România nu contestă hotărârea CEDO în cauza Kovesi

J.P.
Miscellanea / 5 august 2020

România nu contestă hotărârea CEDO în cauza Kovesi

Statul român nu va contesta decizia pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Kovesi vs România, în care fosta şefă a DNA a atacat decizia de revocare din funcţia de procuror şef, conform Hotnews.ro

Termenul în care România putea formula o cerere de trimitere a hotărârii care îi dă dreptate lui Kovesi în faţa Marii Camere a CEDO expiră miercuri, 5 august.

Decizia a fost luată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO şi a departamentului de specialitate din cadrul MAE,

Prin necontestarea hotărârii, decizia devine definitivă şi trebuie pusă în aplicare.

Această decizie "a avut în vedere importanţa deosebită a hotărârii din 5 mai 2020 pentru consolidarea independenţei procurorilor şi, deci, a sistemului de justiţie din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menţionată. Aceste constatări se află în consonanţă cu opiniile, evaluările, concluziile şi recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneţia sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai", se arată într-un comunicat al MAE.

Dacă partea română solicita retrimiterea la Marea Cameră a CEDO s-ar fi ajuns la amânarea momentului la care hotărârea din 5 mai 2020 rămâne definitivă.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că retrimiterea la Marea Cameră nu este o obligaţie pentru niciuna dintre părţi, atât Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Regulile de procedură ale Curţii subliniind caracterul excepţional al unui astfel de demers. "Relevantă în acest sens este incidenţa extrem de redusă a cererilor de retrimitere formulate de statele părţi la Convenţie, precum şi a celor admise pentru retrimitere. Totodată, astfel cum indică însăşi CEDO în ghidul său cu privire la cererile de retrimitere, din anul 2011 ("The General Practice followed by the Panel of the Grand Chamber when deciding on requests for referral in accordance with article 43 of the Convention"), Marea Cameră nu reprezintă o instanţă de apel menită a corecta pretinse erori de fapt sau de evaluare juridică a caracteristicilor din fiecare caz individual, comise de Camere, iar simplul fapt că un caz este complex factual sau sensibil politic nu justifică, în sine, retrimiterea".

De notat că decizia CEDO în cauza Kovesi a fost a fost adoptată cu unanimitate, fără opinii separate, şi nu s-a decis acordarea unei sume de bani ca satisfacţie echitabilă reclamantei, neexistând astfel niciun prejudiciu material pentru stat. De asemenea, reinstalarea reclamantei în funcţia anterioară nu este de actualitate, notează MAE.

Totodată, raportat la jurisprudenţa de dată recentă a Marii Camere, nu au fost identificate temeiuri pertinente care să susţină o evaluare obiectivă privind obţinerea unei soluţii contrare celei reţinute de Cameră, în urma unei eventuale reexaminări de către Marea Cameră, privind cele două încălcări constatate prin hotărârea din 5 mai 2020.

De altfel, nici Camera care a pronunţat hotărârea din 5 mai 2020 nu a considerat necesară desesizarea acesteia în favoarea Marii Camere - în aplicarea prevederilor art. 30 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La data de 5 mai 2020, CEDO a pronunţat hotărârea sa în cauza Kövesi c. România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanţă şi, respectiv, al libertăţii de exprimare. Cauza a avut la bază plângerea formulată de reclamantă cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, reclamanta a invocat faptul că mandatul său a fost încheiat din cauza punctelor de vedere şi a poziţiilor pe care le-a exprimat în public, în considerarea calităţii sale oficiale, cu privire la reformele legislative care priveau sistemul judiciar.

Conform art. 1 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, "Prerogativele de agent guvernamental în procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei se exercită, în numele Guvernului României, de Ministerul Afacerilor Externe." De asemenea, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, "Exercitarea căilor de atac împotriva hotărârilor Curţii se face de către Agentul guvernamental, cu aprobarea ministrului afacerilor externe."

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Operatiunea "Spalarea lui Kovesi" a reusit. Securistii din MAE, cu Aurescu, si el securist, au refuzat sa trimita dovezi suplimentare care sa arate precedente prin care un raport al ministrului sau al CSM putea fi respins la Curtea de Apel Bucuresti. Exista acest caz pe rolul instantei. CAB a dat dreptate Inspectiei Judiciare si nu CSM-ului. A anulat raportul CSM.

    “Inspectia Judiciara se pregateste sa foloseasca o cale de atac rara: sa consteste in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia CSM din 31 octombrie 2017 asupra raportului privind activitatea DNA. Raportul contine concluzii favorabile Laurei Codruta Kovesi." 

    Deci securistii din MAE nu au furnizat dovezi in apararea Romaniei iar acum nu au trimis cazul la adevaratul CEDO, la Marea Curte. Asta se cheama operatiunea securistica de "spalare a lui Kovesi". Care stat de drept? Nu a existat si nu va exista niciodata in colonia Romania. 

    Doamna Kovesi, iti multumim ca existi si ca ai aratat Europei ca suntem o tara in care nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!

    1. Ea tocmai ca este.

      Ce comentariu penibil..de mult nu am mai văzut ceva mai scârbos.

    s-a luat de pe vremea cand ministru de externe era Melescanu! Ha,ha,ha...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb