REVISTA PRESEI - 30.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Escrocherie cu visul american

Iosif Caza (43 de ani) este românul care a reuşit să obţină pentru mai bine de 700 de persoane drept de şedere în America folosindu-se de acte, ştampile şi declaraţii false care creau o Românie a Evului Mediu, în care cetăţenii sunt persecutaţi doar pentru că Dumnezeul lor, are altă faţă. Românul nu a făcut altceva decât să se folosească de slăbiciunea americanilor, uşor de impresionat atunci când aveau în faţa lor o familie care, în acte, era bătută de poliţişti pentru apartenenţa religioasă.

Ultima zi de plată a impozitului la casă, fără penalităţi

Proprietarii mai multor clădiri vor trebui să achite noile taxe majorate până la sfârşitul zilei de astăzi. Impozitul pentru proprietate creşte cu până la 300% în cazul în care clădirea este a treia deţinută, în afara celei de domiciliu. Potrivit Codului Fiscal, termenul-limită este 30 septembrie. Taxele pe clădiri au fost majorate în acest an pe principiul solidarităţii. În iulie, Executivul a decis ca persoanele care deţin mai multe clădiri să achite impozite mai mari cu 65%, 150% şi 300% în funcţie de numărul de case din proprietate.

Stelian Tănase este şef la Realitatea

Publicistul a acceptat invitaţia lui Sorin Ovidiu Vîntu de a prelua "frâiele" televiziunii de ştiri începând cu 1 octombrie. Stelian Tănase îl înlocuieşte pe Cătălin Popa şi va fi secondat de Ana Maria Lembrău, care va fi director editorial, o funcţie nou introdusă în organigramă.

Atentate dejucate in intreaga Europa

Mai mulţi militanţi islamişti din Pakistan ar fi pus la cale atacuri teroriste în Marea Britanie, Franţa şi Germania, însă acestea au fost dejucate de serviciile de informaţii, potrivit postului britanic de televiziune Sky News. Planul teroriştilor era într-un stadiu avansat, însă atentatele nu erau iminente. Atacurile ar fi urmat să fie asemănătoare cu cele comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, când un comando de islamişti a lovit simultan mai multe obiective, între care şi hoteluri. Atunci, 163 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Marea Neagră, viitorul energetic al Europei

În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum. Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune. Cele mai importante personalităţi din peisajul energetic european şi din zona Mării Negre se reunesc în aceste zile la a doua ediţie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010.

Războiul în care cel mai slab câştigă

China, Japonia, Brazilia, Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au intervenit pentru a încetini aprecierea monedelor naţionale, încurajându-şi în acest fel exporturile. Economiştii avertizează că efectele asupra economiei mondiale sunt semnificative. O monedă mai slabă în raport cu alte valute creşte competitivitatea unui stat pe piaţa exporturilor, încurajând în acelaşi timp populaţia să consume doar bunuri autohtone. Însă atunci când mai multe state apelează la aceeaşi metodă lucurile s-ar putea agrava, după cum a avertizat şi Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI: "Nu este o soluţie globală", a declarat acesta, citat de Bloomberg.

CURENTUL

În prag de iarnă, Oprescu şi Radu Popa - ALPAB le cumpără bucureştenilor vaporaş

Primăria Capitalei şi ALPAB, prin Radu Popa, au făcut o ofertă de licitaţie, pe site-ul oficial, pentru cumpărarea unui vaporaş de agrement care va costa 1,45 milioane de lei, fără TVA. Deşi se apropie iarna, ALPAB aşteaptă ofertele pånă la 11 noiembrie. Iată cum va arăta nava de pasageri, potrivit caietului de sarcini al licitaţiei: Nava va fi de tip catamaran şi va avea următoarele spaţii: - Un salon cu banchete sau scaune pentru 50 de persoane; - O timonerie situată în prova ce va conţine toate comenzile pentru propulsia şi supravegherea navei; - Culoare de acces pe navă în ambele borduri şi culoare centrale pentru circulaţia pasagerilor; - Minibar cu dotări specifice (vitrină frigorifică, cuptor cu microunde, etc).

Vrabie şi Alistar vor să controleze aripa civică din CNI şi CSM. ONG-urile pot trimite la Senat, până vineri, proprii candidaţi pentru Consiliul Naţional de Integritate

Doi executanţi fideli ai ordinelor coaliţiei Grivco, anchetaţi deja pentru diverse fapte penale, vor să preia toate atribuţiile societăţii civile pe linie de justiţie şi integritate în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Este vorba despre celebrii "siamezi" Codru Vrabie şi Victor Alistar, şefuleţi ai organizaţiei anti-româneşti Transparency International Romania. Primul, cel cu nume de păsărică, doreşte să controleze din nou Agenţia Naţională de Integritate (ANI), via Consiliul Naţional de Integritate (CNI), iar celălalt trage sforile pentru a prinde un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

PSD şi PNL boicotează şedinţele Camerei pentru mazilirea Robertei Anastase

De mai bine de o săptămână după circul mediatic făcut la dezbaterea şi la votarea legii pensiilor, liderii coaliţiei subterane PSD-PNL continuă războiul surd împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, prin boicotarea şedinţelor Biroului Permanent. Practic, încolonaţi la ordinul expres al preşedintelui PSD, Victor Ponta, parlamentarii PSD-PNL au intrat în jocul mediatic pe care acesta îl face de săptămâni bune în războiul cu puterea şi cu şeful statului, blocând fără menajamente activitatea legislativă a Camerei, în speranţa că-i vor obţine lui Ponta trofeul mult-dorit, şi anume revocarea lui Anastase.

Ieşiri, de Tia Şerbănescu

Marţi a fost mitingul BNS, organizat de dl Dumitru Costin (care demisionase la un moment dat dar a revenit, la cererea ascultătorilor săi), unde cei 8.000 de participanţi au scandat "cinste lor, cinste poliţiştilor" (parafrază după celebrul "cinste minerilor") după care, neavând şepci militare, unii s-au dezbrăcat aruncându-şi cămaşa în curtea Ministerului Agriculturii. Vorba ceea, cin" se ia de mine, îi dau cămaşa de pe mine. Din fericire, s-au oprit aici cu dezbrăcatul - căci nu erau chiar de la Chippendales.

CURIERUL NAŢIONAL

Firmele-fantomă au omorât industria zahărului

Industria locală, distrusă de firme care vând kilogramul de zahăr cu zeci de bani mai ieftin. Gheorghe Bejan, Patronatul Zahărului: Acestea îl importă, îl vând şi dispar înainte să plătească TVA. Mihai Dimitriu, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă: Fără subvenţii şi cu un TVA foarte mare nu mai este rentabil să produci. Evaziunea fiscală din industria zahărului afectează atât procesatorii, cât şi bugetul de stat care este prejudiciat prin neplata TVA. Preţurile practicate de firmele-fantomă care dispar după ce activează un an se situează la 1,9-2,1 leu/kg, în condiţiile în care un kg. de zahăr vrac la poarta fabricii costă 2,35 lei.

E.ON: Mamuţii energetici vor distruge concurenţa

Considerându-se ameninţaţi de înfiinţarea companiilor energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, prin concentrarea excesivă a pieţei în "mâinile" acestor doi mastodonţi, reprezentanţii E.ON România şi-au exprimat ieri nemulţumirea susţinând că nu se ştie cum va fi format preţul energiei. "Crearea celor doi campioni este un risc mare, pentru că proiectul va distruge competiţia prin concentrarea a peste 90% din piaţă în mâinile a două companii. Nu este clar cum va fi format preţul energiei", a declarat ieri, citat de Mediafax, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, susţinând că acesta este unul dintre motivele pentru care investitorii nu mai sunt interesaţi să investească în ţara noastră.

Doar o treime din proprietari îşi vor asigura locuinţa la termen

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie o asigurare obligatorie până la data de 15 ianuarie 2011, dar va mai dura trei ani până când rata de penetrare a acestui tip de asigurare va ajunge la 90%. "La finele lunii ianuarie 2011, doar 30% din populaţia României va avea o asigurare obligatorie a locuinţei, urmând ca, în 3 ani, rata de penetrare să ajungă la 90%" a declarat, ieri, directorul general al City Insurance, Nicolae Muşat. Acesta a mai spus că din asigurările obligatorii ale locuinţelor se vor strânge, până la finele lunii ianuarie a anului următor, 25-30 milioane de euro.

BVB cere Depozitarului să suspende lansarea OTC

Bursa cere ca înainte să fie realizat un studiu de impact. Molnar: Tranzacţiile Over The Counter sunt "o bătaie de joc la adresa acţionarilor". Transferurile vor fi efectuate la preţuri inferioare celor de la Bursă, spune brokerul de la IFB Finwest. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a solicitat Depozitarului Central completarea ordinii AGA cu suspendarea hotărârii administratorilor de lansare a sistemului extrabursier de tranzacţionare OTC, pentru realizarea unui studiu de impact şi aprobarea unui cadru general al transferurilor de către CNVM. Astfel, viitorul Consiliu de Administraţie al Depozitarului, care va fi ales la AGA din 21 octombrie, ar putea fi mandatat pentru întocmirea şi prezentarea acestui studiu acţionarilor.

Peste jumătate din tranzacţii au loc prin Prima Casă

Programul Prima Casă a fost unul care a influenţat mult cererile potenţialilor clienţi, aşadar aceştia caută acum locuinţe care să se încadreze în plafonul de 60.000 de euro. Acest lucru se reflectă şi în tranzacţii care au loc la nivelul locuinţelor de până în 60.000 de euro. Peste 50% din tranzacţii sunt încheiate prin programul Prima Casă, reiese dintr-o analiză Coldwell Banker. Totuşi, activitatea curentă a Coldwell Banker relevă faptul că potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească cu până la 10.000 de euro în plus pentru un apartament nou, faţă de unul vechi, dacă este situat în aceeaşi zonă.

SUA vor avea anul acesta primele bancomate pentru aur

O firmă germană-"Gold to Go"-care instalează şi administrează bancomate pentru aur a anunţat că va introduce acest serviciu şi în Statele Unite, până la finele anului, compania încercând să obţină avantaje din cererea mare de aur determinată de contextul economic dificil, informează CNBC. Primul bancomat a fost instalat în Abu Dhabi, în luna mai. Gold to Go a instalat primul bancomat pentru aur în Abu Dhabi, la hotelul Emirates Palace, în luna mai a acestui an. În momentul de faţă, mai există aparate de acest gen în hoteluri de lux din Abu Dhabi, în Bergamo, în Madrid şi, bineînţeles, în mai multe oraşe din Germania. Bancomatul reactualizează preţul aurului din 10 în 10 minute

Care sunt cele mai valoroase branduri din Europa?

Grupul LVMH (Louis Vuitton-Moet Hennesey) ocupă primul loc şi este urmat de Nokia şi Vodafone. Cea mai semnificativă creştere, anul acesta, au înregistrat-o sectoarele de farma, sănătate şi industrie biotehnică. Studiul Eurobrand 2010 a analizat peste 3.000 de branduri din 24 de ţări şi 16 sectoare economice.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu: "Dacă trece moţiunea, premierul nu trebuie să fie de la PSD"

Citiţi în ediţia de azi a "Evenimentului zilei" un amplu interviu cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, în care acesta vorbeşte despre moţiunea de cenzură, pe care opoziţia se pregăteşte să o depună. Liderul liberalilor spune că, dacă această moţiune va trece, premierul nu ar trebui să fie dat de PSD, ci independent. "Noi nu căutăm un pretext pentru suspendarea preşedintelui". Pe de altă parte, el a insistat că cei care nu fac parte din guvernul alternativ al PNL nu vor fi nici într-un viitor guvern în care liberalii vor intra.

Udrea i-a tras mash-ul de sub picioare lui Oprescu

Ministrul dezvoltării s-a asigurat că în Capitală se va aplica proiectul său privind publicitatea stradală, în locul celui propus de edilul-şef. Capitala nu va face excepţie de la noile reguli privind publicitatea stradală, pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să le impună încă din prima zi a anului viitor. Ministrul Elena Udrea s-a asigurat personal de acest lucru, ieri, când consilierii generali (în majoritate democrat-liberali) ar fi trebuit să voteze alte norme - e drept, mai permisive - propuse de edilul-şef al Bucureştiului, Sorin Oprescu.

Primăria ar fi vrut reclame şi în Centrul Istoric

Deşi ambele proiecte au acelaşi scop - de a reglementa publicitatea stradală -, al lui Oprescu e mai permisiv şi, implicit, mai convenabil publicitarilor. Astfel, în timp ce specialiş tii MDRT intenţionează să interzică publicitatea de orice fel pe clădirile istorice, cei ai municipalităţii sunt de părere că se pot monta reclame şi în Centrul Istoric al Capitalei, pe acoperişurile imobilelor. Cât despre plasele publicitare (mash-uri), în baza regulamentului municipalităţii, acestea ar putea fi amplasate pe orice clădire, cu o condiţie: să nu acopere ferestrele.

In schimb, ministrul Elena Udrea ar vrea ca, în Centrul Istoric, mash-urile care ar urma să fie montate pe clădirile aflate în curs de reabilitare să conţină publicitate doar pe 10% din suprafaţă.

După zece ani, statul revine la Rompetrol

Compania urmează să aprobe astăzi conversia datoriilor în acţiuni. La zece ani de la privatizarea Petromidiei, statul, prin Ministerul Finanţelor, va redeveni acţionar în companie, în contul unor datorii în valoare de 570 milioane euro, din care nu şi-a recuperat nici a zecea parte până acum. Datorii pe care cumpărătorului de atunci al Petromidiei, Dinu Patriciu, guvernarea PSD i le-a amânat la plată în urmă cu şapte ani, prin OUG 118/2003, transformându-le în obligaţiuni. Fără a şti când şi cum îşi va mai recupera banii de care are nevoie la buget, statului i se oferă un pachet minoritar de acţiuni într-o companie cu pierderi tot mai mari. Mai mult, se pare că Finanţele nici nu au încă o strategie în faţa Rompetrol, apărată de trei mari case de avocatură.

FINANCIARUL

Măsură inutilă: Majorarea TVA, anulată de scăderea încasărilor din impozitul pe venit

Profitul se va transforma în pierdere dacă consumul va continua să scadă. Guvernul flutură în ochii opiniei publice doar cifrele care îi convin şi nu arată că măsurile fiscale aplicate au determinat ca în august să se înregistreze cele mai reduse venituri din acest an la impozitarea veniturilor şi salariilor, precum şi la contribuţii sociale. Cu toate că media pe primele opt luni arată o creştere uşoară a încasărilor din TVA, majorarea taxei se va dovedi inutilă dacă se va reduce în continuare consumul. Majorarea TVA cu cinci procente, de la 19% la 24%, a dus la o creştere a încasărilor la buget pe primele opt luni ale anului cu 4,5% faţă de perioada similară din 2009.

După AVAS, şi CNVM trebuie să-i despăgubească pe deponenţii FNI

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) răspunde solidar cu inculpaţii persoane fizice pentru plata despăgubirilor către păgubiţii în dosarul FNI, se arată în decizia finală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea este irevocabilă şi executorie, iar CNVM, alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în acest dosar, este obligată la plata despăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şi indexate cu rata de inflaţie începând din 24 mai 2011.

Legea Pensiilor: Judecătorii CC vor să analizeze şi implicaţiile politice şi economice

Cei nouă membri ai Curţii Constituţionale au decis ieri să amâne luarea unei decizii în cazul Legii sistemului unitar de pensii publice. Subiectul s-a aflat pe ordinea de zi, însă după câteva ore de dezbateri, şedinţa Curţii a fost întreruptă. Printr-un comunicat dat publicităţii, CCR a explicat că deliberările vor fi reluate în data de 6 octombrie, întrucât "unii judecători" au cerut mai mult timp "pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări". Unul dintre judecători, Aspazia Cojocaru, a precizat că amânarea este necesară întrucât magistraţii au nevoie de lămuriri atât în ceea ce priveşte procedura de adoptare, cât şi referitoare la problemele ce ţin de fondul legii.

Avioanele F16 second-hand rămân favoritele autorităţilor române

Pentru 1,3 miliarde de dolari ar trebui să primim 24 de avioane aflate în deşertul Nevada. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, nu renunţă la ideea de a înlocui flota de aparate de luptă ruseşti MiG 21 LanceR cu avioane F16 aflate în uz, în ciuda faptului că înţelegerea dintre guvernul american şi cel român este în aer din cauza faptului că în august ar fi trebuit semnat contractul de furnizare, lucru care nu s-a întâmplat, din lipsa banilor.

Templeton a preluat oficial administrarea FP

Compania de administrare a investiţiilor Franklin Templeton Investment Limited a devenit oficial, din punct de vedere juridic, manager peste activele de 3,4 miliarde de euro ale FP, după ce hotărârile adoptate de acţionarii Fondului în AGA din 6 septembrie au fost publicate ieri în Monitorul Oficial. Reprezentanţii companiei americane au afirmat că prospectul pentru listarea la Bucureşti ar trebui depus la CNVM până la finele acestui an, pe 22 decembrie, urmând ca intrarea la tranzacţionare să aibă loc cel târziu în februarie 2011, iar listarea pe o bursă străină, cel mai probabil la Londra, până la finele anului 2011.

Primul premier dat în judecată pentru neglijenţă în gestionarea crizei financiare

Dacă este găsit vinovat, fostul prim-ministru riscă o pedeapsă de un an închisoare şi o amendă. Decizia unei comisii parlamentare de trimitere în judecată a fost catalogată drept "un adevărat şoc" Geir Haarde are 59 de ani. El devine primul înalt responsabil care va trebui să dea socoteală, în instanţă, pentru prăbuşirea economiei Islandei. Haarde este acuzat de "neglijenţă" în gestionarea treburilor ţării, atitudine care a condus la colapsul sistemului financiar al Islandei, în octombrie 2008.

Goldman Sachs: Decizia privind tranzacţiile OTC-foarte bună. BVB: trebuie s-o schimbăm

Oficialii Bursei de la Bucureşti cer desfiinţarea hotărârii Depozitarului Central. Marile grupuri financiare internaţionale consideră că prin decizia de extindere a tranzacţiilor OTC (prin negociere directă, în afara Bursei) pentru toate tipurile de instrumente financiare dispare o barieră în calea tranzacţiilor pe piaţa din România.

GÂNDUL

Fiscul îi pune pe miliardarii români să depună "DECLARAŢII DE BOGĂŢIE". Ce păţesc cei care au firme pe pierdere, dar le creşte averea

Începând cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligaţi să depună, o dată pe an, declaraţie de avere. Fiscul se pregăteşte să le impună românilor bogaţi a căror avere creşte cu cel puţin 50 de mii de euro într-un an să depună o declaraţie de patrimoniu, a declarat pentru gândul directorul Direcţiei de Control din ANAF, Marian Morcoaşă. Dacă dividendele declarate de firma bogatului nu se "potriveşte" cu declaraţia de patrimoniu, atunci averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%. "Tot prin aceste modificări legislative este prevăzută competenţa organelor fiscale de a exercita inspecţia fiscală pentru o anumită perioadă, asupra persoanelor fizice la care se constată o creştere de patrimoniu, nejustificată prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoaşă.

Cum a intrat România în războiul culturilor modificate genetic

În aceste zile Guvernul urmează să ia o decizie importantă referitoare la autorizarea culturilor agricole modificate genetic (OMG)."Războaie" există chiar şi la nivel politic pe marginea subiectului, ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabără, fiind un susţinător al acestor soiuri, în timp ce reprezentanţii UDMR spun că vor interzicerea OMG-urilor, invocând insuficiente date despre impactul asupra mediului şi sănătăţii umane. Suprafeţele cu porumb modificat genetic din România sunt răspândite în mai multe judeţe, Ministerul Agriculturii acordând autorizaţii în acest an pentru 822 de hectare de porumb modificat, cultivate în scop comercial. În prezent 22 de ţări din lume cultivă suprafeţe cu OMG.

Pe hârtie, bugetul României stă mai bine. Cum arată situaţia din economia reală

Măsurile luate de Guvern pentru a echilibra bugetul de stat îngreunează revenirea economică, susţin economiştii, primul exemplu fiind majorarea TVA, care aduce mai mulţi bani în vistierie, dar reduce consumul. În iulie şi august, Guvernul a reuşit, prin majorarea TVA şi prin tăierea cu un sfert a salariilor bugetarilor, să echilibreze, cât de cât, finanţele publice. Faptul că Executivul are şanse din ce în ce mai mari să respecte ţinta de deficit bugetar de 6,4% din PIB impusă de FMI nu garantează însă revenirea economică. Ba din contră, spun economiştii, care subliniază că cifrele legate de buget arată mai bine după ce s-au luat măsuri care au îngreunat ieşirea din recesiune.

JURNALUL NAŢIONAL

Cadavrele politice de la picioarele Elenei Udrea

După ultimul sacrificat, Vasile Blaga, întrebarea este ce politician urmează la execuţie publică pe lista ministresei. În timp-record, comparabil cu viteza pumnului lui Băsescu în falca băia-tului din filmuleţul cu pixelul albastru, calculată de Funeriu la OTV, Elena Udrea a ajuns de la Oltcit la Q7, de la Buzău la Cotroceni şi Pala-tul Victoria, de la băieţii din faţa blocului la greii politicii, pe care îi ţine cu tocul Jimmy Choo înfipt în cefe. Şi Eva Peron ar fi putut, dacă mai trăia şi astăzi, să ia notiţe după tacticile blondei noastre.

Verdictul pe legea pensiilor, înaintea marelui miting

Întruniţi miercuri în şedinţă pentru a discuta sesizările opoziţiei pe legea pensiilor, judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că plângerile PSD şi PNL sunt foarte complexe şi necesită mai mult timp de studiu decât cele câteva ore ale unei şedinţe obişnuite. Prin urmare, plenul CCR a decis amânarea pronunţării unei decizii până săptămâna viitoare, la 6 octombrie, adică exact cu o zi înainte de marele miting anunţat de sindicalişti care se doreşte a avea loc din nou în faţa Palatului Cotroceni.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine sunt angajaţii la stat cu 5.000 de euro pe lună

V-ar plăcea să mergeţi la serviciu şi după fiecare două ore de muncă să primiţi o pauză de o oră şi jumătate în care puteţi dormi, merge la saună sau la sala de sport? Să aveţi 49 de zile de concediu pe an şi un salariu de câteva mii de euro? Pare a fi meseria ideală. În realitate, vorbim despre una dintre cele mai stresante activităţi din lume. Cea mai misterioasă companie a statului român la capitolul salarizare este R.A. ROMATSA. Veniturile celor 1600 de angajaţi ai instituţiei care se ocupă de traficul aerian din România sunt atât de mari, încât dacă vreunul îşi divulgă leafa riscă concedierea. Salariile acestor angajaţi ai statului au stârnit însă multe controverse.

Europa devine principalul obiectiv pentru Al Qaeda

Potrivit televiziunii britanice Sky News, serviciile secrete occidentale au dejucat un plan, pregătit în Pakistan, privind comiterea de atentate teroriste contra Marii Britanii, Franţei şi Germaniei. Surse ale serviciilor secrete au precizat că este vorba de "cel mai serios plan de atacuri majore planificate de Al Qaeda în ultimii ani", pus la punct de liderii reţelei teroriste refugiaţi în regiunile tribale din Pakistan. Membrii reţelei aflaţi în Pakistan care au elaborat planul se află sub supraveghere de ceva vreme, existând informaţii privind "o operaţiune a Al Qaeda cu sprijin din partea talibanilor" vizând Europa.

ZIARUL FINANCIAR

Vânzarea companiilor de stat pe Bursă poate înlocui un nou acord cu FMI

Experienţa listării companiei braziliene Petrobras arată că fluxurile valutare pot fi atrase prin cotări la bursă. Prin vânzarea pe Bursă a unor pachete semnificative de acţiuni din companiile pe care le mai are în portofoliu statul îşi poate acoperi şi găurile la buget, dar poate contracara şi tendinţa de depreciere a monedei naţionale, evitând astfel un nou împrumut de la FMI. Experienţa recentă a listării unui gigant petrolier dintr-o ţară emergentă, grupul petrolier brazilian Petrobras, arată că o ofertă publică poate aduce pe lângă bani la buget şi o apreciere a cursului de schimb.

Mesajul unui executiv de 76 mld. dolari: Am alege şi acum tot România pentru fabrica de şampoane

Deschiderea fabricii gigantului P&G de la Urlaţi l-a adus în România pe cel mai puternic executiv care a vizitat vreodată piaţa locală. Bob McDonald, CEO-ul P&G, managerul care conduce un business de 76 de miliarde de dolari cu 135.000 de angajaţi la nivel global, a transmis un mesaj de încredere în economia românească, afirmând ieri la Urlaţi - un oraş cu 12.000 de locuitori - că producătorul american ar alege şi astăzi România pentru o investiţie de la zero într-o fabrică regională.

Majorarea TVA a ridicat veniturile bugetului cu 17%

Majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu 1 iulie a determinat creşterea încasărilor bugetare totale cu 17% în august, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, continuând trendul ascendent început în iunie. În august veniturile bugetare au totalizat 12,9 mld. lei, iar sumele colectate din TVA au ajuns la 3,6 mld. lei, în urcare cu 46,9% pe seama majorării cotei de impozitare cu cinci puncte procentuale. Ministerul Finanţelor explică însă: "încasările din TVA pentru operaţiuni interne în luna august 2010 faţă de august 2009, neinfluenţate de rambursările de TVA, au crescut cu 25%, procentul fiind foarte aproape de creşterea cotei de impozitare de la 19% la 24%".

Scandal uriaş la Primărie: BEI a cerut rambursarea anticipată a unui împrumut pentru repararea şcolilor pentru că fondurile au fost fraudate

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ieri, după ce consilierii municipali au respins proiectul privind rambursarea anticipată a unei sume din contractul cu BEI pentru reabilitarea şcolilor, că la acest moment bugetul Capitalei nu poate suporta datoria care trebuie returnată. Consilierii generali au respins, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre care avea în vedere rambursarea anticipată voluntară a unei sume din proiectul BEI privind reabilitarea unităţilor şcolare din Capitală, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă constatate în urma unui control privind atribuirea lucrărilor de reabilitare pentru primul pachet de 11 şcoli.

Bursa se luptă cu ea însăşi: tranzacţiile OTC, suspendate

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a propus ca în cadrul adunării generale a acţionarilor (AGA) de la Depozitarul Central să se discute şi suspendarea sau neratificarea hotărârii Consiliului de Administraţie al Depozitarului prin care fuseseră aprobate tranzacţiile OTC (Over The Counter - tranzacţii care sunt derulate în afara Bursei). Asta în condiţiile în care Bursa este acţionar majoritar la Depozitarul Central, iar teoretic conducerile celor două companii ar trebui să fie pe aceeaşi lungime de undă când iau decizii.

Brokerii spun că investitorii adună acţiuni ieftine şi le urcă cu 15%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de miercuri în stagnare, pe o lichiditate de 40,13 mil. lei, dublă faţă de cea de marţi şi susţinută în proporţie de peste 50% de două tranzacţii cu titluri de stat ce au însumat 21,7 milioane de lei. Indicele general al pieţei a închis cu un avans nesemnificativ, de numai 0,02%, după ce în a doua parte a zilei a crescut cu până la 0,2%. Pe de altă parte, mai multe acţiuni scăpate în ultima perioadă de pe radarul investitorilor, precum Comcm Constanţa sau Turbomecanica Bucureşti, au urcat cu limita maximă de tranzacţionare.

Europa în lung şi-n lat: Măsurile de austeritate adoptate de statele UE

De teamă să nu devină victimele unei crize similare celei din Grecia, guvernele europene se întrec în adoptarea de măsuri de austeritate, care mai de care mai draconice, pentru a reduce deficitele bugetare şi datoriile publice şi pentru a nu pierde complet încrederea investitorilor. România nu a urmat exemplul statelor din regiune, care au început să taie cheltuielile, să îngheţe salariile şi pensiile şi să majoreze taxele imediat după ce au încheiat acorduri cu Fondul Monetar Internaţional. Amânarea a costat şi la mai bine de un an de la încheierea acordului cu Fondul, autorităţile de la Bucureşti au fost nevoite să anunţe măsuri mai drastice decât restul statelor din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb