• ADEVARUL
• Ponta: din cei 7 eurocenţi în plus la carburant, Guvernul va da înapoi transportatorilor, trimestrial, câte 4 cenţi
Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta. "Cei cu firmele de transporturi se uită cât costă carburantul în UE. Am stat de vorba cu transportatorii. Dacă mărim cu 7 eurocenţi, pe baza facturii, guvernul le dă o parte din sumă înapoi. Miercuri, adoptăm actul normativ prin care, trimestrial, tot ce se cumpără de către transportatori, adică din cei 7 eurocenţi, 4 îi dă Guvernul înapoi", a explicat primul ministru la România TV. Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va intra în vigoare de marţi, 1 aprilie. Aceasta va duce la o creştere a preţului cu 40 bani pe fiecare litru de combustibil consumat în România. Scumpirea va propulsa România în top 10 la costurile cu motorina. La benzină, vom sta mai bine, ajungând pe poziţia 21de pe locul 28 în urma aplicării accizei suplimentare.
• Ponta: USL nu se va reface dacă domnul Antonescu va rămâne preşedintele PNL
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la RTV, că speră în refacere USL, dar că acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât Crin Antonescu va fi în fruntea PNL. Premierul a mai spus că va propune în şedinţa de Guvern ca şi ziua de 2 mai să fie nelucrătoare. "Din decembrie şansa României de a progresa este de a avea un prim-ministru şi un preşedinte care să colaboreze, nu să se vâneze. Eu mi-aş dori să fiu prim-ministru până în 2016 cu un preşedinte cu care să colaborez. Preşedinte nu mai poate fi oricine. Mai sunt 200 de zile. Lista e foarte scurtă. După 25 mai vom avea candidat. Sunt două variante: ori se va reface USL. Nu se va reface USL dacă Domnul Antonescu va rămâne preşedinte. Cea mai bună variantă este să avem din nou USL. Nu exclud ideea de a fi candidat. Primul obiectiv este tot ce ţine de noi pentru a reface USL. Domnul Tăriceanu poate fi un candidat al unui nou USL".
• Ucraina: "Prinţesa Gazului" îl înfruntă pe "Regele Ciocolatei"
Alegerile legislative şi prezidenţiale care vor avea loc în Ucraina la 25 mai, aceeaşi zi în care popoarele Uninii Europene îşi vor vota noii europarlamentari, aduc pentru prima dată faţă în faţă doi candidaţi pro-europeni. Fostul premier Iulia Timoşenko, eliberat din închisoare în timpul protestelor anti-Ianukovici, a anunţat vineri că va candida la alegerile pentru preşedinţia Ucrainei, o mişcare anticipată de analişti, pe fondul unui val de simpatie de care s-a bucurat "Prinţesa Gazului" în timpul Euromaidanului. Contracandidatul ei, cotat cu şanse tot mai mari, este miliardarul Petro Poroşenko, poreclit "Regele Ciocolatei" pentru că a făcut avere în industria ciocolatei. Ambii politicieni sunt însă figuri controversate în Ucraina. Asupra lui Timoşenko planează încă dosarele penale deschise în urma mandatelor sale de premier pentru abuz de putere şi încheierea de contracte dezavantajoase pentru stat. Poroşenko a fost un susţinător fidel al preşedintelui pro-rus Leonid Kucima, a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, acum aspru criticat şi chiar interzis în câteva regiuni ucrainene.
• Sancţiuni? Care sancţiuni? Giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare cot la cot cu grupurile energetice din Rusia
În timp ce SUA şi Uniunea Europeană încearcă să găsească metode de a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei, giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare grupurile energetice ruse, în ciuda faptului că este foarte posibil ca sancţiunile să fie extinse de la blocarea activelor oligarhilor apropiaţi de Kremlin către sectoarele energetic, financiar şi militar. Astfel, gigantul petrolier francez Total SA, din Franţa, şi grupul energetic rus Lukoil au semnat sâmbătă un memorandum privind dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov din Rusia, a declarat pentru agenţia rusă Interfax Vagit Alekperov, şeful Lukoil, citat de Agerpres.ro. Alekperov nu a dat detalii suplimentare privind înţelegerea cu Total SA şi nu a precizat dacă acordul a fost semnat după ce Rusia a anexat Crimeea.
• Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii
Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost Covasna (36 km),Târgu Secuiesc (50 km), Râmnicu Sărat (52 km), Focşani (56 km), Vălenii de Munte (59km). Directorul ştiinţific din INFP Mircea Radulian a precizat că seismul s-a simţit în toată zona Vrancea, în Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, în Capitală, la Iaşi şi chiar în Dobrogea, iar în afara ţării a putut fi simţit în Republica Moldova şi Ucraina. În Capitală, precum şi în alte zone mai îndepărtate de epicentru, cutremurul a fost la limita detecţiei, a subliniat însă Radulian.
• Fondul Proprietatea, în război cu Electrica: drepturile acţionarilor minoritari sunt încălcate în cadrul subsidiarelor de distribuţie şi furnizare
Noua strategie de guvernanţă corporativă unitară aprobată recent de Electrica SA încalcă drepturile acţionarilor minoritari şi va pune în pericol oferta publică iniţială programată pentru luna iunie. Aceasta ar oferi acţionarului majoritar, statul român, prin intermediul Electrica, o poziţie privilegiată şi încalcă drepturile acţionarilor minoritari prin faptul că permite intervenţia statului în activitatea curentă a celor patru subsidiare în care Fondul deţine o participaţie minoritară, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea. Noua strategie a fost aprobată la data de 20 martie 2014 de Adunările Generale ale Acţionarilor Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare, prin votul unic al Electrica, în calitate de acţionar majoritar.
• CAPITAL
• Preţul reglementat al gazelor va creşte cu 2% pentru populaţie şi cu 5% pentru consumatorii non-casnici, de la 1 aprilie
Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor, agreat de Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri. Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor cuprinde dereglementarea totală pentru consumatorii casnici începând cu 31 decembrie 2018. De la acea dată, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plăti tarife reglementate. Pentru firme, preţul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.
• Botănoiu: Ministerul Agriculturii va compensa majorarea accizei pentru motorină; fermierii vor primi 1,8 lei/litru
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestru al doilea din 2014, a declarat secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu. 'Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru', a spus Botănoiu. Acesta a precizat că subvenţionarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei de la o pompă o conţine.
• CURENTUL
• Urmăriţi în România pentru evaziune fiscală, soţii Nemeş îşi construiseră un buncăr împânzit de arme sub casa din America!
Cuplul de români arestaţi în SUA pentru apartenenţă la o mega grupare de evaziune fiscală cu produse petroliere din România, duceau o viaţă lipsită de griji înainte să fie arestaţi. Agenţii federali au aflat că soţii Nemeş îşi cumpăraseră cu banii fraudaţi din România o casă luxoasă, maşini şi obiecte scumpe, dar trăiau cu teama producerii unui cataclism. Anchetatorii americani au descoperit la percheziţii un buncăr amenajat la subsolul locuinţei construită din lemn masiv, complet izolat de exterior prin uşi groase de oţel care se închideau ermetic din interior. Acesta era complet mobilat şi utilat, iar soţii Radu şi Diana Nemeş strânseseră acolo provizii de alimente cât să le ajungă să supravieţuiască mai multe luni sau chiar ani. Toate aceste date au fost prezentate de procurorul districtual la judecarea cererii de arestare preventivă, în vederea extrădării. Un judecător local a dispus arestarea soţilor Nemeş, care vor apărea din nou în faţa instanţei pe 22 mai, la debutul audierilor pe procedura extrădării.
• PSD foloseşte la europarlamentare sistemul informatic care i-a adus un dosar penal lui Liviu Dragnea
Sistemul informatic folosit la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va fi folosit şi la alegerile europarlamentare. Informaţia a fost făcută publică chiar de către Liviu Dragnea, cel care s-a ales cu un dosar penal în urma referendumului din 2012, tocmai din motiv de fraudare a votului. Liviu Dragnea a susţinut, în emisiunea "După 20 de ani" , că la alegerile europarlamentare din 25 mai va folosi acelaşi sistem informatic de la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui, menţionând că nu vede nimic ilegal în utilizarea sistemului. "Bineînţeles (că va fi folosit - n.r.). Acel sistem a fost folosit şi la alegerile locale şi la parlamentare. Nu am avut nicio problemă pentru că nu a candidat Băsescu. Numai la referendum am avut o problemă, se pare. Sigur că va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezenţei la vot şi de transmitere rapidă a rezultatului final după ce se încheie votarea. Este folosit oriunde în lume, şi îl folosesc şi celelalte partide, inclusiv PD.
• CURIERUL NATIONAL
• Doar în România: şi furaţi, şi impozitaţi
Păgubiţii cazului de furt de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană riscă să fie executaţi ca rău-platnici pentru profituri pe care le-au obţinut numai pe hârtie, în condiţiile în care banii rezultaţi din vânzările abuzive de acţiuni au plecat în cea mai mare parte către BCR. Asociaţia Investitorilor spune că ultimele modificări ale Codului fiscal au omis introducerea deducerilor pentru pierderi şi pentru pagubele rezultate din fraudă. Dumitru Laviniu Beze (AIPC): Oficialilor ASF şi Ministerului de Finanţe nu le pasă de problemele investitorilor. "Dacă ai un profit de doi lei la Fondul Proprietatea şi o pierdere de un leu după falimentul de la Cocor Turism, nu poţi să îţi deduci pierderea şi plăteşti impozit întreg pentru cei doi lei", a explicat Dumitru Laviniu Beze. Pentru persoanele păgubite de la Harinvest acest lucru este încă şi mai dureros, întrucât ar fi puşi să plătească impozit pentru un câştig fictiv rezultat dintr-o fraudă foarte recentă.
• Criză în publicitatea online? Peste o treime din click-uri sunt false
Companiile investesc sume considerabile în publicitatea online, însă nu îşi dau seama că o parte din aceşti bani sunt irosiţi, în condiţiile în care frauda din acest mediu este îngrijorătoare. Astfel, 36% din traficul total de web este fals, fiind de fapt viruşi programaţi să viziteze anumite site-uri, scrie Wall Street Journel, citând datele Interactive Advertising Bureau. Problema este reprezentată de faptul că advertiserii plătesc şi pentru aceste vizite false. Astfel, experţii în securitate online spun că identitatea acestor useri falşi este necunoscută şi că de obicei vin din ţări din Europa de Est. Nivelul fraudelor nu împiedică însă companiile să majoreze bugetele alocate pentru promovare online, însă devin puţin mai atenţi la modul în care cheltuiesc aceşti bani. Specialiştii în domeniu spun că mediul online este atât de important pentru consumatori, încât publicitarii nu îşi mai permit să nu se promoveze şi aici. Piaţa de publicitate online va avansa cu 17% în acest an, depăşind 50 miliarde dolari în SUA, şi va reprezenta aproape o treime din totalul bugetelor alocate pentru promovare.
• Datoriile statelor OCDE riscă să depăşească recordul atins în Al Doilea Război Mondial
Datoriile cumulate ale celor mai dezvoltate ţări ale lumii vor depăşi în acest an un nivel record înregistrat la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, mărind presiunea pusă asupra guvernelor care rostogolesc datoriile acumulate în perioada crizei, a avertizat vineri OCDE. Astfel, dacă ne uităm la datoria publică brută a statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru care sunt disponibile date referitoare la obligaţiile financiare pe termen lung, va depăşi nivelul de după război, de 116% din PIB, urmând să atingă pragul psihologic de 117%, informează Reuters. Cei 34 de membri ai OCDE includ ţări bogate, precum SUA şi state europene. Unele state emergente, cum ar fi Mexic şi Turcia, fac parte din OCDE, dar nu şi ţări în dezvoltare mai mari, precum China şi India. Pe lângă faptul că nivelul datoriilor este ridicat, o mare parte din acestea ajung la maturitate în următorii trei ani, respectiv 30% din datoriile pe termen lung trebuie să fie refinanţate până cel târziu în anul 2016.
• EVENIMENTUL ZILEI
• GEORGE MAIOR, despre candidatura la presedintie: Cand voi termina aceasta misiune vom discuta si despre alte lucruri. Nu am luat in calcul aceasta varianta
Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a fost prezent in emisiunea Actualitatea romaneasca, de la B1 TV, prezentata de Sorina Matei, unde a facut declaratii despre coruptie, dar si despre siguranta nationala. "Coruptia este o amenintare la adresa SRI: pe de-o parte slabeste statul in exprimarea sa politica, geopolitica, iar pe cealalta parte, prejudiciaza bugetul de stat si afecteaza interesele cetateanului. Este o chestiune grava care creaza mari probleme unui stat modern care vrea sa asigure si securitate si prosperitate cetatenilor sai. Despre candidatura la presedintia Romaniei. Sau despre functia de premier: Cata vreme am aceasta calitate, cred ca foarte importanta, nu am luat in calcul aceste variante. Am incercat sa tin deoparte competitia politica. Neutralitate si profesionalism, despre asta e vorba. Ca s-au facut speculatii, este altceva. Cand voi termina aceasta misiune, repet, foarte importanta, vom discuta si despre alte lucruri."
• Analiză: "Impredictibilitatea Federaţiei Ruse" creşte bugetul Armatei României
Criza din Ucraina va duce la majorări ale bugetelor militare ale statelor NATO, printre care şi cel al României. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că fondurile pentru dotări militare vor fi suplimentate la următoarea rectificare bugetară, din luna iulie, iar bugetul MApN va fi redimensionat şi în 2015. "Pe lângă obiectivul de a susţine aliaţii în diversele teatre de război internaţionale, Armata Română are un nou obiectiv: acela de a-şi creşte capacitatea de răspuns." Preşedintele este susţinător al ideii că NATO trebuie să-şi rescrie planurile geostrategice în funcţie de noua situaţie din Estul Europei şi să îşi reaşeze capacităţile militare. Traian Băsescu a declarat, joi, la bilanţul Ministerului Apărării, că impredictibilitatea Federaţiei Ruse "ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie".
• Cazul "Constanda" şi indolenţa CGMB. Bucureştenii riscă să plătească degeaba penalităţi de 6 milioane de euro pe an
Aleşii generali din Bucureşti şi Guvernul nu iau în serios litigiul "Parcul Bordei - Satul Francez", avut cu omul de afaceri, Costică Constanda. Deoarece stingerea acestuia este tergiversată, vistieria Capitalei ar putea fi golită. Deşi au primit de pe 10 martie oferta omului de afaceri Costică Constanda de stingere a litigiului dintre acesta şi Municipalitate (Parcul Bordei contra a 28.000 de metri pătraţi din Satul Francez şi un PUZ), mai mulţi aleşi generali ai Capitalei nici măcar nu au citit documentul, iar cei care l-au citit - spun că "analizează încă". Pe 25 martie, Constanda a trimis aleşilor şi Executivului o nouă adresă legată de oferta acestuia. Cert este că indecizia mai marilor Capitalei ne-ar putea costa încă 500.000 de euro pe lună, adică şase milioane de euro pe an - penalităţi la suma câştigată de omul de afaceri în două instanţe: 163 de milioane de euro. Aceste penalităţi vor trebui achitate dacă Municipalitatea va pierde şi recursul făcut la Înalta Curte.
• Investiţiile chinezilor în România rămân pe hârtie
În vreme ce atragerea banilor companiilor din China în România este la nivelul promisiunilor şi al înţelegerilor, alte ţări europene semnează contracte ferme, pe zeci de miliarde de euro. În ciuda eforturilor autorităţilor de la Bucureşti, investiţiile chinezilor în România nu s-au materializat încă. Ultimul "gest de curtoazie" a fost vizita vicepremierului Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, în China. De acolo, s-a întors cu numeroase promisiuni, cum ar fi deschiderea unei filiale a Băncii Comerciale şi Industriale a Chinei la Bucureşti sau investiţii în sectorul energetic, al transporturilor şi agriculturii Până acum, chinezii nu au dat niciun ban, iar şansele ca aceste înţelegeri să se materializeze par minime. "Nu cred că vor investi chinezii în ceva în România. Dacă o vor face, vor alege doar zonele din care pot scoate profit şi îşi vor impune propriile condiţii. Nimeni nu dă nimic pe gratis, aşa cum ni se spune că vin chinezii cu bani", este de părere secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan.
• JURNALUL NATIONAL
• "Epavele" Guvernului Boc, reciclate la ROMATSA
În timp ce fostul premier Emil Boc le ordona românilor să strângă cureaua, doi colaboratori ai acestuia erau angajaţi ca inspectori şi experţi în servicii de trafic aerian. Marius Buzea a fost şoferul şi consilierul fostului premier Emil Boc. Primea salariu de la Secretariatul General al Guvernului, dar şi de la Cancelaria premierului, de unde a fost transferat tocmai la ROMATSA. După trei ani, Corpul de Control al Guvernului a constatat că Marius Buzea a încasat din martie 2011 până la sfârşitul anului 2013 nu mai puţin de 526.024 lei, adică în jur de 130.000 euro. Culmea tupeului, aproape jumătate din această sumă a încasat-o fără să se prezinte o zi la serviciu. Şoferul premierului Emil Boc a primit în mai 2011 o primă de vacanţă de 4.000 de euro, în februarie 2012, alta de 5.000 de euro, iar în ianuarie 2013 încă una de 5.000 de euro.
• NATIONAL
• Dupa STS, si SPP trece la Interne!
Pentru ca trecerea Serviciului de Transmisiuni Speciale in subordinea Ministerului Afacerilor Interne a declansat un val nesfarsit de controverse, noua mutare strategica gandita in "laboratoarele" Palatului Victoria este pregatita a se face in cel mai mare secret. Si doar dupa ce va fi schimbat actualul locatar de la Palatul Cotroceni, consilierii din umbra ai lui Victor Ponta temandu-se de o reactie vehementa a lui Traian Basescu. Cel care a transformat Serviciul de Protectie si Paza, in afara indeplinirii atributiilor de paza, intr-una din cele mai influente structuri de informatii. Iar acum SPP-ul este prevazut a trece, la randul sau, in subordinea Ministerului de Interne, urmand a colabora in indeplinirea majoritatii misiunilor incredintate cu Brigada Speciala de Interventii a Jandarmeriei.
• Liberalii isi fac campanie cu Andrei Chiliman si Vlad Moisescu
Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman si prim-vicepresedintele PNTCD Vlad Moisescu au ajuns, fara voia lor, agenti electorali pentru PNL, partid din care au fost exclusi in urma cu ceva vreme. Tintele ambitioase, dar imposibile, pe care si le-au stabilit liberalii pentru alegerile din 25 mai ii obliga pe acestia sa apeleze la tot felul de tertipuri. Daca in tara lucrurile ar putea sa se miste cumva, in Capitala PNL este in aer, dupa ce si-a decimat cea mai puternica organizatie, cea de la sectorul 1. Filiala care nu a mai putut fi controlata si reorganizata dupa plecarea gruparii Chiliman - Moisescu, desi pe la conducerea ei s-au perindat, pe rand, nume grele ale partidului cum ar fi Daniel Chitoiu sau Eugen Nicolaescu.
• Groningen: Bancile au bani dar nu e cerere pentru credite
Seful Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca bancile dispun de suficiente lichiditati, insa nu prea au ce finanta, nefiind cerere deosebita pentru credite. Groningen sustine ca multe firme nu pot obtine imprumuturi deoarece nu au capital suficient. Evident, sunt multe firme al caror capital nu constituie o garantie suficienta pentru obtinerea creditelor. Seful Raiffeisen ar putea insa lua in calcul si faptul ca intreprinzatorii nu au reusit sa-si adapteze acele capitaluri la costurile impuse de banci, adica la dobanzile inca foarte mari la credite. Cat priveste persoanele fizice, acestea isi pot lua gandul de la imprumuturi bancare. Un credit de nevoi personale are costuri (DAE) de peste 13%/an, atat la imprumuturile in euro, cat si la cele in lei, dobanzi care nu atrag clienti la banci.
• Dupa Crimeea, Putin vrea si parti din Finlanda!
Dupa anexarea Crimeei, Vladimir Putin ar vrea sa revendice si parti din Finlanda, Ucraina, Georgia, Belarus sau Tarile Baltice. Dupa Crimeea, Putin vrea si parti din Finlanda! Potrivit fostului sau consilier economic intre 2000 si 2005, Andrej Illiaronov, liderul de la Kremlin considera ca poate revendica parti din Finlanda, din Ucraina, Georgia, Belarus sau Tarile Baltice, ce au apartinut Imperiului Tarist in trecut. "Viziunea lui Putin este de a proteja ce a apartinut predecesorilor sai si prin urmare, ii apartine si lui. Putin a spus de nenumarate ori ca bolsevicii si comunistii au facut greseli mari. Mai ales cand bolsevicii de la Moscova au acordat independenta Finlandei in 1917″, a spus Andrej Illiaronov. Timp de 108 ani, Finlanda a facut parte din Imperiul Tarist, pana in 1917, cand noua putere comunista a fost de acord cu independenta acelei tari.
• PUTEREA
• Un militar român a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan
Un convoi de patrulare blindat al forţelor armate ale României din Afganistan a fost ieri ţinta unui atac sinucigaş. Un militar a decedat şi alţi cinci au fost răniţi, informează MApN. Atentatorii au folosit un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă. Militarii români din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP - rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor - Mine-Resistant Ambush Protected - pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall. Atacul a avut loc la ora 10.00 (08.30 ora României), în districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul, a declarat guvernatorul districtului. "Convoiul militar era format din români", a precizat el. Atacul nu a fost revendicat pentru moment. Zabul se învecinează cu provincia Kandahar, în apropiere de graniţa cu Pakistanul.
• Dragnea dă 1, 5 milioane de euro pentru promovarea programului REGIO. Raiul banilor daţi pentru publicitate
După ce Ministerul Dezvoltării a locat 3 milioane de euro din fonduri europene pentene pentru restaurarea Mănăstirii Putna, Liviu Dragnea alocă sume record pentru o campanie media de promovare a programului REGIO cu finanţare europeană, coordonat de ministerul pe care îl conduce. Contractul prevede o sumă de 1,5 milioane de euro, iar data limită pentru care pot fi depuse ofertele este decembrie 2014. De fapt, Ministerul Dezvoltării a alocat sume foarte mari şi în mandatul Elenei Udrea, când s-a alocat o sumă de un milion de euro pentru o campanie de publicitate derulată în 2009-2012. Potrivit fişei anunţului de pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Adminsitraţiei, dar şi Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), suma contractului este de 6,451.612.91 lei fără TVA, adică echivalentul a 1. 466.275. euro.
• ROMANIA LIBERA
• Joseph Daul, preşedintele PPE: Europa nu vrea să anexeze Ucraina
Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), 67 de ani, le sugerează partidelor de centru-dreapta din România să nu se atace reciproc, fiindcă scopul lor comun este "să-i combată" pe socialişti. Fărâmiţarea dreptei autohtone nu-l miră, pe de altă parte, pe şeful popularilor europeni, fiindcă "aşa a fost mereu viaţa politică şi în Franţa, şi în Italia, şi în România". Pe de altă parte, Daul spune că sancţiunile împotriva Rusiei "trebuie întărite", dacă "nu se întâmplă nimic". La întrebarea dacă oferirea unui orizont de aşteptare din partea UE ar fi evitat criza ucraineană, Daul răspunde că "Europa nu vrea să anexeze Ucraina". "Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să facă progrese pentru a se alătura UE cât mai curând", consideră preşedintele popularilor europeni, adăugând că felul în care se pregătesc la Kiev următoarele alegeri "nu este chiar ceea ce ne dorim, ca să nu spun mai mult".
• Slovacia. Andrej Kiska, primul preşedinte fără trecut comunist
Prin alegerea la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din Slovacia a lui Andrej Kiska, un independent şi euro-entuziast, slovacii au refuzat să îşi vadă ţara condusă de un singur partid. Kiska a sedus cele 4 milioane de electori prin imaginea sa de binefăcător, rămas în afara afacerilor de corupţie care au afectat în ultimii ani clasa politică. El a obţinut 59,4% din voturi, în timp ce adversarul său, premierul Robert Fico, a obţinut doar 40,6%. Aproape necunoscut în urmă cu un an, total fără experienţă politică, multimilionarul şi filantropul Andrej Kiska, 51 de ani, a devansat în primul tur al prezidenţialelor ceilalţi 12 adversari ai şefului guvernului. El a surclasat şi cei doi principali candidaţi independenţi, Radoslav Prociazka, deputat şi jurist ambiţios, de 41 ani, format în Statele Unite, şi Milan Knazko, 68 ani, fost actor şi ex-ministru, unul dintre liderii "revoluţiei de catifea" din noiembrie 1989, la Bratislava, ambii totalizând 35% din sufragii.
• Cel mai mare scandal din istoria Chinei comuniste
Ciu Yongkang a fost ministru al Securităţii de Stat până în 2007, ministru al Pământului şi rezervelor naturale până în 1999 şi preşedintele Corporaţiei Naţionale Chineze a Petrolului până în 2012, când s-a retras. Acum, noua putere a preşedintelui Xi Jinping a declanşat o operaţiune anticorupţie împotriva lui Ciu şi a confiscat bunuri în valoare de 90 miliarde yuani, (14,5 miliarde dolari) de la rudele şi apropiaţii acestuia. În ultimele patru luni au fost arestaţi peste 300 de rude, asociaţi politici şi protejaţi ai fostului lider politic al provinciei Sichuan şi şef al Securităţii interne, în ceea ce pare a fi cea mai mare operaţiune anticorupţie din istoria Chinei comuniste. Victor Ponta declara ca nu este îndrăgostit de America şi preferă China? Ei bine, iată China adevărată. Operaţiunea împotriva lui Ciu, unul dintre cei mai importanţi lideri comunişti chinezi, indică o schimbare majoră la vârful establishment-ului de la Beijing. Întrebarea este dacă Xi Jinping îşi doreşte o schimbare reală sau vrea doar să înlocuiască fosta oligarhie cu propria clientelă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Revoluţie în telecom: dispare diferenţa de tarif dintre convorbirile în reţea şi în afara reţelei
Scăderea de la 1 aprilie cu 70% a tarifelor de interconectare egalizează costul convorbirilor în reţea cu cele din afara reţelei. Firmele din telecom ar trebui să ieftinească convorbirile, dar invocă alte costuri. Operatorii locali de telefonie mobilă vor intra într-un război al ofertelor, care le va aduce clienţilor mai multe abonamente cu apeluri şi SMS-uri nelimitate către clienţii din alte reţele şi opţiuni cu mai multe apeluri şi SMS-uri naţionale, pe fondul scăderii de la 1 aprilie cu aproape 70%, printr-o decizie a Autorităţii de Reglementare în telecom (ANCOM), a tarifelor de interconectare de la 3,07 eurocenţi pe minut la 0,96 euro-cenţi / minut. Tariful de interconectare este cel aplicat pentru convorbirile dintr-o reţea în alta, care practic face ca telefoanele date în altă reţea să fie mai scumpe decât cele către numere de telefon din propria reţea.
• Şeful Getin: RIB a fost curăţată şi are capital suficient. Ne pregătim să reluăm creditarea
Romanian International Bank (RIB), intrată sub controlul grupului polonez Getin la sfârşitul anului trecut, va relua vânzarea de credite în luna aprilie, după ce în ultimele trei-patru luni banca a fost recapitalizată şi curăţată de stocul de credite neperformante acumulate în perioada de criză. BNR interzisese băncii să mai vândă credite pentru că fostul acţionar nu a mai putut-o susţine cu capital, iar indicatorul de solvabilitate scăzuse sub nivelul minim legal. "Vom începe activitatea de creditare în mod normal de luna viitoare, dar nu vrem să fim prea agresivi cu vânzările de credite. Vom avea o abordare raţională, mai întâi vrem să cunoaştem bine piaţa. Banca are în acest moment capital suficient, iar când va fi nevoie de capital nou vom aduce", a declarat Rafal Juszczak, CEO al Getin Holding şi preşedintele consiliului de administraţie al RIB, într-un interviu pentru ZF.
• BNR îşi pregăteşte noua "rezervă de cadre":15-20 dintre angajaţii actuali sunt viitori lideri
"Nu mai recrutăm şi nu mai promovăm persoane care nu au competenţele necesare." Noua politică de resurse umane adoptată de Banca Naţională, care prevede ca toţi cei peste 1.800 de angajaţi să fie răsplătiţi în funcţie de performanţă, are în vedere şi crearea unui "bazin de talente", un nucleu de angajaţi cu potenţial mare de dezvoltare, care urmează să preia roluri de viitori lideri ai băncii. Pentru moment, procesul vizează 15- 20 de angajaţi "talentaţi" din cadrul băncii, urmând ca numărul acestora să crească.