România pune la dispoziţia Ucrainei centre pentru pregătirea piloţilor şi depozite pentru cereale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2023

România pune la dispoziţia Ucrainei centre pentru pregătirea piloţilor şi depozite pentru cereale

Declaraţie comună privind dublarea cantităţii de cereale ucrainene care vor tranzita ţara noastră

English Version

România şi alte state, inclusiv SUA, par să fie tot mai implicate în războiul de la graniţă, arătându-şi disponibilitatea de a-i susţine pe ucraineni în conflictul dintre aceştia şi ruşi. În contextul în care tot mai multe drone au distrus depozite şi baze de cereale din Ucraina, oficialii noştri l-au primit, la finalul săptămânii trecute, pe şeful guvernului ucrainean şi au semnat o declaraţie comună privind dublarea cantităţii de cereale care vor tranzita ţara noastră.

În acelaşi timp, Administraţia Biden a dat undă verde pregătirii piloţilor ucraineni care vor deservi avioanele de luptă F-16 solicitate de autorităţile de la Kiev, pregătire ce va fi efectuată pentru prima dată în două centre din Uniunea Europeană - Danemarca şi România - şi într-un centru din Marea Britanie. Astfel, constituirea hub-ului regional de pregătire a piloţilor români intră în linie dreaptă, după ce, la finalul săptămânii trecute, Guvernul SUA a aprobat oficial transferul în UE a primelor materiale de instruire pentru aeronavele respective.

Ţara noastră va dubla capacitatea de depozitare, tranzitare şi export a cerealelor ucrainene, potrivit declaraţiei politice semnate, vineri, la Bucureşti, de premierul Marcel Ciolacu şi de omologul său ucrainean Denys Shmyhin.

"România se va implica în continuare în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă: dublarea volumului tranzitului de cereale ucrainene, de la 2 milioane de tone pe lună, la 4 milioane tone pe lună. În acest sens, vom dezvolta capacităţile existente de transport şi tranzit, în speţă canalul Sulina şi Portul Constanţa. Am semnat o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale şi pentru asigurarea unui tranzit viabil, precum şi cu privire la continuarea proiectelor pe care le avem în lucru pentru creşterea traficului feroviar, rutier, fluvial şi maritim. Pentru realizarea acestor proiecte, România a făcut eforturi extraordinare şi a alocat resurse din fondurile naţionale pentru mărirea capacităţilor de depozitare, tranzit şi expediere pe toate aceste componente. Rezultatele eforturilor pentru îmbunătăţirea acestei infrastructuri se văd deja: avem majorări de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv 500% în Portul Constanţa Sud", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului a ţinut, însă, să îi asigure pe producătorii şi pe fermierii români că vor fi trataţi în mod egal cu cei din Ucraina, ale căror produse şi cereale tranzitează prin ţara noastră.

"Am subliniat foarte clar că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european, vor avea în vedere în egală măsură nevoia sprijinirii Ucrainei dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români. Protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români reprezintă unul dintre obiectivele majore ale acestui guvern şi mă voi asigura că lucrurile merg în direcţia corectă. Aceste lucruri şi aceste obiective nu se suprapun", a afirmat Marcel Ciolacu.

În ciuda asigurărilor oferite de şeful Guvernului, amintim că, în această primăvară, fermierii români s-au plâns de pierderi de cel puţin 50 de milioane de euro din cauza pierderilor de preţ cu care s-au confruntat pentru că anul trecut şi la începutul acestui an o parte din cerealele ucrainene care trebuia să fie tranzitate au fost de fapt importate de unii producători din industria agro-alimentară din ţara noastră, din cauza preţului scăzut, care nu conţinea nicio taxă vamală. Comisia Europeană a oferit un sprijin de 10 milioane euro, completat ulterior cu încă 10 milioane euro şi, în urma scandalului iscat de Polonia, Slovacia, România, Bulgaria şi Ungaria, a suspendat în două rânduri, până pe 15 septembrie 2023, importul fără taxe vamale a cerealelor ucrainene în Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene prin ţara noastră, şeful guvernului de la Kiev, Denys Shmyhal, a precizat, după semnarea declaraţiei politice, că va fi reabilitată infrastructura de frontieră, infrastructura de transport distrusă de Federaţia Rusă şi că vor fi extinse punctele de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina pentru facilitarea tranzitului cerealelor din ţara vecină.

"Vom moderniza infrastructura, vom simplifica verificările la frontieră şi, acolo unde este posibil, vom avea un control comun pentru simplificarea tranzitului de mărfuri. Vom facilita transportul produselor noastre din porturile ucrainene în cele româneşti şi vom consolida colaborarea în regiunea Dunării prin folosirea infrastructurii portuare actuale, precum şi prin investiţii în dezvoltarea acestei infrastructuri. În prezent, România pentru Ucraina ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte facilitarea tranzitului mărfurilor ucrainene", a spus Denys Shmyhal.

Un prim pas în privinţa extinderii tranzitului mărfurilor ucrainene îl reprezintă semnarea de către cei doi şefi de guvern a unui acord privind deschiderea punctului de trecerea a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, care va funcţiona 24 de ore din 24, permanent, aşa cum a precizat premierul ucrainean.

Pentru rezolvarea situaţiei cetăţenilor ucraineni refugiaţi pe teritoriul României şi care îşi doresc un loc de muncă în ţara noastră potrivit calificării profesionale pe care o are fiecare, cei doi prim-miniştri au semnat şi un acord privind recunoaşterea reciprocă, de către cele două state, a actelor de studii.

Declaraţia politică semnată de cei doi premieri are loc după retragerea, în 17 iulie, a Federaţiei Ruse din acordul internaţional privind coridorul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră şi după bombardamentele aplicate în ultimele trei săptămâni de forţele ruse, prin intermediul dronelor iraniene Shahed, asupra depozitelor de cereale din porturile ucrainene Odessa, Izmail şi Reni şi asupra infrastructurii portuare aferente.

Pentru a evita blocada instituită de forţele navale ruse asupra transportului de mărfuri din Odessa şi din porturile dunărene ale Ucrainei, în ultimele zile s-a constituit ad-hoc un coridor de transport prin apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei, dar foarte puţine nave comerciale s-au încumetat să folosească acest coridor, din cauza ameninţărilor care planează asupra ieşirii/intrării vaselor pe partea ucraineană a braţului Chilia. La nivelul NATO, se analizează necesitatea protejării noului coridor de transport de către forţele aeriene şi navale ale alianţei militare, dar nu a fost luată încă o decizie pentru a nu sensibiliza partea rusă şi a nu duce la o escaladare a conflictului în Marea Neagră, escaladare care ar putea să atragă în conflict chiar forţele statelor aliate.

SUA a dat undă verde pregătirii piloţilor ucraineni pentru avioanele F-16

Cu toate acestea, Administraţia Biden a dat undă verde pregătirii piloţilor ucraineni care vor deservi avioanele de luptă F-16 solicitate de autorităţile de la Kiev, pregătire care va fi efectuată pentru prima dată în două centre din Uniunea Europeană - Danemarca şi România - şi într-un centru din Marea Britanie. Astfel, constituirea hub-ului regional de pregătire a piloţilor români intră în linie dreaptă, după ce, la finalul săptămânii trecute, Guvernul SUA a aprobat oficial transferul în UE a primelor materiale de instruire pentru aeronavele respective.

Prima ţară ce va beneficia de întregul pachet privind instruirea piloţilor este Danemarca, unde va fi construit unul din cele trei centre de pregătire din UE ale piloţilor ucraineni, potrivit unui articol publicat de site-ul Politico.eu. Aprobarea transferării materialelor de instruire - cum ar fi manuale de instrucţiuni şi simulatoare de zbor - era ultimul obstacol birocratic din partea SUA înainte ca antrenamentul să poată începe.

Ucraina a trimis către Guvernul american o listă cu 32 de piloţi despre care spune că sunt pregătiţi pentru antrenament, dar surse de la Casa Albă au afirmat pentru Politico.eu că doar opt au cunoştinţele de limba engleză pentru a finaliza cursul. Ceilalţi 24 trebuie să treacă printr-un program de predare a limbii engleze condus de Marea Britanie înainte de a putea începe pregătirea pe aeronavele de luptă.

Totodată, SUA a oferit asigurări scrise Danemarcei şi Ţărilor de Jos, privind accelerarea aprobării tuturor cererilor de transfer necesare, astfel încât avioanele F-16 disponibile în cele două state să fie trimise pe câmpul de luptă de îndată ce piloţii sunt instruiţi să le folosească, potrivit declaraţiei date sursei citate de un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"În acest fel, Ucraina poate profita din plin de noile sale capacităţi de îndată ce primul set de piloţi îşi încheie pregătirea", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Danemarca şi Ţările de Jos, care conduc o coaliţie de 11 ţări ce vor contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16, încă nu au declarat oficial că vor trimite avioane pe câmpul de luptă. Secretarul de stat Anthony Blinken arată într-o scrisoare adresată guvernelor din cele două ţări europene că, atunci când oricare dintre ele va solicita transferul de avioane F-16 unei terţe părţi, Washingtonul îl va aproba rapid.

"Statele Unite sunt în discuţii active cu partenerii noştri europeni cu privire la modul în care putem sprijini eforturile de a oferi Ucrainei pregătire pentru piloţi F-16 cât mai repede posibil", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene nu vor putea opera până în primăvara anului viitor, avioane de luptă F-16, a declarat Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, citat de Euractiv.com.

De altfel, oficialii americani au spus pentru, sursa citată, că avioanele F-16 nu ar fi schimbat prea mult actuala contraofensivă a Ucrainei şi nu vor avea un impact prea mare nici anul viitor, având în vedere sistemele ruseşti de apărare anti-aeriană.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. E bine,sper ca fermierii romăni să dea faliment.Multă Slava

    1. Nu prea exista fermieri romani, cele mai multe si mai mari suprafete se afla in mainile strainilor.

      Ca da faliment un fermier roman sau strain care activeaza in Romania tot una e.

      Dar nu vor da faliment, vor fi subventionati de stat, deficitul se va duce la stele, iar gloata va plati taxe pentru a-i mentine pe afaceristi. 

      Pai dacă în România nu exista fermieri ci numai străini în Ucraina nici atât, 46 %din pamantul arabil de foarte bună calitate e în mana strainilor(americani, chinezi..), dar problema adevărată este ca cerealele din Ucraina NU Corespund legislației de securitate alimentara din UE. !!!

      Ce mai conteaza?Multa Slava!O sa ne ia naiba de la atata slava.Oricum,mingea este tot in terenul americanilor,ca iese mosul sau nebunul nici nu stiu cum e mai rau .

      Sa candideze Medvedev! Ar avea si americanii sansa unui presedinte normal, ca Putin.

    Tara se vinde la kg de catre politicienii nostrii, astia nu servesc interesele tarii.

    1. "Politicienii nostri" sunt marionetele stapanilor. Daca o marioneta din asta nu ar executa ce i se spune fii sigur ca imediat ar fi inlaturata. Marionetele nu detin puterea, nu castiga puterea, doar o primesc prin mandat din partea stapanilor.

      Oferim politicienii romani ca ajutor de razboi pt Ukraina!

      In prima linie.

      Subscriu.Cu stangul inainte,mars! In Ucraina cu ei !

    Chiar ne meritam soarta

    1. Chiar avem o soarta prea buna tinand cont de nivelul de slugarnicie.

    Chiar ma bucur ca posesor de zeci de hectare ce rost avea sa fac bani, oricum lua statul jumate din ei.

    'Şeful Guvernului a ţinut, însă, să îi asigure pe producătorii şi pe fermierii români că VOR FI TRATATI IN MOD EGAL CU CEI DIN Ucraina, ale căror produse şi cereale tranzitează prin ţara noastră' o fraza ingrozitoare ,adica in tara mea sa zic si mersi ca sint tratat in mod egal cind ar trebui sa am prioritate absoluta ca producator

    1. Adică statul romăn î ți face un "favor"!

      Nu au încotro,sunt ordine speciale și trebuie să le execute,cine nu le execută î și va pierde poziția,favorurile și astea vor fi înlocuite de...dosare. 

      atunci ii inlocuim cu OAMENI nesantajabili

      Si pentru a nu fi inlocuite de dosare aleg sa tradeze tara si poporul!Cred ca pe lumea cealalta vor avea un loc special.

      Este o minciuna. Cum sunt producatorii romani tratati egal daca sunt taxati diferit fata de producatorii ucrainieni?

    Eu sper ca politicienii să doneze Ukrainei cu titlu gratuit și Marea Neagră.

    1. Cu Dobrogea inclusiv.

    Cuvantare de o prostie monumentala ,cum monumentala e proasta administrare a treburilor publice in utimi 30 ani.Gogomanul putea grai atfel: Vor fi tratati la fel ca si agricultorii romani fara nici o discriminare.Acum noi trebuie sa ne ingrijim sa fim tratati egal cu strainiiAcest lucru nu se intampla numai cu agricultura si Ucraina ci cin toate dmeniile economiei romanesti.Romanii snt ultimii ce se bucura de protectia si sprijinul statului.

    Neam de slugi. O carpa de tara.

    1. Din vina cui am ajuns slugi,cine a votat cu iohanis de doua ori știind cât de limitat este sa nu zic altfel, unde este diaspora care 90% a votat iohanis,nu vad unul întors în tara sa trăiască în "România educata"oropusa de pnl usr

      Faptul ca suntem neam de slugi transcede istoria recenta si personajele actuale.

      Dar da, 20 de ani de basism si iohanism ne'au adus in punctul in care suntem. Ciolacu e tot un slugoi, ca toti cei din clasa politica. 

      Problema fundamentala este ca nu ti se ofera puterea de catre stapani daca nu esti slugoi. Daca iti depasesti mandatul primit catusi de putin esti inlaturat (vezi cazul detinutului politic Dragnea). 

      Cine e de vina? Vina e a tuturor, e o vina originara si existentiala a romanului de a fi sluga si de a actiona impotriva intereselor proprii si a semenilor sai, din lipsa de constiinta, din lipsa de solidaritate. 

      Oamenii din diaspora au fost pacaliti atunci, evident, e si vina lor, vina de a fi de buna-credinta, dar vina majora este a escrocilor. Din pacate vor mai fi pacaliti, escrocii ingineriilor sociale vin mereu cu inselatorii aparent noi, adaptate foarte bune circumstantelor momentului.

      Dihotomiile diaspora vs nondiaspora, angajat la stat vs angajat la privat, vaccinist vs nevaccinist sunt dihotomii instrumentate de stapani pentru a diviza si controla. 

      Au pe cine pacalii,ce este interesant majoritatea se cred foarte inteligenti

    Doar atât? Hai că puteți mai mult!

    1. O colectie activa zi de de pe acest site. Nu cred ca sunt mai multi de 2-3 prostaci, dar sunt prezenti cu ideile lor fixe si goale. Ruzzia +haur scrie pe ei.

      Asa e domne toti cei care au idei diferite de mine sunt platiti direct de Putin prin revolut.

      Astia care tin cu Zele o fac gratis,din patriotism!

      Adica am vrut sa spun banderism, nazism, ideologie extremist-nationalista si xenofoba.

    Interesanta aceasta frustrare nationala care reiese sub forma unei rascoala iobagesti

    Nici macar valori crestinesti de ajutor a unui vecin in fata unui rau absolut nu mai gaseste sprijin 

    Toti vad ca stam capra, suntem slugi etc ... ce oameni mici mai suntem, ne umplem repede de o furie de om prost ...  

    Nici macar ca facem super multi bani din asta nu se vede. TTS de ex e doar un mic exponent, dar sunt atatia operatori privati si publici care vor beneficia enorm din aceasta dublare, nu mai zic ca probabil si UE va compensa si mai mult in perioada urmatoare.

    Romanul vrea si banii din PNRR dar sa nu dea nimic. Lepre proaste ce sunteti! 

    1. Probabil primim praful de pe toba.Vecini aflati la stramtoare care nu au nicio jena sa dea ordine in tara noastra in special autoritatile cu Zele in frunte.Mare patriot ucrainean mai esti,cinste tie,o faci gratuit,noi daca vrem sa ne aparam tara suntem acuzati ca ne plateste Putin,ca suntem cu rusii.Romania este tara noastra,pe noi cine ne apara?I-am ajutat si ii ajutam destul pe ucraineni in timp ce noi suntem obigati sa strangem cureaua,ce mai vreti de la poporul roman?Ce sa mai facem,sa ne punem tarana in cap?Adevarul este ca nu ucrainenii sunt vinovati ci cei care pun interesele tarii mai prejos de interesele altora.Si inca ceva,daca nu iesea Biden ,nu mai era niciun interes pentru Ucraina iar atunci nu i-ai mai fi considerat vecinii nostri oropsiti.Totul se intampla dupa cum bate vantul din vest.

    Suntem o tara de toata jena.. Suntem slugile ukrainenilor…. Am ajuns rau de tot… Toate partidele tradeaza Romania…

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb