REVISTA PRESEI 6.06.2018

M.D.
Revista Presei / 6 iunie 2018

REVISTA PRESEI 6.06.2018

ADEVĂRUL

Netanyahu, către Macron: Acordul nuclear cu Iranul nu va supravieţui

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat Franţa să-şi concentreze atenţia către "agresiunea regională" pe care o manifestă Iranul, precizând că nu mai e nevoie să convingă Parisul să renunţe la acordul iranian, pentru că presiunea economică oricum îl va face să se dizolve de la sine, relatează Reuters.

Netanyahu a mers pentru discuţii la Paris, ca parte a unui tur diplomatic pe care-l face în Europa, pentru a încerca să convingă statele europene semnatare ale acordului iranian, Marea Britanie, Franţa şi Germania, să urmeze exemplul Washingtonului. "Nu i-am cerut Franţei să se retragă din JCPOA (acordul cu Iranul), pentru că va fi, practic, dizolvat de greutatea forţelor economice", a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă comună, la care a participat alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Dacă iei parte la un acord nesatisfăcător, nu trebuie să-l menţii, mai ales dacă vezi că Iranul cucereşte o ţară după alta şi nu poţi să ignori agresiunea sa în zonă." Cele trei state europene se străduiesc să salveze acordul, privindu-l drept cea mai bună şansă de a împiedica Teheranul să creeze o bombă atomică. Macron nu a părut receptiv la argumentele expuse de Netanyahu, menţionând: "I-am expus prim-ministrului israelian convingerea mea, care e împărtăşită şi de partenerii europeni, că acest acord trebuie să fie menţinut, ca să asigurăm controlul asupra activităţilor nucleare." Donald Trump a anunţat, luna trecută, retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, criticând faptul că înţelegerea nu acoperă şi sfârşitul programului de rachete balistice, imixtiunea continuă a Iranului în conflictele din Orientul Mijlociu şi că nu menţionează ce se va întâmpla după ce JCPOA va expira, în 2025. Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a spus că Statele Unite vor exercita o "presiune financiară fără precedent" asupra regimului iranian, cu "sancţiunile cele mai puternice din istorie".

El a avertizat că, după ce sancţiunile vor fi impuse, Iranul va trebui "să se bată pentru a-şi menţine economia în viaţă". Câteva mari companii europene au anunţat că se vor retrage din Iran din cauza reluării sancţiunilor americane, între acestea şi gigantul francez Total. Decizia Total, prima companie europeană care a reluat afacerile cu Iranul după încheierea acordului din 2015, aruncă un con de umbră asupra eforturilor liderilor UE, care au promis să apere interesele firmelor europene. Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat luni, într-un discurs transmis în direct, reluarea programului nuclear, sporind astfel presiunile asupra Uniunii Europene. "Anumite ţări europene (spun că se aşteaptă, n. red.) ca poporul iranian să tolereze sancţiunile, să-şi abandoneze activităţile în domeniul energiei nucleare şi să continue (să se supună, n. red.) restricţiilor.

Eu le transmit acestor ţări că ele trebuie să fie conştiente că acesta este un vis care nu se va realiza. Poporul şi Guvernul Iranului nu vor tolera niciodată să fie nevoite să suporte atât sancţiuni, cât şi limitări în domeniul nuclear. Asta nu se va întâmpla niciodată", a spus Ali Khamenei, care s-a adresat cu ocazia marcării a 29 de ani de la moartea fondatorului Republicii Islamice Iran, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

BANCHERUL

Titlurile de stat pentru populaţie prin Programul Tezaur se vor distribui şi prin Poştă Română

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, care vizează diversificarea canalelor de distribuţie şi flexibilizarea procesului de vânzare a titlurilor de stat emise de MFP pentru populaţie prin intermediul unor instituţii cu infrastructură şi cu reţea de acoperire la nivel naţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, în care se mai precizează:

Astfel, va fi autorizată Compania Naţională Poşta Română în vederea tranzacţionării titlurilor de stat către populaţie, urmând că, ulterior, să fie aprobate normele tehnice de aplicare, instrucţiunile detaliate de vânzare şi plata obligaţiilor la scadenţă pentru aceste titluri de stat, similare cu cele în vigoare pentru unităţile Trezoreriei Statului.

În anul 2018, MFP va derula o campanie de informare şi promovare a emisiunilor planificate. Plafonul indicativ pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei.

Emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei în cadrul Programului TEZAUR ediţia Centenar vor fi emise pe maturităţi de termen mediu. Nivelul dobânzii va fi stabilit prin raportare la randamentul titlurilor de stat cotate pe piaţa interbancară pentru maturitatea respectivă.

COTIDIANUL

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat, referindu-se la decizia CCR de a sesiza forurile europene în legătură cu "atacurile" la adresa sa, că acestea sunt "lucruri grave", iar reacţiile care pun sub semnul îndoielii deciziile Curţii înseamnă contestarea democraţiei.

"Atacurile la adresa Curţii Constituţionale sunt lucruri grave, nu confuzia care se încearcă a fi creată, şi anume că legile justiţiei sau decizia CCR ar afecta independenţa procurorilor. Pentru că atunci când vorbim despre independenţa procurorilor, unii fac o confuzie pentru a induce impresia, în opinia publică, că autoritatea ministrului prevăzută în mod explicit în Constituţie şi respectarea acesteia ar afecta activitatea procurorilor. În realitate, ministrul le respectă independenţa prin interdicţia pe care o are în a intra în dosarele pe care le instrumentează şi aici nu s-a schimbat nimic, dar când există declaraţii care pun sub semnul îndoielii deciziile CCR, când sunt apeluri şi incitări la nerespectarea deciziilor Curţii, indiferent de unde vin, din partea unor autorităţi sau a Opoziţiei, aceste lucruri capătă o formă care ţine de contestarea democraţiei şi a regulilor statului de drept. Aşa cum nu se întâmplă în nicio ţară europeană şi democratică", a declarat Tăriceanu pentru Mediafax.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în contextul anunţului CCR, că atacurile la adresa Curţii Constituţionale sunt inadmisibile într-un stat de drept.

"Astfel de atacuri, la adresa CCR, sunt absolut inadmisibile într-un stat de drept", a afirmat Toader.

CURENTUL

Femeile nu mai sunt obligate să iasă la pensie mai devreme ca bărbaţii

Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României, al art.11 alin.(1) lit.d) şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi ale art.53 alin.(1) teza întâi din Le-gea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi a constatat că acestea sunt constituţionale în măsura în care sintagma "condiţii de vârstă standard' nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003.

Prin aceeaşi decizie, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerând că soluţia legislativă care prevede o vârstă de pensionare diferită pentru femei în raport cu bărbaţii este constituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Ca-mere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CURIERUL NAŢIONAL

Telekom România a încheiat un acord de servicii cu Vodafone

Acordul permite Telekom să îşi valorifice mai bine resursele de infrastructură fixă, în timp ce Vodafone va putea să lanseze, pe scară largă şi rapid, servicii fixe de Internet şi TV.

Acordul de servicii wholesale acoperă accesul la reţeaua de fibră optică a Telekom din urban, care oferă viteze de Internet de până la 1 Gbps şi servicii TV.

"În linie cu strategia noastră de dezvoltare, acest proiect ne permite să obţinem o rată mai bună de utilizare a infrastructurii noastre FTTH/FTTB de cea mai bună calitate din zonele urbane şi să continuăm să investim în dezvoltarea reţelelor noastre broadband, pentru a oferi servicii mai bune şi inovatoare", a spus Miroslav Majoro¹, CEO Telekom Romania.

Cele două companii vor continua să concureze independent pe piaţă, fiecare operator urmându-şi propria sa strategie de dezvoltare, conform cu propriile planuri comerciale şi strategii de business autonome.

JURNALUL NAŢIONAL

Reacţia Elenei Udrea după ce a fost condamnată la 6 ani de închisoare

Elena Udrea a postat prima sa reacţie după ce a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

"Multumesc tuturor celor care ati crezut si credeti in dreptatea mea, tuturor celor care m-ati sustinut, ma sustineti, v-ati rugat si va rugati pentru mine!

Multumesc presei care a dus si duce o lupta mai apriga si mai determinata pentru adevar si oprirea abuzurilor din Romania, decat o duc alesii poporului, cei care ar avea obligatia sa o faca.

Sistemul inca exista si functioneaza, Protocoalele si culoarele din justitie sunt in continuare eficiente, sunt inca judecatori si procurori care executa ordinele si comenzile generalilor SRI.

Pana decid ce voi face in continuare, va rog sa acceptati ca nu voi face nicio declaratie.

Doamne, ajuta tuturor!!"

ZIARUL NAŢIONAL

Iohannis are dosar penal

În aşteptarea pasului pe care urmează să îl facă Klaus Iohannis, după decizia CCR privind revocarea DNA, se dezvăluie o veritabilă lovitură pentru şeful statului!

"Iohannis are dosar penal", titrează marţi cei de la Lumea Justiţiei. La doar câteva săptămâni după ce depuneau -pe 9 mai mai exact- la Direcţia Naţională Anticorupţie o sesizare vizând cuplul prezidenţial, jurnaliştii site-ului în cauza au anunţat că s-a dispus deschiderea unui dosar penal pe numele soţilor Iohannis, 250/P/2018. Mai mult, cei de la luju.ro fac public faptul că au primit o adresa scrisă semnată de procurorul Marius Bulancea, pe care o ataşează articolului, prin care erau anunţaţi următoarele: "Va facem cunoscut că prin ordonanţă nr. 250/P/2018 din dată de 25.05.2018 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie s-a dispus declinarea competenţei de soluţionarea cu privire la denunţul formulat împotriva lui Radu Gabriel Bucşa, Carmen Georgeta Iohannis şi Klaus Werner Iohannis în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia."

ZIARUL FINANCIAR

Reprezentanţii IMM-urilor sar în apărarea Pilonului II: România are nevoie de Pilonul II ca sursă de investiţii în economie. Decizia ar putea determina fondurile de pensii să îşi retragă investiţiile de pe piaţa de capital din România

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că România "are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursă de investiţii în economia naţională, pentru recuperarea decalajelor existente faţă de media europeană".

"Prin pensiile private se va sigura o sursă de venituri suplimentară pentru angajaţii în momentul ieşirii la pensie, în condiţiile în care bugetul de pensii din care este plătită pensia de stat este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor", se arată în poziţia CNIPMMR.

În plus, investiţiile pe care fondurile de pensii private le fac în economie "asigură pe de o parte nevoia de finanţare pentru companii, asigurând în acelaşi timp randamentul pensiilor private, iar pe de altă parte reprezintă principalul instrument de economisire pentur populaţie, în contextul în care România înregistrează una din cele mai scăzute rate de economisire a populaţiei pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeană fiind de 227% din PIB, în anul 2016)".

Din informaţiile publice prezentate de Guvern în ultima perioadă rezultă că de la 1 iulie 2018 contribuţia la Pilonul II va deveni opţională, în contextul în care această contribuţie a scăzut de la 1 ianuarie 2018 de la 5,1% la 3,75%.

Printre problemele identificate de CNIPMMR în cazul stopării contribuţiilor, aceştia susţin că "stoparea contribuţiilor din a doua jumătate a anului 2018, face ca sumele plătite să devină nerelevante pentru pensia suplimentară, la momentul achitării ei, chiar dacă acestea nu sunt naţionalizate".

Mai mult, fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea susţine randamentele pozitive pentru beneficiari în cazul stopării contribuţiilor, sau îşi vor retrage investiţiile făcute pe piaţa de capital din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb