• ADEVĂRUL
• România, "autostrada" vest-est a maşinilor furate
Peste două sute de maşini sustrase din Occident au fost recuperate, anul acesta, la graniţele României, de două ori mai multe decât în 2009. Autoturismele sunt furate din vestul Europei, tranzitează România şi ajung, în final, în Republica Moldova, Ucraina sau Rusia, unde sunt valorificate. Cele mai căutate sunt mărcile de lux. Rapoartele Poliţiei de Frontieră arată că, de la începutul anului până în prezent, la graniţele ţării au fost depistate 219 autoturisme, 30 de automarfare, 16 microbuze, 15 motociclete şi şapte remorci auto ce figurau furate în Europa. Numărul acestora este cu 56% mai mare decât anul trecut.
• Restanţierii, marea spaimă a băncilorSumele restante la creditele contractate de firme şi populaţie s-au dublat în primele 11 luni ale acestui an, ajungând la 3,8 miliarde de euro, erodând profiturile instituţiilor bancare. În timp ce oltenii au reuşit să-şi gestioneze cel mai bine plata ratelor la creditele bancare, moldovenii s-au înglodat tot mai mult în datorii. 2010 nu a fost un an tocmai bun pentru băncile de pe piaţa românească. În timp ce creditarea a bătut pasul pe loc, împrumuturile acordate prea facil în perioada 2006-2008, atât firmelor, cât şi populaţiei, au început să-şi arate şi mai mult reversul medaliei. Valoarea restanţelor la creditele contractate de persoanele fizice şi juridice a crescut cu 109,23% în primele 11 luni ale acestui an, ajungând la echivalentul a 16,25 miliarde de lei (3,81 miliarde de euro).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Criza dintre ani: petrecerile în aer liber
La sfârşitul unui an negru, primăriile din toată ţara scot mai puţini bani pentru distracţie. "Vârsta de aur" a Revelionului în stradă pare să fi fost atinsă în noaptea dintre 2006 şi 2007. Revelioanele grandioase oferite de primării par să devină istorie. Petrecerea organizată de Primăria Capitalei în ultimele ore din 2006 şi primele ceasuri "cu buletin de Europa" pare să fi reprezentat apogeul: Primăria Capitalei a cheltuit atunci aproximativ un milion de euro pe jocuri de lumini şi steaguri gigantice cu steluţele Uniunii Europene. Pentru o sărbătoare paralelă, desfăşurată în Piaţa Revoluţiei, guvernul cheltuia 5,2 milioane de lei.
• AVAS, instituţia cu conturile blocate nouă luni într-un an
Păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii au blocat, prin intermediul executorilor judecătoreşti, accesul autorităţii la conturile proprii pe o perioadă de 190 de zile lucrătoare, în 2010. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a avut în acest an acces la conturile sale doar pentru o perioadă de 67 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă circa trei din cele 12 luni ale anului, potrivit datelor AVAS remise EVZ. Conturile au fost blocate de către păgubiţii FNI, care, prin intermediul executorilor judecătoreşti, au încercat să-şi recupereze sumele recunoscute de către instanţă. Acest lucru a pus AVAS în imposibilitatea de a desfăşura în condiţii normale valorificarea şi privatizarea, se menţionează pe site-ul instituţiei.
• Republica Moldova: acord pentru coaliţia pro-europeană
Partidele reformiste pro-europene, aflate din 2009 la conducerea Republicii Moldova, au decis re-formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), la o lună de la alegerile legislative din 28 noiembrie. Cheia pentru constituirea coaliţiei de guvernare a rămas până în ultima secundă la Partidul Democrat (PDM), al ex-comunistului Marian Lupu, care a negociat abil atât cu Partidul Comuniştilor (PCRM) cât şi cu liberal-democraţii (PLDM) premierului Vlad Filat şi cu liberalii lui Mihai Ghimpu. Semnarea acordului AIE a avut loc în faţa presei, după ce oficialii PDM au votat pentru a intra în această alianţă şi au pus capăt suspansului.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• România se vrea mica Austrie
După ce, mai bine de 20 de ani, nu s-a investit aproape deloc în domeniile schiabile de la noi, 2010 şi 2011 anunţă o revigorare surprinzătore a reţelelor de pârtii din România. Sezonul de iarnă 2010-2011 vine cu o ofertă destul de interesantă de pârtii noi şi proiecte de pârtii într-o mulţime de locuri din ţară. În pole -position se află însă resortul de la cea mai mare altitudine (2000 m), de la Sinaia, din Valea Soarelui, care a fost dat în folosinţă chiar în această iarnă, mai exact înainte de Crăciun. Tot înainte de sărbătorile de iarnă ale acestui an a fost inaugurat şi noul complex pentru sporturi de iarnă Arena Platoş-Păltiniş, un resort cu cinci pârtii, construit la aproximativ 500 metri de vechile pârtii din staţiunea sibiană.
• Baaklini, gaterul Institutului Naţional al Lemnului
În 2008, Institutul Naţional al Lemnului avea o datorie la bugetul statului de 3,5 milioane de euro. Fără încuviinţarea Consiliului de Administraţie al INL şi fără să existe vreun raport juridic între Said Baaklini şi INL sau ANAF Sector 2, omul de afaceri libanez s-a dus de capul său la Fisc şi a achitat această datorie a institutului. A doua zi, acelaşi Baaklini a contactat conducerea INL şi a cerut să-i fie restituiţi banii. După ce Consiliul de Administraţie al INL i-a transmis că nu deţine sumele solicitate, omul de afaceri arab a dat în judecată Institutul pentru a-l executa silit. Acum doi ani, terenul INL, de 18.000 metri pătraţi, fusese evaluat la peste 50 milioane de euro. Pentru ca numele său să nu mai apară în acest "tun", Said Baaklini şi-a cesionat drepturile din acest proces firmei SC BCS Secure Investments SRL, care are sediu în acelaşi imobil ca şi firma sa, SC Libarom Agri SRL.