România va avea un potenţial tehnic maxim în energia eoliană de 3.000 MW, în 2025, în special în zona Dobrogei, a declarat vineri consilierul în cadrul Ministerului Economiei (ME), Dana Chirvase, la un seminar pe tema energiei eoliene.
Potrivit unui studiu comandat de ME, în prezent, România are un potenţial tehnic maxim de 1.200 MW, iar până în 2025, acesta va ajunge la 3.000 MW.
Până în prezent, în România sunt instalaţi circa 8MW din energie eoliană. La nivel global, sunt instalaţi 100 GW în momentul actual în ferme eoliene, iar ţara noastră depune eforturi ca până în 2020 să atingă targetul de 24% E-SRE.
În prezent, se află în desfăşurare mai multe proiecte de parcuri eoliene, cu o putere instalată cumulată de câteva sute MW. Astfel, Grupul CEZ din Cehia construieşte în Dobrogea un parc de 600 MW, estimat la circa 1,1 miliarde euro, cel mai mare parc pe uscat din Europa. Primele turbine vor fi puse în funcţiune undeva spre sfârşitul acestui an.
De asemenea, EDP Renovaveis dezvoltă două proiecte cu o putere totală instalată de 228MW, iar primele turbine eoliene vor fi instalate până la finele lui 2009. Totodată, Blue Planet, parte a holdingul Blue Investments, va construi un parc eolian de 35 MW la Baia, în judeţul Tulcea, cu o investiţie de 60 milioane euro, parc ce urmează să fie finalizat la sfârşitul anului 2009