REVISTA PRESEI 30.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 octombrie 2012

REVISTA PRESEI 30.10.2012

ADEVARUL

Bogaţii din "Capital", mai săraci în "Forbes": diferenţe de ordinul sutelor de milioane de euro între averile aceloraşi persoane

Ocupanţii primelor 10 locuri din "Forbes Top 500 Miliardari" cumulează averi de 6,5 miliarde de euro, faţă de 9,2 miliarde de euro însumate de primii 10 din "Capital 300 Cei mai bogaţi români". Câţi bani are un om bogat este întotdeauna greu de estimat. Atât de greu, încât după fiecare calcul ajungi la alte cifre. Aşa au păţit şi editorii celor mai controversate clasamente de profil, respectiv "Forbes" şi "Capital", care şi-au lansat ieri, aproape simultan, ediţiile pe acest an ale topurilor cu cei mai bogaţi români. Cele mai consistente diferenţe între estimări se regăsesc chiar la vârfurile celor două clasamente. Frank Timiş, spre exemplu, apare în "Capital" pe primul loc, cu 1,7 miliarde de euro, dar în "Forbes" e pe locul al doilea, cu doar 950 de milioane de euro.

Uraganul Sandy face victime

Uraganul Sandy a început să facă ravagii peste Ocean, acolo unde unii au fost înghiţiţi de ape, în timp ce alţii s-au baricadat în casă, instaurând o adevărată stare de asediu. Deşi pieţele de capital din SUA sunt închise din cauza celui mai puternic uragan din ultimii 100 de ani, investitorii mizează pe dolar considerându-l un plasament sigur. Două persoane au murit, în New Jersey, după ce un arbore s-a prăbuşit peste maşina în care se aflau, relatează AFP. În sudul Manhattanului s-au inundat cartiere întregi, în timp ce părţi întregi ale oraşului New York s-au cufundat în beznă, lipsite de electricitate. Centrul ciclonului Sandy a atins, luni seara, Coasta de Est a Statelor Unite, la nivelul statului New Jersey, a anunţat Centrul Naţional american al Uraganelor, NHC, într-un buletin special, relatează AFP.

39 de angajaţi ai CFR Călători, dintre care opt inspectori, au fost reţinuţi

Un număr de 39 de angajaţi ai CFR Călători din cei 43 care au fost conduşi la audieri au fost reţinuţi, luni, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, opt dintre cei reţinuţi având funcţii de inspectori, transmite Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, cele 43 de persoane audiate, luni, sunt conductori şi şefi de tren şi inspectori suspectaţi de luare şi dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi divulgare de informaţii. Până luni, la ora 20.00, procurorii braşoveni au emis 39 de mandate de reţinere pentru 24 de ore, iar o persoană a fost lăsată să plece. Dintre persoanele reţinute, opt sunt inspectori (cinci din cadrul Regionalei CFR Călători Braşov), restul fiind conductori şi şefi de tren.

Stelian Tănase părăseşte Realitatea TV după 11 ani de colaborare: Nu se mai poate aşa!

Stelian Tănase a declarat luni că a decis să părăsească Realitatea TV, după aproximativ 11 ani în care a colaborat cu această televiziune, precizând că a considerat că "nu se mai poate continua în această manieră". Stelian Tănase a precizat că a renunţat "pur şi simplu" la colaborarea lui cu Realitatea TV, adăugând că nu a mai apărut la această televiziune de la 1 octombrie. "Eu nu eram angajat. Aveam o colaborare între firme", a spus Stelian Tănase.

SCANDAL ÎN UNPR Lavinia Şandru cere demisia lui Gabriel Oprea

Nemulţumită de rezultatele negocierilor din interiorul Alianţei de Centru Stânga, vicepreşedintele UNPR Lavinia Şandru i-a adresat o scrisoare şefului ei pe linie de partid, cerându-i acestuia fie să renegocieze colegii UNPR, fie să-şi recunoască înfrângerea şi să demisioneze. Principala nemulţumire a Laviniei Şandru este legată de numărul colegiilor negociate de UNPR cu PSD, respectiv progresiştii s-au ales cu 7 colegii în loc de 30. Mai mult, Şandru spune că, datorită numărului mic de colegii alocate, UNPR nu va mai avea grup parlamentar nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor.

Grecia ar putea fi iertată din nou de o parte din datorii

Reprezentanţii troicii creditorilor Greciei ((FMI, UE şi Banca Centrală Europeană) cer o nouă ştergere a datoriei acestei ţări, scrie revista germană "Der Spiegel" . De această dată, apelul e lansat la adresa unor instituţii publice din Germania şi din alte ţări creditoare, ceea ce ar înseamna că pierderile ar fi suportate de contribuabili, pentru prima dată de la începutul crizei economice. La începutul anului, investitorii privaţi au şters circa 100 miliarde de euro din datoria Greciei. Purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a declarat ieri că că legislaţia germană nu permite o astfel de ştergere a datoriei Greciei.

Brokerul Sima nu se întoarce prea curând în România. Şi-a căutat chirie şi maşină în Islanda la mica publicitate

Brokerul Cristian Sima, care a fugit din România la începutul acestei luni, după ce a pierdut toţi banii clienţilor săi, nu are în plan să se întoarcă în ţară prea curând. El şi-a căutat prin mica publicitate apartament şi maşină de închiriat în capitala Islandei, Reykjavik, pentru cel puţin trei luni. Potrivit publicaţiei islandeze "DV", Sima a dat un anunţ, pe site-ul internaţional Sublet.com, la 5 octombrie, prin care anunţa că este în căutarea unui apartament şi a unei maşini. Anunţul este următorul: "Sunt un fost dealer pe piaţa de capital, de 51 de ani, şi vreau să închiriez o maşină timp de cel puţin trei luni. Acum sunt în Reykjavik, astfel că mă puteţi contacta dacă doriţi să-mi arătaţi un apartament". Publicaţia islandeză apreciază că "acest lucru este remarcabil" în condiţiile în care presa din România a aflat că Sima este în Islanda abia o săptămână mai târziu de la anunţ.

CURENTUL

Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, poate ajunge la puşcărie din cauza nevestei

Remus Cătălin Câmpeanu, fiul cel mic al Marianei Câmpeanu, actualul Ministru al Muncii are şanse mari să intre în atenţia ANI iar de acolo, direct pe mâna justiţiei. Şi asta nu pentru că el însuşi ar fi încălcat legea ci din cauza încăpăţânării de care dă dovadă propria lui soţie. Acum, noi nu ştim, şi nici nu ne putem da cu părerea, dacă Remus Cătălin nu este decât un papă-lapte mototol, care habar n-are ce se petrece sub acoperişul casei lui, or dacă soţia sa, sătulă de prezenţa lui zilnică prin ogradă, nu o fi încercând, cumva, să-i "diversifice" programul şi să-i aducă un plus de aventură, dându-l pe mâna ANI. Iar de acolo, cu puţin noroc, să scape de el pentru o vreme, trimiţându-l într-o excursie prin puşcăriile patriei.

Nicolae Ceauşescu apare pe manifestele din Coreea de Nord

Sud-coreenii au lansat manifeste care întruchipează dictatori celebri înlăturaţi de la putere, îndemnând nord-coreeni să se revolte împotriva regimului Kim Jong Un. Activiştii au ridicat în aer 50.000 de manifeste cu ajutorul a şapte baloane, într-un parc din apropiere de Paju, astfel încât acestea să fie vizibile în Coreea de Nord şi chiar să ajungă peste graniţă. Evenimentul a fost urmărit îndeaproape de peste 100 de ofiţeri de securitate coreeni iar manifestele conţineau imagini şi postere cu dictatori faimoşi care au fost ucişi, precum Saddam Hussein, Moammar Gaddafi şi Nicolae Ceauşescu. Astfel, activiştii îi îndeamnă pe nord-coreeni să urmeze exemplul altor state şi să se ridice împotriva sistemului actualului dictator

Crin explică, plin de frustrări, de ce a fugit din faţa Sandrei Pralong

Ofticat nevoie mare de dezvăluirile făcute de "presa lui Băsescu", Crin a fost ieri în pragul isteriei aruncând în stânga şi în dreapta cuvinte grele precum "imbecili" către adversarii săi politici. Pentru a arăta că în concubinajul său politic cu Ponta nu există "disfuncţii maritale", Crin s-a afişat ieri la braţ cu Ponta în cadrul unei conferinţe de presă în care a încercat să dea replică rivalilor săi. Astfel, el a căutat tot felul de justificări pentru fuga s-a din Bucureşti din Sectorul 3, acolo unde PDL i-ar fi pus-o ca oponentă pe Sandra Pralong, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Emil Constantinescu. Un nume nu foarte sonor, un candidat cu care însuşi viitorul preşedinte al României nu ar fi avut, teoretic, nici o problemă în a obţine 50%+1. Dar probabil, nici el, la fel ca şi noul său idol Gigi Becali, nu se poate bate cu femei.

CURIERUL NATIONAL

Preţul terenurilor s-a înjumătăţit în 2012

Acest segment a fost, de departe, cel mai lovit din întreaga piaţă imobiliară. De la începutul crizei, scăderea a fost de 80%, iar în acest an declinul a ajuns la aproape 50%. În prezent, cumpărătorii caută loturile intravilan, de mici dimensiuni, şi care să aibă un cost de 15.000 - 50.000 euro.

Uraganul Sandy şi posibilul impact economic asupra SUA

În zonele care vor fi cel mai puternic afectate, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurări şi productivitatea mai redusă. Potrivit estimărilor, uraganul va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite şi ar putea, de asemenea, afecta şi cheltuielile de sărbători. Impactul economic al uraganului Sandy va putea fi calculat cu exactitate abia după trecerea acestuia, însă are potenţialul de a fi mai puternic decât uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde de dolari şi a intrat în Top 10 al celor mai distrugătoare furtuni.

Proiectele de eficienţă energetică ar putea avea un buget de 2 mld. euro

Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT): Pentru perioada următoare de programare, 2014-2020, bugetul alocat pentru eficienţa energetică este de 10% din fondurile structurale. "Socotiţi cât vom negocia sau cât vom şti să negociem cu Comisia Europeană şi bugetul alocat pentru o astfel de eficienţă energetică, dacă vom avea exemple de bună practică pentru ceea ce înseamnă eficienţă energetică, va fi undeva în jur de 2 miliarde euro". Reprezentantul MDRT a afirmat că în prezent au fost gândite cinci comitete de specialitate pentru derularea negocierilor cu Comisia Europeană în perspectiva viitoarei perioade de programare. Respectivele grupuri de lucru vizează dezvoltarea urbană, mediul de afaceri, eficienţa energetică, infrastructura rutieră şi de transport public în comun de călători şi comunităţile defavorizate.

Sincopele în finanţare pot trânti leul şi economia

Fără banii străinilor şi utilizarea temporară a rezervei valutare leul s-ar deprecia şi mai mult, accelerând ajustarea şi împingând economia în recesiune, spune Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal. Piaţa financiară locală are o adâncime prea mică pentru necesarul de finanţare a economiei naţionale. Economisirea internă trebuie ţinută la 25% din produsul intern brut pentru limitarea dezechilibrului extern. Anii 2013-2014 aduc un vârf de plată în datoria externă de aproximativ 13 miliarde euro odată cu ajungerea la scadenţă a împrumuturilor de la Fondul Monetar Internaţional, iar România trebuie să găsească alternative de finanţare pentru susţinerea economiei naţionale, a avertizat ieri Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef la Raiffeisen Bank România.

Dezvoltarea excesivă a sectorului financiar afectează grav economia

Sectorul financiar contribuie în mod cert la dezvoltare, dar creşterea excesivă a acestuia poate afecta grav economia, privată de cei mai buni specialişti şi cele mai bune idei în materie de prosperitate, avertizează analişti ai Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI). Analiştii BRI afirmă în concluziile unui raport, pe care le consideră "izbitoare", că "cu cât creşte sectorul financiar, cu atât încetineşte creşterea economică", relatează AFP, preluat de Mediafax. Ţările avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, respectiv a băncilor şi fondurilor de investiţii, cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reală, au subliniat analiştii, care au exprimat în raport opiniile lor personale, chiar dacă studiul este publicat de BRI.

EVENIMENTUL ZILEI

Premieră în politica românească. Povestea tânărului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri |

Legendara înfruntare dintre micul David şi marele Goliat va fi repusă pe tapet în colegiul senatorial 8, la Bucureşti. Când îţi propui să ai atitudine de învingător, doar cerul e limita ta", spune Iulian Crăciun, tânărul care are curajul să-l înfrunte la parlamentare pe mogulul Dan Voiculescu. Vorbele vin de la un om ce suferă de o boală teribilă, ce l-a condamnat să-şi trăiască viaţa imobilizat într-un scaun cu rotile. Când ai "Atrofie Spinală Musculară Tip 3" eşti aproape "legumă", pentru că nu poţi face nimic de unul singur, ci depinzi de ceilalţi din jurul tău. Dar nu este şi cazul lui Iulian, care în ciuda tuturor greutăţilor întinse de viaţă a reuşit să-şi întemeieze o familie, să devină tatăl unei fetiţe de doi ani şi să-şi deschidă o mică afacere.

Oltchim mai rezistă până la alegeri

Guvernul nu are încă un plan concret pentru combinat. Soarta celor 3.500 de angajaţi este incertă. Autorităţile au întârziat notificarea la Bruxelles a ajutorului de urgenţă, iar în lipsa acestuia combinatul poate supravieţui maxim 30 de zile. Planul de a aduce Oltchim la funcţionare normală pare o sarcină prea grea pentru Executiv. Repornit mai degrabă "de formă", combinatul se târâie din greu. "Termenul de 10 noiembrie, când se estima că vom ajunge la capacitate de funcţionare de 65%, este cam forţat", a spus pentru EVZ Corneliu Cernev, reprezentantul sindical de la Oltchim. În lipsa banilor promişi de la stat, combinatul a demarat producţia prin "forţe propriii". Au fost renegociate două contracte şi s-a făcut o înţelegere cu Electrica pentru a furniza energie, a mai spus liderul sindical. Repornirea a capacitat până acum o foarte mică parte din personal, 300 - 400 de angajaţi, sub 10% din total.

STENOGRAME Şpagă pentru protecţie politică: Şefa de la Fisc a dat "5.000 de euro pentru a-şi asigura funcţia de conducere". Tender era "tăticul" ei

În 2009, liderul PSD Timiş i-a cerut şefului Fiscului să o numească în funcţie pe Gabriela Ionescu, condamnată ulterior pentru corupţie. Dosarul de urmărire penală a acesteia mai probează ceva: ca să ocupe funcţia femeia susţinea că va cotiza temeinic la partid. Aflată la Bucureşti, pentru a negocia obţinerea postului, Ionescu i-a trimis SMS lui Cardoş, să-i aducă urgent 5.000 de euro, motivând că sunt pentru partid. Acesta i-a dat, iar Gabriela Ionescu a fost numită în funcţie.

JURNALUL NATIONAL

Tabloidele britanice lovite de isterie: 30 de milioane de români şi bulgari, gata să invadeze Regatul Unit!

Motivul este simplu: ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Presa tabloidă din Marea Britanie trage un nou semnal de alarmă, avertizând că aproape 30 de milioane de bulgari şi români - practic populaţia cumulată a celor două ţări - ar putea obţine dreptul de a locui şi munci în Regatul Unit după 2014, când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii. Experţi citaţi de Daily Mail şi Express atrag atenţia asupra unei creşteri semnificative a numărului de nou-veniţi după ce restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie, impuse cetăţenilor din România şi Bulgaria după aderarea la UE în 2007, vor fi ridicate la sfârşitul anului viitor.

Dan Voiculescu: "9 decembrie, ziua în care românii pot vota şi demiterea lui Traian Băsescu"

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, s-a exprimat în favoarea iniţierii unui nou proces de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, fiind de părere că, şi în cazul în care USL şi-ar asigura o majoritate parlamentară concludentă, Victor Ponta nu va fi desemnat ca premier al României. Dan Voiculescu a sesizat opiniei publice pericolul pe care îl reprezintă Traian Băsescu, care va face tot posibilul ca să numească în fruntea viitorului guvern o altă persoană obedientă lui şi va continua să consume energiile pozitive ale societăţii în lupte pentru interese mărunte.

Se apropie scadenţa: BNR şi Ministerul Finanţelor au de rambursat 13 miliarde de euro în următorii doi ani

BNR şi Ministerul Finanţelor vor avea un vârf de plată al datoriei externe de 13 miliarde de euro în următorii doi ani, iar fără o mai bună absorbţie a fondurilor UE sau reforme care să atragă investiţiile străine rezervele valutare ar putea scădea rapid, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Cea mai mare parte din sumă revine BNR, care va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fără dobânzi, aproape 4 miliarde de euro anul viitor şi 3,7 miliarde de euro în 2014. Tot către FMI va efectua plăţi şi Ministerul Finanţelor, cu un total de 2 miliarde de euro, câte un miliard în fiecare din următorii doi ani. De asemenea, Ministerul Finanţelor va rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentând bonduri în valută atrase de pe piaţa internă, iar în 2014 va avea scadenţe similare de circa un miliard de euro.

NATIONAL

DNA controleaza Curtea de Conturi!

Conducatorii deconcentratelor care s-au trezit cu inspectorii Curtii de Conturi dand iama prin birouri s-au bucurat nevoie mare de declansarea valului de verificari. Erau siguri ca oamenii lui "nea" Nicu Vacaroiu vor finaliza de urgenta rapoartele de activitate, ridicandu-le astfel la fileu dosarele cu care sa le dea lovitura decisiva predecesorilor pe functii, rivalii politici de moarte. Cum insa socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea de la targ, sefii de institutii "pesediste" numiti pe functii de premierul Victor Ponta nu mai stiu acum cum sa scape de intrusi. Oamenii lui Nicolae Vacaroiu nu s-au grabit sa le ofere dezvaluirile de care ar fi avut atata nevoie in campanie. Din contra chiar, verificarile lor se concentreaza tocmai pe ultimele luni de activitate, de cand la conducere se afla noile echipe manageriale.

Ghici cine asigura securitatea Centralei de la Cernavoda!

Pe cand procurorii se fac ca starpesc coruptia, dand iama printre controlorii de pe trenuri, contractele cu statul continua sa curga pentru cei care au "lipiciul" necesar. Iar una dintre institutiile care se afla mai mereu in mijlocul a tot felul de suspiciuni privind externalizarea serviciilor este, fara indoiala, Centrala Nucleara de la Cernavoda. A carui actuala conducere, mai nou, a decis sa plateasca aproape un milion de dolari pe actualizarea raportului Final de Securitate Nucleara pentru Unitatea 1. Iar contractul a fost inhatat, fara licitatie, de nimeni altul decat fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Minodor Chirica !

Afla cum pun bancile in pericol economia mondiala!

Expertii Bancii pentru Reglemente Internationale (BRI) atrag atentia ca sectorul bancar a ajuns atat de "obez", incat devine toxic pentru economie. Analistii sustin ca sectorul bancar a atras in activitatea sa oamenii valorosi din oricare dintre domeniile de varf (aeronautica, cercetare aplicata in medicina, inginerie, energetica etc). Acest fapt a dus la stagnarea si chiar regresul in acele sectoare de activitate, provocand scaderea dezvoltarii economice.

PUTEREA

Miliardarul Niculae a fentat bursa

Cazul Sima, care a afectat recent imaginea pieţei de capital româneşti, pare să îşi fi pierdut din actualitate, însă un alt scandal stă să izbucnească în perioada următoare. Cunoscută drept o "apropiată"a miliardarului Ioan Niculae, Mariana Nicoleta Toncea a acaparat, cu ajutorul unor brokeri aleşi pe sprânceană, probabil cel mai mare operator fluvial din România, compania Giurgiu Nav SA. Ingineria de pe bursa de valori a avut un scop precis. Toncea a reuşit să preia tot pachetul de acţiuni al flotei fluviale, beneficiind de largul concurs al Consiliului de Administraţie (CA) al SC InterAgro SA, firma miliardarului Niculae. Fără întrunirea AGA, aşa cum cere legea, membrii CA InterAgro au decis, mai întâi, să devalorizeze acţiunile companiei Giurgiu Nav, deţinută de InterAgo, şi mai apoi să vândă întregul pachet de acţiuni către "prietena" patronului.

Parlamentarii rămaşi fără colegiu se reorientează. DD strânge "respinşii"

Partidul lui Dan Diaconescu a reuşit să strângă mai mulţi membri din alte formaţiuni, care nu mai primesc locuri pe listele partidelor lor. Senatorul PDL Marius Necula şi-a părăsit partidul şi va candida la alegerile parlamentare pentru formaţiunea lui DD, la Brăila. Necula spune că pleacă plin de regrete, dar nu a putut accepta faptul că la Galaţi"conducerea organizaţiei a fost predată echipei Boldea". Demisionarul a invocat şi avizul negativ dat de Comisia de etică preşedinţilor PDL Galaţi pe judeţ şi pe oraş, Doru Răzmeriţă, respectiv Nicuşor Ciumacenco. În opinia lui Necula, cei doi nu ar fi trebuit să se mai găsească pe listele partidului pentru alegerile parlamentare.

Guvernul poate scăpa din mână ultimele resurse naturale

Economia României este pândită de câteva mari pericole care ar putea s-o destabilizeze anul viitor, dacă guvernanţii nu vor lua la timp măsurile care se impun. Pe fondul campaniei electorale care va demara în forţă săptămâna viitoare, economia pare subminată mai mult din interior decât din exterior. Potrivit analistului financiar Ionel Blănculescu, principalul pericol la adresa economiei, în anul care vine, se referă la relocarea capacităţilor de producţie din zona metalurgiei, siderurgiei şi producţiei de ţevi, ca urmare a impactului pe care-l vor avea în următorii doi ani certificatele verzi. Un al doilea pericol pentru economie îl reprezintă posibilitatea ca statul să piardă controlul asupra unei alte resurse naturale: sarea, afirmă Ionel Blănculescu.

ROMANIA LIBERA

Fuga de electorat a marilor politicieni. Ce colegii uşoare au ales liderii de partid

Colegii uşoare, cu contracandidaţi necunoscuţi - aceasta a fost deviza după care au pornit în cursa pentru un loc în Parlament liderii principalelor partide politice. Decizia lui Crin Antonescu de a fugi în Teleorman, judeţ cunoscut ca fief al USL, este doar cel mai mediatizat exemplu al modului cum înţeleg politicienii români să înfrunte electoratul. Astăzi este ultima zi în care partidele politice mai pot depune listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, în urma cărora se vor alege noii deputaţi şi senatori ai ţării. De mâine poate începe lupta electorală. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a renunţat de asemenea la Capitală, deşi în 2008 a ajuns senator de pe locul 1 în colegiul unde a candidat. Acum însă, politicianul a preferat un loc mai sigur în zona rurală a judeţului Timiş.

Obama, acuzat de muşamalizare în scandalul "Benghazi gate"

O serie de dezvăluiri publicate la sfârşitul săptămânii trecute de canalul de televiziune Fox News schimbă tot ceea ce se ştia până acum despre atacul terorist împotriva consulatului american de la Benghazi în care au murit patru persoane, inclusiv ambasadorul Christopher Stevens. Citând surse prezente la faţa locului în Benghazi, Fox News a susţinut că agenţii ucişi în timpul atacului au solicitat de două ori sprijin militar, dar au fost refuzaţi. Casa Albă nu a dezminţit informaţiile. Dar cea mai tulburătoare informaţie apărută în presa americană este că deasupra scenei bătăliei a zburat tot timpul o dronă şi că Washingtonul nu numai că a auzit comunicaţiile, dar a putut vedea în timp real ce se întâmpla la faţa locului.

Cum a RATAT România singura ocazie de a recupera TEZAURUL de la ruşi

România a ratat, în 1992, oportunitatea de a presa Rusia de a da înapoi Tezaurul României, scrie fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu pe blogul său, comentând că problema tezaurului este, din nou, temă de campanie electorală. Diaconescu arată că România a avut o singură dată o astfel de şansă - 1 iunie 1992, când Federaţia Rusă a aderat la FMI. "Consider că la acea dată am reuşit să ratăm cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului Tezaur, nu printr-o neglijenţă a diplomaţiei ci printr-o regretabilă decizie politică, de vreme ce în regulamentul Fondului este stipulat că înainte de aderare statele trebuie să îşi stingă litigiile dintre ele. Deci, s-a dus, iar cine spune că ştie cum stăm în dosarul pe tezaur, înseamnă că ŞTIE şi cine a dispus politic că putem considera că tezaurul nu este într-un litigiu între noi şi Federaţia Rusă", scrie consilierul prezidenţial

ZIARUL FINANCIAR

Cine sunt cei mai importanţi 1.000 de oameni din businessul românesc

Ziarul Financiar lansează astăzi pe piaţă o nouă ediţie a anuarului Who's Who in Business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business, singurul catalog care fotografiază cei mai importanţi executivi care conduc afaceri de pe 20 de pieţe. Un sfert din cei mai importanţi 1.000 de oameni din business sunt executivi străini care provin, de regulă, din ţara de origine a companiei-mamă, dar ponderea românilor care fac parte din echipele de management ale marilor companii creşte de la an la an. Pentru prima dată, anuarul cuprinde şi o serie de interviuri cu executivi din diferite industrii care oferă sfaturi pentru tânăra generaţie care urmează să le preia funcţiile în următorii zece ani.

NEPI a lansat oferta prin care vrea să strângă 50 mil. euro

Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară românească, a lansat la începutul acestei săptămâni o ofertă către acţionari prin care şi-a propus să atragă de pe pieţele de capital circa 50 milioane de euro pentru finanţarea unor achiziţii pe care compania le are în negociere. Oferta se adresează investitorilor de pe cele trei pieţe unde NEPI este listat, respectiv pe bursa de valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul Băncii Transilvania a crescut cu 30% la nouă luni

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele nouă luni un profit net de 265 mil. lei (60 mil. euro), cu 30% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arătând că banca a reuşit să-şi consolideze businessul pe o piaţă care rămâne în continuare dificilă. Activele totale au urcat în primele nouă luni cu 12,4%, la 29 mld. lei (6,4 mld. euro). Banca Transilvania se bate în prezent cu CEC Bank pentru poziţia a treia pe piaţă. "Rezultatele financiare la 9 luni confirmă aşteptările noastre şi trendul pozitiv pe care ne aflăm, în ciuda unor evenimente adverse de pe piaţă", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele CA al BT. El are ca ţinte în perioada următoare creşterea cotei de piaţă şi a valorii băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb