România şi Republica Moldova continuă colaborarea în domeniul educaţiei

Mina Irina
Politică / 28 septembrie 2016

Cooperarea în domeniul educaţiei între România şi Republica Moldova va continua pentru anii de învăţământ 2016-2019, în baza unui memorandum aprobat astăzi de Guvern, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei trimis redacţiei.

Documentul are în vedere un protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anii şcolari/universitari 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019.

Anterior, cooperarea României cu Republica Moldova s-a desfăşurat în baza unui document similar valabil pentru perioada 2012-2015.

Scopul acestui document este de a oferi continuitate colaborării dintre cele două instituţii şi de a reglementa o serie de acţiuni şi activităţi comune ce vor fi desfăşurate în următorii trei ani de studii.

"Protocolul de colaborare prevede oferirea anuală a unor burse de licenţă, masterat şi doctorat, schimburi de tineri în cadrul taberelor şcolare, mobilitatea academică a cadrelor didactice şi a studenţilor, stagii de practică şi documentare pentru masteranzi şi doctoranzi, colaborarea în domeniul modernizării sistemelor educaţionale naţionale, precum şi vizite de studii pentru dezvoltarea capacităţilor profesionale a cadrelor din domeniul învăţământului", se arată în sursa citată.

Potrivit documentului, România va acorda, anual, 950 de locuri de studii în învăţământul preuniversitar de stat, fără plata taxelor de şcolarizare, tinerilor din Republica Moldova, iar pentru învăţământul universitar de stat - ciclul I - studii universitare de licenţă (sistem Bologna), România oferă, anual, 1.100 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare.

În plus, începând cu anul academic 2016-2017, România majorează numărul de locuri de studiile universitare de masterat (ciclul II), doctorat (ciclul III) şi studiile postuniversitare de rezidenţiat, acordând, anual, 200 de locuri scutite de la plata taxelor de şcolarizare.

De asemenea, statul român asigură în continuare programul de perfecţionare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar din Republica Moldova acordând 400 de luni-bursă stagii de formare, din care 200 de luni-bursă pentru cadrele didactice şi personal de conducere din învăţământul preuniversitar, precum şi inspectori şcolari, iar 200 de luni-bursă pentru cadrele didactice din învăţământul universitar, mai mult cu 100 de locuri faţă de anul precedent. Alte 200 de luni sunt destinate mobilităţilor studenţeşti, cu prioritate pentru domeniile istorie, ştiinţe sociale, literatură, studii literare, cultură şi artă.

În cadrul Protocolului de colaborare, Republica Moldova va acorda, anual, tinerilor din România: 100 de locuri de studii cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare pentru studii superioare de licenţă, ciclul I (sistem Bologna); 50 de locuri de studii cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare pentru studii de masterat, ciclul II (sistem Bologna); 50 de locuri de studii cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare pentru studii de doctorat, forma de învăţământ cu frecvenţă şi 100 de luni-bursă pentru mobilităţi academice, stagii de practică, stagii de documentare şi stagii de formare - specializare pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, universitar şi de cercetare.

"Oferta de studii poate fi suplimentată în funcţie de solicitări şi în acord cu posibilităţile financiare ale statului primitor. Totodată, Republica Moldova va propune lista de specialităţi, pentru care va solicita formare profesională în România, cu accent pe specialităţi necesare economiei naţionale şi la care nu se realizează formare profesională în Republica Moldova", se mai arată în comunicat.

Protocolul mai prevede acordarea de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România a unui număr de 25 de burse pentru participarea la cursurile de vară de limbă, cultură şi civilizaţie română, organizate de universităţi din România, precum şi a 1.000 de locuri în tabere pentru elevi şi studenţi.

În acelaşi timp, Republica Moldova pune la dispoziţia elevilor români 100 de locuri în taberele şcolare.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România va acorda asistenţa şi expertiza necesare pentru reformarea sistemului de învăţământ din Republica Moldova, în promovarea intereselor acesteia în procesul de asociere şi integrare în Uniunea Europeană, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb