România Ne-Educată

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 februarie 2024

Cătălin Avramescu

Am plăcerea să vă informez că totul s-a rezolvat. Succese peste succese. Nici o problemă nu mai tulbură apele învăţământului românesc. Dovada? Citesc în presă - Ministerul Educaţiei a aprobat un proiect de construire, din bani publici, a unui bazin de înot la Universitatea din Craiova. Slavă Ligiei Deca!

Acum, lăsând gluma la o parte, nu pricep ce nevoie are Universitatea din Craiova de bazin de înot. Această instituţie se plasează, în clasamentul pe 2023 alcătuit de Times Higher Education, în intervalul 1500+. Adică mult, mult mai jos decât Universitatea din Nairobi (Kenya), care este clasată în intervalul 601-800. Mult mai jos şi decât Universitatea din Botswana (1000-1200). Şi decât Universitatea din Zimbabwe (1000-1200). Aşa încât eu credeam că urgenţa, la Universitatea din Craiova, este învăţătura, nu înotul. Cărţi, programe de calculator, reviste, salarii decente, săli de curs, burse de mobilitate. Dar ce ştiu eu?...

De ani de zile, învăţământul românesc trăieşte un coşmar. Lucrurile stau mai rău decât în vremea dezastrului patronat de baronii PSD - iar acela era un dezastru, fără discuţie. Acum însă... Ce termeni să mai folosesc? "Alunecare de teren"? "Extincţie istorică"?

Problema principală este că sistemul de educaţie a beneficiat de atenţia actualului Preşedinte. Partidele politice l-au lăsat în pace, pentru că ele oricum nu erau în stare de nimic bun în zona aceasta. Aşa că Klaus Iohannis a preluat problema şi, în stilul caracteristic, a pus-o la dospit. Iar pentru asta a găsit persoana perfectă: Ligia Deca.

Aşa se face că învăţământul românesc este, de circa doi ani, în cădere liberă. Genul acesta de degradare rapidă şi terminală nu l-am văzut, repet, nici în cele mai negre momente ale pesedismului, cu miniştri gen Pop-Genunche. Ai senzaţia că eşti într-un autobuz fără frâne, cu un şofer surd şi orb, care o ia la vale pe un drum de munte.

Un sindicat studenţesc a publicat, de curând, nişte informaţii cutremurătoare. Doar 15% dintre universităţile din România au cămine studenţeşti cu camere cu grup sanitar propriu. În restul, condiţiile sunt la nivelul "căminelor de nefamilişti" din vremea lui Ceauşescu. O singură maşină de spălat rufe, în medie, la fiecare 58 de studenţi. Doar în 6% dintre cămine se face curăţenie zilnic.

În acest timp, ministerul Educaţiei a scos un ghid pentru profesori în care apare o opţiune pentru "persoanele non-binare". Ministerul a renunţat la rubrica despre "sex", înlocuind-o cu aceea de "gen". Cu inovaţii de acest gen, sunt sigur că viitorul Educaţiei este asigurat...

Haosul a devenit singurul mod de operare acceptat oficial. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) s-a trezit că funcţionează ilegal. În luna Septembrie a intrat în vigoare Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar. Înţeleg că este parte a pachetului România Educată. La articolul 250 ea prevede abrogarea unei ordonanţe (75/2005). Problema este că aceea era singura bază legală de funcţionare a ARACIP. Ca la noi, la nimenea...

În regimul Iohannis, învăţământul universitar este mai izolat ca niciodată. În Anul Domnului 2023, în Universitatea din Bucureşti procentul studenţilor străini este de doar 2 (doi) la sută. La Universitatea din Sofia acest procent este triplu. La Universitatea din Varşovia, 10 (zece) la sută. La Universitatea Carolină din Praga aproape un sfert dintre studenţi sunt străini.

Aceeaşi situaţie în ce priveşte profesorii străini. În anii 1990 erau prin toate facultăţile. Acum sunt mai rari decât trifoiul cu patru foi. Nu am o cifră precisă, pentru că autorităţile nu consideră că aceasta este o categorie care să merite atenţia. Şaormeriile sunt mult mai importante. Anul trecut au fost acordate în total, conform cifrelor oficiale, 84.500 de permise de muncă.

O prăpastie s-a căscat între România şi lumea civilizată. În Regatul Unit, aproape o treime (32,1%) dintre cadrele didactice din universităţi sunt cetăţeni străini. Aproximativ jumătate (53,3%) dintre aceştia sunt in Uniunea Europeană. În facultatea unde sunt profesor sunt fix zero străini.

Dar de ce am avea facultăţi performante când liceul livrează generaţii tot mai puţin alfabetizate? Anul trecut 55 de licee din toată ţara nu au avut nici un elev promovat la Bacalaureat ori au avut unul singur. Credeţi că sunt puţine? În toată România sunt aproximativ 1500 de licee. Asta înseamnă că aproximativ unul din 30 de licee este în această situaţie.

Întreaga societate românească se scufundă în întuneric. Ultimul "Barometru cultural" (2022) ne arată că doar 20% dintre români au fost în anul respectiv măcar o dată la teatru şi doar 30% măcar o dată la un muzeu.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe, proiectul România Educată se dovedeşte mai mult decât un eşec - a devenit un pericol social. Ultimul raport (2023) de monitorizare a performanţei în Educaţie, publicat de Comisia Europeană, arată cu suntem pe ultimul loc în Europa. România s-a înscris, în ultimii ani de mandat ai actualului Preşedinte, pe orbita dez-şcolarizării. Vom ajunge să comasăm şcolile, după modelul alegerilor, să mai facem ceva economie.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb