REVISTA PRESEI 30.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 30 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 30.10.2017

ADEVARUL

Doi ani de la Colectiv: Guvernul geme de ştabi concediaţi după tragedie

Guvernul condus de premierul Mihai Tudose are în componenţa sa numeroşi politicieni care au fost demişi după tragedia de la clubul Colectiv, cu toate că oamenii ieşiţi în stradă, în noiembrie 2015, au cerut reformarea clasei police. Mai mult, unii au fost avansaţi în funcţie, ceea ce arată că apelurile din stradă au fost uitate. Şi nu sunt puţini: o treime din actualul guvern este compus din persoane care au fost silite să-şi părăsească funcţiile în urma tragediei de la Colectiv. Prima persoană demisă de Victor Ponta a fost Marius Dunca, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, la două zile după incendiul de la Colectiv.

Spania îşi ia Catalonia înapoi

Senatul spaniol a aprobat cu 214 voturi pentru, 47 împotrivă şi o abţinere cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome "dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi". Iar Madridul a trecut fără să ezite la fapte, începând procesul de plasare a Cataloniei sub tutela sa. Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat demiterea întregului guvern catalan, în fruntea căruia se afla separatistul Carles Puigdemont, dizolvarea parlamentului regional şi convocarea de alegeri în Catalonia pentru data de 21 decembrie.

Cine este "doamna de fier" trimisă de Madrid la cârma Cataloniei

María Soraya Saenz de Santamaría Anton, care deţine funcţia de vicepremier al Spaniei, a fost desemnată să administreze Catalonia. Numită adesea "mâna dreaptă" a premierului Mariano Rajoy, conservatoarea în vârstă de 46 de ani a fost catalogată recent de publicaţia "El Economista" drept "cea mai puternică femeie din Spania". Juristă de profesie, Soraya Saenz de Santamaria este renumită pentru modul abil în care gestionează situaţiile de criză. Totuşi, administrarea Cataloniei în condiţiile date reprezintă cel mai important test din cariera ei, notează Deutsche Welle. Unele voci spun că dacă misiunea va fi un succes, ea ar putea ajunge cândva chiar premier al Spaniei. În caz contrar, cariera ei politică va avea de suferit. Şi, conştientă fiind de această enormă miză, Soraya Saenz de Santamaria îşi va calcula cu atenţie paşii.

Socrii de la Vaslui ai lui Carles Puigdemont, pe prima pagină în El Mundo

Ziarul spaniol El Mundo a publicat duminică un reportaj din Vaslui, avându-i în centrul atenţiei pe socrii liderului separatist catalan, Carles Puigdemont, destituit de Guvernul de la Madrid. Jurnaliştii de la El Mundo au fost în casa familiei Topor, din Vaslui, în ziua de Sfântul Dumitru, conduşi de o jurnalistă din presa locală. Lenuţa şi Andrei Topor, socrii lui Carles Puigdemont, au spus jurnaliştilor spanioli că fata lor le-a interzis să stea de vorbă cu presa din România, pentru că le vor fi răstălmăcite cuvintele. Jurnaliştii El Mundo au încercat să afle cât mai multe despre prima doamnă a Cataloniei, despre trecutul ei şi relaţia cu Carles Puigdemont, dar şi despre ce cred părinţii Marcelei Topor despre criza prin care trece Spania, criză provocată chiar de ginerele lor.

Unde sunt meseriaşii? Un oraş din România este plin de afişe cu anunţuri de angajare

Există zone în ţară unde s-a investit masiv în unităţi de producţie gigant, care exportă masiv pe pieţele din Vest. Sebeşul este oficial oraşul cu cea mai mică rată a şomajului de la noi - sub 2%, fiind cel mai important pol economic al judeţului Alba. Aici se află cea mai mare companie din România de procesare a lemnului, o uzina de componente auto care face cutii de viteză pentru gigantul Mercedes Benz, fabrici de bere şi îngheţată, plus alte câteva linii ce produc mobilă, materiale de construcţii şi pielărie. La 32.000 de locuitori sunt peste 1000 de firme inregistrate, iar primele 6 companii ca mărime au investiţii de peste 1 miliard de euro la Sebeş. Cifra şomajului e mică, însă s-a ajuns la limită în privinţa personalului.

Tăriceanu, atac fără precedent la adresa lui Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut un atac dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, despre care a afirmat că, pentru a avea o şansă la al doilea mandat, urmăreşte "conducerea României cu cătuşe, dosare fabricate şi alegeri măsluite". "Cum după trei ani la Cotroceni realizările sale sunt undeva spre zero, singura sa şansă la un nou mandat este perpetuarea dependenţei Justiţiei faţă de "statul său paralel", cu alte cuvinte, conducerea României cu cătuşe, dosare fabricate şi alegeri măsluite prin metode sofisticate", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu într-un comunicat de presă, remis "Adevărul". Liderul ALDE, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, a precizat faptul că vrea adoptarea cât mai rapidă a legilor Justiţiei.

BANCHERUL

Clienţii băncilor pentru locuinţe vor primi in continuare prima de la stat de 25%, dar numai dacă o folosesc in scop locativ

Clienţii celor doua bănci pentru locuinţe din Romania (BCR si Raiffeisen) vor putea primi in continuare o primă de la stat in valoare de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 de euro pe an, daca fac economii timp de cel puţin cinci ani, dar numai dacă ulterior folosesc atât subvenţia publică, cât si economiile proprii, pentru investiţii in scop locativ (renovarea, construcţia sau cumpărarea unei locuinţe). Aceasta este principala condiţie impusă de Guvern pentru a susţine in continuare din fonduri publice funcţionarea celor două bănci pentru locuinţe, a căror activitate este întreruptă de aproape doi ani după ce au fost acuzate de Curtea de Conturi ca au folosit prima de stat nu pentru investiţii imobiliare, conform destinaţiei acesteia, ci pentru a plăti clienţilor dobânzi la depozite mai mari decât la alte bănci.

CAPITAL

Ministerul Transporturilor plăteşte studiul de fezabilitate "copy paste" al autostrăzii Sibiu-Piteşti

Chiar dacă s-a reziliat contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate privind autostrada Sibiu-Piteşti şi s-a confirmat faptul că noul SF este o copie "la indigo" a proiectului expirat din 2008, oficialii Companiei Naţionale de Administrate a Infrastructurii Rutiere, încă decontează facturi asocierii Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucureşti-Tecnic Consulting Engineering Romania. Potrivit registrului de plăţi al CNAIR, asocierea Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucureşti-TecnicConsulting Engineering Romania a înregistrat încă două facturi, în valoare totală de aproximativ 1,8 milioane lei pentru revizuire studiu de fezabilitate autostrada Sibiu-Piteşti.

Grupul care deţine AFI Cotroceni a fost cumpărat de un alt comerciant de diamante

Grupul Saidoff, controlat de miliardarul american de origine israeliană Naty Saidoff, a ajuns la o înţelegere finală pentru preluarea grupului de firme Africa-Israel Investments pentru suma de circa 510 mil. euro, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei. Vânzarea va fi încheiată în câteva săptămâni, potrivit sursei citate. O condiţie a înţelegerii este delistarea de la Bursa din Tel Aviv a Africa-Israel Investments. De asemenea, miliardarul Lev Leviev, principalul acţionar al companiei, va rămâne doar cu subsidiara grupului din Rusia, adică AFI Development, listată acum la Londra. Totuşi, acţiunile Africa Israel Properties, care controlează şi activităţile grupului din România, vor continua să fie tranzacţionate la Bursa din Tel Aviv.

Motorina a ajuns mai scumpă decât în Spania sau Austria

Preţurile carburanţilor vânduţi în staţiile din România au crescut, şi în ultima săptămână, conform datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al Comisiei Europene. Preţul mediu al benzinei este de 1,11 euro iar al motorinei de 1,12 euro pe litru. Media europeană este de 1,34 euro pe litru, la benzină, şi 1,22 euro pe litru, la motorină. Benzină mai ieftină decât la noi este doar în Bulgaria şi Polonia. Însă, la motorină, cel mai folosit carburant din România, situaţia este diferită. Sunt şapte ţări cu preţuri la motorină mai mici decât în România: Austria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar Spania.

COTIDIANUL

Audierea melcului la SRI şi militari - Cornel Nistorescu

Senatorul Claudiu Manda oricît ar fi de sincer şi de onest, treaba merge ca melcul. Cheamă pe oricine şi spune alegătorilor ce a aflat, dar progresul este de şoarece care sapă prin nisip. Niciodată n-ajunge la ţintă. În spatele lui mereu se prăbuşeşte tunelul. Aşa şi comisia lui Manda. După nenumărate alte comisii conduse de nenumăraţi oameni ai SRI-ului a început să vorbească. Pînă la a ne dezvălui abuzurile binomului mai trec două-trei decenii, dacă nu chiar un secol. În ritmul acesta, n-ajungem nici la secretele războiului ruso-turc! De ce se întruneşte comisia numai o dată sau de două ori pe săptămînă? De ce nu sunt convocaţi mai repede ziarişti, civili, diplomaţi şi şoferi, secretare, gărzi de corp ale şefei DNA? Se sifonează sau se tem de caznele întrebărilor?

România săracilor

Conform statisticilor oficiale, în cel de-al doilea trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5,7%, procentaj care situează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană. În ciuda acestei evaluări optimiste, alte statistici, la fel de oficiale, menţionează că aproape patru români din zece trăiesc foarte aproape de pragul sărăciei. Cel mai trist pentru noi este faptul că, în conformitate cu Eurostat, sărăcia şi riscul de marginalizare socială din România ating un nivel cu peste 15% mai mare decât media europeană. Singurii care stau mai rău decât noi sunt bulgarii, unde procentajul sărăciei depăşeşte cu puţin 40%. Un pic mai bine decât noi, dar tot mult sub media europeană, stau grecii, unde săracii reprezintă 35,6% din populaţie.

Trimis în judecată în mai multe cauze, Vâlcov lucrează la Guvern

Fostul senator şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată în mai multe dosare penale, lucrează la Guvernul României pe un post de consilier, potrivit ministrului Paul Stănescu. Noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene, Paul Stănescu, a declarat, sâmbătă, la Slatina, că Darius Vâlcov este consilier al vicepremierului fără portofoliu, Marcel Ciolacu. "Darius Vâlcov este consilier la Guvern şi m-am întâlnit de foarte multe ori cu el acolo. Este consilierul vicepremierului Marcel Ciolacu. Mă întâlnesc cu el la Guvern şi nu pot să nu spun lucrul acesta", a afirmat Stănescu. Darius Vâlcov, fost primar de Slatina şi fost membru al PD-L, a trecut la PSD, de unde a fost adus ca ministru al Finanţelor de către Victor Ponta. Cu toate acestea, el a avut însă o "viaţă scurtă" ca ministru, pentru că imediat au apărut câteva dosare de corupţie şi luare de mită, instrumentate de DNA.

Acuzaţii privind nereguli la votul prin care a fost ales preşedintele USR

Mai mulţi parlamentari, consilieri şi lideri de filiale USR au semnat o scrisoare deschisă prin care susţin că Congresul de sâmbătă, prin care Dan Barna a fost ales preşedinte al partidului, este nestatutar şi îi solicită să ia act de situaţia creată. "Respectarea regulilor este un principiu fondator al USR şi începe în interiorul USR. Dacă USR este corupt din interior, el nu îşi poate îndeplini misiunea publică de a curăţa politica românească. Este aşadar de datoria noastră să semnalăm public faptul ca regulile au fost încălcate în mod repetat de către Biroul Naţional al USR", se arată în scrisoare deschisă.

CURENTUL

Criza coreeană, în temporizare

Criza americano-nord-coreeana începe să ia forma cozii de peşte si in timp ce ea temporizează, corul ad-hoc si cacofonic al comentatorilor au frâul liber la orice fel de supoziţii. Unii susţin ca preşedintele Trump n-ar avea nicio strategie faţă de eforturile de nuclearizare ale Nordului Coreei. Alţii, dimpotrivă, afirmă că Washingtonul aşază criza intr-un cadru de-a dreptul planetar, caci « implicaţiile ei se extind dincolo de Peninsula Coreeana pentru a include si China, Rusia, Iranul, ansamblul Orientului Mijlociu, ba chiar Europa », cum susţine înfocat universitarul francez Guy Milliere, autorul, de altfel, al unei cărţi care se cheamă « Revoluţia Trump abia începe ». Mai consternant este însă că si la nivel oficial maxim, America emite semnale deconcertante.

CURIERUL NATIONAL

Codul Fiscal intră în reparaţii capitale

Astăzi şi mâine, noi runde de negocieri. Se aşteaptă şi avizul Consiliului Economic şi Social. Codul Fiscal urmează să sufere schimbări, conform unui act normativ, care se vor implementa printr-o Ordonanţă de urgenţă. Printre măsurile ce se află pe acest act normativ se numără şi implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de Guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României, elaborarea Legii bugetului, asigurării predictibilităţii cadrului fiscal aplicabil de către mediul de afaceri pentru anul 2018 şi introducerii unor măsuri de consolidare a încasărilor din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi TVA.

Guvernul mizează pe plăţile electronice

Parlamentul României a adoptat pe 26 octombrie un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 70/ 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Proiectul emis de Ministerul Finanţelor urmăreşte modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Elaborarea acestei legi este determinată de necesitatea soluţionării problemelor legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile din sume din contul profesioniştilor în contul persoanelor fizice, în cazul în care operaţiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanţă.

Protestele din Sănătate nu s-au terminat

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" arată, într-un comunicat: "Constatăm cu tristeţe că la doar două zile după încheierea unui acord comun al organizaţiilor sindicale din sănătate privind revendicările optime, menite să rezolve cât mai multe dintre problemele salariaţilor din sănătate identificate, una dintre organizaţiile semnatare a renunţat la revendicările comune, achiesând la promisiunile guvernamentale. Oferta Guvernului nu rezolvă problemele salariaţilor din Sănătate. Aceeaşi ofertă ne-a fost făcută în mod repetat de Guvern, pe alocuri chiar în condiţii mai avantajoase". Într-o formă sau alta, protestele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vor continua până la rezolvarea la un nivel rezonabil, şi cu minime garanţii, a revendicărilor salariaţilor. Organizaţiile şi salariaţii care împărtăşesc poziţia noastră sunt invitaţi să ni se alăture!".

Gazprom, pe cale să stabilească un nou record de livrărilor de gaze către Turcia

Gigantul rus Gazprom va stabili un record de livrări de gaze naturale către Turcia la sfârşitul acestui an, iar livrările au crescut către acesta ţară cu 48% în luna septembrie, a declarat şeful biroului executiv al companiei Gazprom, Alexei Miller într-un interviu acordat reporterilor de la TASS.com. În cadrul interviului acordat pentru reporterii de la TASS.com, Miller a ţinut să amintească şi despre faptul că, compania pe care o manageriază a luat în calcul urgentarea construirii gazoductului Turkish Stream, care va trece prin Mărea Neagră, deoarece există o cerere tot mai mare de gaz din partea Turciei.

EVENIMENTUL ZILEI

Doi ani de la tragedia din Clubul Colectiv

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce ar fi soluţionat repede anchetele în cazul Colectiv şi a aruncat pisica moartă pentru tergiversarea găsirii vinovaţilor în curtea judecătorilor. Ea a spus că au fost făcute trei dosare, la trei structuri diferite de Parchet.

Dan Andronic: "Tudose a devenit ministru în guvernul Ponta ca urmare a unui telefon dat... din pădure"

Televiziunea NCN a fost vineri gazda unui show exploziv cu editorialistul Evenimentului zilei, Ion Cristoiu şi directorul publicaţiei, Dan Andronic, la invitaţia lui Răzvan Dumitrescu. Cei doi au continuat seria de dezvăluiri despre comportamentul infracţional al LC Kovesi, şefa DNA, dar şi despre cum a ajuns Mihai Tudose ministru în Guvernul Ponta. În contextul tensiunilor din PSD, Dan Andronic a dezvăluit cum a devenit Mihai Tudose ministru al Economiei în Guvernul Ponta. "Hai Tudose să ştiţi că a devenit mai mult. A devenit ministru în guvernul Ponta că urmare a unui telefon dat lui Victor Ponta din pădure, nu din altă parte. Din pădure, că nu vreau să dau detalii. Din pădure, că n-a sunat ursu", a declarat Dan Andronic.

CHINEZII ar putea construi un lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti

Şase asocieri şi două companii au depus oferte pentru proiectarea şi construcţia lotului 5 al autostrăzii Sibiu - Piteşti, cuprins între Curtea de Argeş şi Piteşti, valoarea contractului fiind estimată la peste 1,834 miliarde de lei, fără TVA, informează Ministerul Transporturilor (MT). Durata contractului este de 120 de luni din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.

România a ajuns în ultimii 15 ani importator net de carne de porc

România a ajuns în ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea grătar pe care îl consumăm este adus din afară, susţin producătorii români de carne de porc. Aceştia consideră că numai dacă va exista un sprijin real pentru sector din partea autorităţilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone. "Suntem într-un un paradox. Uniunea Europeană este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multă carne decât consumă, iar noi suntem net importatori cu 50%. Imi este foarte greu să cred vreodată că acea carnea importată pentru grătar, de unde o veni ea, este mai bună şi mai proaspătă decât cea pe care noi o producem acasă", a subliniat, la Indagra 2017, preşedintele APCPR, Ioan Ladoşi,

JURNALUL NATIONAL

Raport alarmant! Tăierile ilegale de lemn afectează în mod grav sectorul silvic

Tăierile ilegale au ajuns să reprezinte aproape jumătate din masa lemnoasă recoltată în România. Datele raportului Consiliului Concurenţei privind investigaţia sectorială declanşată pe piaţa primară a lemnului din România sunt alarmante. Populaţia foloseşte in buna măsura lemn de foc provenind din tăieri ilegale. Raportul menţionează că APROVIZIONAREA CU LEMN DE FOC A POPULŢIEI SE POATE ÎNRĂUTĂŢI în următorii doi ani deoarece cantitatea comercializată se restrânge şi în urma supravegherii mai stricte a exploatării. Consiliul Concurenţei apreciază că în România nu exista un cadastru al fondului forestier de actualitate complet. Ca atare NU POT FI IDENTIFICAŢI CU EXACTITATE PROPRIETARII SAU ADMINISTRATORII CARE NU RESPECTĂ REGIMUL SILVIC.

Boutique ANAF vinde diamante, bolizi şi podgorii

Cei care ştiu să caute pot găsi produse de lux la preţuri de chilipir, inaccesibile în comerţul la vedere. Fiscul a devenit un boutique exclusivist, care vinde la preţuri mult sub cele ale pieţei produse la care în mod normal nu ai acces oricum şi oriunde. Aşa poţi cumpăra de la filialele ANAF diamante, super-bolizi de sute de cai putere, clădiri, vinuri unice de colecţie sau chiar podgorii întregi de vie, bunuri confiscate de la datornici sau condamnaţi penal. Totul e să te descurci în hăţişul site-ului ANAF, învechit şi greu accesibil. Una din cele mai spectaculoase oferte ale ANAF este cea iniţiată de regionala Galaţi, care vinde nu mai puţin de 33 de diamante naturale, de mărimi, culori şi claritate din cele mai variate. 6.525 lei cere ANAF pe 33 de diamante naturale

Şeful Bursei de Valori Bucureşti şi-a dat demisia

Ludwik Sobolewski a notificat Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu privire la demisia sa din calitatea de director general al societăţii, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul operatorului pieţei de capital. "Bursa de Valori Bucureşti informează ca, în data de 27 octombrie 2017, Ludwik Sobolewski a notificat societatea cu privire la demisia sa din calitatea de director general al societăţii", se arată în document. Conform unor informaţii din piaţă, momentan se aşteaptă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de avizare a noului şef, după ce Consiliul de Administraţie al Bursei a iniţiat, recent, un proces intern de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de director general.

NATIONAL

Autostrada Comarnic, "executată" de Ponta - Erdogan!

Victor Ponta şoca o ţară întreagă atunci când dezvăluia ca nu a putut demara proiectul construcţiei Ploieşti - Braşov, prin Comarnic, in urma unei campanii de presiuni a unor "mari puteri". Si toata lumea a înţeles ca nemţii, francezii si alte ţări occidentale nu ar fi vrut ca noi sa facem autostrada care sa treacă Carpaţii. Însă, analişti economici apropiaţi de zona de intelligence confirma o informaţie "bombă" care tocmai ce sta pe cale să explodeze, tocmai de peste Ocean, cu privire la faptul ca Autostrada Comarnic ar fi fost "executată" din faşă pentru a i se împlini astfel "pofta" noului "sultan" Erdogan. Cel care ştia ca dacă occidentalii vor avea căi profitabile de transport peste Carpaţi, atunci "monopolul" turcesc pe pieţe de miliarde de euro precum cea a legumelor si fructelor ar înceta de facto...

Transgaz, prima companie care accesează planul Juncker

Transgaz a devenit prima companie din Romania care a accesat fonduri din planul Juncker. Totul după ce Banca Europeana de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 50 milioane de euro garantat prin planul Juncker către compania Transgaz in vederea construirii gazoductului european BRUA, considerat cel mai complex proiect de infrastructura derulat in prezent pe teritoriul tarii noastre. Iar daca deja proiectul BRUA avansează pe zi ce trece, anunţându-se încă de pe acum un mare succes, este important ca si alte companii sa copieze performanta Transgaz-ului, care a demonstrat că se pot accesa zeci de milioane de euro din fondurile exprese prevăzute in ambiţiosul plan al preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

România, gata să ajungă cea mai slaba verigă a UE

Privit din exterior, PSD pare cel mai solid partid pe care îl avem, un monolit plin de specialişti in toate domeniile si de politicieni de calibru greu. Ajuns la guvernare, PSD a dat dovada ca este fix pe dos. In plus, Bloomberg atrage atenţia asupra bâlbâielilor politice, de tipul aburelii Codului Fiscal si a split-TVA, care se răsfrâng in economicul unei tari care nu-si poate permite jonglerii de niciun fel. Astfel, Bloomberg atrage atenţia asupra confuziei provocate de modificările Codului Fiscal asupra instabilităţii politice si a corupţiei, lucruri ce ar putea face din Romania veriga slaba a Europei de Est...

PUTEREA

A venit IARNA! Probleme din cauza VISCOLULUI, drumuri blocate

Iarna a adus deja probleme în mai multe zone din ţară. Zăpada depusă pe şosele dă mari bătăi de cap şoferilor. În Harghita, un drum naţional a fost deja închis, iar în judeţul Maramureş, abia se circulă. Mai multe maşini au rămas înzăpezite, iar alţi zeci de şoferi au făcut cale întoarsă pentru că nu au cauciucuri de iarnă, informează B1 TV. Ninge neîncetat de noaptea trecută, iar în unele zone, stratul de omăt depăşeşte 20 de cm. Şi de parcă nu era de ajuns, viscolul a doborât mai mulţi copaci pe şosele. E iarnă în toată regula în judeţul Maramureş. După ce a nins viscolit pentru mai multe ore, şoselele s-au umplut cu omăt. Mai mulţi şoferi au rămas blocaţi pe drumul judeţean 186, în zona Cavnic.

Guvernul a LANSAT un program pentru românii din Anglia în contextul BREXIT

România este pregătită să facă faţă oricăror situaţii generate de Brexit. Este asigurarea dată de Guvern într-o campanie de informare specială desfăşurată pe site-uri, reţele de socializare şi la Londra. În clipul de promovare, ministrul afacerilor europene vorbeşte şi despre apărarea drepturilor românilor din Regat. Autorităţile de la Bucureşti afirmă că, pe tot parcursul procesului de ieşire a Marii Britanii din UE, sunt pregătite să informeze şi să sprijine cetăţenii şi companiile, în raport cu autorităţile britanice şi cu noile condiţii generate de Brexit. Ministerul de Externe prezintă şi cifra oficială a românilor din Marea Britanie: 328.000, a treia comunitate după Polonia şi Irlanda.

ROMANIA LIBERA

PSD recunoaşte în străinătate ce ascunde în ţară. Nevoia de bani este majoră

Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, a emis recent eurobonduri în valoare de un miliard de euro la Bursa din Luxemburg. Pentru asta, a făcut public un document oficial în care recunoaşte toate riscurile sistemice pe care le infirmă propagandistic pe plan intern. Lansarea eurobondurilor a fost făcută printr-o redeschidere de emisiune, ce fusese începută în aprilie. Programul acesta se numeşte medium term note. Este vorba despre un tip de obligaţiuni listate la Bursa din Luxemburg. România are dreptul să emită astfel de obligaţiuni, în diverse monede, până la echivalentul a 20 de miliarde de euro. În program, până acum, au fost emise obligaţiuni de 5,750 miliarde dolari şi de încă aproximativ 14 miliarde de euro. În total, până la ultima emisiune, responsabilii din Ministerul de Finanţe acoperiseră 19 miliarde de euro.

Alegeri cu scandal la USR

Deputatul Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov. Dan Barna a obţinut 127 de voturi, din totalul de 191, şi l-a surclasat pe contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, care a fost ales doar de 50 de membri. 14 voturi au fost anulate. Barna va avea un mandat de doi ani, până în 2019. Dan Barna este reprezentantul aripii liberale din USR, fiind au apropiat al deputatului Cristian Ghinea, iniţiatorul acestei platforme. Vlad Alexandrescu reprezintă aripa progresistă. Cristian Seidler (aripa "nicuşoristă") s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres. La Congres erau aşteptaţi 276 de delegaţi dar aproape o treime au boicotat scrutinul.

Un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei, anunţă autorităţile de la Madrid

Un milion de persoane au manifestat duminică, la Barcelona, în favoarea unităţii Spaniei, conform unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia, relatează AFP citată de Agerpres. Pe de altă parte, poliţia locală a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestaţia la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei şi Cataloniei. Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestaţiei, estimarea de 1,3 milioane de participanţi.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul PSD dă peste cap mediul de business cu noile propuneri fiscale

Tensiunea dintre guvern şi mediul de business a crescut la cote alarmante la sfârşitul săptămânii trecute după ce Ministerul de Finanţe a anunţat modificări substan­ţiale ale legislaţiei fiscale: 1% impozit pe cifra de afaceri pentru companiile cu ve­ni­turi până într-un milion de euro, taxare nouă la PFA, modificări în fiscalitatea companiilor transfrontaliere. "Nu ştiam nimic din aceste propuneri. Nu înţelegem de ce nu se respectă principiul consultării cu mediul de afaceri. Nu ştim de unde apar aceste noi modificări. Vom prezenta opi­nia noastră miercuri", a spus Daniel Anghel, partener taxe PwC şi membru în ca­drul organizaţiei patronale Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Patru zile s-au dus, au mai rămas patru: oferta de listare a Sphera Group este subscrisă în proporţie de 13% pe retail

La patru zile de la startul ofertei de vânzare acţiuni şi la doar patru zile rămase până la încheiere, oferta de listare a Sphera Group, deţinătorul francizei KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, este subscrisă pe tranşa de retail în proporţie de 13%, în timp ce pe instituţional informaţiile nu sunt publice. Până vineri, 27 octombrie, a patra zi din ofertă, în sistemele brokerilor erau subscrise 194.064 de acţiuni în 194 de ordine din cele circa 1,5 milioane de acţiuni alocate tranşei de retail. Cum retailul a putut subscrie la preţul fix de 33 de lei/acţiune, rezultă că valoarea medie a unui ordin de subscriere acţiuni Sphera este de 33.010 lei, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la brokeri. Preţul ţintă calculat de BT Capital Partners este cuprins între 22,9 lei şi 25,4 lei.

Erste a schimbat în trei ani tot managementul BCR. Noul CFO al băncii va fi Elke Meier

Grupul austriac Erste a schimbat în ultimii trei ani în totalitate managementul BCR, cea mai mare bancă din România, numind la Bucureşti noi oameni în conducerea executivă. Elke Meier va fi nou CFO al BCR începând cu 2018, după ce în 2017 au intrat în board Bernhard Spalt, ca vicepreşedinte pe risc, şi Ryszard Druzynski, pe poziţia de vicepreşedinte pe operaţiuni şi IT. La sfârşitul anului 2015 pe poziţia de preşedinte exe­cutiv al BCR a ajuns Sergiu Manea, primul român pe care austriecii de la Erste au pariat să ducă banca înainte. Tot în 2015 a ajuns vice­preşedinte BCR pe retail Dana Demetrian. BCR a avut în ultimii ani un proces dur şi rapid de curăţare a bilanţului de credite neperformante, vânzând NPL-uri de peste 2 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb