România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 milioane euro, amânată deja de trei ori, de la Banca Mondială (BM), parte a acordului cu FMI, UE şi alţi creditori internaţionali, dacă se menţin schimbările aduse sistemului de pensii, a declarat Francois Rantrua, country manager al BM.
Cele 360 de milioane de euro reprezintă a doua tranşă a împrumutului de un miliard de euro pe care BM îl acordă României în cadrul acordului de finanţare de 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi alţi creditori.
Tranşa este condiţionată de res-pectarea de către Curtea Constituţională a reformelor din sistemul de pensii, inclusiv creşterea vârstei de pensionare, a spus Rantrua, într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Mediafax.
Ultima tranşă, de 340 milioane de euro, va fi achitată în funcţie de progresul legii salarizării unitare, a adăugat reprezentantul BM.
Legea care prevede creşterea vârstei de pensionare, aprobată la 7 decembrie în Parlament, a fost contestată de opoziţie la Curtea Constituţională, iar o decizie ar putea fi luată în această săptămână.
"Având în vedere situaţia politică, deloc uşoară, sunt încurajat de ceea ce am reuşit să facem în România. Perspectivele de creştere sunt bune. Sigur că nu sunt cele mai bune din regiune şi nu te poţi aştepta să intri într-o criză cu o situaţie structurală dificilă şi să ieşi primul, însă în Româ-nia există semne ale ieşirii din criză", a spus el.
Înaintea unei decizii privind ultima tranşă, BM analizează bugetele ultimelor şase din cele 12 ministere, a spus Rantrua. Odată cu încheierea acestui proces, BM va avea "o propunere interesantă pentru Guvern", a adăugat oficialul BM, fără să ofere detalii.