România pierde anual 3 miliarde de lei din cauza contrabandei cu ţigări

A.B
Comunicate de presă / 15 iulie 2020

România pierde anual 3 miliarde de lei din cauza contrabandei cu ţigări

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a scăzut anul trecut pentru prima oară în 6 ani sub nivelul de 14%, ceea ce a însemnat venituri bugetare mai mari din taxarea ţigaretelor. Cu toate acestea, în continuare, traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei (peste 650 milioane de euro), sumă care ar putea contribui decisiv la dezvoltarea unor sectoare deficitare la nivel naţional, conform unui comunicat de presă.

Anul trecut, eforturile autorităţilor în lupta cu traficul ilicit de ţigarete s-au concretizat în capturi totale care se ridică la peste 78 de milioane de lei, conform datelor publice, primul centralizator care oferă în timp real situaţia capturilor de ţigarete din România dezvoltat la iniţiativa British American Tobacco.

În 2019, România a pierdut aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei cu ţigări, bani pe care ar putea fi investiţi în consolidarea capacităţii de control a forţelor de ordine, prin achiziţionarea a 250 de scannere care să ajute la depistarea bunurilor contrafăcute.

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadru British American Tobacco, a declarat: "Anul trecut, autorităţile au depus eforturi susţinute împotriva contrabandiştilor şi astfel România a reuşit să aducă piaţa neagră sub nivelul de 14%, pentru prima oară după mulţi ani. Totuşi, statul continuă să piardă anual aproximativ 3 miliarde de lei doar din traficul ilicit cu ţigarete. Dacă aceşti bani ar fi încasaţi sub formă de taxe şi impozite la buget, ei ar putea fi de un real ajutor în domenii cheie precum securizarea frontierelor sau construcţia de autostrăzi. De asemenea, ar putea fi un ajutor real pentru zonele cele mai afectate de contrabandă, acolo unde banii ar putea fi transferaţi în dezvoltarea locală astfel încât cetăţenii să nu mai fie tentaţi să se implice în acţiuni de acest gen"

Traficul cu ţigări de contrabandă creează probleme deosebite mai ales la frontierele de ţară, cea mai afectată fiind frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare), acolo unde actele de infracţionalitate sunt la un nivel ridicat din cauza sărăciei. Suma pierdută din contrabandă ar putea fi investită în revitalizarea turismului din zonă, astfel încât să se creeze locuri noi de muncă, iar populaţia să nu mai fie tentată să se implice în acţiuni de contrabandă, aminteşte comunicatul de presă.

Pe de altă parte, cu banii pierduţi din cauza contrabandei, România ar putea realiza modernizarea infrastructurii de drumuri şi căi ferate sau chiar construcţia de autostrăzi. Spre exemplu, cele 3 miliarde de lei sunt suficiente pentru a moderniza 1.000 km de drum naţional sau pentru a construi 111 km de autostradă. De altfel, o călătorie de la Cluj-Napoca la Oradea ar dura o oră, în loc de 3 ore şi jumătate cât durează acum, dacă cele 3 miliarde de lei pierdute în 2019 de stat din contrabanda cu ţigări ar fi redirecţionate către modernizarea căilor ferate pentru a creşte viteza de deplasare a trenurilor la 160 km/h pe cei 152 km de cale ferată dintre cele două oraşe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb