Secretarul de Stat Marco Rubio a declarat, recent, că "nu este normal ca lumea să aibă, pur şi simplu, o putere unipolară".
Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului de radio Sirius XM, iar transcrierea sa integrală se găseşte pe site-ul Departamentului de Stat american.
În opinia lui Rubio, prea mult timp a fost pierdut până acum în America prin dezbateri despre tactică, fără stabilirea unei strategii clare, iar obiectivul strategic al politicii externe americane trebuie să fie "promovarea interesului naţional al Statelor Unite".
Oficialul american susţine că lumea unipolară a fost o anomalie, o consecinţă a terminării Războiului Rece, însă se va reveni la o lume multipolară, caracterizată de existenţa mai multor mari puteri în diferite părţi ale planetei.
"Acesta este modul în care lumea a funcţionat întotdeauna. Chinezii vor face ceea ce este în interesul Chinei, ruşii vor face ceea ce este în interesul Rusiei, chilienii vor face ceea ce este în interesul Chile, iar Statele Unite trebuie să facă ceea ce este în interesul Statelor Unite", a subliniat Secretarul de Stat american.
"Atunci când interesele noastre se aliniază, există parteneriate şi alianţe; atunci când diferenţele noastre sunt divergente, diplomaţia are rolul de a preveni conflictele, promovând în acelaşi timp interesele noastre naţionale şi înţelegând că şi ceilalţi şi le vor promova pe ale lor. Iar acest lucru a fost pierdut", a continuat Marco Rubio.
Declaraţiile oficialului american reprezintă un semnal foarte important privind direcţiile viitoare ale relaţiilor diplomatice la nivel global, nu doar în ceea ce priveşte marile puteri, ci şi din punct de vedere al modului în care se poziţionează statele mici în noul cadru.
Interviul acordat de Rubio vine după invitaţia primită din partea comisarului european pentru politică externă, Kaja Kallas, de a participa la întrunirea periodică a miniştrilor de externe din UE, pentru "a explica punctul de vedere al Statelor Unite".
În condiţiile în care nu a existat niciun răspuns, Politico scrie că "neprezentarea nu este neapărat o gafă diplomatică fatală", dar "tăcerea lui Rubio stârneşte nelinişte în rândul oficialilor de la Bruxelles, care suspectează că administraţia Trump exclude în mod deliberat UE, aşa cum este reprezentată de Bruxelles şi de cadrele diplomatice paneuropene, în favoarea unor personalităţi naţionale, totul făcând parte dintr-o strategie de dezbinare şi cucerire pentru a slăbi blocul european".
Pentru noul şef al Departamentului de Stat, "politica externă trebuie să vizeze promovarea interesului naţional al Statelor Unite şi, în măsura posibilului, evitarea războiului şi a conflictelor armate", mai ales că "acum există mai multe ţări care au capacitatea de a pune capăt vieţii pe Pământ". În aceste condiţii, politica externă trebuie să fie caracterizată de "un echilibru pragmatic şi matur".
Pe marginea declaraţiilor lui Marco Rubio, profesorul norvegian Glenn Diesen, autorul cărţii "The Ukraine War & the Eurasian World Order", scrie că acestea pot fi un semnal de "început al sfârşitului strategiei hegemonice de securitate a Americii".
În opinia sa, "Rubio a sugerat că poziţia hegemonică a SUA a dus la slăbirea sistemului Westfalian bazat pe state suverane şi l-a înlocuit cu un sistem globalist, în care SUA îşi revendică rolul de poliţist mondial".
"Conflictele dintre marile puteri din lumea de astăzi sunt în mare parte rezultatul faptului că lumea se află într-o tranziţie între unipolaritate şi multipolaritate", mai susţine profesorul norvegian, deoarece "Occidentul încearcă să îşi învingă rivalii pentru a restabili unipolaritatea din anii "90, în timp ce marea majoritate a lumii încearcă să finalizeze tranziţia către multipolaritate".
Ceea ce scrie profesorul Diesen despre diplomaţie ar trebui să dea foarte mult de gândit autorităţilor de la Bucureşti.
"Diplomaţia într-un sistem multipolar urmăreşte să îmbunătăţească înţelegerea reciprocă cu privire la interesele de securitate concurente şi să ajungă la un compromis care să consolideze securitatea tuturor statelor", arată Diesen, iar pentru aceasta "este imperativ să ne punem în locul adversarului şi să recunoaştem că, dacă problemele de securitate ale adversarului sunt rezolvate, atunci şi propria securitate este îmbunătăţită".
Diplomaţia, practic, a dispărut în cadrul sistemului unipolar şi "a fost înlocuită cu limbajul ultimatumurilor şi al ameninţărilor, deoarece alte state ar fi trebuit să accepte concesii unilaterale".
Dacă în trecut "politicienii occidentali şi mass-media discutau problemele de securitate ale adversarilor pentru a atenua concurenţa în materie de securitate", după Războiul Rece "politicienii occidentali şi mass-media au încetat în mare măsură să mai discute despre preocupările de securitate ale adversarilor, deoarece nu exista dorinţa de a legitima ideea că hegemonia occidentală, ca forţă a binelui, ar putea fi considerată o ameninţare".
Profesorul Diesen mai subliniază că "atunci când Occidentul îşi plasa forţele militare la graniţele altor ţări, se pretindea că aduce democraţie, stabilitate şi pace", iar "conflictele nu puteau fi rezolvate prin diplomaţie, dacă puneau la îndoială dominaţia Occidentului".
Acum se pare că ne aflăm în faţa unor schimbări radicale a relaţiilor geopolitice, în condiţiile în care Secretarul de Stat american nu vorbeşte doar despre multipolaritate, ci susţine că trebuie să înceapă negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, în condiţiile în care "trebuie să fim realişti cu privire la faptul că Ucraina a pierdut", după cum a mai declarat Rubio în interviul acordat postului Sirius XM.
Este suficient să privim cum abordează autorităţile de la Bucureşti războiul din Ucraina pentru a ajunge la concluzia că România nu este pregătită pentru o lume multipolară în care nu mai ştie cui să se închine, cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană va deveni irelevantă, pe fondul unor politici economice şi energetice care vor distruge tot ceea ce au construit europenii în ultimele secole.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2025, 00:23)
“acum există mai multe ţări care au capacitatea de a pune capăt vieţii pe Pământ"…iarasi cu refrenul asta rasuflat :-)…A incetat viata in Hiroshima si Nagasaki? Dar la Cernobal, ca misunau pe acolo mujicii la inceputul “Military Special Operation” si se simteau ca pestele in apa…”incepusera sa aiba viziuni ca “in trei zile” sunt la Kiev:-)