România este ţara în care taxele reprezintă cea mai mică proporţie din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul şi estul Europei, se arată într-un infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert Romania, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În România, taxele reprezentau 27% din PIB în 2022, cu mult sub media UE de 40%, dar şi sub media ţărilor comparabile din Europa de Est: Polonia (34%), Ungaria (35%), Bulgaria (31%), conform datelor oficiale ale Eurostat.
Nivelul redus al veniturilor fiscale la bugetele publice poate duce la o slabă capacitate de finanţare a serviciilor publice, cum ar fi sănătatea, educaţia, infrastructura şi protecţia socială şi, în acelaşi timp, contribuie la dependenţa autorităţilor statului de împrumuturi pentru acoperirea deficitului bugetar, potrivit comunicatului.
În plus, şi structura de taxare a României este diferită comparativ cu alte state UE. În România taxele se axează mai mult pe consum decât în restul Uniunii Europene. Taxele pe consum reprezintă 37% din totalul taxelor colectate în România, cu 10 puncte procentuale mai mult decât media UE. În UE, ţările tind să se axeze mai mult pe taxele din muncă, care reprezintă 51% din totalul taxelor colectate, cu 8 puncte procentuale mai mult decât în România. Munca este impozitată progresiv în majoritatea state UE, aducând cu sine o distribuire mai echitabilă a poverii fiscale între persoanele cu venituri mici şi cele cu venituri mari, în timp ce România aplică o cotă unică de impozitare care perpetuează inegalităţile sociale în loc să le diminueze.
De asemenea, şi taxele din capital sunt mai scăzute în România, reprezentând 20% din toate taxele colectate, în comparaţie cu media UE care este de 22%.
Taxele pe consum tind să fie destul de regresive, adică pun o povară proporţional mai mare asupra celor cu venituri mai mici în comparaţie cu cei cu venituri mai mari. Din acest motiv, ţările UE preferă să se bazeze mai mult pe taxe directe, cum ar fi cele pe venitul din capital sau muncă. Persoanele cu venituri mici consumă un procent mare din veniturile lor pentru a face faţă cheltuielilor curente cu alimente, casă, transport etc., faţă de persoanele din venituri mai ridicate, care de obicei pot să şi economisească. Asta înseamnă că, într-un sistem care se bazează excesiv pe taxe din consum, povara fiscală va cădea proporţional mai mult pe cei cu venituri modeste decât pe cei cu venituri mari, se menţionează în comunicat.