REVISTA PRESEI

V.D.
Revista Presei / 9 mai 2018

REVISTA PRESEI

ADEVARUL

Dezmăţ pe litoralul românesc. "Cunosc multe fete care au ajuns să se prostitueze pentru droguri"

Cluburile din Mamaia Nord şi Vama Veche sunt principalele zone de risc unde, spun specialiştii, consumul de substanţe psihoactive este mai răspândit ca niciodată. De asemenea, tot în aceste staţiuni sunt prezenţi din ce în ce mai mulţi dealerii de droguri.

Anul acesta, în perioada vacanţei de 1 Mai, pe litoral s-au prezentat 44 de persoane sub influenţa unor substanţe psihoactive la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa. Numărul este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi Poliţia a înregistrat zeci de cazuri de tineri prinşi că aveau asupra lor diferite droguri, dar şi persoane care făceau trafic de astfel de substanţe în rândul tinerilor. Această realitate crudă se petrece sub ochii autorităţilor care "s-au asigurat" că anul acesta totul va fi bine pe litoral. Ministrul de interne, Carmen Dan, declara la Mamaia că "minivacanţa de 1 Mai este o repetiţie pentru ce urmează", adică sezonul estival 2018. Astfel s-a ajuns ca în timpul acestei "repetiţii" toată lumea să poată vedea la ştiri o tânără care pare că prizează pe plajă o substanţă interzisă. De asemenea, suspectul crimei din Vama Veche, un adolescent de 17 ani, era de mai bine de un an sub control judiciar fiind acuzat de trafic de droguri, iar Jandarmeria a prins într-o singură zi, în Mamaia Nord, 11 tineri care aveau asupra lor substanţe interzise.

BANCHERUL

Din duelul PSD-BNR ne-am ales cu sapte lectii valoroase de economie si finante

Razboiul dintre PSD si BNR, reclamat acum la autoritatile europene de PNL, dupa ce a fost dus luni intregi prin Parlament si Palatul Cotroceni, s-a incheiat in final cu pacea din biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si publicarea scrisorii critice a acestuia trimisa BNR si raspunsurile bancii centrale, din care putem invata cel putin sapte lectii valoroase de economie si finante, care pot fi valabile oricand si oriunde, dupa cum urmeaza:

1. Banca centrala are nu doar dreptul, ci si obligatia sa emita avertismente (sa critice Guvernul)

Prima si cea mai vehementa critica din scrisoarea presedintelui Liviu Dragnea adresata BNR se refera la avertismentele bancii centrale privind riscurile macroeconomice si implicit in privinta politicii economice si fiscale a Guvernului.

Critica lui Dragnea:

"In fapt, membrii Consiliului de Administratie al BNR induc la nivelul mediului economic o stare de neincredere in Guvern, iar o masura de politica monetara, respectiv majorarea ratei dobanzii, bazata pe suspiciuni cu privre la activitatea Guvernului nu reprezinta o politica monetara corecta...

Aceste rezerve pe care le am cu privire la fundamentarea si pertinenta masurilor intreprinse in ianuarie si februarie sunt determinate de comunicarile dumneavoastra publice, inclusiv de minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale din 7 februarie 2018. Se mentioneaza in documentul citat faptul ca membrii Consiliului de Administratie au remarcat "incertitudinile legate de transferul catre angajati a obligatiilor privind contributiile sociale, precum si de potentialele corectii fiscale efectuate in acest an in vederea incadrarii deficitului bugetar in plafonul de 3% din PIB.

COTIDIANUL

Trump versus Iran: "O eroare gravă"

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi seară retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat cu Iranul, decizie care a suscitat numeroase reacţii de dezaprobare în rândul marilor puteri, în vreme ce Israelul salută hotărârea.

Trump a calificat acordul drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american" şi că va reactiva sancţiunile pentru Iran.

"După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump.

"Imediat, voi semna un decret prezidenţial prin care voi începe reactivarea sancţiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra. Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură", a spus Trump.

Fostul preşedinte Barack Obama a apreciat că Trump a comis o "eroare gravă" prin retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul.

"Este o eroare gravă. Fără acest acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu. Acordul nu avea obiectivul soluţionării tuturor problemelor cu Iranul, dar este funcţional. Ştiam că Iranul este implicat în comportamente destabilizatoare, inclusiv prin susţinerea terorismului, prin ameninţări adresate Israelului şi altor vecini. Dar tocmai de aceea, este important să oprim Iranul să fabrice arme atomice", a spus Barack Obama.

CURENTUL

Cazul morţii lui Ekeng poate deveni un precedent judiciar dacă instanţa decide că în rezidenţiat medicul a fost pregătit suboptimal

Mihaela Duţă, medicul specialist de medicină de urgenţă în cadrul serviciului de ambulanţă privat Puls, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Ea s-a aflat pe stadionul Dinamo, în momentul în care fotbalistului Patrick Ekeng i s-a făcut rău.

Procurorii susţin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului. "Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului", arată procurorii în rechizitoriu.

Rugat să comenteze situaţia, medicul Emil-Octavian Iosef ne-a explicat: "Deci defibrilatorul aflat în dotarea ambulanţei a indicat clar că Ekeng era în fibrilaţie ventriculară adică în stop cardiac. Aici se naşte următoarea întrebare: medicul Duţă Mihaela a fost pregătită optimal? Conform caietului de monitorizare a activităţii rezidentului al medicului Duţă Mihaela, rezultă că medicul a efectuat manevre de resuscitare cardio-respiratorie în timpul pregătirii în rezidenţiat?"

JURNALUL NATIONAL

Anunţ de ultima oră! Ministrul Sănătăţii: Vom modifica legea salarizării

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi la Guvern că în urma discuţiilor cu managerii de spitale şi cu liderii de sindicat s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite.

"În cadrul întâlnirii de astăzi, organizată de premierul României, s-au făcut propuneri liderilor sindicali pentru deblocarea discuţiilor apărute în sistemul de sănătate. Aşa cum ştiţi, premierul României a avut discuţii şi cu managerii de spitale, în urma acestor discuţii constituindu-se un grup de lucru format din manageri din subordinea autorităţilor locale, din subordinea MS, spitale de monospecialitate, institute de importanţă naţională.

S-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite. Pot saă vă dau un exemplu cel puţin hilar, din punctul nostru de vedere: două spitale au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2016. Spitalul Judeţean Arad: din 1.959 de angajaţi, 1.820 au avut scăderi salariale. Focşani: din 1.366, 1.307 au avut scăderi salariale.

NATIONAL

Prins de SUA cu banii in Singapore!

Nu au trecut decat cateva zile de cind dezvaluiam ca Mugur Isarescu a fost trecut pe "lista neagra" a Statelor Unite ale Americii in urma monitorizarii de catre agentiile guvernamentale de la Washington a unor tranzactii financiare suspecte ale guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Si ca "se apropie nucleara" pentru Isarescu, mult mai repede decit se asteapta multi ! Iar deja "nemuritorul" aflat in fruntea finantelor Romaniei inca de la Revolutie si care a rezistat pana acum tuturor atacurilor, fie ele politice sau din exterior, tocmai ce a anuntat ca, gata, se va retrage de la conducerea BNR! Si asta tocmai cand parea ca scapase din nou din "ghearele" actualei puteri politice, Liviu Dragnea avand chiar cuvinte de imbarbatare pentru acesta la sfarsitul recentei runde de negocieri. Insa cum stenogramele discutiei oficiale nu aveau cum sa cuprinda si "ranjetul" de sub mustata liderului PSD este cert ca, la acea ora, Liviu Dragnea stia ceva de care Klaus Iohannis habar nu avea.

Caci, da, debarcarea lui Mugur Isarescu, fie ea si una "impachetata" sub forma retragerii de onoare din motive personale este o stire. Mai ales ca, de buna voie si nesilit de nimeni", guvernatorul BNR a acceptat, in sfarsit, sa plece de la butoanele financiare ale tarii, la doar cateva zile dupa ce dezvaluiam ca americanii i-au luat urma banilor. Bani care s-ar fi plimbat prin paradisul financiar din Singapore, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra. Insa "decaparea" lui Isarescu ascunde o miza mult mai mare, intrucat este dovada cea mai buna ca, gata, serviciile l-au lasat cu totul din brate pe Klaus Iohannis. Pentru ca, asa cum presedintesle Romaniei nu avea cum sa fie lasat sa declanseze un razboi sinucigas "cu evreii", daca ar fi fost avertizat la timp de consilierii pe probleme de securitate nationala, tot la fel nu avea cum sa sara public in apararea lui Mugur Isarescu, daca stia ca la acea ora soarta acestuia era deja pecetluita. Si inca de la Washington, nu doar de pe Kiseleff...!

ZIARUL FINANCIAR

Deşi inflaţia şi dobânda-cheie a BNR sunt în ascensiune de nouă luni, BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen menţin dobânzile la depozitele populaţiei în lei la 0,6%-0,9% pe an

♦ Majorarea dobânzii-cheie de trei ori în acest an, până la 2,5%, şi trendul ascendent al inflaţiei nu îi presează pe bancheri să crească dobânzile pentru depozite l Unele bănci mari ţin dobânzile la depozitele în lei pe un an sub 1%.

Ratele românilor la creditele în lei au crescut pe măsură ce ROBOR a avansat, după ce BNR a majorat dobânda-cheie, dar ban­che­rii nu s-au grăbit să plă­tească mai mult şi pentru de­pozitele în lei atrase de la populaţie, încercând astfel să-şi consoli­de­ze marjele de câştig (diferenţa dintre do­bân­da la credite şi cea la depozite).

Dobânzile boni­ficate de bănci la depo­zite rămân sub dobânzile la credite, oscilând în jurul pragului de 1% sau chiar sub acest nivel, în timp ce inflaţia a sărit spre 5%, iar dobânda-cheie a urcat până la 2,5%.

Unele bănci mari, precum BCR, BRD, CEC Bank sau Raiffeisen Bank, plătesc clien­ţilor la depozitele în lei constituite pe un an do­bânzi cuprinse între 0,6% şi 0,9%. Bonificaţii mai bune se observă la băncile cu capital gre­cesc sau la bănci de talie mică şi mai recent in­trate în piaţă cum ar fi TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank.

Dobânzile la credite şi la depozite depind, în principiu, de evoluţia dobânzilor din piaţa in­ter­bancară, care sunt influenţate de mo­difi­carea dobânzii-cheie, dar şi de nivelul lichidităţii.

După ce consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de luni să ope­reze a treia majorare a dobânzii-cheie din 2018, la 2,5%, dobânzile pe piaţa inter­bancară şi-au con­tinuat raliul într-un ritm ac­ce­lerat, Robor la trei luni, re­­ferinţa principală pen­­tru cre­di­­tele de re­tail în lei cu do­bân­dă va­ria­bilă fă­când ieri un salt la 2,68%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pt. că pot !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb