REZISTENŢA DE LA TEHERAN: "Regimul de la Teheran a manipulat bursa ca să acopere deficitul bugetar"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 aprilie 2021

"Regimul de la Teheran a manipulat bursa ca să acopere deficitul bugetar"

Investitorii înşelaţi au protestat în Teheran, Mashhad, Isfahan şi Tabriz Demonstranţii au strigat: "Moarte lui Rouhani", "Guvernul trădează", "Furt din buzunarul naţiunii, în timp ce liderul suprem tace" Maryam Rajavi, preşedintele Consiliului Naţional de Rezistenţă: "Demonstraţiile celor jefuiţi şi lozincile lor împotriva liderilor regimului corupt sunt strigătele de protest ale tuturor iranienilor"

Regimul de la Teheran a manipulat bursa ca să poată plăti o mare parte din deficitul bugetar pe 2020-2021, potrivit Consiliului Naţional de Rezistenţă al Iranului, care arată că preşedintele Organizaţiei iraniene pentru valori mobiliare şi burse, Mohammad Ali Dehghan Dehnavi, a recunoscut recent că deficitul a fost acoperit prin banii atraşi de la investitori.

Ali Dehghan Dehnavi a declarat săptămâna trecută, citat de Iran News Update: "Bursa a oferit economiei 6,8 trilioane de riali (aproximativ 28 de miliarde de dolari), iar piaţa acţiunilor a fost sursa de venit a guvernului, anul trecut".

Această recunoaştere aduce în atenţie, confom ziarului Resalat, un furt efectiv de la cei care au investit şi unul dintre principalele motive pentru scăderea puterii de cumpărare, respectiv creşterea inflaţiei.

Anul trecut, preşedintele ţării, Hassan Rouhani, şi liderul suprem Ali Khamenei au încurajat populaţia să se angajeze în "investiţii productive", precum bursa de acţiuni, urmărind astfel să acopere deficitul bugetar pe 2020-2021. Acest lucru a mers suficient de bine până când bula bursieră a explodat. La data de 16 ianuarie, indicele principal al pieţei din Teheran a scăzut cu 40.000 de puncte, apoi acesta a pierdut alte 36.000 de puncte în 24 ianuarie, iar în ziua următoare încă 18.000 de puncte.

Situaţia a generat proteste în Iran, în rândul micilor investitori, care şi-au pierdut întreaga investiţie, după ce înalţii oficiali ai regimului i-au încurajat, doar că singura lor intenţie era să folosească aceşti bani pentru acoperirea deficitului bugetar.

Opoziţia iraniană a atras atenţia: "Acum, motivul este clar, guvernul lui Rouhani a căutat să câştige bani doar băgând mâinile în buzunarele oamenilor. Ceea ce le-a mai rămas micilor investitori nu este altceva decât furia şi pierderea banilor. Prin jefuirea averilor şi a activelor oamenilor, regimul îşi poate compensa deficitul bugetar şi poate diminua tensiunea economică pentru o perioadă scurtă. Dar consecinţele sociale dezastruoase ale politicilor sale vor scoate oamenii în stradă, la o scară mult mai mare, împotriva regimului".

În acelaşi timp, cotidianul de stat Jahane Sanat a scris că "economia Iranului s-a dezintegrat" din cauza acestor politici "criminale", în timp ce cotidianul Arman subliniază că "rănile sociale sunt din ce în ce mai profunde" şi că aceasta este o "situaţie periculoasă" , pentru care trebuie găsită o soluţie. În caz contrar, oamenii vor căuta o soluţie cu "consecinţe nefaste pentru întreaga conducere, cunoscută sub denumirea de schimbare de regim", notează sursa.

Protestatarii din Iran: "Khamenei, mijloacele noastre de trai sunt în aer"

Sute de investitori înşelaţi, ale căror proprietăţi şi economii au fost jefuite prin metoda mai sus menţionată au protestat şi mărşăluit la Teheran, Mashhad, Isfahan şi Tabriz, săptămâna trecută, scandând lozinci împotriva liderului suprem al regimului Ali Khamenei, a lui Hassan Rouhani, a şefului sistemului judiciar - Ebrahim Raisi, şi a Parlamentului, conform anunţului Consiliului Naţional de Rezistenţă al Iranului.

Manifestanţii s-au adunat în faţa clădirii Bursei de Valori din Teheran, blocând strada pe care se află sediul acesteia.

În Mashhad, protestatarii au mărşăluit şi s-au adunat în faţa biroului guvernatorului. La Isfahan, protestatarii au fost prezenţi în faţa Organizaţiei iraniene pentru valori mobiliare şi burse.

Protestatarii au scandat: "Moarte lui Rouhani", "Guvernul trădează, liderul sprijină", "Khamenei, este OK să furi?" "Khamenei, mijloacele noastre de trai sunt în aer", "Furt din buzunarul naţiunii, în timp ce liderul suprem tace", "Rouhani cel neruşinat trebuie executat", "Vom lupta, vom muri şi ne vom lua ţara înapoi", "Nu voi trăi sub reprimare şi îmi voi sacrifica viaţa pentru libertate, dacă este nevoie".

Unii manifestanţi au purtat pancarte pe care scria: "Rouhani, revigorarea bursei este mai importantă decât a Acordului Nuclear".

Într-un discurs în Parlament, Alireza Beigi, deputat din Tabriz, i s-a adresat lui Rouhani: "Poporul iranian nu mai are încredere în dumneavoastră. Nu există un motiv mai clar pentru această lipsă de încredere decât cei 50 de milioane de iranieni care îşi pierd economiile de o viaţă pe piaţa bursieră, sub privirea dumneavoastră. Sunteţi în mod clar vinovat, ceea ce a determinat mulţi oameni, care caută răzbunare, să se alăture rândurilor opozanţilor Republicii Islamice Iran".

Maryam Rajavi, preşedintele ales al Consiliului Naţional de Rezistenţă al Iranului, a salutat compatrioţii protestatari din Teheran, Mashhad, Isfahan şi Tabriz, declarând: "Demonstraţiile celor jefuiţi şi lozincile lor împotriva liderilor regimului corupt sunt strigătele de protest ale tuturor iranienilor faţă de întregul regim". Maryam Rajavi a subliniat că, atât timp cât dictatura religioasă rămâne la putere, "jaful, corupţia statului, sărăcia, inflaţia şi şomajul vor continua să crească". Domnia sa le-a cerut tinerilor să se solidarizeze şi să susţină protestele investitorilor fraudaţi.

Avertismente lansate încă de anul trecut

Anul trecut, în luna mai, preşedintele iranian Hassan Rouhani îşi exprima optimismul cu privire la creşterea surprinzătoare a pieţei acţiunilor din ţară, declarând în acelaşi timp că străinii care susţin că poporul nu are încredere în regimul său mint. Atunci, acesta spunea: "Situaţia noastră economică, situaţia de pe piaţa bursieră arată că aceştia mint".

Tot la acel moment, purtătorul de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabiei, şi-a exprimat bucuria că banii vin la bursă în defavoarea imobiliarelor, a monedelor sau pieţelor valutare, ceea ce susţine economia.

Dar, Hamid Enayat, analist iranian care locuieşte în Europa şi militează pentru drepturile omului, fiind un opozant al regimului din ţara sa, scria în The Media Express, că adevărul despre evoluţia Bursei din Teheran a ieşit la suprafaţă chiar datorită experţilor financiari ai regimului, iar ceea ce se vrea a fi o schemă de susţinere a economiei ţării este doar "o escrocherie administrată de guvern pentru a fura activele populaţiei, cu scopul acoperirii deficitului bugetar generat de scăderea preţurilor ţiţeiului, respectiv a vânzărilor de petrol".

Hamid Enayat susţinea că, după ce toate sursele de câştig ale Executivului au ajuns la zero, regimul de la Teheran "trebuia să găsească o nouă modalitate de a jefui populaţia", pe lângă majorarea preţurilor serviciilor de stat (adică furnizarea de apă şi electricitate) şi creşterea costurilor bunurilor.

Sursa preciza, atunci, că statul a vândut prin piaţa bursieră, către populaţie, la preţuri exorbitante, acţiuni ale companiilor şi instituţiilor care au falimentat, şi care nu mai aveau vreo valoare. Hamid Enayat susţinea că titlurile au fost vândute prin reclamă înşelătoare şi fraudă cu valori mobiliare, iar într-un anumit caz, preţul acţiunilor a fost chiar de 100 de ori mai mare decât valoarea lor reală.

Încă de atunci, Hamid Enayat sublinia că această creştere falsă a pieţei a creat o bulă care se va sparge în curând, ceea ce va duce la sărăcirea populaţiei, mai ales că oficialii regimului "au risipit banii celor care au investit".

Acum, Ahmad Alirezabeigi, unul dintre parlamentarii Iranului, a declarat adresându-se ministrului Economiei din ţară: "Oamenii nu mai au încredere în regim. Ce explicaţie mai clară doriţi pentru această neîncredere decât cele 50 de milioane de iranieni care şi-au pierdut economiile de o viaţă pe piaţa bursieră, sub responsabilitatea dumneavoastră?".

Consiliul Naţional de Rezistenţă al Iranului: "Manipularea pieţei bursiere - cel mai important exemplu de jaf şi corupţie sistematică"

Manipularea pieţei bursiere şi rezultatul acesteia ar putea fi considerate cel mai important exemplu de jaf şi corupţie sistematică de-a lungul istoriei moderne a Iranului, potrivit Consiliul Naţional de Rezistenţă al Iranului.

Afirmaţiile Consiliului vind după ce, în vara lui 2020, Khamenei încuraja populaţia să investească la bursă. "Monedele şi dolarii nu ar trebui să fie investiţii, în schimb piaţa de valori este un loc de investiţii", spunea Khamenei.

Conform sursei, aceste declaraţii arată că Ali Khamenei şi Rouhani au fost în spatele planului de jefuire care nu se limitează la piaţa de valori mobiliare. "Regimul a folosit multe alte metode pentru jefuirea iranienilor şi pentru prevenirea căderea economiei sale", menţionează Consiliul.

La data de 26 februarie, Mahmoud Vaezi, şeful de cabinet al preşedintelui Hassan Rouhani, declara în mod explicit: "Am crescut cursul de schimb al dolarului ca să controlăm economia Iranului".

Dar, prin creşterea cursului de schimb al dolarului, rata inflaţiei şi preţurile, în special ale mărfurilor importate, cresc, ceea ce a dus la numeroase proteste din partea tuturor categoriilor sociale din Iran. Opoziţia din Iran susţine că Teheranul a majorat impozitele sub diferite forme şi, drept urmare, prin "jefuirea la care a recurs regimul", mai mulţi iranieni au fost împinşi în sărăcie. Potrivit celor din opoziţie, clasa mijlocie a Iranului a dispărut, iar cei din această clasă s-au alăturat săracilor.

Opoziţia atrage atenţia că această corupţie a regimului şi politicile economice greşite au transformat societatea iraniană într-un butoi cu pulbere.

De la pensionari şi investitori înşelaţi la bursă, până la profesori, asistenţi medicali, medici şi fermieri, organizează zilnic proteste care vizează regimul de la Teheran.

După cum scria recent cotidianul de stat Jahan-e Sanat, "oamenii sunt ca focul sub cenuşă", iar corupţia mullahilor "a crescut furia oamenilor" şi, prin urmare, opresiunea ulterioară "va alimenta ura oamenilor faţă de regim".

Oficialii Bursei din Teheran (TSE) neagau, anul trecut, existenţa unei bule pe piaţă, iar Ministerul Economiei din Iran refuza să comenteze pe marginea acestei situaţii. Însă, unii oficiali se temeau că investitorii vor pleca de pe burse, iar bula se va sparge. Atunci, un înalt funcţionar de la Banca Centrală a Iranului, a spus, sub condiţia anonimatului, citat de Reuters: "Guvernul poate să aibă capacitatea de a strânge bani, dar oamenii vor deveni mai săraci atunci când bula de pe piaţă se va sparge - mai devreme sau mai târziu".

La rândul său, Hossein Tousi, membru al Camarei de Comerţ al Iranului, afirma: "Am asistat la un incident foarte ciudat. Toate pieţele din lume au scăzut, preţurile petrolului brut s-au prăbuşit, dar pe bursa noastră, situaţia este pe dos. Este clar că asistăm la o bulă". (V.R.)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Piața bursiera reflecta o economie închisă, astfel ca nu are cum sa exprime trendul internațional. Nu reflecta decât dibacia emitentului și naivitatea din partea acționarilor care se intersectează pe o axa a bunăstării imaginare undeva între Chișinău și Viena. E nevoie de un spirit aventurier sa crezi ca poți sa prevezi ceea ce nu poți desluși chiar citind și un raport financiar. WIRECARD este exemplul magnific al haosului pe care doar ființă umana îl stăpânește la perfectiune

    1. Dar nouă ni se tot induce ideea că la noi orice tremurici al BVB e necesar în legătură cu vănturile date de bursele străine.

      În altă ordine de idei, oy vey Goldstein... 

      Pe site-ul ZF nimic nu te înviorează mai mult decât acel articol în care angajații wirecard fung având pungi Lidl pline cu bani în dotare. Incidentul Wirecard este cea mai mare manipulare din istoria recenta, unde un ziar face praf o firma doar pentru ca asatzai încă este posibil sa defaimezi firme fără a spune concret ce paragraf au încălcat lăsând opinia publica sa și spună cuvântul.

      Imbecil antisemit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb