Asociaţia România Dreaptă va depune în instanţă o acţiune împotriva Statului Român, în vederea desecretizării şi a anulării acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare - dezvoltare - exploatare încheiate între A.N.R.M. şi corporaţia Chevron România Holding B.V.
Demersurile vor fi iniţiate de preşedintele Asociaţiei, avocatul Gheorghe Piperea, şi constau într-o acţiune colectivă împotriva Statului Român.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Contractul de exploatare a gazelor de şist dintre Statul Român şi < Chevron > poate fi atacat într-un proces de tip < class action >. Pentru aceasta, este nevoie de semnături din partea cetăţenilor, eventual a ONG-urilor. Circulă o petiţie online pe această temă, însă nu sunt suficiente semnăturile date în mediul electronic. Cetăţenii pot cere, în acest proces, desecretizarea contractului dintre < Chevron > şi statul român doar în faţa instanţei. Deja câteva asociaţii s-au alăturat acestei acţiuni".
Decizia de secretizare a acordurilor statului cu Chevron pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut Guvernului român, a declarat, recent, Tom Holst, Country Manager Chevron pentru România.
"Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi acum aproximativ două săptămâni Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea. Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru. Noi respectăm legea din Ro-mânia şi decizia ANRM", a afirmat oficialul Chevron.
Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România.
Secretizarea acordurilor încheiate de stat cu Chevron s-a făcut conform legii petrolului, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungureanu: "Există o prevedere în această lege care presupune secretizarea unor elemente care ţin de contract şi de structurarea geologică a solului, acolo unde au loc aceste explorări. Nu a fost o solicitare a Chevron, pentru că a fost o respectare a unor prevederi legale. Nu există nici o cerere de desecretizare din partea Chevron, aşa cum a fost anunţat zilele trecute. A fost pur şi simplu un act care a urmat o prevedere legală la nivelul hotărârii de guvern respective".
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, Legea petrolului poate impune secretizatea anumitor informaţii, precum cantităţile de resurse din subsol, pentru că ţin de siguranţa naţională, însă, în opinia sa, informaţiile privind perioada de explorare-exploatare pentru Chevron, drepturile concesionarului, redevenţa, obligaţiile de mediu ale companiei străine, precum şi cantitatea de gaze extrasă ce va fi păstrată în România trebuie făcute publice.
Avocatul precizează: "Într-o primă fază, vom cere Guvernului desecretizarea acelor elemente ce pot fi făcute publice. Există două posibilităţi: ori ne răspunde, în termen de 30 de zile, moment în care vom analiza prevederile contractului şi vom face o acţiune în anulare, ce va implica şi Chevron, ori nu ne va răspunde. Cel mai probabil, Guvernul nu va da curs solicitării noastre, moment în care vom declanşa în instanţă o acţiune directă de anulare a contractului şi vom solicita depunerea acelui Contract".
Alexandru Alexe (activist): "Cererea de desecretizare a contractului cu Chevron este de interes naţional. Contractul, fiind semnat de subsidiara de aici a companiei, se supune legilor româneşti. Solicităm companiei, în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să comunice cu societatea civilă".
•
Adrian Solomon, deputat PSD Vaslui (colegiul Bârlad), secretar în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor: "Din contractul semnat cu Chevron, mă interesează să ştiu care sunt obligaţiile companiei în privinţa mediului înconjurător şi ce se întâmplă cu suprafeţele agricole scoase din circuitul agricol".
Adrian Solomon este iniţiatorul unui proiect de lege pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor.
1. Tacere absoluta
(mesaj trimis de petru în data de 05.04.2012, 16:43)
Legea interzicerii exploatarii gazelor de sist prin metoda fisurarii hidraulice trebuie promulgata imediat.De doua luni proiectul este la parlament si nimc.Tacere absoluta.Pana cand?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2012, 18:04)
De cand guvernul,este imporiva oamenilor tarii pe care o conduce?Se mai poate spune ca suntem o tara democratica?Cum se numeste acest guvern,in asemenea conditii?