FINANCIAL TIMES
• ABN Amro vrea să redevină o forţă globală
Banca olandeză ABN Amro vrea să redevină o forţă în sectorul său de activitate, promiţând să cumpere active financiare din zona euro, pe care instituţiile creditoare cu probleme de capital se pregătesc să le vândă.
Gerrit Zalm, fost ministru olandez de finanţe, în prezent director executiv al ABN, a declarat că a vorbit cu aproape toţi rivalii săi europeni cu privire la ideea achiziţiilor.
• Cutremur puternic în estul Turciei
Un cutremur puternic a avut loc ieri, în estul Turciei, cel puţin 217 persoane pierzându-şi viaţa. Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a lovit zona din apropierea oraşului Van, de lângă graniţa cu Iranul.
• Presiuni asupra Italiei
Germania şi Franţa fac presiuni asupra Italiei, cerând măsuri suplimentare pentru stimularea creşterii economice şi reducerea datoriilor uriaşe ale ţării, în condiţiile în care liderii zonei euro fac eforturi ca să ajungă la un acord privind modul de consolidare a fondului de salvare.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au purtat, ieri, discuţii dure cu premierul italian Silvio Berlusconi, la începutul reuniunii de la Bruxelles, insistând ca acesta să ia măsuri radicale pentru restabilirea încrederii investitorilor.
WALL STREET JOURNAL
• Liderii europeni dezbat opţiuni dure pentru acordul destinat crizei datoriilor
Liderii europeni au făcut primii paşi către un nou plan destinat stopării crizei din zona euro, admiţând că măsurile convenite cu numai trei luni în urmă, au eşuat.
Noul efort, pe care liderii speră să-l finalizeze la summitul de miercuri, implică o recapitalizare a băncilor europene, o restructurare substanţială a datoriilor Greciei, un fond de salvare mai mare şi chiar o posibilă încercare de a atrage fonduri suverane din China şi alte ţări.
• Băncile din Ungaria promit să lupte împotriva politicii guvernului
Oficialii băncilor din Ungaria, înfuriaţi de noile măsuri guvernamentale aplicate acestui sector, despre care spun că le taie puternic profiturile, promit să lupte pentru protejarea drepturilor şi veniturilor acestor instituţii. Totuşi, proprietarii occidentali ai băncilor din Ungaria spun că rămân angajaţi faţă de piaţa maghiară.
• Novartis şi J&J, în anchetă antitrust
Comisia Europeană investighează companiile farmaceutice Johnson & Johnson (J&J) şi Novartis AG pentru o posibilă înţelgere pe piaţa analgezicelor generice.
J&J produce un plasture analgezic numit Fentanyl, utilizat adesea pentru durerile provocate de cancer. În pieţele în care brevetele J&J pentru Fentanyl au expirat, divizia de generice din cadrul Novartis (Sandoz) vinde un produs low-cost, o copie a celui aparţinând companiei J&J.
NEW YORK TIMES
• Băncile ar putea accepta pierderi de 40% din deţinerile în titluri elene
Bancherii s-au oferit să accepte în mod voluntar reducerea cu 40% a datoriilor Greciei, în timp ce politicienii cer sectorului privat să fie de acord să deprecieze cu cel puţin 50% deţinerile în titluri elene, potrivit unor surse bancare germane.
• Saab pune punct afacerilor cu Youngman şi Pangda
Producatorul auto suedez Saab a reziliat un contract de investiţii în sumă de 245 de milioane de euro încheiat cu Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. şi Pangda Automobile Trade Co. din China, pe fondul sporirii îndoielilor cu privire la viitorul Saab.
În iunie, proprietarul Saab, compania olandeză Swedish Automobile, a semnat un contract provizoriu cu Youngman şi Pangda, în baza căruia fiecare dintre aceste companii urmau să preia participaţii în schimbul investiţiilor de 245 de milioane de euro.
Dar, Saab a anunţat că a reziliat acum acordurile după ce Pangda şi Youngman nu au reuşit să confirme angajamentul lor cu privire la aceste investiţii de capital.