România se alătură ţărilor care luptă împotriva transferului profiturilor multinaţionalelor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2017

România se alătură ţărilor care luptă împotriva transferului profiturilor multinaţionalelor

Printre priorităţile autorităţilor noastre fiscale se numără şi unele modificări din domeniul preţurilor de transfer

Ţara noastră se alătură statelor şi jurisdicţiilor care militează împotriva transferului profiturilor, potrivit unui comunicat de presă care anunţă că Executivul a aprobat, ieri, printr-un proiect de lege, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor). Acest lucru va permite participarea României la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, precum şi implementarea acestora pe teritoriul naţional.

În ultima vreme, în spaţiul public, au apărut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor care activează în ţara noastră, dar care îşi exportă profiturile în străinătate, neplătindu-şi impozitele la bugetul nostru de stat. Chiar preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut unele afirmaţii critice la adresa multinaţionalelor care activează în ţara noastră.

Entităţile la care ne-am alăturat lucrează cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi cu membrii G20 la dezvoltarea standardelor Proiectului BEPS şi la monitorizarea implementării acestui pachet, care urmează să fie aplicat şi în ţara noastră, ţinând cont de particularităţile de dezvoltare.

"Experienţa acestui forum va adăuga valoare şi implementării recomandărilor Uniunii Europene, în contextul elaborării propunerii de Directivă a Consiliului privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale, care afectează în mod direct funcţionarea pieţei interne (ATAD)", arată comunicatul citat.

Companiile multinaţionale trebuie să-şi plătească impozitul în ţara unde fac profit, sunt de părere specialiştii din domeniul fiscal.

Anul trecut, un grup de deputaţi liberali au depus la Parlament un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.

Iniţiativa legislativă urmăreşte transpunerea Directivei Europene adoptată vara trecută şi care vizează ca multinaţionalele ce activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.

Ionuţ Mişa, fostul director general de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) şi actual secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-a spus, anul trecut: "Aşa cum America se protejează pe ea şi investiţiile de acolo, în acelaşi mod şi Europa trebuie să-şi creeze un sistem de protecţie - la fel şi România -, iar companiile trebuie să plătescă impozit acolo unde fac profit. S-a creat un dezechilibru despre care se vorbeşte în Europa şi despre care este nevoie să se vorbească şi la noi. Nu zice nimeni ca multinaţionalele să plătească mai mult, dar ele trebuie să plătească statului unde obţin venituri aceeaşi cotă de impozit ca toate celelalte companii".

Comunicatul transmis ieri de Executiv explică faptul că, în contextul creşterii mobilităţii capitalurilor şi activelor necorporale, al noilor modele de afaceri (economia digitală), în februarie 2013, OECD a întocmit o analiză-diagnostic privind aspectele care generează erodarea bazei fiscale şi împărţirea profiturilor, finalizată prin prezentarea raportului "Addressing Base Erosion and Profit Shifting". Această analiză a fost urmată, în iulie 2013, de un plan de 15 acţiuni, intitulat "Action Plan on Base Erosion and Profit Schifting", care îşi propune să reformeze principiile fiscalităţii în domeniul impozitelor directe. Planul BEPS include recomandări pentru modificări legislative atât în plan naţional, cât şi internaţional, în scopul contracarării situaţiilor care apar ca urmare a utilizării neconcordanţelor legislative din sistemele fiscale naţionale ale statelor în care acestea îşi extind activităţile. "Prin urmare, acest plan va genera modificări ale Modelului OECD de convenţie de evitare a dublei impuneri, ale Ghidurilor Preţurilor de Transfer, precum şi ale sistemelor fiscale naţionale", adaugă comunicatul Guvernului, precizând că obiectivul este acela de a se ajunge la soluţionarea, într-o proporţie cât mai mare, a dublei impozitări şi la îmbunătăţirea mecanismelor de soluţionare a cazurilor de dublă impozitare: "Trebuie menţionat că acesta nu propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) între jurisdicţii".

O altă componentă a Planului de acţiuni BEPS este intensificarea schimbului de informaţii pe două planuri: printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state. Această componentă a Planului este în concordanţă cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informaţii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informaţii pentru acordurile de preţ în avans şi soluţiile fiscale, potrivit sursei citate.

Aceasta arată că acţiunile BEPS vizează şi modificări în domeniul preţurilor de transfer, această arie fiind în prezent printre priorităţile autorităţilor fiscale din România în cadrul controalelor efectuate.

Participarea ca asociat la planul BEPS reprezintă o oportunitate de promovare a intereselor României, alături de Statele Membre OCDE, în condiţiile în care succesul implementării BEPS depinde în mare măsură de cooperarea dintre statele participante la acest demers al OCDE, susţin reprezentanţii Guvernului. Aceştia susţin că, prin mişcarea de ieri, se asigură o mai mare vizibilitate şi credibilitate administraţiei fiscale din România în plan internaţional, fiind create şi premisele unei cooperări mult mai eficiente între administraţiile fiscale şi organizaţiile internaţionale de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb