convingă de faptul că această criză nu va putea fi depăşită în absenţa emiterii unor eurobonduri comune"

Războiul preţurilor: Kaufland, mai puternic decât Carrefour

Combustibilul, telefonul mobil, produsele alimentare şi cele de strictă necesitate în gospodărie au "înghiţit" cea mai mare parte din salariile românilor în 2010. Datele financiare ale companiilor demonstrează acest lucru. OMV Petrom a rămas cea mai profitabilă companie românească şi în 2010, conform datelor publicate recent de Ministerul Finanţelor. Mai mult chiar, cifra de afaceri a crescut de la 3 miliarde de euro, în 2009, la 3,32 de miliarde de euro în 2010, ceea ce demonstrează că românii au cumpărat combustibil, deşi preţul acestuia a crescut, iar puterea de cumpărare a scăzut. Primele cinci companii din retail au totalizat o cifră de afaceri de aproximativ 18,47 de miliarde de lei şi un profit de 618,87 de milioane de lei. În fruntea plutonului se află Kaufland România, care deşi a avut o cifră de afaceri mai mică decât Metro Cash&Carry, respectiv 4,67 miliarde de lei, a înregistrat un profit mai mare.

"Războiul este indispensabil economiilor din vestul Europei!"

După căderea regimului Gaddafi, Libia a devenit o ţintă pentru statele puternice ale lumii. Acestea se luptă pentru a fi primele care gestionează importantele resurse naturale ale ţării africane. "Războiul este momentul oportunităţilor, momentul de a obţine profit. În zilele noastre, un război este indispensabil pentru economiile vestice, pentru ca industriile vestice să trăiască şi să prospere. Tu distrugi, tu reconstruieşti, distrugi iar, iar reconstruieşti. Este un cerc vicios care continuă la nesfârşit. Libia este acum o ţară a oportunităţilor şi toată lumea încearcă să... aş spune să prade. E un fel de a prăda. Încearcă să exploateze acest război cât de bine pot", încheie jurnalistul Lucca Galassi.

Acuzaţie dură: Americanii vor să destabilizeze zona euro

Laurence Parisot, preşedintele "The Mouvement des Entreprises de France" (MEDEF), a adus o acuzaţie foarte dură la adresa presei americane şi liderilor americani de opinie despre care a spus că îşi doresc destabilizarea zonei euro. "Dificultăţile zonei euro sunt orchestrare de Statele Unite pentru a destabiliza", spune Parisot într-un interviu publicat de Le Figaro. Şefa patronatului francez a explicat faptul că presa americană, care este foarte citită de analişti şi investitori, publică anunţuri dramatice, ceea ce denotă o dorinţă a americanilor de destabilizare a zonei euro. Noua armă de distrugere: declaraţia şoc. "Capitalismul se află într-un punct critic", "Marx a avut dreptate", "Grecia va da faliment", "Moneda euro ar putea dispărea", sunt doar câteva din afirmaţiile făcute de Nouriel Roubini, profetul crizei. Însă el nu este singurul care face afirmaţii abrupte. Ultima lovitură este cea a fostului şef al Fed Alan Greenspan, care a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că moneda euro se prăbuşeşte, ceea ce va aduce cu sine dificultăţi pentru sistemul bancar.

JURNALUL NATIONAL

Boc: Prevederile legislative privind drepturile de autor nu vor fi modificate

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că a solicitat Ministerului Finanţelor Publice să nu modifice prevederile legislative privind drepturile de autor, apreciind că actualele reglementări sunt satisficătoare. "Aici e foarte greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar ceea ce există în momentul de faţă e bun. Am cerut nici să se îmbunătăţească, nici să nu se înrăutăţească, ci să se lase legislaţia aşa cum este. Pe drepturile de autor nu se modifică nimic din situaţia existentă", a spus Boc la postul tv B1. Potrivit unui proiect al Finanţelor, criticat de actori şi reprezentanţi ai sindicatelor, firmele ar urma să achite contribuţii sociale pentru activităţile independente ale angajaţilor care au şi contract de muncă cu aceeaşi societate, precum şi în cazul activităţilor declarate independente unde există clauză de exlusivitate.

Traian Băsescu încinge spiritele la Roşia Montană. Opozanţii şi susţinătorii proiectului minier au generat o busculadă

Preşedintele a mers ieri la Roşia Montană, unde a vizitat cariera, iar ulterior a mers la primărie. Aici el a fost aşteptat de câteva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" şi "Vrem să muncim". Pe lângă aceştia, în centrul localităţii s-au aflat şi opozanţi ai proiectului minier. După discuţiile cu şeful statului din sediul Primăriei, reprezentanţii asociaţiei Alburnus Maior şi ai Fundaţiei Culturale au ieşit arătând spre mulţimea aflată în faţa instituţiei semnul victoriei şi strigându-le susţinătorilor proiectului "Trădătorilor". În acel moment, susţinătorii proiectului au încercat să ajungă în zona în care se aflau reprezentanţii celor două organizaţii opozante, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i opri.

Gazul pentru firme, mai scump cu 10%. Noile tarife se aplică în octombrie şi creşterea va fi preluată de preţurile produselor finite

Companiile vor plăti cu până la 10% mai mult pentru gazele naturale consumate, cel mai probabil din luna octombrie, conform angajamentelor asumate de Guvernul României în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Mai mult, până la finele anului Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ar putea decide încă o majorare de tarife. Cele două majorări solicitate provin din cauza intrării în vigoare a noului coş pentru consumatorii industriali, care conţine mai mult gaz de import şi mai scump. Surse apropiate de FMI au declarat pentru Jurnalul Naţional că autorităţile s-au înţeles cu instituţiile internaţionale să crească preţul pentru companii cu 30%.

NATIONAL

Vezi cum se duce razboiul de toamna in Parlament

Parlamentul devine, de luni, "cantonamentul" unde Puterea si Opozitia isi vor face incalzirea pentru alegerile din 2012. Cele doua tabere s-au incaierat inca din primavara pe mai multe teme: votul uninominal pur, introducerea votului prin corespondenta, modificarea Constitutiei. In prag de toamna, acestora li s-a mai adaugat comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, alt lung prilej de vorbe si de ipoteze. Dincolo de vorbele de duh pe care beligerantii si le administreaza zilnic prin intermediul presei, adevarata batalie se da in Parlament, unde Puterea si Opozitia trebuie sa-si numere si supravegheze atent fiecare "bob", daca vrea sa treaca, respectiv sa respinga, un proiect sau altul. Oarecum stabila la Camera Deputatilor, Puterea sta in schimb foarte prost la Senat, unde dispune de doar un vot in plus.

Parlamentarii germani n-o mai lasa pe Merkel sa salveze euro

Nadejdea salvarii zonei euro sta in Germania si Franta, dar daca Merkel esueaza in Parlament, totul intra in deriva. Wolfgang Bossbach, purtatorul de cuvant al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) pe probleme de afaceri interne, a declarat ca el va vota impotriva pachetului de actiuni propuse de cancelarul german cu privire la sustinerea zonei euro. Luna viitoare, se va hotari daca Bundestagul va sprijini European Financial Stability Facility sa recapitalizeze bancile, ceea ce ar insemna pomparea a peste 2000 de miliarde de euro ca sa se depaseasca criza.

PUTEREA

Băieţii deştepţi din retrocedări pică

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), subsecretarul de stat Remus Virgil Baciu, o "cunoştinţă" mai veche a procurorilor DNA, a fost reţinut de aceştia în urma unui flagrant delict, în timp ce primea 400.000 de lei şpagă. Banii reprezentau o tranşă din suma de 927.000 de lei, dată pentru ca Baciu să urgenteze aprobarea unor dosare aflate încă din 2007 pe rolul ANRP. Baciu a pretins de la mai multe persoane 15% din valoarea despăgubirilor ce trebuiau primite în baza Legii 10 şi care urmau a fi convertite în acţiuni la Fondul Proprietatea. Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, de 7.180 mp, situat în Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 de lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

Procurorii lui Vîntu scapă nepedepsiţi

Procurorii Irinel Păun şi Cătălin Purcărin, doi dintre anchetatorii care au instrumentat dosarele în care a fost cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, riscă doar o sancţiune administrativă pentru modul în care au efectuat actele de urmărire penală. Surse din cadrul Parchetului General au dezvăluit, în exclusivitate pentru ziarul "Puterea", că atât în plan administrativ, cât şi într-un eventual plan penal, faptele celor doi procurori sunt prescrise. Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parchetului General traseul documentelor din dosarele FNI, Banca Agricolă, Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare. Ancheta administrativă vizează modul în care procurorul şef Irinel Păun a disjuns dosarul mamut în mai multe dosare, timp în care au fost disparate probe esenţiale.

Exporturile pun frână creşterii economice

Din cauza încetinirii pieţelor europene, România este pusă în faţa unei noi dificultăţi. Pe motiv că mai mult de jumătate din exporturi sunt îndreptate spre pieţe din UE, probabilitatea ca Guvernul să atingă ţintele de creştere economică pe anul viitor devine din ce în ce mai mică. Exportatorii acuză statul că nu a luat nici o măsură pentru a-i ajuta. Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FPIU), consideră că norocul României în privinţa exporturilor este pe sfârşite şi îndeamnă atât exportatorii, cât şi Guvernul să se orienteze spre China, ca nouă piaţă de desfacere.

ROMANIA LIBERA

Scheletele penale din viaţa "mirelui anului" Cristi Borcea. Acţionarul de la Dinamo s-a lansat în afaceri înainte de '89, făcând bişniţă cu butelii

Cunoscut mai degrabă pentru activitatea sa legată de clubul de fotbal Dinamo sau pentru averea sa considerabilă, Cristi Borcea a fost de-a lungul anilor implicat în dosare penale şi afaceri scandaloase cu retrocedări de terenuri şi returnări ilegale de TVA. Petrecere de un milion de euro. Un Bentley de 200.000 de euro, cadou de la naşul Gigi Becali, un Porsche de 160.000 de euro, dar de la mire către mireasă. Acestea au fost principalele ingrediente ale evenimentului pe care televiziunile l-au numit "Nunta Anului". După căderea comunismului, fostul bişniţar a devenit om de afaceri cu acte în regulă. Iar scandalurile şi controversele de abia de acum începeau. Prima firmă a fost tot în domeniul distribuţiei de gaz lichefiat, Crimbo Gas. Dar una dintre combinaţiile controversate în care a fost implicat numele lui Cristi Borcea a privit retrocedarea unor terenuri valoroase din Constanţa.

Discuţii. Consens în coaliţie pentru comasarea alegerilor. Surprizele politice ale anului 2012

În timp ce Roberta Anastase susţine că singura soluţie constituţională de comasare este amânarea localelor, USL respinge categoric varianta şi insistă pentru organizarea scrutinului la vară. Organizarea alegerilor locale prin aducerea lor către cele parlamentare este singura soluţie posibilă constituţional pentru comasarea alegerilor, este de părere prim-vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase. Subiectul rămâne în discuţie, până se va lua o decizie în privinţa datei la care va fi organizat scrutinul.

Asfaltarea este cea mai profitabilă afacere din România

Constructori de drumuri au atins anul trecut şi marje ale profiturilor de peste 30%. Cea mai profitabilă companie din zona construcţiilor de drumuri a fost în 2010 UMB Spedition din Bacău, deţinută de Dorinel Umbrărescu, care a înregistrat un rezultat net de 182,63 milioane lei (43,4 milioane euro) la o cifră de afaceri de 679 milioane lei. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, deşi Umbrărescu a înregistrat o scădere de 27% a cifrei de afaceri faţă de 2009, el a reuşit să îşi conserve în bună măsură profitul brut. Acesta s-a micşorat anul trecut faţă de anul precedent doar cu 22 milioane lei.

Şoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Compania rusească Gazprom Neft a pierdut contractul de dezvoltare a unui câmp petrolier din Iran după ce oficialităţile de la Teheran au invocat întârzieri în implementarea proiectului. Oficialul Ministerului Petrolului din Iran, Hamid Karimi, a declarat că un consorţiu format din companii iraniene va prelua sarcina de a înlocui compania rusească în dezvoltarea câmpului Azar, aflat aproape de graniţa cu Irakul, informează Associated Press. Companiile străine au obţinut din ce în ce mai multe proiecte în Iran, profitând de avantajele care recurg din sancţiunile impuse Teheranului din cauza programului nuclear controversat.

ZIARUL FINANCIAR

Alpha-Bancpost: din două bănci slăbite de criză iese o bancă nouă de locul 3

În România sunt în joc 450 de unităţi bancare, 6.000 de angajaţi şi patru şefi de top. Cum va arăta noua structură? Alpha Bank şi Bancpost, două bănci româneşti cu capital elen care de la începutul crizei au avut nevoie de injecţii succesive de bani noi pentru a se lupta cu creditele neperformante, se vor consolida într-un nou jucător de top 3 în urma fuziunii anunţate ieri la Atena prin care Alpha Bank Grecia va absorbi Eurobank - acţionarul majoritar al Bancpost. Viitoarea a treia bancă din România va avea drept acţionar cea mai mare bancă din Grecia, cu active de 151 mld. euro, respectiv un grup situat pe locul 23 în clasamentul bancar al zonei euro. De asemenea, va avea în spate un holding din bogatul emirat Qatar, care are şi alte interese economice în România, mai ales după deschiderea liniei aeriene directe Doha-Bucureşti.

Cât costă să prinzi loc în faţă la Fondul Proprietatea?

Remus Virgil Baciu, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost arestat pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ale unor foşti proprietari de imobile naţionalizate, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceasta este prima acuzaţie gravă adusă unui oficial al statului implicat în procedura de restituire a proprietăţilor în condiţiile în care însăşi legislaţia din domeniu permite arbitrarul. Miza dosarelor de despăgubire este uriaşă pentru că statul român mai are acţiuni la FP în valoare de 150 de milioane de euro, mult sub valoarea de miliarde de euro a cererilor depuse, astfel că mulţi încearcă să prindă acum "un loc în faţă" la "coadă" la ANRP pentru că după ce statul termină acţiunile nu se ştie ce se va întâmpla.

UE lucrează la un plan "radical" pentru a preveni o nouă criză a creditelor în Europa

După mai multe săptămâni de scăderi masive pentru acţiunile bancare din Europa, oficialii europeni lucrează la un "plan radical" de prevenire, a unei noi crize de credit la nivel european, scrie publicaţia Sunday Times, preluată de CNBC. Oficialii Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene ar putea oferi garanţii pentru anumite tipuri de obligaţiuni emise de bănci, după ce mai multe instituţii de credit europene au pierdut accesul la pieţele de finanţare internaţionale. Informaţiile privitoare la planul autorităţilor europene vin după ce şeful FMI a avertizat recent cu privire la necesitatea unei "recapitalizări urgente" a industriei bancare europene.

Preţul aurului continuă să scadă puternic, după ce bursa americană a deschis pe plus

Preţul aurului a scăzut puternic luni, cu până la 2,7%, după ce Wall Street a deschis în creştere, reflectând interesul mai mic al investitorilor pentru plasamente sigure, transmite Reuters. La ora 13:54 GMT, aurul spot era cotat în scădere cu 2,2%, la 1.787,9 dolari uncia. Preţurile au fost extrem de instabile săptămâna trecută, coborât cu peste 200 de dolari, de la un maxim de 1.911,46 dolari uncia până spre 1.700 dolari uncia. Contractele futures cu livrare în august au scăzut cu 6,7 dolari, la 1.790,6 dolari uncia. Bursa americană a deschis în creştere cu peste 1%, susţinută de tendinţa ascendentă a pieţelor din Europa şi Asia, după informaţiile privind fuziunea băncilor elene EFG Eurobank şi Alpha Bank, dar şi de speranţele că Rezerva Federală (fed) a SUA va lua noi măsuri de relaxare monetară. Bursa din Londra este închisă pentru o sărbătoare naţională.

Grupurile petroliere chineze stau pe munţi de bani şi sunt pregătite pentru noi investiţii

După ce au înregistrat profituri solide pe primul semestru al acestui an, companiile petroliere chineze sunt pregătite să se extindă în continuare peste hotare în condiţiile creşterii necesităţilor de petrol ale ţării, potrivit CNBC. Sinopec, a doua cea mai mare companie de rafinare petrolieră din lume, a anunţat că intenţionează să atragă până la 50 miliarde de yuani (7,8 mld. $) printr-o vânzare de obligaţiuni pentru finanţarea de proiecte, creşterea capitalului de lucru şi plata datoriilor. Compania a raportat un profit net în creştere cu 12%, la 41 miliarde de yuani pe primul semestru al acestui an, peste aşteptă­rile analiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb