REVISTA PRESEI - 9.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 martie 2010

ADEVĂRUL

-Generalul Kemenici, cioclul lui Ceausescu, a tras potul cel mare la Loto 6/49.

Fostul şef al unităţii militare în care au fost executaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu este unul dintre câştigătorii marelui premiu la 6 din 49. Loteria Română a confirmat că un grup de 15 prieteni din Târgovişte a câştigat, duminică seară, peste 7 milioane de lei. Liderul lor este unul dintre personajele-cheie ale Revoluţiei.

-Regina ţiganilor a găurit bugetul Regatului Unit

Una dintre reprezentantantele elitei comunităţii rrome în plan internaţional a fost arestată, în Anglia, pentru fraude comise în complicitate cu mai mulţi membri ai etniei. Lavinia Olmazu, angajată a Primăriei din Londra, a fost arestată, săptămâna trecută, pentru că a ajutat 172 de rromi să încaseze ilegal ajutoare sociale de 2,9 milioane de euro.

-Adversarul liberalilor, PDL sau PSD?

După reconfirmarea lui Crin Antonescu la şefia PNL, noua echipă de conducere caută variante pentru a întări poziţia partidului. PNL vrea să câştige electorat afirmându-se ca un partid veritabil de opoziţie. Analiştii susţin că o continuare a colaborării cu PSD nu este soluţia potrivită. PNL şi PSD vor încerca în continuare să taxeze acţiunile actualei guvernări în Parlament. Congresele prin care au trecut cele două partide i-au adus pe liderii formaţiunilor în poziţia de a-şi dori însă lucruri diferite.

-O Chină mai liberală este posibilă

În ediţia curentă, scepticul de serviciu al ascensiunii chineze, analistul Minxin Pei, a făcut o excepţie şi a identificat pentru FP România resorturile care ar putea submina sistemul politic de la Beijing. Griparea motorului economic, după cele trei decenii de creştere, ar crea o presiune tot mai mare pentru deschiderea sistemului politic chinez.

-România a pierdut startul în faţa vecinilor

La începutul crizei financiare, România se afla pe o poziţie superioară faţă de Ungaria şi Bulgaria. Cum a fost posibil să ajungem după numai un an şi trei luni în urma acestora? În toamna anului 2008, Ungaria se afla în pragul colapsului din cauza situaţiei financiare de-a dreptul dramatice. Acum, este un model pentru felul în care a reuşit să facă faţă crizei economice.

-Statul alocă 550 de milioane de euro disponibilizărilor

Plăţile compensatorii pentru cei peste 12.500 de viitori şomeri din sectorul feroviar şi din minerit vor secătui bugetul de şomaj. Guvernul "investeşte" circa 2,4 miliarde de lei în plăţile compensatorii. Rezultatul? În doi ani va scăpa de peste 12.500 de bugetari.

CURENTUL

-Băncile relansează creditele alternative la "Prima Casă"

Lansarea celei de-a doua etape a programului guvernamental "Prima Casă" a impulsionat băncile comerciale să vină cu alternative. Pe lângă băncile nou intrate în competiţie, cele care aveau deja oferte au ieftinit creditele sau au adăugat asigurarea pentru şomaj. Sunt însă şi instituţii financiare care au crescut dobânzile sau suma solicitată ca avans.

-A început numărătoarea inversă a debarcării lui Geoană de la şefia Senatului

Deşi a obţinut sprijinul social-democraţilor pentru apărarea "redutei de la Senat", preşedintele acestuia, Mircea Geoană, nu mai poate scăpa de revocarea din această funcţie, în contextul noii arhitecturi construite în Parlament: PDL-UDMR-Grupul Independenţilor. Pe de altă parte, marota utilizată de liderii social-democraţi cu privire la respectarea democraţiei şi a Constituţiei nu îşi mai are logică în faţa modului discreţionar cu care Geoană a condus lucrările Senatului.

-MAE ripostează timid faţă de atitudinile antiromâneşti din Europa

Reacţiile negative la adresa românilor care locuiesc în partea occidentală a Europei încep să se înmulţească pe fondul crizei economico-sociale ce tinde să scoată la iveală sentimente xenofobe din ce în ce mai accentuate. Mai mult decât atât, reacţiile sterile ale Bucureştilor în acest sens creează tot mai mult impresia că imigranţi români pot fi făcuţi responsabili pentru toate infracţiunile comise în ţări precum Franţa sau, mai recent, Danemarca.

-Preşedintele cheamă partidele politice la consultări pentru modificarea Constituţiei

Pentru a elimina blocajul coaliţiei PSD-PNL în chestiunea aplicării referendumului pentru reformarea Constituţiei şi a Parlamentului, şeful statului a luat ieri decizia de a lansa o invitaţie pentru lunea viitoare partidelor politice şi grupului independenţilor pentru consultări.

-Asumări de Tia Şerbănescu:

Întrebat de ce exclude atât de ritos intrarea PNL la guvernare, dl Antonescu a răspuns punând condiţii de capitulare demne de un agresor străin: "intru şi mâine la guvernare dacă discutăm un program serios, cu un premier care să nu fie marioneta lui Băsescu... Dacă Băsescu spune public < am dat-o în bară >, atunci mai merge, atunci discutăm".

CURIERUL NAŢIONAL

-Chiar şi fără accize, bijuteriile sunt la mâna pieţei negre

Eliminarea acestora n-a reuşit să aducă la suprafaţă o piaţă subterană enormă

În fiecare lună se vând legal o tonă de bijuterii din aur şi argint şi patru tone "la negru"

Motivele principale: Criza, scumpirea internaţională a aurului şi marcarea obligatorie

Eliminarea completă a accizelor la bijuterii de la 1 ianuarie nu a reuşit să scoată la suprafaţă piaţa legală a bijuteriilor.

-Convalescenţa economiei va dura minimum 2 ani

Chidesciuc:. ""PIB-ul României va înregistra anul acesta o creştere de 2%, dar asta se va întâmpla doar pentru că anul trecut a înregistrat o scădere foarte mare. În plus, economia nu va avea o creştere solidă, pentru că nu are de unde să fie una solidă. Avem încă o economie cu foarte multe probleme, măsurile luate de autorităţi au fost lente, ce au condus doar la o restructurare lină, iar de aici economia va avea o creştere lină cel puţin în următorii 2 ani.""

-Criza din Grecia a accelerat discuţiile pentru Fondul Monetar European

CE a anunţat că susţine înfiinţarea unui fond care să ajute ţările zonei euro în cazul unor crize severe.Aceasta va avea aceeaşi putere de intervenţie ca Fondul Monetar Internaţional.Totuşi, oficialii susţin că instituţia nu va fi creată destul de repede pentru a ajuta Grecia.

EVENIMENTUL ZILEI

-Şomerii de la stat, mai cu moţ decât cei din privat

Recentele disponibilizări de la CFR demonstrează că, şi în plină criză, foştii angajaţi ai statului sunt privilegiaţi faţă de cei ai firmelor private.Nedreptate, discriminare, protecţie socială excesivă oferită chiar şi foştilor angajaţi pe spatele celor din mediul privat. Aşa califică, la unison, atât oamenii de afaceri, cât şi sindicaliştii, modul în care statul a înţeles să facă disponibilizări în propria ogradă, sub presiunea crizei economice.

-Conflict de interese la Compania de Drumuri

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Dorina Tiron, l-a numit săptămâna trecută în funcţia de director coordonator variante ocolitoare pe Ovidiu Barbier, administrator şi asociat al firmei Maxidesign, care are încheiate mai multe contracte de proiectare cu compania de stat.

-Bugetul Capitalei, "aranjat" peste capul "prostimii"

Banii rezultaţi din tăierea subvenţiilor pentru apă caldă acordate până acum de primărie ar urma să fie folosiţi pentru înfrumuseţarea oraşului. Dezbaterea cu alegătorii e făcută de formă.Sunt bani pentru renovarea fântânilor arteziene şi a parcurilor Capitalei, dar nu şi pentru sub venţionarea apei calde. În timp ce pentru această facilitate nu se mai găsesc fonduri, se vor cheltui 60,5 milioane de lei pentru lucrări de înfrumuseţare a centrului oraşului.

FINANCIARUL

-La trei zile după ce Emil Boc a spus că va aloca fonduri, Bechtel închide şantierul

Angajatorul american vrea să disponibilizeze 1.900 de muncitori

Compania Bechtel a notificat ieri Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj privind disponibilizarea a peste 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania. Presiunile Bechtel pentru recuperarea datoriei de 214 milioane de euro au început încă din februarie.

-Şomajul, la cel mai ridicat nivel din 2003. Salariul mediu, îngheţat

Numărul celor fără un loc de muncă a ajuns în februarie la 762.000. Câştigul salarial a scăzut în prima lună a anului la 1.426. Din punct de vedere statistic, salariul mediu net a crescut în prima lună a anului cu 5,2%, însă această majorare este anulată de rata anuală a inflaţiei care, în ianuarie 2010, s-a situat tot la 5,2%. În comparaţie cu luna decembrie a anului trecut, câştigul s-a diminuat cu 3,5%, coborând la 1.426 de lei.

-GarantiBank România a scăzut din nou dobânzile la toate finanţările

GarantiBank a lansat la începutul acestei luni o ofertă specială valabilă pentru toate creditele acordate persoanelor fizice în perioada 1 martie-14 mai 2010. Astfel, dobânda pentru orice tip de împrumut, în orice valută, este redusă cu 0,5% faţă de cea standard.

-Început de an slab pentru activitatea de creditare a instituţiilor nebancare

Valoarea împrumuturilor acordate de IFN-uri s-a redus la 33 de miliarde de lei, la finele lunii ianuarie. La începutul lui 2010, jucătorii din segmentul finanţărilor nebancare spuneau că, în cel mai optimist scenariu, activitatea de creditare va înregistra o stagnare. Startul acestui an confirmă aşteptările pesimiste. În ianuarie, volumul finanţărilor a înregistrat o scădere de aproape un procent.

-Depozitele din sistemul bancar s-au diminuat cu peste trei miliarde de lei

Efectul lipsei de lichidităţi a firmelor şi al îngheţării liniilor de creditare

Depozitele companiilor s-au diminuat în prima lună a acestui an cu o valoare-record de peste 3 miliarde de lei. Acest lucru a determinat o reducere a depozitelor în sistemul bancar din România la 164,3 miliarde de lei, după ce în decembrie 2009 economisirea atinsese un nivel maxim de 167,7 miliarde de lei.

GÂNDUL

-Guvernul a convins Bechtel să construiască 20 km pe datorie

Chiar în ziua în care Bechtel anunţase concedierea a 1.900 de angajaţi, Guvernul i-a convins pe americani să lucreze pe datorie la Autostrada Transilvania, urmând să finalizeze în acest an 20 km. Oficial, Bechtel se mai gândeşte .Cu toate că nu şi-au primit nici măcar toţi banii de anul trecut, americanii de la Bechtel au fost de acord cu propunerea Guvernului de a lucra în continuare pe datorie, pentru a da în funcţiune până la finele anului încă 20 km din Autostrada Transilvania.

-Noi alegeri în PSD: Năstase se bate cu urmaşul lui Geoană

Social-democraţii trebuie să aleagă, pentru şefia Consiliului Naţional al PSD, între Adrian Năstase şi Gheorghe Nichita, omul lui Geoană. În PSD se anunţă încă o bătălie internă. La mai puţin de o lună de la Congresul partidului, social-democraţii s-au împărţit din nou în două tabere care vor susţine, de această dată, candidaţii la şefia Consiliului Naţional, programat pentru joi.

-Un "FMI european" ar putea salva statele aflate în situaţia Greciei

Ministrul german de Finanţe afirmă că crearea unei astfel de instituţii este în discuţie de luna trecută şi nu trebuie respinsă.Un "Fond Monetar European (EMF)", după modelul FMI, ar putea reprezenta soluţia pentru salvarea statelor UE din grave crize bugetare precum cea prin care trece Grecia, consideră ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

JURNALUL NAŢIONAL

-Policlinica Batiştei a fost lăsată fără utilităţi

În ciuda statutului de monument istoric pe care Policlinica Batiştei îl are cel puţin pentru un an, problemele imobilului nu par să se termine. Miza unei clădiri dintr-o zonă centrală este prea mare! De curând, medicii au fost "sancţionaţi" cu întreruperea furnizării gazului. Nu au avut facturi restante şi, mai mult, se aşteptau la astfel de şicane.

-Concedieri ilegale la CFR

Mame aflate în concediu postnatal, angajaţi proaspăt operaţi pe inimă, întreţinători unici de familie sunt printre cei pe care statul a început să-i dea afară începând de ieri de la cele 14 companii feroviare pe care le deţine, deşi legea nu-i permite. Autorităţile au început de ieri concedierea a 4.758 de angajaţi la CFR Marfă, însă ceferiştii mai trebuie să aştepte pentru a primi plăţile compensatorii.

-Revenirea economiei: din ce şi la ce? de Ilie Şerbănescu

Dacă este vorba de o "revenire", atunci să ne amintim în ce a constat creşterea economică din perioada 2004-2008 ca să identificăm ce ar putea "reveni" după spulberările din 2009! Fosta şi mult lăudata creştere economică 2004-2008 s-a produs în imobiliar, în vânzările auto, în retailul electrocasnicelor şi electronicelor, în sectorul financiar şi în administraţia publică. Întreaga creştere din aceste sectoare a fost susţinută de finanţarea externă: directă în băncile străine din România şi indirectă, prin intermediul respectivelor bănci, în restul sectoarelor amintite. Se ştie prea bine unde s-au concentrat creditele acordate de bănci: în imobiliar, în retail şi în administraţia publică.

ROMÂNIA LIBERĂ

-Cine sunt miliardarii din spatele relaţiei România-Moldova

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova nu vor putea ocoli interesele oligarhilor din această ţară. Miliardarii moldoveni îşi datorează succesul, în principal, legăturilor strânse cu puterea sau cu fostul KGB. Cei mai cunoscuţi oligarhi de peste Prut sunt Oleg Voronin şi Chiril Lucinschi, fiii unor foşti preşedinţi, precum şi fostul premier Ion Sturza.

-Efectul politicii falimentare: din 64.000 de ceferişti. Guvernul concediază 10.300

Peste 4.000 de angajaţi ai CFR şi-au pierdut ieri slujbele, iar alţi 6.300 vor fi concediaţi în aprilie. Între timp, operatorii privaţi din transportul de marfă câştigă o cotă tot mai mare de piaţă. Peste 10.300 de angajaţi de la societăţile feroviare vor fi disponibilizaţi până la finele lunii mai, 4.000 dintre aceştia, de la CFR Marfă, pierzându-şi slujbele cu începere de ieri, potrivit preşedintelui Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Mantescu, citat de Mediafax.

-Reuters cere falimentul Realitatea TV

Grupul media controlat de Sorin Ovidiu Vântu are dificultăţi financiare. Trei furnizori de servicii au solicitat deja în instanţă intrarea în insolvenţă a postului Realitatea TV pentru datorii de câteva sute de mii de lei. Agenţia britanică de presa Reuters a solicitat recent la Tribunalul Bucureşti deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva postului românesc de televiziune Realitatea TV şi a agenţiei de presă NewsIn, ambele aparţinând Grupului Realitatea-Caţavencu, controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

-Iese Curtea Constituţională din zodia PSD?

Indiferent de nominalizările pentru cele trei posturi vacante, schimbările din 2010 ar putea duce la ieşirea CCR din tabăra PSD. PSD îl vrea pe Valer Dorneanu judecător la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor. Din partea Senatului, numele cel mai sonor este Teodor Meleşcanu, deocamdată în căutare de susţinători mai puternici decât PNL.

ZIARUL FINANCIAR

-La 100 de lei încasaţi, statul dă 70 de lei pe salarii şi pensii. De unde bani de investiţii?

Ponderea mare a cheltuielilor cu salariile şi pensiile nu a permis realizarea unor investiţii publice semnificative, fiind necesară reducerea "facturii sociale", pentru ca statul să poată ajuta economia.

-Calculele unui industriaş: Marius Cristescu: Cât timp economia merge în jos, nu merită să cumperi active

Proprietarul grupului de companii Bega estimează că afacerile companiilor pe care le controlează vor scădea cu 10% anul acesta, după o cădere de 25% în 2009. Omul de afaceri Marius Cristescu, proprietarul Bega Grup, spune că pe parcursul ultimului an s-a confruntat cu foarte multe falimente ale clienţilor sau furnizorilor şi se aşteaptă ca acest fenomen să continue şi pe parcursul anului 2010.

-Băncile obligă investitorii în fonduri să-şi deschidă cont

Cinci dintre cei mai mari administratori de fonduri mutuale obligă clienţii să îşi deschidă un cont curent la banca din grup pentru a putea deveni investitori în fondurile pe care le gestionează. Contul curent este poarta de intrare în fondurile mutuale administrate de Erste, Raiffeisen, Erste, Raiffeisen, BRD, OTP şi EFG Eurobank.

-Depozitarul Central scumpeşte tranzacţiile cu acţiuni Proprietatea

Conducerea Depozitarului Central propune acţionarilor introducerea unor comisioane fixe suplimentare la operarea tranzacţiilor cu acţiunile unor societăţi nelistate, în special pentru Fondul Proprietatea (FP). Depozitarul va încasa un tarif minim plus o cotă parte din valoarea care depăşeşte cuantumul unor sume prestabilite dacă acţionarii instituţiei vor aproba joi, 11 martie, noua grilă de tarifare.

-ING Asigurări vede un an mai bun: plus 5% la afaceri şi profit în stagnare

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor de viaţă, se aşteaptă la o revenire a afacerilor, după scăderea din 2009, şi şi-a bugetat pentru anul acesta o creştere a primelor brute subscrise de 5%, până la nivelul de 553,5 milioane de lei (circa 132 mil. euro la un curs de 4,2 lei/euro). Anul trecut compania a înregistrat o scădere de 5% a afacerilor, pe fondul reducerii vânzărilor noi şi al creşterii numărului de poliţe reziliate înainte de scadenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb