REVISTA PRESEI 6.03.2017

M.D
Revista Presei / 6 martie 2018

REVISTA PRESEI 6.03.2017

ADEVĂRUL

Proiect: Ratele la casă ale poliţiştilor şi militarilor, trecute pe spezele statului

Statul ar putea subvenţiona ratele creditelor pentru case pe care le au cadrele militare din Armată, servicii secrete şi MAI.

Asta dacă se aprobă o propunere legislativă depusă spre finalul anului trecut de 12 senatori şi deputaţi PSD.

Conform acesteia, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu - care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului "în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază". Concret, după absolvirea şcolilor de profil şi după numirea la post, poliţiştii şi cadrele militare care nu au locuinţă în localitatea respectivă şi care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensaţie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata împrumutului. Această compensaţie lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului şi doar pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

A început bătaia pe funcţii în PSD. Cum sparge Dragnea gaşca bucureşteană. Gabriela Firea pierde masiv din influenţă

Noile criterii impuse de Liviu Dragnea pentru alegerea vicepreşedinţilor PSD vor diminua influenţa taberei dirijate de Gabriela Firea. Primarul Capitalei se profilează ca o alternativă la Dragnea şi ţinteşte statutul de candidat la alegerile prezidenţiale, plan pe care liderul PSD încearcă să-l blocheze din faşă. Organizaţia Bucureşti va rămâne cu doar doi oameni în conducerea partidului, în condiţiile în care acum are cinci.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a impus noi reguli pentru alegerea vicepreşedinţilor, care disipează şi bruma de opoziţie coagulată în partid. Până acum, cei 12 vicepreşedinţii PSD erau aleşi într-o competiţie naţională, în funcţie de numărul de voturi, patru locuri fiind repartizate pentru femei, pentru a bifa egalitatea de gen. Comitetul Executiv al PSD, la propunerea lui Dragnea, a adoptat noi criterii: numărul de vicepreşedinţi va creşte de la 12 la 16 - dintre care jumătate vor fi bărbaţi, jumătate femei. Însă, cel mai important, va dispărea lista comună. La Congres vor fi aleşi, obligatoriu, câte doi vicepreşedinţi pe regiune (un bărbat şi o femeie), ceea ce dezavantajează organizaţia PSD Bucureşti, regiune în sine şi focar de opoziţie la Liviu Dragnea.

BANCHERUL

Stergerea restantelor din Biroul de Credit a devenit o afacere in care sunt implicate chiar si persoane din banci

Cei peste 650.000 de romani aflati in baza de date a Biroului de Credit cu restante de peste 30 de zile la plata ratelor la creditele luate de la 31 de banci si 34 de IFN-uri au devenit tinta afaceristilor, printre care s-au strecurat chiar si oameni care lucreaza in banci.

O pagina pe Facebook le promite datornicilor ca-i va sterge din Biroul de Credit, contra sumei de 300 de lei platita in avans, iar apoi ii va ajuta sa obtina un nou imprumut, cu care sa-si poata achita restul taxei de radiere, de 2.300 de lei.

Oameni necajiti si disperati pentru ca sunt supraindatorati sau pentru ca nu pot obtine un nou imprumut pentru ca au avut intarzieri la altele mai vechi sunt amagiti cu promisiunea unei rate de succes a radierilor din Biroul de Credit de 90%, cu toate ca stergerea datelor nu se poate face decat in anumite cazuri, precum neinformarea prealabila a debitorului sau raportarea de date eronate.

COTIDIANUL

Rusia se vede bine în "Oglinda" germană

La jumătatea lunii februarie, presa de mainstream publica informaţia ce trebuia să adeverească prezenţa a sute de mercenari ruşi în Siria, implicaţi în crime şi afaceri murdare cu petrol, împreună cu regimul Assad. Totul a plecat de la dezvăluirea pierderilor mari produse de aviaţia americană armatei guvernamentale siriene şi mercenarilor ruşi, care ar fi atacat pe 7 februarie o rafinărie din provincia Deir ez-Zor apărată de kurzi, aliaţii SUA. Confirmată de comandantul forţelor aeriene SUA din Comandamentul Central, confruntarea, scriau ziarele occidentale, s-ar fi soldat cu moartea a sute de mercenari ruşi, membri ai firmei de securitate Wagner. Relatările aveau tot ce le trebuie pentru a acuza Moscova: mercenari (mercenariatul e interzis prin lege în Rusia), numele lui Igor Ghirkin "Strelkov", fost ofiţer GRU, fost "omuleţ verde" în Ucraina, numele lui Evghenii Prigojin ("bucătarul" lui Putin), unul din finanţatorii Wagner, trecut pe lista sancţiunilor SUA.

O contestare a acestor fapte vine, surprinzător, din partea unei publicaţii occidentale, Der Spiegel, care susţine că în luptă au murit doar nouă mercenari ruşi şi doar ca victime colaterale, pentru că "s-au aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit". Nimic, aşadar, despre afaceri cu petrol, despre nume din anturajul lui Putin. Pe de altă parte, amintim că aceeaşi revistă germană publica, în octombrie 2017, un material în care, pe baza unor documente interne NATO, neprezentate în integralitate şi citate trunchiat, trăgea concluzia că Alianţa este total nepregătită logistic pentru un conflict cu Rusia.

CURENTUL

Preşedintele Colegiului Medicilor a solicitat introducerea expresiei româneşti "relaţie medic-pacient" în patrimoniul UNESCO

Veşnicul Gheorghe Borcean, moştenitorul condamnatului Vasile Astărăstoae la Colegiul Medicilor, după ce a convins politicienii să scoată din lege limita de două mandate la şefia Colegiului s-a văzut asigurat în funcţie pe viaţă. Din această poziţie, Borcean visează că poate intra şi în istorie şi lansează un atac fără precedent la adresa medicilor români. Postul de televiziune DIGI 24 a făcut un reportaj intitulat "Ce soluţii sunt în cazul violenţelor între medici şi pacienţi" plecând de la cele două-trei cazuri izolate prezentate de presă şi generalizând cu ajutorul lui Borcean.

"Sistemul medical românesc are pusă o etichetă pe care greu o va putea da jos. O etichetă rezultată din comportamentul inadecvat al unor medici sau asistente, cu pacienţii. În spitalele din România s-a ajuns ca medicul să se ia la bătaie cu pacientul, să îi vorbească urât sau pur şi simplu să îl lase aştepe pe holurile spitalului, întins pe jos.", începe reportajul DIGI. În mod inadmisibil, preşedintele CMR inflamează societatea: "El, pacientul are nevoie de mult mai mult. Un tehnician ar putea să-i pună un stent, dar restul ce are nevoie pacientul, aia trebuie să dea doctorul: înţelegere asupra familiei, asupra conjuncturii în care se află", afirmă Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

JURNALUL NAŢIONAL

Statutul Casei Regale, retras din circuitul juridic. Ce spune Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, retras luni de iniţiatori din circuitul legislativ, va fi modificat şi depus din nou la Camera Deputaţilor.

"Având punctele de vedere ale diferitelor instituţii relevante în materie, trebuie să reconsiderăm forma proiectului. Este necesară crearea unei instituţii care să poată să fie bugetată şi poate să primească fondurile aferente. Acest lucru presupune schimbarea ordinii de dezbatere, adică Senatul va fi Cameră decizională şi proiectul trebuie retras şi redepus într-o formă modificată la Camera Deputaţilor. Acest lucru nu înseamnă renunţarea la iniţiativă, ci schimbarea procedurii în aşa fel încât să fie în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Ori de câte ori este necesară înfiinţarea unei instituţii noi, Camera decizională devine Senatul. După cum ştiţi, iniţiativa a fost depusă la Senat, deci ea trebuie retrasă şi redepusă la Camera Deputaţilor", a afimat Tăriceanu, luni, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

ZAIRUL NAŢIONAL

Teodorovici, cu biciul pe ANAF: Ochii la mine si invăţaţi să comunicaţi

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a luat în cătare pe angajaţii ANAF, în special pe cei de la ghisee care iau contact direct cu contribuabilii. "Invăţaţi să comunicaţi", le-a spus ministrul funcţionarilor, "altfel vă pierdeţi locul de muncă".

Cu ochii la televizor, să adopte discursul ministrului de Finanţe şi să înveşe cum să comunice. Este noua sarcină de serviciu pe care le-a trasat-o Eugen Teodorovici angajaţilor ANAF. Ministrul Finanţelor a explicat că el este un bun exemplu pentru funcţionarii de la ghisee care înca nu ştiu să vorbească atunci când contribuabilii au nevoie de lămuriri şi ajutor. Dacă nu se vor conforma, funcţionarii riscă chiar pierderea locului de muncă. "Eu am să fac multe incursiuni, să zic aşa, prin birourile din ţară, din Bucureşti, şi din toată ţara. Şi le spun foarte clar. Nu vreau să ameninţ pe nimeni. (...) Angajaţii ANAF-ului să fie foarte atenţi când ies la televizor, când comunic. Trebuie să fie atenţi la tot ceea ce spun. Şi să preia fiecare exact acelaşi stil, ritm, mod de a discuta, de a comunica cu oamenii. Dacă voi intra şi voi vedea la faţa locului că se întamplă chestiuni de neacceptat - felul în care se poartă la ghişeu, felul în care răspund la ghişeu, orice, orice... Repet încă o dată: omul pleacă, indiferent cine se supară. Pentru că pentru mine este mai important acel contribuabil care îmi da mie bani la stat că sa pot sa ţin un funcţionar", a declarat Teodorovici.

ROMÂNIA LIBERĂ

Comisia Europeană a constatat: doi din trei români au încredere în UE

Potrivit sursei citate, valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% dintre cetăţenii României consideră acest lucru, faţă de 33% dintre locuitorii UE), democraţia (32% dintre români, faţă de 33% dintre locuitorii UE) şi pacea (32% dintre români, 40% - media europeană). Acestea sunt câteva din concluziile raportului pentru România, parte a studiului Eurobarometru standard 88.

"Românii continuă să creadă în Europa şi în valorile pe care aceasta le promovează. Avem nevoie de încrederea şi dinamismul lor, în construirea viitoarei Uniuni Europene, ale cărei baze se vor pune la Summitul de la Sibiu, din 2019, în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE", a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, citată în comunicat.

Conform comunicatului, mai bine de jumătate dintre români tind să aibă încredere în Parlamentul European (56%, faţă de 45% media europeană) şi în Comisia Europeană (50%, faţă de o medie europeană de 42%).

"Încrederea în instituţiile naţionale este însă mai redusă. De exemplu, 21% dintre români au încredere în guvern", se precizează în comunicat.

ZAIRUL FINANCIAR

Apar primii nori la orizont. ZF index imobiliar pentru apartamentele de trei camere din capitală. Sprintul pieţei imobiliare a fost temperat în februarie, iar preţurile au scăzut faţă de începutul anului. Oferta mai mare şi creşterea ROBOR începe să se simtă

Creşterea ofertei după sărbătorile de iarnă, majorarea indicelui de dobândă ROBOR la peste 2% şi devalorizarea leului faţă de euro sunt elementele care au temperat creşterea preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere în februarie pe piaţa din Bucureşti.

Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au înre­gistrat în februarie o scădere a preţului mediu cu 700 de euro sau 0,8% faţă de luna anterioară, la 88.150 de euro, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

Aceasta este prima scădere după cea din august 2017. Mai mult, zona din jurul Mall Vitan a înregistrat un declin de aproape 12% faţă de ianuarie scăzând sub pragul de 100.000 de euro, până la 98.000 de euro.

Potrivit reprezentanţilor Coldwell Banker, anual sunt înregistrate scăderi, de regulă în lunile februarie şi august. "Scăderea din februarie poate fi explicată prin faptul că la începutul unui an sunt scoase la vânzare numeroase proprietăţi, după ce în perioada sărbătorilor de iarnă numărul ofertelor scade. Astfel, ofertele noi din piaţă apărute în ianuarie au de regulă preţuri de listare mai ridicate comparativ cu alte luni din an. Luna februarie aduce o corelare a vânzătorilor la cererea existentă în piaţă", au spus reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb