• ADEVARUL
• Dosarul "Mâini curate", cartoful fierbinte din Parlamentul României
Reprezentanţii Opoziţiei au anunţat că nu vor bloca demersul Justiţiei în dosarul "Mâini curate", în care procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri. Politicienii de la putere spun că mai întâi vor să vadă probele procurorilor. Procurorul general al României nu a trimis încă cererea DNA către Parlamentul României, Preşedinte şi Parlamentul European pentru obţinerea avizelor necesare cercetării foştilor miniştri. Potrivit legii răspunderii ministeriale, procurorii au nevoie, după caz, de aviz din partea Parlamentului, Preşedinţiei sau a Parlamentului European pentru a urmări penal un fost sau actual demnitar. În cazul de faţă pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Daniel Funeriu, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Atanasiu şi Mihai Tănăsescu anchetatorii trebuie să ia aviz de la Traian Băsescu. Pentru anchetarea lui Dan Nica vor trebui să primească verde de la Parlamentul European, iar pentru parlamentarii Ecaterina Andronescu (senator), Valerian Vreme (deputat) şi Şerban Mihăilescu (senator) de la Camerele din care aceştia fac parte.
• DNA: Dan Nica a refuzat să se prezinte la audieri
Dan Nica a fost chemat la audieri, dar a refuzat să se prezinte. Aşa susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Livia Săplăcan, într-un răspuns oficial la solicitarea adevarul.ro. "Fostul ministru Dan Nica a fost citat telefonic la DNA pe 30 iulie de către procurorul de caz. El era aşteptat a doua zi pentru a da lămuriri în acest caz. Nu s-a prezentat însă la audieri", a explicat Săplăcan. Lămuririle oficialului DNA vin în contextul în care la scurt timp de la anunţul făcut de procurori cu privire la solicitarea de avizare a începerii urmăririi penale faţă de 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie, Dan Nica a transmis printr-un comunicat de presă că regretă că nu a putut da explicaţii procurorilor înainte ca aceştia să anunţe că vor să-l pună sub acuzare pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani şi luare de mită.
• DRUMUL care ar putea scoate România în lume. Ion Ţiriac:"Ne-ar aduce miliarde de euro"
Cea mai înaltă şosea din România strânge tot mai mulţi turişti pe serpentinele sale, deşi - oficial - drumul este în continuare închis vehiculelor. Cei care circulă pe acest drum au parte de un peisaj nemaiîntâlnit în lume, consideră omul de afaceri Ion Ţiriac, care crede că dacă s-ar face investiţii în hoteluri această zonă are un potenţial turistic de miliarde de euro. "Am fost la un drum care s-a făcut peste munte în Gorj. Transalpina. Domne, eu am văzut multe la viaţa mea. Este impresionant, senzaţional. Peisaj ca al nostru nu există... Acum, e complet rupt, balustrade e căzută, pe porţiuni întregi jumătate din şosea s-a dus la vale. Se spune că doar 300 de milioane s-au băgat". Potrivit omului de afaceri, vina nu-I al ministrului de azi, de ieri, ci a celui care a dat lucrarea şi nu a verificat. "Trebuiau să se ducă să-l verifice (pe constructor - n.r.) în fiecare zi, să vadă cea făcut. Acolo se pot face piste şi hoteluri. Dacă Ibiza face 8-9 miliarde de euro din turism, România nu face nici 4 miliarde", a mai spus omul de afaceri.
• Iohannis şi-a lansat proiectul prezidenţial: "E timpul să dărâmăm mitul lui < merge şi aşa >"
Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, şi-a lansat astăzi, la Parlament, programul "România lucrului bine făcut". În programul prezidenţial, Iohannis prezintă un program pentru viitorii zece ani şi subliniază că se doreşte a fi "un preşedinte care pune cetăţeanul înaintea statului, un preşedinte echilibrat, mediator şi integrator, dar ferm, un preşedinte model de comportament public, promotor şi garant al statului de drept, coordonator al marilor orientări de politică externă şi securitate". Programul este structurat în două mari capitole, unul care prezintă modelul prezidenţial promovat de candidatul ACL şi un al doilea, care expune cele 11 teme de dezbatere pe care se va axa Klaus Iohannis în campania electorală.
• Începe un nou an universitar
Universităţile îşi deschid porţile zilele acestea, unele dintre ele chiar mai devreme de data stabilită în mod tradiţional, pe 1 octombrie. Universitatea de Vest din Timişoara, spre exemplu, a organizat de luni ceremonia pentru noul an universitar, iar la UBB din Cluj-Napoca facultăţile şi-au primit tot de luni viitorii studenţi. Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) îşi deschid porţile pe 1 octombrie, în timp ce UBB Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara au dat startul chiar de luni. Studenţii se cazează zilele acestea în cămine, iar de miercuri vor începe oficial şi cursurile.
• Şeful Dacia: Unele proiecte de motoare şi transmisii ar putea fi alocate în viitor către uzina din Turcia, nu către România
Uzina Dacia de la Mioveni se află în faţa unor probleme de competitivitate nu numai cu fabrica de la Tanger din Maroc, ci şi cu cea de la Bursa din Turcia, fapt ce ar putea afecta noile proiecte ale companiei, în special pe partea de motoare şi transmisii, a declarat Nicolas Maure, directorul general al Dacia, într-un interviu pentru HotNews.ro. Şeful Dacia a arătat că la Mioveni se fac motoare pentru Renault, Nissan şi Dacia, dar motoare pentru Dacia se fac şi la uzina din Turcia, astfel că există un risc semnificativ de alocare a unor noi proiecte de motoare şi transmisii către fabrica de la Bursa, şi nu către cea din România.
• Câţi bani au strâns românii în contul lor de pensie privată
Suma medie acumulată în cont de fiecare participant la sistemul de pensii private obligatorii este de 2.891 de lei, însă ea este cu 50% mai mare în cazul angajaţilor care au avut în ultimii şase ani contribuţii virate în fiecare lună. Aproape 6,2 milioane de români sunt înscrişi în prezent în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă pentru 172.000 dintre ei nu s-a virat nicio contribuţie în ultimii şase ani, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea activelor acumulate de cele opt fonduri de pensii administrate privat se ridica în august la 17,36 miliarde de lei (3,94 miliarde de euro). Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora. Astfel, fiecare participant la Pilonul II care a avut cel puţin o contribuţie lunară virată în ultimii şase ani, de la lansarea sistemului în toamna lui 2008, a acumulat în cont o sumă medie de 2.891 de lei.
• BANCHERUL
• Isarescu a pierdut pariul cu creditarea in acest an, in ciuda dobanzilor tot mai mici
Scaderea dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,5% la inceputul anului, iar apoi cu inca un sfert de punct in august, concomitent cu excesul de lichiditate intretinut de BNR pe piata interbancara pentru diminuarea dobanzilor la credite, nu a avut efectul scontat, asa cum credea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si anume sa revina creditarea pe teritoriu pozitiv in aceasta vara. De la inceputul acestui an, din bilanturile bancilor s-au evaporat credite de 5,1 miliarde lei, in contextul in care creditarea in lei, desi creste, ramane anemica, in timp ce stocul creditelor in valuta scade vertiginos. Asta pentru ca putine imprumuturi se mai acorda in euro sau dolari, in special firmelor exportatoare, persoanele fizice imprumutandu-se acum exclusiv in lei, atat pentru creditele de consum cat si pentru cele imobiliare. Fata de anul trecut, creditarea este in scadere cu aproape 4 procente, conform datelor BNR din luna agust.
• Intrebarea nu e daca BNR va reduce dobanda la 3%, ci daca va taia la 0% si dobanda la depozite si va diminua rezervele minime obligatorii
Pentru toata lumea e clar ca BNR va continua ciclul de relaxare a politicii monetare cu o noua reducere de un sfert de punct a dobanzii, la 3%, pe fondul unei inflatii reduse si a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ, la fel ca PIB-ul. Intrebarile sunt altele: daca BNR va contina sa descurajeze bancile sa-si tina banii la banca centrala, in loc sa-i plaseze in economia reala, reducand si dobanda la facilitatea de depozit la 0% (BCE are rate negative la depozite), si daca va continua sa injecteze lichiditate in sectorul bancar prin reducerea rezervelor minime obligatorii, tot pentru a incuraja creditarea. In urma sondajului printre analistii bancari realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) reiese ca majoritatea acetora considera ca BNR va reduce marti din noua dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct, la 3% pe an.
• CURENTUL
• Deşi e urmărită penal de DNA, Băsescu a propus-o pe Narcisa Iorga pentru un nou mandat CNA
La începutul lunii septembrie, DNA anunţa începerea urmăririi penale faţă de Narcisa Iorga pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a fost propusa pentru un nou mandat in CNA, de catre presedintele Traian Basescu. Surse din Comisiile de Cultura din Parlament au declarat luni, pentru Mediafax, ca propunerea a fost deja inaintata Comisiilor, care marti vor audia candidatii propusi de cei in drept pentru ocuparea locurilor ce urmeaza sa se vacanteze in CNA. La randul sau, Narcisa Iorga a confirmat pe contul oficial de Facebook ca a fost propusa pentru un nou mandat de membru al CNA.
• Zero - de Tia Serbanescu
Un ţăran dacă vine la Bucureşti, tot ţărani caută, scria Marin Preda. Tot astfel, un socialist când merge în America, tot chinezi caută. Aşa că prima întâlnire a lui Ponta la New York a fost cu vicepremierul chinez care a venit apoi în România unde a făcut afaceri cu Dragnea şi poze sexy cu Zgonea: cei doi mergeau ţinându-se de mână. Cum lumea s-a amuzat, Zgonea a explicat ignoranţilor că ţinutul de mână e un vechi obicei asiatic ce semnifică o mare prietenie. Şi la europeni tot asta înseamnă. Spre exemplu, 9 foşti miniştri (PSD şi PDL) sunt acuzaţi de DNA că au fost mână-n mână la contractele cu Microsoft cauzând un prejudiciu de 90 mil. Euro - prin abuz în serviciu şi luare de mită. Considerând că toate partidele îşi dau mâna când fură, dna Macovei i-a cerut preşedintelui să organizeze un referendum pe 16 nov. privind reducerea imunităţii demnitarilor la opinii politice. Cerere deplasată. S-a votat la referendum şi parlament unicameral cu 300 de locuri şi nu l-a aplicat nimeni. Respect pentru voinţa populaţiei: zero!
• CURIERUL NATIONAL
• Sobolewski: La Bursă are loc o adevărată revoluţie
"Mai repede! Mai repede!" Sentimentul urgenţei este deosebit pentru Ludwik Sobolewski, polonezul care de un an de zile se află la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, atunci când se gândeşte la paşii de parcurs pentru transformarea pieţei de capital. Motivul a fost expus de directorul general într-un interviu pentru Curierul Naţional: România a pierdut deja mult prea mult timp în dezvoltarea niciodată terminată a Bursei locale. Ludwik Sobolewski afirmă că este mulţumit de cum sunt înlăturate obstacolele din piaţă şi că relaţia cu autorităţile se desfăşoară mai bine decât se aştepta. Un an de activitate i-a risipit temerile că instituţiile s-ar fi opus acestei veritabile revoluţii. Instituţia ar trebui să devină ceva utilizabil pentru economia naţională după cum creşterea Bursei de la Varşovia a mers împreună cu dezvoltarea economiei capitaliste din Polonia. Până la acest moment, însă, prima fază a demersurilor sale vizează înlăturarea acelor lucruri despre care nimeni nu ştie pentru ce există şi care îngreunează accesul investitorilor şi emitenţilor la piaţă.
• A luat-o Rusia pe drumul greşit?
În anul 2000, Vladimir Putin era un altfel de preşedinte mult mai amabil cu celelalte ţări. Iniţial liderul rus s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, reducând impozitele şi încercând să introducă ţara în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Pieţele s-au pus în mişcare şi investitorii străini n-au întârziat să apară. Rubla a crescut cu 12% în acea perioadă, exact înainte de izbucnirea crizei financiare din 2008. Acele zile sunt deja expediate la ceea ce ar fi putut fi. Putin a început să-şi întoarcă faţa de la noii săi prieteni încă din 2003 şi şi-a intensificat această atitudine la începutul celui de-al treilea mandat în anul 2012. A redus libertatea economică şi, în acest an, a instigat rebeliunea din estul Ucrainei. Rezultatul: Rusia, la graniţa recesiunii, sancţionată de către Uniunea Europeană şi Statele Unite şi, mai mult, este o paria în pieţele de capital. Rubla se situează aproape de un nivel record, scăzând cu 29% faţă de momentul când Putin a devenit pentru prima oară preşedinte.
• Va duce reducerea CAS la exportarea banilor?
Mircea Coşea: Să nu ne aşteptăm ca scăderea CAS-ului să aibă efecte miraculoase în economie. "Scăderea CAS-ului este o măsură care favorizează marile companii şi în special multinaţionalele care lucrează în România şi nu mica activitate economică românească la nivel de IMM-uri". Liviu Rogojinaru, CNIPMMR: Reducerea CAS este un lucru bun. De ce? Să arate măcar un lucru pozitiv într-o mare de lucruri negative care se întâmplă în România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că reducerea CAS va duce la exportarea banilor româneşti. "Ce se va întâmplat cu banii din CAS? Nimeni nu va face investiţii. Cel mai mare număr de salariaţi îl au multinaţionalele. Vor fi repatriaţi (banii, n.r.) aşa cum au mai fost repatriate şi alte 6 miliarde de euro de pe piaţa românească în acest an. Deci îi vor trimite la companiile mamă, pentru că România a devenit impredictibilă din punct de vedere a taxelor şi nimeni nu va mai face investiţii până când nu se clarifică", a precizat Băsescu.
• KazMunayGas, bun de plată pentru importurile de biodiesel
KazMunayGas Trading a pierdut procesul cu OMV şi este responsabil de întreaga sumă stabilită de Fisc la sesizarea OLAF pentru importuri de biodisel din Canada, dar de provenienţă SUA, de peste 70 mil. dolari, adică mai mult de o treime din cât va plăti grupul kazah pe acţiunile Rompetrol. Potrivit unui document obţinut de Mediafax, OMV a câştigat la Curtea de Justiţie de la Londra procesul intentat KazMunayGas Trading Elveţia, divizia de trading a grupului Rompetrol şi a companiei de stat KazMunayGas, pentru recuperarea prejudiciului suferit în urma anchetei OLAF şi a deciziei de plată a taxei antidumping.
• Un senator PNL iniţiază "Legea tăcerii"
Senatorul PNL Cristian Bodea a depus, luni, o iniţiativă legislativă intitulată "Legea tăcerii", cu prevederi precum "premierul este statul", "ordonanţele de urgenţă sunt mai presus de lege" sau "ministrul este mai presus de parlamentar", liberalul spunând că vrea să tragă un semnal de alarmă. Legea iniţiată de senatorul PNL prevede, în forma înregistrată luni la Biroul Permanent al Senatului, că premierul şi Guvernul devin principala putere a statului. Proiectul cuprinde zece articole, primul fiind "Prim-ministrul este statul. Indubitabil!". Următoarele articole sunt în aceeaşi notă: "Ministrul ştie mai bine! Prim-ministrul, cel mai bine!"; "Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus!"; "Parlamentarul are obligaţia să ridice mâna. Şi dreptul să tacă!". Expunerea de motive a iniţiativei legislative menţionează: "Pentru că aşa doreşte domnul Ponta!". "Am vrut să protestez şi să trag un semnal de alarmă faţă de dictatura guvernamentală pe care ţine domnul Ponta să o impună în continuare.
• Autorităţile chineze au aprobat înfiinţarea a două bănci private
Autorităţile chineze de reglementare din domeniul bancar au aprobat ieri înfiinţarea a două bănci private, printre care se numără şi MYbank, care se va axa pe finanţarea companiilor mici şi care este deţinută de preşedintele Alibaba, Jack Ma şi de partenerii săi, scrie agenţia de presă Xinhua. MYbank va avea sediul principal în capitala provinciei Zhejiang, Hangzhou, iar celalaltă bancă în apropierea oraşului Shanghai, a anunţat China Banking Regulatory Commission (CBRC). Comisia de reglementare solicită ca aceste bănci să-şi înceapă activitatea în termen de 6 luni de la anunţul de ieri. Aprobarea înfiinţării celor două bănci private susţine cele mai recente eforturi ale Guvernului chinez de a reforma sistemul bancar din China şi de a sprijini finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din această ţară.
• EVENIMENTUL ZILEI
• PILOŢII ROMÂNI se instruiesc pe AVIOANE F-16
Primii militari ai Forţelor Aeriene Române, care vor urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16, vor pleca marţi, 30 septembrie, spre Portugalia, cu o aeronavă militară, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Detaşamentul este format din 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module şi se va desfăşura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani. Programul strategic "Avion multirol al Forţelor Aeriene", aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilităţi aeriene iniţiale şi ulterior, gradual, a capabilităţii finale cu avioane de generaţia a cincea, parcurgând o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16. Aeronavele, care vor fi modernizate, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 şi vor fi operaţionale din 2017.
• Guvernul reconfirmă dezastrul bugetar: Renunţă la bani europeni şi autostrăzi că să poată finanţa primarii
A doua rectificare a bugetului, din acest an, taie masiv de la proiectele finanţate din fonduri UE, inclusiv de la autostrăzi, şi alocă peste două miliarde lei administraţiilor locale, atât direct, cât şi prin Ministerul Dezvoltării. Proiectul de rectificare bugetară, al doilea din acest an, reiterează strategia aplicată de guvern în prima parte a anului şi reflectată de rectificarea anterioară care a avut loc în ultima zi din luna iulie. Veniturile totale sunt diminuate cu 1,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 1,48 miliarde lei. Cu acest calcul aritmetic, executivul spune, iarăşi, că a reuşit o rectificare pozitivă. Analizând, însă, capitolele de la care se reduc fondurile, se constată că sume enorme au fost, din nou, redirecţionate de la proiecte majore din fonduri europene, cum ar fi autostrăzile, şi că România renunţă la aproape 4 miliarde de lei din această sursă.
• Hong Kong-ul apără democraţia în stradă
Zeci de mii de protestatari blochează, de câteva zile, străzile de lângă clădirea Guvernului, dar şi într-o zonă comercială şi rezidenţială. Oamenii refuză să plece, în ciuda intervenţiei forţelor de ordine. Forţele de ordine din Hong Kong s-au retras, luni, după ce duminică noaptea au avut loc ciocniri cu demonstranţii şi au folosit bastoane, spray-uri cu piper şi gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulţimea, 40 de persoane fiind rănite. Între timp, China a avertizat alte ţări să nu sprijine "demonstraţiile ilegale". Ministerul de Externe de la Beijing a avertizat că respinge orice intervenţie străină în problemele sale interne. Protestatarii, studenţi şi suporteri ai mişcării prodemocraţie Occupy Central, sunt nemulţumiţi de planurile Beijingului de a avea drept de veto în ceea ce priveşte candidaţii la alegerile pentru viitorul şef al Executivului local din Hong Kong, în 2017.
• Au fost descoperite MARI REZERVE DE PETROL
Societatea rusă de stat Rosneft şi Exxon Mobil - cea mai mare companie americană în domeniul energiei sunt cele care au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, în regiunea arctică. În urma forajului, s-a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secţiunea americană a Golfului Mexic. Puţul forat în Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusă, a ţintit o structură subacvatică numita Universitetkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esenţial pentru strategia Rusiei în regiune. La ceremonia de lansare a forajului, care a atins o adâncime de peste 2.000 de metri, a fost marcată de o ceremonie la care a participat Putin. Productia la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-şapte ani, a spus Secin, adăugând că zăcământul descoperit acolo se va numi "Victoria".
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu, tun de 4,5 milioane de euro de la stat
După încheierea mandatului la Cotroceni şeful statului vrea să se retragă într-o zonă de lux, a RAAPPS, pe malul lacului Snagov. Preşedintele Traian Băsescu plănuieşte să se retragă pe malul lacului Snagov, la final de mandat, după ce Vila Dante a devenit indisponibilă, printr-o decizie de Guvern. Iar locul ales confirmă constatările Jurnalului Naţional: Băsescu suferă de boala metrilor pătraţi. Conform informaţiilor prezentate duminică seară de Oana Stancu în emisiunea "Ediţie specială" de la Antena 3, este vorba despre două imobile de pe marginea lacului Snagov, Vila nr.1. A şi Vila nr.1.B, cu un teren de peste 37 de mii de metri pătraţi, pe care Băsescu le va solicita după încheierea mandatului la Cotroceni, având dreptul prin lege la o locuinţă de la stat şi o sumă de bani pentru funcţionarea unui cabinet propriu. Cele două vile păzite de SPP şi terenurile aferente sunt evaluate la 4,5 milioane de euro, fiind situate în cea mai luxoasă zonă a lacului Snagov.
• Sida, ginerele lui Traian Băsescu, se întâlnea cu Bercea Mondial
Ginerele lui Traian Băsescu, Bogdan Ionescu, cunoscut ca şi Sida, s-a întâlnit cu Bercea Mondial înainte ca intelopul să intre în închisoare. Avocatul interlopului, Pavel Abraham, a declarat la Antena 3 că Bercea Mondial s-a întâlnit cu Bogdan Ionescu la Gara de Nord şi că ginerele lui Băsescu a fost paravanul prin care interlopul plasa sacii cu bani spre persoane influente, care să-i asigure protecţia. De altfel, se pare că motivul întâlnirii dintre interlop şi Bogdan Ionescu a fost încercarea lui Sandu Anghel de a se apropia de preşedintele României. Întrebat dacă la acea întâlnire de la Gara de Nord a existat un sac de bani dat lui Bogdan Ionescu, Pavel Abraham a răspuns: "El susţine că a existat o asemenea întâlnire cu un asemenea mobil. Spunea de asemenea cum Mircea Băsescu... despre afacerile din port cu sustrageri de petrol şi fier vechi. Cu încălcarea legii, banii aia strânşi se duceau într-o anumită direcţie".
• Sunt prea multe asigurări RCA în România
Ponderea mare pe care o deţin poliţele RCA generează turbulenţe semnificative pentru sistemul de asigurări. Primele subscrise pe RCA au crescut de la 38% în anul 2013 la 43,61% în prima jumătate a anului 2014, ajungând la 1,39 miliarde lei, potrivit unei analize efectuate de UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România). Concluzia este că ponderea importantă pe care o deţin poliţele RCA în piaţa românească de profil generează turbulenţe semnificative pentru întregul sistem de asigurări. Studiul care s-a efectuat în mai multe ţări europene a reliefat şi faptul că primele medii practicate în 2013 pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto din România au continuat să se menţină la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări.
• NATIONAL
• Cosmarul lui Becali se intoarce!
Pe cand era pe culmile gloriei, Gigi Becali declara ca, de departe, cel mai mare cosmar al sau este generalul Catalin Zisu, cel care, daca ar putea, i-ar trage un glont in cap. Este vorba despre fostul sef al logisticii Armatei Romane si omul care, alaturi de un grup de alti generali influenti din MApN, au incercat sa-i ia inapoi latifundiarului clubul de fotbal Steaua Bucuresti. MApN tocmai a castigat din nou marca "Steaua Bucuresti", in timp ce "pensionarul" Zisu este pe cai mari, acesta aflandu-se in carti ca, dupa alegerile din noiembrie, sa preia fie conducerea SPP, fie pe cea a Statului Major General al Armatei Romane.
• David Cameron pregateste Marea Britanie pentru iesirea din UE
David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat ca este pregatit sa recomande conantionalilor sai sa voteze pentru parasirea Uniunii Europene, in cazul in care nu reuseste sa modifice termenii apartenentei Regatului Unit la UE, scrie The Guardian. Premierul britanic a precizat ca, prin reformele pe care vrea sa le negocieze cu Bruxelles-ul, doreste sa se asigure ca oamenii vor putea sa circule liber in Europa pentru a munci, si nu pentru a cere ajutoare, si ca-i va impiedica pe europenii care lucreaza in Marea Britanie sa trimita ajtoare acasa. Eventualele restrictii ale circulatiei muncitorilor pe care le-ar putea obtine se vor aplica viitoarelor state membre, care vor obtine drepturi depline numai dupa ce economiile lor vor atinge un anumit nivel, a subliniat Cameron.
• PUTEREA
• Virusul Microsoft
Teodor Meleşcanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe până mai ieri, a pus gaz pe foc în cel mai răsunător caz de corupţie dezvăluit din România, afacerea licenţe pentru şcoli. Meleşcanu şi-a lansat candidatura pentru Cotroceni aruncând şi o bombă, aceea că afacerea Microsoft a apărut pe agenda DNA exclusiv datorită anchetei FBI, agenţia de peste Ocean anchetând la rândul ei companiile americane care au obţinut contracte cu state din Europa de Est, mituind la nivel guvernamental. "Nu se va stinge uşor. Afacerea (Microsoft, n.r.) n-a pornit la noi. Ancheta a venit din Statele Unite, aşa că nu e o treabă gestionată doar la noi, pe care să poţi să bănuieşti că e făcută pe criterii politice, cum s-a mai întâmplat de multe ori", a spus Teodor Meleşcanu, duminică, în direct la un post de ştiri.
• Dispută între grupurile de interese pentru intrarea A3 în Bucureşti
Bucureştenii oneşti, dar şi profitorii, care au cumpărat teren ieftin în vederea exproprierii, sunt revoltaţi de decizia primarului general Sorin Oprescu care a modificat pentru a patra oară proiectul intrării A3 în Capitală. Din lipsă de fonduri, edilul şef a fost nevoit să aplice o variantă care reduce la jumătate suprafaţa terenurilor care trebuie expropriate. Primăria Capitalei anunţă construirea unui pasaj suprateran, dar nu spune cât costă. Pentru locul de intrare în Capitală a autostrăzii A3 se face trafic de influenţă de ani de zile. Diferite grupuri de interese au făcut presiuni asupra Guvernului, Ministerului Transporturilor şi Primăriei Capitalei să-i determine pe decidenţi să le facă pe plac. Toate acestea sunt deja istorie de acum. Din cauza multiplelor şantiere deschise în Capitală şi a creşterii costurilor, o obişnuinţă a municipalităţii, pentru A3 Sorin Oprescu a ales varianta pe care trebuia să o aplice de acum 4 ani, respectiv aceea de a expropria cât mai puţine terenuri.
• MISIUNE. Ponta merge la Kiev
Premierul Victor Ponta va pleca la Kiev, în perioada imediat următoare, unde se va întâlni cu omologul său ucrainean, cu care va susţine declaraţii comune de presă, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Premierul va exprima sprijinul României pentru apropierea Ucrainei de către Uniunea Europeană, au arătat sursele. Săptămâna trecută, în discursul susţinut în Adunarea Generală a ONU, Ponta a declarat că România susţine principiul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale al tuturor ţărilor şi respinge orice formă de presiune externă asupra statelor din estul Europei care au aspiraţii de integrare europeană.
• ROMANIA LIBERA
• Scandalul Microsoft. Adevărata faţă a ministrului care ameninţă că îşi dă foc
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, în prezent senator, a fost unul dintre demnitarii care s-a declarat şocat de ancheta DNA în cazul fraudei la nivel înalt cu licenţe Microsoft. "Este o glumă. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban", spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care a avut calitatea de ministru. . "România liberă" a relatat în 2011 despre faptul că Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi şef al acestei instituţii.
• "Cadoul" făcut de guvern marilor companii energetice
Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Romgaz şi Sterling Resources sunt companiile care vor fi exceptate de la plata taxei pentru construcţii speciale. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, la o conferinţă, în SUA. O astfel de decizie poate distorsiona piaţa? "Venim în întâmpinarea nevoilor investitorilor şi ne dorim crearea unui cadru fiscal de dezvoltare sustenabilă, pro business. În acest sens, am găsit o soluţie să exceptăm de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră. Acest lucru este important de avut în vedere pentru investiţiile pe care le veţi derula în ţara noastră", a declarat ministrul Finanţelor, la conferinţa World Affairs Council, din oraşul american Houston (Texas). De ce guvernul creează un "cadru fiscal de dezvoltare sustenabilă, pro business" doar pentru aceste companii şi nu pentru toate firmele din România?
• ZIARUL FINANCIAR
• RCS&RDS atacă şi în Ungaria pe telefonia mobilă
Compania va plăti 32 mil. euro pe o licenţă în banda de 1800 MHz pe 20 de ani şi îşi va construi propria reţea într-un an şi jumătate, conform autorităţilor de la Budapesta. Grupul RCS&RDS, controlat de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, va deveni al patrulea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă din Ungaria după ce a câştigat, la o licitaţie organizată de statul ungar, o licenţă valabilă 20 de ani, pregătindu-se astfel să intre în competiţie prin pachete complete de servicii fix-mobil cu rivalii de la Deutsche Telekom, Telenor şi Vodafone. Aflată în plină expansiune şi pe piaţa din România pe segmentul de telefonie mobilă, companie trebuie să achite taxa de licenţă de 10 miliarde de forinţi (32 de milioane de euro) până la data de 9 octombrie 2014, potrivit unui anunţ al autorităţii de reglementare în comunicaţii şi media (NMHH) de la Budapesta.
• Şeful Groupama: Am ales câteva linii de business strategice
Asigurările auto facultative (Casco), cele property şi poliţele de asigurări de viaţă şi sănătate sunt liniile-cheie pe care Groupama intenţionează să-şi construiască businessul în perioada următoare, a declarat François Coste, directorul general al asigurătorului, cu ocazia aniversării a cinci ani de prezenţă a grupului francez pe piaţa locală. "Am ales câteva linii de business care sunt strategice pentru noi. Vrem să creştem subscrierile pe Casco, pe property şi în piaţa asigurărilor de viaţă şi sănătate. Facem profit din aceste clase. Continuăm să ne reducem expunerea pe RCA", a explicat Coste. Cele trei "clase-cheie" reprezintă aproximativ 80% din valoarea primelor brute subscrise de Groupama în primele opt luni. Afacerile asigurătorului au cumulat 451 milioane de lei (peste 100 mil. euro) în intervalul ianuarie-august 2014, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
• BERD este interesată să participe şi la alte privatizări, după cele ale Romgaz şi Electrica
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie financiară internaţională care a participat cu 125 mil. euro la ofertele publice de acţiuni derulate de Electrica şi Romgaz, este interesată să participe şi la viitoarele privatizări ale companiilor de stat. În ultimul an, BERD a avut o prezenţă activă pe piaţa locală de capital prin participarea cu 125 milioane de euro la ofertele publice de acţiuni derulate de producătorul de gaze Romgaz în toamna anului trecut şi de grupul de distribuţie Electrica din vara acestui an. Banca a investit 50 milioane de euro pentru un pachet de 1,9% din capitalul Romgaz şi alte 75 milioane de euro pentru 8,6% din capitalul Electrica. Declaraţia oficialului BERD este un semnal bun pentru piaţa locală de capital în condiţiile în care pe lista de listări mai sunt Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Telekom, companii la care statul ar urma să scoată un pachet de acţiuni la vânzare pe bursă.