Creşterea economiei Chinei a accelerat în primele trei luni din acest an, consemnând cel mai puternic ritm din ultimii doi ani, ceea ce aduce în atenţie riscul supraîncălzirii.
Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 11,9% în primul trimestru din 2010 - în ritm anual, după o expansiune de 10,7% înregistrată în ultimele trei luni din 2009, conform anunţului Biroului de Statistică de la Beijing. Analiştii estimau o creştere de 11,7% pentru trimestrul întâi al anului curent.
"Am avut un start bun în acest an. Redresarea economiei Chinei accelerează, construind o bună fundaţie pentru atingerea ţintelor pe întregul an", a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, Li Xiaochao.
În aceste condiţii, specialiştii cred că sunt necesare măsuri de limitare a procesului de supraîncălzire a economiei. Unii analişti cred că avansul prea rapid al economiei exercită presiuni asupra dobânzilor şi monedei chineze, yuanul. China a redus dobânzile în 2008, ca să facă faţă crizei financiare.
În primele trei luni din 2010, inflaţia din China a fost de 2,2%, după ce, anul trecut, s-a aflat în teritoriu negativ. Autorităţile au fixat ca limită pentru acest an nivelul de 3%. În luna martie, preţurile de consum au crescut cu 2,4% în China, în ritm anual, după ce, în februarie, creşterea a fost de 2,7%.
Investiţiile în capitalul fix au avansat cu 25,6%, în ritm anual, în primul trimestru, în timp ce producţia industrială a sporit cu 19,6%. În martie, producţia industrială a Chinei a crescut cu 18,1%, mai puţin decât procentul înregistrat în primele două luni: 20,7%. Totodată, vânzările retail din China au sporit cu 18% în martie.
Zilele trecute, Cabinetul de la Beijing a semnalat nevoia de precauţie în eliminarea măsurilor de urgenţă, menite să impulsioneze economia după criza financiară. De subliniat că dinamica economiei Chinei a fost alimentată de politicile de stimulare.