RISC DE SUPRAÎNCĂLZIRE: Economia Chinei a crescut cu 11,9% în primul trimestru

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2010

Beijingul va trebui să diminueze controlul asupra cursului monedei naţionale, în condiţiile accelerării creşterii economiei.

Beijingul va trebui să diminueze controlul asupra cursului monedei naţionale, în condiţiile accelerării creşterii economiei.

Creşterea economiei Chinei a accelerat în primele trei luni din acest an, consemnând cel mai puternic ritm din ultimii doi ani, ceea ce aduce în atenţie riscul supraîncălzirii.

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 11,9% în primul trimestru din 2010 - în ritm anual, după o expansiune de 10,7% înregistrată în ultimele trei luni din 2009, conform anunţului Biroului de Statistică de la Beijing. Analiştii estimau o creştere de 11,7% pentru trimestrul întâi al anului curent.

"Am avut un start bun în acest an. Redresarea economiei Chinei accelerează, construind o bună fundaţie pentru atingerea ţintelor pe întregul an", a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, Li Xiaochao.

În aceste condiţii, specialiştii cred că sunt necesare măsuri de limitare a procesului de supraîncălzire a economiei. Unii analişti cred că avansul prea rapid al economiei exercită presiuni asupra dobânzilor şi monedei chineze, yuanul. China a redus dobânzile în 2008, ca să facă faţă crizei financiare.

În primele trei luni din 2010, inflaţia din China a fost de 2,2%, după ce, anul trecut, s-a aflat în teritoriu negativ. Autorităţile au fixat ca limită pentru acest an nivelul de 3%. În luna martie, preţurile de consum au crescut cu 2,4% în China, în ritm anual, după ce, în februarie, creşterea a fost de 2,7%.

Investiţiile în capitalul fix au avansat cu 25,6%, în ritm anual, în primul trimestru, în timp ce producţia industrială a sporit cu 19,6%. În martie, producţia industrială a Chinei a crescut cu 18,1%, mai puţin decât procentul înregistrat în primele două luni: 20,7%. Totodată, vânzările retail din China au sporit cu 18% în martie.

Zilele trecute, Cabinetul de la Beijing a semnalat nevoia de precauţie în eliminarea măsurilor de urgenţă, menite să impulsioneze economia după criza financiară. De subliniat că dinamica economiei Chinei a fost alimentată de politicile de stimulare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb