La opt ani de la declanşarea unei recesiuni devastatoare care a deschis calea erei politicilor monetare permisive, Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite este aşteptată astăzi să schimbe direcţia şi să înceapă creşterea dobânzilor, într-o economie care revine tot mai mult la normalitate, transmite Reuters.
Pieţele financiare sunt pregătite pentru o majorare de 0,25 puncte procentuale, care ar deplasa dobânda de politică monetară de la aproape zero la un intervalul de 0,25-0,5 puncte procentuale, relatează Reuters.
Anunţul deciziei va fi urmat de o conferinţă de presă a preşedintei Fed, Janet Yellen, care va explica măsura băncii centrale.
Pieţele financiare au pregătit deja terenul, în aşteptarea schimbării de politică a băncii centrale. Indicii bursieri americani au crescut marţi cu circa 1%, randamentele obligaţiunilor au urcat, iar analiştii au spus că după pregătirile din ultimele săptămâni o decizie surpinzătoare de a nu majora dobânda cheie ar fi o variantă care ar perturba piaţa.
"Având în vedere semnalele puternice care au fost date, lipsa unei măsuri ar distruge credibilitatea Fed", a declarat Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei, care este sceptic în privinţa necesităţii de a creşte dobânzile în acest moment.
Majorarea dobânzilor va separa Fed de băncile centrale din Tokyo, Frankfurt, Beijing şi alte capitale importante, care încearcă să stimuleze economiile ţărilor lor şi să genereze creştere.
Chiar dacă Fed decide miercuri creşterea dobânzii cheie, politica monetară va rămâne extrem de relaxată, iar oficialii Fed au semnalat că vor acţiona ulterior cu prudenţă, pentru a proteja redresarea economiei.
Pieţele şi analiştii se vor concentra pe limbajul utilizat de Fed pentru a justifica majorarea şi a descrie ritmul paşilor ulteriori.
Analiştii companiei TD Securities se aşteaptă ca declaraţia şi estimările economice ale reprezentanţilor Fed să scoată în evidenţă că creşterile de dobânzi vor fi posibile la fiecare şedinţă de politică monetară a băncii centrale.
În luna septembrie, oficialii Fed sugerau că anul viitor vor avea loc patru creşteri ale dobânzilor.
În zilele care vor urma, Fed va trebui să dovedească că noul set de instrumente pentru administrarea dobânzilor va funcţiona conform aşteptărilor, să vadă cum afectează dobânzile mai mari condiţiile de finanţare interne şi externe şi să spere că cererea slabă la nivel mondial şi preţurile scăzute ale mărfurilor nu vor duce la o deflaţie generalizată care să oblige banca centrală americană să inverseze din nou politica monetară.
Pentru ca politica Fed să fie considerată un succes, majorarea dobânzilor trebuie să fie urmată anul viitor de continuarea creşterii economice, de rămânerea şomajului la un nivel scăzut şi de creşterea inflaţiei.