Riscurile teleguvernării

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 16 mai 2012

Cornel Codiţă

Dacă nu ştiaţi de ce a căzut de la putere echipa PDL, ascultaţi-i pe înalţii reprezentanţi ai partidului proaspăt intrat în opoziţie, pe uşa din dos, şi o să aflaţi: dumnealor nu au ştiut să CO-MUNICE!!! Mai pe înţelesul nostru, al prostimii, nu au fost în stare să găsească acele puţine cuvinte pe care le desluşim şi noi, repetenţii clasei, cu care să ne facă să înţelegem cît de bine merg toate treburile în ţara asta, cum sunt toate la locul lor şi înfloresc de bunăstare, cum dau peste noi oportunităţile de mai bine, cum se întrec megainvestitorii străini să prindă ultimul tren al intrării pe piaţa României, cum dăm pe dinafară de civilizaţie, cum şcolile şi spitalele noastre fac de ruşine pînă şi cele mai luxoase stabilimente din Elveţia, cum duduie economia şi se revarsă din visteria publică preaplinul de resurse, cum se speteşte administraţia să ne răsfeţe şi să ne facă toate nazurile, pe scurt, cît de fericiţi sunten noi, trăitorii epocii cu nuanţe, pînă mai de curînd, intens portocalii.

Cu luare-aminte la pocinogul celor pe care i-au înlocuit în jilţurile puterii, noii guvernanţi ai României par să fie convinşi că singura formulă de succes pentru echipa lor este "tele-guvernarea". Important nu este ce faci prin minister, ce decizii iei, ce consecinţe au ele, cum gestionezi grămada de moloz adunată în mijlocul ogrăzii din cauza propriilor erori, ale guvernării precedente... şi ale celei precedente... şi ale celei de dinaintea ei... etc., ci cît de des vorbeşti în faţa camerelor de luat vederi, cît timp ocupi pe ecran la ora de maximă audienţă a posturilor cu acoperire naţională şi rată de audienţă mare, cîţi metri pătraţi de platou frumos luminat ţi-au fost puşi la dispoziţie şi cu cît respect/bunăvoinţă te tratează moderatorul momentului care ţi-a dedicat ultima sa emisiune de osanale în direct. Pentru cei care nu-şi mai aduc aminte, este folositor să amintim că "argumentul" acesta a fost intens folosit de mai toate echipele post-decembriste, de îndată ce au părăsit poziţiile executive. Este inutil să pierdem timpul cu demons-trarea totalei falsităţi a acestei aşa-zise explicaţii a succesivelor ratări! Mai cu folos ar fi să punem sub lupă pericolele inerente acestei pseudo formule de guvernare! Nu de alta, dar tot noi plătim oalele sparte şi nu de azi, de ieri!

Prezenţa cvasi-permanentă a celor aflaţi la guvernare în vizorul camerelor de luat vederi satisface doar două cerinţe, niciuna esenţială pentru rezultatele administrării eficiente a treburilor publice: 1. nevoia televiziunilor care domină piaţa mediatică din România de a umple cu ceva cele 8-10 ore de transmisii în direct, de pe urma cărora trăiesc, comercial; 2. nevoia de ostoire a egotismului supra-dimensionat de care suferă cronic toate nulităţile care ajung să fie puse în funcţii publice, mai mult sau mai puţin importante, doar pentru că sunt membri loiali ai conducerii în exerciţiu a partidului din care fac parte şi care a pus mîna pe guvernare.

Pericolele tele-guvernării au ca origine, aproape toate, confuzia creată de substituţia ruinătoare a dinamicii şi a obiectivelor guvernării, cu dinamica şi obiectivele întreprinderilor mediatice. Timpul mediatic este unidimensional, este mereu acum şi aici. Timpul guvernării ar trebui să fie multi-dimensional, pentru că nimic sau foarte foarte puţine lucruri pot fi realizate instantaneu, în acest domeniu. În loc să-şi focalizeze atenţia asupra cursului natural al problemelor pe care le au de rezolvat, plecînd de la cauzele şi istoria lor, în loc să analizeze prospectiv consecinţele diferitelor soluţii între care au de ales, adică să gîndească activ în şi pentru viitor, politicianul prizonier al tele-reacţiei va încerca să rezolve acum şi aici! Consecinţa este pur şi simplu catastrofală! Puţine decizii luate pe picior au vreo şansă să reziste testului necruţător al timpului. Şi, pentru că nu rezistă, tele-politicianul aflat la guvernare intră în sarabanda fără de sfîrşit a îndreptării, cîrpirii şi rafistolării greşelilor pe care tocmai le-a făcut, călcînd cel mai adesea într-o groapă şi mai mare decît cea din care tocmai încerca să iasă!

A doua consecinţă a înlocuirii guvernării cu tele-guvernarea este pierderea oricărui control asupra complexităţii problemelor care trebuie rezolvate. Tele-guvernarea vrea simplu şi imediat. Guvernarea are însă de a face cu probleme care leagă domenii şi momente în timp foarte diferite, care dezvoltă consecinţe neliniare şi adesea greu previzibile. Arta guvernării eficiente constă tocmai în găsirea soluţiilor complexe şi eficiente pentru problemele sociale, care prin natura lor, nu sunt niciodată simple, uni-dimensionale.

În sfîrşit, tele-guvernarea creează false şi precare mecanisme de legitimare, respectiv cultivă eroarea de a crede că responsabilităţile politice şi de stat se decontează prin mecanismele "comunicării"; în realitate ele ţin de relaţiile indirecte dintre aleşi şi alegători, de modul şi proporţia în care se materializează angajamentele din contractul, fie el şi invizibil, nedeclarat, încheiat între alegător şi cel pe care l-a instituit cu putere, pentru de a-i reprezinta interesele.

Iluziile tele-guvernării sunt ruinătoare pentru orice politician. A te lăsa pradă lor, într-un moment atît de critic pentru România, ca cel de acum, este nu doar o dovadă de "imaturitate", ci de-a dreptul un act criminal faţă de interesele acestei ţări şi ale milioanelor de cetăţeni care trăiesc tot mai mult nu de azi pe mîine, ci de ieri pe azi.

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. proiectul societal trebuie sa fie unul complex, integrat.

    Metoda de investigare a realitatii in scopul gasirii unor solutii trebuie sa fie una integrata. Stiintekle socilae, cele exactem cele aplicate si viziunea asupra lumii sa fie puse laolalta. O privire fragmentata , cu mijloace fragmentate va duce o concluzie fragmentata. Mintile noastre sunt fragmentate, superspecializate in dauna unei priviri globale integrale. Ar trebui sa luam exemplul Ayurvedei, solutiile terapice trebuie sa se... 

    1. Observ ceva, exista o mare discrepanta intre statutul "academic" afisat de Salomeea si noianul de greseli, aproape in fiecare postare.

      Ar fi putut absolvi chiulind tocmai la limba gramatica?. 

      Sunt greseli de scris in graba, poate mai uit sa scriu o virgula...imi cer scuze ca nu am ragaz sa citesc ceea ce trebuie sa postez si nici nu privesc ecranul cand scriu, pentru ca imi lacrimeaza ochii. Fii mataluta sigura ca iti pot da lectii de limba romana sau cum scrii parafrazand un personaj cunoscut, de limba gramatica. Limba este sinonim cu gramatica...dar asa sunt superficialii de iau de forma cand nu sunt in stare sa puna un continut alternativ.

      ...insirand cuvinte goale,  

      cand nimic nu ai a spune..... 

      dar asa sunt superficialii de iau forma ....??! 

      Da, asa sunt de iau forma; si literar si gramatical!.

      Traiasca forma ! fara lacramare. 

      Trebuie sa dovedesti prin publicatii, nu doar sa pretinzi.Cat despre gramatica limbii romane..nu ai dovedit ca o stapanesti, dimpotriva, anonimule.

    Fara nicio simpatie sau ura fata de vreun partid sau ideologie (oare mai exista asa ceva?), as spune ca am citit in Bursa inca un editorial reusit.

    Extrem de plastica si de trista remarca din final ... traiul nu de azi pe maine, ci de ieri pe azi ...  

    Cam aceeasi idee, dar pe un ton pseudo-poetic ar putea suna de genul:

    Maine uite c-a trecut, tot asa, cum s-a putut, m-a lovit si m-a durut acest maine ne-nceput ...:) 

    1. In cele ce urmeaza ne vom exprima opinia ca simpli alegatori din Bucuresti . La alegerile din 10 -06- 2012. Asadar,cum ar trebui sa fie si ce ar trebui sa faca un primar al Bucurestiului : 1.Sa fie un om integru, statornic in convingerile sale ,si sa aplice corect legislatia care vizeaza administrarea Municipiului Bucuresti . 2.Sa utilizeze banul public exclusiv in folosul cetatenilor din Bucuresti. 3 . Sa vegheze asupra corectitudinii tuturor licitatiilor. 4. Sa nu permita sifonarea...

    Proiectul societal trebuie sa fie unul complex, integrat.

    Metoda de investigare a realitatii in scopul gasirii unor solutii trebuie sa fie una integrata. Stiintele sociale, cele exacte, cele aplicate si viziunea asupra lumii sa fie puse laolalta. O privire fragmentata , cu mijloace fragmentate va duce la o concluzie fragmentata. Mintile noastre sunt fragmentate, superspecializate in dauna unei priviri globale integrate. Ar trebui sa luam exemplul Ayurvedei, solutiile terapice trebuie sa se... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb